Kuhinja i oko nje

Lepe reči i lepi zalogaji

« Decembar 2025 »
Ne Po Ut Sr Če Pe Su
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Septembar
11

VELIKO HVALA

Generalna | domacica | Septembar 11, 2007,11:02

Nadam se da ste primetili novi dizajn bloga. Meni se jako svidja, a vi javite šta mislite.
Ako ste pomislili da sam napokon naučila HTML, tagove i slične finese, moram da vas razuverim :
Ovaj dizajn je oblikovan zavaljujući jednom Mladji i jednom Vladi kojima veliko hvala.
Ja ću se i dalje držati moje varjače i ostalih kuhinjskih rekvizita, pa zato :
-za Mladju i Vladu kome je uskoro i rodjendan -Još puno da ih proslaviš u zdravlju i veselju!

CAVALERIA RUSTICANA

Potreban materijal

v Jaja 4 komada
v Brašno 1 kašika
v Badem 100 g
v Maline 500 g
v Crno vino 250 g
v Šećer kristal 4 kašike+4 kašike
v Šećer-prah 150 g
v Puding od vanile 2 kesice
v Slatka pavlaka 500 g
v Krem-fix 2 kesice


Način pripreme

Badem poparite, oljuštite, prosušite i sameljite.
Ulupajte čvrst sneg od belanaca, dodajte žumanca, 4 kašike kristal šećera i samleveni badem.Poprašite brašnom i lagano izmešajte.
Pecite koru u okruglom plehu prečnika 24 cm, 12 minuta na temperaturi 220 stepeni. Ohladite.
Puding od vanile pomešajte sa 4 kašike šečera i skuvajte u crnom vinu.Slatku pavlaku ulupajte sa prah-šećerom i krem-fixom podelite na dva dela.Jedan deo polako umešajte u kuvani i prohladjeni puding, a drugi ostavite za preliv.
Maline očistite, operite poprskajte crnim vinom i složite preko ohladjene kore.Prelijte filom i ostatkom šlaga. Ukrasite po želji.

cavaleria rusticana

Da mi dmc ne ostane gladan ( juče sam obećala mesni obrok)

ĆURE U KAPUTIĆU



Potreban materijal



v Ćureće belo meso 1,5 kg

v Hamburška slanina 200 g

v Hleb 200 g

v Peršun list 1 veza

v Dimljena ćuretina 100 g

v Trapist 300 g

v Kajmak 200 g

v So 1 kašičica

v Listovi zelene salate za ukrašavanje





Način pripreme



Meso očistiti od kožice i kostiju i rastanjiti uz pomoć tučka za meso u ploču debljine oko 2 cm.

Za fil natopiti hleb mlakom vodom, ocediti i pomešati sa seckanim peršunom, seckanom dimljenom ćuretinom i 50 g rendanog trapista.

Slaninu iseći na šest dugačkih traka, a ostatak trapista na tanje listove.

Meso posoliti sa obe strane i nafilovati.Urolati ga po dužoj strani..

Vartostalnu činiju premazati komadićem slanine a na dno staviti dva režnja.

Postaviti rolat na podlogu i prekriti ostakom slanine i listovima trapista. Pričvrstiti štipaljkama za meso, poklopiti i staviti u hladnu pećnicu, uključiti na175oC.Peći oko 30 minuta, preliti sokom koji je meso pustilo.Ponovo poklopiti i peći još 30 minuta.

Polovinu kajmaka sipati na tanjir za služenje, staviti na njega isečeno meso i preliti ostatkom kajmaka.Ukrasiti listovima zelene salate ili sezonskim povrćem po izboru.

Može se služiti i toplo i hladno.
cure u kaputicu







Permalink | Komentari (4) | Trekbekovi (0)

Septembar
10

NEDELJA

Generalna | domacica | Septembar 10, 2007,10:22


Mesto : Novobeogradska pijaca
Vreme : Ptičije ( za sovu i ševu )
Akteri : Malobrojni kupci i mnogobrojni prodavci
Tezgi sa krompirom prilazi gospodja sa zembiljem. Prodavac u tom momentu zavlači glavu ispod tezge, valjda do dopuni ponudu.
-Dobro jutro, pošto je krompir?
-Žvrbg- javlja se glas ispod tezge
-Izvinite, nisam Vas razumela...
-Žvrbg- glas je i dalje iz podnožja
- Izvinite, prodajete li Vi ovaj krompir?
- Šta sam ja bogu zgrešio da mi gluva baba pravi sefte!?-glas je izašao na videlo.
Gospodja se uljudno nasmešila i otišla bez krompira praćena bujicom psovki dostojnom, ne jednog nego hiljadu kočijaša.
Otišla sam i ja, takodje bez krompira.
Na povratku sretnem komšinicu.
-Dobro jutro, poranili ste u pazar?- kažem ja
-A onaj vaš pas laje li laje!- osećam prizvuk optužbe
-Pas je komšinice, laje na zvuk zvona, tako je naučen
-Ali to smeta
-Pa dobro, kupiću klavir i pokušati da ga naučim da svira, tako će valjda biti bolje za sve
-Šta vam pada napamet, znate li vi koliku buku pravi klavir!?
-Pa dobro, kupiću sintisajzer, neće valjda izabrati trubu, - (ovo sam samo pomislila) i nastavila svojim putem.
Veče se približilo nenadano brzo, trebalo je spremiti nešto za jelo da se ubije nervoza u očekivanju finala US OPEN.
-Oćemo li mi nešto jesti večeras?- glas mog muža iz dnevne sobe
Provirim iz kuhinje sa nabrašnavljenim rukama
-Hoćemo, evo spremam...
I dalje ruku punih daljinskih upravljača, mobilnih telefona i koznačegajoš
-Daj bar sendvič sa paradajzom!
I dobio je...(sram ga bilo ko misli nešto drugo)
sendvic
Ali i

KORPICE SA ŠUNKOM
Potreban materijal

v margarin 250 gr
v brašno-oštro 560 gr
v jaja 2 komada
v prašak za pecivo 1 kesica
v mleko 12 kašika
v šunka 100 gr
v krem-sir 100 gr
v so

Način pripreme

Zamesiti testo od polovine brašna, dva žumanca, soli po ukusu i mleka.Dodati hladan margarin, prašak za pecivo i ostatak brašna. Razviti testo debljine oko 1 cm, vaditi pogačice i stavljati u papirne kapisle. Za fil umutiti belanca, dodati krem-sir i šunku iseckanu na kockice.Napuniti korpice, staviti u pleh i peći oko 15 minuta na temperaturi 220 stepeni.

korpice

Permalink | Komentari (6) | Trekbekovi (0)

Septembar
08

DOMAĆI ZADATAK

Generalna | domacica | Septembar 08, 2007,11:07

Slika vredi hiljadu reči, ali samo ako znate šta gledate.
Evo jednog zadatka koji ćete verovatno lako rešiti :
-Na slici su tri mame i tri ćerke, društvo im prave dve bake sa svoje dve unuke, a tu je i jedana prabaka sa svojom praunukom.
-Pitanje je vrlo jednostavno:
-Koliko ženskih osoba ima na slici?
Drugi deo zadatka je pitanje.
-Šta se nalazi na ovoj slici?


slani ralat
Za one koji su pogodili kao i za one koji nisu evo recepta za


SLANI ROLAT SA PILETINOM
Potreban materijal
pileće belo meso 1 kg
veća glavica crnog luka
barena jaja 5 komada
so
biber
senf 1 kašika
pavlaka ili kajmak 200 gr
majonez 200 gr
strugani kačkavalj 150 gr
mleko 250gr
brašno 4 kašike
jaja 5 komada
prstohvat soli


Način pripreme
Piletinu izdinstati na luku,ohladiti pa samleti zajedno sa barenim jajima. Posoliti, pobiberiti, dodati senf i pavlaku ili kajmak. Ohladiti uz stalno mešanje.
U hladnom mleku razmutiti brašno, pa staviti da provri stalno mešajući. Ohladiti, dodati 5 žumanaca i šnene od 5 belanaca ulupanih sa malo soli.Izručiti u podmazan i prezlom posut pleh, pa peći 12 minuta na temperaturi od 225 stepeni.Ispečeno testo izručiti na vlažan salvet i urolati.Ohladiti.
Nafilovati rolat, preliti majonezom i ukrasiti po želji.Ako je moguće držati u frižideru najmanje dva sata pre služenja.

Permalink | Komentari (4) | Trekbekovi (0)

Septembar
07

JEDINČE

Generalna | domacica | Septembar 07, 2007,20:05

Draga mama,
Molim te rodi mi batu ili seku, molim te rodi mi makar buba-maru, voleću je kao brata rodjenog.Voli te tvoj sin
Ovo je osmomartovska čestitka jednog šestogodišnjaka jednoj mami koja nije htela ili nije mogla da proširi porodicu.
A jedino dete je uskraćeno za mnogo.
Nažalost, i ja spadam u tu kategoriju, pa mi i dan - danas ponekad padne teško kada nekog pozovem da se družimo, a on mi kaže- bez ikakve zle namere-
-Izvini obećao(la) sam sestri da joj pomognem oko kupovine.
I padne mi teško što nemam koga da pitam :
-Sećaš li se kada smo mami sipali so u teglu sa šećerom kada je tetka-... pravila tortu?
I padne mi teško što niko ne zaviri u moju fioku sa uspomenama da izvuče fotografiju i kaže :
-Vidi kako smo bili blesavo ošišani!
I padne mi teško što niko ne može da mi kaže:
-Ova ti je torta potpuno ista kao mamina!

DOBOŠ TORTA

· POTREBAN MATERIJAL
· JAJA 8 KOMADA
· PUTER 250 GR
· MARGARIN 200 GR
· BRAŠNO 200 GR
· ŠEĆER KRISTAL 200 GR
· ŠEĆER PRAH 150 GR
· PRAŠAK ZA PECIVO 1 KESICA
· RUM 2 KAŠIKE
· ČOKOLADA 150 GR
· VANILIN ŠEĆER 1 KESICA

NAČIN PRIPREME
Umutiti penesto margarin sa kristal šećerom ,pa dodati vanilin šećer, 4 žumanca i rum. Postepeno umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo i na kraju čvrst sneg od 4 belanca.
Ispeći 6 do 8 kora na temperaturi 220 stepeni.
Četiri cela jaja muititi sa prah šećerom na pari dok se ne zgusne, pa dodati omekšalu čokoladu. Ohladiti mešajući, pa dodati penasto umućen puter.
Filovati kore,sem poslednje,koju treba preliti glazurom od prženog šećera ili čokolade po izboru.

dobos torta

Permalink | Komentari (4) | Trekbekovi (0)

Septembar
06

IN MEMORIAM

Generalna | domacica | Septembar 06, 2007,08:19

Jutros je umro Pavaroti.


Nebo je bogatije za još jednu zvezdu, a život, ovaj ovde siromašniji za
Glas koji je ulazio direktno u srce, nenametljivo i nežno bojeći sivu svakidašnjicu, unoseći dah mediterana i u najsurovije vreme.
Nema više osmeha šireg od beskrajne pučine, za koji je svako smatrao da je upućen baš i samo njemu.
O, sole mio - neće više biti koncrata tri tenora;
Vrati se u Sorento, ni on više neće biti isti;
Žena je varljiva, ali će iskreno plakati;
AVE MARIA!

Ljudski je plakati, ali i ispratiti kako dolikuje.
Mi ovde na Balkanu nećemo propustiti da hrana izostane, zato pustite video sa Koncertom tri tenora, zasučite rukave i napravite

KUGLICE OD KIKIRIKIJA

Potreban material

v kikiriki 150 gr
v keks 100 gr
v šećer-prah 100 gr + 2 kašike
v buter 50 gr + 25 gr
v vanilin-šećer 2 kesice
v žumanca-tvrdo barena 2 komada
v belanca 1 sveže
v čokolada 50 gr
v rum 2 kašike

Način pripreme

Kikiriki propeći u rerni, oljuštiti i samleti.Čokoladu, rum i 50 gr butera otopiti na pari, dodati mleveni keks, kikiriki i 100 gr šećera u prahu.Dobro izmešat , pa dodati sirovo belance.
Barena žumanca propasirati kroz gusto sito, dodati 2 kašike prah-šećera, vanilin i 25 gr butera.
Od žute mase praviti kuglice veličine lešnika i omotati ih masom od kikirikija.Uvaljati kuglice u struganu čokoladu ili kristal-šećer pomešan sa šarenim granulicama.Prosušiti najmanje 1 dan i služiti u papirnim kapsulicama.
ROYAL BOMBICE

Potreban materijal

v Kesten pire 0.5 kg
v Prah šećer 250g
v Badem 250g
v Plazma keks 250g
v Čokolada 200g
v Puter 100g
v Jaja 1 komad


Način pripreme

Badem poparite ključalom vodom, oljuštite i prosušite. Polovinu sameljite, polovinu iseckajte.
Kesten-pire izmešajte sa puterom, prah šećerom, mlevenim keksom i svežim belancetom.Masu podelite na dva dela.U jedan deo dodajte iseckane bademe, a u drugi nastruganu čokoladu.
Oba dela dobro izmešajte da dobijete homogene mase.

Tamni deo razvijte u koru debljine 0.5cm i vadite zvezdice.

Od svetlog dela pravite loptice prečnika oko 1cm, uvaljajte u mlevene bademe i stavite na zvezdice.Ukrasite zlatnim kuglicama i prosušite najmanje 24 časa pre služenja.

RAFAELLO KUGLICE



Potreban materijal



v Šećer – kristal 400gr
v Mleko u prahu 200gr
v Puter 200gr
v Kokosovo brašno 250gr
v Keks Petit – beure 150gr
v Lešnici 100gr
v Jaja 1 komad


Način pripreme


Lešnike propecite u rerni i oljuštite. Šećer ušpinujte sa 100gr vode i dodajte mleko u prahu stalno mešajući. Dodajte puter i kuvajte 5 minuuta. Prohladite i dodajte 200gr kokosovog brašna i samleven keks. Ohladite mešajući, pa dodajte sveže belance.

Pravite bombice prečnika oko 2cm i u sredinu svake stavite lešnik. Uvaljajte ih u ostatak kokosovog brašna i prosušite najmanje 24 časa pre služenja.



 bombice

 

Permalink | Komentari (11) | Trekbekovi (0)

Septembar
05

PLAVA AŽDAJA

Generalna | domacica | Septembar 05, 2007,11:21

...ili kako smo popravljali mašinu za pranje veša
Ovo letovanje ću pamtiti i po trodnevnoj zabavi koja je imala radni naslov "Kako popraviti veš-mašinu".
Dotrajala, i dobrim delom neispravna mašina šepurila se u kupatilu i svaki put kada je neko želeo da je upotrebi tiho ( a ponekad bogami i vrlo glasno) je protestvovala proizvodeći zvuke dostojne omanje mešalice za beton.
Srećom, u kući tri majstora- dva elektro i jedan mašinski inženjer, a u komšiluku još jedna polovično ispravna mašina.
Dijagnostikovanje kvarova i odluka je pala-od dve neispravne napraviti jednu.
-Prilično je korodirala, ajde da je ofarbamo!
Prtedlog prihvaćen sa opštim odobravanjem.Farba nije problem, spremili smo plavu i zelenu za stolice, pa eto morske plavo-zelene.
Posle farbanja i sušenja, naši majstori predjoše na ozbiljnije poslove.
Kupismo i nešto alata koji je nedostajao, i dobismo lep primerak strpljivog zalaganja.
Dodje vreme za proveru.
Iznesmo mašinu na terasu i uključismo.
Radi ko sat.Super!
Vratismo je u kupatilo, ubacismo nešto veša i praška, uključismo. Radi. Ali dodje vreme za centrifugiranje, i naša lepa plava aždaja krenu napolje!
Valjda joj je bilo lepše na terasi, tamo je bio postavljen sto, a na stolu izmedju ostalih djakonija u vatrostalnoj činiji napravljenoj od vrata njene koleginice šepurile su se


NJOKE OD KROMPIRA

Potreban materijal

v Krompir pire 1 kesica
v Puter 50 gr
v Brašno 250 gr
v Jaja 2 komada
v Muskat orah ½ kašičice
v Susam 4 kašike
v Prezle 4 kašike
v Seme suncokreta 4 kašike
v Ulje 4 kašike

Način pripreme
Pripremite krompir prema uputstvu, dodajte puter i muskat-orah i prohladite mešajući.
Uz stalno mešanje dodajte brašno i jaja. Ohladite sasvim.
Formirajte njoke uz pomoć 2 kašike i spuštajte u kipuću vodu. Barite ih 5 minuta.
Na ulju propržite susam, prezle i seme suncokreta.
U činiju za služenje poredjajte njoke i pospite mešavinom prezlle.
Poslužite uz preliv od sira i sve vrste mesa i ribe.

njoke
plava azdaja

Permalink | Komentari (2) | Trekbekovi (0)

Septembar
04

TURISTIČKI PO BOKI

Generalna | domacica | Septembar 04, 2007,16:05

Bokokotorski zaliv i njegovo zaledje još od davnina su inspiracija piscima, pesnicima (Šantić, Pavić) i nepopravljivim romantičarima.
Stari gradovi - Kotor, Risan, Perast - svaki ušuškan u zelenilo palmi i oleandera, sa svojim legendama, kućama sa prelepim prozorima, tvrdjavama, crkvama, iznedrili su i ljude posebnog mentaliteta.
Gostoljubive, komunikativne, ali i prilično nespremne da sve lepo što mogu da ponude uviju u lepršav turistički aranžman.
Ovo leto koje se najzad bliži kraju bilo je vruće i suvo toliko jako da su i smokve na granama počele da se suše, pa su mnogi poželeli da bar vikend provedu u blizini mora, ali u Kotoru i okolini soba sa kupatilom, apartman ili nešto slično u domaćoj radinosti nije se moglo iznajmiti za samo dve noći, po sistemu-bolje prazno nego menjati posteljinu za samo dva dana.
Pjaca od rive, kotorska zelena pijaca, prilično dobro snabdevena, ali-
-peršun 1 euro vezica, ali ako kupujete petrusin onda samo 50 centi ( nisam mogla ni da zamislim koliko bi koštalo ako kupujete parsley ili štogod slično)
-paradajz 2 eura za kilogram - pomidor 1 euro
-plavi patlidžan 2 eura za kilogram - balancani 1.5 eura
Da ne nabrajam dalje, turisti i onako ne treba da se bave kuvanjem, samo još da kažem da u samoposlugama nema takvih dilema, a produžili su i radno vreme.
Korak dalje je restoran "Tiha noć" u Dobroti gde možete naručiti skoro sve crnogorske specijalitete, ako već ne želite da se gostite italijanskim, grčkim i ostalim internacionalnim djakonijama.
I još samo jedna važna napomena :
-Ako negde treba da stignete na vreme a koristite prevozna sredstva na četiri točka krenite mnogo ranije, jer još uvek na sred puta možete naleteti na dva parkirana vozila u kojima su prijatelji zastali da prodiskutuju najnovije političke, sportske ili sčične teme.

LAZANJE NA KOTORSKI NAČIN

Potreban materijal

v Jaja 6 komada
v Mleko 300 gr
v Brašno-pšenično 300 gr
v Mleveno meso 300 gr
v Šunka 300 gr
v Smrznuto povrće za rusku salatu 400 gr
v Kisela pavlaka 400 gr
v Kečap 300gr
v Parmezan 100 gr
v Ulje 4 kašike
v Margarin 2 kašike
v So ½ kašičice
v Biber ½ kašičice
v Bosiljak 1 kašičica sušenog

Način pripreme

Za testo umutiti 3 jaja, mleko, so 2 kašike ulja i brašno. Ispeći 6 debljih palačinki u tiganju prečnika 26 cm.
Na preostalom ulju izdinstati meso i smrznuto povrće, dodati šunku isečenu na kockice i začine. Dobro izmešati pa dodati kečap. Prohladiti.
Tepsiju prečhika 26cm ili malo veću premazati hladnim margarinom i ostavti u frižideru ili zamrzivaču da se masnoća stegne (5-10 minuta).
Svaku palačinku premazati pavlakom, staviti fil i posuti parmezanom, pa redjati u tepsiju.Zadnja palačinka se premaže samo pavlakom.
Preostalu pavlaku izmešati sa 3 jaja (ako je suviše gusto dodati malo mleka) i preliti preko lazanje.Zapeći u rerni zagrejanoj na 230 stepeni 12 minuta.
Poslužiti toplo uz sve vrste hladnih napitaka.

lazanje

Permalink | Komentari (2) | Trekbekovi (0)

Septembar
03

GODIŠNJI ODMOR...

Generalna | domacica | Septembar 03, 2007,12:24

napokon se završio!
A počelo je ovako :
Pored uobičajenih stvari koje sav normalan svet pakuje kada krene na more, ja pakujem i
-kolekciju začina za koje nisam sigurna da ću naći van mojih omiljenih beogradskih prodavnica
-belu zelen jer crnogorci još nisu naučili kako se kuva prava supa
-poklone za bližu i dalju rodbinu, prijatelje, komšije i još ponekog za svaki sličaj
-mikser sa svom pratećom opremom
-šerpu od 8 l da mogu da skuvam ručak za sve koji slučajno navrate da nam požele dobrodošlicu
Ako ostane mesta spakujem i kupaći kostim, neka se nadje, more je 50 m udaljeno od ulaznih vrata, pa ako nadjem vremena ...
Prvo zaustavljanje je kod rodjaka na otprilike pola puta.
Zagrljaji, poljupci.Reči dobrodošlice.
-Osećajte se kao kod kuće!
Naravno, ja pripasujem kecelju i uzimam varjaču, moj muž zgrabi daljinski od televizora i uvali se u fotelju u strahu da mu ne uvale čekić, šrafciger ili kakvu drugu alatku...


POGAČA SA PEČURKAMA


Potreban materijal



brašno 0.5 kg
jaja 5 komada
kvasac 20 gr
mleko 150 gr
margarin 100 gr
pečurke 800 gr
crni luk 1 veća glavica
pavlaka 150 gr
so
biber
peršunov list
ulje za dinstanje

Način pripreme


Umesiti testo od brašna, 3 jaja, kvasca, mleka i margarina.Podeliti na dva dela i staviti da odstoji najmanje 30 minuta.Pečurke iseckati i izdinstati sa lukom i začinima, prohladiti pa dodati pavlaku umućenu sa dva jaja. Jedan deo testa rastanjiti na veličinu pleha (da prelazi ivice), pa na njega staviti pečurke.Drugi deo testa rastanjiti i iseći na trake širine 1 cm pa poredjati po površini, premazati žumancetom i peći oko 30 minuta na 225 stepeni.

pogaca sa pecurkama 

Permalink | Komentari (8) | Trekbekovi (0)

Avgust
10

SREĆAN VAM DAN PASTE ZA BRIJANJE

Generalna | domacica | Avgust 10, 2007,14:46

Ova naša nova (stara?) domovina ima mnogo malo praznika. U slučaju da i vama, kao meni i mojoj porodici, to smeta stavite maštu u pogon i kreirajte svoje sopstvene.
Pozovite prijatelje, pustite neku lepu muziku (Beltango Qurtet ) pripremite neki lep zalogaj i dobro se zabavite.
Ja se spremam na odmor, pakujem se i već sam mislima oko 600km daleko.
Ako bude mogućnosti javiću vam se, a ako ne vežbajte kulinarske vragolije i dočekajte spremni septembar, a možete kupiti i nove cipele.
Prijatno!

JUNEĆI FRIKANDO

Potreban materijal

v Juneća bela pečenica (oko 1,5 kg)
v Dimljena slanina 250g
v Kisela pavlaka 250g
v Vinsko sirće 300g
v Crni luk 2 manje glavice
v Beli luk 4 čena
v Biber u zrnu 1 kašičica
v Slačica u zrnu 1 kašičica
v So 1 kašika
v Curcuma – začin 1 kašičica

Način pripreme

U dubljoj posudi izmešajte sirće, so, biber i slačicu.Meso operite i izbušite na više mesta, spustite u marinadu, dodajte crni i beli luk i dolijte vode da meso bude u potpunosti pokriveno.
Ostavite poklopljeno u frižideru 24 časa.
Izvadite meso iz marinade, ocedite od viška tečnosti i premažite curcuma.začinom.
Slaninu isecite na režnjeve debljine oko 0.5cm, pa polovinom obložite činiju za pečenje.Stavite meso i prekrijte ostatkom slanine.Poklopite i pecite u rerni na 1800C oko 2 časa.
Pečeno i prohladjeno isecite na šnite debljine oko 1cm.
Kiselu pavlaku izmešajte sa sosom od pečenja.
Neposredno pred služenje poredjajte u činiju naizmenično meso i slaninu, prelijte sosom od pavlake i zapecite desetak minuta na 220 stepeni.

 

SALATA OD KROMPIRA



Potreban materijal

v Krompir 600 gr
v Praziluk 1 struk (oko 300 gr)
v Celer – koren 300 gr
v Muskat – orah ½ kašičice
v So 1 kašičica
v Majonez 150 gr
v Kisela pavlaka 150 gr


Način pripreme

Krompir obarite u ljusci, prohladite, oljuštite i iseckajte na kockice.Celer narendajte na krupno rende, a praziluk iseckajte na tanke kolutove. Izmešajte povrće, dodajte začine i još jednom dobro izmešajte.Dobro rashladite, ukrasite ružicama od celera, praziluka i crvenog kupusa.Poslužite uz sve vrste mesa i ribe ili kao samostalno jelo.


krompir salata

Permalink | Komentari (9) | Trekbekovi (0)

Avgust
09

BITI ILI NE BITI

Generalna | domacica | Avgust 09, 2007,13:07

vegeterijanac? Bez Šekspira ne može ni o pivu -2 be(ers) or not 2 be(ers)- pa ni o načinima ishrane.
Ljudi se hrane da bi živeli, ali način ishrane se bira prema sopstvenoj ili diktiranoj želji, i naravno svako ima argumente za i protiv.
Vegeterijanci se najčešće sreću sa pitanjem: "Zašto?"
Ako vegeterijanstvo nije potkrepljeno verskim razlozima kao kod nekih Indijaca, uzrokovano je najčešće ovim ;
- Ja i moj želudac ne volimo meso
-Zašto ubiti nešto što je trčalo, letelo, mukalo, meketalo, nešto što je IMALO MAMU ?
-Zdravlje na usta ulazi, pa zašto rizikovati trihinelozu (svinjsko meso), bolest ludih krava, campilobacter (poglavito iz piletine)?
Ako pitate da li je jednostavno odreći se mesa, moj odgovor je
DA kada ste kod kuće
Za ostalo prosudite sami.

-Njeguši-

Sparan letnji dan.Vazduh gust- može se kusati kašikom, vetrić zarobljen u obližnjoj šumi, idealno mesto-restoran pod odrinom.
-Dobar dan, izvolite
-Jelovnik, molim i dve hladne medovine
Medovina stiže , jelovnika nema-uzmite specijalitet kuće to vam je uvek najbolje!
-Imate li pomfrit?
-Ima kao prilog
-Dobro, jedan specijalitet kuće, jedan pomfrit i dve mešane salate.
-A gospodja neće da ruča?
Mom mužu poraste rejting-Crnogorci su to, ja ostadoh gladna.

-Beograd-

Hladno veče posle koncerta Vaya con Dios, vetar cupka u ritmu Puerto Rico, mraz štipka, idealno mesto- restoran u centru.
-Dobro veče, izvolite
-Dva kuvana vina i jelovnik
Stižu i vino i jelovnik.
-Jedno mešano meso, pečurke na žaru i dve mešane salate
-Izvinite, nestalo nam je pečurki (mesa za roštilj nikad ne nestaje!)
-Pohovani kačkavalj?
-Izvinite, nestalo
-Palačinke sa orasima?
-Dezert poručite posle večere!

-Beč-
Decembar u prestonici kulture.Božićni duh na svakom koraku. Idealno mesto-restoran nacionalne kuhinje podno Pratera.Poučena ranijim iskustvima stavim u tašnu 2-3 Bonžite i krenem.
-Dobro veče, izvolite
-Dve tople čokolade i jelovnik
Stižu tople čokolade, jelovnik, dva lepo upakovana biskvita, čista piksla i osmeh
-Jednu pečenu kolenicu, a imate li možda nešto bez mesa?
-Pasta sa pečurkama, mešano povrće na mediteranski način, pasta pomidore, mešane salate...
Hvala, thank you, danke, merci

Ako ste kod kuće spremite

ČORBA OD PRAZILUKA

Potreban materijal

v praziluk 2 struka ( oko 400 gr)
v šargarepa 2 korena
v crni luk 1 manja glavica
v beli luk 2 čena
v krompir 2 komada
v pirinač 50 gr
v bio začin 1 kašika
v aleva paprika 1 kašičica
v biber pola kašičice
v ulje 3 kašike


Način pripreme

Crni i beli luk izdinstajte na ulju,dodajte šargerepu isečenu na kolutove, pirinač, biber i bio začin, pa dinstajte još 2-3 minuta.
Dodajte praziluk isečen na kolutove i krompir isečen na kockice,poprašite alevom paprikom i nalijte sa oko 1,2 l hladne vode.Kuvajte na laganoj vatri 20 minuta od momenta kad provri.


RAŽANI ČVORIĆI



Potreban materijal



v Brašno ražano-integralno 300 g

v Brašno višenamensko 300 g

v Ulje 50 g

v Margarin 50 g

v Kvasac svež 20 g

v Šećer-kristal 2 kašike

v So 2 kašičice

v Soda-bikarbona 1 kašičica

v Prašak za pecivo 1 kašičica

v Voda 300 g

v Ražane pahuljice 50 g



Način pripreme



Ulje, margarin i vodu zagrejte na oko 400C, dodajte kvasac i šećer i ostavite da odstoji oko 5 minuta.

Brašno izmešajte sa praškom za pecivo, solju i sodom bikarbonom i zamesite sa nadošlim kvascem.

Mutite mikserom oko 5 minuta (dok se od testa ne formira lopta) i ostavite pokriveno 30 minuta.

Podelite testo na 24 dela, napravite valjčiće dužine oko 8 cm, uvaljajte u ražane pahuljice i vežite u čvorove.

Ostavite da nadodju 30 minuta i pecite u pećnici zagrejanoj na 220stepeni C 12 minuta.


razani cvorici


PALAČINKE OD TIKVICA


Potreban materijal

v Jaja 2 komada
v Tikvice 800 g
v Brašno 125 g
v So 2kašičice
v Peršun-list 1 veza
v Mleko 125g
v Origano 1 kašičica
v Ulje 250g
v Sir – sremski 250g
v Kačkavalj 150g
v Prašak za pecivo 1 kašičica

Način pripreme

Tikvice oljuštiti, izrendati i posuti solju.Ostaviti da odstoje 30 minuta, pa ih dobro ocediti.
Jaja umutiti sa 100g ulja, mlekom, brašnom seckanim peršunom i praškom za pecivo.Dodati ocedjene tikvice i dobro izmešati.Ispeći deblje palačinke, svaku premazati sremskim sirom posuti narendanim kačkavaljem i preklopiti.
Paradajz iseći na kolutove, posuti origanom i staviti na palačinke.



palacinke
SALATA OD POVRĆA
Potreban materijal

v crveni kupus manja glavica
v šargarepa 3 veće
v praziluk 1 struk
v celer 1 veći koren
v majonez 200 gr
v pavlaka 200 gr
v So 1 kašičica
v Biber – beli 1 kašičica

Način pripreme

Kupus iseći na manje kockice, praziluk na kolutove, šargarepu i celer narendati na krupno rende. Sjediniti masu, po ukusu posoliti i pobiberiti, dodati majonez i pavlaku i izmešati.Rashladiti u frižideru najmanje 2 sata pre služenja.



Permalink | Komentari (4) | Trekbekovi (0)

Avgust
08

LINIJA I KAKO JE STEĆI

Generalna | domacica | Avgust 08, 2007,11:01

pa još i održati.Nije lako.
Još nisam upoznala osobu koja bar u nekom trenutku svog života nije poželela da promeni svoj izgled držanjem neke dijete.
Nutricionisti se zalažu za zdravu, dobro izbalansiranu ishranu, ali činjenica je da to nije lako postići.
Zato postoje razne dijete.Po mom mišljenju da postoji idealna dijeta koja uvek i kod svakog uspeva ne bilo buca-debeljuca, prijatno popunjenih ili već kako god ih nazivali.
Razlozi za prekomernu težinu su individualni pa tako i izbor dijete treba da bude u skladu sa tim.
Ako je problem u apetitu, bolje od svih tableta, kapsula i sličnih proizvoda pomaže stari trik
-Pre svakog obroka popijte čašu vode
-Pojedite salatu od svežeg povrća začinjenu jabukovim sirćetom i minimalnom količinom soli i ulja
-Sačekajte bar 5 minuta pre nego što predjete na glavno jelo
-Smanjite dezert na pola ako već ne možete da ga se odreknete
-Jedite pretežno barenu i sirovu hranu
-Probajte prošlogodišnji kupaći kostim (jao ja u moj ne mogu da udjem!)
Prijatno!

KELJ SA SUVIM MESOM

Potreban materijal

v Dimljena kolenica (butkica) 1 komad od oko 1 kg
v Suva slanina 200gr
v Dimljene kobasice 200 gr
v Kelj 1 glavica ( oko 1 kg)
v Krompir 4 komada

Način pripreme

Stavite kolenicu, slaninu i kobasice u expres-lonac, nalijte hladnom vodom da ogrezne i kuvajte 45 minuta od momenta kad propišti.
Izvadite meso, očistite od kožice i kostiju i stavite u zagrejanu činiju.
U vodu u kojoj se meso kuvalo stavite kelj i očišćen krompir, poklopite i kuvajte 10 minuta od momenta kad provri.
U činiju sa mesom dodajte povrće i poslužite odmah uz zelemu salatu.
Ako vam kelj nije najdraže povrće možete ga zameniti boranijom- zelenom ili zlatnom olovkom, a isto tako i blitvom.

Permalink | Komentari (17) | Trekbekovi (0)

Avgust
07

MENI TREBA NEKO

Generalna | domacica | Avgust 07, 2007,10:52

Mnogo sam ovih dana čula i pročitala na temu braka, pa se osećam prozvanom da i ja progovorim na tu temu.
Poštujem, ali iz mnogobrojnih razloga ne upražnjavam, mišljenje E.M.Remarka "Zajedno smo i to je dovoljno.Zašto stavljati etiketu na to?"
Živeti zajedno je, ili može biti:
-zabavno-
Mora vam neko ujutru reći " Ne prolazi pored ogledala, dobićeš infarkt ako se pogledaš"
Morate nekome reći " Mogao bi za promenu obuti dve iste čarape"
-udobno-
DŽaba vam xl krevet ako nema ramena na koje možete spustiti glavu ( a može i poljubac)
Koka-kola ima bolji ukus iz njene (njegove) čaše
A može biti da će vam ustrebati (posle dužeg niza godina) i replike:
-Naočare koje tražiš već pola sata su ti na vrh glave
.Dobro je da nisu sa dokumentima koja tražiš poslednjih mesec dana
-Zašto tvoja deca nisu izbacila smeće?
-Zato što tvoja nisu usisala
Ima još, ali moram ga obradovati i iskoristiti omiljeni recept njegove mame

BELA PITA


Potreban materijal

v Mast 100 gr (margarin 125 gr)
v Šećer – kristal 150 gr
v Jaja 1 komad
v Mleko 0,5l i 4 kašike
v Brašno 400gr i 3 kašike
v Limun kora od jednog
v Prašak za pecivo 1 kašičica
v Puter 200 gr
v Vanilin šećer 4 kesice (šipka vanile 1 komad)
v Badem 100 gr
v Šećer – prah 200 gr


Način pripreme

Badem popariti vrućom vodom, oljuštiti, prosušiti i samleti.Mast (margarin) penasto umutiti sa kristal šećerom, dodati jaje, struganu koru limuna i 4 kašike mleka.Umešati brašno prosejano sa praškom za pecivo i podeliti na tri dela.Razvući kore debljine oko 0,5 cm i peći na pomašćenom i brašnom posutom plehu 12 – 15 minuta na 220 stepeni.
Izmešati 3 kašike brašna sa 0,5 l hladnog mleka, dodati vanilu i kuvati uz stalno mešanje 3 minuta od momenta kad provri.Ohladiti mešajući i dodati puter penasto umućen sa prah – šećerom.
Filovati kore i svaku posuti mlevenim bademom.Ostaviti u frižideru najmanje 12 sati pre služenja.


BELA PITA

Permalink | Komentari (4) | Trekbekovi (0)

Avgust
06

UKRADENA IDEJA

Generalna | domacica | Avgust 06, 2007,10:46

Ne znam ko se setio da u sredini leta oformi vikend kao što je ovaj što se tek završio.
Loše vreme, hladno, kiša, vetar, tek otpade zabava zvana roštiljijada.
Meso pripremljeno, ima čak i pečurki i povrća.
Rerna je tu, samo malo više energije ( i pranja sudova, ali nema veze ) i ručak je na stolu.
Uz cuba-libre koktel i omiljenu muziku (naravno kubansku) sasvim prihvatljiv dan
Prijatno!

PAŠTETA OD PEČURKI

Potreban materijal



 pečurke šampinjoni ili bukovače 500 gr

 beli luk 1 čen

 peršun-list 1 veza

 pistaći 100 gr

 puter 125 gr

 kačkavalj 100 gr

 so 1 kašičica

 biber-beli pola kašičice

 jaja 3 komada

 limun 1 komad





Način pripreme



Iseckati pečurke i poprskati sokom od limuna, pa propržiti na suvom tiganju.Prohladiti, dodati so, biber i seckani peršun i dobra izmešati.Jaja obariti, ohladiti i razdvojiti žumanca i belanca.Pistaće očistiti i samleti.

Penasto umutiti puter dodati žumanca, prohladjene pečurke i pistaće.Sve dobro izmešati i na ovalnom tanjiru oblikovati pečurku.Posuti srtuganim kačkavaljem i ukrasiti po želji.





 PILE U BUNDICI

Potreban materijal

• pileće belo meso 400 gr
• juneće mleveno meso 400 gr
• svinjska (jagnjeća) maramica 1 komad
• jaja 2 komada
• ulje 4 kašike
• crni luk 1 glavica
• beli luk 2 čena
• peršun-list 1 veza
• so 2 kašičice
• biber-mleveni 1/2 kašičice
• prašak za pecivo 1 kašičica

Način pripreme
Belo meso očistite od kožice i kostiju i rastanjite u ploču debljine 0.5 cm.
Crni i beli luk sitno iseckajte, dodajte 1 kašiku ulja, kašičicu soli i biber, pa premažite meso.
Maramicu operite i pospite seckanim peršunom.
Juneće meso izmešajte sa ostatkom ulja, solju i praškom za pecivo.
Na aluminijumsku foliju premazanu uljem stavite maramicu, junetinu i piletinu. Formirajte rolat, ušuškajte foliju i pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 1 čas.

Permalink | Komentari (2) | Trekbekovi (0)

Avgust
03

ČETIRI ČAVKE NA ČUNU

Generalna | domacica | Avgust 03, 2007,12:47

čuče i čekaju svoje čavčiće.Ova jezikolomka ima parafrazu :
-Na svakom serveru zlobnici čekaju da te zaraze.
Elem, odlučimo juče moj PC i ja da malo prošvrljamo po omome što se nekad zvalo Global Village (ime iz poznatih razloga promenjeno u Global Garbage), ali se brže-bolje vratimo.On sa virusima, ja sa glavoboljom.
Zato danas postimo i družimo se samo sa proverenima.
Onima koji i inače upražnjavaju post petkom moram da kažem da sam vegeterijanac i da zato ovo naglašavam.

POSNA PITA OD TIKVICA

Potreban materijal

v Tikvice 1 kg
v Beli luk 3 čena
v Peršun 1 veza
v So 3 kašičice
v Paradajz 2 komada
v Margarin 250 g
v Brašno 2,25 šolje
v Hladna voda 6 kašika
v Ulje 4 kašike


Način pripreme

Tikvice oljuštiti, izrendati i pomešati sa dve kašičice soli.Ostaviti da odstoji najmanje 30 minuta i dobro ocediti.Paradajz popariti kipućom vodom, oljuštiti i iseckati na kockice.Beli luk ispasirati.Zagrejati ulje, dodati beli luk, paradajz i tikvice i dinstati na tihoj vatri 20 minuta.
Brašno prosejati i pomešati sa solju, dodati margarin isečen na listiće i uz stalno mešenje postepeno dodavati vodu, kašiku po kašiku.Kada se od testa formira lopta (posle oko 3 minuta mešenja) staviti je u frižider da odstoji najmanje 15 minuta.
Testo podeliti na dva dela u odnosu 1:2.Veći deo razviti u ploču debljine oko 1 cm i njome prekriti dno i stranice pleha.Sipati prohladjene tikvice, posuti seckanim peršunom i poklopiti drugim delom testa.Ivice donjeg dela testa preklopiti preko gornje kore i pritisnuti.Izbosti viljuškom na nekoliko mesta i peći oko 20 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 220 stepeni.

Permalink | Komentari (4) | Trekbekovi (0)

Avgust
02

INTERNACIONAL

Generalna | domacica | Avgust 02, 2007,19:58

Hvali mi se jutros komšinica :
-Jutros sam ćerki napravila internacionalni doručak!
-!?
-Slovenačka lepinja, španska šunka, holandski sir i bugarski paradajz.
Zar smo mi stvarno nesvesni bogatstva naše zemlje kada je hrana u pitanju?
Dobro, de, brendirali smo burek koji smo usvojili od zavojevača, ponosimo se nacionalnim jelom -projom- koje se pravi od žitarice sa kontinenta pronadjenog u 15 veku, uvozimo beli luk iz Kine...
Imamo li konja za trku? Pokušajte sa oprobanom kombinacijom koju sam posle 1999. nazvala:

BOMBA BALKANIKA

Potreban materijal

v Sir sjenički 300g
v Sir sremski 300g
v Sremska kobasica 200g
v Sir trapist 200g
v Suvi vrat 200g
v Masline 200g
v Puter 100g
v Peršun list 1 veza
v Paprika babura 1 komad
v Papričica ljuta 1 komad
v Aleva paprika 1 kašičica


Način pripreme

Sjenički sir izdrobite viljuškom, pomešajte sa sremskim, alevom paprikom i usitnjenom ljutom papričicom.Vlažnim rukama formirajte loptu i uvaljajte u narendani trapist.
Peršun iseckajte i pomešajte sa umućenim puterom.
Sremsku kobasicu isecite na kolutove debljine 0.5cm, masline očistite od koščica, baburu isecite na rezance.Od suvog vrata napravite fišeke i napunite ih puterom.
Na ukrasne čačkalice stavite masline i kolutove kobasice.
Na tanjir za služenje stavite loptu od sira, pobodite čačkalice i okružite fišecima od suvog vrata i rezancima od paprike.
Dobro rashladite i poslužite uz projaru.

bomba balkanika

Permalink | Komentari (3) | Trekbekovi (0)

«Prethodni   1 2 3 ... 28 29 30 31 32 33 34  Sledeći»
Pretraži
Najnovije...
  • OBOJENO TRAŽENJEM
  • SLIKE...
  • ZAPIS DUŠE
  • SVE PRODJE...
  • KIKI, MIKI, RIKI
  • ZDRAVO
  • ĆUTANJE
  • IMA ŽIVOTA...
  • ZASEDANJE KRIZNOG ŠTABA
  • NA PLUS ČETRDESET
Kategorije
  • Generalna [341]
  • grickalice za dokolicu [141]
  • kulinarstvo [11]
  • domaći zadatak [12]
  • internet [2]
  • brojke i slova [0]
Arhiva
  • April 2013 [1]
  • Mart 2013 [1]
  • Februar 2013 [3]
  • Januar 2013 [3]
  • Avgust 2012 [1]
  • Jul 2012 [1]
  • April 2012 [1]
  • Februar 2012 [2]
  • Januar 2012 [5]
  • Decembar 2011 [4]
  • Novembar 2011 [6]
  • Oktobar 2011 [5]
  • Avgust 2011 [4]
  • Jul 2011 [3]
  • Jun 2011 [3]
  • Maj 2011 [1]
  • April 2011 [2]
  • Mart 2011 [1]
  • Februar 2011 [3]
  • Januar 2011 [4]
  • Decembar 2010 [3]
  • Novembar 2010 [2]
  • Oktobar 2010 [2]
  • Septembar 2010 [2]
  • Avgust 2010 [4]
  • Jun 2010 [3]
  • Maj 2010 [6]
  • April 2010 [6]
  • Mart 2010 [1]
  • Februar 2010 [8]
  • Januar 2010 [7]
  • Decembar 2009 [9]
  • Novembar 2009 [9]
  • Oktobar 2009 [7]
  • Septembar 2009 [5]
  • Avgust 2009 [10]
  • Jul 2009 [15]
  • Jun 2009 [13]
  • Maj 2009 [17]
  • April 2009 [17]
  • Mart 2009 [18]
  • Februar 2009 [17]
  • Januar 2009 [19]
  • Decembar 2008 [9]
  • Novembar 2008 [11]
  • Oktobar 2008 [7]
  • Septembar 2008 [8]
  • Avgust 2008 [13]
  • Jul 2008 [18]
  • Jun 2008 [15]
  • Maj 2008 [18]
  • April 2008 [18]
  • Mart 2008 [16]
  • Februar 2008 [14]
  • Januar 2008 [15]
  • Decembar 2007 [13]
  • Novembar 2007 [19]
  • Oktobar 2007 [19]
  • Septembar 2007 [21]
  • Avgust 2007 [8]
  • Jul 2007 [10]
Moji linkovi
Generalna
ne propuštam da posetim
Meni
  • Početna strana
  • Arhiva
  • Fascikle
  • Administracija
Sindikat
  • RSS 0.90
  • RSS 1.0
  • RSS 2.0
  • Atom
 
Copyright@2007. Reic's Place. All rights reserved. Powered by Lifetype.
Designed by Dieter Schneider, CssTemplateHeaven. Ported to Lifetype by Reic Wang.