Kuhinja i oko nje

Lepe reči i lepi zalogaji

« Decembar 2025 »
Ne Po Ut Sr Če Pe Su
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Jul
08

MONOTONO

Generalna | domacica | Jul 08, 2008,11:47

Lingvisti kažu da samoglasnici daju rečima mekoću.
Suglasnici dinamičnost.
Zvuk kiše koja pada nije isti kao one koja rominja.
Jutros, na nekim vestima u osam, obećaše Beogradjanima kišu.
Za dva sata.
Od prilike. ( do Ivanjice je 40 km, ali to nema veze).
Zauzeh mesto pored prozora.
Da bolje vidim.
Da jače aplaudiram.
U medjuvremenu:
Perem sudove.
Punim tikvice.
Perem sudove.
Punim paprike.
Perem sudove.
Punim paradajz.
Sve u očekivanju i ritmu.
Ako i vi još uvek čekate, moj vam je savet:
Man’te se ćorava posla!
Uložite žalbu, ako znate kome treba i spremite ručak. Ako ne možete da šetate po bašti, preselite je u tanjir.


MOJA LEPA BAŠTA

Potreban materijal

v Tikvice 2 komada
v Paprike-babure 2 komada
v Paradajz 2 komada
v Krompir 2 komada
v Kupus-sladak 2 lista
v Šargarepa 2 komada
v Crni luk 1 glavica
v Beli luk 2 čena
v Peršun-list 1 kašika seckanog
v Pirinač 125 gr
v Začin od povrća 1 kašičica
v Biber-mleveni ½ kašičice
v Aleva paprika 1 kašičica
Način pripreme
Tikvice i krompir oljuštiti, preseći na pola i izdubiti. Paradajzu odseći gornji deo, izvaditi meso i seme i ostaviti da se ocedi. Paprike očistiti od semena, listovima kupusa skinuti zadebljali deo i popariti ih kipućom vodom.
Crni i beli luk iseckati, izmešati sa pirinčem i narendanom šargarepom, pa dodati sve ostale začine. Ovom masom puniti pripremljeno povrće i slagati u šerpu. Praznine ispuniti iseckanim ostacima krompira, tikvica i paradajza. Naliti hladnom vodom da ogrezne, poklopiti i kuvati na tihoj vatri 30 minuta.
Napomena: može se služiti i toplo i hladno, uz dodatak kiselog mleka ili pavlake, sira, kajmaka...


Permalink | Komentari (51) | Trekbekovi (0)

Jul
07

DANI SEĆANJA

grickalice za dokolicu | domacica | Jul 07, 2008,10:21

U mojoj duši, početak jula je obeležen pomešanim emocijama.

Upletenim u plamen sveća i ivančica.

Zamršenim u zrelo poleglo klasje .

Obojen mirisima, osvetljen fenjerima svitaca.

Oplemenjen dodirima dragih ljudi kojih više nema.

Vreme kada vilin konjic donese zaboravljeni trenutak nečijeg osmeha.

Kada na krilima leptira ugledam poljupce.

Na oblaku staze bez početka.

U vetru šapat beznadja.

Dolaze mi u susret daljine

I gledam crno

Njihove zelene oči.

Žmurim na jedno oko,

U duši mi vene

Odavno zaboravljeno lišće

Spremljeno za herbarijum snova.

Bole me rane od kiše,

Pritiska neki nepoznati,

Nevidljivi šapat osmeha.

Dajte mi leto!

Onda kad ja to hoću.

Onda kad meni treba.

Permalink | Komentari (31) | Trekbekovi (0)

Jul
03

DA SE JA PITAM

grickalice za dokolicu | domacica | Jul 03, 2008,10:32

Dan bi imao svitanje

i suton

da me probudi duga koju sunce slika na zavesi

da mi mahnu kapi zaostale od pljuska

da mi se nasmeši

i poljubi me

***

Dodirni noćas Moju zvezdu.
Pogledom.
Osmehom.
Uzdahom.
Pomisli noćas na Moju zvezdu.
Sanjivo.
Iskričavo.
Čeznjivo.
Zapevaj noćas mojoj zvezdi.
Tiho. Kao uspavanku.
Veselo. Kao poskočicu.
Nežno. Kao ljubavnu pesmu.
Dodirni noćas Moju zvezdu.
I ja ću opet biti tu.


Permalink | Komentari (39) | Trekbekovi (0)

Jul
02

PISMO ZA...

Generalna | domacica | Jul 02, 2008,15:10

Sve koji su zainteresovani.
Dragi moji,
kao što verovatno i sami znate, era godišnjih odmora je počela. Mnogi su već umočili prste u plave morske talase, zaradili prve crvene fleke koje piju jogurt, izgubili naočare za Sunce...
Ja sam ove godine sprečena da se brčkam, a ove tropske vrućine me ubediše da je najbolji odmor na planini. Po mogućstvu sa snegom, skijanjem i pravljenjem Sneška Belića.
Budući da velike visine ne volim, odlučila sam se za Dubai. Onaj hotel, jedini na svetu, koji nudi mogućnost skijanja u zatvorenom prostoru.
Da vas ne zamaram detaljima sa puta, ovde je sve onako kako piše u reklamnim prospektima.
Jedina zamerka je što nisam uspela da nadjem moje omiljene rukavice ( stare sam zaboravila da ponesem), pa sam zaradila promrzline na rukama.
Po onoj narodnoj: - Klin se klinom izbija, pokušala sam da se izlečim drugim hladnim stvarima. Naravno – sladoledom.
Dobila upalu grla.
Zato molim za razumevanje što me nema.
Voli vas
Vaša domaćica


P.S. Nisam ovo sanjala.
Juče pročitah da ove godine postoji mogućnost topljenja leda i snega, što me podsetilo da moj frižider nikako ne može nadomestiti ono što milijarde ljudi svakodnevno uništava.
Reših da ga odmrznem.
Pomagala mu svojski.
Golim rukama.
Zaradila promrzline na rukama.
Preterala sa sladoledom.
Dobila upalu grla.
Ali, posle uključila rernu.
Što i vama najtoplije preporučujem.

POSNA PITA OD TIKVICA

Potreban materijal

v Tikvice 1 kg
v Beli luk 3 čena
v Peršun 1 veza
v So 3 kašičice
v Paradajz 2 komada
v Margarin 250 g
v Brašno 2,25 šolje
v Hladna voda 6 kašika
v Ulje 4 kašike


Način pripreme

Tikvice oljuštiti, izrendati i pomešati sa dve kašičice soli. Ostaviti da odstoji najmanje 30 minuta i dobro ocediti. Paradajz popariti kipućom vodom, oljuštiti i iseckati na kockice. Beli luk ispasirati. Zagrejati ulje, dodati beli luk, paradajz i tikvice i dinstati na tihoj vatri 20 minuta.
Brašno prosejati i pomešati sa solju, dodati margarin isečen na listiće i uz stalno mešenje postepeno dodavati vodu, kašiku po kašiku.Kada se od testa formira lopta (posle oko 3 minuta mešenja) staviti je u frižider da odstoji najmanje 15 minuta.
Testo podeliti na dva dela u odnosu 1:2.Veći deo razviti u ploču debljine oko 1 cm i njome prekriti dno i stranice pleha. Sipati prohladjene tikvice, posuti seckanim peršunom i poklopiti drugim delom testa. Ivice donjeg dela testa preklopiti preko gornje kore i pritisnuti. Izbosti viljuškom na nekoliko mesta i peći oko 20 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 220 stapeni.



Permalink | Komentari (24) | Trekbekovi (0)

Jul
01

GLAVNA ULOGA

Generalna | domacica | Jul 01, 2008,11:07

Ili kako bi enigmatičari rekli – rola.
U ovom postu je namenjena našem kolegi-blogeru čiji je nick glumac.
Jednom prilikom sam već kazala da nemam pojma šta glumi, ali da mu to odlično uspeva.
Momentalno uživa u raspustu, šeta pored Drine i ne pokušava da je ispravi, druži se sa ljudima koje je malo vidjao dok je trajao semestar, svrati ovde da nas pozdravi i izazove smešak odobravanja, jer
Godina, ona studentska, očišćena je u junu.
Možda sada čita oglase:
„Prodajem tri mačke: dve različite i jednu istu.”
“Zgodan inženjer građevine, voli decu i životinje, ne pije i ne puši, svira klasični klavir, prodaje jelovu građu.”
Student druge godine, zabavan, šarmer, poseduje komp sa netom, mobilni, MSN-adresu, želeo bi da nauči da kuva.
Šifra: domaćice, daj tu obećanu tortu!


Već smo kazali bravo, drago nam je, samo tako i sve ostalo što uz to ide. Ostalo je samo da napravimo

STUDENTSKA TORTA

Potreban materijal
v Puter 140 gr
v Šećer-kristal 140 gr
v Badem 140 gr
v Brašno 140 gr
v Limun 1 komad
v Slatka pavlaka za šlag 500 gr
v Krem-fix 2 kesice
v Šećer-prah 4 kašike
Način pripreme

Badem popariti kipućom vodom, oljuštiti, osušiti i iseckati.
Puter penasto umutiti sa kristal-šećerom, dodati sok i narendanu koru limuna, pa kada se masa ujednači dodati seckane bademe i brašno. Dobro izmešati i podeliti na tri dela. Okrugli kalup prečnika 24 cm premazati puterom i obložiti peki- papirom.
Svaki deo peći 12 minuta na 220 stepeni. Ohladiti.
Slatku pavlaku umutiti sa prah-šećerom i krem- fixom, pa nafilovati ohladjene kore. Ostatkom šlaga premazati tortu po obodu i ukrasiti po želji.
Rashladiti u frižideru najmanje 2 časa pre služenja.

Permalink | Komentari (19) | Trekbekovi (0)

Jun
30

TRI SLIKE

Generalna | domacica | Jun 30, 2008,11:13

I po redu – Neke drgačije komšije
Petak posle podne. Olovno nebo, uspavano omorinom, drveće klonulo, trava sparušena.
Stižemo na odredište.
Sa leve strane komšija D. Maše:
- Pa gde ste do sad, pita se o’ladila!
Sa desne strane komšija M:
- Zalio sam i vaše ruže, mada kažu da će noćas kiša...
Još malo napred, komšinica C:
- Ajd’ raspakujte se, stavljam džezvu!
Naravoučenije:- Preči komšija nego košulja (eh, zašto ovo u velikim gradovima sve češće gubimo iz vida?)

II po redu – Da, draga...
Subotnje jutro. Sveže, zeleno posle noćne kiše. Ispunjeno cvrkutom, mirisom ruže i lavande i...
Čudnim reskim zvukom.
Kraj česme, moja jača polovina sa izrazom na licu:
- Da, draga razbio sam šolju.
Taman počeh tiradu u stilu:
- Nije vredno nerviranja, nismo mi jadni političari koji imaju samo 8 (osam) šolja..
Kad me prekinu glas:
- Ma, nije meni zbog šolje, nego sam je upravo oprao!
Naravoučenije: - Dobro dušo, nemoj mi više pomagati!

III po redu – Ponedeljak, dan za...
Sedim ispred monitora. Sa leve strane puši se šolja sa kafom. Pijuckam i uživam. Smeškam se. Gledam vas kako odlazite u kuhinju. Da spremite

JUNETINA NA LOVAČKI NAČIN

Potreban materijal

v Juneće meso od plećke 800 gr
v Crni luk 1 glavica
v Beli luk 1 čen
v Dimljena slanina 100 gr
v Šargarepa 2 komada
v Šampinjoni 200 gr
v Aleva paprika-slatka 1 kašičica
v Aleva paprika ljuta ½ kašičice ( nije obavezno )
v Lovor-list 1 komad
v Belo vino 100 gr
v Začin od povrća 1 kašika
Način pripreme

Iseći na kocke meso i slaninu, pa staviti u zagrejanu šerpu. Pržiti oko 5 minuta na srednjoj temperaturi, i dodati sitno iseckan crni luk i list lovora. Dobro izmešati i naliti oko 100 gr vode. Poklopiti i dinstati na tihoj vatri oko 45 minuta. Dodati šargarepu isečenu na kolutove, šampinjone isečene na četvrtine i belo vino. Izmešati, poklopiti i dinstati još 45 minuta. Povremeno proveriti da li je tečnost isparila i po potrebi dodati malo vode. Začin od povrća i alevu papriku izmešati sa 2-3 kašike hladne vode, sipati u šerpu, izmežati i kuvati narednih 15 minuta. Poslužiti toplo uz prilog od testenine i sezonske salate.


Naravoučenije: - Pre nego što pročitaš šta domaćica napiše, proveri da te neće naterati da kuvaš!

Permalink | Komentari (29) | Trekbekovi (0)

Jun
29

DANAS, 29.06.

Generalna | domacica | Jun 29, 2008,00:01

Rodjendan je jednoj veoma posebnoj osobi.
Pre 15 godina jedno Sunce je obradovalo mamu i tatu.
Pre deset meseci obradovalo je svojom pojavom ovaj blog-servis.
Osoba iz čijeg svakog čuperka izvire nežnost.
Čiji je osmeh sjajan i lepršav. ( Znam, ima kolekciju, ali ja samo ovaj vidim. )
Osoba iz čijih očiju zrači ljubav. ( Ne znam drugo ime za tu boju. )
Veliki čovek i veliko dete.
Iskreno, nasmešeno,vragolasto.
Ponekad zbunjeno, uplakano, razočarano.
Ali uvek
Mezimče.
Par dana smišljah reči koje još niko nije rekao. ( Naravno da ih nema. )
Prati svoju zvezdu, dosanjaj svoje snove, deli radost i osmehe

 

 

 

Ako su reči ostale neizmišljene, torta će ih nadomestiti.

VESELA TORTA

Potreban materijal
v Jaja 14 komada
v Šećer-kristal 9+10 +6 kašika
v Brašno 6 kašika
v Orasi 100 gr
v Lešnici 100 gr
v Maline 400 gr
v Čokolada za kuvanje 100 gr
v Puter 250 gr
v Slatka pavlaka za šlag 250gr
v Želatin 1 kesica
v Ekstrakt maline 1 kašičica
Način pripreme

Lešnike propeći u rerni zagrejanoj na 150 stepeni, oljuštiti i samleti.
Orahe iseckati, maline propasirati.
Za prvu koru umutiti čvrst sneg od 3 belanca, dodati 3 žumanca i 3 kašike kristal šećera. Kada se šećer u potpunosti rastopi dodati 1 kašiku brašna i samlevene lešnike. Lagano izmešati i sipati u kalup oblika srca obložen peki-papirom.
Peći 12 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Ohladiti.
Za drugu koru umutiti čvrst sneg od 3 belanca, dodati 3 žumanca i 3 kašike šećera. Kada se šećer u potpunosti rastopi lagano umešati 2 kašike brašna i seckane orahe. Ispeći u istom kalupu i na isti način kao prvu. Ohladiti.
Za treću koru umutiti čvrst sneg od 3 belanca, dodati 3 žumanca i 3 kašike kristal šećera. Kada se šećer u potpunosti istopi dodati 3 kašike brašna, lagano izmešati i presuti u kalup.

 Peći 12 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Ohladiti.
Ekstrakt maline rastvoriti u 100 gr mlake vode, dodati 6 kašika šećera i zagrevati na laganoj vatri dok se šećer ne istopi. Preliti ravnomerno preko žute kore.
Za fil umutiti 5 celih jaja sa 10 kašika kristal-šećera i kuvati na pari dok se ne zgusne. Podeliti na dva dela, pa u jedan dodati čokoladu i nastaviti sa kuvanjem dok se čokolada ne istopi.
Oba dela fila prohladiti, pa u svaki dodati po 125 gr umućenog putera.
Maline izmešati sa slatkom pavlakom i kesicom želatina pripremljenog prema uputstvu sa kesice. Naneti na ružičastu koru i poravnati.
Koru sa lešnicima staviti na tanjir za serviranje, nafilovati filom sa čokoladom i prekriti korom sa orasima. Naneti žuti fil, poravnati i staviti ružičastu koru sa malinama.
Po obodu premazati tortu ostatkom čokoladnog fila i ukrasiti po želji.
Rashladiti u frižideru najmanje 6 časova.

Permalink | Komentari (18) | Trekbekovi (0)

Jun
26

MALI PRILOG

Generalna | domacica | Jun 26, 2008,13:14


Rasterivanju vrućine i podizanju raspoloženja.
Koliko god se mi koprcali, neke činjenice nas uvek nasmeju.
Ovu pričicu sam dobila uz komentar:
- Pošalji damama koje voliš i gospodi koja će umeti sa ovim da se pomire.
S obzirom da ovde obitava mnogo takvih, predlažem da pročitate.



A woman rubbed a bottle and out popped a genie.
 The amazed woman asked if she got three wishes.
 The genie said, "Nope, sorry, three-wish genies are a storybook myth. I'm
a one-wish genie. So... what'll it be?"
The woman did not hesitate.
 She said, "I want peace in the Middle East. See this map? I want these
countries to stop fighting with each other and I want all the Arabs to
love the Jews and Americans and vice-versa.
 It will bring about world peace and harmony."

 The genie looked at the map and exclaimed, "Lady, be reasonable.
 These countries have been at war for thousands of years.
 I'm out of shape after being in a bottle for five hundred years.
 I'm good but not THAT good! I don't think it can be done.
 Make another wish and please be reasonable."

 The woman thought for a minute and said, "Well, I've never been able to
find the right man. You know - one that's considerate and fun, romantic,
likes to cook and help with the house cleaning, is good in bed, and  gets
along with my family, doesn't watch sports all the time, and is faithful.
 That is what I wish for...a good man."

 The genie let out a sigh and said:
"Let me see the fucking map again."


S obzirom da poruka nije sadržavala ništa tipa:
- Ako pošalješ…
- Ako ne pošalješ…
Sem smeha nisam zaradila ništa što vam ovo poslah, ali vi zaradiste odlazak u kuhinju da za sutra spremite ručak.

ZOCINA RIBLJA ČORBA

Potreban mateijal
v Sitna rečna riba 1 kg
v Zelen za supu 1 veza
v Crni luk 2 srednje glavice ( oko 200 gr )
v Beli luk 2 čena
v Paradajz 2 komada
v Paprika-babura 2 komada
v Začin od povrća 1 kašika
v Aleva paprika-slatka 1 kašičica
v Kukuruzni griz 2 kašike

Način pripreme
Očistiti ribu i obmotati komadom gaze. Staviti u lonac ( kotlić ) zajedno sa očišćenom zeleni i iseckanim lukom. Dodati oljušten i na kocke isečen paradajz i papriku isečenu na rezance. Naliti sa dve litre hladne vode i dodati začin od povrća.
Kuvati na tihoj vatri oko jedan sat od momenta kad provri.
Izvaditi zavežljaj sa ribom, odvojiti nekoliko krupnijih komada a ostatak propasirati pa vratiti u lonac. Dodati kukuruzni griz pomešan sa alevom paprikom, dobro izmešati i kuvati desetak minuta.
Vratiti u lonac ostavljene komade ribe i poslužiti toplo.


Permalink | Komentari (38) | Trekbekovi (0)

Jun
24

ONO ŠTO SAM...

Generalna | domacica | Jun 24, 2008,12:21

U jučerašnjem postu preskočila.
Ili U strahu su velike oči.
Elem, vraćamo se na nedelju 22.06.2008.
Ona zelena priroda koja me uvek opčini kad dodjem, pored mačaka, naseljena je i pticama poput tetreba, gugutki, svraka i nekih kojima ne znam ime, što ih ne sprečava da cvrkuću i galame. Naročito ujutru i predveče.
Za dobro jutro i laku noć.
Ponekad nas poseti i veverica, uplašeni zeka, zaluta srndać.
Razne bubice i leptirići su uvek tu, ali ponekad dopuzi i gmizavac koji, čak i na slici, kod mene izaziva užasan strah.
Zmija.
Nije otrovna, kažu, čuva kuću. Zove se smuk. Ili u žargonu žmija žmuk.
Ne napada ljude, ne ujeda, a i ako te ujede, nema veze, nije otrovna.
Ovim rečima moja jača polovina pokušava da me ohrabri. Do sada bezuspešno.
U nedelju uveče, posle odlaska gostiju, sedosmo moj dragi i ja da još malo uživamo u tišini, kad se setih da komšijama koje su bile sprečene da dodju na naše malo slavlje, treba odneti kolače.
Spakovah, tutnuh jačoj polovini u ruke, i krenuh ka dvorišnoj česmi.
Uzana drvena staza, blago osvetljena.
Na njoj izvor moje fobije. Krenuo, ko zna gde.
Olovni znoj se pretvori u pljusak, a moje jadne noge uspeše da me dovedu do bezbednog mesta na stolici.
Oči ostaše prikovane za onu spodobu koja je rasla nevidjenom brzinom.
Kada je već poprimila razmere anakonde, a ja čvrsto odlučila da ipak počnem da vrištim i probudim dva-tri susedna sela, vrati se moja jača polovina.
- Nema te već dva sata, crkoh!
- Bila su to samo dva minuta! I šta ćeš na stolici?
- Vidi onaj užas na stazi!!!
- Kakav užas?
- Ne pravi se blesav, ne trebaju ti naočare da vidiš onoliku zmijurinu!
- Ženo moja draga, to su samo dva puža golaća!
Eh, srećom, ostalo još malo slatkiša, da pored zaštitnika i oni pomognu proterivanju straha.


SPEEDY GONSALES
- letnji voćni desert -


Potreban materijal


v piškote 315 gr
v kisela pavlaka 400 gr
v šećer-kristal 4 kašike
v banane 2 komada
v sezonsko voće 400 gr
v šlag-pena 2 kesice


Način pripreme


Ispasirati banane i voće, dodati šećer i kiselu pavlaku, pa dobro izmešati da se masa ujednači.
Dublju staklenu činiju obložiti piškotama, sipati polovinu pripremljenog fila, staviti drugi red piškota i ostatak fila. Prekriti i ovaj red piškotama i pritisnuti, tako da sve piškote budu ppotopljene u fil. Ostaviti u frižideru najmanje 3 sata.
Pred služenje premazati šlag-penom umućenom prema uputstvu sa kesice i ukrasiti po želji.
Napomena: isprobano sa malinama, jagodama, breskvama, kajsijama, kruškama, ananasom. Uvek prija.


Permalink | Komentari (39) | Trekbekovi (0)

Jun
23

ŠVAJCARSKA

grickalice za dokolicu | domacica | Jun 23, 2008,20:19

Divna zemlja.
Sa planinama, jezerima, tačnim železnicama, sigurnim sefovima.
I sa puno „naših“ koji su otišli „trbuhom za kruhom“.
Noseći u srcu ljubav za zemlju iz koje su potekli.
I za Plazma- keks i Eurokrem.
Zašto sam se ovog setila?
Uskoro stižu prijatelji koji tamo već dugo žive.
Pa spremam da im pokažem, šta je ovde novo i lepo.
A nije za jelo.
Mesto koje mi je priraslo srcu, od momenta kada sam ga prvi put ugledala.
Jer, pogledi idu na sve strane

Levo

Desno

Ispred

Iza

Gore

Pa opet gore

I dole

Nadam se da je i vama bilo udobno i opuštajuće.

Permalink | Komentari (47) | Trekbekovi (0)

Jun
20

SRETNO

Generalna | domacica | Jun 20, 2008,12:31

Sa letom na pragu, doleteše na ovaj blog lepe vesti.
Plešu položeni ispiti, pevaju rodjendani, osmehuju se ljudi dobre volje.
Cvetovi, leptiri, zeleni listovi hrasta,
Sjajno Sunce, srebrno-plavi oblaci sutona, mesec i zvezde,
Košuta sa jelenčetom, plišani meda i balon u obliku srca...
Svi poručuju samo jedno:
Sretno, sretno, sretno!
Mezimčetu, položen prijemni

Sinu blog-sestre rodjendan

Glumcu, ostatak od samo jednog ispita do završetka godine u junu

Pretpostavljam da znate šta dalje sledi. Svako slavlje traži tortu.
Leto i vrućina brzinu u pripremanju.
Znači, na redu je

HITRA TORTA

Potreban materijal
v Gotove kore za tortu 1 paket
v Jaja 5 komada
v Čokolada za kuvanje 150 gr
v Šećer-kristal 10 kašika
v Puter 250gr
v Želatin 1 kesica
v Šlag-pena 2 kesice
Način pripreme
Umutiti jaja sa šećerom i kuvati na pari dok ne počne da se zgušnjava.Dodati čokoladu izlomljenu na kocke i puter. Uz stalno mešanje kuvati dok se masa ne ujednači i dobije gustinu meda.
Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice i dodati u topao fil. Dobro izmešati i ostaviti da se ohladi. Nafilovati dve kore, a treću premazati šlag penom pripremljenom prema uputstvu. Ukrasiti po želji, dobro rashladiti i seći na parčad željene veličine.
Napomena: ukoliko koristite šlag-penu koja se priprema sa vodom upotrebite gaziranu mineralnu vodu.

Permalink | Komentari (22) | Trekbekovi (0)

Jun
19

ZNAM

grickalice za dokolicu | domacica | Jun 19, 2008,11:08

Skupi se ponekad, zrnce il’ dva tuge u srcu.
Pa se meškolji kao raščupana glava na jastuku.
Treperi kao uplašena ptica tražeći put iz kaveza.
Zalepeta krilima, pronadje vratanca brižljivo zatvorena.
Oslobodi se i prospe ispod zelene krošnje tek olistalog bagrema.

Znam,
Doći ćeš u tiho letnje predvečerje.
Na vrhovima prstiju
Kao ružičasta balerina.
Na prozračnim krilima
Kao bajkovita vila.
Znam,
Pružićeš ruke ka mom snu
Dotaći umorne oči.
Ispuniti plavetnilom poslednji osmeh.
Ćutaćemo, tren ili dva.
Pustiti lahor da noćnom nebu
Kazuje tajne.
Znam,
Doći ćeš u tiho letnje predvečerje.
I povesti me neznanim stazama...
Ka onima koje sam volela.

Permalink | Komentari (41) | Trekbekovi (0)

Jun
18

DEŠAVA SE

Generalna | domacica | Jun 18, 2008,10:52

Da se reči ne pronadju.
Da se misli zapletu, spotaknu i nikad ne uobliče.
Da pesma ostane pusta poljana.
Kada je srce prepuno.
Dešava se...
Onda slike progovore.

U hladu ispod stare vrbe

Na suncu, uz dašak Mediterana

Naniže, u zeleno carstvo gde druguju beli bor i stameni hrast

A sa stola slatkim mirisom poziva

PITA SA VIŠNJAMA

Potreban materijal
v Višnje 1 kg
v Kore za pitu 12 komada (oko 500gr)
v Šećer-kristal 8 kašika
v Rum 4 kašike
v Griz-pšenični 4 kašike
v Ulje 4 kašike
v Mineralna voda 4 kašike
v Šećer-prah po ukusu
Način pripreme
Očistiti višnje od koščica, izmešati sa kristal-šećerom i rumom, pa zagrevati na tihoj vatri dok se šećer ne istopi. Prohladiti i izmešati sa grizom.
Pomešati ulje i mineralnu vodu.
Za svaku jufku uzeti tri kore. Prvu koru premazati mešavinom ulja i mineralne vode, staviti drugu koru, premazati istom mešavinom pa staviti treću koru.
Naneti jednu četvrtinu pripremljenih višanja i urolati.
Slagati u pleh podmazan uljem i obložen peki-papirom, pa premazati uljem. Peći 20 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.
Vruću pitu iseći na komade željene veličine i posuti prah-šećerom.

Permalink | Komentari (34) | Trekbekovi (0)

Jun
16

DANI RODJENDANA

Generalna | domacica | Jun 16, 2008,12:06

U očekivanju prvog letnjeg dana i ulaska u sazveždje Raka, život na zemlji još uvek vri pod uticajem Blizanaca.
„Konjanici – blizanci grčke i rimske mitologije; obojica su imala po jednu polovinu ljuske jajeta sa zvijezdom, svaki je imao po koplje i bijelog konja. Ovi jahači na bijelim konjima, koji su prvobitno zamišljani kao bijeli konji, donose svjetlost i spas čovječanstvu.
Grčka imena Dioskura su Kastor i Polideuk, dok su rimska imena za blizance Kastor i Poluks”.
Pre izvesnog vremena, zamoljena sam, od strane nekog ko se potpisuje sa Ad astra, kada komentariše moje postove, da sačuvam malo jagoda za 17. Juni.
Za sutra.
Pretpostavila sam da je u pitanju rodjendan, ali sem da voli jagode,

o slavljeniku ne znam baš ništa.
Ako je dama

Romantičar, bilo kog pola

Veselo dete

Kada malo bolje razmislim, ipak nešto znam.
Ta osoba je nekome veoma posebna.
A kada je već sve u znaku zvezda i svetlosti, onda će verovatno svima prijati

ZVEZDANA TORTA

Potreban materijal

v Jaja 6 komada
v Šećer-kristal 6+6 kašika
v Brašno 2 kašike
v Lešnik 100 gr
v Slatka pavlaka 250gr+250 gr
v Šećer-prah 4 kašike
v Jagode 500 gr
v Želatin 2 kesice
v Oblande-manje 1 list
Način pripreme
Lešnike propeći u rerni zagrejanoj na 150 stepeni, oljuštiti i samleti.
Umutiti čvrst sneg od belanaca, dodati 6 kašika kristal-šećera, pa kada se masa ujednači, dodati brašno i lešnike. Lagano izmešati i širokim nožem naneti masu na oblandu.
Staviti u pleh obložen peki-papirom i peći 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Prohladiti.
Umutiti žumanca sa 6 kašika kristal šećera i kuvati na pari dok ne počne da se zgušnjava. Polako dodavati 250 gr slatke pavlake i uz stalno mešanje kuvati na pari dok se masa ne ujednači.
Skinuti sa šporeta i dodati jednu kesicu želatina pripremljenog po uputstvu proizvodjača. Ohladiti.
Jagode očistiti, odvojiti nekoliko za ukrašavanje, a ostatak ispasirati, pomešati sa 2 kašike prah-šećera i kesicom želatina pripremljenog po uputstvu proizvodjača.
Izmešati ispasirane jagode sa filom od žumanaca i mutiti mikserom ( brzina 3) dok se masa ne ujednači.
Nantei fil na prohladjenu podlogu, poravnati i celu tortu preliti šlagom umućenim od 250 gr slatke pavlake i 2 kašike prah-šećera.
Ukrasiti jagodama i krupno rendanom čokoladom i ostaviti u frižideru najmanje 12 sati pre služenja.


Permalink | Komentari (51) | Trekbekovi (0)

Jun
09

GENETIKA

Generalna | domacica | Jun 09, 2008,10:12

Pretpostavljam da svi znate šta je genetika:
- Nauka koja objašnjava zašto ličite na svog oca, a ako ne ličite onda zašto bi trebalo.
Pored plavih očiju, talenata, sklonosti ka odredjenim stvarima, genetika nas daruje i naslednim bolestima.
Jedna od njih je, još uvek nedovoljno istražena, glavobolja poznata pod imenom migrena. Stiže najavljena pomalo romantičnim iskricama koje iskaču pred očima, potpuno neromantičnim zavijanjem u stomaku, ili bez najave uleti kao vihor u gustu šumu. Natera vas da zamračite prostor u kome se nalazite, spustite glavu na jastuk i sačekate da ode. Ponekad joj pripretite duplom dozom analgetika koji pomažu ili ne, idete na raznorazna ispitivanja i skenere koji, uglavnom, potvrde da imate nešto ispod skalpa, da vas to nešto boli, ali da je uzrok nepoznat.
Zahvaljujući ovoj nepozvanoj drugarici, juče sam se, umesto sa prirodom, dragim ljudima ili četvoronožnim ljubimcima, družila sa tamnom sobom i jastukom.
Šta ćete, plave oči, vitak stas i zanosan glas su me preskočili, ali ova bolna, smarajuća pojava me sustigla.
No, svako loše ima svoje dobro koje iznedri. Kad ode, ostavi olakšanje i euforiju ( eto jednog odlaska koji je za radovanje), i neodoljivu potrebu za slatkišima.

 

Pa kako je naša drugarica hyperblogger zamolila, evo recepta za

BAKIN SLATKI HLEB
- Milchbrot -

Potreban materijal

v Brašno 500 gr
v Puter 75 gr
v Kvasac 20 gr
v Mleko 200 gr
v Jaja 2 komada
v Šećer 50 gr
v So 1 prstohvat
v Suvo groždje 100 gr
v Čokolada za kuvanje 100 gr
v Med 2 kašike
v Ekstrakt gorkog badema 2 kapi
Način pripreme

Preliti kvasac sa 2-3 kašike mlakog mleka i kašikom šećera pa ostaviti na toplom da uskisne. Iseckati čokoladu za kuvanje, suvo groždje potopiti u malo mlake vode.
Brašno izmešati sa šećerom i solju, dodati uskisli kvasac, ostatak mleka, žumanca i omekšali puter. Mutiti mikserom (brzina 2) dok ose od testa ne formira lopta – oko 5 minuta. Poprašiti testo brašnom i ostaviti da nadodje oko 30 minuta.
Razviti testo u ploču debljine 2 cm i posuti seckanom čokoladom i ocedjenim suvim groždjem. Formirati veknu i staviti u duguljast puterom podmazan pleh.
Ostavitit da testo naraste 30 minuta, pa staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni.
Peći oko 25 minuta.
Med razrediti sa 2 kašike tople vode, dodati ekstrakt gorkog badema i premazati vruć hleb. Ostaviti da se prohladi i seći na kriške.


Permalink | Komentari (52) | Trekbekovi (0)

«Prethodni   1 2 3 ... 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 ... 32 33 34  Sledeći»
Pretraži
Najnovije...
  • OBOJENO TRAŽENJEM
  • SLIKE...
  • ZAPIS DUŠE
  • SVE PRODJE...
  • KIKI, MIKI, RIKI
  • ZDRAVO
  • ĆUTANJE
  • IMA ŽIVOTA...
  • ZASEDANJE KRIZNOG ŠTABA
  • NA PLUS ČETRDESET
Kategorije
  • Generalna [341]
  • grickalice za dokolicu [141]
  • kulinarstvo [11]
  • domaći zadatak [12]
  • internet [2]
  • brojke i slova [0]
Arhiva
  • April 2013 [1]
  • Mart 2013 [1]
  • Februar 2013 [3]
  • Januar 2013 [3]
  • Avgust 2012 [1]
  • Jul 2012 [1]
  • April 2012 [1]
  • Februar 2012 [2]
  • Januar 2012 [5]
  • Decembar 2011 [4]
  • Novembar 2011 [6]
  • Oktobar 2011 [5]
  • Avgust 2011 [4]
  • Jul 2011 [3]
  • Jun 2011 [3]
  • Maj 2011 [1]
  • April 2011 [2]
  • Mart 2011 [1]
  • Februar 2011 [3]
  • Januar 2011 [4]
  • Decembar 2010 [3]
  • Novembar 2010 [2]
  • Oktobar 2010 [2]
  • Septembar 2010 [2]
  • Avgust 2010 [4]
  • Jun 2010 [3]
  • Maj 2010 [6]
  • April 2010 [6]
  • Mart 2010 [1]
  • Februar 2010 [8]
  • Januar 2010 [7]
  • Decembar 2009 [9]
  • Novembar 2009 [9]
  • Oktobar 2009 [7]
  • Septembar 2009 [5]
  • Avgust 2009 [10]
  • Jul 2009 [15]
  • Jun 2009 [13]
  • Maj 2009 [17]
  • April 2009 [17]
  • Mart 2009 [18]
  • Februar 2009 [17]
  • Januar 2009 [19]
  • Decembar 2008 [9]
  • Novembar 2008 [11]
  • Oktobar 2008 [7]
  • Septembar 2008 [8]
  • Avgust 2008 [13]
  • Jul 2008 [18]
  • Jun 2008 [15]
  • Maj 2008 [18]
  • April 2008 [18]
  • Mart 2008 [16]
  • Februar 2008 [14]
  • Januar 2008 [15]
  • Decembar 2007 [13]
  • Novembar 2007 [19]
  • Oktobar 2007 [19]
  • Septembar 2007 [21]
  • Avgust 2007 [8]
  • Jul 2007 [10]
Moji linkovi
Generalna
ne propuštam da posetim
Meni
  • Početna strana
  • Arhiva
  • Fascikle
  • Administracija
Sindikat
  • RSS 0.90
  • RSS 1.0
  • RSS 2.0
  • Atom
 
Copyright@2007. Reic's Place. All rights reserved. Powered by Lifetype.
Designed by Dieter Schneider, CssTemplateHeaven. Ported to Lifetype by Reic Wang.