Lepe reči i lepi zalogaji
Generalna | domacica | Maj 07, 2009,11:11
Alternativni naslov bi mogao biti – Jesi li za speed?
*
Nisam baš neki istraživač neta, ali povremeno prošetam.
A volim i igrice koje ne oduzimaju puno vremena.
Prošlog leta, iščitavajući postove na ovom našem blog-servisu, naletim na reklamu za on-line igricu smešnog naziva Travian. Kliknem na baner, saznam da je igrica besplatna, preko pretraživača, interesantna – treba graditi...Odlučim da se priključim.
Zidam, proširujem znanja o starim narodima(!), sejem žito, meljem... samo još da počnem da mesim kolače.
Napravih i vojsku da brani moje seoce. Ma, milina jedna.
Dobih poruku: „Hoćeš li da se priključiš našem savezu?
Odgovorih potvrdno. Računam ogladneli, pa im treba tetka koja mesi kolače. Primiše me. Pomagaše kad je bilo teško. Sve u svemu lepo iskustvo.E sad dolazi ono najzanimljivije.
Jednog dana sačeka me poruka:- „Server se bliži kraju, jesi li za speed?
Mislim, znam šta je server.
To je ono drvo na koje sam kačila dokumenta kad mi je komp lipsavao, pa mi posle kad sam ih nanovo vraćala vikao:
- Nemate dozvolu autora da išta menjate!
A valjda znam i šta je speed. Čitala sam bre!
Pa uzvratim porukom sa mali milion znakova pitanja.Objašnjenje stiže i ja se priključih. Tako da sad ako sam i žaba, bar sam potkovana.Ako me ne bude bilo ovih d
ana čisto da znate:- Na speedu sam!
A vi ako i niste gladni, nadam se da ste u kuhinji.
Raščišćavate holesterol koji ste nakupili tokom prethodnih praznika.
KROMPIR SA PRELIVOM
Potreban materijal
Krompr- mladi 1 kg
Celer 1 manji koren ( oko 100 gr)
Peršun-list 1 kašika seckanog
Mleko 100 gr
Limun-sok 1 kašičica
Brašno 1 kašika
Ulje 2 kašike
So po ukusu
Način pripreme:Očistiti krompir i obariti u vodi kojoj je dodata 1 kašika ulja i so. Ocediti i prohladiti.Celer narendati, blago posoliti i preliti sokom od limuna. Izmešati
i ostaviti poklopljeno oko 30 minuta, pa ocediti.Zagrejati jednu kašiku ulja, dodati celer i uz stalno mešanje dinstati desetak minuta. Poprašiti brašnom, izmešati i polako dolivati hladno mleko. Kada se masa ujednači smanjiti temperaturu ringle na minimum, poklopiti i kuvati još deset minuta. Dodati seckani peršun i preliti preko krompira. Poslužiti toplo uz sve vrste mesa i sireva.
Permalink | Komentari (21) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Maj 04, 2009,11:11
... na blogerski način.
Što će reći ne morate stavljati maske ni plamene zidove. Ovaj virus putuje neznanim putevima. Vrlo je dobroćudan i ostavlja trajne posledice.
U obliku osmeha i dobrog raspoloženja.
Prvo je Vastag na blog doneo proleće.
Pa je AnaM posadila lukovicu. I kukala kako neće da nikne.Da je ohrabri Voja je prvo raskrčio šumu, pa se opremio semenom za jedno stotinak vrsta šarenih cvetića.
Kao i svaki dobar duh, Casper je poslala pozitivne vibracije.
Za zalivanje se prijavio,kao što i priliči, Talas.
Bajkovitim rečima Pričalica je oplemenila prostor.
Kammmelija57 je dodala pesmu, da bude veselije.
Za malo cvetnog vetra pobrinuo se Šuky.
Čarobnim prahom, Mandrak72 je povećao radost.
Betyn je pokušala da pomogne nežnim rečima.
Sanjarenja56 je sve to lepo istestirala.
Andjeoska krila su sve to lepo natkrilila.
Impresija je čitav dogadjaj naslikala.
A Patos poslao golicljivu pozivnicu.
Naravno, zna se šta ide na kraju.
Začin – mirodjija, iliti drugačije rečeno, domaćica.
Posadila je
Osmeh sunca
Malo radosti
I nežnosti.
Permalink | Komentari (36) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Maj 01, 2009,11:11
Iz ćoška jedne domaćice.
*
Koliko puta u toku dana pogledate naviše, u nebo?
Zapitate li se kad ste počeli da ga otkrivate?
*
Dok ste mali, roditelji Vam, čim Sunce krene ka zapadu, kažu:- Vreme je da se spremaš za spavanje. Evo vidiš, Mesec i zvezdice se spremaju da ti kažu laku noć.
Kao školarac, često se sretnete sa rečenicom:- Ustaj! Sunce je visoko, vreme je da se spremaš za školu!
A onda dodje vreme za Ljubav.
Vreme da zvezde precrtate u nečije oči.
Mesecu šapnete tajnu zbog koje će potražiti mesto iza oblaka.
Sunčev osmeh vidite na nečijim usnama.Čitavu vasionu smestite u nečije srce.
A sve to bez ikakvog znanja o nauci koja, evo već četiri veka, pokušava da objasni poreklo, premeri daljine, otkrije tajne svemira...
Zahvaljujući Galileju i njegovim sledbenicima, znanje o univerzumu, pretočeno u nauku, sve je šire.
Možda jednom dostigne širinu beskonačnosti svemira.
Moj doprinos toj nauci biće ništavan.Sem, ako se ne računaju i
CIMET ZVEZDE
Potreban materijal
Šećer-kristal 200 gr
Orasi 200 gr
Puter 125 gr
Keks 200 gr
Jabuke-nakisele 4 komada
Cimet 1 kašičica+1 kašičica
Muskat-orah ½ kašičice
Šećer-prah 150 gr
Voda 5 kašika
Način pripreme
Samleti orahe i keks i izmešati sa 1 kašičicom cimeta i muskatnim orahom.
Jabuke oljuštiti i narendati na krupno rende.
Kristal-šećer ušpinovati sa 4 kašike vode, dodati puter, pa kada se rastopi polako umešati narendane jabuke i mešavinu keksa i oraha.
Dobro izmešati, malo prohladiti pa na alu-foliji rastanjiti na debljinu od oko 2 cm. Poravnati širokim nožem.
Napraviti glazuru od prah šećera, kašičice cimeta, 1 kašike vrele vode i 2-3 kapi ulja, pa preliti preko podloge.
Modlicom oblika zvezde vaditi kolačiće i ostaviti da se prosuše najmanje jedan dan.
Permalink | Komentari (14) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | April 30, 2009,10:10
Permalink | Komentari (24) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | April 29, 2009,11:11
Ili, opet, ponovo, i verovatno ne poslednji put: slovo o jeziku.
Nije ni zapečen ni u sosu.
Ali jeste u krizi.
Sve češće se dešava da ne razumem, a mislim da nisam jedina, zašto se sve više ljudi trudi da unakazi nasleđe koje nam je Vuk ostavio.
Da li pomanjkanje ideja rezultira rečima kao što su swatko, shuma, tju...
Ili oni koji ih promovišu misle da su bliži zapadu?
Sweshchice i prashchitji?
Zheshtje!!!
Dokle smo stigli, ne znam.
Ali mi se nikako ne dopada.
I tu je jedina veza sa naslovom.
Moja leva pertla je kraća od desne.
Kućni ljubimac je pogrickao.I to mi se ne dopada.
Da ne bude samo nedopadanje, tu je na pragu Praznik rada koji se slavi neradno.
Pa ako Vam vreme uskrati užitak omiljenog „pivce i roštilj" doživljaja, pokušajte sa
ŠILJEŽE SA BOSILJKOM
Potreban materijal
Mlada ovčetina ( plećka, rebra ) 2 kgSo 1 kašika
Bosiljak 1 kašičica
Beli luk 4-5 čenova
Belo vino 150 gr
Način pripremeIspasirati beli luk i izmešati sa solju i bosiljkom i premazati meso očišćeno od kostiju.Staviti u dublji zemljani sud, preliti vinom, poklopiti i ostaviti na hladnom najmanje 12 sati.
Staviti posudu u hladnu rernu, podesiti temperaturu na 150 stepeni i peći oko 3 sata. Pečeno meso izvaditi, ohladiti i servirati sa sezonskom salatom.
P.S. otprilike isto vremena je potrebno i da se ispišu i razumeju one tri nove reči.
Permalink | Komentari (31) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | April 28, 2009,11:11
Biti dobar domaćin?
Pored onog što savršeno dobro znate, u kratkim crtama:
Gosti Vas toliko vole da se razbaškare.
Baš kao kod svoje kuće.
Prave žurke, organizuju izlete, ekskurzije, posete znamenitim zdanjima... Pozovu i svoje prijatelje i rodjake da im se pridruže, okupiraju Vam i ruke i misli...
Jednostavno ne pokazuju nameru da odu.
Ako Vam slučajno dosade pa pokušate lepo, toplo da ih zamolite, oni naprave neki nesuvisli pokret i...Premeste se u drugu prostoriju.
E, pa dragi moji viruščići i alergenčići, zar vam se ne čini da je bilo dosta?
Dobili ste i čaj i supu, i C-vitamin i raznorazne micine, vreme je da se odselite. Što bi rekli:„The party is over!"
Naravno ovo ne važi za Vas, dragi gosti ovog bloga. Vi samo treba da prošetate do kuhinje.
Dok ja kijam vi zamočite ruke u kutiju s brašnom i napravite
BOMBICE SA KIKIRIKIJEM
Potreban materijal
Margarin 250 gr
Brašno 600gr
Jaja 2 komada
Jogurt 125 gr
Prašak za pecivo 1 kesica
Kikiriki 100 gr
Susam 100 gr
So 1.5 kašičica
Način pripreme
Umutiti margarin sa jednim celim jajetom i jednim žumancetom, posoliti i dodati jogurt. Brašno prosejati sa praškom za pecivo i postepeno dodavati. Mutiti mikserom (brzina 1) dok se od testa ne formiraju mrvice ( oko 3 minuta). Izručiti na dasku za mešenje i izraditi testo rukama.Praviti od testa kuglice prečnika oko 2 cm, u svaku utisnuti po zrno kikirikija i uvaljati u umućeno belance i susam.
Redjati u pleh obložen peki-papirom i peći u rerni zagrejaoj na 220 stepeni oko 12 minuta.
Permalink | Komentari (26) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | April 27, 2009,10:10
Permalink | Komentari (29) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | April 25, 2009,11:11
Permalink | Komentari (28) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | April 24, 2009,11:11
A nisam uvek ni dobra kuvarica bila.
Pa sam morala da tražim pomoć.
U to pluskvamperfekat vreme, časopisi namenjeni ženskom delu populacije bili su opremljeni, sem reklama, i korisnim receptima. Sa sve slikama tipa „Korak po korak".
Pa kaže:
Prvo pročitajte recept, pripremite namirnice u količinama koje su naznačene, operite ruke, raspremite sitnu decu i kućne ljubimce, opet operite ruke...
I prionite na posao.
Uradim sve kako je rečeno i kao svaki dobar učenik odmah izmaštam trpezu od koje zastaje dah...
Na počasnom mestu tanjir sa zlatno-belopraškastim krofnama belosvetskog imena Berlineri, u čelu stola počasni gosti...Široki osmesi im krase lica...
Pohvale pljušte.
Ruke im, kad nisu pune krofni, tapšu.
Glave klimaju sa odobravanjem.
Predlažu da obavezno konkurišem za „Cordon blue" traku...
Odmah odlučih da napravim duplu količinu.
Ali, platih danak neiskustvu.
Mala štamparska greška, nedostatak jednog slova – umesto 1 dl mleka, pisalo je 1 l mleka – i moje testo postade malo gušća reka.
Počeh da dodajem brašno...Pa još brašna...
Onda na scenu stupi, nećete verovati, svekrva.
Izdeklemova svoj oprobani recept.
Od onog mog testa napravismo lepinjice.
Komšiluk mi zahvaljivao nekoliko dana.
A prave krofne smazasmo isključivo porodično.
P. S. Sem što ćete se zasladiti, drage mlade dame, razmislite i o činjenici da svekrva, sem što vam je rodila muža, može biti korisna i na neki drugi način.
KROFNE
Potreban materijal
Brašno 500 gr
Mleko 300 gr
Kvasac 30 gr
Šećer-kristal 30 grSo ½ kašičice
Puter 100 gr
Žumanca 4 komada
Ulje za prženje
Šećer-prah za posipanje
Način pripremeNa tihoj vatri otopiti puter i dodati 200 gr mleka.
Izdrobljen kvasac izmešati sa kristal-šećerom i ostatkom mleka i ostaviti da nadodje (oko 3minuta).U sud za mešenje sipati prosejano brašnoi so, dodati uskisli kvasac i mešavinu putera i mleka. Mutiti mikserom ( brzina 2 ), pa kad se masa ujednači dodati jedno po jedno žumance. Kada testo počne da se odvaja od zidova suda ( posle oko 3 minuta), prekriti ga salvetom i ostaviti na toplom jedan sat.
Dasku za mešenje prekriti pamučnim čaršavom, posuti brašnom i izručiti testo.
Razvući na debljinu oko 1.5 cm i modlom prečnika 5 cm vaditi pogačice.
Pržiti u dubokom zagrejanom ulju dva minuta sa svake strane.
Tople krofne stavljati na papirne ubruse i posuti prah-šećerom.
slika preuzeta sa sajta Coolinarka.com
Permalink | Komentari (34) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | April 23, 2009,13:13
Dan je ličio na raspukli nar.
Zora, crvenkasta od izlazećeg sunca, još uvek obavijena opnom sivih, sanjivih oblaka.
Slatkasto-kiseli fragmenti još neotpakovanih mogućnosti.
U očekivanju plavo belog zagrljaja, vekovima vajani obluci škriputavo pevaju pesmu dobrodošlice.
Maestral se nežno udvara palmama, kradući poljupce šarenim lantanama.
Bonaca.
*
Dan je ličio na svračije gnezdo.
Čupave reči skrivene duboko u dnu svitanja, mekog od belog zimskog sna.
Oprezno spuštajući grane, žalosna vrba pozdravlja tihu reku.
Parajući niske oblake, grane ogolelih kestenova grle izmaglicu.Iz ševara okićenog injem, samo lepet usamljenih krila ka nestajućem mesecu.
Tišina.
*
Dan je ličio na plavo-belu pesmu.Purpur neba i modrina mora spojeni zalazećim Suncem.
Prva večernja zvezda dugim prstima površinu srebrnim iskrama šara.
Šuštava pena, lagano i nežno tka ćilim od talasa.
Jato galebova hrli ka obzorju noseći zvuke:- „Na pučini plavog mora
Njihao se val.
Kao kakav tromi medo
Što ide na bal"...
*
A na balu, sem muzike i plesa
GRGEČ NA TALASAST NAČIN
Potreban materijal
Grgeč ( smudj ) 1 komad od oko 1 kgCrni luk 1 glavica
Beli luk 2-3 čena
List lovora 1 komad
Biber-crni 5-6 zrna
So po ukusu
Limun- sok od jednog
Pirinač 125 grKukuruz-šećerac 250 gr
Blitva 600 gr ( oko 4 veze )
Ulje 2 kašike + 2 kašike
Peršun-list 1 kašika seckanog
Način pripremeU dublju šerpu sipati oko 1.5 litar vode, pa kad provri dodati biber, lovor, očišćen i na 4 dela isečen crni luk i očišćenu ribu. Posoliti po ukusu. Poklopiti i na srednjoj vatri kuvati oko 15 minuta.Izvaditi ribu, preliti sokom od limuna i ostaviti na toplom.
Pirinač obariti, posoliti i preliti sa 2 kašike ulja.Blitvu obariti, iseckati, izmešati sa pasiranim belim lukom, uljem i sirćetom.
Na ovalni tanjir složiti redom pirinač, blitvu i kukuruz tako da formiraju poprečne talasaste pruge, preko njih staviti ribu i posuti sitno seckanim peršunom.
Poslužiti uz vino po izboru.
Napomena: da se riba prilikom kuvanja ne bi raspala obmotati je gazom.
P. S. na slici je prilog. Grgeč je na blogu Ribolovci
Permalink | Komentari (24) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | April 21, 2009,11:11
Ako ste medju srećnicima koji su uživali u četiri neradna dana, onda ste jutros, s voljom, na vreme i nasmešeni otišli na posao noseći kolegama uz lepe želje i
Stidljivim Suncem nasmešene
Neko je u prijatnom lenstvovanju proveo
Neko daleko odleteo
A neko se potrudio da trpeza bude ukrašena
JAGNJEĆA KAPAMA
Potreban materijal
Jagnjeće meso( rebra, potrbušina) 1.5 kgSpanać 1 kgZelje 4 vezeMladi luk 4 vezeCrni luk 1 glavicaBeli luk 2-3 čenaBrašno 4 kašikeSo 1 kašikaUlje 6 kašika
Način pripreme
Izmešati brašno i so i u ovu mešavinu uvaljati meso isečeno na manje komade. Ostaviti oko 1 sat na hladnom, pa u dubokoj šerpi propržiti sa svih strana na zagrejanom ulju. Ostviti na toplom.Spanać, mladi luk i zelje očistiti i iseći na manje komade, crni luk iseckati na kockice, beli luk propasirati.U šerpuu kojoj se pržilo meso staviti sitno iseckan crni luk, pa kad postane staklast dodati mladi luk, spanać i zelje. Uz stalno mešanje dinstati na laganoj vatri oko 10 minuta, pa dodati meso i beli luk. Dobro izmešati, poklopiti i smanjiti temperaturu na minimum. Kuvati oko 3 sata uz povremeno mešanje.Poslužiti toplo uz kiselo mleko ili pavlaku.
Permalink | Komentari (25) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | April 19, 2009,08:01
Permalink | Komentari (17) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | April 14, 2009,14:22
Nekome
Ko živi kao
Širi lepotu kao
Ima srce veliko kao
Jedan
Draga Casper, neka tvoj osmeh bude tvoj kišobran!
Permalink | Komentari (27) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | April 13, 2009,11:11
Skupljeni u ružu vetrova:
Povetarac – miluje te
Severac – brije te
Maestral – ljuljuška te
Košava – pročišćava teJugo – izludjuje te
Monsunski – žedj utoljava
Pustinjski – razvejava
Olujni – polomi te
Razvigor – raspeva te
Gde smestiti onaj koji je juče niz Dunav šmrkao, ječao, čvrge lupao...
Poneki talasić izazvao
Ples cvetova podstakao
Naramak mirisne nežnosti poklonio
I usmerio u kuhinju da zasladiš popodne.
ŽELE OD VIŠANJA
Potreban materijal
Višnje (očišćene) 500 grŠećer-kristal 500 grVoda 500 gr
Puding od vanile 3 kesice
Keks –posni ( Avala, Zlatni Pek...) 24 komada
Slatka pavlaka biljnog porekla 400 gr
Šećer-prah po ukusu ( 3-4 kašike)
Način pripremeStaviti šećer i vodu u dublju šerpu i kuvati dok ne počnu da se pojavljuju mehurići.
Dodati višnje, i uz stalno mešanje kuvati 5 minuta. Prašak za puding izmešati sa 8 kašika hladne vode pa polako sipati u sud sa višnjama. Nastaviti sa kuvanjem i mešanjem još 5 minuta od momenta kad provri. Topli žele sipati u četvrtastu činiju obloženu keksom i ostaviti na hladnom da se stegne.
Ohladjen žele premazati umućenom slatkom pavlakom i poslužiti.
Napomena: ako ste ljubitelj ruma i cimeta keks možete poprskati sa dve kašike ruma u kome je razmućena 1 kašičica cimeta, a ako želite da pojačate ukus višanja keks poprskajte sa dve kašike maraskino likera.
Permalink | Komentari (23) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | April 11, 2009,00:00
PAČIJA ŠKOLA
Potreban materijal
Jaja 6 komada
Šećer-kristal 6 kašika
Brašno 2 kašike
Kakao-prah 2 kašike
Orasi-mleveni 4 kašike
Slatka pavlaka za šlag 500 gr
Šećer-prah 75 gr
Žele bombone 100 gr
Banane 3 komada
Čokolada za kuvanje 50 gr
Krem-fix 2 kesice
Način pripreme
Umutiti čvrst sneg od belanaca, dodati kristal-šećer, jedno po jedno žumance i naizmenično brašno, kakao-prah i mlevene orahe. Ujednačiti masu i sipati u četvrtast pleh ( dimenzije pleha 40cm x 42cm)premazan puterom i obložen peki papirom. Peći 12 minuta u rerni zagrejanoj na 225 stepeni.
Izručiti testo na vlažan kuhinjski ubrus i urolati. Ostaviti da se potpuno ohladi.
Slatku pavlaku umutiti sa krem-fixom i prah šećerom i podeliti na dva dela. U jedan deo dodati seckane žele-bombone i njime premazati ohladjenu koru. Po sredini staviti banane i urolati. Preliti ostatkom šlaga i ukrasiti čokoladom otopljenom na pari. Rashladiti pre služenja najmanje 3 sata.
Permalink | Komentari (13) | Trekbekovi (0)