Jedna domaćica. Živela u velikom gradu, u blizini velike reke. Išla na pijacu, prala, peglala, kuvala... I pisala blog na Blog.co.yu. I onda, jednoga dana, zaboravila šta je osnovna namena njenih pisanija. Odletela u svet uspomena. Ali, na radost ili žalost ( kako kome), evo vratila se. Sa par saveta za bolje i lakše snalaženje u kuhinji. - Ako barite karfiol za salatu, pored soli u vodu dodajte jednu kašiku limunovog soka ili vinskog sirćeta. - Da lakše oljuštite krompir kuvan u ljusci, prelijte ga hladnom vodom i sačekajte 1-2 minuta pa ga onda oljuštite. - Ako ste skloni plakanju pri seckanju crnog luka, oljuštite ga i na par minuta stavite u zamrzivač. - Za bolje rezultate u pripremanju kolača potrudite se da sve namirnice budu iste temperature. Ako recept zahteva da nešto bude hladno sve potrebne sastojke stavite u frižider, a ako je u pitanju dizano testo brašno zagrejte u rerni. - Da se testo lakše izvadi iz pleha u kome je pečeno premažite pleh puterom/margarinom i stavite u zamrzivač na 5 minuta, pa onda sipajte pripremljeno testo. - Pire.krompir je ukusniji ako umesto mleka koristite zagrejanu kiselu pavlaku. - Belanca će se lakše ulupati u čvrst sneg ako im dodate par kapi limuna ili mrvicu soli. - Mašinu za mlevenje mesa koju ste koristili za mlevenje suvog voća ili žita lakše ćete očistiti ako po završenom poslu sameljete malo suvog hleba. E, sad je vreme da proverite da li ste nešto zapamtili, pa napred!
ROLAT OD SMOKAVA
Potreban materijal
v suve smokve 300 gr v suvo groždje 150 gr v šećer –kristal 100 gr v orasi 125 gr v šećer- prah 125 gr v vanilin -šećer 1 kesica v rum 2 kašike
Način pripreme Suvo groždje potopiti u rum i ostaviti da nabubri ( oko 1 sat). Smokve samleti na mašini za meso, pa pomešati sa mlevenim orasima i prah-šećerom. Izmešati sa suvim groždjem i formirati rolat. Posuti kristal-šećerom pomešanim sa vanilinom. Ostaviti da se prosuši jedan dan i seći na kolutove debljine oko 0.5 cm. Poslužiti u papirnim kapsulicama.
Čudna boljka. Dolazi nepozvana. Niotkuda. Ponekad se prikrade u sasvim lepo letnje veče. Zašušti kao svilena košulja. Zamiriše kao pustinjska ruža. Okuje srce lancem sa sedam katanaca. Ispuni oči ugaslim varnicama... Nekad je nečujan kao pokret krila leptira. I isto tako šaren i nedodirljiv. Nekad bocka. Sarkastično se smeška. Toči sprint u noge. Veže ruke mornarskim čvorom. Besmislen ako je tudji. Vratoloman ako je sopstveni.
Ako ste nešto novo iz ovog naučili, a iako niste, možda ste osetili strah Da će zima proći suviše brzo a kiseli kupus ostati neiskorišćen. Pa je zato najbolje da, bez straha, udjete u kuhinju i započnete pripremu
SEKELJI GULAŠ
Potreban materijal v Juneće meso od plećke 1 kg v Crni luk 2 glavice v Dimljena slanina 100 gr v Kiseli kupus-ribanac 1,5 kg v Kisela pavlaka 250 gr v Ulje 2 kašike v Lovorov list 2 komada v Biber-beli ½ kašičice v Belo vino 100 gr Način pripreme
Meso iseći na kocke i staviti u dublju šerpu sa uljem. Dinstati poklopljeno na tihoj vatri oko 30 minuta. Povremeno promešati i dodavati po malo vode ako je tečnost sasvim uvrila. Sitno iseckati luk i slaninu pa dodati mesu. Dobro izmešati, dodati lovor, biber i belo vino i poklopiti. Dinstati uz povremeno mešanje oko 2 sata. Posebno izdinstati kiseli kupus sa malo ulja ( oko 45 minuta), pa izmešati sa mesom. Dodati kiselu pavlaku i sve preručiti u zemljani djuveč. Staviti u hladnu rernu, temperaturu podesiti na 150 stepeni i krčkati 30 minuta od momenta kad rerna dostigne željenu temperaturu.
Ćemo opet slaviti. Dolazak Nove godine po drugom kalendaru. Možda je i prvi, iskreno, nikad nisam naučila koji je koji. Daćemo krila novim lepim željema, poslati poljupce i zagrljaje put onih koji su nam dragi... Djuskaćemo, pevati, pucati... Upaliti lampice na jelci koja je (ako je prirodna - sečena) već izgubila dobar deo iglica, osmehnuti se, uzeti zvezdu iz nečijeg oka, stisnuti jako topli dlan... Možda sa setom reći: „Večeras gospo, U kneza na balu...“ Ili veselo uzviknuti: „... Ma, nek’ se pleše...“ A sutra? Sutra će biti dan pranja sudova, jer ovakvu noć treba zasladiti
SUVA PITA Potreban materijal v Kore za pitu 500 gr v Orasi 300 gr v Suvo groždje 150 gr v Griz 3 kašike v Kisela voda 6 kašika v Ulje 7 kašika v Šećer-kristal 300 gr
Način pripreme
Samleti orahe i izmešati sa suvim groždjem i grizom. Četvrtasti pleh premazati jednom kašikom ulja i slagati po tri kore premazane mešavinom ulja i kisele vode. Svaki treći red posuti mešavinom sa orasima. Poslednji red kora premazati uljem i iseći pitu na kocke željene veličine. Peći u rerni zagrejanoj na 225 stepeni oko 20 minuta. Šećer preliti sa 300 gr vode i kuvati 2 minuta od momenta kad provri. Vrućim sirupom preliti vruću pitu i ostaviti da se ohladi.
ako nemate mačku, jedan od načina da se zagrejete posle zimske šetnje je i spremanje
VRUĆA LIMUNADA Potreban materijal v Limun 3 komada v Šećer-kristal 100 gr v Rum 2 kašike v Cimet ¼ kašičice v Karanfilić 2-3 zrna Način pripreme
Limun dobro oprati i 2 komada iseći na kocke. U suvoj šerpi propržiti šećer, pa kad dobije svetlo-braon boju naliti 0.5 l vode. Ubaciti isečeni limun, karanfilić i cimet pa kuvati 2-3 minuta. Skloniti sa šporeta, ispasirati limun kroz cediljku i sipati u zagrejane čaše u koje su stavljene kriške svežeg limuna.
Imenica ženskog roda. Koristi se u raznim značenjima
Najčešće kažemo – zlatna. Zato što se osećamo ušuškano. Neko je ispred, krči put i prihvata odgovornost. Neko kaska iza nas, pažljivo prateći tragove naših puteva. U tiha zimska jutra probudi nas miris sveže ispečenog hleba. Sa hrskavom gornjom i dobro zapečenom donjom korom. I mekom kao duša – sredinom. U saobraćajnom špicu kad su autobusi puni kao šipak koščica Začućete glas – Sredina, krenite napred! Pri rešavanju ukrtšenih reči uskoćiće vam u oči ruralna sredina sa slike koja krasi ukrštenicu i čije ime je konačno rešenje. Sredina iz koje ste potekli crta vam tragove u ponašanju. Bliži se sredina ovog meseca. Vreme koje ćete, uglavnom, provesti pričajući o proteklim praznicima, novim ili starim poznanstvima, djakonijama koje ste spremali ili probali, namerama da ostvarite zacrtane ciljeve... Meni lično je potreban odmor. Od mene same. Ne znam da li ću uspeti da to ostvarim, ali vama će sigurno uspeti da spremite
ZIMSKI KOLAČ
Potreban materijal v Plazma-keks 400 gr v Puter 250 gr v Čokolada 100 gr v Šećer-prah 100 gr v Banane (pomorandže) 3 komada v Jaja 4 komada v Šlag-pena 2 kesice
Način pripreme
Umutiti penasto puter i prah-šećer. Uz stalno mućenje dodati jedno po jedno jaje i otopljenu čokoladu. Dodati mleveni plazma keks i ujednačiti masu. U kalup prečnika 24 cm obložen alu-folijum staviti polovinu mase, prekriti kolutovima pripremljenog voća i ostatkom mase od keksa. Staviti kalup u frižider da se stegne ( oko 2 sata), izručiti na tanjir za služenje i premazati šlag-penom pripremljenom prema uputstvu sa kesice.
Bistra i duboka - planinski kladenac. Meka i topla - majčino krilo. Crvena i plava - buket poljskog cveća. Zelena i široka - livada na proplanku. Čežnjiva i srebrna - Mesečev srp. Blistava i treperava - daleka zvezda. Uspravna i vitka - bela breza. Stamena i čvornovata - stari hrast. Lelujava i mirisna - šuštavi maestral. Poletela svetom Na krilima andjela. LJUBAV Mir Božji, Hristos se rodi!
Dok lepe želje lebde poput pahulja il’ prolećnog behara, Prisetite se da je ovo vreme za ljubav i radost. - Samo je onaj neko koji nešto voli. Ne biti ništa i ništa ne voleti jedno je isto. L. Fojerbah - I pahuljica je kadra izbrusiti oblutak ako je vodi ruka ljubavi. H. Hofmanstal - Prijateljstvo i ljubav su dve biljke na jednom korenu. Tek, ljubav ima nekoliko cvetova više. F. Klopstok - Najlepše je zadovoljstvo i najveća radost života - osećati da si ljudima potreban i drag. Gorki - Bol se može pobrinuti sam za sebe, ali da bi se dobila prava vrednost radosti, moraš imati nekoga s kim ćeš je podeliti. Tven
A deliti uz trpezu koju ste sami spremili samo je poželjan dodatak slavlju. Stoga, zasučite rukave, pratiće vas svako dobro koje poželite.
MAŠNICA SALATA
Potreban materijal v Durum testenine 250gr v Šampinjoni 400 gr v Praziluk 1 struk (oko 150gr) v Susam 50gr v Posni majonez 150 gr v Majčina dušica ¼ kašičice v So po ukusu v Biber po ukusu v Ulje 2 kašike Način pripreme
Obariti testenine, isprati pod mlazom hladne vode i ostaviti da se ocede i prohlade. Iseckati praziluk i šampinjone, izmešati i dinstati na ulju dok tečnost ne ispari.Ohladiti. Susam propržiti na suvom tiganju, i izmešati sa testeninama. Dodati začine i ohladjene šampinjone, preliti majonezom i rashladiti. Ukrasiti po želji i poslužiti uz belo vino. Napomena, ukoliko niste ljubitelj gotovih proizvoda, posni majonez se pravi ovako: 1 čaša vode i 1 čaša sojinog brašna zagrevaju se na tihoj vatri uz stalno mešanje. Kada provri kuva se 2-3 minuta i ohladi uz stalno mešanje. Potom se dodaje 1 čaša ulja i 1 kašika soka od limuna. Muti se dok se masa ne ujednači. Posoli se po ukusu i doda 1 kašičica senfa.
BOŽIĆNA ZVEZDA Potreban materijal v Jaja 9 komada v Orasi 100 gr v Šećer-kristal 5 kašika + 8 kašika + 4 kašike v Šećer-prah 4 kašike v Čokolada 100 gr v Puter 250 gr v Mleko 100 gr v Brašno 3 kašike v Vanilin-šećer 1 kesica v Vanila šipka 1 komad v Limun-sok 1 kašika
Način pripreme
Umutiti čvrst šne od 5 belanaca, dodati 5 kašika kristal-šećera i sok od limuna. Ujednačiti masu pa lagano umešati iseckane orahe i 2 kašike brašna. U podmazan i peki-papirom obložen kalup prečnika 28 cm sipati testi i peći 20 minuta u rerni zagrejanoj na 175 stepeni. 4 cela jaja umutiti sa 8 kašika kristal-šećera i kuvati na pari dok se ne zgusne. Dodati čokoladu i ohladiti mešajući, pa izmešati sa 125 gr putera umućenog sa 2 kašike prah-šećera. 4 žumanca umutiti sa 4 kašike kristal-šećera i vanilin šećerom. Mleko i šipku vanile polako zagrevati, pa kad provri sipati žumanca. Uz stalno mešanje dodati kašiku brašna i kuvati oko 5 minuta. Ohladiti, izvaditi šipku vanile i dodati 125 gr putera umućenog sa 2 kašike prah-šećera. Na podlogu od belanaca staviti čokoladni fil, pa žuti. Ukrasiti po želji i rashladiti pre služenja.
Koji putuju ili ostaju Koji se smeše i raduju, Tuguju ili se nadaju, Trče, skaču ili igraju, Koji poleću, doleću ili Ploveći stižu. Onima koji vole, Koji će biti voljeni, Pronadjeni, milošću ispunjeni, Svetlošću obasjani, Toplinom obavijeni... Zbunjenima, dvosmislenima, Jasnim i bistrim Kao brdski potoci, Mekim i nežnim Kao paperjasti oblaci, Zanesenim sanjarima I čvrstim realistima Jedna kap radosti Da začini svaki dan Topli stisak ruke Uvek kad požele Siguran korak Na svakoj stazi Da Vam nastupajući praznici budu uvod u veoma posebnu godinu