Kuhinja i oko nje

Lepe reči i lepi zalogaji

« Jun 2025 »
Ne Po Ut Sr Če Pe Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Januar
23

LJUBAV

grickalice za dokolicu | domacica | Januar 23, 2012,19:38

Uz zahvalnost Mahamaji

 

Permalink | Komentari (23) | Trekbekovi (0)

Januar
11

POSTPRAZNIČNA...

Generalna | domacica | Januar 11, 2012,11:11

Priča u slikama.

Od zrna pšenice hleb poraste

Kapljice uspomena,

Uz malu pomoć nadglednika

Novo stanište postanu

Iz činije suvog voća

Uz malo truda

Za predstojeći praznik nikne

SLATKA SALAMICA

Potreban materijal

Suve smokve 100gr

Suve kajsije 100gr

Urme 100gr

Orasi 100gr

Badem 50gr

Š
ećer-prah 50gr

Vanilin-šećer 1 kesica

Rum 2 kašike + 1 kašičica

Crna čokolada 75gr

Šećer-kristal 1 kašika

Ulje 1 kašičica

Način pripreme

Na mašini za meso samleti smokve, urme i kajsije. Dodati samlevene orahe i iseckane bademe.

Na dasku za mešenje
sipati prah-šećer i vanilin, dodati samleveno voće i mesiti uz postepeno dodavanje ruma. Kada se masa ujednači rastanjiti je na debljinu oko 0.5cm, staviti isečen ratluk i urolati. Za glazuru istopiti čokoladu sa kristal-šećerom, uljem i kašičicom ruma, prohladiti i preliti rolat.

Ostaviti na hladnom da se stegne i seći na parčad debljine oko 1cm.

Permalink | Komentari (42) | Trekbekovi (0)

Januar
03

UMESTO ŽELJA

Generalna | domacica | Januar 03, 2012,11:11

Znaš, ovaj san je već prilično iskrzan na ivicama.

Ima i par poderotina.

Napravili ih vrhovi prevelikih želja.

Onih kojima su i zvezde bile prenisko.

One male, malecne, ovovlicne...

Poput zvezdane prašine vijaju se medju oblacima.

Pokušavam da ih stignem.

Sa smrznutih grana uberem.

Da ih ušuškam u topli san.

Ali, avaj, ovaj san je već prilično iskrzan na ivicama.

Tišina mu je štit.

Ali, ponekad za
zvuči kao da je hiljadu kristalnih čaša sa litice u ponor sletelo.

Zato, izvuci iz rukava jednu reč.

Kao kartu iz špila od 52.

Neka ti ona bude vodilja.

Za ovu sedmicu koja pred tobom svoje dane i sate otvara.

Krila ti ne mogu podariti.

Ali ti mogu napraviti

PTIČJI KUGLOF

Potreban materijal

Brašno-pšenično 1 čaša

Prašak za pecivo 1 kesica

So 1 kašičica

Šećer 1 kašika

Heljda u zrnu 50 gr

Kikiriki-blanširani 50 gr

Susam 50 gr + 3 kašike

Seme suncokreta 50 gr

Seme lana – mleveno 4 kašičice

Ulje 50 ml

Mineralna voda – gazirana 50 ml

Margarin 2 kašike

N
ačin pripreme

Mleveno seme lana izmešati sa 6 kašičica mlake vode i ostaviti da odstoji oko 15 minuta.

Izmešati brašno, so, šećer i prašak za pecivo. Uz stalno mešanje sipati naizmenično ulje i mineralnu vodu. Dodati seme lana, ujednačiti masu, pa lagano umešati ostale sastojke.

Kalup za kuglof prečhika 24 cm premazati margarinom i posuti susamom. Sipati testo i staviti u rernu zagrejanu na 175 stepeni. Peći oko 35-40 minuta.

Izručiti na tanjir, prohladiti i seći na parčad željene veličine.

Napomena. Mleveno seme lana pomešano sa mlakom vodom je zamena za jaja.

Permalink | Komentari (24) | Trekbekovi (0)

Decembar
29

NOVOGODIŠNJA ČESTITKA

Generalna | domacica | Decembar 29, 2011,11:11

Permalink | Komentari (33) | Trekbekovi (0)

Decembar
23

3 IN 1

grickalice za dokolicu | domacica | Decembar 23, 2011,09:09

Prvo je bilo ovo

 

onda smo se prepucavali

On meni

ja odgovorim

Sad čekam...

Da vidim da li je treća-sreća

ili opet samo

pogrešna ja...

Permalink | Komentari (11) | Trekbekovi (0)

Decembar
12

POZITIV +

Generalna | domacica | Decembar 12, 2011,21:21

Decembarski ponedeljak.

Nebo malo namršteno, povremeno zaplače, pomalo se osmehne...

Severac i košava se sakrili u visoke krošnje.

Poznata adresa.

Nije da brojim, ali dolazim već peti put.

Zbog dogadjaja koji su uvek unikatni.

Današnji je ...

Što da vam kažem kad odavno znate.

Spoj starog i novog .

Virtuelni svet pretočen u knjigu.

Za one koji su bili sprečeni da dodju...

Propustili ste:

Svestranog voditelja koji pleše dušom i telom

Madjioničara koji ima nepresušan izvor čarobnog praha

Ptičicu koja nežnim stihovima cvrkuće

Pauka u čiju bi mrežu mnoge dame želele da se upletu

Vrapca koji lavljim glasom čita svoje stavove

Vuka čija je nežnost visoka do neba

Damu čija se trema u osmeh pretopila

Nauk kako se može prepoznati ljubav

Spoj lepih reči i zvuka gitare

Koliko razboritosti može stati u malo telo

D
evojče sa hiljadu talenata

Profesora koga bi svi djaci poželeli za razrednu

Mamu kojoj ne zamerate što izaziva nesanicu

Nemirnu i nadarenu da spoji ljubav i posao leptiricu

Momka koji rečima i grafičkim vratolomijama daje smisao

Tri dame koje su nadahnuto čitale tekstove onih koji su nam nedostajali

I posebno publiku.

Prijateljsku podršku aplauzom, poneko oko sestrinskom suzom orošeno
, ozarenošću pravih prijatelja ispunjeno,

reči najmaladjeg prisutnog koji će pamtiti svoje prvo književno veče

Beogradsko predvečerje umotano u šal od osmeha i pozitivne energije koja je letela.(Verujem da je u obližnjem Urgentnom centru zabeležen povećan broj pacijenata kojima je lekarska pomoć iznenada postala nepotrebna).

Lepo raspoloženje

I vrlo ukusno posluženje

Permalink | Komentari (54) | Trekbekovi (0)

Decembar
05

ZA LEP DAN

grickalice za dokolicu | domacica | Decembar 05, 2011,17:17

Lepo raspoloženje ne raste na drveću.

Ali se ponekad može ubrati pogledom.

Kad prolećnu haljinu cvetom ukrasi

Ili za jutarnju toaletu izvor kao ogledalo iskoristi

Kao jato ptica zalepršaju misli

I na vrh se smeste

Stoletnim, čvornovatim prstima raspara oblake

I magičnu svetlost oku podari

Da u šuštavi bakarni tepih koloplet tuge se utopi

Jer kao zlatna kiša suton oboji

I sećanje u radost preboji

Permalink | Komentari (14) | Trekbekovi (0)

Novembar
29

POGLED

Generalna | domacica | Novembar 29, 2011,11:11

Gledam te iz prikrajka.

Poluspuštenih trepavica.

Pokušavam da te zavedem?

Ili da sebe obmanem?

Nekad je u moj pogled moglo da se smesti:

Dve ruke majčine u zagrljaj spletene,

Brod od papira na kome se u dekino srce plovi,

Staza
od mesećine i vihor poljubaca,

Beli leptir nežnosti i korpa snova,

Zvuk letnje večeri i pljusak zvezdanog sjaja,

Orahova ljuska sećanja što po moru uspomena plovi,

Putevi što tragove na moje tabane urezaše...

Ali, danas sam samo u tebe zagledana...

Znam da si usamljen...

I zato poješću te!

PUŽIĆI

Potreban materijal

Brašno –
pšenično 400gr + 2 kašike

Kvasac 10gr

Kakao-prah 2 kašike

So 1/8 kašićice

Šećer-kristal 2 kašike

Mlaka voda 200 gr

Orasi 50 gr seckanih

Ulje 2 kašike

Š
ećer-smedji 200 gr

Med 2 kašike

Rum 1 kašika

Voda 300 gr

N
ačin pripreme

Izdrobiti kvasac, pomešati sa kristal-šećerom i naliti sa 200 gr mlake vode. Kad uskisne dodati brašno, ulje i so. Mutiti mikserom (brzina 2) dok se od testa ne formira lopta ( oko 3 minuta). Podeliti na dva dekla, pa u jedan deo dodati kakao-prah a u drugi 2 kašike brašna. Oba dela ostaviti na toplom oko 30 minuta.Tamni

deo razvući u ploču debljine 0.5 cm i posuti seckanim orasima. Preko oraha staviti svetli deo i oklagijom rastanjiti. Seći na trake širine 1cm i uvijati u spiralu.

Poredjati u pleh premazan margarinom i peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni 15 minuta.

Prokuvati smedji šećer, rum i med sa vodom, pa toplim sirupom preliti gotove pužiće.

Ostaviti da se tečnost upije i ohladi.

Ako preostane možete poslužiti i goste.

Permalink | Komentari (40) | Trekbekovi (0)

Novembar
24

ZLATNI OTISCI

Generalna | domacica | Novembar 24, 2011,12:12

Lepi trenuci obično prolete

Pod zracima zalazećeg Sunca

Zlatnim borovima optočena planina

I dalje širi svoje grane.

U Kokinom brodu nema ni koka ni brodova

Ali zato Zlatarsko (jezero Uvac) čuva uspomenu

Na potopljeno naselje

A domaćica bi da prizove darove leta

Jer pravi

KOTORSKE KREMPITE

Potreban materijal

Lisnato testo 600 gr

Mleko 0.5 l

Puter 250 gr

Š
ećer –kristal 10 kašika

Jaja 5 komada

Brašno 3 kašike

Gustin 3 kašike

Vanila-šipka 1 komad

Š
ećer-prah za posipanje Način pripreme

Podeliti testo na tri dela i svaki razvući u pravougaonu ploču debljine tupe strane noža.

Iseći ih na kvadrate i peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 12 minuta. Ohladiti. Jaja umutiti sa kristal-šećerom, brašnom i gustinom pa kuvati na pari. Kad počne da se zgušnjava polako dodavati mleko prokuvano sa šipkom vanile.

Uz stalno mešanje kuvati dok ne počne da se odvaja od kašike.

Prohladiti i dodati umućen puter.

U četvrtastu činiju staviti jedan red testa, preliti polovinom fila, složiti drugi deo testa i preko njega ostatak fila. Prekriti preostalim kvadratima i posuti prah-šećerom.

Ostaviti na hladnom.

Poslužiti uz osvežavajući osmeh i pitke priče.

Permalink | Komentari (34) | Trekbekovi (0)

Novembar
19

UPOZORENJE

Generalna | domacica | Novembar 19, 2011,18:49

Nije dozvoljeno koristiti tudje nickove prilikom potpisivanja komentara!

Permalink | Komentari (28) | Trekbekovi (0)

Novembar
15

ŠVALJA BEZ NAPRSTKA

Generalna | domacica | Novembar 15, 2011,11:11

Retko kroji i šije po porudžbini.

Ali uredno uzima mere i zapisuje u notes sa bezbroj stranica.

Sasluša tražioca, ponekad se osmehne, ponekad rukom odmahne...

Od jednostavne haljine ume čudo da napravi dodajući karnerčiće, porupčiće, vezene detaljčiće ili strogo ispeglane faltice.

Ponekad doda i ukras koji se može uplesti u kosu.

Kao mašnica sećanja...

Prilikom šivenja ne koristi naprstak.

Pa se ubode...

I zaboravi da izvadi špenadle.

Haljina postane bockava.

Ali, ne možete je zameniti.

Sa setom otvorite orman i poželite da neku od starih - raskošnih, meko prijatnih ponovo obučete.

Džaba Vam trud.

Ova najnovija se pribila uz Vas.

Bocka li bocka...

Jer, gospodjica švalja Vreme ne prima prigovore.

Koliko je bockava ova sadašnjica ne mora niko da Vam kaže.

Znate i sami da svaku špenadlu-nevolju morate nekako sami izvaditi.

Jedan od načina je svakako i poseta kuhinji.

KIĆANKE – PIROŠKE PIROĆANSKE

I varijanta - slano                       II varijanta - slatko

Potreban materijal                     Potreban materijal

Hleb – 1 vekna (oko 600gr)      Hleb – 1 vekna (oko 600 gr)

Jaja 2 komada                          Laneno seme – mleveno 4 kašičice

Prašak za pecivo 1 kašičica      Prašak za pecivo 1 kašičica

Šargarepa 3-4 komada             Jabuke 3-4 komada

Paprika 3-4 komada                  Suvo groždje 100 gr

Crni luk 1 manja glavica            Rum 3 kašike

Beli luk 2 čena                          Šećer 2 kašike ( med 1 kašika)

So po ukusu                             Šećer-prah 4-5 kašika

Ruzmarin 1 kašičica                 Cimet 1 kašičica

Ulje za pržrnje                          Ulje za prženje

Način pripremeSa hleba starog najmanje jedan dan oštrim nožem odstraniti koricu. I

seći na kocke i natopiti mlakom vodom. Ostaviti oko pola sata pa ocediti.

Za slanu varijantu iseckati luk, paprike i šargarepu i izdinstati na malo ulja. Posoliti po ukusu i dodati izmrvljen ruzmarin.

U ocedjen hleb dodati u
mućena jaja, ohladjeno povrće i prašak za pecivo.

Uz pomoć kašike umočene u toplo ulje vaditi kićanke i pržiti oko 2 minuta sa svake strane.Poslužiti toplo

uz sve vrste mlečnih napitaka.

Za slatku varijantu seme lana pomešati sa 4 kašičice mlake vode i praškom za pecivo pa umešati u ocedjen hleb.

Jabuke narendati, izmešati sa suvim groždjem, rumom i šećerom (medom) i dodati u pripremljen hleb.

Pržiti na isti način kao i slane.

Gotove kićanke posuti prah-šećerom pomešanim sa cimetom.

Poslužiti toplo uz voćne sokove.

Permalink | Komentari (18) | Trekbekovi (0)

Novembar
08

IZ LETNJEG SPOMENARA

grickalice za dokolicu | domacica | Novembar 08, 2011,13:13

Lelujava haljina jutra kroz ruzmarin se proteže

Dok sunčev zrak niz liticu klizi

Da modroj dubini sjaj podari

I prozirni zvuk talasa probudi

Kamenu postelju svekrvinog jezika utopli

A kad se noć, poput sokola,

Na zaliv obruši

Vodena kočija u svet bajki zaplovi

Permalink | Komentari (27) | Trekbekovi (0)

Novembar
06

GOSPODIN SA ŠEŠIROM

Generalna | domacica | Novembar 06, 2011,11:11

Šeta ulicama i parkovima osmehujući se.

Sedne na klupu ili za sto u uglu kafića, posmatra prolaznike...

Pozdravlja ponekog laganim naklonom ili skidanjem šešira.

A ti šeširi su posebna priča.

Uvek u skladu sa godišnjim dobom i cvetom u rupici revera.

Leti je to slamni sa trakom u boji mora i vlažnog peska, jesenji je kicoški žirardo sa trakom u bojama šuštavog lišća i mirisnih plodova.

Zimska ušanka sa odbleskom pahulja i zaledjenih jezera liči na polarnog medveda koji jedva čeka da bude zamenjen prolećnim.

Polucilindrom sa trakom od mladih trava, ljubičica i majskih ruža.

Deca ga radoznalo posmatraju, mladi sa nevericom, a stariji mu otpozdravljaju osmehom.

Niko ne zna gde zapravo stanuje. Ni zašto nekad nestane ukoliko ga neko uporno prati.

Gospodin Zaborav.

Nisam ga sretala ovih dana, pa ispunjavam obećanje dato AnaM – recept po njenom ukusu:

 

PUNJENE TELEĆE GRUDI

Potreban materijal

T
eleće grudi 1.5 kg

Kulen 150 gr

Jaja 1 komad

Hleb 150 gr

Crno vino 0.5l

Biber u zrnu 1 kašičica

Puter 2 kašike

Peršun-list 1 kašika seckanog

So po ukusu

Način pripreme

Izvući kosti iz mesa i staviti ga u sud sa vinom kome je dodat biber u zrnu. Ostaviti na hladnom najmanje 2 časa.

Hleb potopiti u malo mlake vode, ocediti i pomešati sa peršunom i seckanim kulenom. Dodati razmućeno jaje i ujednačiti masu.

Ovom masom napuniti ocedjeno i posoljeno meso i staviti u tepsiju premazanu puterom. Poklopiti i staviti u hladnu rernu. Podesiti temperaturu na 180 stepeni i peći oko 2 časa.

Poslužiti toplo uz prilog od povrća.

Permalink | Komentari (23) | Trekbekovi (0)

Oktobar
27

ŽIVOT JE...

Generalna | domacica | Oktobar 27, 2011,12:12

Nekad abonos, nekad slonova kost.

Uvek je potreban odgovarajući alat da ga izrezbariš.

Na samo tebi svojstven način da ostaviš trag.

Da pokupiš malene dragulje :

Biser-
suze, smaragd-dane, rubin-osmehe, filigran-reči

koje ćeš nanizati u ogrlicu koja će ti krasiti nevesele dane.

Ovde i sada je ono s čime raspolažeš.

Umorna/an si?

Predahni i osveži pogled.

Ophrvan/a brigama?

Nasmeši se.

Gladna/an?

Z
asuči rukave i spremi

PITA OD PAŠKANATA

Potreban materijal

Paškanat 500 gr

Jaja 4 komada

Brašno-pšenično 8 kašika

Brašno-kukuruzno 8 kašika

Kisela pavlaka 200 gr

Parmezan – rendani 4 kašike

Beli luk 2 čena

So 1 kašičica

Prašak za pecivo 1 kesica

Ulje 3 kašike

Margarin 1 kašika

Prezle 2 kašike

N
ačin pripreme

Očistiti paškanat i iseckati. Dinstati na ulju uz povremeno dodavanje vode dok ne omekša (oko 30 minuta). Posoliti, dodati ispasiran beli luk i parmezan. Ispasirati i prohladiti.Umutiti

čvrst sneg od belanaca, dodati jedno po jedno žumance i kiselu pavlaku.

Kad se masa ujednači dodati paškanat i na kraju lagano umešati obe vrste brašna pomešane sa praškom za pecivo.

Četvrtast pleh (optimalna veličina 28cmx40cm) premazati margarinom i posuti prezlom. Sipati testo i poravnati vlažnim nožem. Peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni 25-30 minuta.

Prohladiti, seći na komade željene veličine i poslužiti uz sveže povrće i

PESTO SOS

Potreban materijal

List bosiljka 100 gr

List peršuna 2 veze

Beli luk 2 čena

Ulje-maslinovo 1 kašika

Parmezan – rendani 2 kašike

N
ačin pripremeLišće bosiljka i peršuna iseckati pa zajedno sa belim lukom ispasirati. Dodati ulje i parmezan i ujednačiti masu.

Napomena:

Pesto sos je nezaobilazni deo italijanske kuhinje. Za njegovu pripremu, kažu Italijani, ima onoliko recepata koliko ima porodica.

Permalink | Komentari (22) | Trekbekovi (0)

Oktobar
23

MOSTOVI

grickalice za dokolicu | domacica | Oktobar 23, 2011,11:11

Delo ljudskih ruku stvoreno da spaja.

Dve obale veštačkog potoka

Da ukrasi

Prostor za uživanje

Da vas ostavi bez daha

Izleči od akrofobije

Kad pogled ka nestvarno lepoj reci pošaljete

Permalink | Komentari (18) | Trekbekovi (0)

«Prethodni   1 2 3 4 5 6 7 ... 32 33 34  Sledeći»
Pretraži
Najnovije...
  • OBOJENO TRAŽENJEM
  • SLIKE...
  • ZAPIS DUŠE
  • SVE PRODJE...
  • KIKI, MIKI, RIKI
  • ZDRAVO
  • ĆUTANJE
  • IMA ŽIVOTA...
  • ZASEDANJE KRIZNOG ŠTABA
  • NA PLUS ČETRDESET
Kategorije
  • Generalna [341]
  • grickalice za dokolicu [141]
  • kulinarstvo [11]
  • domaći zadatak [12]
  • internet [2]
  • brojke i slova [0]
Arhiva
  • April 2013 [1]
  • Mart 2013 [1]
  • Februar 2013 [3]
  • Januar 2013 [3]
  • Avgust 2012 [1]
  • Jul 2012 [1]
  • April 2012 [1]
  • Februar 2012 [2]
  • Januar 2012 [5]
  • Decembar 2011 [4]
  • Novembar 2011 [6]
  • Oktobar 2011 [5]
  • Avgust 2011 [4]
  • Jul 2011 [3]
  • Jun 2011 [3]
  • Maj 2011 [1]
  • April 2011 [2]
  • Mart 2011 [1]
  • Februar 2011 [3]
  • Januar 2011 [4]
  • Decembar 2010 [3]
  • Novembar 2010 [2]
  • Oktobar 2010 [2]
  • Septembar 2010 [2]
  • Avgust 2010 [4]
  • Jun 2010 [3]
  • Maj 2010 [6]
  • April 2010 [6]
  • Mart 2010 [1]
  • Februar 2010 [8]
  • Januar 2010 [7]
  • Decembar 2009 [9]
  • Novembar 2009 [9]
  • Oktobar 2009 [7]
  • Septembar 2009 [5]
  • Avgust 2009 [10]
  • Jul 2009 [15]
  • Jun 2009 [13]
  • Maj 2009 [17]
  • April 2009 [17]
  • Mart 2009 [18]
  • Februar 2009 [17]
  • Januar 2009 [19]
  • Decembar 2008 [9]
  • Novembar 2008 [11]
  • Oktobar 2008 [7]
  • Septembar 2008 [8]
  • Avgust 2008 [13]
  • Jul 2008 [18]
  • Jun 2008 [15]
  • Maj 2008 [18]
  • April 2008 [18]
  • Mart 2008 [16]
  • Februar 2008 [14]
  • Januar 2008 [15]
  • Decembar 2007 [13]
  • Novembar 2007 [19]
  • Oktobar 2007 [19]
  • Septembar 2007 [21]
  • Avgust 2007 [8]
  • Jul 2007 [10]
Moji linkovi
Generalna
ne propuštam da posetim
Meni
  • Početna strana
  • Arhiva
  • Fascikle
  • Administracija
Sindikat
  • RSS 0.90
  • RSS 1.0
  • RSS 2.0
  • Atom
 
Copyright@2007. Reic's Place. All rights reserved. Powered by Lifetype.
Designed by Dieter Schneider, CssTemplateHeaven. Ported to Lifetype by Reic Wang.