Lepe reči i lepi zalogaji
grickalice za dokolicu | domacica | Januar 25, 2013,11:11
Sledeći | Prethodni | Komentari (31) | Trekbekovi (0)
lora1 | 25/01/2013
A, sad jedna molba(ako imas vremena,i ako mozes)?
Imam zelju da napravim domaci gulas.
Ne znam kako se pravi na "nas" nacin?
Pravim ja ovde ovaj njihov Bourguignon sa govedinom,al' bih sad nesto pa "nasem".
Ako,mozes _naravno,zahvalan unapred:)
beliocnjakx | 25/01/2013
aoo bre lora, zašto ne pitaš majstora za gulaše...ajde sedaj u avion i dolazi da ti skuvam najbolji gulaš što si ikada jela :)
lora1 | 25/01/2013
Auuu, Beli...pa nisam znala da znas da kuvas?;)) Nije daleka ta Svabija samo da znas;)
Pravim i ja neki,ali na ovaj njihov nacin...E,sad da li ma neke razlike izmedju njih? To me interesuje.
beliocnjakx | 25/01/2013
a eto, snalazim se u kuhinji..da ne kažem da sam virtuoz, ali kod mene u kuhinji se događaju razna čuda i poslastice :)
na koji način praviš gulaš? moraš mi reći postupak i sastojke koje ubacuješ
merkur | 25/01/2013
Tople reci u prohladnom danu!
domacica | 25/01/2013
@lora 1, lep nastavak. hvala!*
a što se gulaša tiče, po mome se sprema ovako:
600 grama svinjskog ili junećeg mesa iseći na kocke i propržiti na 3 kašike ulja. Dodati dve glavice sitno seckanog crnog luka i 2 čena belog luka.
Kad luk postane staklast smanjiti temperaturu na mminimum i dodati 1 kašičicu začina od povrća rastvorenog u čaši vode. Izmešati, poklopiti i dinstati uz povremeno mešanje oko 45 minuta. Dodati 4 kašike paradajz-pirea, kašičicu aleve paprike i pola čaše crnog vina ili čašicu konjaka, Dobro izmešati i dinstati još oko 30 minuta.
Prijatno!
domacica | 25/01/2013
@beli očnjak, mada odgovor nije meni upućen drago mi je što se snalaziš u kuhinji
Prijatno!
domacica | 25/01/2013
@roksana, drago mi je kad doprinesem da dan postane ispnjeniji
Prijatno!
domacica | 25/01/2013
@merkur, eh došla nam ponovo zima, na svaki način je utopljava i ovaj tvoj komentar
Prijatno!
nena58 | 25/01/2013
Divne tvoje pesme, iz tvoje dobre duše.
Što se gulaša tiče, najbolji je kad je začinjen ljubavlju.
beliocnjakx | 25/01/2013
moj recept za gulaš je drugačiji :)
naime ovako...
kilogram mesa, pola svinjskog, pola junećeg, koje prethodno odstoji 3-4 sata u marinadi crnog vina, belog bibera, belog luka, vegete, maslinovog ulja. Sve to lepo
ispritiskati, da se svi začini sažmu i pokriti tanjirem ili folijom i staviti u frižider. Meso se ne ne priprema onako sirovo i odma' da se brepne u lonac jer nema poentu ukusa. :)
Kada meso odstoji tih 3-4 sata a poželjno je i duže, onda se stavi u lonac i nalije voda. Isecka se 800 grama crnog luka na kriške i naravno stavi zajedno sa mesom. Onda se doda 3(tri) listića lovora, kašičica šećera, dva paradajza srednje veličine, dve crvene paprike sitno seckane(nikako aleve već samo sveže pošto aleva zna da poprimi neugodan ukus kada se kuva, a naročito kada se prži). Dve veće šargarepe se izrendaju i promešaju sa ostalim sastojcima.
Voda u loncu treba biti u toj razmeri samo kolko da prekrije sastojke zajedno s'mesom i ništa više, poklopiti i ne mešati bar nekih pola sata, a i kada se meša to se uradi na brzinu i opet poklopi i ne dira narednih 20 min. Voda se dodaje kada i ako meso ostane suvo mada količina luka i njegovog safta ne dozvoljava da se isuši meso.
Sve se to krčka dok materija ne postaneni gusta ni retka..to treba po osećaju jer prava kuhinja se ne pravi po receptu nego po feelingu. :)
Po ukusu možeš staviti i ljutih papričica ako se voli ljuto.
Znači, fazon je u pripremi mesa pre kuvanja. Najlakše je staviti neobrađeno meso da se kuva, ali pravi šmek dobija samo sa marinadom. Probajte pa će te videti :)
Hvala na pažnji i do viđenja !
lora1 | 26/01/2013
Domacice @ Hvala, na receptu,a takodje i Belimocnjaku...danas kuvam.
Evo i ja da ostavim svoj recept,kako ga spremam na Burgonjski nacin:
Sastojci:
1,2 kg, Govedine
150gr.dimljene slanine
1-2 glavice crnog luka
2 sargarepe
1-2cesnja belog luka
200 gr.sitnog luka(ovde ga zovu tresnja_luk,zbog velicine,a kupuje se i u teglama)
1/2 flase crnog vina po mogucnosti Borginjon,al'moze bilo koje.
1 govedja Knor kockica.
3 grancice persuna
3 kasike ulja
so,biber.
Priprema:
1 Iseckati govedinu na kocke
oljustiti i iseckati crni i beli luk sto sitnije.
2) Onaj mali luk oljustiti ili kupiti u tegli (ostaviti po strani za kasnije)
Iseckati slaninu na sitne kocke.
Oljustiti sargarepu,oprati,iseckati na kolutove,ne previse tanke.
3) Zagrejati ulje u serpu (najbolje u one tucane ili zemljane) staviti slaninu da se proprzi 5 min.,zatim ubaciti luk,sargarepu i beli luk.Ostaviti da se proprzi dok ne dobije zlatastu boju .
Zatim izvaditi sve to sa onom resatkastom kasikom da se procedi od ulja,ostavite po strani.
U tom istom ulju ubacite kocke govedine i proprzite na dok ne porumene.
Vratite preprzeno povrce i slaninu.
Preliti vinom i ubacite rastopljenu Knor kocku u jednu 2dl,vode.
Posoliti,bobiberiti,dodati grancice peruna.
Poklopiti i kuvati 2h, na srednjoj temperaturi.
6) 15min,pre kraja kuvanja dodati onaj sitan luk koga ste predhodno malo preprzili.
Servirati sa testeninom ili kuvanim krompirim.
To je jedan od ovih recepta koji ja koristim ovde,a ima i jedna na slican nacin koji je Beliocnjak napisao.
Prijatno!
domacica | 26/01/2013
@nena58, obavezan začin za svako jelo, znam da ga i ti obilato koristiš:)
Prijatno!
domacica | 26/01/2013
@beliočnjak, bravo majstore!
ja ovako slično spremam pašticadu, extra je
Prijatno!
domacica | 26/01/2013
@lora1, hvala za recept, prepisah i uskoro javljam kako je uspelo bez francuskog vina
Prijatno!
mediterraneo | 26/01/2013
više mi se sviđa ova tvoja reč obučena u plavo i toplo .pozdrav
vesela | 28/01/2013
lepo se ti igras sa recima :)
krilaandjela | 31/01/2013
Узех твоју реч к срцу
примих је тако мило и благо
поставих је у њему на право место
да се загреје и послужи и умножи свима у зими која се нешто нећка.
Поздрав и одличне су речи кад их добар човек слојевито облачи
domacica | 09/02/2013
@mediteraneo, znala sam da je plavo obojena ona prava kada su prijatelji u pitanju
Prijatno!
domacica | 09/02/2013
@vesela, hvala,prijaju pohvale
Prijatno!
domacica | 09/02/2013
@pričalica, najlepše zdravo najomiljenijoj Pričalici
Prijatno!
domacica | 09/02/2013
@krilaandjela,
na tvojim krilima sve reči zvuče nežno i lepršavo
obojene tvojim posebnim darom
Prijatno!
domacica | 09/02/2013
@dmc, na mom blogu sad funkcioniše kako treba, ali na blogu grlica.blog.rs još uvek ne.
hvala na pomoći
Prijatno!
sonatica | 10/02/2013
Prelepo. Veliki pozdrav Domaćice
domacica | 17/02/2013
@sonatica, drago mi je da ti se dopalo. jedno veliko zdravo obučeno u ružičastu haljinicu tebi na dar
Prijatno!
ФК Будућност | 21/02/2013
Мораћемо да покупимо ове рецепте, да удебљамо ове наше фудбалере :)
domacica | 24/02/2013
@FK Budućnost. nadam se da će im mišići ojačati, pa da će puno golova davati:)
Prijatno!
Re: ZDRAVO
lora1 | 25/01/2013
U ovom sivom danu
razmisljam o toplom suncu
Docice novo prolece i sa njim
novi raspukli cvetovi.
I sve ce oept mirisati,kao
sto mirise detinjstvo,mladost,
neke ove ljubavi.
Ovoga dana,mirise neka topla ruka...na tople supe i kifle.
Necija topla dusa,razgala promzle male svetske ptice.
Domacica,otvorila sirom svoje grudi i poziva:
"Hodite deco,putnici,mislioci,
Hajte i vi pesnici...
Moja dusa zna da vas ugosti.
Iz ovog virtualnog neba,dolete jedna ptica,da samo lagano zakuca na njena vrata...i pozdravi,poljubi divne tople ruke,da zagrli
i da uz osmeh kaze.
Zdravo da si zeno draga!