Lepe reči i lepi zalogaji
Generalna | domacica | April 08, 2009,17:50
Smeška se Sunce, vetar češlja žbun forzicije.
Nebo je plavo-sivo, golubovi kljuckaju nečiju izgubljenu kiflu.
Još jedan rastanak.
Ne volim ih.
Baš nikako ih ne volim.
Uvek mi prvo pred očima iskrsne slika sivog, skoro praznog perona. Sa obaveznim korpicama iz kojih tužno izviruju poluosušeni kraci puzavica koje, nošene klopotom točkova i uvijene u plavičasti dim, mašu onima koje niko nije došao da isprati.
Žmirkava lampica na ledjima poslednjeg vagona polako nestaje...
*
Druga je slika mora. Modrog i dubokog. Sa andjeoskim hukom talasa i belim peruškama pene.
Bela ladja se udaljava od mola, hitajući crvenkastom horizontu koji guta zalazeće Sunce. Ispod palme, slamnati šešir sa crvenom trakom protkan zrncima peska grli oblutke. Večernja pesma zrikavaca i tišina.
Hladna i beskonačna.
*
Sjaj večernjeg neba ispunjava ulicu. Senke se izdužuju, vetar posustaje. Zvuk koraka koji odlaze. Prazni dlanovi prema obrazu putuju. Trepavice se spuštaju. Zalud.Srce uznemireno broji minute. Usne se krive. Misli pitanjima kovitlaju.
Hoće li ikad ovaj trenutak nestati?
Hoće li zaborav-aždaja ikada progutati bol?*
Onaj koji je opasno blizu...
Ustvari se meri brojem stranica.
Koje me dele od knjige „Prijatelji, ljubavnici, čokolada" Aleksandra Mekol Smita.Knjiga za uživanje i razmišljanje.
Još jedno dovidjenja koje se sprema je pozdravljanje sa Vaskršnjim postom.
Znači, počinje uvežbavanje „holesterolske" ishrane.Za ljubitelje „salate od krmenadli" za uživanje bez razmišljanja.
SVINJSKI MEDALJONI
Potreban materijal
Svinjski file 600 gr
Crni luk 4 glavice
Brašno 2 kašike
So ½ kašičice
Sir po izboru
Ulje za prženje
Način pripreme
Izmešajte brašno i so i pospite tanko isečene komade filea. Ostavite na hladnom oko 30 minuta.Crni luk isecite na kolutove i pržite u zagrejanom ulju 2-3 minuta ( dok ne postane staklast).Ostavite na toplom.
Ispržite meso na istom ulju, stavite na tanjir sa lukom i poslužite toplo uz sir po izboru.
Permalink | Komentari (13) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | April 07, 2009,13:01
Permalink | Komentari (20) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | April 06, 2009,11:11
Uputio mi zavodljiv osmeh.
Stidljivo mi mahnuo
Zadovoljni prošlogodišnji gosti ostaviše poklon
A zaljubljeni tražiše mesto na kome će izgraditi dom za novu nevestu
Komšija izgleda ima protekciju kod proleća
Pa ja odlučih da pratioca romantike
Dočekam baš ovako
Ali se setih da je neko pitao gde je moja slika
Ovo sitno belo cveće je poznato pod imenom hoću-neću, tako da ujedno imate i psihološki opis jedne Vage.
A na stolu
FRANCUSKA SALATA
Sa ukusom prolećaPotreban materijal
v Smrznuto povrće za francusku salatu 450 grv Mladi luk 1 vezav Maslačak 1 vezav Kiseli krastavci (paprike) 3-4 komadav Topljeni sir 100 grv Kisela pavlaka 100 grv Beli luk 1 čenv So ½ kašičicev Biber ¼ kašičice
Način pripreme
Obariti smrznuto povrće prema uputstvu proizvodjača, ocediti i ohladiti. Mladi luk i maslačak iseckati. Beli luk ispasirati i izmešati sa topljenim sirom i pavlakom. U činiji izmešati sve sastojke, posoliti, pobiberiti i rashladiti.
Poslužiti uz lepo prolećno raspoloženje.
Napomena: u posnoj varijanti topljeni sir zameniti sa posnim majonezom i jednom kašikom limunovog soka.
Permalink | Komentari (16) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | April 02, 2009,11:11
E, sad nisam baš sigurna koliko je temelj od voća čvrst, ali svakako da ima istine u onome što su naučnici skontali.
Pomorandža
Glavna obeležja vaše ličnosti su izdržljivost i jaka volja. Volite da radite sporo i promišljeno, ne plašite se teškog rada. Naginjete stidljivosti, ali ste iskren i pravi prijatelj. Razmišljate estetski. Pažljivo birate partnera i volite svim srcem. Izbegavate sukobe po svaku cenu.
Jabuka
Jabuka je omiljeno voće onih koji su ekstravagantni, impulsivni, slobodni, često vrlo temperamentni. Ne umeju sebe baš najbolje da organizuju, ali su dobre vodje tima i dobro guraju stvari napred. U mnogim situacijama brzo reaguju. Vole putovanja i zrače šarmom kad su u društvu partnera. Kroz život ih vodi entuzijazam kao retko koga drugog.
Banana
Vi ste dobrica. Nežni, topli, simpatični, ljubitelj prirode. Često vam nedostaje samopouzdanja, po prirodi ste plašljivi. Ljudi često zloupotrebljavaju vašu ljbaznost i ranjivost. Kod partnera volite i fizičku i mentalnu lepotu. Vaše su veze vrlo harmonične.
Kokosov orah
Izbor kokosovog oraha pokazuje da ste ozbiljni, promišljeni i studiozni. Iako volite druženja, vrlo ste izbirljivi u izboru prijatelja. Prijateljstva visoko cenite. Uglavnom ste tvrdoglavi, ali ne i bezumni. Oštroumni, agilni i brze pameti uvek ste u vrhu ispunjavanja zadataka, posebno u poslu. Vrlo ste lojalan parner i tražite onog sa “pameću“, dok je strast u drugom planu.
Ananas
Brzi ste u odlukama a još brži u izvršavanju. Hrabri ste kad treba menjati nešto u karijeri ako vam to donosi prednost. Imate izuzetnu sposobnost organizacije i ne plaši vas obim i težina postavljenog zadatka. Sigurni ste u sebe, iskreni i pošteni u odnosima sa drugima. Ne sklapate lako prijateljstva, ali kad ga jednom sklopite onda je to za ceo život. Vaš partner je često impresioniran vašim vrednostima ali i razočaran vašom nemogućnošću da pokažete svoje raspoloženje.
Papaja
Vi ste zbilja neustrašivi i sve što vam život priredi obrćete u svoju korist. Dobro razmislite o svemu što radite. Imate dobar smisao za humor, koji vam, u sprezi sa vašom velikodušnošću, osigurava visoko mesto u srcima ljudi. U poslu ste tip „što na um to na drum“, i imate dobar nos da prepoznate pravo mesto u pravo vreme. Uživate da upoznajete nove ljude i posećujete nova mesta kad god vam se ukaže prilika. Suprotni pol uglavnom privlačite svojim smislom za humor. On je jednostavno šarmantan!
Mango
Osoba koja voli mango je ona na koju možete računati. Imate iskristalisane ideje i teško je uticati na vas. Naginjete da budete osoba ekstrema u onome što volite ili nevolite. Težite da situacije držite pod kontrolom. Uživate da budete učesnik u onom što zahteva mentalni napor. Sa partnerom ste kao mače. Prilagodjavate ljubav svog života i činite da jačina bude u svemu.
Višnja
Ako vam je omiljeno voće višnja, život vam nije uvek sladak. Česti usponi i padovi, prvenstveno na poslovnom planu, su česti. Ponekad ustanovite da ste zaradili malo umesto jako mnogo. Imate bujnu maštu i često ste učesnik u kreativnim aktivnostima. Vrlo ste iskren i odan partner, ali vam je teško da pokažete osećanja. Vaš dom je vaše carstvo i ništa vam nije milije nego da budete okruženi porodicom i svojom voljenom osobom.
Crno groždje
U biti ste vrlo pristojna osoba, mada vam se desi da izgubite kontrolu i planete, ali se vrlo brzo i umirite. Uživate u lepoti u svakom pogledu, uključujući i lepe ljude. Vrlo ste popularni zbog svoje tople, društvene prirode. Uživate u svemu što radite, počevši od načina na koji se oblačite, pa do organizovanja života iz dana u dan. Vaš parner mora biti sličan da bi u potpunosti uživao u svemu što nudite.
Breskva
Kao i breskva uživate u svim sokovima života, njegovoj punoći i zrelosti. Prijateljski ste nastrojeni, otvoreni i spremni za razgovor, što vam daje poseban šarm. Spremni ste da brzo oprostite i zaboravite. Visoko cenite prijateljstvo. Posedujete crtu nezavisnosti i ambicije, što vas čini „što na um to na drum“ osobom. Idealan ste ljubavnik, nežan i strastan, iskren i predan u ljubavi. Ali, ne želite to da pokažete u javnosti.
Oljuštena jabuka
Vi ste skromna, konzervativna osoba koja ponekad ume da bude vrlo osećajna. Pokazujete tendeciju da o svemu dobro razmislite, i teško ulećete u nepoznanice. Vrlo ste ambiciozni i jako dobri u svemu što zahteva detaljan rad ili rad sa brojevima. Brzo nalazite greške. Pri izboru partnera rukovodite se intelektom, pre nego izgledom ili strašću. Vrlo ste stidljivi i nelagodno se osećate kad pokazujete osećaje.
Kruška
Kada pomislite da nešto možete uspešno da uradite, pristupite zadatku ali vam se dešava da izgubite entuzijazam sa kojim ste počeli. Potrebno vam je da rezultate svojih napora vidite skoro odmah. Volite mentalne stimulacije i rado učestvujete u diskusijama. Neumorni ste, zategnutih živaca i lako vas je uzbuditi. Biti srećan ne znači da je sve savršeno, već da ste odlučili da gledate šta se krije ispod nesavršenosti.
Eto, dragi moji, rešenje je posluženo.Ja lično mogu samo da konstatujem da smo, svi skupa, jedna divna salata!
Permalink | Komentari (44) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | April 01, 2009,11:11
Da i ja počnem da prepisujem.
Pre neki dan dobih jedan interesantan e-mail...
I odlučih da ga prevedem i postavim kao pitalicu vama koji volite da se igrate, upoznajete, saznajete...
Da vidimo šta vaš izbor kazuje o vama.
Ponudjeno vam je da izaberete jednu vrstu voća.1. Pomorandža
2. Jabuka
3. Banana
4. Kokosov orah
5. Ananas
6. Papaja
7. Mango
8. Višnja
9. Crno groždje
10. Breskva
11. Oljuštena jabuka
12. Kruška
Da ne dodjete u iskušenje da varate,
Ne izbegavam učešće, reći ću vam da sam ja izabrala
breskvu (pre nego što sam znala opis), i napravila
ZIMSKA VOĆNA SALATA
Potreban materijal
v Jabuke 2 komada
v Višnje 200 gr
v Banana 1 komad
v Orasi 50 gr
v Med 2 kašike
v Cimet ½ kašičicev Muskat-orah ¼ kašičicev
Rum 1 kašikaNačin pripremeIseckajte orahe i izmešajte sa medom, rumom, cimetom i muskat-orahom.
Jabuke i bananu oljuštite, iseckajte i pomešajte sa ocedjenim višnjama. Prelijte začinjenim medom, promešajte i poslužite uz šlag.
Permalink | Komentari (26) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Mart 31, 2009,11:22
Dan je više ličio na jesenji nego na procvetali prolećni.
Ispratila nas je kiša.
U potrazi za znacima proleća obradova nas
Jeste da na glogu radjaju gloginje i trnje, ali nežna bela čipkana haljinica mami osmeh.
Pretpostavljam da Andrić nije mislio na ovakve znakove pored puta.
Uostalom, to je davno napisano.
Novi trend je
Hrast koji još uvek čuva haljinu od suvog lišća
Podseti nas da budemo strpljivi.
Najhrabriji su zakoračili u sunčani dan
Oni manje poletni sedeli su kod kuće
A sladokusci koji su se vratili pravili su
RUM KUGLICE
Potreban materijal
v Čokolada za kuvanje 200 gr
v Lešnici ( orasi ) 200 gr
v Vanilin-šećer 2 kesice
v Rum 3-4 kašike
v Jaja 1 komad
v Med 1 kašika
v Čokoladne mrvice 50 gr
v Kokosovo brašno 50 gr
Način pripreme
Lešnike propeći u rerni ( oko 5 minuta na 150 stepeni ), prohladiti, oljuštiti i samleti. Čokoladu narendati na krupno rende.
U činiji izmešati čokoladu i lešnike, dodati vanilin-šećer i med, pa polako sipati rum .Ako se masa ne sjedinjuje dodati kašiku-dve hladne vode.
Kada se masa ujednači dodati lako ulupano belance i dobro izmesiti. Praviti kuglice prečnika oko 3 cm, polovinu uvaljati u čokoladne mrvice, a polovinu u kokosovo brašno.
Ostaviti na hladnom nekoliko sati i poslužiti u papirnim kapsulicama.
Permalink | Komentari (15) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Mart 29, 2009,22:07
Domacica u Kruševac.
Naravno, na premijeru šestočinke „Dve karte za Beč“.
I sasvim sigurno, da nije domacica, ne bi nekoliko začina dodala, tek da ne bude dosadno.
Elem, idemo od početka.
Odluku nije bilo teško doneti. Šta je 200 km, kad nešto zaista želite da vidite.
Rezervacija karata za predstavu prošla bez problema. Sledeći korak, rezervisati hotelski smeštaj.
Od par preporučenih hotela izabrasmo onaj koji je nudio prihvatljive uslove. Rezervisasmo dvokrevetnu sobu.Kretosmo po sunčanom danu, auto-putem.
I bez problema stigosmo na odredište.
Na ulazu u hotel, dočeka nas prolećna atmosfera
- Želite li sobu sa francuskim ležajem ili sa dva kreveta?
Moja- Ma, nema veze, sa ženom sam!
Samo još da Vam prišapnem – soba sa francuskim ležajem je skuplja!
No comment. Ne želim da na početak posta stavim oznaku
Glavna tačka i razlog ovog posta dodjoše na red.
Predstava.
Šta da vam kažem?
Nisam kvalifikovani pozorišni kritičar.
Oni su jednostavno poletni, uigrani, neposredni, razdragani...
Jednom rečju fenomenalno sjajni.
Ako želite sebi da priuštite jedno veče da razgalite dušu, da se nasmejete i pozdravite mladost koja stasava, nećete izabrati bolje od dolaska na beogradsku premijeru 10. Aprila u teatru 78.
Permalink | Komentari (17) | Trekbekovi (0)
domaći zadatak | domacica | Mart 27, 2009,18:11
Stajaše na kiši.
Šibano vetrom.
Prženo Suncem.
Obasjano Mesecom.
Ukrašeno pločicom.
Sa osmehom.
Gutajući sve ponudjeno.Vedro, zbunjujuće, uznemiravajuće...
Tužno, šokantno, besmisleno...
Volelo je da bude ispunjeno.
Da obraduje ruku koja ga otvori.
Ostarilo je.
Sve češće bivalo prazno.
Zamenjeno novijim, posve drugačijim.
Poštansko sanduče.
*
Kada ste poslednji put napisali ljubavno pismo?
Ono pravo, ukrašeno markicom, u sanduče nežnim pokretom spušteno?
*
Moje mezimče je poželelo novi domaći zadatak za blogere.
Pa, napred!
Napišite ga! I pokažite na svom blogu.
Prozvani su:
Pričalica, AnaM, Mezimče, Stepskivuk, ŠukyP.S. Odazivanje nije obavezno. Neće Vam se desiti ništa loše ako ovaj domaći ne uradite.
Ali, setite se da ćete nekome ulepšati dan ako se potrudite. I ne zaboravite da još petoro pozovete.**
Miriše na kišu. A grane su injem optočene.
Nebo je modro i puno uzdaha. Krije Mesec i zvezde.
Šalje ih u tudje snove.
Podrhtava mi ruka. Nemir iz srca izvire.
„Nekad sam danima krao voće,
A sada dani kradu mene"...
Ali još uvek
Volim te, Volim te, Volim te...
Permalink | Komentari (53) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Mart 26, 2009,15:48
Permalink | Komentari (25) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Mart 25, 2009,12:16
Divna zemlja o kojoj prve pojmove stičemo još u ranom detinjstvu.
Mislim da ne postoji osoba koja, kao odgovor, nije rekla:
- E, to su za mene španska sela!
Kroz školu upoznajemo, sem uobičajenih tandaramandarabroć podataka tipa površina ( bez zapremine ), geografski položaj, privreda-neprivreda, društveno uredjenje... i velikane umetnosti kao što su El Greco, Lorka, Servantes, Pikaso, Velaskez...
Kroz tinejdžerske-zaljubljive godine obavezno se družimo sa instrumentom – gitarom, čiji zvuci najbolje slikaju plavo veče uz flamenco.
Nastavljamo, posredstvom televizije, sa španskim sapunicama-serijama, u kojima i posle onog „Ljubav je pobedila i živeli su srećno...“ postoji nastavak.
Ponekad se užasnemo kad veličaju svoju omiljenu zabavu – borbu s bikovima, ali istovremeno se divimo hrabrosti, a bogami i muževnosti toreadora.Zemlja koji još uvek nisam posetila, postala mi je dostupnija preko Interneta, dok se još nije guglovalo, nego „altavistovalo?".
Jedna od prvih destinacija koju sam ukucala beše Madrid.
Glavni grad, za koji kažu da ima „najlepše oblačno nebo na svetu“, koje se naziva i Velaskezovo, ima sijaset lepih stvari za uživanje, a u ove dane posta kuhinju prihvatljivu i našem ukusu.
Recept je prepisan i samo malo modifikovan.
Na vama je da sada nastavite sa uživanjem mediteranskog šmeka.
Ali ne pre nego što se ogrejete
I nasmejete
MADRIDSKA SALATA
Potreban materijal
Zelena salata 1 glavica
Fileti crvene paprike 4 komada
Crni luk 1 manja glavica
Beli luk 1 čen
Maslinovo ulje 4 kašike
Limun-sok 2 kašike
Sardine 1 konzerva
Kukuruz-šećerac 2 kašike
So po ukusu
Biber po ukusu
Način pripreme
Papriku i crni luk iseći na kolutove, posoliti, pobiberiti, poklopiti i ostaviti na hladnom oko 1 sat.
Sardine ocediti od ulja, izdrobiti viljuškom i izmešati sa ispasiranim belim lukom i kukuruzom. Zelenu salatu iseći na rezance, ulje i limunov sok izmešati.
U činiji za služenje izmešati sve pripremljene sastojke, ukrasiti po želji i poslužiti rashladjeno.
Permalink | Komentari (18) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Mart 24, 2009,21:03
Permalink | Komentari (15) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Mart 23, 2009,11:11
Pre neki dan, po ko zna koji put, dobih PPS sa porukom o generacijama iz 1950...60...70...
Poznate činjenice, malo drugačije upakovane.Setih se vremena „hleba, masti i aleve paprike pa trk na ulicu", ali i vremena kada su moja deca sticala drugare iz komšiluka...
*
Kišni jesenji dan nije dozvoljavao omiljene aktivnosti tipa ko će se prvi popeti na drvo, napraviti najveći zamak ili voziti bicikl unatraške.
Stoga dečja soba beše puna mališana koji su se brzo zasitili i lego-kockama i autićima.
Uobičajena graja odjednom se pretvorila u nepodnošljivu tišinu.
Zbunjena kretoh ka sobi, kad iz nje izroni par zajapurenih glavica na čelu sa mojim sinom.
- Mama, mama, oni meni ne veruju da ti praviš najbolje špajzerice sa kajganom!
Pokušah da se prisetim šta bi to trebalo da bude i već zaustih da počnem lekciju tipa: - to se dušo kaže kajzerice, kad mi sinovljev pogled kaza da on očekuje upravo to što je rekao.
Majka, k’o i svaka druga, meka srca, prionu na posao i počasti goste.
I naravno, sad od vas isto očekuje.
Ne treba da kažete da pravim najbolje špajzerice na svetu ( ali svakako u mojoj kući), već da zasučete rukave i malo obrašnjavite ruke.
ŠPAJZERICE SA KAJGANOM
Potreban materijal
v Brašno-pšenično 500 gr
v Puter 100 gr
v Mleko 200 gr
v Kvasac 20 gr
v Prašak za pecivo 1 kesica
v So 1 kašičica
v Šećer 1 kašika
Način pripreme
Izmrviti kvasac, izmešati sa šećerom i preliti mlakim mlekom. Brašno prosejati sa praškom za pecivo i solju, puter razmekšati i izdrobiti viljuškom.U sud sa uskislim kvascem sipati polovinu pripremljenog brašna i mutiti mikserom (brzina 1). Kad se masa ujednači dodati puter i ostatak brašna. Mutiti još oko 2 minuta, pa kad se od testa formira lopta, prekriti salvetom i ostaviti na toplom oko pola sata.
Podeliti testo na 8-12 delova, od svakog napraviti loptu i redjati u pleh obložen peki-papirom.
OstavitiGotove špajzerice premazati sa nekoliko kapi hladne vode, prohladiti i preseći na pola. Napuniti sirom i kajganom, posuti tucanom alevom paprikom i staviti na par minuta u vruću rernu.
Poslužiti toplo uz sve vrste mlečnih napitaka.
Permalink | Komentari (27) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Mart 22, 2009,10:57
Danas su Mladenci.
Praznik koji sa puno ljubavi slave svi parovi koji su sklopili brak u toku prethodnih dvanaest meseci.
Medju njima su i naše kolege blogeri Di i Shadowdancer.
Neko ko ih je lično upoznao, rekao je da izgledaju ovako.
Permalink | Komentari (18) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Mart 20, 2009,12:44
NA ZAHTEV MNOGOBROJNIH ZALJUBLJENIKA, DANAS 20.03.2009. U 12.44 STIGLO JE
PROLEĆE.
NASMEŠITE SE, MOLIM
Permalink | Komentari (24) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Mart 19, 2009,10:43
Ili, kako pomoći danu koji počne katastrofično.
Cik zore.
Nije baš da se čuo, više je bio potmuo i nekako sivkast.
Ustajanje na levu nogu, uobičajeno, jer spavam sa leve strane.
Par koraka i kuhinja zabljesnuta vatrometom.
Eksplodirala sijalica.
Jednoručna baterija škrguće kao da ima dva-tri reda porcelanskih zuba.I odbija da džezvi udeli vodu.
Par pokreta drugom rukom i u pomoć mi pritiče bojler.
Štedljivo, nevoljno, cedi svoju vodenu dušu u moju ožednelu džezvu.
Lampica trepće dajući mi do znanja da se ostatak i dalje greje.Ignorišem je i nastavljam da punim sudove koji su mi pri ruci.
Iscedih mu dušu.
I napokon ugasih lampicu.
Grejač nije preboleo takvu otimačinu.
Džezva poskakuje, okrećem dugme da isključim ringlu i pružam ruku prema dozni sa kafom.
U ruci mi, umesto kašičice, dve trećine onog što je nekad korišćeno kao on/off prekidač.
Zavrnuh i njemu dušu.
Namah se setih one „Sedi di si, jer kak’i si ni za di si nisi".
Sedoh, uključih komp.
Moj voljeni PC zabrunda kao traktor ( možda i motokultivator) i nasmeši mi se.
Širokim plavim ekranom.
*
- kako si sine uspeo da napraviš toliko gluposti za samo jedan dan?
- pa... ustao sam rano!
*
Da sam na vašem mestu, prekinula bih dalje čitanje.
Jer i sami znate da me malo šta može sprečiti da vam objasnim prednosti domaće kuhinje.
Ako niste odustali, napravićete
VITAMINSKA SALATA
Potreban materijal
· Rotkvice 1 veza
· Mladi luk 1 veza
· Zelena salata 1 manja glavica
· Šargarepa 2 veće
· Bela rotkva 1 komad
· Jabuka 1 nakisela
· Beli luk 2 čena
· Peršun-list 1 veza
· Limun 1 komad
· Majonez 100 g
· Senf 1 kašičica
· Maslinovo ulje 2 kašike
· Jabukovo sirće 2 kašike· so po ukusu
Način pripreme
Povrće očistite, operite i prosušite.Šargarepu narendajte na krupno rende, mladi luk isecite na kolutove, belu rotkvu na tanke listiće a rotkvice na kriškice.
Jabuku ispasirajte i pomešajte sa isitnjenim belim lukom, majonezom, senfom, sokom od limuna i solju.
Maslinovo ulje i jabukovo sirće izmešajte u plićem sudu pa kroz tu mešavinu provucite listove zelene salate.
Činiju za salatu obložite listovima zelene salate, stavite usitnjeno i izmešano povrće i prelijte dresingom.Pospite sitno seckanim peršunom i ukrasite po želji.Služite dobro rashladjeno uz sve vrste riba i pomfrit.
Permalink | Komentari (16) | Trekbekovi (0)