Lepe reči i lepi zalogaji
Generalna | domacica | Oktobar 20, 2011,20:20
Pre ravno 2 godine i jednog dana ovaj je post ugledao naslovnicu bloga.
Večeras za dobro veče, a zarad zadatka koji je sjajno obavilo stanovništvo Blogograda
Ponovljeno i dopunjeno izdanje.
Poboljšanje ukusa jela odavno se postiže dodavanjem začina.
A poboljšanje raspoloženja?
Kao što biljka traži zrak Sunca da pokaže najlepši cvet, tako svaki osmeh traži lepu reč da na usnama procveta.
Ne znam da li su psiholozi, inače skloni da svaki čovekov izbor ocene kao odsjaj njegove psihe, ikada pokušali da izbor začina dovedu u vezu sa nekom emocijom, ali sam sigurna da ona narodna izreka :“ U svakoj čorbi mirodjija“, može da se proširi.
Naravno, na blogerski način.
*
Aloe vera – Phedredelaunay – lekovito u svakoj prilici
Aleva paprika – Jovan. S. S. – slatka ili ljuta, ali uvek pitka i britka
Angelika – jelenče – specifični ukus koji poboljšava voćne slatkišeAnis - mesečina
Začin koji se koristi u izradi kolača i hleba a posebno su na ceni svetle semenke, verovatno zato što izgledaju Mesečevim sjajem obasjane.
Beli luk – mladiluk – antibiotski, antibakterijski, specifične arome
Biber – rene – preterana upotreba čini jelo nejestivim Bio-začin – Talas – od svega pomalo za savršen ukusBorovnica (kleka) - Merkur
Plod zimzelenog grma , dodaje se sosovima i marinadama, a kao dodatak žestokim pićima - opija. Baš kao i njeni postovi
Bosiljak – Stepskivuk – mirisom i nežnim cvetovima/rečima rasteruje gorke misli
Vanila – Nesanica – tamni štapić divne arome
Vlasac - Di - nežno, ukusno, ukrasnoDragoljub – Veštičica/Alapača – blago zaljućeni listovi upotpunjeni nasmejanim cvetovima
Djumbir – Voja – prijatno resko
Žalfija – Mandrak72 – prilog koji ulepšava, leči, nasmejavaKakao – poluuspavanka – „ujutru za dobar dan, uveče za dobar san“
Kamilica – Krilaandjela – umirujuće dejstvo belih cvetića pretočeno u reč Karanfilić – Mezimče-Tužna – medenjaci bez njega ne bi bili tako lepiKorijander – betyn – sitna zrnca prijatna u svako doba
Lovor – Danica Mašić – olakšava smetnje raznih vrsta
Ljubičica –cicilly– najlepši ukras svakog kolačaMajčina dušica – Pričalica – uvek prepuna mudrosti i lepih reči, i dašak je dovoljan za savršen ukus
Melisa-limun trava – grlica – malo egzotike na drugi način
Muskat-orah – Šuky – prava aroma otkrije se tek kad je narendan
Nana - sanjalice - da smiri i olakša neminovno
Neven – Patos – boji, osvežava, ulepšava
Origano – sanjarenja56 – neodoljivi miris i ukus toplog mediterana
Peršun – Casper – gde god se nadje poboljša ukus, miris i opšti utisak
Prašak za pecivo – Nastasja – dodaš malo i uživaš gledajući kako se sjedinjuju svi sastojci
Ružino ulje - Malaino - jedna kap i ceo prostor ispunjen snenim stihovima
Ruzmarin – MahaMaja – ulepšava i spaja
Slačica – bokikojić – u zrnu ili samlevena, upotpunjuje poznate ukuse na drugačiji način
So – aforizmi – retka su jela koja ne zahtevaju bar mrvicu
Sremuš – beliočnjak – divlji a blag u isto vremeSuncokret – Baladašević – osnov svega što počinje lepotom hleba/duše
Feferon – AnaM – slatkasto-kiselkasto-ljutkast ukus radosti
Celer – behappy – od korena do cveta proteže se neobična lepa aroma
Cimet – Vastag – obogaćuje prirodu na najlepši mogući način
Šafran – dmc – redak, ali nezamenljiv na mnogo načina
*Ne verujem da bi jelo spremljeno sa svim ovim začinima dobilo prelaznu ocenu, ali ako svaki dan pročitate bar nešto iz njihovih virtuelnih sveščica, sasvim je sigurno da Vam osmeha neće faliti.
A kad se od čitanja umorite možete i čulo ukusa počastiti spremivši
SRNEĆA LEDJA
Potreban materijal
Jaja 4 komada
Šećer-kristal 150 gr + 300 grPuter 100 gr + 300 gr
Čokolada za kuvanje 100 gr + 250 gr
Brašno 50 grama
Badem 100 gr
Mleko 2 kašike
Prašak za pecivo 1 kesica
Puding od čokolade 2 kesice
Slatka pavlaka 300 gr
Voda 250 gr
Način pripreme
Badem popariti, oljuštiti i samleti. 100 gr čokolade narendati.
Penasto umutiti 150 gr putera sa 150 gr šećera, dodati jedno po jedno jaje, struganu čokoladu i brašno pomešano sa praškom za pecivo i pudingom. Ujednačiti masu, dodati mleko i badem.
Sipati testo u puterom premazan rebrasti pleh i peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 45 minuta. Ohladiti i horizontalno preseći na tri dela.
Za fil izmešati slatku pavlaku i 300 grama putera sa 300 grama šećera, dodati 250 grama omekšale čokolade i vodu, pa kuvati na laganoj vatri oko 30 minuta uz povemeno mešanje. Prohladiti i nafilovati kolač.
Ukrasiti po želji i poslužiti dobro rashladjeno.
Permalink | Komentari (88) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Oktobar 20, 2011,11:11
"
Permalink | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Oktobar 04, 2011,09:09
" title="
Permalink | Komentari (54) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Avgust 26, 2011,21:21
Zasela vrućina avgustovska na krovovima
A kolega Mediterraneo more i brodove spomenuo.
Meni odmah zamirisa ooleander
Poželeh da zaplovim...
Brod je u luci
I to ne bilo koji već
Mesto čeka kormilara
I ruku koja će dati znak za polazak
O povratku neću da razmišljam...
Permalink | Komentari (21) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Avgust 18, 2011,11:11
I na kraju mešenje.
Oduvek sam volela da čitam.
Knjige, časopise, ljude...
Želela sam da studiram psihologiju.
Spakovala želju u korpu za posle.
Kad sam shvatila da ljudi ne žele da budu pročitani...
Da samo njihove retuširane maske mogu dobiti na uvid i iščitavanje.
Posle sam otkrivala neke druge puteve u unutrašnjost nečije duše...Časopisi su bili sledeći na listi napuštanja.
Jedan po jedan odlagala sam ih u ćošak.
Polako, prvo prebirajući... kao kamenčiće na šljunkovitoj obali.
Ostavljali su me ravnodušnom.
Nisam želela da magično oslabim, da se osećam kao princeza (s graškom ili bez njega), hodam kao „lutka sa naslovne strane", iz hobija skupljam viktorijanske telefone ili plastične posude iz prve polovine prošlog veka...Knjige su opstale.
Da ne napuštajući udobni kutak svoje sobe zaplivam, zaronim, odjedrim...
Delić atmosfere nepoznatog rasprostrem kao crveni tepih kojim će moje misli koraknuti.
Iz jedne koja služi za iščitavanje i naukovanje – Čakre za početnike Dejvida Ponda je i priča koja sledi
*
Korpa za brigu – tradicionalna priča Indijanaca
Kad odlazite u drugi šator nekome u posetu, treba na putu do šatora da prikupite onoliko prutova koliko briga imate u sebi. Ispred ulaza u šator uvek će stajati jedna korpa koja služi da u nju stavite svoje prutiće pre nego što udjete u šator. To znači da svoje brige nećete uneti unutra. Kada budete odlazili uzećete svoje prutiće i svoje brige poneti nazad.*
Po gradu se prutići teško mogu skupljati, ali zato se u posetu može krenuti sa obim što ćete uneti.
Tu su osmeh, dobro raspoloženje i neizostavno
KOCKE OD JABUKA I ČOKOLADE
Potreban materijal
Jaja 6 komada
Šećer-kristal 2 šoljice + 1 šoljicaPuter 125gr
Ulje 1 šoljica + 1 šoljica
Mineralna voda-gazirana 1 šoljica + 1 šoljica
Brašno-oštro pšenično 2 šoljice + 1 šoljica
Plazma-keks mleveni 1 šoljica + 1 šoljica
Čokolada u prahu 50grJabuke 2 šolje rendanih
Cimet 2 kašičice
Šećer-prah po ukusuNačin pripremeZa
donji deo kolača umutiti penasto puter sa jednom šoljicom ulja i dve šoljice kristal šećera. Uz stalno mućenje dodati jedno po jedno 4 jaja. Kad se masa ujednači dodati šoljicu mineralne vode i jabuke. Lagano umešati brašno i šoljicu keksa.Izliti masu u četvrtast podmazan i peki-papirom obložen pleh veličine 30cm x 22cm. Staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni i peći 5 minuta.
Za gornji deo kolača umutiti dva jaja sa šoljicom ulja, šoljicom kristal-šećera i šoljicom mineralne vode. Lagano umešati šoljicu brašna pomešanog sa cimetom, šoljicom keksa i čokoladom u prahu. Sipati preko prvog dela. Vratiti u rernu i peći 15 minuta.
Vruć kolač posuti prah-šećerom i seći na kocke kad se ohladi.
Permalink | Komentari (18) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Avgust 11, 2011,11:11
Podseti me mimche kako deca svojim razmišljanjima nižu biser do bisera.
Ovim što sam zabeležila podsećam roditelje male dece da obavezno zapisuju i bisere svojih mališana.*
Dolazim kući iz porodilišta. Raspovijam bebu uz budnu pažnju petogodišnje rodjake.Pokazujući na narukvicu-obeležje ona spontano uzviknu:- Pa ona je sasvim nova, nisi joj još ni cenu skinula!
*
U poodmakloj trudnoći sa drugim detetom teško se spuštam na stolicu i uzdišem.
Moja ćerka me zabrinuto gleda i pita:- Sad ličiš na deda P, ’oćeš li i brkove pustiti?
*
Spremam sina za izlazak i pitam:
*
Sin i ćerka, pokušavajući da mi objasne zašto su se posvadjali govore u isto vreme.
Prekidam ih i opominjem da govore jedno po jedno.
- Ali mama, imaš dva uha, možeš jednim slušati mene a drugim njega!
*
Objašnjavam deci da izraz „ručati napolju" zapravo znači otići u restoran/kafanu.*
A ako ovo leto bude ponovo pokazalo da je toplo, možda ćete i vi poželeti da ručate napolju.
A za tu priliku ne morate u restoran.
Možet spremiti
LETNJI LONAC IZ TIGANJA
Potreban materijal
Ćureće meso 600 gr
Boranija 400gr
Krompir 400 gr
Crni luk 1 srednja glavica
Beli luk 2 čena
Paradajz 2 komada
Peršun-list 1 kašika
Začin od povrća 1 kašičica
Biber po ukusu
Voda po potrebi
Ulje 4 kašike
Način pripremeIsecite meso na manje komade i propržite kratko na zagrejanom ulju. Dodajte iseckane obe vrste luka i boraniju. Smanjite temperaturu i uz povremeno protresanje dinstajte oko 20 minuta. Po potrebi dodajte malo vode. Dodajte krompir i paradajz isečene na kolutove, poprašite začinom od povrća, poklopite i dinstajte još oko 20 minuta.
Poslužite toplo uz ražani ili heljdin hleb.
Permalink | Komentari (12) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Avgust 06, 2011,11:11
Rominjaju kao tiha prolećna kiša
Veju nošene pomahnitalim vetrom
Teku kao potok i preko kamenja poskakuju
U oblak sa srebrnim zubima upakovane
Kao erupcija vulkana puna vatre, dima i pepela
Kotrljaju se niz padinu
Prave -
Kad pomiluju, ohrabre, razvedre...
Razlistaju se i razbeharaju
Kao čipka od morske pene ispune prostor
I nestanu u treperavom sutonu
Pogrešne -
Kad bockaju, štipaju, slamaju...
Kao da stojite na kiši a kišobran vam je pun rupa
Pažljivo ih obrćete ili, kao konjića na ringišpilu, snažno zavrtite
Kad prepoznate laž stresete se, zaledite, obeshrabrite...
Dvaput meri a jedanput seci – dvaput misli a jedanput reci.
Permalink | Komentari (20) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jul 29, 2011,13:13
Potaknuše me merkur – postom i pričalica – komentarom da neke uobičajene situacije sagledam kroz prizmu sećanja i današnjice.
Nekad:
*
Kad čovek ide sam ulicom i priča govorilo se:Kad vas neko gnjavi
Kad se najave gosti:
Sad:
Kad- Gle jadnika zaboravio mobilni.
Kad vam neko dosadjuje:
Kad banu iznenadni gosti:
- Zovi Kućnu dostavu pizza!
*
Sve se menja, ali ovaj blog, već petu godinu, pokušava ( nadam se ponekog i uspeva) da vas pošalje u kuhinju.Da spojite staro i novo.
Spremite gostima i ukućanima
PIZZA INTEGRALE
Potreban materijal
Brašno- integralno 1 šolja
Brašno – belo višenamensko 1 šolja
Pšenične klice 4 kašikeKvasac 20 gr
Šećer 1 kašikaSo ¼ kašičice
Mlaka voda ½ šolje
Ulje-maslinovo 1 kašika
Plavi patlidžan 1 manji
Tikvice 2 manje
Paradajz 4 srednja
Paprika-babura 2 komada
Bosiljak ½ kašičice suvog+ malo svežih listića
Ulje-suncokretovo 2 kašike
Sir-mocarela ili kačkavalj 200 gr
So po ukusu
Biber po ukusu
Način pripreme Pomešajte obe vrste brašna,pšenične klice i so, pa dodajte kvasac izmešan sa vodom, šećerom i maslinovim uljem. Mutite mikserom dok masa ne postane glatka. Ostavite na toplom oko 30 minuta.Paprike, tikvice i plavi patlidžan isecite na štapiće i prodinstajte na ulju oko 10 minuta. Posolite i pobiberite po ukusu. Prohladite.Paradajz nasecite na kolutove, sir narendajte.
Nadošlo testo razvucite u krug prećnika oko 30 cm i njime obložite podmazan kalup.Stavite u rernu zagrejanu na 220 stepeni i pecite 5 minuta.
Izvadite iz rerne, prekrijte kolutovima paradajza, pospite sušenim bosiljkom i polovinom pripremljenog sira. Poredjajte dinstano povrće, pospite ostatkom sira i vratite u rernu. Pecite još desetak minuta.Ukrasite listićima svežeg bosiljka i poslužite toplo.
Permalink | Komentari (19) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jul 20, 2011,11:11
Oni bez kojih se ne može:
Cvetići
Rascvetani i okupani
Mirisni i raspevani
Od šuški napravljeni
Leptirići
Šareni
Stidljivo nasmejani
Za navijače opremljeni
A onaj kamenčić koji žulja pojavi se u obličju iznenadnih gostiju.
Kad frižider priča onu dobro poznatu – samo ostaci priču.
ZAPEČENE PALAČINKE
Potreban materijal
Palačinke 8 komadaSir-sremski 100 gr
Parmezan 2 kašike
Kačkavalj-dimljeni 8 listova
Jaja 1 komad
Ljuta papričica 1 komad
Margarin 2 kašike
Peršun-list 1 kašika seckanog
Način pripremeIzmešati jaje, sremski sir, parmezan i naseckanu ljutu papričicu i premazati palačinke. Na svaku staviti po list kačkavalja i urolati.
Složiti u tepsiju premazanu margarinom i preliti sosom od sira.
Staviti u rernu zagrejanu na 220 stepeni i peći 10 minuta.Prohladiti, posuti seckanim peršunom i poslužiti uz salatu po izboru.
SOS OD SIRA
Potreban materijal
kisela pavlaka 200 gr
topljeni sir 100 gr
kačkavalj 100 gr
mleko 100 gr
brašno 1 kašika
muskat- orah pola kašičice
ulje 2 kašike
Način pripreme
Umutite pavlaku i topljenI sir, narendajte kačkavalj. Na tihoj vatri zagrejte ulje, dodajte brašno i, uz stalno mešanje, polako dodajte mleko.Kuvajte 2 minuta, sklonite sa vatre i dodajte muskat-orah i kačkavalj.Prohladite pa uz stalno mešanje dodajte umućenu pavlaku.Ohladite i poslužite uz barena jaja, povrće, njoke...
Permalink | Komentari (12) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Jul 06, 2011,11:11
Strogo po zakonu.
Na putu u nedodjiju svratismo jača mi polovina i ja u samoposlugu.
Večernji sati sparnog letnjeg dana, red se otegao.Napokon na kasi... teta kuca i kad stiže do flaše vina pripreti prstom:
- No, no, prošlo je deset sati, ovo ne možete da kupite!
- Sat u ministarstvu finansija kaže da je deset! Zakon je to!
*
U zgradi koja se nalazi preko puta osnovne škole nalazi se kladionica.
Zakon kaže udaljenost od ulaza u školu mora biti veća od 100 metara.
Na ulazu u kladionicu osvanu beleška da nadležno nemampojmakoje ministarstvo donosi odluku da se kladionica zatvara.
Potraja to izvesno vreme...
Pa otvoriše kladionicu.
A zatvoriše ???sporni??? ulaz u školsko dvorište!!!
*
Jedna se privatna škola u Hamiltonu suočila s jedinstvenim problemom.
Nekoliko 12-godišnjih devojčica je počelo koristiti ruž za usne I mazati se u WC-u.
To je još bilo u redu, ali nakon što bi nanele ruž, prislonile bi usne na ogledala i ostavljale bi gomilu malih otisaka.
Svake večeri je čistač obrisao te otiske, a idući dan bi se pojavili opet.
Konačno, direktorka je odlučila da se nešto mora preduzeti.
Pozvala je devojčice u WC, kao i čistača.
Objasnila je da svi ti otisci uzrokuju veliki problem čistaču, koji mora svake večeri čistiti ogledala
(možete samo zamisliti nezainteresovano zevanje malih princeza).
Da bi pokazala kako je teško čistiti ogledala, direktorka je zamolila čistača da to i pokaže devojčicama.
On je uzeo svoju krpu, umočio je u WC-šolju i obrisao ogledalo s njom.
Od tada, više nije bilo otisaka usana na ogledalima.
Postoje učitelji... a postoje i vaspitači.
*
Poslednju pričicu dobih poštom.
A i iz prve dve izvukoh pouku...
Permalink | Komentari (12) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jun 28, 2011,11:11
Na pragu smo leta.
Kao i uvek kad se neka prepreka nadje na putu, neko je preskoči, neko se saplete, a neko zasedne sa strane očekujući da neko prepreku ukloni.Oni koji su se sapleli na veličinu prošlogodišnjeg kupaćeg kostima zasigurno su se prisetili činjenice:
Najprodavanije knjige u svim knjižarama su kuvari i knjige o dijetama.
Dijetama se malo šta može zameriti sem da su mukotrpne i da im rezultati, u najvećem broju slučajeva, kratko traju.
Najbolji način je, kažu nutricionisti, manje jesti i više se kretati. Jedan od najstarijih načina, upakovan u cool haljinicu, bio biPILE TE TES
(pile-sunce-srećo teško te stići).
Od opreme su vam neophodni
Majica boje mokrog peska sa primesama spanać/trava-zeleno, jagoda/trešnja/malina crveno, šargarepa/kajsija narandžasto...
Par udobnih razgaženih cipela
Elementi loptastog oblika po izboru...
I jedan zvrčak starosti 10-18 meseci.
Posle 316 stepenika, 75 zavlačenja pod fotelju/krevet, stotinak skokova, bez ataka na liniju moći ćete da pojedete jedno parče
BRZA MALINKA
Potreban materijal
Jafa-keks sa malina punjenjem 300 gr
Puding od vanile 1 kesica
Mleko 400 ml
Šećer kristal 2 kašikeSlatka pavlaka za šlag 250gr+150gr
Šećer-prah 4 kašike + 2 kašikeMaline 500 gr
Badem 150 gr
Način pripremeBadem popariti, oljuštiti i propeći u rerni da dobije zlatastu boju. Iseckati na listiće.
Skuvati puding u 400 ml mleka, prohladiti mešajući pa dodati 250 grama slatke pavlake umućene sa 4 kašike prah-šećera.
Dublju činiju obložiti keksom i sipati polovinu pripremljenog pudinga, rasporediti maline, posuti bademom pa sipati drugu polovinu pudinga.Ostaviti na hladnom najmanje 2 sata, premazati šlagom i ukrasiti po želji.
Permalink | Komentari (22) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Jun 14, 2011,17:17
Beše juče.
A protegnuće se...
Na onoliko dana koliko puta uzmem u ruke dve knjige.
Da, kobajgi, pročitam deci.
Juče je Teatar 78 bio razdragan, nasmejan, lepom rečju i zvonkim glasovima ispunjen.Sa lica svih prisutnih širio se sjaj detinje radosti.
Mirisalo je na detinjstvo... uz bajku za laku noć.
Ukus priča koje nose pouku lebdeo je u vazduhu.Dlanovi su, poput lepeta krila, ispraćali naratore.
Reči su u srcu toplo gnezdo pravile. Slušati priče i pri tom gledati autora kome su nežnost i veliko srce ispisani na licu...Šta reći sem da mi je žao onih koji nisu mogli biti na licu mesta.
Jedna trunčica utehe neka im budeČOKO-BADEM TORTA
Potreban materijal
Jaja 4 komada
Čokolada za kuvanje 150gr+100grBadem 150gr
Brašno 1 šolja
Šećer-kristal 1 šolja + 2kašike + 2 kašikePuter 150 gr + 2 kašike
So 1 prstohvat
Liker od badema 2 kašike
Način pripreme
Badem popariti, oljuštiti i samleti ostavljajući 16-20 komada za ukrašavanje.
150 grama čokolade izlomiti i izmešati sa 150 grama putera. Zagrevati na sasvim laganoj vatri uz stalno mešanje. Kad se masa ujednači prohladiti i postepeno sipati u žumanca umućena sa šoljom šećera. Dodati brašno i samlevene bademe i na kraju sneg od belanaca umućen sa prstohvatom soli.
Lagano izmešati i sipati u podmazan i peki-papirom obložen kalup za tortu prečnika 24 cm.
U rerni zagrejanoj na 175 stepeni peći 20-25 minuta.
Ostaviti da se ohladi.
Liker izmešati sa 2 kašike šećera i oko 50grama vode i kuvati tri minuta.
Prohladiti i sipati preko kolača izbodenog viljuškom.Sačekati da se sva tečnost upije pa preliti glazurom koja se pravi od 100 grama čokolade, 2 kašike šećera i 2 kašike putera.Ukrasiti bademom i ostaviti na hladnom do služenja.
Permalink | Komentari (17) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Jun 09, 2011,14:14
I sećanja probudi...
" title="
Permalink | Komentari (7) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Maj 02, 2011,11:11
K’o što nemam...
*
Dara za slikara
Cvetnu bih ti baštu
Za san naslikala
*
Dara za mornara...
U mirnu bi luku
Tvoja želja otplovila
*
Dara za zidara...
Kristalni bih dvorac
Tvojoj sreći sazidala
*
Eh, da imam
K’o što nemam...
Planinu il’ okean para
Trpezu bih kraljevsku
Na tvom stolu postavila...
(Slike su preuzete sa neta)
*
Pa kad nemam, dobro dodju i ostaci od prethodnih praznika.
Da postpraznično druženje bude ukusnije
SMOTANI ŠAMPINJONIPotreban materijal
Šampinjoni 400 gr
Mladi luk 1 veza
Krem čorba od vrganja ½ kesiceMileram 2-3 kašike
Biber po ukusu
Peršun-list 1 kašika seckanog
Oblande 2 lista većih
Dimljeni trapist 8 listića
Jaja 1 komad
Belo vino 50 ml+50 ml
Brašno 100 gr
Susam 2 kašike
Ulje (mast) za prženje
Način pripremeIseckati mladi luk i šampinjone i dinstati na laganoj vatri oko 15 minuta. Krem čorbu razmutiti sa 50 ml belog vina, mileramom i sipati preko. Uz stalno mešanje dinstati desetak minuta. Dodati biber po ukusu i seckani peršun i prohladiti.Oblande staviti na vlažne kuhinjske ubruse i poprskati belim vinom. Kad se opuste nafilovati pripremljenim nadevom, prekriti listovima trapista i urolati. Svaki
rolat iseći na 6-8 delova i umakati u jaje umućeno sa 50 ml belog vina i brašnom.Posuti susamom i pržiti oko dva minuta sa svake strane.
Poslužiti toplo uz sezonsku salatu po izboru.
Permalink | Komentari (26) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | April 14, 2011,11:11
Zabacite je na rame i skitate.
Stazama pošljunčenim, peskovitim, razlokanim...
Ponekad kaldrmisanim, retko glatkim...
Skupljate trenutke koji se sa peščanih sprudova vremena dokotrljaju pred vaše noge.
Da ih ponovo proživite kad pokriveni plaštom sećanja dugine boje dobiju.Sapletete se, s vremena na vreme, na neku granu.
Ili na čudovište koje iz šipraga izroni.
Pokupite i njih.
Ko zna, možda i to nekad upotrebite.
A vreća je ionako bez dna.
Upija, žvaće, premeće, sve što se u nju stavi.
Učini vam se ponekad da sadržaj pravi žurku.Uskomeša se, zaciči, oštrom strelicom pukotinu napravi...
Poželite tad da ceo sadržaj istresete, napravite drugačiji raspored, odbacite ono što vam izgleda nepotrebno...
Ali, avaj...
Ne ide to baš lako.
Neko se uzjoguni, zadžilita, rasplače...
Sa večnim pitanjem – a što baš mene?Odlučni i mudri imaju spreman odgovor.
Neodlučni se zamisle...Pa veliko spremanje svoje vreće-duše ostave za drugi put.
I odluče da se zaslade...
GEMIŠT KUGLOF
Potreban materijal
v Brašno-pšenično 1 čaša
v Brašno kukuruzno 1 čaša
v Šećer-kristal 1 čaša
v Belo vino 100 ml
v Mineralna voda –gazirana 100 ml
v Seme lana 4 kašičice mlevenog
v Suvo groždje 100 gr
v Jabuke 2 komada (oko 300 gr)
v Cimet 1 kašičica
v Prašak za pecivo 1 kašičica
v Margarin 1 kašika
v Prah-šećer za posipanjeNačin pripreme
Mleveno seme lana izmešati sa 6 kašičica mlake vode i ostaviti da odstoji oko 15 minuta. Jabuke oljuštiti i narendati, suvo groždje poprskati vinom i poprašiti sa malo brašna.
Vruć kolač staviti na tanjir, posuti prah-šećerom i seći kad se ohladi.
Permalink | Komentari (37) | Trekbekovi (0)