Kuhinja i oko nje

Lepe reči i lepi zalogaji

« Jun 2025 »
Ne Po Ut Sr Če Pe Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Mart
17

AORIST

Generalna | domacica | Mart 17, 2009,09:35

Predjašnje s(a)vršeno vreme.

Moje omiljeno.

Beše.

Utopih se u ove sive dane.

Izmedju kiše i grada potražih ružičaste misli.

Koprena nenalaženja na put mi stade.

Izbrisa toplinu.

Potražih cvrkut veselih dživdžana.

Krik crnog gačka zapara tišinu.

*

Dotakla me.

Kroz pogled lišća.

Gorčina.

Pogledala me.

Crnim tragom nesećanja.

Tuga.

Zagrlila me.

Mekim zvukom sumraka.

Suza.

Ogrnula me.

Iglicama ponosnog bora.

Hrabrost.

Obula me.

Teškim korakom kajanja.

Misao.

Potopila me.

Olovnim oblakom neverovanja.

Razočaranost.

Odmahnuh rukom.

Kao da teram dosadnog insekta.

Ma, neka bar u tanjiru bude šareno!

ROLL-ON KRMENADLE

Potreban materijal:

v Krmenadle 4 komada ( oko 600 gr )

v Barena slanina 150 gr

v Kulen 100 gr

v Pivo 100 gr

v Prezle 6 kašika

v So po ukusu

v Ulje za prženje

Način pripreme:

Odstraniti kosti sa krmenadli i rastanjiti ih drvenim tučkom. Staviti ih u činiju, preliti pivom i ostaviti na hladnom oko 1 sat.

Slaninu i kulen iseći na tanke šnite. Izvaditi meso iz piva, pa svaki komad obložiti slaninom i kulenom. Urolati savijajući krajeve prema unutra i uvaljati u prezle.

Pržiti u dubokom ulju oko pet minuta i poslužiti toplo uz prilog od mešanog povrća i pire krompir.

 

Permalink | Komentari (21) | Trekbekovi (0)

Mart
12

TRI SLIKE, PAR REČI...

Generalna | domacica | Mart 12, 2009,11:23

I jedan recept.

*

*

*

*

20% udesa izazovu pijani vozači. To znači da 80% izazovu trezni.

Molimo trezne vozače da ne voze i puste nas pijane da se bezbedno vratimo kući.

Slike ste odgledali, nad rečima se zamislili, što znači da vam je vreme da prekinete šetnju po netu i zaustavite se u kuhinji.

SLANE ŠTANGLICE

Potreban materijal

brašno 1 kg

mast 250 gr

jaja 2 komada

kvasac 40 gr

mleko 1 šoljica

šećer-kristal 1 kašika

so 2 kašić
ice susam 2 kašike

Način pripreme

Staviti kvasac da nadodje sa šećerom i mlekom. Mast penasto umutiti, dodati jedno celo jaje i jedno žumance, so, brašno i nadošli kvasac.

Zamesiti testo, po potrebi dodati malo vode i ostaviti da odstoji 2 sata u frižideru.

Testo rastanjiti na debljinu prsta,
premazati umućenim belancetom, posuti susamom i seći na štanglice željene veličine.

Rernu zagrejati na 250 stepeni, smanjiti temperaturu na 220 i peći štanglice oko 15 minuta.

prohladiti i poslužiti uz mlečne napitke ili pivo.

Permalink | Komentari (22) | Trekbekovi (0)

Mart
10

ŽELIM

grickalice za dokolicu | domacica | Mart 10, 2009,15:55

 

Permalink | Komentari (19) | Trekbekovi (0)

Mart
09

JOŠ MALO PODRŠKE...

Generalna | domacica | Mart 09, 2009,12:00

Projektu „Dve karte za Beč“, koji naš kolega Patos priprema sa svojim učenicima.

Ali, prvo malo podsećanja na , ne tako davne godine, u kojima smo zdušno lupali u šerpe, lonce, zviždali, pevali, hitali u promene...

Uporedo sa šetnjama, u toku 1996/97 godine, održan je i studentski protest.

22.11.1996. – Studentski protest je započeo obustavom nastave na Filološkom, Filozofskom i prirodno-matematičkom fakultetu.

...

27.11.1996. – Bogoslovski fakultet se pridružio protestu... na Internetu se pojavila zvanična web stranica o protestu.

...

12.12.1996. – Novosadski studenti su pešice krenuli prema Beogradu... kordon od dvestotinak specijalaca ponovo se nalazio u Ulici kneza Miloša.

...

06.01.1997. – Na čelu studentske kolone išli su po jedan srpski i grčki protojerej...

...

08.01.1997. – Najavljena je akcija „Kordonom protiv kordona"

...

23.02.1997. – U potrazi za vrstama rector impudicus i sloba vulgaris, pronadjene su vrste millicius millicius i Senta militaris agressiva...

...

16.03.1997. – Na
Ušću je održan studentski reli pod parolom „Tata, vidi kako vozim".

...

20.03.1997. –
Zvaničnim potvrdjivanjem ostavki rektora i prorektora, Studentski protest je završen. Rektorat je zapakovan u bele platnene trake sa natpisom „Nastaviće se".

- Podaci preuzeti iz publikacije ŠETNJA U MESTU, uz dozvolu autora. -

Studente podržavah meseći kiflice.

Sa posebnim zadovoljstvom.

Kao što danas, uz širok osmeh, pozdravljam

Pisca, Voju Radovanovića

Režisera, kolegu Patosa

Mlade izvodjače

Na pravom ste putu

Uživo ćete dobiti veliki, iskreni

A ovde bečki specijalitet

 

SACHER TORTA

Potreban materijal

v Jaja 6 komada

v Šećer-kristal 150 gr + 2 kašičice

v Brašno 150 gr

v Puter 150 gr

v Čokolada za kuvanje 150gr + 150 gr

v Prašak za pecivo 1 kašičica

v Džem od kajsija 200 gr

v Ulje 3-4 kapi

Način pripremePuter i

šećer umutitii dodati 150 gr čokolade otopljene na pari. Prohladiti, pa dodati žumanca i sneg od belanaca.Ujednačiti masu pa umešatibrašno prosejano sa praškom za pecivo. Lagano izmešati i presuti u kalup premazan puterom. Peći u rerni zagrejanoj na 175 stepeni oko 40 minuta.

Prohladjenu tortu preseći na pola, premazati polovinom pripremljenog džema, poklopiti drugim delom i premazati ostatkom džema. Preliti glazurom od čokolade otopljene na pari i izmešane sa 2 kašičice šećera i 3-4 kapi ulja.

Ohladiti i seći na parčad navlaženim oštrim nožem.

Napomena: na slici je originalna Sacher- torta iz hotela Sacher u Beču, ali recept je jedan od mnogih surogata jer se original već vekovima čuva u tajnosti.

Permalink | Komentari (17) | Trekbekovi (0)

Mart
07

HLEBA I ...

Generalna | domacica | Mart 07, 2009,11:11

Igara, hanzaplasta, dezodoransa, muzike...

S ’leba, bez ’leba, preko hleba...

Idemo redom.

Svi započinjemo život mlekom. Majčinim ili nekim nadomestkom.

Ali o mleku nema baš mnogo priča.

Zato, čim se dočepamo korice hleba, priče počinju.

Da nikad ne prestanu.

Detinjstvo je ispričano uz komad hleba namazan, prema prilici, mašću, puterom, džemom...

Uz prve korake, igre, sticanje prijatelja...

Osamostaljivanje praćeno istraživanjem novih mogućnosti, uz neizbežni zalogaj za poneti, dodaje priči hanzaplast ili neki drugi omotač za povrede.

Svest o postojanju ljubavi i van porodice dovodi u naš svet, pored hleba, dezodorans i muziku.

P
očetak samostalnog života i osnivanje sopstvene porodice neminovno su praćeni dobro poznatim „obezbedjivanjem hleba"...

Bez njega se ne može, sem ako držite dijetu, pa obavezno kažete:

- Bez hleba, molim. Na dijeti sam!

A šta ako vam kišovito jutro ne budi želju da odete i kupite taj osnovni pokretač svih aktivnosti?

Znam da znate odgovor.

Zato, samo napred! Čeka vas kuhinja i svi prateći elementi potrebni da umesite

DOMAĆI HLEB

Potreban materijal

v Brašno-pšenično-oštro 300 gr

v Brašno-pšenično-meko 300 gr

v Leblebije 100 gr ( nije obavezno )

v Kvasac 20 gr

v Prašak za pecivo 1 kesica

v Šećer-kristal 1 kašika

v So 1 kašičica

v Ulje 2 kašike

v Margarin ( mast ) 1 kašika

v Mlaka voda 350 gr

Način pripreme

Samleti leblebije i izmešati sa obe vrste brašna, solju i praškom za pecivo.

Šećer i izdrobljeni kvasac preliti sa malo mlake vode i ostaviti na toplom oko 3 minuta.

Dodati ostatak vode i ulje pa polako, uz stalno mešanje sipati u posudu sa brašnom.

Mutiti mikserom ( brzina 1 ) oko 5 minuta, pa kad se od testa formira lopta ostaviti na toplom da odstoji pola sata. Izručiti testo na dasku poprašenu brašnom i mesiti nekoliko minuta pa rastanjiti u ploču debljine oko 2 cm.

Urolati veknu, zaseći ukoso na nekoliko mesta i staviti u pleh premazan margarinom ( mašću ). Ostaviti na toplom oko 45 minuta, a zatim peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 30 minuta.

Vruću veknu premazati sa malo hladne vode i ostaviti da se ohladi.

Permalink | Komentari (18) | Trekbekovi (0)

Mart
05

NEDOUMICA

Generalna | domacica | Mart 05, 2009,11:11

Posle uobičajenog jutarnjeg saplitanja, kad pogled nehotice završi put na ogledalu u kupatilu, i izroni dobro poznato pitanje:

- Da ’ l da se umijem, il’ da se ubijem?

Odlučih da proverim ima li proleće nameru da malo jače raširi ruke i prihvati u zagrljaj nas koji ga željno očekujemo.

Bacih pogled kroz prozor.

N
eobećavajuće jutro. Namrštenije i od mene kad se nadjem izmedju dva loša izbora.

Izlazak na balkon me malo razuverio.

Nešto ipak pokazuje znake približavanja.

Ali mi pokazao i da je neko jako nestrpljiv.

Da vidi rascvetano drvo ili završi veliko spremanje.

Pogled na stranice knjige koja mi je uvek pri ruci objasni mi

„
Pošto postoji samo jedan način da se ne uradi ništa, a mnogo načina da se uradi nešto, od kojih je, sasvim sigurno, samo jedan ispravan, sledi da onaj ko zbog neodlučnosti stoji u mestu, nema toliko mogućnosti da pogreši kao onaj koji se kreće."

U jednom pogledu, nikad nisam neodlučna.

A to i vi dobro znate.

Ako ste gladni, morate jesti.

A šta je prihvatljivije u dane posta nego se i jelom podsetiti da postoje i boje koje razveseljavaju.

 

MUSAKA OD KROMPIRA

Potrebne namirnice

v Krompir 1 kg

v Pirinač 200g

v Paradajz-sok 250g

v Crni luk 1 manja glavica

v Beli luk 2 čena

v Peršun list 1 kašičica seckanog

v Origano 1 kašičica

v So po ukusu

v Biber po ukusu

v Ulje 4 kašike

v Margarin 1 kašika

Način pripreme

Crni i beli luk očistite, iseckajte i propržite na 2 kašike ulja oko 2 minuta, dodajte očišćen pirinač i, uz stalno mešanje pržite još 5 minuta. Nalijte250 g vode i dinstajte narednih 5 minuta. Krompir oljuštite, operite i isecite na kolutove. Paradajz-sok pomešajte sa začinima. Dublju vatrostalnu činiju namažite ostatkom ulja i stavite polovinu pripremljenog krompira, rasporedite prodinstani i prohladjeni pirinač i prekrijte drugom polovinom krompira.Prelijte začinjenim paradajz-sokom, pospite listićima margarina i stavite u hladnu rernu. Podesite temperaturu na 225 stepeni i pecite oko 1 sat.

Poslužite toplo uz salatu po izboru.

 

Permalink | Komentari (29) | Trekbekovi (0)

Mart
03

***

grickalice za dokolicu | domacica | Mart 03, 2009,23:01

 

Opet se javlja.
Čuči u uglu sobe.
Onaj dobro poznati osećaj.
Kljucka po srcu kao vrabac poslednje mrvice.
Tumbaju se misli kao loptice u bubnju.
Koraci premeravaju kilometre sećanja.
Dan je na izmaku. Veče odavno u svilenoj spavaćici.
Čeka da se sretne sa onim trenutkom kada će novi dan pokazati svoje pospane oči.
Kada će misli, čežnjom začešljane, ispuniti jastuk i snove.
Vratiti miris frezija i zeleni tepih mlade trave.
Kad ću ponovo prošetati ulicom moje mladosti.
Pomirisati sjaj dečjeg osmeha
Naslikati u gvašu nadanja
Dahom nezaborava oživeti treptaje duše...
Proleće...
Sprema novi život, nove sne, nove ljubavi...
Uvek peva istu pesmu.
Ma kako se zvala.
Bilo kad da je napisana.


Que bonitos ojos tienes
Debajo de esas dos cejas
Debajo de esas dos cejas
Que bonitos ojos tienes.

Ellos me quieren mirar
Pero si tu no los dejas
Pero si tu no los dejas
Ni siquiera parpadear.

Malaguena salerosa
Besar tus labios quisiera
Besar tus labios quisiera.
Malaguena salerosa
Y decirte nina hermosa.

Que eres lin........da y hechicera,
Que eres linda y hechicera
Como el candor de una rosa.

Si por pobre me desprecias
Yo te concedo razon
Yo te concedo razon
Si por pobre me desprecias.

Yo no te ofrezco riquezas
Te ofrezco mi corazon
Te ofrezco mi corazon
A cambio de mi pobreza.

Malaguena salerosa
Besar tus labios quisiera
Besar tus labios quisiera.
Malaguena salerosa
Y decirte nina hermosa.

Que eres lin........da y hechicera,
Que eres linda y hechicera
Como el candor de una rosa.
Y decirte nina hermosa.

*********************************************

What pretty eyes you have,
Under those two eyebrows.
Under those two eyebrows,
What pretty eyes you have.

They want me to look
But if you don’t leave them
But if you don’t leave them
Not even to flash…

Rose leaves of Málaga
To kiss your wanted lips
To kiss your wanted lips
Rose leaves of Málaga
And telling you, beautiful girl…

That you are pretty and magical,
That you are pretty and magical,
As the innocence of a rose.

If in poverty you despise me,
I give you truth.
I give you truth,
If in poverty you despise me.

I do not offer you wealth (riches)
I offer you my heart.
I offer you my heart
In exchange for my poverty.

Rose leaves of Málaga
To kiss your wanted lips
To kiss your wanted lips
Rose leaves of Málaga
And telling you, beautiful girl…

That you are pretty and magical
That you are pretty and magical
As the innocence of a rose
And telling you, beautiful girl.


Permalink | Komentari (29) | Trekbekovi (0)

Mart
02

POKLONI MI...

grickalice za dokolicu | domacica | Mart 02, 2009,12:09

Postoji jedna izreka koju mnogo volim:
„Možeš kazati da nekoga poznaješ tek kada s njim pojedeš pet kilograma soli“
Ali se uvek zapitam, ako s nekim ne deliš trpezu nego reči, koliko je vremena potrebno?
Da bez jasno iskazanog
Pokloni mi
Osmeh i lepu reč.
Komadić duše.
Krik galeba.
Sjaj mesečine.
Šum talasa.
Lepet krila.
Iskru pogleda...
To i dobiješ.
Nerado pišem o onima što mi pomalo od svega darovaše na ovim stranicama.
Bolje od mene to će učiniti njihove reči.
*
Nekako volim da verujem da je u svakoj kući večera postavljena na stolu i da svi porodično sede, jedu i pričaju o proteklom danu...
-
biljana
*
Ko ljudima daje za pravo da nanose bol, da sude
o tome ko je "dobio to što je i zaslužio" i koliko patnje
kome sleduje?
- hyperblogger
*
... I sad me mama provalila..."Znam ja da ti nesto fali maki..." Ma nista mama...Samo deo srca...
- mezimče Vama poznata pod nickom tužna
*

Za nas koji samo želimo kockicu svoje čokolade da je jedemo u miru i ne smetamo nikome. Možda ovo zbilja nije svijet za nas...

- mladi luk
*
Verovala je da ako ne znas kako da pomognes, najbolje sto mozes uciniti je da ne ucinis nista.

- phedredelaunay
*
Imam 19 godina, ali ne mogu da shvatim šta neko vidi u tome da se oduzme od alkohola, da ne zna ni šta je radio, da mu drugi prepričavaju gluposti koje je pravio/la.
- glumac
*

Poljubite onog pored sebe
I ne ljutite se ako negde ode, prateci svoju zivotnu pricu.
Vazno je da negde postojimo
Da volimo
-stepskivuk
*
Danas je Sunce visoko, a moji snovi blede, jutrom se ulice bude. Grad je moj ostao iza mene, a ja krenuo dalje. Nista vise, a ni manje uvek isto kajanje, sto se budim dok svi spavaju i nestajem kad svi oci otvaraju.
-
Krilaandjela
*
U cilju ocuvanja zdravlja , s obzirom na lekovitost plodova jabuke, preporucljivo je da svaka osoba u toku godine pojede najmanje 40 kg plodova.
-vastag
*
I nemojte misliti da možete usmeriti puteve ljubavi, jer ljubav, ako joj se učinite vrednima, usmeriće vaše puteve.
-mahamaja
*
Ovde sam sa vama, da solidarno stanemo na istu stranu i pokusamo bar malim gestom promeniti nesto u ovom ludom svetu.
-di
*
Za tu Novu 1995 godinu neću ni da čujem,a eto podijelio sam je s vama. Vi je pamtite ako hoćete, a ja sam je i suviše dugo čuvao samo za sebe. Mi smo samo poželjeli da malo slušamo muzike, a nije nam se želja ispunila. A tako smo malo htjeli.
-mandrak72

*
Ne moramo zadužiti ceo svet, ali ako samo jednoj osobi bude lepši život zato što mi postojimo, vredelo je!
-sanjarenja56
*
Verujte da i oko vas postoje dosanjane priče, kao i prazne knjige, sasvim nove i neispisane, koje možete ispisati, koje možda samo vas čekaju...
-baladašević
*
E, tamo, u toj zemlji zivela je jedna ,,mlada" zena, koja je zelela da se bavi umetnoscu. Ali, nije joj se dalo. Jer u toj zemlji, koja je bila na ivici provalije, a mozda i vecim delom u provaliji, nije moglo nista da se radi. Nije bilo moguce kupiti materijal za pravljenje nakita,
- pinokio
*
Zajedno smo posmatrali trku oblaka na Nebu... ja sam navijala za one bele, a on za sive... ipak najviše je bilo plavog... uživali smo...
-cicilly
*
VAZNO JE, MOZDA, I TO DA ZNAMO,
COVEK JE ZELJEN-TEK AKO ZELI,
I AKO CELOG SEBE DAMO,
-TEK TAD MOZEMO I BITI CELI!
-casper
*
Šta se desilo sa Njenim veličanstvom knjigom i posilnim joj slugom čitaocem?
-patos
*
Ja bih samo zagrljaj htela...
-nastasja
*
- Ево, тата, има све скупа 50 франака, тако да ти, оче, сутра можеш остати један сат са мном. Заједно нас два, оче
-pričalica
*
Uuuuu, kamo sreće da je tako. I da me je ona naučila svemu onome što odrastao i ozbiljan muškarac mora da zna da bi uopšte bio muško.
-suky
*
Patuljci koji noću dolaze sretnicima i srede im kuću, operu sudove, mene uvek preskoče
-anaM
*
Roditeljstvo-najvece bogatstvo i najveci teret...Ne mjeri se bogatstvo kolicinom novca koji imamo,skupim autima i stanovima-bogat je onaj koji ima i uziva u neprolaznoj vrijednosti-djetetu.
-grlica
*
Shvatate li koliko je malo potrebno...,pogled,dodir,jedno nasmejano "dobar dan",jedno glasno "volim te"....
-nesanica
*
Uz hvala i poštedu od odlaska u kuhinju

 

Permalink | Komentari (35) | Trekbekovi (0)

Februar
27

OJ – HA! OPET JE POČELO

Generalna | domacica | Februar 27, 2009,11:11

Zvrrrrrrrrrrrrrr!
- Dobar dan, da li je to stan...
- Da, izvolite...
- Vaš telefonski broj je izvučen iz bubnja( ko li ga stavi tamo!?). Osvojili ste večeru za četvoro na... Da li Vam odgovara u petak u 18 časova? Da li ste udati?...
Imaćete priliku da upoznate naše proizvode za zdraviji život: posudje, masažere, magnete, posteljinu...
I kupite ih po super-extra-deluxe povoljnim cenama...
- ???
- Ako se slažete pozvaću Vas upetak da Vas podsetim da povedete još jedan bračni par...
- Zahvaljujem, ali ne odgovara mi termin
- Prebaciću Vas za narednu nedelju. Kad Vam odgovara?
- Nijedan dan pre 20 časova
- Šteta, ne znate šta propuštate...
Znam, nije prvi put.
Zvrrrrrrrrrr!
- Dobar dan, da li je to stan ...?
- Da, izvolite
- Ovde B iz dnevnog lista ... vaš broj je izvučen, bla, bla, bla... čitate li naš list?
- Povremeno
- Šteta, više sreće sledeći put
U čemu bi ta sreća trebalo da obitava ne reče mi. Pa ja pretpostavih u njihovom dnevnom listu.
Koji ću i dalje čitati samo povremeno.
Zvrrrrrrrrrrr!
- Dobar dan, da li je to stan ...?
- Da. Izvolite
- Vaš telefonski broj je... bla, bla, bla... u restoranu... nagradu koju ste osvojili možete podići... bez ikakvih obaveza prema nama... uz besplatan ručak bla, bla, bla..
- Izvinite, ali da li ručak podrazumeva miso-supu?
- Moooooooolim?
- Hvala, nisam zainteresovana.

Šlag na tortu staviše proizvodjači topljenog sira.
Na kutiji rok trajanja.
U kutiji nagradna igra. Naravno putem slanja SMS-poruke.
I naravno rok trajanja nagradne igre.
Pa, dobro, bre, ko je ovde lud?

Znam da vi niste. Zato ste i osvojili specijalnu nagradu.
Uz malo strpljenja i u vašem tanjiru će se pušiti

 

BELA ČORBA



Potreban materijal



v Juneći ribić ( sa koskom ) 400 gr

v Zelen za supu 1 veza

v Celer-koren 1 manji

v Krompir 2 komada

v Crni luk 1 manja glavica

v Paradajz-pire 1 kašika

v So po ukusu

v Kisela pavlaka 100 gr

v Jaja 1 komad



Način pripreme



Očistit povrće, pa zajedno sa mesom staviti u lonac i naliti oko 1.5 litar hladne vode. Posoliti po ukusu, poklopiti i kuvati oko 2 sata.

Procediti, pa meso i povrće iseckati, preliti jajetom razmućenim sa kiselom pavlakom i supom. Izmešati i poslužiti toplo.






 

Permalink | Komentari (16) | Trekbekovi (0)

Februar
26

S KIM SI SADA...

grickalice za dokolicu | domacica | Februar 26, 2009,10:11

Kad je tužno vreme,
Da l’ pomisliš nekad
Gde sam ja?

Danima mi već ova pesma poželi dobro jutro, dobar dan i laku noć.
Prihvatam sa smeškom.
Podeća me da je na pragu onaj dan.
Za koji sam dugo mislila da je najlepši na svetu.
I da će takav ostati...
Dan kada sam napisala
***
Malecko moje,
Opet se vraćam
U tvoje okrilje
Pod tvoje procvetale lipe
U naručje sreće.
Mnogo je lepo
U tvojim nadanjima
Sa pesmom zrikavaca
I svicima u očima.
***
Bio si prvi. Onaj kome se srce poklanja bez ostatka.
Kome se osmeh daruje u zoru, suton, po mećavi, julskoj vrućini, u kišnoj martovskoj noći...
Kome se hrli raširenih ruku, s kojim se na oblaku šeta, u snove plovi...
Naučio si me...
Da je ljubav vanvremenska, neograničena...
Davanje i primanje.
Baš kao i čovek sastavljena od duhovnog i fizičkog.
Da niko nije savršen dok se u njega ne zaljubiš.
Dok mu ne staviš krunu od maslačka i ruke oko vrata.
Dok mu svaki treptaj oka nema oblik poljupca...
Naučio si me da budem JA.
Čak i kad boli.

P.S. umesto rodjendanske čestitke mojoj prvoj ljubavi


Permalink | Komentari (25) | Trekbekovi (0)

Februar
25

REZULTATI I ZAKLJUČCI

Generalna | domacica | Februar 25, 2009,13:08

I kolokvijuma iz kuhinjskih majstorija/vragolija.
Opšti utisak je prilično dobar, ali primećeno je da svi
a. Prijateljski, džentlmenski, dobronamerno preuzimaju krivicu
b. Ili vole da se kite tudjim perjem, odnosno kulinarskim umećem.
c. Imaju dobru moć zapažanja i logičkog zaključivanja
d. Igraju na dobro poznatu kartu neodoljivog šarma
Ili, da parafraziram Kanjoša Macedonovića:
„Kakav Vas je učitelj zapao, odlično ste naučili“
Za odgovor na prvo pitanje svi su dobili veliki +.
Na slici je drveni avan za sitnjenje belog luka.
Odgovor na drugo pitanje:
Ovaj ručak je spremila domaćica uz svesrdnu pomoć Interneta – čitaj zablenuta u blogove.
Treće, i najteže pitanje, ostalo je u domenu naučne fantastike, (postavljeno da me podseti na moju treću ljubav – elektroniku) mada sam sigurna da su svi probali Čips.
Na slici su PLC – programabilni logički kontroleri za mašinu koja se koristi u proizvodnji čipsa.
Ovaj put pojedinačne nagrade će izostati, ali za sveukupni trud i „umetnički dojam“, možete sebi dozvoliti da spremite

LAGANA VEČERA

Potreban materijal

v Pirinač 125 gr
v Smrznuto povrće za francusku salatu 450 gr
v Susam 50 gr
v Bosiljak ¼ kašičice
v Biber ¼ kašičice
v Ulje 2 kašike
v Sirće-jabukovo 1 kašika
v So po ukusu

Način pripreme

Obariti pirinač i povrće, susam propržiti na suvom tiganju i sve izmešati. Dodati začine, prohladiti i poslužiti uz sir i jogurt.

Ako ste isključili kompjuter možete dodati i

PIKANTNA KRILCA

Potreban materijal
v Pileća krilca 1 kg
v Ulje 2 kašike
v Aleva-paprika ½ kašičice
v Kari ¼ kašičice
v Soja-sos 1 kašika
v Tabasco-sos 5 kapi ( nije obavezno)
v So ¼ kašičice
v Med 1 kašika
v Puter 1 kašika

Način pripreme

Izmešati ulje sa svim začinima i preliti preko pilećih krilca. Poklopiti i držati na hladnom najmanje 2 sata.
Zemljanu činiju premazati puterom i u nju složiti krilca. Staviti u hladnu rernu, podesiti temperaturu na 200 stepeni i peći 20 minuta od momenta kad rerna dostigne željenu temperaturu. Posližiti toplo.


Permalink | Komentari (14) | Trekbekovi (0)

Februar
23

VEČITOM SANJARU

Generalna | domacica | Februar 23, 2009,00:00

tvoj izbor

 

moj izbor

Permalink | Komentari (28) | Trekbekovi (0)

Februar
21

LJUBAV

grickalice za dokolicu | domacica | Februar 21, 2009,11:17

 

Permalink | Komentari (16) | Trekbekovi (0)

Februar
20

VREME JE...

grickalice za dokolicu | domacica | Februar 20, 2009,09:23

... snegovito, hladno, šušumigavo...
Idealno za sankanje, razmišljanje, tople napitke...
A za vas...

...da se uozbiljite.
Dočekali smo nekoliko novih godina, proslavili još nekoliko praznika, ispratili zimske raspuste...
Znači vreme je da ozbiljno prionete na učenje.
Kao što znate, čovek se uči dok je živ.
Bez obzira da li će se to znanje ikada u životu iskoristiti.
Na samom početku mog blogovanja naučiše me da je najbolji način da budete primećeni/odguglani pisati o cekcy.
Pošto to znanje ne iskoristih do sada, evo popravnog.
*
U toplo junsko veče preko Plavog mosta prolazi automobil. U njemu četvoročlana porodica.
Za volanom pater-familijas, suvozač-supruga-mama, pozadi dvoje osnovnoškolske dece. Tek zakoračili u tinejdžerske godine.
Duž mosta špalir mladih, izuzetno skockanih mladih dama.
Mama: - Izgleda da je ovde u blizini neko lepo mesto za proslavu mature, vidi kako su slatke i doterane.
Tata: - klima glavom.
Iz zadnjeg dela kola uz urnebesan smeh dva glasa:
- Majko, pa to je štajga!
*
Pa, pošto smo podigli rejting na Gugletu, možemo pristupiti
kolokvijumu koji je uredno najavljen.
Molim da ne prepisujete, ne šapućete, ne gestikulirate...
Prvi, pismeni deo je vrlo jednostavan. Sastoji se iz sledećih pitanja:


Šta je na slici i čemu služi?

Ko je skuvao ovaj ručak?

Šta je ovo i gde se koristi?

Odgovore možete pisati u vidu komentara ili kao postove na svojim blogovima.
Ja ću ih pregledati čim ustanovim koja mi je osnovna boja šporeta.


Permalink | Komentari (28) | Trekbekovi (0)

Februar
18

NEKO – NEKOME

Generalna | domacica | Februar 18, 2009,12:24

Neko me danas zagrejao.
Neko me danas rastužio.
Neko mi osmeh razvukao.
Drage moje reči, molim vas, postrojite se u niz.
Da zahvalim svima.
Što su me podsetili.
Da sam živa.
Da napolju pada sneg.
Da je proleće na pragu.
Da uvek postoji prijatelj.
Ruka podrške, rame za plakanje, pajtaš za smejanje.
A vas, dragi moji blogeri da podsetim da kuhinja radi.
U cilju sticanja iskustva, danas prionite na


BRESKVICE

Potreban materijal

v Jaja 2 komada
v Mast 150 gr ( margarin 200 gr)
v Mleko 100 gr
v Šećer-kristal 1 šolja + 6 kašika
v Brašno 3 šolje
v Prašak za pecivo ½ kesice
v Rum 2 kašike + 1 kašika
v Orasi 2 kašike mlevenih
v Džem od kajsije/breskve 2 kašike
v Krupni šećer 3 kašike
v Boja za kolače-crvena 3 kapi
Način pripreme

Umutiti penasto mast/margarin, dodati jedno po jedno jaje, 2 kašike ruma i mleko. Kada se masa ujednači ( posle oko 3 minuta mućenja ), ostaviti na hladnom oko dva sata.
Brašno izmešati sa praškom za pecivo i jednom šoljom šećera pa umešati u rashladjenu masu.
Praviti kuglice prečnika oko 2 cm i redjati na pleh obložen peki-papirom.
Peći u rerni zagrejanoj na 225 stepeni oko 12 minuta.
6 kašika kristal-šećera ušpinovati sa 6 kašika vode i 3 kapi crvene boje za kolače.
Prohladjene kolačiće delimično izdubiti sa zaravnjene strane i mrvice izmešati sa orasima, kašikom ruma i džemom.
Ovim nadevom spajati po dva kolaćića, jednim delom provući kroz špinovani šećer i uvaljati u krupni šećer.
Napomena: jedna šolja podrazumeva šolju od 2 decilitra. Najbolja mera je čaša od jogurta.


Permalink | Komentari (27) | Trekbekovi (0)

«Prethodni   1 2 3 ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... 32 33 34  Sledeći»
Pretraži
Najnovije...
  • OBOJENO TRAŽENJEM
  • SLIKE...
  • ZAPIS DUŠE
  • SVE PRODJE...
  • KIKI, MIKI, RIKI
  • ZDRAVO
  • ĆUTANJE
  • IMA ŽIVOTA...
  • ZASEDANJE KRIZNOG ŠTABA
  • NA PLUS ČETRDESET
Kategorije
  • Generalna [341]
  • grickalice za dokolicu [141]
  • kulinarstvo [11]
  • domaći zadatak [12]
  • internet [2]
  • brojke i slova [0]
Arhiva
  • April 2013 [1]
  • Mart 2013 [1]
  • Februar 2013 [3]
  • Januar 2013 [3]
  • Avgust 2012 [1]
  • Jul 2012 [1]
  • April 2012 [1]
  • Februar 2012 [2]
  • Januar 2012 [5]
  • Decembar 2011 [4]
  • Novembar 2011 [6]
  • Oktobar 2011 [5]
  • Avgust 2011 [4]
  • Jul 2011 [3]
  • Jun 2011 [3]
  • Maj 2011 [1]
  • April 2011 [2]
  • Mart 2011 [1]
  • Februar 2011 [3]
  • Januar 2011 [4]
  • Decembar 2010 [3]
  • Novembar 2010 [2]
  • Oktobar 2010 [2]
  • Septembar 2010 [2]
  • Avgust 2010 [4]
  • Jun 2010 [3]
  • Maj 2010 [6]
  • April 2010 [6]
  • Mart 2010 [1]
  • Februar 2010 [8]
  • Januar 2010 [7]
  • Decembar 2009 [9]
  • Novembar 2009 [9]
  • Oktobar 2009 [7]
  • Septembar 2009 [5]
  • Avgust 2009 [10]
  • Jul 2009 [15]
  • Jun 2009 [13]
  • Maj 2009 [17]
  • April 2009 [17]
  • Mart 2009 [18]
  • Februar 2009 [17]
  • Januar 2009 [19]
  • Decembar 2008 [9]
  • Novembar 2008 [11]
  • Oktobar 2008 [7]
  • Septembar 2008 [8]
  • Avgust 2008 [13]
  • Jul 2008 [18]
  • Jun 2008 [15]
  • Maj 2008 [18]
  • April 2008 [18]
  • Mart 2008 [16]
  • Februar 2008 [14]
  • Januar 2008 [15]
  • Decembar 2007 [13]
  • Novembar 2007 [19]
  • Oktobar 2007 [19]
  • Septembar 2007 [21]
  • Avgust 2007 [8]
  • Jul 2007 [10]
Moji linkovi
Generalna
ne propuštam da posetim
Meni
  • Početna strana
  • Arhiva
  • Fascikle
  • Administracija
Sindikat
  • RSS 0.90
  • RSS 1.0
  • RSS 2.0
  • Atom
 
Copyright@2007. Reic's Place. All rights reserved. Powered by Lifetype.
Designed by Dieter Schneider, CssTemplateHeaven. Ported to Lifetype by Reic Wang.