Kuhinja i oko nje

Lepe reči i lepi zalogaji

« Decembar 2008 »
Ne Po Ut Sr Če Pe Su
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Decembar
02

DAN ODLUKE

Generalna | domacica | Decembar 02, 2008,11:47

Kao što ste verovatno primetili, juče je bio prvi dan poslednjeg meseca u godini.
Onog što toči euforiju iz velikog ibrika, tera vas da razmislite, okačite želje na mesto koje Deda-Mraz nikako ne može zaobići, odlučite...
Povrh svega bio je i ponedeljak.
Dan idealan za svaki početak.
*
Posvadjah se sa ogledalom.
Protivno mom lepom vaspitanju pokazah mu rukom „šano dušo“...
I odoh da probunarim po delu ormana koji skriva odeću za svečane prilike.
Do dočeka Nove godine ima još dosta, ali čeka me nekoliko generalnih proba u obliku slava, rodjendana, godišnjica...
Omiljenu suknju skoro da sam zakopčala, ali neko joj je ušio dugme na pogrešnom rastojanju.
Svilena tunika, biserno-siva, odbila je da odene onaj deo koji se naziva struk.
Uostalom, strukirano i nije u modi.
Pomalo već paničeći da ću jačoj polovini morati da nežno otpevam onu čuvenu ariju:“ jao, nemam šta da obučem!“, odlučih da malo poradim na svojoj liniji.
Za početak, malo džogiranja i odricanja od omiljene hrane - slatkiša.
Držeći čvrsto sebe za reč, kretoh u dužu šetnju.
Omiljenim kejom pored Dunava.
I naravno stigoh do Zemuna.
Naleteh na pekaru iz koje mi se smešiše kroasane, pituljice, kifle, kiflice...
Nasmeših se i ja njima.
I produžih, čestitajući svom čvrstom karakteru.
Kioske brze hrane odavno obilazim u širokom luku, pa je to izgleda nekome zasmetalo, jer, na jednom ugledah veliki natpis:
- NOVO U PONUDI -
- VEGETERIJANSKI SENDVIČ -
U glavi počeše da odjekuju reči epske pesme
...“ i tu majka tvrda srca bila“...
I prodjoh visoko podignute glave.
Nekih stotinak metara i par uzdisaja dalje – poslastičarnica.
Klasična, sa izlogom koji se ne može opisati.
Doboš-torta šalje poljupce, princes-krofne zamuckuju zbog količine krema, baklave plivaju gurkajući kolutove limuna...
Zagrcnuh se...
Ruka krete ka bravi na vratima, ali javi se unutrašnji podstrekač:
- Ovde sigurno nije dozvoljeno pušenje, pa nećeš moći da završiš seansu uživanja.
Sa uzdahom olakšanja, tarući krupne graške znoja sa čela, produžih.
Do prvog kafića.
Da popijem jednu poštenu tursku bez šećera ( kakvu pijem i kad ne držim dijetu) i smognem snage za povratak.
Drugom stranom ulice.
Znate kako se završava pesma iz koje su navedeni stihovi?
...“prepuče joj srce od žalosti.“
Ugledah dobro snabdevenu prodavnicu odeće.
Na kojoj je pisalo:
ODEĆA ZA ELEGANTNO POPUNJENE DAME
Pozdravih se prijateljski sa mojom odlukom. Izljubismo se, izgrlismo i ...
Odosmo svaka svojim putem.
Uostalom, kad mojoj jačoj polovini otpevušim onu čarobnu ariju, uvek se nasmeši.
A ja to mnogo volim.

P.S. jedan voćni dan nedeljno dobro će činiti i vama. Navalite na pomorandže!


P. P. S. kako je juče bio i dan kad je novoosnovana firma PRKOS TRANS BLOG BRE počela sa radom i na opšte zadovoljstvo podelila obećane nagrade, preskočite pomorandže i uživajte u specijalnom poslovnom ručku koji se zove SARMA SA DOKOLENICAMA.



SRPSKA SARMA

Potreban materijal
v Kiseli kupus 2 glavice ( oko 3 kg )
v Juneće mleveno meso 750 gr
v Dimljena butkica 1 komad ( oko 1 kg )
v Mesnata slanina 300 gr
v Pirinač 125 gr
v Crni luk 1 veća glavica
v Beli luk 2-3 čena
v Aleva paprika 1 kašika
v Biber po ukusu
v Ulje 4 kašike ( svinjska mast 3 kašike )
v Lovor-list 2 komada

Način pripreme

Iseckati crni i beli luk pa na 2 kašike ulja propržiti oko dva minuta. Dodati mleveno meso, pobiberiti, dobro promešati i dinstati oko 15 minuta uz stalno mešanje. Dodati pirinač, izmešati i prohladiti.
Odvojiti 18-22 lista kupusa, odseći zadebljali deo i ostaviti da se malo ocede.
Ostatak kupusa iseći na kocke.Slaninu iseći na štapiće.
Na svaki list kupusa staviti kašiku fila i štapić slanine i zaviti savijajući krajeve na unutra.
Šerpu zapremine oko 10 litara premazati uljem, staviti sloj isečenog kupusa i u sredinu kolenicu.
Okolo redjati sarme, ostavljajući po pola santimetra prostora izmedju. Prekriti ostakom seckanog kupusa, staviti listove lovora i naliti vodom u kojoj su razmućeni ulje i aleva paprika.
Pritisnuti manjim ravnim poklopcem, poklopiti odgovarajućim i staviti na hladnu ringlu. Uključiti na minimum i kuvati najmanje 3 sata.
Poslužiti toplo.
Napomena: konzumirati u blizini ležaja za popodnevnu dremku.

Sledeći | Prethodni | Komentari (33) | Trekbekovi (0)

Komentari

Re: DAN ODLUKE

casper | 02/12/2008

TO je to!
Bravo i za odluku, i za sarmu!Ta odluka je malo dosadna i malo zamara, znam iz povelikog iskustva, pa je najbolje sto si je ispratila. Svaka cast sto si je tako lepo ispratila, ja je ponekad oteram u ...pip, a nekad je izljubim tako:)
A sarma sa dokolenisama je od ovog trenutka specijalitet naseg restorana.
Srecan ti prvi radni dan!

Re: DAN ODLUKE

domacica | 02/12/2008

@casper, imati istomišljenika je savršena stvar, samo se pribojavam da mi direktor ne zameri zbog nedostatka torte, al' šta ću njegov komentar sam pročitala tek posle objavljivanja.
Prijatno!*

Re: DAN ODLUKE

patos | 02/12/2008

patos

hahahahahaaaaaa... draga Domaćice, tom unutrašnjem podstanaru odmah da otkažeš gostoprimstvo i "nazovi brigu" udariš veseljem! Kratak je život da ga potrošimo na izgladnjivanje.
A izuvene sarme, sa sve dokolenicama (kako reče Casper), uz čuvenu lentu od beloga luka - postaće specijalitet i naš zaštitni znak! Kad se ovako nakrkamo radićemo ako treba i ležeći, hehehehee...
Prijatno i živeli!
Ave!

Re: DAN ODLUKE

patos | 02/12/2008

patos

I ima li lepše torte od ove?!
hehehe...
Ave!

Re: DAN ODLUKE

domacica | 02/12/2008

@patos, pošto se casper prva javila, valjda je uzela dokolenice a tebi ostavila samo ove bosonoge sarme koje se tako lepo uklapaju sa stolicom za kočenje bez ljluljanja. ilibeše obrnuto?
Prijatno!
P.S. dva sestrinska** jer ne odstupaš od izjave ... normalan!

Re: DAN ODLUKE

domacica | 02/12/2008

@patos, ma biće i torte, samo malo strpljenja. zaljuljaj se dva tri puta!
Prijatno!

Re: DAN ODLUKE

tijanas | 02/12/2008

ma koje pomorandze, [pored ovako lepih recepata :)

Re: DAN ODLUKE

tanjic | 02/12/2008

tanjic

hoću sarmu ... :(

Re: DAN ODLUKE

domacica | 02/12/2008

@tijanas, pa izvoli, iaš pravo zbora. samo da znaš da dokolenice idu samo uz sarmu!
Prijatno!*

Re: DAN ODLUKE

domacica | 02/12/2008

@tanjic, izvoli samo, posluženo je. a 'oćeš i dokolenice?
Prijatno!

Re: DAN ODLUKE

kammmelija57 | 02/12/2008

dokolenice rozne
kraj sarmice stoje
kombinacija prava
sto nam nasa domacica stvara.
Prijatno!

Re: DAN ODLUKE

tuzna | 02/12/2008

Heheh,a ja zamalo da ti pozelim dobrodoslicu u klub...:)
Da si nastavila sa odlukom,mozda bi imala i drugih problema.Tako rece moj stric mami(mojoj) pre neki dan:"Snajka,skupo ce da vas kosta njena dijeta,moracete sve novo da joj kupite.."heheh,a meni lepo,makar i gola isla...zna se :)
:********************

Re: DAN ODLUKE

sanjarenja56 | 02/12/2008

Tvoj dijetno putešestvije me slatko nasmejalo. Pa kako bismo išle na Napoleon šnit ako bi istrajala u odluci? nisi na to mislila?

Re: DAN ODLUKE

domacica | 02/12/2008

@kammmelija, dobra pesmica, super se uklapa sa obuvenim sarmama.
Prijatno!

Re: DAN ODLUKE

domacica | 02/12/2008

@mezimče, pa ja htela klub, ali globalna zavera me omela! a ti samo nastavi dok ne stigneš do cilja koji si zamislila. podržavam i pokušaću da nešto od tebe naučm
Prijatno!**

Re: DAN ODLUKE

domacica | 02/12/2008

@sanjarenja56, dje me nadje! a posle napoleona moskva. da se proveri ko je koga pobedio!
Prijatno!**

Re: DAN ODLUKE

phedredelaunay | 02/12/2008

Ja cu samo dokolenice, skroz su u mom fazonu :)
A ako si se oprostila, vala neka si. Iz mog iskustva, a po nekoj uvrnutoj logici, kile tako najlakse beze :)

Re: DAN ODLUKE

mandrak72 | 02/12/2008

Domaćice, moj kolega koji je obožavalac i poznavaoc hrane kaže ovako. Kad u restoren uđeš, prvo pogledaj kuvara. Ako je kuvar mršav bježi glavom bez obzira. Mislim da je u pravu.
Pozdrav

Re: DAN ODLUKE

domacica | 02/12/2008

@phedredelaunay, može i samo dokolenice. dobiješ još jedan par za ovu divnu poruku!
Prijatno!**

Re: DAN ODLUKE

domacica | 02/12/2008

@mandrak72, pozdravi kolegu. vidi se da je čovek valjan i pošten.
Prijatno!

Re: DAN ODLUKE

sanjarenja56 | 02/12/2008

Pa Napoleon je pao na Moskvi, sećaš se istorijske pouke? Dakle, moraju se ispitati oba istorijska aspekta dok ne donesemo taj zaključak kompetentno i za torte!

Re: DAN ODLUKE

mamica | 02/12/2008

mamica

"Omiljenim kejom pored Dunava.
I naravno stigoh do Zemuna."

I moj omiljeni kraj... Najlepši...

Veliki pozdrav

Re: DAN ODLUKE

domacica | 02/12/2008

@sanjarenja56, nešto se ne sećam istorije. moraćemo obnoviti gradivo.
Prijatno!**

Re: DAN ODLUKE

domacica | 02/12/2008

@mamica, pa možda se i srećemo na tom putu.
Prijatno!*

Re: DAN ODLUKE

sanjarenja56 | 02/12/2008

Seko, slažem se za obnovu gradiva, može li vrlo skoro, treba mi podsetnik? A i izgubila sam celih 200 g!

mamica

mamica | 02/12/2008

mamica

Sve je moguće...

Re: DAN ODLUKE

pricalica | 02/12/2008

pricalica

Ја ћу само доколенице овај пут, за понети молим. И наранџе две!

Re: DAN ODLUKE

domacica | 03/12/2008

@sanjarenja56, pa vidim ja nešto si mi se usukala!
Prijatno!**

Re: DAN ODLUKE

domacica | 03/12/2008

@pričalica, izvoli spakovano. sa sve mašnicom.
Prijatno!*
P.S. recept za posnu manastirsku sarmu možeš naću u arhivi, ona je bosonoga, ali jako ukusna.*

Re: DAN ODLUKE

altamoda | 03/12/2008

Sarmu ne volim, slatkise tamanim, a najvise volim da pevuseim: "Nemam sta da obuuucem, vreme je za Obnovuuu."

:))))

Re: DAN ODLUKE

pricalica | 04/12/2008

pricalica

*doma'ica
Е то, мила! Так`а мен` треба! Фала лепо! Мада имаш ти овде и других рецепата који се могу превести на пост. Читам и снимам.

Re: DAN ODLUKE

domacica | 04/12/2008

@altamoda, dobra pesmica,može se svaki dan pevušiti i uvek je aktuelna, zar ne?
Prijatno!*

Re: DAN ODLUKE

domacica | 04/12/2008

@pričalica, samo napred, i slobodno zatraži nešto po svom ukusu.
Prijatno!*

Dodaj komentar





Zapamti me

Pretraži
Najnovije...
  • OBOJENO TRAŽENJEM
  • SLIKE...
  • ZAPIS DUŠE
  • SVE PRODJE...
  • KIKI, MIKI, RIKI
  • ZDRAVO
  • ĆUTANJE
  • IMA ŽIVOTA...
  • ZASEDANJE KRIZNOG ŠTABA
  • NA PLUS ČETRDESET
Kategorije
  • Generalna [341]
  • grickalice za dokolicu [141]
  • internet [2]
  • kulinarstvo [11]
  • domaći zadatak [12]
  • brojke i slova [0]
Arhiva
  • April 2013 [1]
  • Mart 2013 [1]
  • Februar 2013 [3]
  • Januar 2013 [3]
  • Avgust 2012 [1]
  • Jul 2012 [1]
  • April 2012 [1]
  • Februar 2012 [2]
  • Januar 2012 [5]
  • Decembar 2011 [4]
  • Novembar 2011 [6]
  • Oktobar 2011 [5]
  • Avgust 2011 [4]
  • Jul 2011 [3]
  • Jun 2011 [3]
  • Maj 2011 [1]
  • April 2011 [2]
  • Mart 2011 [1]
  • Februar 2011 [3]
  • Januar 2011 [4]
  • Decembar 2010 [3]
  • Novembar 2010 [2]
  • Oktobar 2010 [2]
  • Septembar 2010 [2]
  • Avgust 2010 [4]
  • Jun 2010 [3]
  • Maj 2010 [6]
  • April 2010 [6]
  • Mart 2010 [1]
  • Februar 2010 [8]
  • Januar 2010 [7]
  • Decembar 2009 [9]
  • Novembar 2009 [9]
  • Oktobar 2009 [7]
  • Septembar 2009 [5]
  • Avgust 2009 [10]
  • Jul 2009 [15]
  • Jun 2009 [13]
  • Maj 2009 [17]
  • April 2009 [17]
  • Mart 2009 [18]
  • Februar 2009 [17]
  • Januar 2009 [19]
  • Decembar 2008 [9]
  • Novembar 2008 [11]
  • Oktobar 2008 [7]
  • Septembar 2008 [8]
  • Avgust 2008 [13]
  • Jul 2008 [18]
  • Jun 2008 [15]
  • Maj 2008 [18]
  • April 2008 [18]
  • Mart 2008 [16]
  • Februar 2008 [14]
  • Januar 2008 [15]
  • Decembar 2007 [13]
  • Novembar 2007 [19]
  • Oktobar 2007 [19]
  • Septembar 2007 [21]
  • Avgust 2007 [8]
  • Jul 2007 [10]
Moji linkovi
Generalna
ne propuštam da posetim
Meni
  • Početna strana
  • Arhiva
  • Fascikle
  • Administracija
Sindikat
  • RSS 0.90
  • RSS 1.0
  • RSS 2.0
  • Atom
 
Copyright@2007. Reic's Place. All rights reserved. Powered by Lifetype.
Designed by Dieter Schneider, CssTemplateHeaven. Ported to Lifetype by Reic Wang.