Kuhinja i oko nje

Lepe reči i lepi zalogaji

« Mart 2023 »
Ne Po Ut Sr Če Pe Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Oktobar
20

PSIHOLOGIJA ZAČINA

Generalna | domacica | Oktobar 20, 2011,20:20

Pre ravno 2 godine i jednog dana ovaj je post ugledao naslovnicu bloga.

Večeras za dobro veče, a zarad zadatka koji je sjajno obavilo stanovništvo Blogograda

Ponovljeno i dopunjeno izdanje.

Poboljšanje ukusa jela odavno se postiže dodavanjem začina.

A poboljšanje raspoloženja?

Kao što biljka traži zrak Sunca da pokaže najlepši cvet, tako svaki osmeh traži lepu reč da na usnama procveta.

Ne znam da li su psiholozi, inače skloni da svaki čovekov izbor ocene kao odsjaj njegove psihe, ikada pokušali da izbor začina dovedu u vezu sa nekom emocijom, ali sam sigurna da ona narodna izreka :“ U svakoj čorbi mirodjija“, može da se proširi.

Naravno, na blogerski način.

 *

Aloe vera – Phedredelaunay – lekovito u svakoj prilici

Aleva paprika – Jovan. S. S. – slatka ili ljuta, ali uvek pitka i britka

Angelika – jelenče – specifični ukus koji poboljšava voćne slatkiše

Anis - mesečina
Začin koji se koristi u izradi kolača i
hleba a posebno su na ceni svetle semenke, verovatno zato što izgledaju Mesečevim sjajem obasjane.

Beli luk – mladiluk – antibiotski, antibakterijski, specifične arome

Biber – rene – preterana upotreba čini jelo nejestivim
Bio-začin – Talas – od svega pomalo za savršen ukus

Borovnica (kleka) - Merkur
Plod zimzelenog grma
, dodaje se sosovima i marinadama, a kao dodatak žestokim pićima - opija. Baš kao i njeni postovi

Bosiljak – Stepskivuk – mirisom i nežnim cvetovima/rečima rasteruje gorke misli

Vanila – Nesanica – tamni štapić divne arome

Vlasac - Di - nežno, ukusno, ukrasno 

Dragoljub – Veštičica/Alapača – blago zaljućeni listovi upotpunjeni nasmejanim cvetovima

Djumbir – Voja – prijatno resko

Žalfija
– Mandrak72 – prilog koji ulepšava, leči, nasmejava

Kakao – poluuspavanka – „ujutru za dobar dan, uveče za dobar san“

Kamilica – Krilaandjela – umirujuće dejstvo belih cvetića pretočeno u reč Karanfilić – Mezimče-Tužna – medenjaci bez njega ne bi bili tako lepi

Korijander – betyn – sitna zrnca prijatna u svako doba

Lovor – Danica Mašić – olakšava smetnje raznih vrsta

Ljubičica –cicilly– najlepši ukras svakog kolača

Majčina dušica – Pričalica – uvek prepuna mudrosti i lepih reči, i dašak je dovoljan za savršen ukus

Melisa-limun trava – grlica – malo egzotike na drugi način

Muskat-orah – Šuky – prava aroma otkrije se tek kad je narendan

Nana - sanjalice - da smiri i olakša neminovno

Neven – Patos – boji, osvežava, ulepšava

Origano – sanjarenja56 – neodoljivi miris i ukus toplog mediterana

Peršun – Casper – gde god se nadje poboljša ukus, miris i opšti utisak

Prašak za pecivo – Nastasja – dodaš malo i uživaš gledajući kako se sjedinjuju svi sastojci

Ružino ulje - Malaino - jedna kap i ceo prostor ispunjen snenim stihovima

Ruzmarin – MahaMaja – ulepšava i spaja

Slačica – bokikojić – u zrnu ili samlevena, upotpunjuje poznate ukuse na drugačiji način

So – aforizmi – retka su jela koja ne zahtevaju bar mrvicu

Sremuš – beliočnjak – divlji a blag u isto vreme

Suncokret – Baladašević – osnov svega što počinje lepotom hleba/duše

Feferon – AnaM – slatkasto-kiselkasto-ljutkast ukus radosti

Celer – behappy – od korena do cveta proteže se neobična lepa aroma

Cimet – Vastag – obogaćuje prirodu na najlepši mogući način

Šafran – dmc – redak, ali nezamenljiv na mnogo načina

*

Ne verujem da bi jelo spremljeno sa svim ovim začinima dobilo prelaznu ocenu, ali ako svaki dan pročitate bar nešto iz njihovih virtuelnih sveščica, sasvim je sigurno da Vam osmeha neće faliti.

A kad se od čitanja umorite možete i čulo ukusa počastiti spremivši

 

SRNEĆA LEDJA

 

Potreban materijal

Jaja 4 komada

Šećer-kristal 150 gr + 300 gr

Puter 100 gr + 300 gr

Čokolada za kuvanje 100 gr + 250 gr

Brašno 50 grama

Badem 100 gr

Mleko 2 kašike

Prašak za pecivo 1 kesica

Puding od čokolade 2 kesice

Slatka pavlaka 300 gr

Voda 250 gr

Način pripreme

Badem popariti, oljuštiti i samleti. 100 gr čokolade narendati.

Penasto umutiti 150 gr putera sa 150 gr šećera, dodati jedno po jedno jaje, struganu čokoladu i brašno pomešano sa praškom za pecivo i pudingom. Ujednačiti masu, dodati mleko i badem.

Sipati testo u puterom premazan rebrasti pleh i peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 45 minuta. Ohladiti i horizontalno preseći na tri dela.

Za fil izmešati slatku pavlaku i 300 grama putera sa 300 grama šećera, dodati 250 grama omekšale čokolade i vodu, pa kuvati na laganoj vatri oko 30 minuta uz povemeno mešanje. Prohladiti i nafilovati kolač.

Ukrasiti po želji i poslužiti dobro rashladjeno.

 

Permalink | Komentari (88) | Trekbekovi (0)

Oktobar
20

JEDINOJ

Generalna | domacica | Oktobar 20, 2011,11:11

<iframe width="

Permalink | Trekbekovi (0)

Oktobar
04

DOBRO JUTRO

grickalice za dokolicu | domacica | Oktobar 04, 2011,09:09

<iframe width=" title="

Permalink | Komentari (16) | Trekbekovi (0)

Avgust
26

MORE MOJE PLAVO

grickalice za dokolicu | domacica | Avgust 26, 2011,21:21

Zasela vrućina avgustovska na krovovima

A kolega Mediterraneo more i brodove spomenuo.

Meni odmah zamirisa ooleander

Poželeh da zaplovim...

Brod je u luci

I to ne bilo koji već

Mesto čeka kormilara

I ruku koja će dati znak za polazak

O povratku neću da razmišljam...

Permalink | Komentari (21) | Trekbekovi (0)

Avgust
18

ČITANJE, IŠČITAVANJE...

Generalna | domacica | Avgust 18, 2011,11:11

I na kraju mešenje.

Oduvek sam volela da čitam.

Knjige, časopise, ljude...

Želela sam da studiram psihologiju.

Spakovala želju u korpu za posle.

Kad sam shvatila da ljudi ne žele da budu pročitani...

Da samo njihove retuširane maske mogu dobiti na uvid i iščitavanje.

Posle sam otkrivala neke druge puteve u unutrašnjost nečije duše...

Časopisi su bili sledeći na listi napuštanja.

Jedan po jedan odlagala sam ih u ćošak.

Polako, prvo prebirajući... kao kamenčiće na šljunkovitoj obali.

Ostavljali su me ravnodušnom.

N
isam želela da magično oslabim, da se osećam kao princeza (s graškom ili bez njega), hodam kao „lutka sa naslovne strane", iz hobija skupljam viktorijanske telefone ili plastične posude iz prve polovine prošlog veka...

Knjige su opstale.

Da ne napuštajući udobni kutak svoje sobe zaplivam, zaronim, odjedrim...

Delić atmosfere nepoznatog rasprostrem kao crveni tepih kojim će moje misli koraknuti.

Iz jedne koja služi za iščitavanje i naukovanje – Čakre za početnike Dejvida Ponda je i priča koja sledi

*

Korpa za brigu – tradicionalna priča Indijanaca

Kad odlazite u drugi šator nekome u posetu, treba na putu do šatora da prikupite onoliko prutova koliko briga imate u sebi. Ispred ulaza u šator uvek će stajati jedna korpa koja služi da u nju stavite svoje prutiće pre nego što udjete u šator. To znači da svoje brige nećete uneti unutra. Kada budete odlazili uzećete svoje prutiće i svoje brige poneti nazad.

*

Po gradu se prutići teško mogu skupljati, ali zato se u posetu može krenuti sa obim što ćete uneti.

Tu su osmeh, dobro raspoloženje i neizostavno

KOCKE OD JABUKA I ČOKOLADE

Potreban materijal

Jaja 6 komada

Š
ećer-kristal 2 šoljice + 1 šoljica

Puter 125gr

Ulje 1 šoljica + 1 šoljica

Mineralna voda-gazirana 1 šoljica + 1 šoljica

Brašno-oštro pšenično 2 šoljice + 1 šoljica

Plazma-keks mleveni 1 šoljica + 1 šoljica

Čokolada u prahu 50gr

Jabuke 2 šolje rendanih

Cimet 2 kašičice

Šećer-prah po ukusu

Način pripremeZa

donji deo kolača umutiti penasto puter sa jednom šoljicom ulja i dve šoljice kristal šećera. Uz stalno mućenje dodati jedno po jedno 4 jaja. Kad se masa ujednači dodati šoljicu mineralne vode i jabuke. Lagano umešati brašno i šoljicu keksa.

Izliti masu u četvrtast podmazan i peki-papirom obložen pleh veličine 30cm x 22cm. Staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni i peći 5 minuta.

Za gornji deo kolača umutiti dva jaja sa šoljicom ulja, šoljicom kristal-šećera i šoljicom mineralne vode. Lagano umešati šoljicu brašna pomešanog sa cimetom, šoljicom keksa i čokoladom u prahu. Sipati preko prvog dela. Vratiti u rernu i peći 15 minuta.

Vruć kolač posuti prah-šećerom i seći na kocke kad se ohladi.

Permalink | Komentari (18) | Trekbekovi (0)

Avgust
11

BISER DO BISERA

Generalna | domacica | Avgust 11, 2011,11:11

Podseti me mimche kako deca svojim razmišljanjima nižu biser do bisera.

Ovim što sam zabeležila podsećam roditelje male dece da obavezno zapisuju i bisere svojih mališana.

*

Dolazim
kući iz porodilišta. Raspovijam bebu uz budnu pažnju petogodišnje rodjake.Pokazujući na narukvicu-obeležje ona spontano uzviknu:

- Pa ona je sasvim nova, nisi joj još ni cenu skinula!

*

U poodmakloj trudnoći sa drugim detetom teško se spuštam na stolicu i uzdišem.

Moja ćerka me zabrinuto gleda i pita:

- Sad ličiš na deda P, ’oćeš li i brkove pustiti?

*

Spremam sina za izlazak i pitam:

- Hoćeš li da obuješ Cicibanove cipele?- Neću, ’oću moje!

*

Sin i ćerka, pokušavajući da mi objasne zašto su se posvadjali govore u isto vreme.

Prekidam ih i opominjem da govore jedno po jedno.

- Ali mama, imaš dva uha, možeš jednim slušati mene a drugim njega!

*

Objašnjavam deci da izraz „
ručati napolju" zapravo znači otići u restoran/kafanu. - A kad skupe pare napraviće i krov, pa da i kod njih bude unutra!

*

A ako ovo leto bude ponovo pokazalo da je toplo, možda ćete i vi poželeti da ručate napolju.

A za tu priliku ne morate u restoran.