Lepe reči i lepi zalogaji
grickalice za dokolicu | domacica | Januar 23, 2012,19:38
Uz zahvalnost Mahamaji
Permalink | Komentari (23) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Januar 11, 2012,11:11
Priča u slikama.
Od zrna pšenice hleb poraste
Kapljice uspomena,
Uz malu pomoć nadglednika
Novo stanište postanu
Iz činije suvog voća
Uz malo truda
Za predstojeći praznik nikneSLATKA SALAMICA
Potreban materijal
Suve smokve 100gr
Suve kajsije 100gr
Urme 100gr
Orasi 100gr
Badem 50gr
Šećer-prah 50grVanilin-šećer 1 kesica
Rum 2 kašike + 1 kašičica
Crna čokolada 75gr
Šećer-kristal 1 kašikaUlje 1 kašičica
Način pripremeNa mašini za meso samleti smokve, urme i kajsije. Dodati samlevene orahe i iseckane bademe.
Na dasku za mešenje sipati prah-šećer i vanilin, dodati samleveno voće i mesiti uz postepeno dodavanje ruma. Kada se masa ujednači rastanjiti je na debljinu oko 0.5cm, staviti isečen ratluk i urolati. Za glazuru istopiti čokoladu sa kristal-šećerom, uljem i kašičicom ruma, prohladiti i preliti rolat.Ostaviti na hladnom da se stegne i seći na parčad debljine oko 1cm.
Permalink | Komentari (42) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Januar 03, 2012,11:11
Znaš, ovaj san je već prilično iskrzan na ivicama.
Ima i par poderotina.
Napravili ih vrhovi prevelikih želja.
Onih kojima su i zvezde bile prenisko.
One male, malecne, ovovlicne...
Poput zvezdane prašine vijaju se medju oblacima.
Pokušavam da ih stignem.
Sa smrznutih grana uberem.
Da ih ušuškam u topli san.
Ali, avaj, ovaj san je već prilično iskrzan na ivicama.
Tišina mu je štit.
Ali, ponekad zazvuči kao da je hiljadu kristalnih čaša sa litice u ponor sletelo.Zato, izvuci iz rukava jednu reč.
Kao kartu iz špila od 52.
Neka ti ona bude vodilja.
Za ovu sedmicu koja pred tobom svoje dane i sate otvara.
Krila ti ne mogu podariti.
Ali ti mogu napraviti
PTIČJI KUGLOF
Potreban materijal
Brašno-pšenično 1 čaša
Prašak za pecivo 1 kesica
So 1 kašičica
Šećer 1 kašikaHeljda u zrnu 50 gr
Kikiriki-blanširani 50 gr
Susam 50 gr + 3 kašike
Seme suncokreta 50 gr
Seme lana – mleveno 4 kašičice
Ulje 50 ml
Mineralna voda – gazirana 50 ml
Margarin 2 kašike
Način pripremeMleveno seme lana izmešati sa 6 kašičica mlake vode i ostaviti da odstoji oko 15 minuta.
Izmešati brašno, so, šećer i prašak za pecivo. Uz stalno mešanje sipati naizmenično ulje i mineralnu vodu. Dodati seme lana, ujednačiti masu, pa lagano umešati ostale sastojke.
Kalup za kuglof prečhika 24 cm premazati margarinom i posuti susamom. Sipati testo i staviti u rernu zagrejanu na 175 stepeni. Peći oko 35-40 minuta.Izručiti na tanjir, prohladiti i seći na parčad željene veličine.
Napomena. Mleveno seme lana pomešano sa mlakom vodom je zamena za jaja.
Permalink | Komentari (24) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Decembar 29, 2011,11:11
Permalink | Komentari (33) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Decembar 23, 2011,09:09
Prvo je bilo ovo
onda smo se prepucavali
On meni
ja odgovorim
Sad čekam...
Da vidim da li je treća-sreća
ili opet samo
pogrešna ja...
Permalink | Komentari (11) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Decembar 12, 2011,21:21
Decembarski ponedeljak.
Nebo malo namršteno, povremeno zaplače, pomalo se osmehne...Severac i košava se sakrili u visoke krošnje.
Poznata adresa.
Nije da brojim, ali dolazim već peti put.
Zbog dogadjaja koji su uvek unikatni.
Današnji je ...
Što da vam kažem kad odavno znate.
Spoj starog i novog .
Virtuelni svet pretočen u knjigu.
Za one koji su bili sprečeni da dodju...
Propustili ste:
Svestranog voditelja koji pleše dušom i telom
Madjioničara koji ima nepresušan izvor čarobnog praha
Ptičicu koja nežnim stihovima cvrkuće
Pauka u čiju bi mrežu mnoge dame želele da se upletu
Vrapca koji lavljim glasom čita svoje stavoveVuka čija je nežnost visoka do neba
Damu čija se trema u osmeh pretopila
Nauk kako se može prepoznati ljubav
Spoj lepih reči i zvuka gitare
Koliko razboritosti može stati u malo telo
Devojče sa hiljadu talenataProfesora koga bi svi djaci poželeli za razrednu
Mamu kojoj ne zamerate što izaziva nesanicu
Nemirnu i nadarenu da spoji ljubav i posao leptiricu
Momka koji rečima i grafičkim vratolomijama daje smisao
Tri dame koje su nadahnuto čitale tekstove onih koji su nam nedostajaliI posebno publiku.
Prijateljsku podršku aplauzom, poneko oko sestrinskom suzom orošeno, ozarenošću pravih prijatelja ispunjeno,reči najmaladjeg prisutnog koji će pamtiti svoje prvo književno veče
Beogradsko predvečerje umotano u šal od osmeha i pozitivne energije koja je letela.(Verujem da je u obližnjem Urgentnom centru zabeležen povećan broj pacijenata kojima je lekarska pomoć iznenada postala nepotrebna).Lepo raspoloženje
I vrlo ukusno posluženje
Permalink | Komentari (54) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Decembar 05, 2011,17:17
Lepo raspoloženje ne raste na drveću.
Ali se ponekad može ubrati pogledom.
Kad prolećnu haljinu cvetom ukrasi
Ili za jutarnju toaletu izvor kao ogledalo iskoristi
Kao jato ptica zalepršaju misli
I na vrh se smeste
Stoletnim, čvornovatim prstima raspara oblake
I magičnu svetlost oku podari
Da u šuštavi bakarni tepih koloplet tuge se utopi
Jer kao zlatna kiša suton oboji
I sećanje u radost preboji
Permalink | Komentari (14) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Novembar 29, 2011,11:11
Gledam te iz prikrajka.
Poluspuštenih trepavica.
Pokušavam da te zavedem?
Ili da sebe obmanem?
Nekad je u moj pogled moglo da se smesti:
Dve ruke majčine u zagrljaj spletene,Brod od papira na kome se u dekino srce plovi,
Staza od mesećine i vihor poljubaca,Beli leptir nežnosti i korpa snova,
Zvuk letnje večeri i pljusak zvezdanog sjaja,
Orahova ljuska sećanja što po moru uspomena plovi,
Putevi što tragove na moje tabane urezaše...
Ali, danas sam samo u tebe zagledana...
Znam da si usamljen...
I zato poješću te!
PUŽIĆI
Potreban materijal
Brašno – pšenično 400gr + 2 kašikeKvasac 10gr
Kakao-prah 2 kašike
So 1/8 kašićice
Šećer-kristal 2 kašikeMlaka voda 200 gr
Orasi 50 gr seckanih
Ulje 2 kašike
Šećer-smedji 200 grMed 2 kašike
Rum 1 kašika
Voda 300 gr
Način pripremeIzdrobiti kvasac, pomešati sa kristal-šećerom i naliti sa 200 gr mlake vode. Kad uskisne dodati brašno, ulje i so. Mutiti mikserom (brzina 2) dok se od testa ne formira lopta ( oko 3 minuta). Podeliti na dva dekla, pa u jedan deo dodati kakao-prah a u drugi 2 kašike brašna. Oba dela ostaviti na toplom oko 30 minuta.Tamni
deo razvući u ploču debljine 0.5 cm i posuti seckanim orasima. Preko oraha staviti svetli deo i oklagijom rastanjiti. Seći na trake širine 1cm i uvijati u spiralu.Poredjati u pleh premazan margarinom i peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni 15 minuta.
Prokuvati smedji šećer, rum i med sa vodom, pa toplim sirupom preliti gotove pužiće.
Ostaviti da se tečnost upije i ohladi.Ako preostane možete poslužiti i goste.
Permalink | Komentari (40) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Novembar 24, 2011,12:12
Lepi trenuci obično prolete
Pod zracima zalazećeg Sunca
Zlatnim borovima optočena planina
I dalje širi svoje grane.
U Kokinom brodu nema ni koka ni brodova
Ali zato Zlatarsko (jezero Uvac) čuva uspomenu
Na potopljeno naselje
A domaćica bi da prizove darove leta
Jer pravi
KOTORSKE KREMPITE
Potreban materijal
Lisnato testo 600 gr
Mleko 0.5 l
Puter 250 gr
Šećer –kristal 10 kašikaJaja 5 komada
Brašno 3 kašike
Gustin 3 kašike
Vanila-šipka 1 komad
Šećer-prah za posipanje Način pripremePodeliti testo na tri dela i svaki razvući u pravougaonu ploču debljine tupe strane noža.
Iseći ih na kvadrate i peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 12 minuta. Ohladiti. Jaja umutiti sa kristal-šećerom, brašnom i gustinom pa kuvati na pari. Kad počne da se zgušnjava polako dodavati mleko prokuvano sa šipkom vanile.Uz stalno mešanje kuvati dok ne počne da se odvaja od kašike.
Prohladiti i dodati umućen puter.
U četvrtastu činiju staviti jedan red testa, preliti polovinom fila, složiti drugi deo testa i preko njega ostatak fila. Prekriti preostalim kvadratima i posuti prah-šećerom.
Ostaviti na hladnom.
Poslužiti uz osvežavajući osmeh i pitke priče.
Permalink | Komentari (34) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Novembar 19, 2011,18:49
Nije dozvoljeno koristiti tudje nickove prilikom potpisivanja komentara!
Permalink | Komentari (28) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Novembar 15, 2011,11:11
Retko kroji i šije po porudžbini.
Ali uredno uzima mere i zapisuje u notes sa bezbroj stranica.
Sasluša tražioca, ponekad se osmehne, ponekad rukom odmahne...
Od jednostavne haljine ume čudo da napravi dodajući karnerčiće, porupčiće, vezene detaljčiće ili strogo ispeglane faltice.
Ponekad doda i ukras koji se može uplesti u kosu.
Kao mašnica sećanja...
Prilikom šivenja ne koristi naprstak.
Pa se ubode...
I zaboravi da izvadi špenadle.
Haljina postane bockava.
Ali, ne možete je zameniti.
Sa setom otvorite orman i poželite da neku od starih - raskošnih, meko prijatnih ponovo obučete.
Džaba Vam trud.
Ova najnovija se pribila uz Vas.
Bocka li bocka...
Jer, gospodjica švalja Vreme ne prima prigovore.
Koliko je bockava ova sadašnjica ne mora niko da Vam kaže.
Znate i sami da svaku špenadlu-nevolju morate nekako sami izvaditi.
Jedan od načina je svakako i poseta kuhinji.
KIĆANKE – PIROŠKE PIROĆANSKE
I varijanta - slano II varijanta - slatkoPotreban materijal Potreban materijal
Hleb – 1 vekna (oko 600gr) Hleb – 1 vekna (oko 600 gr)
Jaja 2 komada Laneno seme – mleveno 4 kašičice
Prašak za pecivo 1 kašičica Prašak za pecivo 1 kašičicaŠargarepa 3-4 komada Jabuke 3-4 komada
Paprika 3-4 komada Suvo groždje 100 gr
Crni luk 1 manja glavica Rum 3 kašike
Beli luk 2 čena Šećer 2 kašike ( med 1 kašika)
So po ukusu Šećer-prah 4-5 kašika
Ruzmarin 1 kašičica Cimet 1 kašičica
Ulje za pržrnje Ulje za prženjeNačin pripremeSa hleba starog najmanje jedan dan oštrim nožem odstraniti koricu. I
seći na kocke i natopiti mlakom vodom. Ostaviti oko pola sata pa ocediti.Za slanu varijantu iseckati luk, paprike i šargarepu i izdinstati na malo ulja. Posoliti po ukusu i dodati izmrvljen ruzmarin.
U ocedjen hleb dodati umućena jaja, ohladjeno povrće i prašak za pecivo.Uz pomoć kašike umočene u toplo ulje vaditi kićanke i pržiti oko 2 minuta sa svake strane.Poslužiti toplo
uz sve vrste mlečnih napitaka.Za slatku varijantu seme lana pomešati sa 4 kašičice mlake vode i praškom za pecivo pa umešati u ocedjen hleb.
Jabuke narendati, izmešati sa suvim groždjem, rumom i šećerom (medom) i dodati u pripremljen hleb.Pržiti na isti način kao i slane.
Gotove kićanke posuti prah-šećerom pomešanim sa cimetom.
Poslužiti toplo uz voćne sokove.
Permalink | Komentari (18) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Novembar 08, 2011,13:13
Lelujava haljina jutra kroz ruzmarin se proteže
Dok sunčev zrak niz liticu klizi
Da modroj dubini sjaj podari
I prozirni zvuk talasa probudi
Kamenu postelju svekrvinog jezika utopli
A kad se noć, poput sokola,
Na zaliv obruši
Vodena kočija u svet bajki zaplovi
Permalink | Komentari (27) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Novembar 06, 2011,11:11
Šeta ulicama i parkovima osmehujući se.
Sedne na klupu ili za sto u uglu kafića, posmatra prolaznike...
Pozdravlja ponekog laganim naklonom ili skidanjem šešira.
A ti šeširi su posebna priča.
Uvek u skladu sa godišnjim dobom i cvetom u rupici revera.
Leti je to slamni sa trakom u boji mora i vlažnog peska, jesenji je kicoški žirardo sa trakom u bojama šuštavog lišća i mirisnih plodova.Zimska ušanka sa odbleskom pahulja i zaledjenih jezera liči na polarnog medveda koji jedva čeka da bude zamenjen prolećnim.
Polucilindrom sa trakom od mladih trava, ljubičica i majskih ruža.
Deca ga radoznalo posmatraju, mladi sa nevericom, a stariji mu otpozdravljaju osmehom.
Niko ne zna gde zapravo stanuje. Ni zašto nekad nestane ukoliko ga neko uporno prati.
Gospodin Zaborav.
Nisam ga sretala ovih dana, pa ispunjavam obećanje dato AnaM – recept po njenom ukusu:
PUNJENE TELEĆE GRUDI
Potreban materijal
Teleće grudi 1.5 kgKulen 150 gr
Jaja 1 komad
Hleb 150 gr
Crno vino 0.5l
Biber u zrnu 1 kašičica
Puter 2 kašike
Peršun-list 1 kašika seckanog
So po ukusu
Način pripremeIzvući kosti iz mesa i staviti ga u sud sa vinom kome je dodat biber u zrnu. Ostaviti na hladnom najmanje 2 časa.
Hleb potopiti u malo mlake vode, ocediti i pomešati sa peršunom i seckanim kulenom. Dodati razmućeno jaje i ujednačiti masu.
Ovom masom napuniti ocedjeno i posoljeno meso i staviti u tepsiju premazanu puterom. Poklopiti i staviti u hladnu rernu. Podesiti temperaturu na 180 stepeni i peći oko 2 časa.
Poslužiti toplo uz prilog od povrća.
Permalink | Komentari (23) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Oktobar 27, 2011,12:12
Nekad abonos, nekad slonova kost.
Uvek je potreban odgovarajući alat da ga izrezbariš.
Na samo tebi svojstven način da ostaviš trag.
Da pokupiš malene dragulje :
Biser-suze, smaragd-dane, rubin-osmehe, filigran-rečikoje ćeš nanizati u ogrlicu koja će ti krasiti nevesele dane.
Ovde i sada je ono s čime raspolažeš.
Umorna/an si?
Predahni i osveži pogled.
Ophrvan/a brigama?
Nasmeši se.
Gladna/an?
Zasuči rukave i spremiPITA OD PAŠKANATA
Potreban materijal
Paškanat 500 gr
Jaja 4 komada
Brašno-pšenično 8 kašika
Brašno-kukuruzno 8 kašika
Kisela pavlaka 200 gr
Parmezan – rendani 4 kašike
Beli luk 2 čena
So 1 kašičica
Prašak za pecivo 1 kesica
Ulje 3 kašike
Margarin 1 kašika
Prezle 2 kašike
Način pripremeOčistiti paškanat i iseckati. Dinstati na ulju uz povremeno dodavanje vode dok ne omekša (oko 30 minuta). Posoliti, dodati ispasiran beli luk i parmezan. Ispasirati i prohladiti.Umutiti
čvrst sneg od belanaca, dodati jedno po jedno žumance i kiselu pavlaku.Kad se masa ujednači dodati paškanat i na kraju lagano umešati obe vrste brašna pomešane sa praškom za pecivo.
Četvrtast pleh (optimalna veličina 28cmx40cm) premazati margarinom i posuti prezlom. Sipati testo i poravnati vlažnim nožem. Peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni 25-30 minuta.Prohladiti, seći na komade željene veličine i poslužiti uz sveže povrće i
PESTO SOS
Potreban materijal
List bosiljka 100 gr
List peršuna 2 veze
Beli luk 2 čena
Ulje-maslinovo 1 kašika
Parmezan – rendani 2 kašike
Način pripremeLišće bosiljka i peršuna iseckati pa zajedno sa belim lukom ispasirati. Dodati ulje i parmezan i ujednačiti masu.Napomena:
Pesto sos je nezaobilazni deo italijanske kuhinje. Za njegovu pripremu, kažu Italijani, ima onoliko recepata koliko ima porodica.
Permalink | Komentari (22) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Oktobar 23, 2011,11:11
Delo ljudskih ruku stvoreno da spaja.
Dve obale veštačkog potoka
Da ukrasi
Prostor za uživanje
Da vas ostavi bez daha
Izleči od akrofobije
Kad pogled ka nestvarno lepoj reci pošaljete
Permalink | Komentari (18) | Trekbekovi (0)