Kuhinja i oko nje

Lepe reči i lepi zalogaji

« Jun 2025 »
Ne Po Ut Sr Če Pe Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Oktobar
04

NAPREDNIJI KORISNIK

Generalna | domacica | Oktobar 04, 2007,14:03

Po preporuci sa help strane administrativnog dela blog.rs, da biste se bolje snalazili u kreiranju vašeg ličnog bloga potrebno je ( valjda i poželjno) da znate neke osnove HTML-a, RSS, odnosno da budete napredniji korisnik.
Biti napredan, po bilo kom osnovu, nije uopšte jednostavno.
Da bi jedna beba bila svrstana u napredne mora svake nedelje "dobiti na vagi" najmanje 200 grama, a za mesec dana porasti najmanje 2,5 santimetra.
S obzirom da je beba biće (najsladje na svetu) koje uglavnom jede, plače i spava, to nije baš jednostavan zadatak.
Znajući ovo ( a i još ponešto), znala sam da zadatak upisivanja u naprednije korisnike neće biti tako jednostavan.
Organizacija svakog posla je jedan od ključeva uspeha, pa ja tako izmedju ljuštenja krompira i štirkanja heklanih šustikli umetnuh čas učenja Html-a.
Ako je nešto vezano za Internet, onda je najbolje to na njemu i potražiti.
Za one koji se ne plaše da kupuju preko Interneta, postoji bezbroj knjiga u svim mogućim formatima, ali ako nešto hoćete džabe, onda je to malo teže.
Klik po klik, pa opet, dok u jednom trenutku ne pomislite da vam je neki predak iz familije orlova, dodjete do nekog sajta koji će vas besplatno, vodeći vas za ruku, dovesti do željenog znanja.
Budući da mi je muž prilično ljubomoran, ispustih ovu priliku iz straha da se negde ne sretnemo.
Sledeći pokušaj, sajt za učenje putem popunjavanja pristupnice.
Pored uobičajenih generalija i nekoliko opštih pitanja:
-Da li je stan-kuća gde živite vaše vlasništvo ili ga iznajmljujete?
-Imate li u porodici bolesnih od dijebetesa?
-Posećujete li XXX sajtove?
Pobegoh i odatle, šta ako mi usele sustanara sa dijabetisom koji stalno sedi na nekom XXX sajtu!?
Napokon nadjoh jedan koji zadžaba daje časove, pa odštampah početne lekcije i prionuh na učenje.
Taman kada sam počela da razvrstavam u glavi tagove, navodnike i znake jednakosti, dodje vreme ručka i moji ukućani se ispojaviše:
Muž-Šta to miriše na prvu ženu (čitaj zagorelo)?
Ćerka- Bljak, opet si spremala neke paprike!
Sin- Pretpostavljam da si vatrogascima skuvala bar kafu.
Zbunjena ovakvim komentarima, odgovorih:
->a href ="http://www.RUČAJTE NA KIOSKU

P.S. Kuvaćemo sutra, obustavila sam učenje!

ovo sam ja 

Permalink | Komentari (14) | Trekbekovi (0)

Oktobar
01

ZEMUNSKI ZBRZEK

Generalna | domacica | Oktobar 01, 2007,12:46

Početak svega beše u Velikom Prasku – nastade Sunce – izvor života, Homo-sapiens jedinka koja živi u društvu i mora da se hrani .
Za bolje sutra i zdravije potomstvo počeo je da priprema hranu koju mu je priroda blagonaklono pružala, a taj magični proces nazvan je kuvanjem, sa varijacijama : pečenje, prženje, blanširanje, mariniranje...

Vaš veliki prasak beše jednog vrelog julskog dana na Budvanskoj plaži, imaše crnu kosu i crne oči iza «Rej-ban» naočara, a dok ste sagledali ostatak vruć vetar Vas je odveo u bračnu luku, da polako, korak po korak, osvajate znanja podvedena pod opšti pojam
VODJENJE DOMAĆINSTVA .

Naravno, prvo ste primenili sva znanja iz prethodnog segmenta života, koja i nisu bila tako mala :
· Burek se kupuje u pekari, a jabuke kod piljara
· Sudovi se NE MOGU prati šamponom za kosu
· Ajnštajnova teorija relativiteta najbolje funkcioniše na primeru nožića za otvaranje konzervi
· Trigonometrijske funkcije su neophodne za pravilno postavljanje stola
· Usisivač se ponaša nezavisno od odredbi Dušanovog zakonika
Kao nezavisna, emancipovana i savremena jedinka ženskog pola lepo ste koristili sva ta znanja, ali, od Vašeg Velikog Praska, morali ste da krenete napred u neistražene prostore vašeg novog domaćinstva.
Počeli ste razvrstavanjem poklona sa svadbe, naivno verujući ,da su Vaši i njegovi prijatelji i rodjaci znali šta je potrebno maladom paru čije domaćinstvo pravi prve, nesigurne korake.
Naravno, sapleli ste se već na prvom koraku:
-kristalne vinske čaše niste mogli da koristite jer ne pijete vino
-srebrni escajg za 12 osoba je savršen, ali u vašu garsonjeru ne može stati više od šest osoba, a o uzimanju godišnjeg odmora da biste ga očistili niste smeli ni da pomislite
-7 različitih stonih lampi ne može stati na vaš jedini sto
Kako sve ne bi bilo sasvim poražavajuće tu je bio i veliki paket od baka-... :
-terakota činija-ručno pravljena
-6 varjača različitih veličina
-6 kuhinjskih krpa
-dublji i plići tiganj
A umesto čestitke:
-Napravi, sine, djuveč po ovom receptu, moj ... ga je obožavao, čak je tvrdio da se zbog njega u mene i zaljubio


ZEMUNSKI ZBRZEK

Potreban materijal

v Juneća rozbratna 1 veća ( oko 800 g)
v Beli luk 2 čena
v Šargarepa 500 g
v Slanina 50 g
v Praziluk 1 struk
v Krompir 3 veća
v Paprika babura 3 komada
v Paradajz 2 komada
v So
v Biber
v Začin od povrća 1 kašika


Način pripreme

Meso posoliti, pobiberiti i kratko propeći sa obe strane (oko 2 minuta svaku stranu).
Paradajz popariti ključalom vodom, oljuštiti i iseckati na kockice.
Praziluk, papriku i šargarepu iseći na kolutove, a krompir na kocke.
U dubljem tiganju propržiti slaninu, dodti povrće i dinstati oko 15 minuta.
Terakota činiju premazati uljem, sipati polovinu povrća, posuti iseckanim belim lukom i začinom od povrća, staviti meso i prekriti drugom polovinom povrća. Doliti malo vode, poklopiti i staviti u hladnu rernu.Zagrejati rernu na 180 stepeni peći 30 minuta od momenta kada rerna dostigne željenu temperaturu. Otklopiti, po potrebi dodati još malo vode i peći još oko 30 minuta.

djuvec

Permalink | Komentari (4) | Trekbekovi (0)

Septembar
28

INVENTAR

Generalna | domacica | Septembar 28, 2007,11:21

Probudih se jutros izgovarajući onu čuvenu mantru
-"Danas je moj srećan dan",
valjda sam sanjala nešto lepo i odoh da kuvam kafu.
U kupatilu me iz ogledala pozdravi neka čupavica, pasta za zube završi u slivniku, peškir na podu a voda za kafu na šporetu.(Džezva mi još uvek traži jekoderm, propisno se ispekla.)
Ponavljajući i dalje moju mantru, pogledam kroz prozor, a nebo se narogušilo ( juče su obećali pretežno sunčano, ali u ovoj zemlji niko ne drži obećanja), grane obližnje lipe mi kucaju na balkonska vrata-valjda im hladno, a i nisam ih obavestila da sam alergična na lipu, a pas dohvatio rolnu toalet-papira i briše hodnik.
Verujući i dalje u moć mantre, setih se da je danas petak i da bi bio red da napravim malo reda u postovima za blog.
Otvorim folder da vidim šta sam do sad poslala, a tamo, uglavnom tužbalice tipa :
"Ja sam gubitnik, buuuuuuuuuuuaaaaaaa"
Ma kakav gubitnik reče moja mantra, seti se šta si sve dobila.
Pa evo preliminarnog izveštaja-za više detalja morate sačekati da otvorim veću fioku sa uspomenama.

Dobila sam - možda ne baš ovim redosledom
-Sve uobičajene a bogami i neuobičajene dečje bolesti
-Dva-tri puta gips na ruci- nisam sportski tip, ali volim da se pravim važna
-Jednom ili dvaput ulog na lutriji
-nove cipele za svaku školsku godinu
-obaveštenje od Telenora: "Poštovani, na Vašem računu ima manje od 50 dinara, tu smo da mislimo na Vas (Pa što ne uplatiste koji dinar?)
Moram priznati da sam i nasledjem profitirala, jedino žensko u familiji, pa su se svi potrudili:
-migrena sa tatine strane
-proširene vene sa mamine
-singerica sa početka prošlog veka (obožavam je mada teško nalazim igle za nju)
-brilijantske mindjuše od koji nosim samo jednu, ne zato što je to cool, nego zato što ne znam gde mi je druga
Za kraj ostavih da kažem šta sam, smatram, stekla svojoj zaslugom:
-Osam kućnih ljubimaca, pored onih pet koje ste upoznali u tu kategoriju spadaju i muž, ćerka i sin
-Nekoliko dobrih prijatelja
-Simboličan iznos neprijatelja
-Dobro društvo na blog.rs
Pa kad već spomenuh, opustite se, danas vas neću gnjaviti da kuvate,

salatice


Pojedite neku salaticu i provedite lep vikend!
P.S. Naglasila sam da imam muža pa molim potencijalne prosce da se uzdrže, jeste miraz veliki, ali ja verujem u ono "Dok nas smrt ne rastavi"

Permalink | Komentari (10) | Trekbekovi (0)

Septembar
27

STOP NASILJU

Generalna | domacica | Septembar 27, 2007,14:19

Nasilje okružuje život kao okean, zapljuskuje ga talasima, koji neretko, poprimaju dimenzije cunamija.
A počinju kao mali, skoro neprimetni, jer niko ne želi da ih vidi i prepozna kao pretnju.
Jer, nasilje je:
-šutnuti komšijinu mačku- pomazite je biće lepše i njoj i vama
-udariti slabije dete-uzmite ga za ruku i prevedite preko ulice
-isterati na ulicu ostarelog psa-odvedite ga u azil ako za njega više nema mesta
-pretiti prosjaku-ako ne želite ništa da mu date, jednostavno prodjite
-izgrditi dete koje je palo i pocepalo čarape-poljubite koleno da brže prodje
-nasmejati se na jadikovku hendikepiranog- uputite lepu reč i osmeh

Mala nasilja porastu, namnože se i postanu velika.
Postanu silovanja, kidnapovanja, ubistva.

Započnite veliko spremanje, počnite od svoje ulice, jer ako budemo čekali propise, zabrane i zakone, imaćemo pune Sigurne kuće, ali i pusta dvorišta i parkove.

malo pažnje i ljubavi

Permalink | Komentari (5) | Trekbekovi (0)

Septembar
26

VREME JE ZA ...

Generalna | domacica | Septembar 26, 2007,11:03

jutarnju kafu, kuvanje džema, omiljenu seriju na TV-u... Ma šta vam pada na pamet, vreme je da nešto promenim u svom životu.
Pa dobro može i kafa, ali prazna, ništo šećer, mleko, šlag...
Juče, baš u vreme kada obično prelistavam internet, svrati mi prijateljica sa desetogodišnjom ćerkom.
Ja, naravno uz kafu, poželeh da joj pokažem kako sam se "učlanila" u blogere.
Odem na blog.rs, a tamo imam šta i da vidim:
postovi od strane one muuuuuuuuuuu stranke sa uvredljivim naslovom, "SF" priča sa čisto srpskim nazivima svih genitalnih organa spojena sa nekim morbidnim detaljima...
Pocrveneh zbog onog deteta koje se smejuljilo, i uz neki blesav izgovor ugasih željenu stranicu.
Druženje se završilo prilično brzo (dete je moralo u školu?), a ja ostadoh u nedoumici:
-Da li ja pripadam ovom svetu, da li sam dovoljno moderna, cool, in ilikakosevećtosadakaže?
Zaključak je, pogadjate, trebe ići u korak s vremenom, pa prionuh na učenje.
Obukoh se za izlazak.
Visoke potpetice, relativno mala tašna (može da stane samo jedan hleb kupljen u povratku), i naravno jedna fina kesa za shopping-ona koja ima reklamu iz radnje Women´s secret (verovatno je to cool naziv za "Kupujte gaće kod Laze, uvek su taze").
Krenuh do prve trafike, kupih Cosmopoliten i naravno cigarete.
Prodavačica me čudno pogleda, nisam sigurna da li zato što uz fine novine kupujem domaće cigarete ili zato što sam viša nego obično( uglavnom nosim kineske patike), ali se uzdrža od komentara.
Prošetah do Merkator tržnog centra, izdetaljisah sve butike, napunih kesu u hipermarketu, i sedoh da popijem kafu i prelistam onaj čuveni časopis.
Ne nadjoh baš ništa što bi me moglo zanimati, a kafu sam i onako već popila, pa krenuh kući.
Kesa otežala, štikle visoke, srećom u blizini taxi-stanica.
Prvi u nizu golobradi momčić:
-Do ...
-Ma, hajde bre kevo to ti je dva ugla odavde, ko za to da pali makinu
On, izgleda nije čuo za onaj štrajk od pre neki dan
Drugi u nizu prosedi gospodin sa kačketom čita izveštaj iz neke kladionice
Nisam smela ni da mu se obratim u strahu da me ne optuži za pogrešno kladjenje.
Treći, (treće sreća pomislih ja), sasvim običan:
-Do ...
-Izvinite, ali nisam ja na redu da vozim, nije fer prema kolegama koji su ispred mene.
Odoh peške, još stavljam obloge .
Kod kuće me dočeka mobilni (zaboravila sam da ga ponesem) sa romanom od poruka:
Muž:
-Imam sutra važan sastanak, spremi mi ono odelo
Ćerka:
-Imam nepredvidjenu situaciju, prošetaj pse
Sin:
-Dolazim sa drugarom, spremi nešto za klopu
Prijateljica
-Važi li dogovor za četvrtak
Prekinuše mi obrazovanje, završih u kuhinji.

VOĆNA OVAN-TORTA SA PIŠKOTAMA
Potreban material

v jaja 9 komada
v piškote 350 gr
v puding od vanile 1 kesica
v šipka vanile
v šećer -prah 200 gr
v šećer - kristal 5 kašika + 6 kašika
v brašno –oštro 5 kašika
v mleko 1 l
v voda 5 kašika
v prašak za pecivo pola kesice
v voće po izboru 500 gr
v šlag 500 gr
v puter 200 gr
konzerva graška 1-x prema potrebi

Način pripreme

Za donju koru ispeći patišpanj od 5 jaja u ovalnom plehu.
Za fil dobro umutiti 4 žumanca sa 6 kašika šećera i pola kesice pudinga od vanile, pa polako sipati u mleko provrelo sa vanilom. Kuvati na tihoj vatri 5 minuta uz stalno mešanje. Posebno umutiti puter sa prah-šećerom pa spojiti sa ohladjenim kuvanim filom. Mutiti da bude penasto.
Patišpanj premazati filom, staviti voće i prekriti ga piškotama umočenim u mleko sa rumom ili maraskino likerom.Ovaj postupak ponoviti još dva puta. Oblikovati ovna i premazati šlagom. Rashladiti najmanje 6 sati pre služenja.
Konzervama graška gadjati one koji misle da je lepo i lako biti emancipovana domaćica.
ovan torta

P.S. Ukoliko ovu sliku neko želi da prihvati kao logo može je slobodno iskoristiti, mi smo tortu odavno pojeli.



Permalink | Komentari (13) | Trekbekovi (0)

Septembar
24

NASTAVAK ILI POČETAK

Generalna | domacica | Septembar 24, 2007,11:01

Bila jednom jedna devojčica. Imala je sve što devojčice mogu poželeti:
-Mamu, tatu, baku, deku, plišanog medu i veliku crvenu loptu
-Imala je i šnalice za kosu i mašnice i haljinu sa volanima.
Jedino što joj je nedostajalo bile su cipelice.
I to ne bilo kakve, već sasvim odredjene.
-crne, lakovane, sa kaišićem i svetlucavom zlatnom šnalicom.
Jednoga dana rešila je da ih potraži u obližnjim prodavnicama.
Isprobala je mnogo pari dok nije pronašla odgovarjuće:
-udobne, lakovane, kakve i priliče jednoj finoj devojčici.
Ponosno ih je obula i počela da šeta po lepoj širokoj ulici.
Neki prolaznici su zastajali diveći se cipelicama, neki su upućivali i reči pohvale.
A onda su se pojavile jedne cokule.
Prvo su napravile par rupa u ulici, a onda su, da bi bile u centru pažnje, počele da gaze sve druge cipele, pa i lepe, udobne lakovane cipelice.
Devojčica je prvo hrabro pogledala razjarene cokule a zatim otišla kući stežući srce i suze.



Ovo je nastavak ili početak jučerašnjeg posta, a dok izaberete odgovarajuću obuću spremite

BALERINO BATACI

Potreban materijal

v Pileći bataci 4 komada
v Začin od povrća 1 kašika
v Soja sos 1 kašika
v Med 1 kašika
v Ulje 2 kašike
v Senf 1 kašičica


Način pripreme
Izmešajte 1 kašiku ulja sa začinom od povrća i senfom, pa premažite batake.
Sud za pečenje premažite uljem i složite batake.Poklopite i ostavite na hladnom najmanje 2 sata.
Stavite sud sa batacima u hladnu rernu, uključite na 200 stepeni i pecite 15 minuta od momenta kada rerna dostigne željenu temperaturu.
Otklopite i batake premažite mešavinom soja-sosa i meda. Pecite još 15 minuta, pa premažite sokom koji je meso pustilo. Poslužite toplo uz sve vreste povrća i salata.



bataci

Permalink | Komentari (9) | Trekbekovi (0)

Septembar
23

SAMO VAS POSMATRAM

Generalna | domacica | Septembar 23, 2007,19:05

OKOKada se malo bolje razmisli, verovatno su svi u pravu, ili možda u nekom drugom ... ali ja se samo pitam:logoKo zna pravi odgovor neka javi što pre.

Prijatno! 

Permalink | Komentari (2) | Trekbekovi (0)

Septembar
22

PRŽENJE

kulinarstvo | domacica | Septembar 22, 2007,09:40

ali ne na suncu, ionako smo ovo leto već potrošili, a vala i dobro se ispržili.


Način pripreme namirnica stavljanjem u sud, obično tiganj, sa zagrejanom masnoćom naziva se prženje. Kažu da je dobro prženje umetnost, ali, u svakom slučaju jedan od najnezdravijih načina za pripremu hrane.
Poboljšanje ukusa pripremanih namirnica postiže se paniranjem,odnosno uvaljivanjem u brašno, jaja, prezle i slično; blanširanjem ili stavljanjem u „pac“.
Najčešće se na ovaj način priprema meso, ali i povrće.
Podvrsta prženja je pohovanje, najbolji način da povećate nivo lošeg holesterola u krvi, ali i jedan od najsladjih za pripremu širokog asortimana namirnica raznog porekla.

Osnovne namirnice koje se koriste moraju se, u zavisnosti od vrste, pripremiti na različite načine :
Šnicle izlupati (da je meso dobro ova vaspitna mera mu ne bi bila potrebna),
Povrće tipa tikvice oljuštiti, naseći na kolutove i posoliti,
Povrće tipa karfiola blanširati u blago zakiseljenoj vodi,
Ribu i plodove mora očistiti i osušiti papirnim ubrusom.
Materijal za paniranje se, uobičajeno, sastoji od jaja, mekog brašna i prezle (hlebnih mrvica), ali se, u zavisnosti od recepta, mogu koristiti i drugi sastojci.
Panirane namirnice se spuštaju u zagrejanu masnoću (ringla električnog štednjaka uključena na 2, plinskog na polovinu jačine plamena), i okreću nekoliko puta dok boja spoljašnjeg omotača ne postane ujednačena (za većinu namirnica to je oko 5-7 minuta).
Malo zdravlja uz prženu hranu unesite sa salatom
Prijatno


TRI-K SALATA


Potreban materijal

v Karfiol 1 glavica ( oko 500 gr)
v Kupus 250 gr
v Krastavac-salatar 1 komad (oko 250gr)
v Limun 1 komad
v Maslinovo ulje 2 kašike
v Suncokretovo ulje 2 kašike
v Beli luk 2 čena
v Peršun.list ½ vezice
v So 1 kašičica

Način pripreme

Karfiol očistite i celu glavicu obarite u blago zakiseljenoj vodi. (Na 1 litar vode stavite 1 kašičicu limunovog soka).
Kupus izrendajte a krastavac isecite na kolutove.
U sredinu činije stavite karfiol i okružite ga kupusom i karfiolom.
Iseckajte beli luk i peršun, pospite po povrću.
Izmešajte obe vrste ulja, so i sok od limuna i prelijte salatu.
Rashladite i poslužite uz sve vrste mesa i ribe.

salata



OSLIĆ CVETKO

Potreban materijal

v Fileti oslića 800 gr
v Brašno-pšenično 4 kašike
v Brašno-kukuruzno 2 kašike
v So 1 kašičica
v Aleva paprika ½ kašičice
v Ulje za prženje

Način pripreme

Izmešajte obe vrste brašna sa začinima i stavite u veću najlon-kesu.
Filete oslića prosušite papirnim ubrusom i stavljajte u kesu, jedan po jedan.Protresite kesu nekoliko puta da se fileti u potpunosti oblože mešavinom.
Spuštajte u zagrejano ulje i pržite 2-3 minuta sa svake strane.
Poslužite toplo uz sve vrste salata.
oslic

Permalink | Dodaj komentar | Trekbekovi (0)

Septembar
20

C(URRICULUM ) V(ITAE)

Generalna | domacica | Septembar 20, 2007,22:21

Pitaše me:
-Zašto ti je zaglavlje u plavim tonovima?
Odgovorih:
-Plavo je boja neba, plavo je boja mora i beskonačnosti, plavo je boja jednog oka koga više nema.
-Plavo je boja tuge.
-Plavo je boja koja postoji zbog mene.


Rodjena sam jednog oktobra, dok su se kiše tukle s vetrovima oko mog imena.
Pobedu niko nije odneo, pa je rezultat neodlučnost koja me prati kroz ceo život.
Prvo su mi najbliži, oni od kojih zavisi osnov ličnosti, oduzeli identitet.
Od rodjenog levaka, --zbog samo njima znanih strahova i predrasuda, uz pomoć štapa i kanapa napravili su polu-uspešnog dešnjaka.
Na početku obrazovnog perioda sačekala me zamka pogrešno izgovorenog imena, a ubrzo zatim i novo oduzimanje
-završetak prvog razreda (mog) doneo je završetak braka mojim roditeljima. Dobitak ručnog časovnika nije urodio plodom – i dan danji ne nosim ručni časovnik, čak ni Selma Hajek nije uspela da me ubedi da je neophodan.
Prevrtljive devedesete oduzeše mi i domovinu, lepu zemlju na brdovitom Balkanu, sa razudjenom morskom obalom i niskom ostrva koja podseća na ogrlicu neke carice.
Novi vek i novi milenijum doneše novu nevolju
Gospodinu Dinkiću je smetalo što bankari" umeju da prave pare", pa je oterao pod stečaj 4 najveće srpske banke, ostavivši bez posla hiljade a medju njima i mene.
Na sreću nisam se zaposlila u novoosnovanoj "Nacionalnoj štedionici", kao što znate preuzli su je Grci, a ja sam sigurna da to nikako nije moja nacija.
Za jedan rodjendan dobih poklon koji su mnogi želeli - tihu revoluciju koja vodi u demokratiju, ali mi se sve više čini da su mi i time nešto oduzeli.

-"Ma ne, ne plačem, samo mi se oči znoje" ( Sjenkijevič)

Zasučite rukave, nikakve vajde od kukumavčenja.

ZELJANIK

Potreban materijal

v Jaja 4 komada
v Kukuruzno brašno 2 male šolje
v Oštro brašno 2 male šolje
v Mleko 1 mala šolja
v Ulje 1 mala šolja
v So 2 kašičice
v Zelje 3 veze
v Prašak za pecivo 1 kesica
v Kajmak 200 g


Način pripreme

Zelje poparite kipućom vodom, očistite od žilica i iceckajte. Jaja umutite sa mlekom i uljem, postepeno dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i na kraju iseckano zelje.
Pecite u podmazanom plehu 25 minuta na 225 stepeni. Vruć zeljanik premažite kajmakom i isecite kada se prohladi.

zeljanik

Permalink | Komentari (10) | Trekbekovi (0)

Septembar
19

PITALICA

Generalna | domacica | Septembar 19, 2007,16:17

-Šta se dobije kada pomešate 50 kg paprika i nekoliko litara kafe?


-Kao prvo dobijete lupanje srca, kao drugo 8 tegli ajvara ( ustvari 10, ali 2 se pojedu za degustaciju) i kao bonus vodoinstalatera.


Elem, moja sudopera je rezignirano odbila da odvodi vodu. Medju silnim flyerima koje uredno čuvam pronadjem jedan koji reklamira vodoinstalaterske usluge, od menjanja gumica na slavinama do odgušenja.
Okrenem broj (fiksni), i javi se cvrkutavi glas :
-Majstor je momentalno na terenu, recite šta vam treba.
Ubedjena da je u pitanju telefonska sekretarica umalo da spustim slušalicu (iz principa ne razgovaram sa mašinama), kad začuh:
-Ako je jako hitno, mogu ga pozvati na mobilni
Opisah situaciju, ostavih adresu i sedoh da čekam...
Nije prošlo ni sat vremena a majstor na vratima:
-Dobar dan, vi ste tražili vodoinstalatera.
Odvedem ga u kuhinju, pokažem dotičnu sudoperu i ponudim pićem:
-Jeste li za nešto žestoko, sok, kafu?
-Hvala, ne pijem, a i prvo da završim posao!
Posle petnaestak minuta, majstor zadovoljno zatvori torbu sa alatom, otvori slavinu i obrati mi se rečima:
-Znaš, ćero, kada se u kući kuva puno kafe, najbolje je soc sipati u neku staru posudu i kada se skupi dovoljna količina pomešati ga sa zemljom za cveće, to je odlično djubrivo, a kada ljuštiš paprike najbolje je da što više koščica bacaš u kesu pa u kontejner.
Zbunjena poglavito onim "ćero" ( bila sam ubedjena da ja njemu treba da kažem "sine"), upitah:
-Koliko sam dužna?
-Pa, s obzirom na prilike, biće dosta jedna tegla ajvara!

Divan san, zar ne?
Ali nije sve san, sudoperu je otpušio muž i kao bonus ( uz ajvar) dobio:

GLAS TORTA


Potreban materijal

jaja 6 komada
badem 280 gr
šećer -prah 280 gr
šećer-kristal 150 gr
buter 120 gr
vanilin-šećer 1 kesica
crna kafa 3 velike kašike

Način pripreme

Bademe popariti, oljuštiti, prosušiti i samleti.Umutiti čvrst sneg od belanaca sa prah-šećerom i vanilinom, pa dodati samlevene bademe i lagano izmešati. Ispeći dve kore, svaku oko 20 minuta na temperaturi 180 stepeni.
Žumanca umutiti sa kristal-šećerom, dodati 3 velike kašike hladne crne kafe (procedjene) i kuvati na pari dok se ne zgusne.U prohladjen krem dodati penasto umućen buter i filovati tortu.Ukrasiti listićima badema ili cvećem od marcipana i šlagom.



glas torta

Permalink | Komentari (6) | Trekbekovi (0)

Septembar
18

NISAM JA IZ OVE PRIČE

Generalna | domacica | Septembar 18, 2007,11:20

Sinoć sam bila primorana da se bavim relaksacijom koja je poznata kao peglanje ili uzaludan posao
-Zašto ga peglati kada će se iopet izgužvati?
Nije da sam htela, nego komšija iz stana iznad mi se požalio da mu se na podu pojavila neka čudna izbočina, i to, gle čuda, baš na mestu gde meni stoji korpa sa vešom za peglanje.
Kako je svaki razlog za prekidanje ovog uzaludnog trošenja struje i energije dobar, setih se da već duže vreme nisam razgovarala sa prijateljicom ...
Brže-bolje se prihvatih telefona.
-Ćao, kako si, šta radiš?
-O ćao, baš mi je drago što te čujem, evo upravo kuvam ručak za sutra
-A šta to lepo spremaš? - ( već sam osetila miris i počela da mljackam)
-Pa C-supu iz kesice!
-!?
-Zar nisi videla kako su njome zadovoljni i muž i deca, prosto cvetaju! Gledaš li ti uopšte televiziju?
Brže-bolje završih razgovor-nema smisla ometati ženu kada je u tolikom poslu i prihvatih se gledanja televizije sa posebnim akcentom na reklame.
Naravno, nisam dugo čekala:
Telenor-Život zvuči divno
-Propraćeno slikom koja poručuje:
-Zapušite uši i pogledajte naniže ( možda je neko izgubio mobilni ili bisernu ogrlicu pa je možete naći)
Pronto- uposlite ukućane a i kućne ljubimce
-Pokažem sliku mojim psima a oni podviše repove i razbežaše se kud koji mili moji (ali pronto stvarno super koristi za izvlačenje pepela i mrvica iz tastature)
Džonson-uspavljivanje bez muke
-Kada koristite Džonson ulje uspavaćete ne samo bebu, nego i muža!
-Ko je lud da uspavljuje muža kada dete spava?( Uostalom, nemam bebu, a muža će i onako uspavati televizor!)
-Cilit- bez muke do blistave kuhinje
-Pogledam svoj jadni šporet po kome su, u roku od samo par minuta iskipeli čorba, sirup od maline i kafa ( ma ništa bez dobrog starog vima i žice!)
-Vanish-fleke prosto nestaju samo uz malo mešanja
-Košulja ko nova,( nije ni čudo, oni nisu ni čuli za ajvar, a kamoli da su se njime poflekali!)
Napokon se pojavi i Dragan Nikolić sa neizbežnom Grand-kafom. Nešto i za moju dušu ( i Dragan i grand-aroma light)!
Skuvah si kafu i počeh da ljuštim paprike za ajvar, Baš ti hvala televizijo!
Nova zimnica se uveliko šepuri sa polica, pretresite zamrzivač, izvadite ostatak prošlogodišnjeg kiselog kupusa i spremite


GURMANSKE ĆUFTE

Potreban materijal

v Juneće mleveno meso 300g
v Beli hleb 2 kriške
v Dimljena mesnata slanina 150g
v Začin od povrća 1 kašičica
v Biber mleveni 1 kašičica
v Aleva paprika 1 kašičica
v Sušeni vlasac 1 kašičica
v Prezle 6 kašika
v Ulje 1 dl
v Crni luk 2 veće glavice
v Praziluk 1 struk (oko 150g)
v Kiseli kupus 1 manja glavica (oko 1kg)
v Kisela pavlaka 100g
v Belo vino 4 kašike
v Jaje 1 komad


Način pripreme

Hleb potopite u toplu vodu i ocedite, slaninu iseckajte na kockice, sjedinite sa mesom i dodajte začine, žumance i polovinu belanca.Formirajte loptice prečnika oko 5cm, uvaljajte ih u prezle i propržite na ulju.Ostavite ćufte na toplom.
Crni luk i praziluk sitno iseckajte i kratko propržite, pa dodajte seckani kupus. Dinstajte 45 minuta, povremeno mešajući i dolivajući po malo hladne vode ako je potrebno.
Kiselu pavlaku razmutite sa belim vinom, dodajte u kupus i dobro izmešajte.Poredjajte ćufte na kupus, poklopite i dinstajte na laganoj vatri još 15 minuta.
Poslužite toplo uz pire-krompir, barenu testeninu ili knedle od hleba.


KNEDLE OD HLEBA
Potreban materijal

v jaja 2 komada
v ulje 100 gr
v brašno 300 gr
v kockice hleba 200 gr
v peršun list 1 vezica
v so 1 kašičica
v voda 500 gr

Način pripreme

Staviti vodu da provri, dodati so i ulje, pa lagano sipati brašno stalno mešajući da se ne naprave grudvice.Prohladiti pa dodati jaja,seckani peršun i kockice hleba malo natopljene mlekom.
Formirati knedle i bariti ih u ključaloj vodi desetak minuta. Servirati kao prilog uz sve vrste mesa i sosova.




gurmanske cufte

Permalink | Komentari (6) | Trekbekovi (0)

Septembar
17

GODIŠNJA DOBA

Generalna | domacica | Septembar 17, 2007,09:46

Subotnje jutro je poklon u kome možete uživati na neograničen broj načina.
Možete piti kafu, grickati uštipke od prethodne večeri, kupati se, pevati (samo ako ostali ukućani imaju tvrd san), čistiti srebrni svećnjak, putovati na more...
Subotnje jutro je idealno za nastavak svih nezavršenih poslova, za sećanja, razmišljanja...
Proleće se, učite u nižim razredima osnovne škole, proteže od 21. marta do 22. juna i prepoznaje po tome što se priroda budi, oblači u zeleno na cvetiće i obilno umiva kišom iz raznih vrsta oblaka.
Proleće se, učite kroz život, u gradjanskim porodicama, proteže od početka velikog spremanja do početka spremanja zimnice, oblači u iznošene kućne haljine, povezuje kosu maramom (papilotne nisu obavezne, ali su poželjne) i obilno umiva sredstvima za čišćenje. Poštapa se praherima, četkama, krpama i metlama.
Jesen je, učite u školi, godišnje doba prepuno plodova u voćnjacima, povrtnjacima, vinogradima...Lišće žuti, opada i vetar ga nosi po pločnicima, kiše su duge i hladne, a nebo uglavnom olovno-sivo.
Jesen je, učite kod kuće, godišnje doba koje obuva nove cipele za polazak u školu, miriše na pečene paprike i bakin džem od šljiva. Poštapa se varjačom i smešta u tegle, povezuje celofanom i čuva vrele zrake letnjeg sunca da ih pusti na slobodu u sumorna zimska jutra.
Šta čekate, varjaču u ruke!


LJUTENICA
Potrebne namirnice

200 gr - vode
200 gr - vinskog sirćeta
200 gr - šećera
350 gr - ulja
2 - glavice belog luka (isitnjenog)
2 - veze peršuna (iseckanog)
250 gr - isitnjenih feferona
3 supene kašike soli
3 kg - oljuštenog i samlevenog paradajza
3 kg ispečene, oljuštene i samlevene paprike

Način pripreme

Sve sastojke izuzev paprika staviti da ključaju 15 minuta.
Posle dodati 3 kg ispečene, oljuštene samlevene paprike. i kuvati
još oko 1,5h uz povremeno mešanje.
Vruću ljutenicu sipati u zagrejane tegle i povezati celofanom nakvašenim alkoholom.
Dok se ljutenica kuva, spremite


SALATA OD ŠARGAREPE
Potreban materijal
šargarepa 500 gr
suncokretovo seme 100 gr
peršun-list 1 veza
majonez 200 gr
oregano 1 kašičica
so ½ kašičice
biber po ukusu

Način pripreme
Očistiti šargarepu i narendati na krupno rende. Dodati seme suncokreta i začine, pa izmešati sa majonezom. Ostaviti da odstoji na hladnom najmanje 2 sata pre služenja.

salata i ljutenica

Permalink | Komentari (10) | Trekbekovi (0)

Septembar
14

F A Q

Generalna | domacica | Septembar 14, 2007,10:59

Opšte poznato i opšte prihvaćeno mišljenje je da ako želite odgovor morate postaviti pitanje.
Meni su najčešće upućivali pitanje :
-Kako si naučila da kuvaš?
Čak se i danas dešava se da me neko pozove i umesto uobičajenog:
-Zdravo, kako si? začujem umilni ili užurbani glas :
-E, a kako si pravila onu salatu?
Ili , isto tako često :
- A koliko putera ide u onaj fil?
Pa, za one koji su zainteresovani evo nekoliko sekvenci iz filma zvanog "Kako postati dobra kuvarica".



Kada sam pokušala da oživotvorim neki od božanstvenih, prelepih, fantastičnih recepata kojima zasipaju sa TV ekrana , došla sam do sledećih zaključaka :
- Jedine špargle ( asparagus ) koje ste mogli da nabavite bile su na komšijskom balkonu u saksiji, imale su igličaste zelene listove koji nisu delovali upotrebljivo za ljudsku ishranu
- Male zelene bobice koje su nazivali kapricama mogu se naći, verovatno, samo na ostrvu Kapri, a putešestvije jahtom nikad mi nisu bile jača strana
- Posudje neophodno za pripremanje delovalo je kao da samo čeka da, u punom sjaju, poput pauna, prošeta holom Šeratona ili Holidej ina
Okrenulia sam se dostupnijum izvorima znanja.
Bakina sveska recepata, ispisana neuništivom mastiljavoma olovkom i kaligrafskim rukopisom koji ni jednog momenta nije bio u dodiru sa hemijskom olovkom, otvarao je vrata u bajkoviti svet kolača za sve prilike. Zašto su naši stari toliko obožavali Mariju – Antoanetu nikad mi neće biti jasno, jer svakako nisu se hranili samo kolačima.

Nežne i slasne, prve su na spisku bile Bele štanglice

· Uzmi dva belanca od jajeta i stavi u kazanče i napravi sneg

· Prepreka na samom početku :

· kako uzeti belanca kada će sigurno iskliznuti kroz prste

· da li kazanče za sneg uzeti iz kuhinjskog bojlera od 5 ( pet ) litara, ili je potrebno veće

· Moram li sačekati zimu, ili se može iskoristiti prošlogodišnji veštački sneg sa jelke

Naravno, ponovo sam odustala i prešla na sledeći recept koji je obećavao manje početnih teškoća.Njegov naziv je bio

KOLAČ BEZ JAJA



· Uzmi jedno jaje i zamesi sa pregršt brašna



Zanemela pred jednostavnošću i originalnošću, pogladila sam zamašćene korice , uputila im jedan od najzavodljivijih osmeha iz kolekcije Šeron Stoun, potajno obrisala nadlanicom izdajničku suzu i pokretom savršenog bekhenda vratila svesku na njeno usamljeničko mesto na polici.

Sledeći izvor su bili časopisi, domaći i strani, prvenstveno na engleskom jeziku.

Prvi broj :

Salata od karfiola

Očistite karfiol, odvojite cvetiće, a drškice sačuvajte za sledeći recept...

Drugi broj (izašao posle 15 dana)

Čorba od karfiola

Sećate li se drškica od karfiola koji su vam preostali prilikom pravljenja salate? E, sada ih lepo bacite jer su se ubudjale i uzmite drugu glavicu karfiola...

Srećom po vas i vama slične neko se setio da ova zemlja ima tradiciju pripremanja hrane koja se može učiniti dostupnom preko dva medija prisutna u svakom domu : časopisa i TV emisije. Naravno reč je o časopisu i emisiji koji su se prvobitno, kratko i jasno zvali "HRANA & VINO", pa su, na radost brojne populacije, promenili ime u "DEBELI ALI SREĆNI".

Svaka čast Džejmiju Oliveru i ostalima,ali naše gore list ipak nosi pobednički pehar.


A vi naravno probajte i neke od mojih omiljenih.


 

INTEGRALNI PRSTENČIĆI
Potreban materijal
v integralno pšenično brašno 250 gr
v oštro pšenično brašno 250gr
v uje 50 gr
v margarin 50 gr
v kvasac 20 gr
v jaje 1 komad
v so 2 kašičice
v susam 2 kašike
v semenke suncokreta 2 kašike
v laneno seme 2 kašike
v mak u zrnu 2 kašike
v šećer 1 kašika
v prašak za pecivo 1 kesica

Način pripreme

Potopiti kvasac u 200gr mlake vode, dodati kašiku šećera i ostaviti da uskisne.Pomešati obe vrste brašna,so i prašak za pecivo, dodati uskisli kvasac, ulje i omekšali margarin.
Mutiti mikserom (brzina 2 ) dok se od testa ne formira lopta (oko 5 minuta), pa pokriti i ostaviti da odstoji oko 45 minuta.
Dasku za mešenje poprašiti brašnom i podeliti testo na 24 dela. Oblikovati prstenčiće i premezati žumancem.Posuti mešavinom zrnevlja i peći 12 minuta u rerni zagrejanoj na 225 stepeni.
prstencici
SALATA SA GOVEDINOM

Potreban materijal
govedina /barena iz supe/ 500g
krompir bareni 2 veća
kiseli krastavci 2 veća
šargarepa barena 4 komada
crni luk 1 glavica
senf 2 kašike
sirće 4 kašike
so po ukusu
biber po ukusu
ulje 2 kašike
Način pripreme

Meso i povrće iseckati na kockice i izmešati.
Ulje, sirće ,senf, so i biber izmešati i preliti preko iseckanih sastojaka.Dobro rashladiti i služiti.


govedja salata


 

Permalink | Komentari (4) | Trekbekovi (0)

Septembar
13

UBEDJENJE I PREDUBEDJENJE

Generalna | domacica | Septembar 13, 2007,09:54

Do nedavno, tačnije do letos, bila sam ubedjena da znam da kuvam.
Dva dogadjaja koja su usledili jedan za drugim poljuljala su to moje (pred)ubedjenje poput zemljotresa srednje jačine i po Rihterovoj i po Merkalijevoj skali.
Imali su dva epicentra.
-moju kuću i televiziju.

Pred dolazak prijatelja pripremam namirnice za ručak. Jedva se vidim od gomile povrća, mesa, buketa varjača, činija, šerpi..
Odjednom, iza mojih ledja proviruje čupava glava mog sina, i začuje se pospano (tek je bilo prošlo podne) mrmljanje:
-Ha, i ti si gledala Džejmija Olivera!
Zbunjeno se okrećem, i taman da izustim pitanje, začuh i odgovor.
-Pa čistiš beli luk isto kao on!
Da proverim ovu tvrdnju, reših da pogledam neku emisiju o kuvanju na TV-u.
Na nekom od kanala pronadjoh jednu sa titlom ( govorili su engleski pa ne znam da li je u pitanju britanska ili američka proizvodnja).
Govorili su, možda mi nećete poverovati, o jajima i barenju jaja.Čitava nauka!
Budući da nisam bila sigurna da ću uspeti sve to da naučim jer nije bilo naznake da uopšte postoji kraj, otišla sam u kuhinju.
Dok su oni obarili 2-3 jaja, ja sam spremila.
-Punjene balancane ( plava patlidžane) po receptu tetka-...
-Meso za roštilj po receptu leskovčanina
A što se tiče belog luka, naučila sam kako da ga očistim od moje bake, koja je verovatno, to naučila od svoje i tako redom unazad do ko zna koje generacije.

PUNJENI BALANCANI

Potreban materijal

v Balancani (plavi patlidžani) 4 komada od po 200gr
v Paprike-babure 2 komada
v Paradajz 1 kg
v Crni luk 1 srednja glavica
v Beli luk 4 čena
v Začin od povrća 1 kašika
v Peršun-list ½ vezice
v Biber ¼ kašičice mlevenog
v Bosiljak nekoliko svežih listića
v Ulje 2 kašike
v Margarin 1 kašika

Način pripreme

Operite i osušite plave patlidžane, odstranite peteljke i presecite na pola po dužini. Izdubite sredinu.
Paradajz poparite kjlučalom vodom, oljuštite i iseckajte na kockice.
Očistite papriku i luk, sitno iseckajte i stavite u tiganj sa hladnim uljem. Stavite na ringlu i kratko propržite. Dodajte paradajz i iseckanu sredinu patlidžana. Dinstajte desetak minuta. Dodajte začine, sem bosiljka, dobro promešajte i prohladite.
Vatrostalnu činiju premažite margarinom i u nju složite polutke patlidžana. Napunite ih pripremljenim filom i stavite u hladnu rernu. Uključite na 220 stepeni i krčkajte 30-40 minuta. Ukrasite listićima svežeg bosiljka neposredno pred služenje.
punjeni balancani

ROŠTILJIJADA

Potreban materijal

v Juneće mleveno meso 500 gr
v Svinjsko mleveno meso 400 gr
v Ovčije mleveno meso 300 gr
v Roštiljske kobasice 500 gr
v Barena dimljena slanina 500 gr
v Prašak za pecivo ½ kašičice
v So 1 kašičica
v Mlaka voda 250 gr
v Ulje 2 kašike
v Ruzmarin 1 grančica

Način pripreme

Slaninu isecite na režnjeve debljine oko 1cm pa svaki režanj zasecite nekoliko puta u vidu lepeze.
Sve tri vrste mlevenog mesa dobro izmešajte, dodajte so i prašak za pecivo i uz stalno mešanje dodajte polako vodu.Kada masa postane homogena dodajte ulje, još jednom dobro izmešajte i vlažnim rukama formirajte pljeskavice željenje veličine.
U dublji sud redjajte naizmenično slaninu, pljeskavice i kobasice, blago pritisnite, stavite ruzmarin i poklopite. Ostavite u frižideru najmanje 12 sati.
Pecite na roštilju ( može i na telonskom tiganju ) premazujući uljem uz pomoć grančice ruzmarina. Stavljajte u zagrejanu činiju i poslužite toplo.
rostilj

Permalink | Komentari (5) | Trekbekovi (0)

Septembar
12

PODRŠKA

Generalna | domacica | Septembar 12, 2007,08:20

Z a Živka, njegovu spasiteljku i sve one koji joj daju podršku, da ne budu samo prazne reči...

-Gle, neko nam dolazi !

cana
-A što me bre budiš?
pata
-Vidiš li koliko je sati?
papa opet
-Može li se u ovoj kući na miru džogirati?
tackica
-Vežbam da postanem vegeterijanac...
lena
-Nadam se da mi neće oteti šargarepu!
jos malo
-Ja sam našla svoj dom!

sara
A što se recepta tiče, ja danas ne kuvam, idem na jedno krštenje, pa se snadjite sami.
lepo mi je
Lepo mi je, maze me, paze, izvode u šetnju i zovu me Sara. A ono gore su redom:

Cana, Pata, Tačkica i Lena.

Ura za Živka! 

Permalink | Komentari (8) | Trekbekovi (0)

«Prethodni   1 2 3 ... 27 28 29 30 31 32 33 34  Sledeći»
Pretraži
Najnovije...
  • OBOJENO TRAŽENJEM
  • SLIKE...
  • ZAPIS DUŠE
  • SVE PRODJE...
  • KIKI, MIKI, RIKI
  • ZDRAVO
  • ĆUTANJE
  • IMA ŽIVOTA...
  • ZASEDANJE KRIZNOG ŠTABA
  • NA PLUS ČETRDESET
Kategorije
  • Generalna [341]
  • grickalice za dokolicu [141]
  • kulinarstvo [11]
  • domaći zadatak [12]
  • internet [2]
  • brojke i slova [0]
Arhiva
  • April 2013 [1]
  • Mart 2013 [1]
  • Februar 2013 [3]
  • Januar 2013 [3]
  • Avgust 2012 [1]
  • Jul 2012 [1]
  • April 2012 [1]
  • Februar 2012 [2]
  • Januar 2012 [5]
  • Decembar 2011 [4]
  • Novembar 2011 [6]
  • Oktobar 2011 [5]
  • Avgust 2011 [4]
  • Jul 2011 [3]
  • Jun 2011 [3]
  • Maj 2011 [1]
  • April 2011 [2]
  • Mart 2011 [1]
  • Februar 2011 [3]
  • Januar 2011 [4]
  • Decembar 2010 [3]
  • Novembar 2010 [2]
  • Oktobar 2010 [2]
  • Septembar 2010 [2]
  • Avgust 2010 [4]
  • Jun 2010 [3]
  • Maj 2010 [6]
  • April 2010 [6]
  • Mart 2010 [1]
  • Februar 2010 [8]
  • Januar 2010 [7]
  • Decembar 2009 [9]
  • Novembar 2009 [9]
  • Oktobar 2009 [7]
  • Septembar 2009 [5]
  • Avgust 2009 [10]
  • Jul 2009 [15]
  • Jun 2009 [13]
  • Maj 2009 [17]
  • April 2009 [17]
  • Mart 2009 [18]
  • Februar 2009 [17]
  • Januar 2009 [19]
  • Decembar 2008 [9]
  • Novembar 2008 [11]
  • Oktobar 2008 [7]
  • Septembar 2008 [8]
  • Avgust 2008 [13]
  • Jul 2008 [18]
  • Jun 2008 [15]
  • Maj 2008 [18]
  • April 2008 [18]
  • Mart 2008 [16]
  • Februar 2008 [14]
  • Januar 2008 [15]
  • Decembar 2007 [13]
  • Novembar 2007 [19]
  • Oktobar 2007 [19]
  • Septembar 2007 [21]
  • Avgust 2007 [8]
  • Jul 2007 [10]
Moji linkovi
Generalna
ne propuštam da posetim
Meni
  • Početna strana
  • Arhiva
  • Fascikle
  • Administracija
Sindikat
  • RSS 0.90
  • RSS 1.0
  • RSS 2.0
  • Atom
 
Copyright@2007. Reic's Place. All rights reserved. Powered by Lifetype.
Designed by Dieter Schneider, CssTemplateHeaven. Ported to Lifetype by Reic Wang.