Kuhinja i oko nje

Lepe reči i lepi zalogaji

« Januar 2013 »
Ne Po Ut Sr Če Pe Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Januar
25

ZDRAVO

grickalice za dokolicu | domacica | Januar 25, 2013,11:11

Sledeći | Prethodni | Komentari (31) | Trekbekovi (0)

Komentari

Re: ZDRAVO

lora1 | 25/01/2013

U ovom sivom danu
razmisljam o toplom suncu
Docice novo prolece i sa njim
novi raspukli cvetovi.
I sve ce oept mirisati,kao
sto mirise detinjstvo,mladost,
neke ove ljubavi.
Ovoga dana,mirise neka topla ruka...na tople supe i kifle.
Necija topla dusa,razgala promzle male svetske ptice.
Domacica,otvorila sirom svoje grudi i poziva:
"Hodite deco,putnici,mislioci,
Hajte i vi pesnici...
Moja dusa zna da vas ugosti.
Iz ovog virtualnog neba,dolete jedna ptica,da samo lagano zakuca na njena vrata...i pozdravi,poljubi divne tople ruke,da zagrli
i da uz osmeh kaze.
Zdravo da si zeno draga!

Re: ZDRAVO

lora1 | 25/01/2013

A, sad jedna molba(ako imas vremena,i ako mozes)?

Imam zelju da napravim domaci gulas.
Ne znam kako se pravi na "nas" nacin?

Pravim ja ovde ovaj njihov Bourguignon sa govedinom,al' bih sad nesto pa "nasem".
Ako,mozes _naravno,zahvalan unapred:)

Re: ZDRAVO

beliocnjakx | 25/01/2013

beliocnjakx

aoo bre lora, zašto ne pitaš majstora za gulaše...ajde sedaj u avion i dolazi da ti skuvam najbolji gulaš što si ikada jela :)

Re: ZDRAVO

lora1 | 25/01/2013

Auuu, Beli...pa nisam znala da znas da kuvas?;)) Nije daleka ta Svabija samo da znas;)

Pravim i ja neki,ali na ovaj njihov nacin...E,sad da li ma neke razlike izmedju njih? To me interesuje.

Re: ZDRAVO

beliocnjakx | 25/01/2013

beliocnjakx

a eto, snalazim se u kuhinji..da ne kažem da sam virtuoz, ali kod mene u kuhinji se događaju razna čuda i poslastice :)

na koji način praviš gulaš? moraš mi reći postupak i sastojke koje ubacuješ

Re: ZDRAVO

roksana | 25/01/2013

roksana

Zdravo draga, tvoj dolazak uvek ulepša dan!

Re: ZDRAVO

merkur | 25/01/2013

Tople reci u prohladnom danu!

Re: ZDRAVO

domacica | 25/01/2013

@lora 1, lep nastavak. hvala!*
a što se gulaša tiče, po mome se sprema ovako:
600 grama svinjskog ili junećeg mesa iseći na kocke i propržiti na 3 kašike ulja. Dodati dve glavice sitno seckanog crnog luka i 2 čena belog luka.
Kad luk postane staklast smanjiti temperaturu na mminimum i dodati 1 kašičicu začina od povrća rastvorenog u čaši vode. Izmešati, poklopiti i dinstati uz povremeno mešanje oko 45 minuta. Dodati 4 kašike paradajz-pirea, kašičicu aleve paprike i pola čaše crnog vina ili čašicu konjaka, Dobro izmešati i dinstati još oko 30 minuta.
Prijatno!

Re: ZDRAVO

domacica | 25/01/2013

@beli očnjak, mada odgovor nije meni upućen drago mi je što se snalaziš u kuhinji
Prijatno!

Re: ZDRAVO

domacica | 25/01/2013

@roksana, drago mi je kad doprinesem da dan postane ispnjeniji
Prijatno!

Re: ZDRAVO

domacica | 25/01/2013

@merkur, eh došla nam ponovo zima, na svaki način je utopljava i ovaj tvoj komentar
Prijatno!

Re: ZDRAVO

nena58 | 25/01/2013

nena58

Divne tvoje pesme, iz tvoje dobre duše.
Što se gulaša tiče, najbolji je kad je začinjen ljubavlju.

Re: ZDRAVO

beliocnjakx | 25/01/2013

beliocnjakx

moj recept za gulaš je drugačiji :)

naime ovako...

kilogram mesa, pola svinjskog, pola junećeg, koje prethodno odstoji 3-4 sata u marinadi crnog vina, belog bibera, belog luka, vegete, maslinovog ulja. Sve to lepo
ispritiskati, da se svi začini sažmu i pokriti tanjirem ili folijom i staviti u frižider. Meso se ne ne priprema onako sirovo i odma' da se brepne u lonac jer nema poentu ukusa. :)

Kada meso odstoji tih 3-4 sata a poželjno je i duže, onda se stavi u lonac i nalije voda. Isecka se 800 grama crnog luka na kriške i naravno stavi zajedno sa mesom. Onda se doda 3(tri) listića lovora, kašičica šećera, dva paradajza srednje veličine, dve crvene paprike sitno seckane(nikako aleve već samo sveže pošto aleva zna da poprimi neugodan ukus kada se kuva, a naročito kada se prži). Dve veće šargarepe se izrendaju i promešaju sa ostalim sastojcima.

Voda u loncu treba biti u toj razmeri samo kolko da prekrije sastojke zajedno s'mesom i ništa više, poklopiti i ne mešati bar nekih pola sata, a i kada se meša to se uradi na brzinu i opet poklopi i ne dira narednih 20 min. Voda se dodaje kada i ako meso ostane suvo mada količina luka i njegovog safta ne dozvoljava da se isuši meso.

Sve se to krčka dok materija ne postaneni gusta ni retka..to treba po osećaju jer prava kuhinja se ne pravi po receptu nego po feelingu. :)

Po ukusu možeš staviti i ljutih papričica ako se voli ljuto.

Znači, fazon je u pripremi mesa pre kuvanja. Najlakše je staviti neobrađeno meso da se kuva, ali pravi šmek dobija samo sa marinadom. Probajte pa će te videti :)

Hvala na pažnji i do viđenja !

Re: ZDRAVO

lora1 | 26/01/2013

Domacice @ Hvala, na receptu,a takodje i Belimocnjaku...danas kuvam.

Evo i ja da ostavim svoj recept,kako ga spremam na Burgonjski nacin:

Sastojci:

1,2 kg, Govedine
150gr.dimljene slanine
1-2 glavice crnog luka
2 sargarepe
1-2cesnja belog luka
200 gr.sitnog luka(ovde ga zovu tresnja_luk,zbog velicine,a kupuje se i u teglama)
1/2 flase crnog vina po mogucnosti Borginjon,al'moze bilo koje.
1 govedja Knor kockica.
3 grancice persuna
3 kasike ulja
so,biber.

Priprema:

1 Iseckati govedinu na kocke
oljustiti i iseckati crni i beli luk sto sitnije.

2) Onaj mali luk oljustiti ili kupiti u tegli (ostaviti po strani za kasnije)

Iseckati slaninu na sitne kocke.

Oljustiti sargarepu,oprati,iseckati na kolutove,ne previse tanke.

3) Zagrejati ulje u serpu (najbolje u one tucane ili zemljane) staviti slaninu da se proprzi 5 min.,zatim ubaciti luk,sargarepu i beli luk.Ostaviti da se proprzi dok ne dobije zlatastu boju .
Zatim izvaditi sve to sa onom resatkastom kasikom da se procedi od ulja,ostavite po strani.
U tom istom ulju ubacite kocke govedine i proprzite na dok ne porumene.
Vratite preprzeno povrce i slaninu.
Preliti vinom i ubacite rastopljenu Knor kocku u jednu 2dl,vode.
Posoliti,bobiberiti,dodati grancice peruna.
Poklopiti i kuvati 2h, na srednjoj temperaturi.

6) 15min,pre kraja kuvanja dodati onaj sitan luk koga ste predhodno malo preprzili.

Servirati sa testeninom ili kuvanim krompirim.

To je jedan od ovih recepta koji ja koristim ovde,a ima i jedna na slican nacin koji je Beliocnjak napisao.

Prijatno!

Re: ZDRAVO

domacica | 26/01/2013

@nena58, obavezan začin za svako jelo, znam da ga i ti obilato koristiš:)
Prijatno!

Re: ZDRAVO

domacica | 26/01/2013

@beliočnjak, bravo majstore!
ja ovako slično spremam pašticadu, extra je
Prijatno!

Re: ZDRAVO

domacica | 26/01/2013

@lora1, hvala za recept, prepisah i uskoro javljam kako je uspelo bez francuskog vina
Prijatno!

mediterraneo

mediterraneo | 26/01/2013

više mi se sviđa ova tvoja reč obučena u plavo i toplo .pozdrav

Re: ZDRAVO

vesela | 28/01/2013

lepo se ti igras sa recima :)

Re: ZDRAVO

pricalica | 28/01/2013

Здраво живо, Најдража Домаћице! :)

Re: ZDRAVO

krilaandjela | 31/01/2013

Узех твоју реч к срцу
примих је тако мило и благо
поставих је у њему на право место
да се загреје и послужи и умножи свима у зими која се нешто нећка.

Поздрав и одличне су речи кад их добар човек слојевито облачи

Re: ZDRAVO

dmc | 01/02/2013

test

Re: ZDRAVO

domacica | 09/02/2013

@mediteraneo, znala sam da je plavo obojena ona prava kada su prijatelji u pitanju
Prijatno!

Re: ZDRAVO

domacica | 09/02/2013

@vesela, hvala,prijaju pohvale
Prijatno!

Re: ZDRAVO

domacica | 09/02/2013

@pričalica, najlepše zdravo najomiljenijoj Pričalici
Prijatno!

Re: ZDRAVO

domacica | 09/02/2013

@krilaandjela,
na tvojim krilima sve reči zvuče nežno i lepršavo
obojene tvojim posebnim darom
Prijatno!

Re: ZDRAVO

domacica | 09/02/2013

@dmc, na mom blogu sad funkcioniše kako treba, ali na blogu grlica.blog.rs još uvek ne.
hvala na pomoći
Prijatno!

Re: ZDRAVO

sonatica | 10/02/2013

Prelepo. Veliki pozdrav Domaćice

Re: ZDRAVO

domacica | 17/02/2013

@sonatica, drago mi je da ti se dopalo. jedno veliko zdravo obučeno u ružičastu haljinicu tebi na dar
Prijatno!

Поздрав

ФК Будућност | 21/02/2013

Мораћемо да покупимо ове рецепте, да удебљамо ове наше фудбалере :)

Re: ZDRAVO

domacica | 24/02/2013

@FK Budućnost. nadam se da će im mišići ojačati, pa da će puno golova davati:)
Prijatno!

Dodaj komentar





Zapamti me

Pretraži
Najnovije...
  • OBOJENO TRAŽENJEM
  • SLIKE...
  • ZAPIS DUŠE
  • SVE PRODJE...
  • KIKI, MIKI, RIKI
  • ZDRAVO
  • ĆUTANJE
  • IMA ŽIVOTA...
  • ZASEDANJE KRIZNOG ŠTABA
  • NA PLUS ČETRDESET
Kategorije
  • Generalna [341]
  • grickalice za dokolicu [141]
  • internet [2]
  • kulinarstvo [11]
  • domaći zadatak [12]
  • brojke i slova [0]
Arhiva
  • April 2013 [1]
  • Mart 2013 [1]
  • Februar 2013 [3]
  • Januar 2013 [3]
  • Avgust 2012 [1]
  • Jul 2012 [1]
  • April 2012 [1]
  • Februar 2012 [2]
  • Januar 2012 [5]
  • Decembar 2011 [4]
  • Novembar 2011 [6]
  • Oktobar 2011 [5]
  • Avgust 2011 [4]
  • Jul 2011 [3]
  • Jun 2011 [3]
  • Maj 2011 [1]
  • April 2011 [2]
  • Mart 2011 [1]
  • Februar 2011 [3]
  • Januar 2011 [4]
  • Decembar 2010 [3]
  • Novembar 2010 [2]
  • Oktobar 2010 [2]
  • Septembar 2010 [2]
  • Avgust 2010 [4]
  • Jun 2010 [3]
  • Maj 2010 [6]
  • April 2010 [6]
  • Mart 2010 [1]
  • Februar 2010 [8]
  • Januar 2010 [7]
  • Decembar 2009 [9]
  • Novembar 2009 [9]
  • Oktobar 2009 [7]
  • Septembar 2009 [5]
  • Avgust 2009 [10]
  • Jul 2009 [15]
  • Jun 2009 [13]
  • Maj 2009 [17]
  • April 2009 [17]
  • Mart 2009 [18]
  • Februar 2009 [17]
  • Januar 2009 [19]
  • Decembar 2008 [9]
  • Novembar 2008 [11]
  • Oktobar 2008 [7]
  • Septembar 2008 [8]
  • Avgust 2008 [13]
  • Jul 2008 [18]
  • Jun 2008 [15]
  • Maj 2008 [18]
  • April 2008 [18]
  • Mart 2008 [16]
  • Februar 2008 [14]
  • Januar 2008 [15]
  • Decembar 2007 [13]
  • Novembar 2007 [19]
  • Oktobar 2007 [19]
  • Septembar 2007 [21]
  • Avgust 2007 [8]
  • Jul 2007 [10]
Moji linkovi
Generalna
ne propuštam da posetim
Meni
  • Početna strana
  • Arhiva
  • Fascikle
  • Administracija
Sindikat
  • RSS 0.90
  • RSS 1.0
  • RSS 2.0
  • Atom
 
Copyright@2007. Reic's Place. All rights reserved. Powered by Lifetype.
Designed by Dieter Schneider, CssTemplateHeaven. Ported to Lifetype by Reic Wang.