Kuhinja i oko nje

Lepe reči i lepi zalogaji

« Jun 2025 »
Ne Po Ut Sr Če Pe Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
April
08

RASTANAK JE SVE BLIŽE

Generalna | domacica | April 08, 2009,17:50

Smeška se Sunce, vetar češlja žbun forzicije.

Nebo je plavo-sivo, golubovi kljuckaju nečiju izgubljenu kiflu.

Još jedan rastanak.

Ne volim ih.

Baš nikako ih ne volim.

Uvek mi prvo pred očima iskrsne slika sivog, skoro praznog perona. Sa obaveznim korpicama iz kojih tužno izviruju poluosušeni kraci puzavica koje, nošene klopotom točkova i uvijene u plavičasti dim, mašu onima koje niko nije došao da isprati.

Žmirkava lampica na ledjima poslednjeg vagona polako nestaje...

*

Druga je slika mora. Modrog i dubokog. Sa andjeoskim hukom talasa i belim peruškama pene.

Bela ladja se udaljava od mola, hitajući crvenkastom horizontu koji guta zalazeće Sunce. Ispod palme, slamnati šešir sa crvenom trakom protkan zrncima peska grli oblutke. Večernja pesma zrikavaca i tišina.

Hladna i beskonačna.

*

Sjaj večernjeg neba ispunjava ulicu. Senke se izdužuju, vetar posustaje. Zvuk koraka koji odlaze. Prazni dlanovi prema obrazu putuju. Trepavice se spuštaju. Zalud.

Srce uznemireno broji minute. Usne se krive. Misli pitanjima kovitlaju.

Hoće li ikad ovaj trenutak nestati?

Hoće li
zaborav-aždaja ikada progutati bol?

*

Onaj koji je opasno blizu...

Ustvari se meri brojem stranica.

Koje me dele od knjige „
Prijatelji, ljubavnici, čokolada" Aleksandra Mekol Smita.

Knjiga za uživanje i razmišljanje.

Još jedno dovidjenja koje se sprema je pozdravljanje sa Vaskršnjim postom.

Z
nači, počinje uvežbavanje „holesterolske" ishrane.

Za ljubitelje „salate od krmenadli" za uživanje bez razmišljanja.

SVINJSKI MEDALJONI

Potreban materijal

Svinjski file 600 gr

Crni luk 4 glavice

Brašno 2 kašike

So ½ kašičice

Sir po izboru

Ulje za prženje

Način pripreme

Izmešajte brašno i so i pospite tanko isečene komade filea. Ostavite na hladnom oko 30 minuta.

Crni luk isecite na kolutove i pržite u zagrejanom ulju 2-3 minuta ( dok ne postane staklast).Ostavite na toplom.

Ispržite meso na istom ulju, stavite na tanjir sa lukom i poslužite toplo uz sir po izboru.

Permalink | Komentari (13) | Trekbekovi (0)

April
07

VRLO, VRLO...

Generalna | domacica | April 07, 2009,13:01

OVAN-TORTA

Potreban materijal v  jaja 9 komadav  piškote 350 grv  puding od vanile  1 kesicav  šipka vanile v  šećer -prah 200 grv  šećer - kristal 5 kašika + 6 kašikav  brašno –oštro 5 kašikav  mleko 1 lv  voda 5 kašikav  prašak za pecivo pola kesicev  voće po izboru 500 grv  šlag 500 gr v  puter 200 gr Način pripreme Za donju koru ispeći patišpanj od 5 jaja u ovalnom plehu.Za fil dobro umutiti 4 žumanca sa 6 kašika šećera i pola kesice pudinga od vanile, pa polako sipati u mleko provrelo sa vanilom. Kuvati na tihoj vatri 5 minuta uz stalno mešanje. Posebno umutiti puter sa prah-šećerom pa spojiti sa ohladjenim kuvanim filom. Mutiti da bude penasto.Patišpanj premazati filom, staviti voće i prekriti ga piškotama umočenim u mleko sa rumom ili maraskino likerom.Ovaj postupak ponoviti još dva puta. Oblikovati ovna i premazati šlagom. Rashladiti najmanje 6 sati pre služenja.

Permalink | Komentari (20) | Trekbekovi (0)

April
06

KAD JA PODJOH...

Generalna | domacica | April 06, 2009,11:11

Naravno da nije na Bembašu ( lepa pesma), već na prolećno veliko spremanje.I nije ono pranje prozora, štirkanje šustikli, pakovanje džempera...Već... Na pripremanje sezone uživanja u prirodi.No, neko je bio brži.

 Uputio mi zavodljiv osmeh.

 

Stidljivo mi mahnuo

 

Zadovoljni prošlogodišnji gosti ostaviše poklon

 

A zaljubljeni tražiše mesto na kome će izgraditi dom za novu nevestu

 

Komšija izgleda ima protekciju kod proleća

 

Pa ja odlučih da pratioca romantike

 

Dočekam baš ovako

 

Ali se setih da je neko pitao gde je moja slika

 

Ovo sitno belo cveće je poznato pod imenom hoću-neću, tako da ujedno imate i psihološki opis jedne Vage.

A na stolu

FRANCUSKA SALATA

Sa ukusom proleća 

Potreban materijal

v  Smrznuto povrće za francusku salatu 450 grv  Mladi luk 1 vezav  Maslačak 1 vezav  Kiseli krastavci (paprike) 3-4 komadav  Topljeni sir 100 grv  Kisela pavlaka 100 grv  Beli luk 1 čenv  So ½ kašičicev  Biber ¼ kašičice

 

Način pripreme

Obariti smrznuto povrće prema uputstvu proizvodjača, ocediti i ohladiti. Mladi luk i maslačak iseckati. Beli luk ispasirati i izmešati sa topljenim sirom i pavlakom. U činiji izmešati sve sastojke, posoliti, pobiberiti i rashladiti.

Poslužiti uz lepo prolećno raspoloženje.

Napomena: u posnoj varijanti topljeni sir zameniti sa posnim majonezom i jednom kašikom limunovog soka.

Permalink | Komentari (16) | Trekbekovi (0)

April
02

DOŠLO DOBA II

Generalna | domacica | April 02, 2009,11:11

Za strpljive, evo „psihološkog“ profila uradjenog na temelju činjenice koje voće ste izabrali.

E, sad nisam baš sigurna koliko je temelj od voća čvrst, ali svakako da ima istine u onome što su naučnici skontali.

Pomorandža

Glavna obeležja vaše ličnosti su izdržljivost i jaka volja. Volite da radite sporo i promišljeno, ne plašite se teškog rada. Naginjete stidljivosti, ali ste iskren i pravi prijatelj. Razmišljate estetski. Pažljivo birate partnera i volite svim srcem. Izbegavate sukobe po svaku cenu.

Jabuka

Jabuka je omiljeno voće onih koji su ekstravagantni, impulsivni, slobodni, često vrlo temperamentni. Ne umeju sebe baš najbolje da  organizuju, ali su dobre vodje tima i dobro guraju stvari napred. U mnogim situacijama brzo reaguju. Vole putovanja i zrače šarmom kad su u društvu partnera. Kroz život ih vodi entuzijazam kao retko koga drugog.

Banana

Vi ste dobrica. Nežni, topli, simpatični, ljubitelj prirode. Često vam nedostaje samopouzdanja,  po prirodi  ste plašljivi. Ljudi često zloupotrebljavaju vašu ljbaznost i ranjivost. Kod partnera volite  i fizičku i mentalnu lepotu. Vaše su veze vrlo harmonične.

Kokosov orah

Izbor kokosovog oraha pokazuje da ste ozbiljni, promišljeni i studiozni. Iako volite druženja, vrlo ste izbirljivi u izboru prijatelja. Prijateljstva visoko cenite. Uglavnom ste tvrdoglavi, ali ne i bezumni. Oštroumni, agilni i brze pameti uvek ste u vrhu ispunjavanja zadataka, posebno u poslu. Vrlo ste lojalan parner i tražite onog sa “pameću“, dok je strast u drugom planu.

Ananas

Brzi ste u odlukama a još brži u izvršavanju. Hrabri ste kad treba menjati nešto u karijeri ako vam to donosi prednost. Imate izuzetnu sposobnost organizacije i ne plaši vas obim i težina postavljenog zadatka. Sigurni ste u sebe, iskreni i pošteni u odnosima sa drugima. Ne sklapate lako prijateljstva, ali kad ga jednom sklopite onda je to za ceo život. Vaš partner je često impresioniran vašim vrednostima ali i razočaran vašom nemogućnošću da pokažete svoje raspoloženje.

Papaja

Vi ste zbilja neustrašivi i sve što vam život priredi obrćete u svoju korist. Dobro razmislite o svemu što radite. Imate dobar smisao za humor, koji vam, u sprezi sa vašom velikodušnošću, osigurava visoko mesto u srcima ljudi. U poslu ste tip „što na um to na drum“, i imate dobar nos da prepoznate pravo mesto u pravo vreme. Uživate da upoznajete nove ljude i posećujete nova mesta kad god vam se ukaže prilika. Suprotni pol uglavnom privlačite svojim smislom za humor. On je jednostavno šarmantan!

Mango

Osoba koja voli mango je ona na koju možete računati. Imate iskristalisane ideje i teško je uticati na vas. Naginjete da budete osoba ekstrema u onome što volite ili nevolite. Težite da situacije držite pod kontrolom. Uživate da budete učesnik u onom što zahteva mentalni napor. Sa partnerom ste kao mače. Prilagodjavate ljubav svog života i činite da jačina bude u svemu.

Višnja

Ako vam je omiljeno voće višnja, život vam nije uvek sladak. Česti usponi i padovi, prvenstveno na poslovnom planu, su česti. Ponekad ustanovite da ste zaradili malo umesto jako mnogo. Imate bujnu maštu i često ste učesnik u kreativnim aktivnostima. Vrlo ste iskren i odan partner, ali vam je teško da pokažete osećanja. Vaš dom je vaše carstvo i ništa vam nije milije nego da budete okruženi porodicom i svojom voljenom osobom.

Crno groždje

U biti ste vrlo pristojna osoba, mada vam se desi da izgubite kontrolu i planete, ali se vrlo brzo i umirite. Uživate u lepoti u svakom pogledu, uključujući i lepe ljude. Vrlo ste popularni zbog svoje tople, društvene prirode. Uživate u svemu što radite, počevši od načina na koji se oblačite, pa do organizovanja života iz dana u dan. Vaš parner mora biti sličan da bi u potpunosti uživao u svemu što nudite.

Breskva

Kao i breskva uživate u svim sokovima života, njegovoj punoći i zrelosti. Prijateljski ste nastrojeni, otvoreni i spremni za razgovor, što vam daje poseban šarm. Spremni ste da brzo oprostite i zaboravite. Visoko cenite prijateljstvo. Posedujete crtu nezavisnosti i ambicije, što vas čini „što na um to na drum“ osobom. Idealan ste ljubavnik, nežan i strastan, iskren i predan u ljubavi. Ali, ne želite to da pokažete u javnosti.

Oljuštena jabuka

Vi ste skromna, konzervativna osoba koja ponekad ume da bude vrlo osećajna. Pokazujete tendeciju da o svemu dobro razmislite, i teško ulećete u nepoznanice. Vrlo ste ambiciozni i jako dobri u svemu što zahteva detaljan rad ili rad sa brojevima. Brzo nalazite greške. Pri izboru partnera rukovodite se intelektom, pre nego izgledom ili strašću. Vrlo ste stidljivi i nelagodno se osećate kad pokazujete osećaje.

Kruška

Kada pomislite da nešto možete uspešno da uradite, pristupite zadatku ali vam se dešava da izgubite entuzijazam sa kojim ste počeli. Potrebno vam je da rezultate svojih napora vidite skoro odmah. Volite mentalne stimulacije i rado učestvujete u diskusijama. Neumorni ste, zategnutih živaca i lako vas je uzbuditi. Biti srećan ne znači da je sve savršeno, već da ste odlučili da gledate šta se krije ispod nesavršenosti.

Eto, dragi moji, rešenje je posluženo.

Ja lično mogu samo da konstatujem da smo, svi skupa, jedna divna salata!

 

 

Permalink | Komentari (44) | Trekbekovi (0)

April
01

DOŠLO DOBA...

Generalna | domacica | April 01, 2009,11:11

Da i ja počnem da prepisujem.

Pre neki dan dobih jedan interesantan e-mail...

I odlučih da ga prevedem i postavim kao pitalicu vama koji volite da se igrate, upoznajete, saznajete...

Da vidimo šta vaš izbor kazuje o vama.

Ponudjeno vam je da izaberete
jednu vrstu voća.

1. Pomorandža

2. Jabuka

3. Banana

4. Kokosov orah

5. Ananas

6. Papaja

7. Mango

8. Višnja

9. Crno groždje

10. Breskva

11. Oljuštena jabuka

12. Kruška

Da ne dodjete u iskušenje da varate,

odgovor na pitanje šta vaš izbor voća govori o vama pročitaćete u sledećem postu.

Ne izbegavam učešće, reći ću vam da sam ja izabrala

 

breskvu (pre nego što sam znala opis), i napravila

ZIMSKA VOĆNA SALATA

Potreban materijal

v Jabuke 2 komada

v Višnje 200 gr

v Banana 1 komad

v Orasi 50 gr

v Med 2 kašike

v Cimet ½ kašičice

v Muskat-orah ¼ kašičicev

Rum 1 kašikaNačin pripreme

Iseckajte orahe i izmešajte sa medom, rumom, cimetom i muskat-orahom.

Jabuke i bananu oljuštite, iseckajte i pomešajte sa ocedjenim višnjama. Prelijte začinjenim medom, promešajte i poslužite uz šlag.

Permalink | Komentari (26) | Trekbekovi (0)

Mart
31

POVRATAK

Generalna | domacica | Mart 31, 2009,11:22

Dan je više ličio na jesenji nego na procvetali prolećni.

Ispratila nas je kiša.

U potrazi za znacima proleća obradova nas

Jeste da na glogu radjaju gloginje i trnje, ali nežna bela čipkana haljinica mami osmeh.

Pretpostavljam da Andrić nije mislio na ovakve znakove pored puta.

Uostalom, to je davno napisano.

Novi trend je

Hrast koji još uvek čuva haljinu od suvog lišća

Podseti nas da budemo strpljivi.

Najhrabriji su zakoračili u sunčani dan

Oni manje poletni sedeli su kod kuće

A sladokusci koji su se vratili pravili su

RUM KUGLICE

Potreban materijal

v Čokolada za kuvanje 200 gr

v Lešnici ( orasi ) 200 gr

v Vanilin-šećer 2 kesice

v Rum 3-4 kašike

v Jaja 1 komad

v Med 1 kašika

v Čokoladne mrvice 50 gr

v Kokosovo brašno 50 gr

Način pripreme

Lešnike propeći u rerni ( oko 5 minuta na 150 stepeni ), prohladiti, oljuštiti i samleti. Čokoladu narendati na krupno rende.

U činiji izmešati čokoladu i lešnike, dodati vanilin-šećer i med, pa polako sipati rum .Ako se masa ne sjedinjuje dodati kašiku-dve hladne vode.

Kada se masa ujednači dodati lako ulupano belance i dobro izmesiti. Praviti kuglice prečnika oko 3 cm, polovinu uvaljati u čokoladne mrvice, a polovinu u kokosovo brašno.

Ostaviti na hladnom nekoliko sati i poslužiti u papirnim kapsulicama.

Permalink | Komentari (15) | Trekbekovi (0)

Mart
29

RADO IDE

grickalice za dokolicu | domacica | Mart 29, 2009,22:07

Domacica u Kruševac.

Naravno, na premijeru šestočinke „Dve karte za Beč“.

I sasvim sigurno, da nije domacica, ne bi nekoliko začina dodala, tek da ne bude dosadno.

Elem, idemo od početka.

Odluku nije bilo teško doneti. Šta je 200 km, kad nešto zaista želite da vidite.

Rezervacija karata za predstavu prošla bez problema. Sledeći korak, rezervisati hotelski smeštaj.

Od par preporučenih hotela izabrasmo onaj koji je
nudio prihvatljive uslove. Rezervisasmo dvokrevetnu sobu.

Kretosmo po sunčanom danu, auto-putem.

I bez problema stigosmo na odredište.

Na ulazu u hotel, dočeka nas prolećna atmosfera

A na recepciji, uz traženje ličnih isprava, i pitanje:

- Želite li sobu sa francuskim ležajem ili sa dva kreveta?

Moja
jača polovina ( koji je, usput da kažem, zaboravio ličnu kartu ) pogleda u mom pravcu i reče:

- Ma, nema veze, sa ženom sam!

Samo još da Vam prišapnem – soba sa francuskim ležajem je skuplja!

No comment. Ne želim da na početak posta stavim oznaku

Glavna tačka i razlog ovog posta dodjoše na red.

Predstava.

Šta da vam kažem?

Nisam kvalifikovani pozorišni kritičar.

Oni su jednostavno poletni, uigrani, neposredni, razdragani...

Jednom rečju fenomenalno sjajni.

Ako želite sebi da priuštite jedno veče da razgalite dušu, da se nasmejete i pozdravite mladost koja stasava, nećete izabrati bolje od dolaska na beogradsku premijeru 10. Aprila u teatru 78.

 

Permalink | Komentari (17) | Trekbekovi (0)

Mart
27

ONO

domaći zadatak | domacica | Mart 27, 2009,18:11

Stajaše na kiši.

Šibano vetrom.

Prženo Suncem.

Obasjano Mesecom.

Ukrašeno pločicom.

Sa osmehom.

G
utajući sve ponudjeno.

Vedro, zbunjujuće, uznemiravajuće...

Tužno, šokantno, besmisleno...

Volelo je da bude ispunjeno.

Da obraduje ruku koja ga otvori.

Ostarilo je.

Sve češće bivalo prazno.

Zamenjeno novijim, posve drugačijim.

Poštansko sanduče.

*

Kada ste poslednji put napisali ljubavno pismo?

Ono pravo, ukrašeno markicom, u sanduče nežnim pokretom spušteno?

*

Moje mezimče je poželelo novi domaći zadatak za blogere.

Pa, napred!

Napišite ga! I pokažite na svom blogu.

Prozvani su:

Pričalica, AnaM, Mezimče, Stepskivuk, Šuky

P.S. Odazivanje nije obavezno. Neće Vam se desiti ništa loše ako ovaj domaći ne uradite.

Ali, setite se da ćete nekome ulepšati dan ako se potrudite. I ne zaboravite da još petoro pozovete.

**

 

Miriše na kišu. A grane su injem optočene.

Nebo je modro i puno uzdaha. Krije Mesec i zvezde.

Šalje ih u tudje snove.

Podrhtava mi ruka. Nemir iz srca izvire.

„Nekad sam danima krao voće,

A sada dani kradu mene"...

Ali još uvek

Volim te, Volim te, Volim te...

 

Permalink | Komentari (53) | Trekbekovi (0)

Mart
26

PUT

grickalice za dokolicu | domacica | Mart 26, 2009,15:48

Permalink | Komentari (25) | Trekbekovi (0)

Mart
25

VIVA ESPANA

Generalna | domacica | Mart 25, 2009,12:16

Divna zemlja o kojoj prve pojmove stičemo još u ranom detinjstvu.

Mislim da ne postoji osoba koja, kao odgovor, nije rekla:

- E, to su za mene španska sela!

Kroz školu upoznajemo, sem uobičajenih tandaramandarabroć podataka tipa površina ( bez zapremine ), geografski položaj, privreda-neprivreda, društveno uredjenje... i velikane umetnosti kao što su El Greco, Lorka, Servantes, Pikaso, Velaskez...

Kroz tinejdžerske-zaljubljive godine obavezno se družimo sa instrumentom – gitarom, čiji zvuci najbolje slikaju plavo veče uz flamenco.

Nastavljamo, posredstvom televizije, sa španskim sapunicama-serijama, u kojima i posle onog „Ljubav je pobedila i živeli su srećno...“ postoji nastavak.

Ponekad se užasnemo kad veličaju svoju omiljenu zabavu – borbu s
bikovima, ali istovremeno se divimo hrabrosti, a bogami i muževnosti toreadora.

Zemlja koji još uvek nisam posetila, postala mi je dostupnija preko Interneta, dok se još nije guglovalo, nego „altavistovalo?".

Jedna od prvih destinacija koju sam ukucala beše Madrid.

Glavni grad, za koji kažu da ima „najlepše oblačno nebo na svetu“, koje se naziva i Velaskezovo, ima sijaset lepih stvari za uživanje, a u ove dane posta kuhinju prihvatljivu i našem ukusu.

Recept je prepisan i samo malo modifikovan.

Na vama je da sada nastavite sa uživanjem mediteranskog šmeka.

Ali ne pre nego što se ogrejete

I nasmejete

MADRIDSKA SALATA

Potreban materijal

Zelena salata 1 glavica

Fileti crvene paprike 4 komada

Crni luk 1 manja glavica

Beli luk 1 čen

Maslinovo ulje 4 kašike

Limun-sok 2 kašike

Sardine 1 konzerva

Kukuruz-šećerac 2 kašike

So po ukusu

Biber po ukusu

Način pripreme

Papriku i crni luk iseći na kolutove, posoliti, pobiberiti, poklopiti i ostaviti na hladnom oko 1 sat.

Sardine ocediti od ulja, izdrobiti viljuškom i izmešati sa ispasiranim belim lukom i kukuruzom. Zelenu salatu iseći na rezance, ulje i limunov sok izmešati.

U činiji za služenje izmešati sve pripremljene sastojke, ukrasiti po želji i poslužiti rashladjeno.

 

 

Permalink | Komentari (18) | Trekbekovi (0)

Mart
24

******

grickalice za dokolicu | domacica | Mart 24, 2009,21:03

 

Permalink | Komentari (15) | Trekbekovi (0)

Mart
23

ŠPAJZERICE SA KAJGANOM

Generalna | domacica | Mart 23, 2009,11:11

Pre neki dan, po ko zna koji put, dobih PPS sa porukom o generacijama iz 1950...60...70...

Poznate činjenice, malo drugačije upakovane.

Setih se vremena „hleba, masti i aleve paprike pa trk na ulicu", ali i vremena kada su moja deca sticala drugare iz komšiluka...

*

Kišni jesenji dan nije dozvoljavao omiljene aktivnosti tipa ko će se prvi popeti na drvo, napraviti najveći zamak ili voziti bicikl unatraške.

Stoga dečja soba beše puna mališana koji su se brzo zasitili i lego-kockama i autićima.

Uobičajena graja odjednom se pretvorila u nepodnošljivu tišinu.

Zbunjena kretoh ka sobi, kad iz nje izroni par zajapurenih glavica na čelu sa mojim sinom.

- Mama, mama, oni meni ne veruju da ti praviš najbolje špajzerice sa kajganom!

Pokušah da se prisetim šta bi to trebalo da bude i već zaustih da počnem lekciju tipa: - to se dušo kaže kajzerice, kad mi sinovljev pogled kaza da on očekuje upravo to što je rekao.

Majka, k’o i svaka druga, meka srca, prionu na posao i počasti goste.

I naravno, sad od vas isto očekuje.

Ne treba da kažete da pravim najbolje špajzerice na svetu ( ali svakako u mojoj kući), već da zasučete rukave i malo obrašnjavite ruke.

ŠPAJZERICE SA KAJGANOM

Potreban materijal

v Brašno-pšenično 500 gr

v Puter 100 gr

v Mleko 200 gr

v Kvasac 20 gr

v Prašak za pecivo 1 kesica

v So 1 kašičica

v Šećer 1 kašika

Način pripreme

Izmrviti kvasac,
izmešati sa šećerom i preliti mlakim mlekom. Brašno prosejati sa praškom za pecivo i solju, puter razmekšati i izdrobiti viljuškom.U sud sa uskislim kvascem sipati polovinu pripremljenog brašna i mutiti mikserom (brzina 1). Kad se masa ujednači dodati puter i ostatak brašna. Mutiti još oko 2 minuta, pa kad se od testa formira lopta, prekriti salvetom i ostaviti na toplom oko pola sata.

Podeliti testo na 8-12 delova, od svakog napraviti loptu i redjati u pleh obložen peki-papirom.

Ostaviti
da nadodje oko 40 minuta i peći 15 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.

Gotove špajzerice premazati sa nekoliko kapi hladne vode, prohladiti i preseći na pola. Napuniti sirom i kajganom, posuti tucanom alevom paprikom i staviti na par minuta u vruću rernu.

Poslužiti toplo uz sve vrste mlečnih napitaka.

Permalink | Komentari (27) | Trekbekovi (0)

Mart
22

ZA DI I SHADOWDANCERA

grickalice za dokolicu | domacica | Mart 22, 2009,10:57

Danas su Mladenci.

Praznik koji sa puno ljubavi slave svi parovi koji su sklopili brak u toku prethodnih dvanaest meseci.

Medju njima su i naše kolege blogeri Di i Shadowdancer.

Neko ko ih je lično upoznao, rekao je da izgledaju ovako.

Permalink | Komentari (18) | Trekbekovi (0)

Mart
20

POZDRAV PROLEĆU

grickalice za dokolicu | domacica | Mart 20, 2009,12:44

NA ZAHTEV MNOGOBROJNIH ZALJUBLJENIKA, DANAS  20.03.2009. U 12.44 STIGLO JE

PROLEĆE.

NASMEŠITE SE, MOLIM

 

Permalink | Komentari (24) | Trekbekovi (0)

Mart
19

O, MAJSTORE MOJ

Generalna | domacica | Mart 19, 2009,10:43

Ili, kako pomoći danu koji počne katastrofično.

Cik zore.

Nije baš da se čuo, više je bio potmuo i nekako sivkast.

Ustajanje na levu nogu, uobičajeno, jer spavam sa leve strane.

Par koraka i kuhinja zabljesnuta vatrometom.

Eksplodirala sijalica.

Jednoručna baterija škrguće kao da ima dva-tri reda porcelanskih zuba.

I odbija da džezvi udeli vodu.

Par pokreta drugom rukom i u pomoć mi pritiče bojler.

Štedljivo, nevoljno, cedi svoju vodenu dušu u moju ožednelu džezvu.

Lampica trepće dajući mi do znanja da se ostatak i dalje greje.

Ignorišem je i nastavljam da punim sudove koji su mi pri ruci.

Iscedih mu dušu.

I napokon ugasih lampicu.

Grejač nije preboleo takvu otimačinu.

Džezva poskakuje, okrećem dugme da isključim ringlu i pružam ruku prema dozni sa kafom.

U ruci mi, umesto kašičice, dve trećine onog što je nekad korišćeno kao on/off prekidač.

Zavrnuh i njemu dušu.

Namah se setih one „Sedi di si, jer kak’i si ni za di si nisi".

Sedoh, uključih komp.

Moj voljeni PC zabrunda kao traktor ( možda i motokultivator) i nasmeši mi se.

Širokim plavim ekranom.

*

- kako si sine uspeo da napraviš toliko gluposti za samo jedan dan?

- pa... ustao sam rano!

*

Da sam na vašem mestu, prekinula bih dalje čitanje.

Jer i sami znate da me malo šta može sprečiti da vam objasnim prednosti domaće kuhinje.

Ako niste odustali, napravićete

VITAMINSKA SALATA

Potreban materijal

· Rotkvice 1 veza

· Mladi luk 1 veza

· Zelena salata 1 manja glavica

· Šargarepa 2 veće

· Bela rotkva 1 komad

· Jabuka 1 nakisela

· Beli luk 2 čena

· Peršun-list 1 veza

· Limun 1 komad

· Majonez 100 g

· Senf 1 kašičica

· Maslinovo ulje 2 kašike

·
Jabukovo sirće 2 kašike

· so po ukusu

Način pripreme

Povrće očistite, operite i prosušite.Šargarepu narendajte na krupno rende, mladi luk isecite na kolutove, belu rotkvu na tanke listiće a rotkvice na kriškice.

Jabuku ispasirajte i pomešajte sa isitnjenim belim lukom, majonezom, senfom, sokom od limuna i solju.

Maslinovo ulje i jabukovo sirće izmešajte u plićem sudu pa kroz tu mešavinu provucite listove zelene salate.

Činiju za salatu obložite listovima zelene salate, stavite usitnjeno i izmešano povrće i prelijte dresingom.Pospite sitno seckanim peršunom i ukrasite po želji.

Služite dobro rashladjeno uz sve vrste riba i pomfrit.

 

Permalink | Komentari (16) | Trekbekovi (0)

«Prethodni   1 2 3 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... 32 33 34  Sledeći»
Pretraži
Najnovije...
  • OBOJENO TRAŽENJEM
  • SLIKE...
  • ZAPIS DUŠE
  • SVE PRODJE...
  • KIKI, MIKI, RIKI
  • ZDRAVO
  • ĆUTANJE
  • IMA ŽIVOTA...
  • ZASEDANJE KRIZNOG ŠTABA
  • NA PLUS ČETRDESET
Kategorije
  • Generalna [341]
  • grickalice za dokolicu [141]
  • kulinarstvo [11]
  • domaći zadatak [12]
  • internet [2]
  • brojke i slova [0]
Arhiva
  • April 2013 [1]
  • Mart 2013 [1]
  • Februar 2013 [3]
  • Januar 2013 [3]
  • Avgust 2012 [1]
  • Jul 2012 [1]
  • April 2012 [1]
  • Februar 2012 [2]
  • Januar 2012 [5]
  • Decembar 2011 [4]
  • Novembar 2011 [6]
  • Oktobar 2011 [5]
  • Avgust 2011 [4]
  • Jul 2011 [3]
  • Jun 2011 [3]
  • Maj 2011 [1]
  • April 2011 [2]
  • Mart 2011 [1]
  • Februar 2011 [3]
  • Januar 2011 [4]
  • Decembar 2010 [3]
  • Novembar 2010 [2]
  • Oktobar 2010 [2]
  • Septembar 2010 [2]
  • Avgust 2010 [4]
  • Jun 2010 [3]
  • Maj 2010 [6]
  • April 2010 [6]
  • Mart 2010 [1]
  • Februar 2010 [8]
  • Januar 2010 [7]
  • Decembar 2009 [9]
  • Novembar 2009 [9]
  • Oktobar 2009 [7]
  • Septembar 2009 [5]
  • Avgust 2009 [10]
  • Jul 2009 [15]
  • Jun 2009 [13]
  • Maj 2009 [17]
  • April 2009 [17]
  • Mart 2009 [18]
  • Februar 2009 [17]
  • Januar 2009 [19]
  • Decembar 2008 [9]
  • Novembar 2008 [11]
  • Oktobar 2008 [7]
  • Septembar 2008 [8]
  • Avgust 2008 [13]
  • Jul 2008 [18]
  • Jun 2008 [15]
  • Maj 2008 [18]
  • April 2008 [18]
  • Mart 2008 [16]
  • Februar 2008 [14]
  • Januar 2008 [15]
  • Decembar 2007 [13]
  • Novembar 2007 [19]
  • Oktobar 2007 [19]
  • Septembar 2007 [21]
  • Avgust 2007 [8]
  • Jul 2007 [10]
Moji linkovi
Generalna
ne propuštam da posetim
Meni
  • Početna strana
  • Arhiva
  • Fascikle
  • Administracija
Sindikat
  • RSS 0.90
  • RSS 1.0
  • RSS 2.0
  • Atom
 
Copyright@2007. Reic's Place. All rights reserved. Powered by Lifetype.
Designed by Dieter Schneider, CssTemplateHeaven. Ported to Lifetype by Reic Wang.