Lepe reči i lepi zalogaji
Generalna | domacica | Mart 17, 2009,09:35
Predjašnje s(a)vršeno vreme.
Moje omiljeno.
Beše.
Utopih se u ove sive dane.
Izmedju kiše i grada potražih ružičaste misli.
Koprena nenalaženja na put mi stade.
Izbrisa toplinu.
Potražih cvrkut veselih dživdžana.
Krik crnog gačka zapara tišinu.
*
Dotakla me.
Kroz pogled lišća.
Gorčina.
Pogledala me.
Crnim tragom nesećanja.
Tuga.
Zagrlila me.
Mekim zvukom sumraka.
Suza.
Ogrnula me.
Iglicama ponosnog bora.
Hrabrost.
Obula me.
Teškim korakom kajanja.
Misao.
Potopila me.
Olovnim oblakom neverovanja.
Razočaranost.
Odmahnuh rukom.
Kao da teram dosadnog insekta.
Ma, neka bar u tanjiru bude šareno!
ROLL-ON KRMENADLE
Potreban materijal:
v Krmenadle 4 komada ( oko 600 gr )
v Barena slanina 150 gr
v Kulen 100 gr
v Pivo 100 gr
v Prezle 6 kašika
v So po ukusu
v Ulje za prženje
Odstraniti kosti sa krmenadli i rastanjiti ih drvenim tučkom. Staviti ih u činiju, preliti pivom i ostaviti na hladnom oko 1 sat.
Slaninu i kulen iseći na tanke šnite. Izvaditi meso iz piva, pa svaki komad obložiti slaninom i kulenom. Urolati savijajući krajeve prema unutra i uvaljati u prezle.
Pržiti u dubokom ulju oko pet minuta i poslužiti toplo uz prilog od mešanog povrća i pire krompir.
Permalink | Komentari (21) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Mart 12, 2009,11:23
I jedan recept.
*
*
*
*
20% udesa izazovu pijani vozači. To znači da 80% izazovu trezni.
Molimo trezne vozače da ne voze i puste nas pijane da se bezbedno vratimo kući.
Slike ste odgledali, nad rečima se zamislili, što znači da vam je vreme da prekinete šetnju po netu i zaustavite se u kuhinji.
SLANE ŠTANGLICE
Potreban materijal
brašno 1 kg
mast 250 gr
jaja 2 komada
kvasac 40 gr
mleko 1 šoljica
šećer-kristal 1 kašika
so 2 kašićice susam 2 kašikeNačin pripreme
Zamesiti testo, po potrebi dodati malo vode i ostaviti da odstoji 2 sata u frižideru.
Testo rastanjiti na debljinu prsta, premazati umućenim belancetom, posuti susamom i seći na štanglice željene veličine.Rernu zagrejati na 250 stepeni, smanjiti temperaturu na 220 i peći štanglice oko 15 minuta.
prohladiti i poslužiti uz mlečne napitke ili pivo.
Permalink | Komentari (22) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Mart 10, 2009,15:55
Permalink | Komentari (19) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Mart 09, 2009,12:00
Projektu „Dve karte za Beč“, koji naš kolega Patos priprema sa svojim učenicima.
Ali, prvo malo podsećanja na , ne tako davne godine, u kojima smo zdušno lupali u šerpe, lonce, zviždali, pevali, hitali u promene...
Uporedo sa šetnjama, u toku 1996/97 godine, održan je i studentski protest.
22.11.1996. – Studentski protest je započeo obustavom nastave na Filološkom, Filozofskom i prirodno-matematičkom fakultetu.
...
27.11.1996. – Bogoslovski fakultet se pridružio protestu... na Internetu se pojavila zvanična web stranica o protestu.
...
12.12.1996. – Novosadski studenti su pešice krenuli prema Beogradu... kordon od dvestotinak specijalaca ponovo se nalazio u Ulici kneza Miloša.
...
06.01.1997. – Na čelu studentske kolone išli su po jedan srpski i grčki protojerej...
...
08.01.1997. – Najavljena je akcija „Kordonom protiv kordona"
...
23.02.1997. – U potrazi za vrstama rector impudicus i sloba vulgaris, pronadjene su vrste millicius millicius i Senta militaris agressiva...
...
16.03.1997. – Na Ušću je održan studentski reli pod parolom „Tata, vidi kako vozim"....
20.03.1997. – Zvaničnim potvrdjivanjem ostavki rektora i prorektora, Studentski protest je završen. Rektorat je zapakovan u bele platnene trake sa natpisom „Nastaviće se".- Podaci preuzeti iz publikacije ŠETNJA U MESTU, uz dozvolu autora. -
Studente podržavah meseći kiflice.
Sa posebnim zadovoljstvom.
Kao što danas, uz širok osmeh, pozdravljam
Pisca, Voju Radovanovića
Režisera, kolegu Patosa
Mlade izvodjače
Na pravom ste putu
Uživo ćete dobiti veliki, iskreni
A ovde bečki specijalitet
SACHER TORTA
Potreban materijal
v Jaja 6 komada
v Šećer-kristal 150 gr + 2 kašičicev Brašno 150 gr
v Puter 150 gr
v Čokolada za kuvanje 150gr + 150 gr
v Prašak za pecivo 1 kašičicav Džem od kajsija 200 gr
v Ulje 3-4 kapiNačin pripremePuter i
Prohladjenu tortu preseći na pola, premazati polovinom pripremljenog džema, poklopiti drugim delom i premazati ostatkom džema. Preliti glazurom od čokolade otopljene na pari i izmešane sa 2 kašičice šećera i 3-4 kapi ulja.
Ohladiti i seći na parčad navlaženim oštrim nožem.Napomena: na slici je originalna Sacher- torta iz hotela Sacher u Beču, ali recept je jedan od mnogih surogata jer se original već vekovima čuva u tajnosti.
Permalink | Komentari (17) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Mart 07, 2009,11:11
Igara, hanzaplasta, dezodoransa, muzike...
S ’leba, bez ’leba, preko hleba...
Idemo redom.
Svi započinjemo život mlekom. Majčinim ili nekim nadomestkom.
Ali o mleku nema baš mnogo priča.
Zato, čim se dočepamo korice hleba, priče počinju.
Da nikad ne prestanu.
Detinjstvo je ispričano uz komad hleba namazan, prema prilici, mašću, puterom, džemom...
Uz prve korake, igre, sticanje prijatelja...
Osamostaljivanje praćeno istraživanjem novih mogućnosti, uz neizbežni zalogaj za poneti, dodaje priči hanzaplast ili neki drugi omotač za povrede.
Svest o postojanju ljubavi i van porodice dovodi u naš svet, pored hleba, dezodorans i muziku.
Početak samostalnog života i osnivanje sopstvene porodice neminovno su praćeni dobro poznatim „obezbedjivanjem hleba"...Bez njega se ne može, sem ako držite dijetu, pa obavezno kažete:
- Bez hleba, molim. Na dijeti sam!
A šta ako vam kišovito jutro ne budi želju da odete i kupite taj osnovni pokretač svih aktivnosti?
Znam da znate odgovor.
Zato, samo napred! Čeka vas kuhinja i svi prateći elementi potrebni da umesite
DOMAĆI HLEB
Potreban materijal
v Brašno-pšenično-oštro 300 gr
v Brašno-pšenično-meko 300 gr
v Leblebije 100 gr ( nije obavezno )
v Kvasac 20 gr
v Prašak za pecivo 1 kesica
v Šećer-kristal 1 kašikav So 1 kašičica
v Ulje 2 kašike
v Margarin ( mast ) 1 kašika
v Mlaka voda 350 gr
Način pripreme
Samleti leblebije i izmešati sa obe vrste brašna, solju i praškom za pecivo.
Šećer i izdrobljeni kvasac preliti sa malo mlake vode i ostaviti na toplom oko 3 minuta.Dodati ostatak vode i ulje pa polako, uz stalno mešanje sipati u posudu sa brašnom.
Mutiti mikserom ( brzina 1 ) oko 5 minuta, pa kad se od testa formira lopta ostaviti na toplom da odstoji pola sata. Izručiti testo na dasku poprašenu brašnom i mesiti nekoliko minuta pa rastanjiti u ploču debljine oko 2 cm.
Urolati veknu, zaseći ukoso na nekoliko mesta i staviti u pleh premazan margarinom ( mašću ). Ostaviti na toplom oko 45 minuta, a zatim peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 30 minuta.
Vruću veknu premazati sa malo hladne vode i ostaviti da se ohladi.
Permalink | Komentari (18) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Mart 05, 2009,11:11
- Da ’ l da se umijem, il’ da se ubijem?
Odlučih da proverim ima li proleće nameru da malo jače raširi ruke i prihvati u zagrljaj nas koji ga željno očekujemo.
Bacih pogled kroz prozor.
Izlazak na balkon me malo razuverio.
Nešto ipak pokazuje znake približavanja.
Ali mi pokazao i da je neko jako nestrpljiv.
Da vidi rascvetano drvo ili završi veliko spremanje.
Pogled na stranice knjige koja mi je uvek pri ruci objasni mi
„ Pošto postoji samo jedan način da se ne uradi ništa, a mnogo načina da se uradi nešto, od kojih je, sasvim sigurno, samo jedan ispravan, sledi da onaj ko zbog neodlučnosti stoji u mestu, nema toliko mogućnosti da pogreši kao onaj koji se kreće."U jednom pogledu, nikad nisam neodlučna.
A to i vi dobro znate.
Ako ste gladni, morate jesti.
A šta je prihvatljivije u dane posta nego se i jelom podsetiti da postoje i boje koje razveseljavaju.
MUSAKA OD KROMPIRA
Potrebne namirnice
v Krompir 1 kg
v Pirinač 200g
v Paradajz-sok 250g
v Crni luk 1 manja glavica
v Beli luk 2 čena
v Peršun list 1 kašičica seckanog
v Origano 1 kašičica
v So po ukusu
v Biber po ukusu
v Ulje 4 kašike
v Margarin 1 kašikaNačin pripreme
Crni i beli luk očistite, iseckajte i propržite na 2 kašike ulja oko 2 minuta, dodajte očišćen pirinač i, uz stalno mešanje pržite još 5 minuta. Nalijte250 g vode i dinstajte narednih 5 minuta. Krompir oljuštite, operite i isecite na kolutove. Paradajz-sok pomešajte sa začinima. Dublju vatrostalnu činiju namažite ostatkom ulja i stavite polovinu pripremljenog krompira, rasporedite prodinstani i prohladjeni pirinač i prekrijte drugom polovinom krompira.Prelijte začinjenim paradajz-sokom, pospite listićima margarina i stavite u hladnu rernu. Podesite temperaturu na 225 stepeni i pecite oko 1 sat.Poslužite toplo uz salatu po izboru.
Permalink | Komentari (29) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Mart 03, 2009,23:01
Opet se javlja.
Čuči u uglu sobe.
Onaj dobro poznati osećaj.
Kljucka po srcu kao vrabac poslednje mrvice.
Tumbaju se misli kao loptice u bubnju.
Koraci premeravaju kilometre sećanja.
Dan je na izmaku. Veče odavno u svilenoj spavaćici.
Čeka da se sretne sa onim trenutkom kada će novi dan pokazati svoje pospane oči.
Kada će misli, čežnjom začešljane, ispuniti jastuk i snove.
Vratiti miris frezija i zeleni tepih mlade trave.
Kad ću ponovo prošetati ulicom moje mladosti.
Pomirisati sjaj dečjeg osmeha
Naslikati u gvašu nadanja
Dahom nezaborava oživeti treptaje duše...
Proleće...
Sprema novi život, nove sne, nove ljubavi...
Uvek peva istu pesmu.
Ma kako se zvala.
Bilo kad da je napisana.
Permalink | Komentari (29) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Mart 02, 2009,12:09
Postoji jedna izreka koju mnogo volim:
„Možeš kazati da nekoga poznaješ tek kada s njim pojedeš pet kilograma soli“
Ali se uvek zapitam, ako s nekim ne deliš trpezu nego reči, koliko je vremena potrebno?
Da bez jasno iskazanog
Pokloni mi
Osmeh i lepu reč.
Komadić duše.
Krik galeba.
Sjaj mesečine.
Šum talasa.
Lepet krila.
Iskru pogleda...
To i dobiješ.
Nerado pišem o onima što mi pomalo od svega darovaše na ovim stranicama.
Bolje od mene to će učiniti njihove reči.
*
Nekako volim da verujem da je u svakoj kući večera postavljena na stolu i da svi porodično sede, jedu i pričaju o proteklom danu...
- biljana
*
Ko ljudima daje za pravo da nanose bol, da sude
o tome ko je "dobio to što je i zaslužio" i koliko patnje
kome sleduje?
- hyperblogger
*
... I sad me mama provalila..."Znam ja da ti nesto fali maki..." Ma nista mama...Samo deo srca...
- mezimče Vama poznata pod nickom tužna
*
Za nas koji samo želimo kockicu svoje čokolade da je jedemo u miru i ne smetamo nikome. Možda ovo zbilja nije svijet za nas...
- mladi luk
*
Verovala je da ako ne znas kako da pomognes, najbolje sto mozes uciniti je da ne ucinis nista.
- phedredelaunay
*
Imam 19 godina, ali ne mogu da shvatim šta neko vidi u tome da se oduzme od alkohola, da ne zna ni šta je radio, da mu drugi prepričavaju gluposti koje je pravio/la.
- glumac
*
Poljubite onog pored sebe
I ne ljutite se ako negde ode, prateci svoju zivotnu pricu.
Vazno je da negde postojimo
Da volimo
-stepskivuk
*
Danas je Sunce visoko, a moji snovi blede, jutrom se ulice bude. Grad je moj ostao iza mene, a ja krenuo dalje. Nista vise, a ni manje uvek isto kajanje, sto se budim dok svi spavaju i nestajem kad svi oci otvaraju.
-Krilaandjela
*
U cilju ocuvanja zdravlja , s obzirom na lekovitost plodova jabuke, preporucljivo je da svaka osoba u toku godine pojede najmanje 40 kg plodova.
-vastag
*
I nemojte misliti da možete usmeriti puteve ljubavi, jer ljubav, ako joj se učinite vrednima, usmeriće vaše puteve.
-mahamaja
*
Ovde sam sa vama, da solidarno stanemo na istu stranu i pokusamo bar malim gestom promeniti nesto u ovom ludom svetu.
-di
*
Za tu Novu 1995 godinu neću ni da čujem,a eto podijelio sam je s vama. Vi je pamtite ako hoćete, a ja sam je i suviše dugo čuvao samo za sebe. Mi smo samo poželjeli da malo slušamo muzike, a nije nam se želja ispunila. A tako smo malo htjeli.
-mandrak72
*
Ne moramo zadužiti ceo svet, ali ako samo jednoj osobi bude lepši život zato što mi postojimo, vredelo je!
-sanjarenja56
*
Verujte da i oko vas postoje dosanjane priče, kao i prazne knjige, sasvim nove i neispisane, koje možete ispisati, koje možda samo vas čekaju...
-baladašević
*
E, tamo, u toj zemlji zivela je jedna ,,mlada" zena, koja je zelela da se bavi umetnoscu. Ali, nije joj se dalo. Jer u toj zemlji, koja je bila na ivici provalije, a mozda i vecim delom u provaliji, nije moglo nista da se radi. Nije bilo moguce kupiti materijal za pravljenje nakita,
- pinokio
*
Zajedno smo posmatrali trku oblaka na Nebu... ja sam navijala za one bele, a on za sive... ipak najviše je bilo plavog... uživali smo...
-cicilly
*
VAZNO JE, MOZDA, I TO DA ZNAMO,
COVEK JE ZELJEN-TEK AKO ZELI,
I AKO CELOG SEBE DAMO,
-TEK TAD MOZEMO I BITI CELI!
-casper
*
Šta se desilo sa Njenim veličanstvom knjigom i posilnim joj slugom čitaocem?
-patos
*
Ja bih samo zagrljaj htela...
-nastasja
*
- Ево, тата, има све скупа 50 франака, тако да ти, оче, сутра можеш остати један сат са мном. Заједно нас два, оче
-pričalica
*
Uuuuu, kamo sreće da je tako. I da me je ona naučila svemu onome što odrastao i ozbiljan muškarac mora da zna da bi uopšte bio muško.
-suky
*
Patuljci koji noću dolaze sretnicima i srede im kuću, operu sudove, mene uvek preskoče
-anaM
*
Roditeljstvo-najvece bogatstvo i najveci teret...Ne mjeri se bogatstvo kolicinom novca koji imamo,skupim autima i stanovima-bogat je onaj koji ima i uziva u neprolaznoj vrijednosti-djetetu.
-grlica
*
Shvatate li koliko je malo potrebno...,pogled,dodir,jedno nasmejano "dobar dan",jedno glasno "volim te"....
-nesanica
*
Uz hvala i poštedu od odlaska u kuhinju
Permalink | Komentari (35) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Februar 27, 2009,11:11
Zvrrrrrrrrrrrrrr!
- Dobar dan, da li je to stan...
- Da, izvolite...
- Vaš telefonski broj je izvučen iz bubnja( ko li ga stavi tamo!?). Osvojili ste večeru za četvoro na... Da li Vam odgovara u petak u 18 časova? Da li ste udati?...
Imaćete priliku da upoznate naše proizvode za zdraviji život: posudje, masažere, magnete, posteljinu...
I kupite ih po super-extra-deluxe povoljnim cenama...
- ???
- Ako se slažete pozvaću Vas upetak da Vas podsetim da povedete još jedan bračni par...
- Zahvaljujem, ali ne odgovara mi termin
- Prebaciću Vas za narednu nedelju. Kad Vam odgovara?
- Nijedan dan pre 20 časova
- Šteta, ne znate šta propuštate...
Znam, nije prvi put.
Zvrrrrrrrrrr!
- Dobar dan, da li je to stan ...?
- Da, izvolite
- Ovde B iz dnevnog lista ... vaš broj je izvučen, bla, bla, bla... čitate li naš list?
- Povremeno
- Šteta, više sreće sledeći put
U čemu bi ta sreća trebalo da obitava ne reče mi. Pa ja pretpostavih u njihovom dnevnom listu.
Koji ću i dalje čitati samo povremeno.
Zvrrrrrrrrrrr!
- Dobar dan, da li je to stan ...?
- Da. Izvolite
- Vaš telefonski broj je... bla, bla, bla... u restoranu... nagradu koju ste osvojili možete podići... bez ikakvih obaveza prema nama... uz besplatan ručak bla, bla, bla..
- Izvinite, ali da li ručak podrazumeva miso-supu?
- Moooooooolim?
- Hvala, nisam zainteresovana.
Šlag na tortu staviše proizvodjači topljenog sira.
Na kutiji rok trajanja.
U kutiji nagradna igra. Naravno putem slanja SMS-poruke.
I naravno rok trajanja nagradne igre.
Pa, dobro, bre, ko je ovde lud?
Znam da vi niste. Zato ste i osvojili specijalnu nagradu.
Uz malo strpljenja i u vašem tanjiru će se pušiti
BELA ČORBA
Potreban materijal
v Juneći ribić ( sa koskom ) 400 gr
v Zelen za supu 1 veza
v Celer-koren 1 manji
v Krompir 2 komada
v Crni luk 1 manja glavica
v Paradajz-pire 1 kašika
v So po ukusu
v Kisela pavlaka 100 gr
v Jaja 1 komad
Način pripreme
Očistit povrće, pa zajedno sa mesom staviti u lonac i naliti oko 1.5 litar hladne vode. Posoliti po ukusu, poklopiti i kuvati oko 2 sata.
Procediti, pa meso i povrće iseckati, preliti jajetom razmućenim sa kiselom pavlakom i supom. Izmešati i poslužiti toplo.
Permalink | Komentari (16) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Februar 26, 2009,10:11
Permalink | Komentari (25) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Februar 25, 2009,13:08
Permalink | Komentari (14) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Februar 23, 2009,00:00
tvoj izbor
moj izbor
Permalink | Komentari (28) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Februar 21, 2009,11:17
Permalink | Komentari (16) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Februar 20, 2009,09:23
Permalink | Komentari (28) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Februar 18, 2009,12:24
Permalink | Komentari (27) | Trekbekovi (0)