Lepe reči i lepi zalogaji
Generalna | domacica | Jul 08, 2008,11:47
Lingvisti kažu da samoglasnici daju rečima mekoću.
Suglasnici dinamičnost.
Zvuk kiše koja pada nije isti kao one koja rominja.
Jutros, na nekim vestima u osam, obećaše Beogradjanima kišu.
Za dva sata.
Od prilike. ( do Ivanjice je 40 km, ali to nema veze).
Zauzeh mesto pored prozora.
Da bolje vidim.
Da jače aplaudiram.
U medjuvremenu:
Perem sudove.
Punim tikvice.
Perem sudove.
Punim paprike.
Perem sudove.
Punim paradajz.
Sve u očekivanju i ritmu.
Ako i vi još uvek čekate, moj vam je savet:
Man’te se ćorava posla!
Uložite žalbu, ako znate kome treba i spremite ručak. Ako ne možete da šetate po bašti, preselite je u tanjir.
MOJA LEPA BAŠTA
Potreban materijal
v Tikvice 2 komada
v Paprike-babure 2 komada
v Paradajz 2 komada
v Krompir 2 komada
v Kupus-sladak 2 lista
v Šargarepa 2 komada
v Crni luk 1 glavica
v Beli luk 2 čena
v Peršun-list 1 kašika seckanog
v Pirinač 125 gr
v Začin od povrća 1 kašičica
v Biber-mleveni ½ kašičice
v Aleva paprika 1 kašičica
Način pripreme
Tikvice i krompir oljuštiti, preseći na pola i izdubiti. Paradajzu odseći gornji deo, izvaditi meso i seme i ostaviti da se ocedi. Paprike očistiti od semena, listovima kupusa skinuti zadebljali deo i popariti ih kipućom vodom.
Crni i beli luk iseckati, izmešati sa pirinčem i narendanom šargarepom, pa dodati sve ostale začine. Ovom masom puniti pripremljeno povrće i slagati u šerpu. Praznine ispuniti iseckanim ostacima krompira, tikvica i paradajza. Naliti hladnom vodom da ogrezne, poklopiti i kuvati na tihoj vatri 30 minuta.
Napomena: može se služiti i toplo i hladno, uz dodatak kiselog mleka ili pavlake, sira, kajmaka...
Permalink | Komentari (51) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Jul 07, 2008,10:21
U mojoj duši, početak jula je obeležen pomešanim emocijama.
Upletenim u plamen sveća i ivančica.
Zamršenim u zrelo poleglo klasje .
Obojen mirisima, osvetljen fenjerima svitaca.
Oplemenjen dodirima dragih ljudi kojih više nema.
Vreme kada vilin konjic donese zaboravljeni trenutak nečijeg osmeha.
Kada na krilima leptira ugledam poljupce.
Na oblaku staze bez početka.
U vetru šapat beznadja.

Dolaze mi u susret daljine
I gledam crno
Njihove zelene oči.
Žmurim na jedno oko,
U duši mi vene
Odavno zaboravljeno lišće
Spremljeno za herbarijum snova.
Bole me rane od kiše,
Pritiska neki nepoznati,
Nevidljivi šapat osmeha.
Dajte mi leto!
Onda kad ja to hoću.
Onda kad meni treba.
Permalink | Komentari (31) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Jul 03, 2008,10:32






Permalink | Komentari (39) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jul 02, 2008,15:10
Sve koji su zainteresovani.
Dragi moji,
kao što verovatno i sami znate, era godišnjih odmora je počela. Mnogi su već umočili prste u plave morske talase, zaradili prve crvene fleke koje piju jogurt, izgubili naočare za Sunce...
Ja sam ove godine sprečena da se brčkam, a ove tropske vrućine me ubediše da je najbolji odmor na planini. Po mogućstvu sa snegom, skijanjem i pravljenjem Sneška Belića.
Budući da velike visine ne volim, odlučila sam se za Dubai. Onaj hotel, jedini na svetu, koji nudi mogućnost skijanja u zatvorenom prostoru.
Da vas ne zamaram detaljima sa puta, ovde je sve onako kako piše u reklamnim prospektima.
Jedina zamerka je što nisam uspela da nadjem moje omiljene rukavice ( stare sam zaboravila da ponesem), pa sam zaradila promrzline na rukama.
Po onoj narodnoj: - Klin se klinom izbija, pokušala sam da se izlečim drugim hladnim stvarima. Naravno – sladoledom.
Dobila upalu grla.
Zato molim za razumevanje što me nema.
Voli vas
Vaša domaćica

P.S. Nisam ovo sanjala.
Juče pročitah da ove godine postoji mogućnost topljenja leda i snega, što me podsetilo da moj frižider nikako ne može nadomestiti ono što milijarde ljudi svakodnevno uništava.
Reših da ga odmrznem.
Pomagala mu svojski.
Golim rukama.
Zaradila promrzline na rukama.
Preterala sa sladoledom.
Dobila upalu grla.
Ali, posle uključila rernu.
Što i vama najtoplije preporučujem.
POSNA PITA OD TIKVICA
Potreban materijal
v Tikvice 1 kg
v Beli luk 3 čena
v Peršun 1 veza
v So 3 kašičice
v Paradajz 2 komada
v Margarin 250 g
v Brašno 2,25 šolje
v Hladna voda 6 kašika
v Ulje 4 kašike
Način pripreme
Tikvice oljuštiti, izrendati i pomešati sa dve kašičice soli. Ostaviti da odstoji najmanje 30 minuta i dobro ocediti. Paradajz popariti kipućom vodom, oljuštiti i iseckati na kockice. Beli luk ispasirati. Zagrejati ulje, dodati beli luk, paradajz i tikvice i dinstati na tihoj vatri 20 minuta.
Brašno prosejati i pomešati sa solju, dodati margarin isečen na listiće i uz stalno mešenje postepeno dodavati vodu, kašiku po kašiku.Kada se od testa formira lopta (posle oko 3 minuta mešenja) staviti je u frižider da odstoji najmanje 15 minuta.
Testo podeliti na dva dela u odnosu 1:2.Veći deo razviti u ploču debljine oko 1 cm i njome prekriti dno i stranice pleha. Sipati prohladjene tikvice, posuti seckanim peršunom i poklopiti drugim delom testa. Ivice donjeg dela testa preklopiti preko gornje kore i pritisnuti. Izbosti viljuškom na nekoliko mesta i peći oko 20 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 220 stapeni.
Permalink | Komentari (24) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jul 01, 2008,11:07

Permalink | Komentari (19) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jun 30, 2008,11:13

Permalink | Komentari (29) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jun 29, 2008,00:01
Rodjendan je jednoj veoma posebnoj osobi.
Pre 15 godina jedno Sunce je obradovalo mamu i tatu.
Pre deset meseci obradovalo je svojom pojavom ovaj blog-servis.
Osoba iz čijeg svakog čuperka izvire nežnost.
Čiji je osmeh sjajan i lepršav. ( Znam, ima kolekciju, ali ja samo ovaj vidim. )
Osoba iz čijih očiju zrači ljubav. ( Ne znam drugo ime za tu boju. )
Veliki čovek i veliko dete.
Iskreno, nasmešeno,vragolasto.
Ponekad zbunjeno, uplakano, razočarano.
Ali uvek
Mezimče.
Par dana smišljah reči koje još niko nije rekao. ( Naravno da ih nema. )
Prati svoju zvezdu, dosanjaj svoje snove, deli radost i osmehe


Ako su reči ostale neizmišljene, torta će ih nadomestiti.
VESELA TORTA
Potreban materijal
v Jaja 14 komada
v Šećer-kristal 9+10 +6 kašika
v Brašno 6 kašika
v Orasi 100 gr
v Lešnici 100 gr
v Maline 400 gr
v Čokolada za kuvanje 100 gr
v Puter 250 gr
v Slatka pavlaka za šlag 250gr
v Želatin 1 kesica
v Ekstrakt maline 1 kašičica
Način pripreme
Lešnike propeći u rerni zagrejanoj na 150 stepeni, oljuštiti i samleti.
Orahe iseckati, maline propasirati.
Za prvu koru umutiti čvrst sneg od 3 belanca, dodati 3 žumanca i 3 kašike kristal šećera. Kada se šećer u potpunosti rastopi dodati 1 kašiku brašna i samlevene lešnike. Lagano izmešati i sipati u kalup oblika srca obložen peki-papirom.
Peći 12 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Ohladiti.
Za drugu koru umutiti čvrst sneg od 3 belanca, dodati 3 žumanca i 3 kašike šećera. Kada se šećer u potpunosti rastopi lagano umešati 2 kašike brašna i seckane orahe. Ispeći u istom kalupu i na isti način kao prvu. Ohladiti.
Za treću koru umutiti čvrst sneg od 3 belanca, dodati 3 žumanca i 3 kašike kristal šećera. Kada se šećer u potpunosti istopi dodati 3 kašike brašna, lagano izmešati i presuti u kalup.
Peći 12 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Ohladiti.
Ekstrakt maline rastvoriti u 100 gr mlake vode, dodati 6 kašika šećera i zagrevati na laganoj vatri dok se šećer ne istopi. Preliti ravnomerno preko žute kore.
Za fil umutiti 5 celih jaja sa 10 kašika kristal-šećera i kuvati na pari dok se ne zgusne. Podeliti na dva dela, pa u jedan dodati čokoladu i nastaviti sa kuvanjem dok se čokolada ne istopi.
Oba dela fila prohladiti, pa u svaki dodati po 125 gr umućenog putera.
Maline izmešati sa slatkom pavlakom i kesicom želatina pripremljenog prema uputstvu sa kesice. Naneti na ružičastu koru i poravnati.
Koru sa lešnicima staviti na tanjir za serviranje, nafilovati filom sa čokoladom i prekriti korom sa orasima. Naneti žuti fil, poravnati i staviti ružičastu koru sa malinama.
Po obodu premazati tortu ostatkom čokoladnog fila i ukrasiti po želji.
Rashladiti u frižideru najmanje 6 časova.
Permalink | Komentari (18) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jun 26, 2008,13:14
Rasterivanju vrućine i podizanju raspoloženja.
Koliko god se mi koprcali, neke činjenice nas uvek nasmeju.
Ovu pričicu sam dobila uz komentar:
- Pošalji damama koje voliš i gospodi koja će umeti sa ovim da se pomire.
S obzirom da ovde obitava mnogo takvih, predlažem da pročitate.
A woman rubbed a bottle and out popped a genie.
The amazed woman asked if she got three wishes.
The genie said, "Nope, sorry, three-wish genies are a storybook myth. I'm
a one-wish genie. So... what'll it be?"
The woman did not hesitate.
She said, "I want peace in the Middle East. See this map? I want these
countries to stop fighting with each other and I want all the Arabs to
love the Jews and Americans and vice-versa.
It will bring about world peace and harmony."
The genie looked at the map and exclaimed, "Lady, be reasonable.
These countries have been at war for thousands of years.
I'm out of shape after being in a bottle for five hundred years.
I'm good but not THAT good! I don't think it can be done.
Make another wish and please be reasonable."
The woman thought for a minute and said, "Well, I've never been able to
find the right man. You know - one that's considerate and fun, romantic,
likes to cook and help with the house cleaning, is good in bed, and gets
along with my family, doesn't watch sports all the time, and is faithful.
That is what I wish for...a good man."
The genie let out a sigh and said:
"Let me see the fucking map again."
S obzirom da poruka nije sadržavala ništa tipa:
- Ako pošalješ…
- Ako ne pošalješ…
Sem smeha nisam zaradila ništa što vam ovo poslah, ali vi zaradiste odlazak u kuhinju da za sutra spremite ručak.
ZOCINA RIBLJA ČORBA
Potreban mateijal
v Sitna rečna riba 1 kg
v Zelen za supu 1 veza
v Crni luk 2 srednje glavice ( oko 200 gr )
v Beli luk 2 čena
v Paradajz 2 komada
v Paprika-babura 2 komada
v Začin od povrća 1 kašika
v Aleva paprika-slatka 1 kašičica
v Kukuruzni griz 2 kašike
Način pripreme
Očistiti ribu i obmotati komadom gaze. Staviti u lonac ( kotlić ) zajedno sa očišćenom zeleni i iseckanim lukom. Dodati oljušten i na kocke isečen paradajz i papriku isečenu na rezance. Naliti sa dve litre hladne vode i dodati začin od povrća.
Kuvati na tihoj vatri oko jedan sat od momenta kad provri.
Izvaditi zavežljaj sa ribom, odvojiti nekoliko krupnijih komada a ostatak propasirati pa vratiti u lonac. Dodati kukuruzni griz pomešan sa alevom paprikom, dobro izmešati i kuvati desetak minuta.
Vratiti u lonac ostavljene komade ribe i poslužiti toplo.
Permalink | Komentari (38) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jun 24, 2008,12:21
U jučerašnjem postu preskočila.
Ili U strahu su velike oči.
Elem, vraćamo se na nedelju 22.06.2008.
Ona zelena priroda koja me uvek opčini kad dodjem, pored mačaka, naseljena je i pticama poput tetreba, gugutki, svraka i nekih kojima ne znam ime, što ih ne sprečava da cvrkuću i galame. Naročito ujutru i predveče.
Za dobro jutro i laku noć.
Ponekad nas poseti i veverica, uplašeni zeka, zaluta srndać.
Razne bubice i leptirići su uvek tu, ali ponekad dopuzi i gmizavac koji, čak i na slici, kod mene izaziva užasan strah.
Zmija.
Nije otrovna, kažu, čuva kuću. Zove se smuk. Ili u žargonu žmija žmuk.
Ne napada ljude, ne ujeda, a i ako te ujede, nema veze, nije otrovna.
Ovim rečima moja jača polovina pokušava da me ohrabri. Do sada bezuspešno.
U nedelju uveče, posle odlaska gostiju, sedosmo moj dragi i ja da još malo uživamo u tišini, kad se setih da komšijama koje su bile sprečene da dodju na naše malo slavlje, treba odneti kolače.
Spakovah, tutnuh jačoj polovini u ruke, i krenuh ka dvorišnoj česmi.
Uzana drvena staza, blago osvetljena.
Na njoj izvor moje fobije. Krenuo, ko zna gde.
Olovni znoj se pretvori u pljusak, a moje jadne noge uspeše da me dovedu do bezbednog mesta na stolici.
Oči ostaše prikovane za onu spodobu koja je rasla nevidjenom brzinom.
Kada je već poprimila razmere anakonde, a ja čvrsto odlučila da ipak počnem da vrištim i probudim dva-tri susedna sela, vrati se moja jača polovina.
- Nema te već dva sata, crkoh!
- Bila su to samo dva minuta! I šta ćeš na stolici?
- Vidi onaj užas na stazi!!!
- Kakav užas?
- Ne pravi se blesav, ne trebaju ti naočare da vidiš onoliku zmijurinu!
- Ženo moja draga, to su samo dva puža golaća!
Eh, srećom, ostalo još malo slatkiša, da pored zaštitnika i oni pomognu proterivanju straha.
SPEEDY GONSALES
- letnji voćni desert -
Potreban materijal
v piškote 315 gr
v kisela pavlaka 400 gr
v šećer-kristal 4 kašike
v banane 2 komada
v sezonsko voće 400 gr
v šlag-pena 2 kesice
Način pripreme
Ispasirati banane i voće, dodati šećer i kiselu pavlaku, pa dobro izmešati da se masa ujednači.
Dublju staklenu činiju obložiti piškotama, sipati polovinu pripremljenog fila, staviti drugi red piškota i ostatak fila. Prekriti i ovaj red piškotama i pritisnuti, tako da sve piškote budu ppotopljene u fil. Ostaviti u frižideru najmanje 3 sata.
Pred služenje premazati šlag-penom umućenom prema uputstvu sa kesice i ukrasiti po želji.
Napomena: isprobano sa malinama, jagodama, breskvama, kajsijama, kruškama, ananasom. Uvek prija.
Permalink | Komentari (39) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Jun 23, 2008,20:19







Permalink | Komentari (47) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jun 20, 2008,12:31




Permalink | Komentari (22) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Jun 19, 2008,11:08
Permalink | Komentari (41) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jun 18, 2008,10:52




Permalink | Komentari (34) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jun 16, 2008,12:06





Permalink | Komentari (51) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jun 09, 2008,10:12
Pretpostavljam da svi znate šta je genetika:
- Nauka koja objašnjava zašto ličite na svog oca, a ako ne ličite onda zašto bi trebalo.
Pored plavih očiju, talenata, sklonosti ka odredjenim stvarima, genetika nas daruje i naslednim bolestima.
Jedna od njih je, još uvek nedovoljno istražena, glavobolja poznata pod imenom migrena. Stiže najavljena pomalo romantičnim iskricama koje iskaču pred očima, potpuno neromantičnim zavijanjem u stomaku, ili bez najave uleti kao vihor u gustu šumu. Natera vas da zamračite prostor u kome se nalazite, spustite glavu na jastuk i sačekate da ode. Ponekad joj pripretite duplom dozom analgetika koji pomažu ili ne, idete na raznorazna ispitivanja i skenere koji, uglavnom, potvrde da imate nešto ispod skalpa, da vas to nešto boli, ali da je uzrok nepoznat.
Zahvaljujući ovoj nepozvanoj drugarici, juče sam se, umesto sa prirodom, dragim ljudima ili četvoronožnim ljubimcima, družila sa tamnom sobom i jastukom.
Šta ćete, plave oči, vitak stas i zanosan glas su me preskočili, ali ova bolna, smarajuća pojava me sustigla.
No, svako loše ima svoje dobro koje iznedri. Kad ode, ostavi olakšanje i euforiju ( eto jednog odlaska koji je za radovanje), i neodoljivu potrebu za slatkišima.

Pa kako je naša drugarica hyperblogger zamolila, evo recepta za
BAKIN SLATKI HLEB
- Milchbrot -
Potreban materijal
v Brašno 500 gr
v Puter 75 gr
v Kvasac 20 gr
v Mleko 200 gr
v Jaja 2 komada
v Šećer 50 gr
v So 1 prstohvat
v Suvo groždje 100 gr
v Čokolada za kuvanje 100 gr
v Med 2 kašike
v Ekstrakt gorkog badema 2 kapi
Način pripreme
Preliti kvasac sa 2-3 kašike mlakog mleka i kašikom šećera pa ostaviti na toplom da uskisne. Iseckati čokoladu za kuvanje, suvo groždje potopiti u malo mlake vode.
Brašno izmešati sa šećerom i solju, dodati uskisli kvasac, ostatak mleka, žumanca i omekšali puter. Mutiti mikserom (brzina 2) dok ose od testa ne formira lopta – oko 5 minuta. Poprašiti testo brašnom i ostaviti da nadodje oko 30 minuta.
Razviti testo u ploču debljine 2 cm i posuti seckanom čokoladom i ocedjenim suvim groždjem. Formirati veknu i staviti u duguljast puterom podmazan pleh.
Ostavitit da testo naraste 30 minuta, pa staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni.
Peći oko 25 minuta.
Med razrediti sa 2 kašike tople vode, dodati ekstrakt gorkog badema i premazati vruć hleb. Ostaviti da se prohladi i seći na kriške.
Permalink | Komentari (52) | Trekbekovi (0)