PRIČA O VELIKOJ HALJINI
grickalice za dokolicu | domacica | Decembar 21, 2008,12:01
Sedim sa mojom dragom sekom u poznatom beogradskom hotelu.
Ispijamo kafu i neobavezno ćaskamo.
Pogledi nam uprti u jelku koja krasi salu.
Smeštena tik ispred velikog prozora svojim crvenim i zlatnim ukrasima i lampicama boji kasnojesenje popodne i smešta razgovor u sećanja.
*
Početak druge polovine prošlog veka.
Prednovogodišnja euforija začinjena nervozom i potragom za odećom dostojnom naredne godine.
Izbor materijala i modela.
Traženje krojačice koja će sve to spojiti u hvale vrednu i pogleda zadivljujuću haljinu.
Uspeh se završava posle najludje noći.

Haljina se smešta u orman.
Sa željom da jednom ispriča utiske i otpeva
...“Oh, kakav mesec,
Oh, kakvo more.
I zvezde sve na nebu gore...“
*
Stižu i vesele sedamdesete.
Vreme dece cveća.
Kada je imperativ u odevanju - biti različit, neponovljiv, jedinstveno blesav...
Sa bezbednog mesta iz ormana se pojavljuje haljina.
Od svilenog tafta.
Sa pečatom sećanja.
Menja oblik i pesmu koju pamti.
„ Those were the days my friend,
we thought they never end...“
Sredina devedesetih.
Vreme kog ne želimo da se sećamo.
Ali Nova godina ne pita.
Ona zahteva.
Lepo raspoloženje, prijatno društvo, cool izgled...
Iz ormana iskače, uz malo dodatog glamura ponovo postaje hit.
I uči nove pesme.
...“What I do best,
And for this gift I feel blessed“...

Sada je ponovo spakovana.
Čeka četvrtu generaciju.
Da se uz neku izmenu ponovo pokaže u punom sjaju.

Permalink |
Komentari (40) | Trekbekovi (0)
PORANITI ILI ZAKASNITI
Generalna | domacica | Decembar 17, 2008,14:53
Prednovogodišnja euforija polako prerasta u paniku.
Ono što je do juče bilo daleko opasno se približilo.
Trka, frka, zbrka.
Na sve strane.
Najnervozniji su, svakako, oni koji putuju.
Po hiljadu puta proveravaju sve detalje, proračunavaju koliko vremena će im trebati da stignu do železničke ili autobuske stanice, ispituju mogućnost da nalete na saobraćajnu gužvu, da voz/autobus kasni ili bude ukinut, da hotelska rezervacija bude duplirana ili da rodjaci kod kojih su nameravali da odu odluče i sami da negde otputuju.
Odmeravaju razloge za i protiv nošenja „hranljivog provijanta“, rezervnog kofera sa garderobom ako se osnovni zagubi...
Sav taj kalambur me obavezno podseti na anegdotu koja se prenosi s kolena na koleno.
*
Putovanje vozom je u prvoj polovini prošlog veka bilo prava mala avantura.
Vozovi nisu kasnili, ali ni imali današnju brzinu, vagon-restorane, kušet-kola...
Da se stigne na vreme za voz koji polazi u šest časova ujutru, trebalo je ustati najkasnije u dva po ponoći.
Ispeći pile, umesiti hleb, sve to lepo zapakovati, izbuditi decu i obući ih...
I stići na stanicu najkasnije oko pola pet.
Za svaki slučaj, ako voz porani.
Čekaonice pune, deca vitlaju izmedju stolica, još uvek topli pile i hleb šire miris zadovoljstva.
Umor polako savladava, deca se smeštaju na prtljag uredno složen kraj klupe, majka ih pokriva jaknama, pa i sama odlazi u carstvo snova.
Da bi se probudila negde oko osam.
U čekaonici železničke stanice.
*
Ako ste danas zakasnili sa pripremanjem ručka, ne brinite. Kuhinja će vas sačekati i sutra na istom mestu, a ukućani obradovani
PILETINA U SOSU OD ŠLJIVA
Potreban materijal
v Pile 1 komad od oko 1.5 kg
v Crni luk 1 manja glavica
v Šljive 5 komada
v Vinsko sirće 2 kašike
v Med 2 kašike
v Soja-sos 1 kašika
v Ulje-suncokretovo 1 kašika
v Beli luk 1 čen
v Začin od povrća 1 kašičica
v Biber ¼ kašičice ( nije obavezno)
v So ¼ kašičice
v Puter 1 kašika
Način pripreme
Pile iseći duž grudne kosti i odstraniti je. Unutrašnjost posoliti, a spolja premazati puterom.
Staviti na rešetku za pečenje i peći desetak minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.
U blenderu izmešati oljuštene šljive sa svim ostalim začinima, pa ovim sosom premazivati spoljnu stranu pileta, pet puta na svakih 10 minuta.
Poslužiti toplo uz prilog od krompira i sezonsku salatu.
Permalink |
Komentari (8) | Trekbekovi (0)
NEĆE, PA NEĆE
Generalna | domacica | Decembar 15, 2008,11:32
Pokušavam.
Sto i prvi put.
Neće.
Pritiskam, cedim, protresam.
Menjam taktiku.
Molim, smešim se, pevušim.
Neće.
Čeprkam, izvlačim, razdvajam.
Prelistavam, čitam, beležim.
Ne vredi.
Zakucana, zaključana, zaronjena.
Reč.
Nije da nije posejana, ali, klima joj ne prija.
Ne niče ni na jedan podsticaj.
Tamna i duboka kao pučina u noći bez mesečine.
Blještava kao ogrlica od štrasa.
Meka i nežna kao paperjasti prolećni oblak.
Šarena i vesela kao buket poljskog cveća.
Mirisna i razigrana kao maestral u krošnji oleandera.
Topla i široka kao ravničarska reka u letnje popodne.
Kad ovaj tango stigne do kraja,

samo mogu da kažem
Sretno!
I zasladite se.
SNEŽNE GRUDVICE
Potreban materijal
v Badem 250 gr
v Puter 125 gr
v Šećer-prah 125 gr
v Kokosovo brašno 100 gr
v Keks-Pti-ber 125 gr
v Jaja 1 komad
Način pripreme
Badem popariti ključalom vodom, oljuštiti i prosušiti, pa samleti zajedno sa keksom.
Puter umutiti sa prah-šećerom, pa dodati badem i keks. Dobro izmešati i dodati belance.
Ujednačiti smesu pa praviti kuglice veličine oko 2 cm u prečniku. Svaku uvaljati u kokosovo brašno i ostaviti na hladnom najmanje 1 dan. Poslužiti u papirnim kapsulama.
ČOKOLADNE KORPICE
Potreban materijal
v Čokolada za kuvanje 280 gr
v Šećer-kristal 140 gr
v Puter 70 gr
v Voda 140 gr
v Suvo groždje 70 gr
v Žele bombone 70 gr
v Rum 2 kašike
v Ulje 3 kašike
Način pripreme
Suvo groždje i iseckane žele bombone potopiti u rum, ostaviti da odstoje 1 sat, pa ocediti i izmešati sa jednom polovinom pripremljenog putera.
Ušpinovati šećer sa vodom i dodati ćokoladu. Na tihoj vatri kuvati pet minuta uz stalno mešanje. Dodati drugu polovinu pripremljenog putera i ujednačiti masu.
Papirne kapsule prečnika 2,5 – 3 cm, premazati uljem, do pola napuniti prohladjenom čokoladnom masom, staviti po 1 kašičicu fila od voća i preliti ostatkom čokolade. Ostaviti da se stegne najmanje 24 časa.

Permalink |
Komentari (17) | Trekbekovi (0)
NABACANO, RAZBACANO, PODGREJANO...
grickalice za dokolicu | domacica | Decembar 10, 2008,13:22

Skoro da je pred vratima.
Sa rukom podignutom prema zvekiru.
Ili bravi koja se ne može zaključati.
Nekome se prikrada hodom crne mačke u tmini noći.
Nekome dotrčava u zagrljaj. Nasmešena.
Ili doleće na krilima sna. Pevajući.
Neko joj prostire crveni tepih sa šarama od inja i imele.
Neko izuva stare cipele i oblači odeću madjioničara.
Nečije misli šetaju prostranstvima želja. Birajući.
Najveću. Najlepšu. Najostvarljiviju.
Nečije oči kroz laganu izmaglicu naziru put.
U nepoznato. U novo. Jarkim bojama obojeno.
Nečiji irvasi već jezde nebeskim drumovima.
Nečije misli prave bajku od stvarnosti.
Zaboravljajući da je i Devojčica sa šibicama bajka.

*

P.S. ako spadate u one koji se drže tradicije i lepog običaja slanja novogodišnjih želja ispisanih na čestitkama, potražite ovu. Nečijoj želji ćete pomoći da se ostvari.
P. P. S. zahvaljujem se mandraku72 što me svojom pričom podsetio.
Permalink |
Komentari (33) | Trekbekovi (0)
UMESTO ČESTITKE
Generalna | domacica | Decembar 08, 2008,11:38
Za dragu
PhedredelaunayČija svaka reč leti pravo u srce udobno se smeštajući, praveći gnezdo, šireći toplinu...
Rodjendan je prošao, ali ispred nje je još puno dana i širokih puteva,
Mnogo Sunca i osmeha, raskrsnica, stepenica što ka vrhu vode,
Bistrih potoka i neistraženih šuma,
Livada na kojima poljsko cveće mirisom budi,
Ustalasanog mora modre pučine sa ladjama što u nepoznato plove...

Da je na svakoj stazi kojom zakorači prati i slast
TORTA BELA RADA
Potreban materijal
v Jaja 12 komada
v Šećer-kristal 12 kašika
v Brašno 3 kašike
v Šećer-prah 12 kašika + 6 kašika
v Vanilin-šećer 3 kesice
v Vanila-šipka 1 komad
v Limun-sok 3 kašike
v Mleko 100 gr
v Puter 250gr
v Slatka pavlaka za šlag 500 gr
v Kremfix 2 kesice
v Lešnik ( badem ) 100 gr
Način pripreme
Za kore ( 3 komada ) umutiti čvrst sneg od 4 belanca i 4 kašike kristal šećera. Dodati jednu kašiku soka od limuna i kesicu vanilin šećera. Ujednačiti masu pa dodati jednu kašiku brašna i lagano izmešati.
Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 12 minuta. Ohladiti.
Za fil umutiti žumanca sa 12 kašika prah-šećera i kuvati na pari dok se ne zgusne. Prohladiti mešajući, pa dodati penasto umućen puter.
Mleko prokuvati sa šipkom vanile, prohladiti i navlažiti kore.
Slatku pavlaku umutiti sa 6 kašika prah-šećera i kremfixom.
Lešnik propeći, oljuštiti i samleti.
Kore premazivati žutim filom i tankim slojem šlaga, sem poslednje.
Poslednju koru premazati samo žutim filomi i posuti lešnicima, a obod torte šlagom.
Ukrasiti po želji i dobro rashladiti.
Permalink |
Komentari (7) | Trekbekovi (0)
KOMPAS
Generalna | domacica | Decembar 06, 2008,10:28
Naravno da znate šta je.
Sprava koja Vam pomaže da se orijentišete.
Za čoveka koji se nadje u čudu, često se kaže da je izgubio kompas.
Pre neki dan, imadoh viška vremena ( da i to se dogadja!).
I uzeh daljinski od televizora.
Da se obavestim, ili koji čudom nešto naučim.
Ako zanemarim blokove reklama koji su verovatno duži od emisija, mogla sam da naučim mnogo.
Kako se istražuju zločini, kako se utvrdjuje uzrok nasilne smrti, kako pobeći iz zatvora, kako se istražuju uzroci avionskih nesreća, kako se pregovara sa teroristima...
Postade mi jasna izjava jedne Amerikanke kojoj je san da po izlasku iz zatvora ima svilene čaršave i kablovsku televiziju.
Da nauči nove načine za povratak u zatvor.
Čemu svileni čaršavi, ne saznah.
Ali, shvatih da se pomno trudimo da idemo u korak sa svetom.
Da se približimo američkom snu.
Naročito kada na kajronu popularne televizije ugledah deo rečenice:
...u vašem veb pretraživaču ( web browser)...
Znam da spadam u kategoriju dinosaurusa, ali stvarno nisam znala da sa srpskog moramo prevoditi na engleski da bismo se razumeli.
Višak mog vremena je istekao, pa je kompas ( srećom, nadjoh ga!), neumoljivo pokazao pravac ka kuhinji i novogodišnjim praznicima.
Da malo vežbamo meni za najludju noć.
AJVAR TORTA
Potreban materijal
v Jaja 5 komada
v Ajvar 100 gr
v Brašno 10 kašika
v Prašak za pecivo 1 kesica
v So ¼ kašičice
v Kisela pavlaka 300 gr
v Sremski sir 500 gr
v Kačkavalj 100 gr
v Beli luk 2 čena
v Slani badem 50 gr
v Margarin 1 kašika
Način pripreme
Umutiti čvrst sneg od belanaca, dodati jedno po jedno žumance, 200 gr pavlake i ajvar.
Ujednačiti masu pa dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i solju. Lagano izmešati i sipati u četvrtast pleh ( optimalna veličina 38 cm x 42 cm ), premazan margarinom i obložen peki-papirom. Staviti u rernu ugrejanu na 200 stepeni i peći oko 20 minuta.
Prohladiti i preseći na dva dela po dužini.
Za fil izmešati sremski sir sa istucanim slanim bademom i ispasiranim belim lukom. Nafilovati donju koru, prekriti drugom i premazati ostatkom pavlake. Posuti rendanim kačkavaljem i rashladiti pre služenja.
Permalink |
Komentari (25) | Trekbekovi (0)
MALI, MALECNI,
Generalna | domacica | Decembar 04, 2008,18:35
ovolicni post

Permalink |
Komentari (29) | Trekbekovi (0)
DAN ODLUKE
Generalna | domacica | Decembar 02, 2008,11:47
Kao što ste verovatno primetili, juče je bio prvi dan poslednjeg meseca u godini.
Onog što toči euforiju iz velikog ibrika, tera vas da razmislite, okačite želje na mesto koje Deda-Mraz nikako ne može zaobići, odlučite...
Povrh svega bio je i ponedeljak.
Dan idealan za svaki početak.
*
Posvadjah se sa ogledalom.
Protivno mom lepom vaspitanju pokazah mu rukom „šano dušo“...
I odoh da probunarim po delu ormana koji skriva odeću za svečane prilike.
Do dočeka Nove godine ima još dosta, ali čeka me nekoliko generalnih proba u obliku slava, rodjendana, godišnjica...
Omiljenu suknju skoro da sam zakopčala, ali neko joj je ušio dugme na pogrešnom rastojanju.
Svilena tunika, biserno-siva, odbila je da odene onaj deo koji se naziva struk.
Uostalom, strukirano i nije u modi.
Pomalo već paničeći da ću jačoj polovini morati da nežno otpevam onu čuvenu ariju:“ jao, nemam šta da obučem!“, odlučih da malo poradim na svojoj liniji.
Za početak, malo džogiranja i odricanja od omiljene hrane - slatkiša.
Držeći čvrsto sebe za reč, kretoh u dužu šetnju.
Omiljenim kejom pored Dunava.
I naravno stigoh do Zemuna.
Naleteh na pekaru iz koje mi se smešiše kroasane, pituljice, kifle, kiflice...
Nasmeših se i ja njima.
I produžih, čestitajući svom čvrstom karakteru.
Kioske brze hrane odavno obilazim u širokom luku, pa je to izgleda nekome zasmetalo, jer, na jednom ugledah veliki natpis:
- NOVO U PONUDI -
- VEGETERIJANSKI SENDVIČ -
U glavi počeše da odjekuju reči epske pesme
...“ i tu majka tvrda srca bila“...
I prodjoh visoko podignute glave.
Nekih stotinak metara i par uzdisaja dalje – poslastičarnica.
Klasična, sa izlogom koji se ne može opisati.
Doboš-torta šalje poljupce, princes-krofne zamuckuju zbog količine krema, baklave plivaju gurkajući kolutove limuna...
Zagrcnuh se...
Ruka krete ka bravi na vratima, ali javi se unutrašnji podstrekač:
- Ovde sigurno nije dozvoljeno pušenje, pa nećeš moći da završiš seansu uživanja.
Sa uzdahom olakšanja, tarući krupne graške znoja sa čela, produžih.
Do prvog kafića.
Da popijem jednu poštenu tursku bez šećera ( kakvu pijem i kad ne držim dijetu) i smognem snage za povratak.
Drugom stranom ulice.
Znate kako se završava pesma iz koje su navedeni stihovi?
...“prepuče joj srce od žalosti.“
Ugledah dobro snabdevenu prodavnicu odeće.
Na kojoj je pisalo:
ODEĆA ZA ELEGANTNO POPUNJENE DAME
Pozdravih se prijateljski sa mojom odlukom. Izljubismo se, izgrlismo i ...
Odosmo svaka svojim putem.
Uostalom, kad mojoj jačoj polovini otpevušim onu čarobnu ariju, uvek se nasmeši.
A ja to mnogo volim.
P.S. jedan voćni dan nedeljno dobro će činiti i vama. Navalite na pomorandže!

P. P. S. kako je juče bio i dan kad je novoosnovana firma PRKOS TRANS BLOG BRE počela sa radom i na opšte zadovoljstvo podelila obećane nagrade, preskočite pomorandže i uživajte u specijalnom poslovnom ručku koji se zove SARMA SA DOKOLENICAMA.
SRPSKA SARMA
Potreban materijal
v Kiseli kupus 2 glavice ( oko 3 kg )
v Juneće mleveno meso 750 gr
v Dimljena butkica 1 komad ( oko 1 kg )
v Mesnata slanina 300 gr
v Pirinač 125 gr
v Crni luk 1 veća glavica
v Beli luk 2-3 čena
v Aleva paprika 1 kašika
v Biber po ukusu
v Ulje 4 kašike ( svinjska mast 3 kašike )
v Lovor-list 2 komada
Način pripreme
Iseckati crni i beli luk pa na 2 kašike ulja propržiti oko dva minuta. Dodati mleveno meso, pobiberiti, dobro promešati i dinstati oko 15 minuta uz stalno mešanje. Dodati pirinač, izmešati i prohladiti.
Odvojiti 18-22 lista kupusa, odseći zadebljali deo i ostaviti da se malo ocede.
Ostatak kupusa iseći na kocke.Slaninu iseći na štapiće.
Na svaki list kupusa staviti kašiku fila i štapić slanine i zaviti savijajući krajeve na unutra.
Šerpu zapremine oko 10 litara premazati uljem, staviti sloj isečenog kupusa i u sredinu kolenicu.
Okolo redjati sarme, ostavljajući po pola santimetra prostora izmedju. Prekriti ostakom seckanog kupusa, staviti listove lovora i naliti vodom u kojoj su razmućeni ulje i aleva paprika.
Pritisnuti manjim ravnim poklopcem, poklopiti odgovarajućim i staviti na hladnu ringlu. Uključiti na minimum i kuvati najmanje 3 sata.
Poslužiti toplo.
Napomena: konzumirati u blizini ležaja za popodnevnu dremku.
Permalink |
Komentari (33) | Trekbekovi (0)
DA PROZBORIM I JA...
Generalna | domacica | Novembar 30, 2008,15:58
Koju na pitanje: -
Domaćica, biti il’ ne biti?Na samom početku moram da naglasim da ovo moje vidjenje sadrži samo činjenice. Nikako razloge za ili protiv.
*
Na pijaci dva do tri puta obidje sve tezge da vidi ponudu.
Odvaga cene.
Smisli najprihvatljiviji i po kućni budžet najmanje traumirajući jelovnik, uzimajući u obzir i zalihe koje ima kod kuće.
Prilikom izbora svaki krompir, jabuku, jaje... nekoliko puta prevrne, pregleda sa svih strana, pa tek onda stavlja na kantar.
Kasapinu bez pardona kaže:
- Izvinite, rekla sam 400 gr, ne 460, molim odvadite.
Sir ne kupuje kod onih koji nude i kajmak. Ako ne želi dijetalni.
Kajmak ne kupuje ako je žut i u listovima.
Taj je pored mleka prošao u pratnji margarina.
U samoposluzi, prolazi pored gondola na kojima su artikli kojih nema na spisku uredno zakačenom za prednju stranu novčanika.
Svakom proizvodu pogleda datum proizvodnje, rok trajanja, proizvodjača, dodate aditive...
Uredno obavesti dežurnu prodavačicu da medju paradajzom ima trulih koji prete da pokvare i okolne.
Kad joj iznenada banete na ručak uz milion izvinjenja iznese Vam samo supu, gibanicu, pire-krompir, šnicle, dve-tri salate, sos...
Ako navratite na kafu, iznese samo dve vrste kolača.
Kada je iz najsladjeg sna probudite u pola noći, sigurnim glasom vas obavesti da je tanjir sa večerom na trećoj polici frižidera, a jogurt u pregradi sa desne strane.
Peškiri su u plakaru u kupatilu, pidžama ispod jastuka...
Štirkanje heklanih šustikli smatra razbibrigom, a sparivanje čarapa plesom ljubavi.
Od jednog jajeta i par ostataka može napraviti gozbu za petoro.
Neko reče, domaćica, to vam je kao gradonačelnik - u svakom trenutku na dužnosti.
S obzirom da sam o tome kako sam učila da kuvam pisala ranije, ko želi da sazna može pogledati arhivu – članak FAQ, a odgovor na pitanje s početka bi glasio:
- Biti! Dok je malo.
Jer kad poraste, zaposedne i deo Neta pa Vam sugestivno kaže
- ’ajd sad u kuhinju i pravi
DE LUX UŠTIPCI
Potreban materijal
v Brašno-višenamensko 300 gr
v Kvasac 20gr
v Pire-krompir 300 gr
v Jaja 1 komad
v Susam 50 gr
v Trapist 50 gr
v So ½ lašičice
v Šećer 1 kašika
v Ulje 2 kašike + za prženje
Način pripreme
Izmrviti kvasac, pomešati sa solju i šećerom, poprašiti sa malo brašna i naliti oko 50 gr mlake vode. Trapist narendati.
Umutiti jaje, dodati uskisli kvasac i pire-krompir. Ujednačiti masu, pa dodavati postepeno brašno, trapist i susam. Mutiti mikserom ( brzina 2) oko 5 minuta pa dodati 2 kašike ulja. Ujednačiti masu i ostaviti na toplom oko 30 minuta.
U dubljem tiganju zagrejati ulje, pa supenom kašikom vaditi uštipke i pržiti oko 2 minuta sa svake strane.
Poslužiti toplo uz mleko i mlečne proizvode, ili rashladjeno pivo i sezonske salate.
Napomena: da se testo ne bi lepilo za kašiku svaki put je umočiti u zagrejano ulje.

ŠARENI PILAV
Potreban materijal
v Šargarepa 100 gr
v Grašak 100 gr
v Paprika-babura 2 komada
v Crni luk 1 glavica
v Boranija 100 gr
v Pirinač 125 gr
v Kikiriki-blanširani 100 gr
v Peršun list 1 kašika seckanog
v Paradajz-sok 100 gr
v Bosiljak ½ kašičice
v Ulje 2 kašike
v So po ukusu
v Biber po ukusu
Način pripreme
Papriku i šargarepu iseći na kockice a boraniju na manje komade.
Iseckati crni luk i dva-tri minuta propržiti na zagrejanom ulju. Dodati pirinač i ostalo povrće, pa uz povremeno mešanje dinstati desetak minuta. Dodati pirinač i kikiriki, izmešati i naliti paradajz-sokom.
Na tihoj vatri dinstati dvadeset minuta, uz povremeno mešanje. Ako tečnost ispari dodati malo vode. Posoliti, pobiberiti i neposredno pred služenje posuti mešavinom peršuna i bosiljka.
Napomena: ukoliko koristite sirovi kikiriki pre stavljanja u jelo prelijte ga kipućom vodom i oljuštite.
Permalink |
Komentari (18) | Trekbekovi (0)
TRAŽEĆI NASLOV
Generalna | domacica | Novembar 28, 2008,12:46
Zabasah na putu jutarnjih kupovina i završih u teoriji relativiteta.
*Pekara
- Dobro jutro, molim jedan ražani hleb i dve integralne kifle.
- Izvolite.
Pružam novčanicu.
- Ma, nema veze komšinice, platićete sutra.
*Trafika
- Politiku, dve Drine i Orbit žvake sa ukusom jabuke.
- Izvolite.
Pružam novčanicu. Onu istu od malopre.
- Pa, upisaću u svesku, pa sledeći put...
*Pijaca
- Kilogram krompira i vezu zeleni.
- Evo, komšika, imaš i beli i roze.
Pružam novčanicu. Sada već dobro poznatu.
- Ma, hajde, platićeš kad dodješ ponovo da pazariš
*Poslednja stanica – samoposluga
Korpa poluprazna, mleko, jogurt i par sitnica da popune police u frižideru.
Kasirkino polupospano - polumrzovoljno dobro jutro.
Sa osećajem da mi je prilepljena za prste i nekako volšebna, pružam novčanicu.
Začudjen pogled i kroz zube promrmljano:
- Još 217 dinara!
Eh, sve je relativno...
Vratih se u svoju kuhinju.
Da spremim ručak koji će, relativno, biti i po vašem ukusu.
ZAPEČENI PROKELJ
Potreban materijal
Prokelj 500 gr
Šargarepa 2 veće
Jaja 2 komada
Kisela pavlaka 100 gr
Mleko 100 gr
Kačkavalj (trapist) 3 kašike rendanog
So po ukusu
Biber po ukusu
Puter ( margarin ) 1 kašika
Način pripreme
Obariti prokelj i šargarepu.
Jaja umutiti sa mlekom, solju, biberom i kiselom pavlakom.
Vatrostalnu činiju premazati puterom ( margarinom ), staviti prokelj i šargarepu isečenu na kolutove, pa preliti umućenim jajima.
Staviti u hladnu rernu, podesiti temperaturu na 220 stepeni i peći 15 minuta od momenta kad
rerna dostigne željenu temperaturu.
Vruće posuti struganim sirom i poslužiti kao prilog uz sve vrste mesa.
Permalink |
Komentari (18) | Trekbekovi (0)
STIGAO JE!
Generalna | domacica | Novembar 26, 2008,11:21
Očekivan, priželjkivan, napokon dosanjan.
Prvi sneg.
Najavljen tmurnim oblacima i kišom
Prerastao je u pahuljice - poljupce poslate sa neke daleke zvezde

Ili u prijateljsku reč koja obasjava

Postao nežni pokrivač pod kojim snovi postaju stvarnost
Ili odežda koja će sačuvati mladost pupoljka

Kad snežno veče postane vreme za „toplinu domaćeg ognjišta“
Jedan od načina da se ugrejete je i večera sa mirisom mediterana.
PANCEROTI
Potreban materijal
v Brašno-višenamensko 600 gr
v Kvasac 20gr
v Šećer 1 kašika
v Ulje suncokreta 50 gr
v So 1 kašičica
v Mlaka voda 300 gr
v Kečap 12 kašika
v Origano 1 kašičica
v Bosiljak 1 kašičica
v Šampinjoni 300 gr
v Praška šunka 300 gr
v kukuruz-šećerac 300 gr
v Kačkavalj 300 gr
v Susam 4 kašike
v Ulje-maslinovo 2 kašike
Način pripreme
Izmešati kvasac, šećer, so i jednu kašiku brašna, preliti sa malo mlake vode i ostaviti da uskisne.
Dodati brašno, suncokretovo ulje i mlaku vodu, pa zamesiti testo. Pokriti salvetom i ostaviti da stoji 30 minuta.
Kečap izmešati sa origanom i bosiljkom, šunku iseći na rezance a pečurke na listiće. Kačkavalj narendati na krupno rende.
Uskislo testo podeliti na 6 delova, pa svaki razvući u ploču debljine oko 0.5 cm.
Premazati kečapom i na jednu polovinu poredjati pečurke, šunku i kukuruz. Posuti sa malo kačkavalja i preklopiti. Pritisnuti ivice i saviti ih prema gore. Formirati veliku kiflu i redjati u pleh obložen peki-papirom i posut susamom.
Rernu zagrejati na 225 stepeni i peći pancerote 15 minuta.
Vruće premazati maslinovim uljem i posuti kačkavaljem.
Služiti toplo uz čaj, jogurt ili pivo.
+
Permalink |
Komentari (36) | Trekbekovi (0)
RASTANAK
grickalice za dokolicu | domacica | Novembar 25, 2008,13:54
Ne, nije to zbog jeseni.
Iako novembar pruža poluogolele grane ka niskim oblacima.
I vetar priča uspavanke šuštavim glasom opalog lišća.
Sivi peroni i vozovi koji uvek samo odlaze.
Dok Mesec nežno i meko kuca na zatamnjena okna
koja se nikad neće otvoriti.
Ne, nije to zbog jeseni.
Iako je ruka zastala u pokretu kojim pozdravlja.
I smešak pokrio reč koja je zbogom reći htela.
Da li isto nebo spava nad tvojim očima
Sa trepavicama slepljenim od snova?
Čuješ li isti glas nadolazećih bujica?
Ne, nije to zbog jeseni,
Iako magla pravi blistave ogrlice na sasušenim vlatima.
I kiša pleše po crvenim krovovima
Ispisujući samo jedno pitanje
Da li je moglo drugačije?
P.S. posvećeno mojoj dragoj blog-sestri sanjarenja56.
Izniklo dok sam posmatrala kako izmedju dva svoja Sunca ispraća jedan deo svog života.
Beograd, 24. Novembra 2008.

P.P.S. Ne zamerite što je opcija komentarisanja ukinuta.
Sreću i osmeh mogu uvek podeliti sa vama, ali moje tuge su samo moje.
Permalink |
Trekbekovi (0)
LJULJAJ ME NEŽNO
grickalice za dokolicu | domacica | Novembar 21, 2008,18:21
Ali, ovaj put bez Olivera Mandića
Pročitah jednom da na Internetu može da piše ko šta hoće.
Budući saglasna sa ovim stavom uzeh sebi slobodu da pišem o tudjim željama koje me inspirišu.
I da pritom zahvalim betyn, patosu i sanjarenja56 što me podsetiše na aktivnost koja nas prati od malih nogu.
Nežni zagrljaj i lagano ljuljuškanje vode nas u san

Visoko, do neba, zaljuljaj me jače

"Na pučini plavog mora njihao se val"

U smiraj dana i lišće peva lagano se njišući

Sad, naravno očekujete da posle ovoliko akcije sednete i nešto prezalogajite.
Ali, zar vam niko nije rekao da ljljanje može izazvati mučninu ako je želudac pun?
Umesto poslovnog ručka novoosnovanoj firmi poklanjam

Da ih neko ne urekne!
Permalink |
Komentari (29) | Trekbekovi (0)
BIO JE SAJAM...
Generalna | domacica | Novembar 19, 2008,10:53
Ovaj put nameštaja.
Možda ga ne bih ni spomenula, jer je utisak prilično bledunjav i pomalo razočaravajući.
Ostavio me u nedoumici kako opremiti dnevnu sobu veličine 10 – 15 kvadrata, kad većina izloženih fotelja zaprema dva, pa i više kvadrata.
Spremamo li se da živimo u palatama, ili sami?
Ne znam koja mi asocijacija unosi više nemira u misli.
Ako zanemarimo osnovnu namenu jedne ovakve izlagačke manifestacije, utisak može biti i divan.
Mali štand smešten u prolazu izmedju dve hale.
Odiše ljubavlju, nežnošću, entuzijazmom, humanošću...
Stalni gost svih sajamskih i mnogih drugih priredbi, nenadmašna u mnogočemu, domaćica ovog štanda je
Branka Veselinović.
Nije šala, nije ćef,
Ona je ceo UNICEF!
Za decu živi teta Branka
Veselinka, zasmejanka,
Miroslav Nastasijević
Sav prihod od prodatih knjiga ide u fond Branka i Mladja Veselinović čija je namena pomoć i stipendiranje invalidne dece i omladine.
Kako je novembar već zašao u drugu polovinu, a iza njega stiže mesec u kome ćemo mnogo vremena provesti u razmišljanju kako da nekog obradujemo, pokušajte da nadjete i ovu knjigu.

Njome ćete obradovati više nego jedno dete.
A ako odmah želite da obradujete svoje ukućane, možete im spremiti
PROKELJ SA ŠAMPINJONIMA
Potreban materijal
v Prokelj 300 gr
v Šampinjoni 300 gr
v Šargarepa 300 gr
v Ulje 1 kašika
v Puter 1 kašika
v Peršun-list 1 kašika seckanog
v Beli luk 2 čena
v So po ukusu
v Biber po ukusu
Način pripreme
Obariti prokelj u blago posoljenoj vodi (oko 5-8 minuta u zavisnosti od veličine).
Pečurke iseći na kockice, šargarepu na kolutove.
Zagrejati ulje pa staviti šargarepu i dinstati desetak minuta. Dodati pečurke i začine (beli luk propasirati). Dinstati dok sva tečnost koju pečurke otpuste ne ispari, oko 15 minuta.
Dodati obareni prokelj, izmešati i dinstati još dva – tri minuta. Umešati puter i poslužiti uz preliv od sira ili pavlaku sa susamom.
Permalink |
Komentari (19) | Trekbekovi (0)
UVEK NEDELJOM
Generalna | domacica | Novembar 17, 2008,14:52
„Aj ši, aj ša, javaša,
Konja jaše subaša“
Muzika, kao retko koji podsticaj, može vas preneti u svako vreme.
Notama oslikati mesto i vreme smeštene u sećanje.
Nacrtati osmeh ili izazvati suzu, složiti kockice sećanja, zalediti pogled...
Još uvek pod utiskom koncerta i posta koji pročitah na blogu
drjekylla, vratih se...
Mnogo godina unazad.
U nedeljna popodneva mog detinjstva.
Šetnja

Skupljanje kestena i žirova koji će postati unikatne figurice.

Ili malo nenametljivog učenja istorije i umetnosti

Druženje sa prijateljima i njihovim podmlatkom.
Uz obavezne društvene igre, karte, voziće koji mahnito idu u krug...
Praćeno šalama, pesmom i ponekim tankim glasom koji dopire sa ramena:
- Tata, tata, čika B. ima dva crvena keca, jel’ to dobro?
Pa tate zaborave na kontre i adute, i počne opšte poskakivanje praćeno disonantnim glasovima:
- „aj’ ši, aj’ ša, javaša,
Konja jaše ko imaaaaaaaaaaaaa...
A kad svi konjići i njihove perjanice posustanu na scenu stupe mame i njihove djakonije
PITA NEMAM NIČEG DOVOLJNO
Potreban materijal
v Kore za pitu 12 listova ( oko 500 gr )
v Jabuke 500 gr
v Mak-mleveni 200 gr
v Suvo groždje 100 gr
v Šećer-kristal 4 kašike + 4 kašike
v Mleko 100 gr
v Cimet 1 kašičica
v Limun-sok 1 kašika
v Ulje 2 kašike
v Kisela voda 4 kašike
v Margarin 1 kašičica
v Prah-šećer prema ukusu
Način pripreme
Jabuke narendati na krupno rende i pomešati sa sokom od limuna, cimetom i 4 kašike kristal šećera.
Mak potopiti u hladno mleko, dodati 4 kašike šećera i polako zagrevati uz stalno mešanje. Kuvati 5 minuta od momenta kad provri. Dodati suvo groždje i izmešati.
Pravougaoni pleh premazati margarinom i složiti 4 kore. Svaku poprskati mešavinom ulja i kisele vode. Rasporediti narendane jabuke, poravnati fil, pa složiti sledeće 4 kore, takodje ovlažene uljem i kiselom vodom. Sipati fil od maka, poravnati i prekriti ostatkom kora.
Poslednju koru takodje poprskati mešavinom ulja i kisele vode i iseći na komade željene veličine.
Staviti u hladnu rernu i peći oko 45 minuta na temperaturi 225 stepeni.
Vruću pitu posuti prah-šećerom, ili prohladjenu premazati šlagom.
Permalink |
Komentari (26) | Trekbekovi (0)