Kuhinja i oko nje

Lepe reči i lepi zalogaji

« Jun 2025 »
Ne Po Ut Sr Če Pe Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Oktobar
20

PSIHOLOGIJA ZAČINA

Generalna | domacica | Oktobar 20, 2011,20:20

Pre ravno 2 godine i jednog dana ovaj je post ugledao naslovnicu bloga.

Večeras za dobro veče, a zarad zadatka koji je sjajno obavilo stanovništvo Blogograda

Ponovljeno i dopunjeno izdanje.

Poboljšanje ukusa jela odavno se postiže dodavanjem začina.

A poboljšanje raspoloženja?

Kao što biljka traži zrak Sunca da pokaže najlepši cvet, tako svaki osmeh traži lepu reč da na usnama procveta.

Ne znam da li su psiholozi, inače skloni da svaki čovekov izbor ocene kao odsjaj njegove psihe, ikada pokušali da izbor začina dovedu u vezu sa nekom emocijom, ali sam sigurna da ona narodna izreka :“ U svakoj čorbi mirodjija“, može da se proširi.

Naravno, na blogerski način.

 *

Aloe vera – Phedredelaunay – lekovito u svakoj prilici

Aleva paprika – Jovan. S. S. – slatka ili ljuta, ali uvek pitka i britka

Angelika – jelenče – specifični ukus koji poboljšava voćne slatkiše

Anis - mesečina
Začin koji se koristi u izradi kolača i
hleba a posebno su na ceni svetle semenke, verovatno zato što izgledaju Mesečevim sjajem obasjane.

Beli luk – mladiluk – antibiotski, antibakterijski, specifične arome

Biber – rene – preterana upotreba čini jelo nejestivim
Bio-začin – Talas – od svega pomalo za savršen ukus

Borovnica (kleka) - Merkur
Plod zimzelenog grma
, dodaje se sosovima i marinadama, a kao dodatak žestokim pićima - opija. Baš kao i njeni postovi

Bosiljak – Stepskivuk – mirisom i nežnim cvetovima/rečima rasteruje gorke misli

Vanila – Nesanica – tamni štapić divne arome

Vlasac - Di - nežno, ukusno, ukrasno 

Dragoljub – Veštičica/Alapača – blago zaljućeni listovi upotpunjeni nasmejanim cvetovima

Djumbir – Voja – prijatno resko

Žalfija
– Mandrak72 – prilog koji ulepšava, leči, nasmejava

Kakao – poluuspavanka – „ujutru za dobar dan, uveče za dobar san“

Kamilica – Krilaandjela – umirujuće dejstvo belih cvetića pretočeno u reč Karanfilić – Mezimče-Tužna – medenjaci bez njega ne bi bili tako lepi

Korijander – betyn – sitna zrnca prijatna u svako doba

Lovor – Danica Mašić – olakšava smetnje raznih vrsta

Ljubičica –cicilly– najlepši ukras svakog kolača

Majčina dušica – Pričalica – uvek prepuna mudrosti i lepih reči, i dašak je dovoljan za savršen ukus

Melisa-limun trava – grlica – malo egzotike na drugi način

Muskat-orah – Šuky – prava aroma otkrije se tek kad je narendan

Nana - sanjalice - da smiri i olakša neminovno

Neven – Patos – boji, osvežava, ulepšava

Origano – sanjarenja56 – neodoljivi miris i ukus toplog mediterana

Peršun – Casper – gde god se nadje poboljša ukus, miris i opšti utisak

Prašak za pecivo – Nastasja – dodaš malo i uživaš gledajući kako se sjedinjuju svi sastojci

Ružino ulje - Malaino - jedna kap i ceo prostor ispunjen snenim stihovima

Ruzmarin – MahaMaja – ulepšava i spaja

Slačica – bokikojić – u zrnu ili samlevena, upotpunjuje poznate ukuse na drugačiji način

So – aforizmi – retka su jela koja ne zahtevaju bar mrvicu

Sremuš – beliočnjak – divlji a blag u isto vreme

Suncokret – Baladašević – osnov svega što počinje lepotom hleba/duše

Feferon – AnaM – slatkasto-kiselkasto-ljutkast ukus radosti

Celer – behappy – od korena do cveta proteže se neobična lepa aroma

Cimet – Vastag – obogaćuje prirodu na najlepši mogući način

Šafran – dmc – redak, ali nezamenljiv na mnogo načina

*

Ne verujem da bi jelo spremljeno sa svim ovim začinima dobilo prelaznu ocenu, ali ako svaki dan pročitate bar nešto iz njihovih virtuelnih sveščica, sasvim je sigurno da Vam osmeha neće faliti.

A kad se od čitanja umorite možete i čulo ukusa počastiti spremivši

 

SRNEĆA LEDJA

 

Potreban materijal

Jaja 4 komada

Šećer-kristal 150 gr + 300 gr

Puter 100 gr + 300 gr

Čokolada za kuvanje 100 gr + 250 gr

Brašno 50 grama

Badem 100 gr

Mleko 2 kašike

Prašak za pecivo 1 kesica

Puding od čokolade 2 kesice

Slatka pavlaka 300 gr

Voda 250 gr

Način pripreme

Badem popariti, oljuštiti i samleti. 100 gr čokolade narendati.

Penasto umutiti 150 gr putera sa 150 gr šećera, dodati jedno po jedno jaje, struganu čokoladu i brašno pomešano sa praškom za pecivo i pudingom. Ujednačiti masu, dodati mleko i badem.

Sipati testo u puterom premazan rebrasti pleh i peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 45 minuta. Ohladiti i horizontalno preseći na tri dela.

Za fil izmešati slatku pavlaku i 300 grama putera sa 300 grama šećera, dodati 250 grama omekšale čokolade i vodu, pa kuvati na laganoj vatri oko 30 minuta uz povemeno mešanje. Prohladiti i nafilovati kolač.

Ukrasiti po želji i poslužiti dobro rashladjeno.

 

Permalink | Komentari (88) | Trekbekovi (0)

Oktobar
20

JEDINOJ

Generalna | domacica | Oktobar 20, 2011,11:11

<iframe width="

Permalink | Trekbekovi (0)

Oktobar
04

DOBRO JUTRO

grickalice za dokolicu | domacica | Oktobar 04, 2011,09:09

<iframe width=" title="

Permalink | Komentari (54) | Trekbekovi (0)

Avgust
26

MORE MOJE PLAVO

grickalice za dokolicu | domacica | Avgust 26, 2011,21:21

Zasela vrućina avgustovska na krovovima

A kolega Mediterraneo more i brodove spomenuo.

Meni odmah zamirisa ooleander

Poželeh da zaplovim...

Brod je u luci

I to ne bilo koji već

Mesto čeka kormilara

I ruku koja će dati znak za polazak

O povratku neću da razmišljam...

Permalink | Komentari (21) | Trekbekovi (0)

Avgust
18

ČITANJE, IŠČITAVANJE...

Generalna | domacica | Avgust 18, 2011,11:11

I na kraju mešenje.

Oduvek sam volela da čitam.

Knjige, časopise, ljude...

Želela sam da studiram psihologiju.

Spakovala želju u korpu za posle.

Kad sam shvatila da ljudi ne žele da budu pročitani...

Da samo njihove retuširane maske mogu dobiti na uvid i iščitavanje.

Posle sam otkrivala neke druge puteve u unutrašnjost nečije duše...

Časopisi su bili sledeći na listi napuštanja.

Jedan po jedan odlagala sam ih u ćošak.

Polako, prvo prebirajući... kao kamenčiće na šljunkovitoj obali.

Ostavljali su me ravnodušnom.

N
isam želela da magično oslabim, da se osećam kao princeza (s graškom ili bez njega), hodam kao „lutka sa naslovne strane", iz hobija skupljam viktorijanske telefone ili plastične posude iz prve polovine prošlog veka...

Knjige su opstale.

Da ne napuštajući udobni kutak svoje sobe zaplivam, zaronim, odjedrim...

Delić atmosfere nepoznatog rasprostrem kao crveni tepih kojim će moje misli koraknuti.

Iz jedne koja služi za iščitavanje i naukovanje – Čakre za početnike Dejvida Ponda je i priča koja sledi

*

Korpa za brigu – tradicionalna priča Indijanaca

Kad odlazite u drugi šator nekome u posetu, treba na putu do šatora da prikupite onoliko prutova koliko briga imate u sebi. Ispred ulaza u šator uvek će stajati jedna korpa koja služi da u nju stavite svoje prutiće pre nego što udjete u šator. To znači da svoje brige nećete uneti unutra. Kada budete odlazili uzećete svoje prutiće i svoje brige poneti nazad.

*

Po gradu se prutići teško mogu skupljati, ali zato se u posetu može krenuti sa obim što ćete uneti.

Tu su osmeh, dobro raspoloženje i neizostavno

KOCKE OD JABUKA I ČOKOLADE

Potreban materijal

Jaja 6 komada

Š
ećer-kristal 2 šoljice + 1 šoljica

Puter 125gr

Ulje 1 šoljica + 1 šoljica

Mineralna voda-gazirana 1 šoljica + 1 šoljica

Brašno-oštro pšenično 2 šoljice + 1 šoljica

Plazma-keks mleveni 1 šoljica + 1 šoljica

Čokolada u prahu 50gr

Jabuke 2 šolje rendanih

Cimet 2 kašičice

Šećer-prah po ukusu

Način pripremeZa

donji deo kolača umutiti penasto puter sa jednom šoljicom ulja i dve šoljice kristal šećera. Uz stalno mućenje dodati jedno po jedno 4 jaja. Kad se masa ujednači dodati šoljicu mineralne vode i jabuke. Lagano umešati brašno i šoljicu keksa.

Izliti masu u četvrtast podmazan i peki-papirom obložen pleh veličine 30cm x 22cm. Staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni i peći 5 minuta.

Za gornji deo kolača umutiti dva jaja sa šoljicom ulja, šoljicom kristal-šećera i šoljicom mineralne vode. Lagano umešati šoljicu brašna pomešanog sa cimetom, šoljicom keksa i čokoladom u prahu. Sipati preko prvog dela. Vratiti u rernu i peći 15 minuta.

Vruć kolač posuti prah-šećerom i seći na kocke kad se ohladi.

Permalink | Komentari (18) | Trekbekovi (0)

Avgust
11

BISER DO BISERA

Generalna | domacica | Avgust 11, 2011,11:11

Podseti me mimche kako deca svojim razmišljanjima nižu biser do bisera.

Ovim što sam zabeležila podsećam roditelje male dece da obavezno zapisuju i bisere svojih mališana.

*

Dolazim
kući iz porodilišta. Raspovijam bebu uz budnu pažnju petogodišnje rodjake.Pokazujući na narukvicu-obeležje ona spontano uzviknu:

- Pa ona je sasvim nova, nisi joj još ni cenu skinula!

*

U poodmakloj trudnoći sa drugim detetom teško se spuštam na stolicu i uzdišem.

Moja ćerka me zabrinuto gleda i pita:

- Sad ličiš na deda P, ’oćeš li i brkove pustiti?

*

Spremam sina za izlazak i pitam:

- Hoćeš li da obuješ Cicibanove cipele?- Neću, ’oću moje!

*

Sin i ćerka, pokušavajući da mi objasne zašto su se posvadjali govore u isto vreme.

Prekidam ih i opominjem da govore jedno po jedno.

- Ali mama, imaš dva uha, možeš jednim slušati mene a drugim njega!

*

Objašnjavam deci da izraz „
ručati napolju" zapravo znači otići u restoran/kafanu. - A kad skupe pare napraviće i krov, pa da i kod njih bude unutra!

*

A ako ovo leto bude ponovo pokazalo da je toplo, možda ćete i vi poželeti da ručate napolju.

A za tu priliku ne morate u restoran.

Možet spremiti

LETNJI LONAC IZ TIGANJA

Potreban materijal

Ćureće meso 600 gr

Boranija 400gr

Krompir 400 gr

Crni luk 1 srednja glavica

Beli luk 2 čena

Paradajz 2 komada

Peršun-list 1 kašika

Začin od povrća 1 kašičica

Biber po ukusu

Voda po potrebi

Ulje 4 kašike

N
ačin pripreme

Isecite meso na manje komade i propržite kratko na zagrejanom ulju. Dodajte iseckane obe vrste luka i boraniju. Smanjite temperaturu i uz povremeno protresanje dinstajte oko 20 minuta. Po potrebi dodajte malo vode. Dodajte krompir i paradajz isečene na kolutove, poprašite začinom od povrća, poklopite i dinstajte još oko 20 minuta.

Poslužite toplo uz ražani ili heljdin hleb.

Permalink | Komentari (12) | Trekbekovi (0)

Avgust
06

REČI, REČI, REČI...

grickalice za dokolicu | domacica | Avgust 06, 2011,11:11

Rominjaju kao tiha prolećna kiša

Veju nošene pomahnitalim vetrom

Teku kao potok i preko kamenja poskakuju

U oblak sa srebrnim zubima upakovane

Kao erupcija vulkana puna vatre, dima i pepela

Kotrljaju se niz padinu

Prave -

Kad pomiluju, ohrabre, razvedre...

Razlistaju se i razbeharaju

Kao čipka od morske pene ispune prostor

I nestanu u treperavom sutonu

Pogrešne -

Kad bockaju, štipaju, slamaju...

Kao da stojite na kiši a kišobran vam je pun rupa

Pažljivo ih obrćete ili, kao konjića na ringišpilu, snažno zavrtite

Kad prepoznate laž stresete se, zaledite, obeshrabrite...

Dvaput meri a jedanput seci – dvaput misli a jedanput reci.

Permalink | Komentari (20) | Trekbekovi (0)

Jul
29

NEKAD I SAD

Generalna | domacica | Jul 29, 2011,13:13

Potaknuše me merkur – postom i pričalica – komentarom da neke uobičajene situacije sagledam kroz prizmu sećanja i današnjice.

Nekad:

*

Kad
čovek ide sam ulicom i priča govorilo se: - Ili je lud ili zida kuću.

Kad vas neko gnjavi

- Okačio se kao dete na trešnju.

Kad se najave gosti:

- Brzo spremaj kolače!

Sad:

Kad
čovek ide sam ulicom i ćuti

- Gle jadnika zaboravio mobilni.

Kad vam neko dosadjuje:

- Okačio se kao haker na server.

Kad banu iznenadni gosti:

- Zovi Kućnu dostavu pizza!

*

Sve se menja, ali ovaj blog,
već petu godinu, pokušava ( nadam se ponekog i uspeva) da vas pošalje u kuhinju.

Da spojite staro i novo.

Spremite gostima i ukućanima

PIZZA INTEGRALE

Potreban materijal

Brašno- integralno 1 šolja

Brašno – belo višenamensko 1 šolja

P
šenične klice 4 kašike

Kvasac 20 gr

Š
ećer 1 kašika

So ¼ kašičice

Mlaka voda ½ šolje

Ulje-maslinovo 1 kašika

Plavi patlidžan 1 manji

Tikvice 2 manje

Paradajz 4 srednja

Paprika-babura 2 komada

Bosiljak ½ kašičice suvog+ malo svežih listića

Ulje-suncokretovo 2 kašike

Sir-mocarela ili kačkavalj 200 gr

So po ukusu

Biber po ukusu

N
ačin pripreme Pomešajte obe vrste brašna,pšenične klice i so, pa dodajte kvasac izmešan sa vodom, šećerom i maslinovim uljem. Mutite mikserom dok masa ne postane glatka. Ostavite na toplom oko 30 minuta.Paprike, tikvice i plavi patlidžan isecite na štapiće i prodinstajte na ulju oko 10 minuta. Posolite i pobiberite po ukusu. Prohladite.

Paradajz nasecite na kolutove, sir narendajte.

Nadošlo
testo razvucite u krug prećnika oko 30 cm i njime obložite podmazan kalup.

Stavite u rernu zagrejanu na 220 stepeni i pecite 5 minuta.

Izvadite iz rerne, prekrijte kolutovima paradajza, pospite sušenim bosiljkom i polovinom pripremljenog sira. Poredjajte
dinstano povrće, pospite ostatkom sira i vratite u rernu. Pecite još desetak minuta.

Ukrasite listićima svežeg bosiljka i poslužite toplo.

Permalink | Komentari (19) | Trekbekovi (0)

Jul
20

EVO IH OPET

Generalna | domacica | Jul 20, 2011,11:11

Oni bez kojih se ne može:

Cvetići

Rascvetani i okupani

Mirisni i raspevani

Od šuški napravljeni

 

Leptirići

Šareni

Stidljivo nasmejani

Za navijače opremljeni

 

A onaj kamenčić koji žulja pojavi se u obličju iznenadnih gostiju.

Kad frižider priča onu dobro poznatu – samo ostaci priču.

ZAPEČENE PALAČINKE

Potreban materijal

P
alačinke 8 komada

Sir-sremski 100 gr

Parmezan 2 kašike

Kačkavalj-dimljeni 8 listova

Jaja 1 komad

Ljuta papričica 1 komad

Margarin 2 kašike

Peršun-list 1 kašika seckanog

N
ačin pripreme

Izmešati jaje, sremski sir, parmezan i naseckanu ljutu papričicu i premazati palačinke. Na svaku staviti po list kačkavalja i urolati.

Složiti u tepsiju premazanu margarinom i preliti sosom od sira.

Staviti
u rernu zagrejanu na 220 stepeni i peći 10 minuta.

Prohladiti, posuti seckanim peršunom i poslužiti uz salatu po izboru.

 

 

 

SOS OD SIRA

 

Potreban materijal

kisela pavlaka 200 gr

topljeni sir 100 gr

kačkavalj 100 gr

mleko 100 gr

brašno 1 kašika

muskat- orah pola kašičice

ulje 2 kašike

 

Način pripreme

Umutite pavlaku i topljenI sir, narendajte kačkavalj. Na tihoj vatri zagrejte ulje, dodajte brašno i, uz stalno mešanje, polako dodajte mleko.Kuvajte 2 minuta, sklonite sa vatre i dodajte muskat-orah i kačkavalj.Prohladite pa uz stalno mešanje dodajte umućenu pavlaku.Ohladite i poslužite uz barena jaja, povrće, njoke...

Permalink | Komentari (12) | Trekbekovi (0)

Jul
06

VASPITAVANJE...

grickalice za dokolicu | domacica | Jul 06, 2011,11:11

Strogo po zakonu.

Na putu u nedodjiju svratismo jača mi polovina i ja u samoposlugu.

Večernji sati sparnog letnjeg dana,
red se otegao.

Napokon na kasi... teta kuca i kad stiže do flaše vina pripreti prstom:

- No, no, prošlo je deset sati, ovo ne možete da kupite!

Naš protest da već više od sat vremena stojimo u redu, a i da ima još par minuta do deset ne urodi plodom.

- Sat u ministarstvu finansija kaže da je deset! Zakon je to!

*

U zgradi koja se nalazi preko puta osnovne škole nalazi se kladionica.

Zakon kaže udaljenost od ulaza u školu mora biti veća od 100 metara.

Na ulazu u kladionicu osvanu beleška da nadležno nemampojmakoje ministarstvo donosi odluku da se kladionica zatvara.

Potraja to izvesno vreme...

Pa otvoriše kladionicu.

A zatvoriše ???sporni??? ulaz u školsko dvorište!!!

*

Jedna se privatna škola u Hamiltonu suočila s jedinstvenim problemom.

Nekoliko 12-godišnjih devojčica je počelo koristiti ruž za usne I mazati se u WC-u.

To je još bilo u redu, ali nakon što bi nanele ruž, prislonile bi usne na ogledala i ostavljale bi gomilu malih otisaka.

Svake večeri je čistač obrisao te otiske, a idući dan bi se pojavili opet.

Konačno, direktorka je odlučila da se nešto mora preduzeti.

Pozvala je devojčice u WC, kao i čistača.

Objasnila je da svi ti otisci uzrokuju veliki problem čistaču, koji mora svake večeri čistiti ogledala

(možete samo zamisliti nezainteresovano zevanje malih princeza).

Da bi pokazala kako je teško čistiti ogledala, direktorka je zamolila čistača da to i pokaže devojčicama.

On je uzeo svoju krpu, umočio je u WC-šolju i obrisao ogledalo s njom.

Od tada, više nije bilo otisaka usana na ogledalima.

Postoje učitelji... a postoje i vaspitači.

*

Poslednju pričicu dobih poštom.

A i iz prve dve izvukoh pouku...

 

Permalink | Komentari (12) | Trekbekovi (0)

Jun
28

VEŽBE ZA MRŠAVLJENJE

Generalna | domacica | Jun 28, 2011,11:11

Na pragu smo leta.

Kao i uvek kad se neka prepreka nadje na putu, neko je preskoči, neko se saplete, a neko zasedne sa strane očekujući da neko prepreku ukloni.

Oni koji su se sapleli na veličinu prošlogodišnjeg kupaćeg kostima zasigurno su se prisetili činjenice:

Najprodavanije knjige u svim knjižarama su kuvari i knjige o dijetama.

Prve vas uče kako da pripremite hranu a druge kako da to što ste spremili ne pojedete. A. Runi

Dijetama se malo šta može zameriti sem da su mukotrpne i da im rezultati, u najvećem broju slučajeva, kratko traju.

Najbolji način je, kažu nutricionisti, manje jesti i više se kretati. Jedan od najstarijih načina, upakovan u cool haljinicu, bio bi

PILE TE TES

(pile-sunce-srećo teško te stići).

Od opreme su vam neophodni

Majica boje mokrog peska sa primesama spanać/trava-zeleno, jagoda/trešnja/malina crveno, šargarepa/kajsija narandžasto...

Par udobnih razgaženih cipela

Elementi loptastog oblika po izboru...

I jedan zvrčak starosti 10-18 meseci.

Posle 316 stepenika, 75 zavlačenja pod fotelju/krevet, stotinak skokova, bez ataka na liniju moći ćete da pojedete jedno parče

BRZA MALINKA

Potreban materijal

Jafa-keks sa malina punjenjem 300 gr

Puding od vanile 1 kesica

Mleko 400 ml

Š
ećer kristal 2 kašike

Slatka pavlaka za šlag 250gr+150gr

Š
ećer-prah 4 kašike + 2 kašike

Maline 500 gr

Badem 150 gr

N
ačin pripreme

Badem popariti, oljuštiti i propeći u rerni da dobije zlatastu boju. Iseckati na listiće.

Skuvati puding u 400 ml mleka, prohladiti mešajući pa dodati 250 grama slatke pavlake umućene sa 4 kašike prah-šećera.

Dublju činiju obložiti keksom i sipati polovinu pripremljenog pudinga, rasporediti maline, posuti bademom pa sipati drugu polovinu pudinga.

Ostaviti na hladnom najmanje 2 sata, premazati šlagom i ukrasiti po želji.

Permalink | Komentari (22) | Trekbekovi (0)

Jun
14

PRAZNIK ZA SVA ČULA

grickalice za dokolicu | domacica | Jun 14, 2011,17:17

Beše juče.

A protegnuće se...

Na onoliko dana koliko puta uzmem u ruke dve knjige.

Da, kobajgi, pročitam deci.

Juče je Teatar 78 bio razdragan, nasmejan, lepom rečju i zvonkim glasovima ispunjen.

Sa lica svih prisutnih širio se sjaj detinje radosti.

Mirisalo je na detinjstvo... uz bajku za laku noć.

Ukus priča koje nose pouku lebdeo je u vazduhu.

Dlanovi su, poput lepeta krila, ispraćali naratore.

Reči su u srcu toplo gnezdo pravile. Slušati priče i pri tom gledati autora kome su nežnost i veliko srce ispisani na licu...

Šta reći sem da mi je žao onih koji nisu mogli biti na licu mesta.

Jedna trunčica utehe neka im bude

ČOKO-BADEM TORTA

Potreban materijal

Jaja 4 komada

Čokolada za kuvanje 150gr+100gr

Badem 150gr

Brašno 1 šolja

Š
ećer-kristal 1 šolja + 2kašike + 2 kašike

Puter 150 gr + 2 kašike

So 1 prstohvat

Liker od badema 2 kašike

Način pripreme

 

Badem popariti, oljuštiti
i samleti ostavljajući 16-20 komada za ukrašavanje.

150 grama čokolade izlomiti i izmešati sa 150 grama putera. Zagrevati na sasvim laganoj vatri uz stalno mešanje. Kad se masa ujednači prohladiti i postepeno sipati u žumanca umućena sa šoljom šećera. Dodati brašno i samlevene bademe i na kraju sneg od belanaca umućen sa prstohvatom soli.

Lagano izmešati i sipati u podmazan i peki-papirom obložen kalup za tortu prečnika 24 cm.

U rerni zagrejanoj na 175 stepeni peći 20-25 minuta.

Ostaviti da se ohladi.

Liker izmešati sa 2 kašike šećera i oko 50grama vode i kuvati tri minuta.

Prohladiti i sipati preko kolača izbodenog viljuškom.Sačekati da se sva tečnost upije pa preliti glazurom koja se pravi od 100 grama čokolade, 2 kašike šećera i 2 kašike putera.

Ukrasiti bademom i ostaviti na hladnom do služenja.

Permalink | Komentari (17) | Trekbekovi (0)

Jun
09

KAD PESMA TAKNE

grickalice za dokolicu | domacica | Jun 09, 2011,14:14

I sećanja probudi...

" title="

 

 

Permalink | Komentari (7) | Trekbekovi (0)

Maj
02

EH, DA IMAM

Generalna | domacica | Maj 02, 2011,11:11

K’o što nemam...

*

Dara za slikara

Cvetnu bih ti baštu

Za san naslikala

*

Dara za mornara...

U mirnu bi luku

Tvoja želja otplovila

*

Dara za zidara...

Kristalni bih dvorac

Tvojoj sreći sazidala

*

Eh, da imam

K’o što nemam...

Planinu il’ okean para

Trpezu bih kraljevsku

Na tvom stolu postavila...

(Slike su preuzete sa neta)

*

Pa kad nemam, dobro dodju i ostaci od prethodnih praznika.

Da postpraznično druženje bude ukusnije

SMOTANI ŠAMPINJONI

Potreban materijal

Šampinjoni 400 gr

Mladi luk 1 veza

Krem
čorba od vrganja ½ kesice

Mileram 2-3 kašike

Biber po ukusu

Peršun-list 1 kašika seckanog

Oblande 2 lista većih

Dimljeni trapist 8 listića

Jaja 1 komad

Belo vino 50 ml+50 ml

Brašno 100 gr

Susam 2 kašike

Ulje (mast) za prženje

N
ačin pripreme

Iseckati mladi luk i šampinjone i dinstati na laganoj vatri oko 15 minuta. Krem čorbu razmutiti sa 50 ml belog vina, mileramom i sipati preko. Uz stalno mešanje dinstati desetak minuta. Dodati biber po ukusu i seckani peršun i prohladiti.Oblande staviti na vlažne kuhinjske ubruse i poprskati belim vinom. Kad se opuste nafilovati pripremljenim nadevom, prekriti listovima trapista i urolati. Svaki

rolat iseći na 6-8 delova i umakati u jaje umućeno sa 50 ml belog vina i brašnom.

Posuti susamom i pržiti oko dva minuta sa svake strane.

Poslužiti toplo uz sezonsku salatu po izboru.

Permalink | Komentari (26) | Trekbekovi (0)

April
14

VREĆA BEZ DNA

Generalna | domacica | April 14, 2011,11:11

Zabacite je na rame i skitate.

Stazama pošljunčenim, peskovitim, razlokanim...

Ponekad kaldrmisanim, retko glatkim...

Skupljate trenutke koji se sa peščanih sprudova vremena dokotrljaju pred vaše noge.

Da ih ponovo proživite kad pokriveni plaštom sećanja dugine boje dobiju.

Sapletete se, s vremena na vreme, na neku granu.

Ili na čudovište koje iz šipraga izroni.

Pokupite i njih.

Ko zna, možda i to nekad upotrebite.

A vreća je ionako bez dna.

Upija, žvaće, premeće, sve što se u nju stavi.

Učini vam se ponekad da sadržaj pravi žurku.

Uskomeša se, zaciči, oštrom strelicom pukotinu napravi...

Poželite tad da ceo sadržaj istresete, napravite drugačiji raspored, odbacite ono što vam izgleda nepotrebno...

Ali, avaj...

Ne ide to baš lako.

Neko se uzjoguni, zadžilita, rasplače...

Sa večnim pitanjem – a što baš mene?

Odlučni i mudri imaju spreman odgovor.

Neodlučni se zamisle...

Pa veliko spremanje svoje vreće-duše ostave za drugi put.

I odluče da se zaslade...

GEMIŠT KUGLOF

Potreban materijal

v Brašno-pšenično 1 čaša

v Brašno kukuruzno 1 čaša

v Šećer-kristal 1 čaša

v Belo vino 100 ml

v Mineralna voda –gazirana 100 ml

v Seme lana 4 kašičice mlevenog

v Suvo groždje 100 gr

v Jabuke 2 komada (oko 300 gr)

v Cimet 1 kašičica

v Prašak za pecivo 1 kašičica

v Margarin 1 kašika

v
Prah-šećer za posipanje

Način pripreme

Mleveno seme lana izmešati sa 6 kašičica mlake vode i ostaviti da odstoji oko 15 minuta. Jabuke oljuštiti i narendati, suvo groždje poprskati vinom i poprašiti sa malo brašna.

Obe vrste brašna izmešati sa praškom za pecivo i cimetom, pa zamesiti mešavinom vina, kisele vode i ulja. Dodati laneno seme i jabuke i ujednačiti masu. Na kraju lagano umešati suvo groždje i sipati u margarinom premazan i brašnom poprašen kalup prečnika 24 cm. Poravnati i staviti u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Peći 30 minuta.

Vruć kolač staviti na tanjir, posuti prah-šećerom i seći kad se ohladi.

Permalink | Komentari (37) | Trekbekovi (0)

«Prethodni   1 2 3 4 5 6 7 8 ... 32 33 34  Sledeći»
Pretraži
Najnovije...
  • OBOJENO TRAŽENJEM
  • SLIKE...
  • ZAPIS DUŠE
  • SVE PRODJE...
  • KIKI, MIKI, RIKI
  • ZDRAVO
  • ĆUTANJE
  • IMA ŽIVOTA...
  • ZASEDANJE KRIZNOG ŠTABA
  • NA PLUS ČETRDESET
Kategorije
  • Generalna [341]
  • grickalice za dokolicu [141]
  • kulinarstvo [11]
  • domaći zadatak [12]
  • internet [2]
  • brojke i slova [0]
Arhiva
  • April 2013 [1]
  • Mart 2013 [1]
  • Februar 2013 [3]
  • Januar 2013 [3]
  • Avgust 2012 [1]
  • Jul 2012 [1]
  • April 2012 [1]
  • Februar 2012 [2]
  • Januar 2012 [5]
  • Decembar 2011 [4]
  • Novembar 2011 [6]
  • Oktobar 2011 [5]
  • Avgust 2011 [4]
  • Jul 2011 [3]
  • Jun 2011 [3]
  • Maj 2011 [1]
  • April 2011 [2]
  • Mart 2011 [1]
  • Februar 2011 [3]
  • Januar 2011 [4]
  • Decembar 2010 [3]
  • Novembar 2010 [2]
  • Oktobar 2010 [2]
  • Septembar 2010 [2]
  • Avgust 2010 [4]
  • Jun 2010 [3]
  • Maj 2010 [6]
  • April 2010 [6]
  • Mart 2010 [1]
  • Februar 2010 [8]
  • Januar 2010 [7]
  • Decembar 2009 [9]
  • Novembar 2009 [9]
  • Oktobar 2009 [7]
  • Septembar 2009 [5]
  • Avgust 2009 [10]
  • Jul 2009 [15]
  • Jun 2009 [13]
  • Maj 2009 [17]
  • April 2009 [17]
  • Mart 2009 [18]
  • Februar 2009 [17]
  • Januar 2009 [19]
  • Decembar 2008 [9]
  • Novembar 2008 [11]
  • Oktobar 2008 [7]
  • Septembar 2008 [8]
  • Avgust 2008 [13]
  • Jul 2008 [18]
  • Jun 2008 [15]
  • Maj 2008 [18]
  • April 2008 [18]
  • Mart 2008 [16]
  • Februar 2008 [14]
  • Januar 2008 [15]
  • Decembar 2007 [13]
  • Novembar 2007 [19]
  • Oktobar 2007 [19]
  • Septembar 2007 [21]
  • Avgust 2007 [8]
  • Jul 2007 [10]
Moji linkovi
Generalna
ne propuštam da posetim
Meni
  • Početna strana
  • Arhiva
  • Fascikle
  • Administracija
Sindikat
  • RSS 0.90
  • RSS 1.0
  • RSS 2.0
  • Atom
 
Copyright@2007. Reic's Place. All rights reserved. Powered by Lifetype.
Designed by Dieter Schneider, CssTemplateHeaven. Ported to Lifetype by Reic Wang.