Kuhinja i oko nje

Lepe reči i lepi zalogaji

« Jun 2025 »
Ne Po Ut Sr Če Pe Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Januar
26

BILA JEDNOM...

kulinarstvo | domacica | Januar 26, 2009,11:29

Jedna domaćica.
Živela u velikom gradu, u blizini velike reke.
Išla na pijacu, prala, peglala, kuvala...
I pisala blog na Blog.co.yu.
I onda, jednoga dana, zaboravila šta je osnovna namena njenih pisanija.
Odletela u svet uspomena.
Ali, na radost 
Smile ili žalost Cry ( kako kome), evo vratila se.
Sa par saveta za bolje i lakše snalaženje u kuhinji.
- Ako barite karfiol za salatu, pored soli u vodu dodajte jednu kašiku limunovog soka ili vinskog sirćeta.
- Da lakše oljuštite krompir kuvan u ljusci, prelijte ga hladnom vodom i sačekajte 1-2 minuta pa ga onda oljuštite.
- Ako ste skloni plakanju pri seckanju crnog luka, oljuštite ga i na par minuta stavite u zamrzivač.
- Za bolje rezultate u pripremanju kolača potrudite se da sve namirnice budu iste temperature.
Ako recept zahteva da nešto bude hladno sve potrebne sastojke stavite u frižider, a ako je u pitanju dizano testo brašno zagrejte u rerni.
- Da se testo lakše izvadi iz pleha u kome je pečeno premažite pleh puterom/margarinom i stavite u zamrzivač na 5 minuta, pa onda sipajte pripremljeno testo.
- Pire.krompir je ukusniji ako umesto mleka koristite zagrejanu kiselu pavlaku.
- Belanca će se lakše ulupati u čvrst sneg ako im dodate par kapi limuna ili mrvicu soli.
- Mašinu za mlevenje mesa koju ste koristili za mlevenje suvog voća ili žita lakše ćete očistiti ako po završenom poslu sameljete malo suvog hleba.
E, sad je vreme da proverite da li ste nešto zapamtili, pa napred!

ROLAT OD SMOKAVA

Potreban materijal

v suve smokve 300 gr
v suvo groždje 150 gr
v šećer –kristal 100 gr
v orasi 125 gr
v šećer- prah 125 gr
v vanilin -šećer 1 kesica
v rum 2 kašike

Način pripreme
Suvo groždje potopiti u rum i ostaviti da nabubri ( oko 1 sat).
Smokve samleti na mašini za meso, pa pomešati sa mlevenim orasima i prah-šećerom.
Izmešati sa suvim groždjem i formirati rolat. Posuti kristal-šećerom pomešanim sa vanilinom. Ostaviti da se prosuši jedan dan i seći na kolutove debljine oko 0.5 cm.
Poslužiti u papirnim kapsulicama.


Permalink | Komentari (27) | Trekbekovi (0)

Januar
23

*****

grickalice za dokolicu | domacica | Januar 23, 2009,22:06

Permalink | Komentari (19) | Trekbekovi (0)

Januar
22

STRAH

Generalna | domacica | Januar 22, 2009,11:11

Čudna boljka.
Dolazi nepozvana.
Niotkuda.
Ponekad se prikrade u sasvim lepo letnje veče.
Zašušti kao svilena košulja.
Zamiriše kao pustinjska ruža.
Okuje srce lancem sa sedam katanaca.
Ispuni oči ugaslim varnicama...
Nekad je nečujan kao pokret krila leptira.
I isto tako šaren i nedodirljiv.
Nekad bocka.
Sarkastično se smeška.
Toči sprint u noge.
Veže ruke mornarskim čvorom.
Besmislen ako je tudji.
Vratoloman ako je sopstveni.


Ako ste nešto novo iz ovog naučili, a iako niste, možda ste osetili strah
Da će zima proći suviše brzo a kiseli kupus ostati neiskorišćen.
Pa je zato najbolje da, bez straha, udjete u kuhinju i započnete pripremu

SEKELJI GULAŠ

Potreban materijal
v Juneće meso od plećke 1 kg
v Crni luk 2 glavice
v Dimljena slanina 100 gr
v Kiseli kupus-ribanac 1,5 kg
v Kisela pavlaka 250 gr
v Ulje 2 kašike
v Lovorov list 2 komada
v Biber-beli ½ kašičice
v Belo vino 100 gr
Način pripreme

Meso iseći na kocke i staviti u dublju šerpu sa uljem. Dinstati poklopljeno na tihoj vatri oko 30 minuta. Povremeno promešati i dodavati po malo vode ako je tečnost sasvim uvrila.
Sitno iseckati luk i slaninu pa dodati mesu. Dobro izmešati, dodati lovor, biber i belo vino i poklopiti. Dinstati uz povremeno mešanje oko 2 sata.
Posebno izdinstati kiseli kupus sa malo ulja ( oko 45 minuta), pa izmešati sa mesom. Dodati kiselu pavlaku i sve preručiti u zemljani djuveč.
Staviti u hladnu rernu, temperaturu podesiti na 150 stepeni i krčkati 30 minuta od momenta kad rerna dostigne željenu temperaturu.


Permalink | Komentari (17) | Trekbekovi (0)

Januar
18

OČI

grickalice za dokolicu | domacica | Januar 18, 2009,20:17

 

Permalink | Komentari (24) | Trekbekovi (0)

Januar
17

****

grickalice za dokolicu | domacica | Januar 17, 2009,10:33

Permalink | Komentari (14) | Trekbekovi (0)

Januar
15

***

grickalice za dokolicu | domacica | Januar 15, 2009,20:07

Permalink | Komentari (13) | Trekbekovi (0)

Januar
14

AKO MOŽEŠ

grickalice za dokolicu | domacica | Januar 14, 2009,09:24

 

 

Permalink | Komentari (12) | Trekbekovi (0)

Januar
13

VEČERAS...

Generalna | domacica | Januar 13, 2009,10:26

Ćemo opet slaviti.
Dolazak Nove godine po drugom kalendaru.
Možda je i prvi, iskreno, nikad nisam naučila koji je koji.
Daćemo krila novim lepim željema, poslati poljupce i zagrljaje put onih koji su nam dragi...
Djuskaćemo, pevati, pucati...
Upaliti lampice na jelci koja je (ako je prirodna - sečena) već izgubila dobar deo iglica, osmehnuti se, uzeti zvezdu iz nečijeg oka, stisnuti jako topli dlan...
Možda sa setom reći:
„Večeras gospo,
U kneza na balu...“
Ili veselo uzviknuti:
„... Ma, nek’ se pleše...“

A sutra?
Sutra će biti dan pranja sudova, jer ovakvu noć treba zasladiti



SUVA PITA
Potreban materijal
v Kore za pitu 500 gr
v Orasi 300 gr
v Suvo groždje 150 gr
v Griz 3 kašike
v Kisela voda 6 kašika
v Ulje 7 kašika
v Šećer-kristal 300 gr

Način pripreme

Samleti orahe i izmešati sa suvim groždjem i grizom.
Četvrtasti pleh premazati jednom kašikom ulja i slagati po tri kore premazane mešavinom ulja i kisele vode. Svaki treći red posuti mešavinom sa orasima. Poslednji red kora premazati uljem i iseći pitu na kocke željene veličine. Peći u rerni zagrejanoj na 225 stepeni oko 20 minuta.
Šećer preliti sa 300 gr vode i kuvati 2 minuta od momenta kad provri.
Vrućim sirupom preliti vruću pitu i ostaviti da se ohladi.


Permalink | Komentari (38) | Trekbekovi (0)

Januar
11

11.01.2009. u BEOGRADU

Generalna | domacica | Januar 11, 2009,17:38

 

 

 

 

 

 

 

da se malo ogrejem 

 

ako nemate mačku, jedan od načina da se zagrejete  posle zimske šetnje je i spremanje

VRUĆA LIMUNADA
Potreban materijal
v Limun 3 komada
v Šećer-kristal 100 gr
v Rum 2 kašike
v Cimet ¼ kašičice
v Karanfilić 2-3 zrna
Način pripreme

Limun dobro oprati i 2 komada iseći na kocke.
U suvoj šerpi propržiti šećer, pa kad dobije svetlo-braon boju naliti 0.5 l vode. Ubaciti isečeni limun, karanfilić i cimet pa kuvati 2-3 minuta. Skloniti sa šporeta, ispasirati limun kroz cediljku i sipati u zagrejane čaše u koje su stavljene kriške svežeg limuna.







 

Permalink | Komentari (32) | Trekbekovi (0)

Januar
10

POČETAK I KRAJ

Generalna | domacica | Januar 10, 2009,22:06

Permalink | Komentari (24) | Trekbekovi (0)

Januar
09

SREDINA

Generalna | domacica | Januar 09, 2009,11:50

Imenica ženskog roda.
Koristi se u raznim značenjima

Najčešće kažemo – zlatna.
Zato što se osećamo ušuškano.
Neko je ispred, krči put i prihvata odgovornost.
Neko kaska iza nas, pažljivo prateći tragove naših puteva.
U tiha zimska jutra probudi nas miris sveže ispečenog hleba.
Sa hrskavom gornjom i dobro zapečenom donjom korom.
I mekom kao duša – sredinom.
U saobraćajnom špicu kad su autobusi puni kao šipak koščica
Začućete glas – Sredina, krenite napred!
Pri rešavanju ukrtšenih reči uskoćiće vam u oči ruralna sredina sa slike koja krasi ukrštenicu i čije ime je konačno rešenje.
Sredina iz koje ste potekli crta vam tragove u ponašanju.
Bliži se sredina ovog meseca. Vreme koje ćete, uglavnom, provesti pričajući o proteklim praznicima, novim ili starim poznanstvima, djakonijama koje ste spremali ili probali, namerama da ostvarite zacrtane ciljeve...
Meni lično je potreban odmor.
Od mene same.
Ne znam da li ću uspeti da to ostvarim, ali vama će sigurno uspeti da spremite


ZIMSKI KOLAČ

Potreban materijal
v Plazma-keks 400 gr
v Puter 250 gr
v Čokolada 100 gr
v Šećer-prah 100 gr
v Banane (pomorandže) 3 komada
v Jaja 4 komada
v Šlag-pena 2 kesice

Način pripreme

Umutiti penasto puter i prah-šećer. Uz stalno mućenje dodati jedno po jedno jaje  i otopljenu čokoladu. Dodati mleveni plazma keks i ujednačiti masu.
U kalup prečnika 24 cm obložen alu-folijum staviti polovinu mase, prekriti kolutovima pripremljenog voća i ostatkom mase od keksa.
Staviti kalup u frižider da se stegne ( oko 2 sata), izručiti na tanjir za služenje i premazati šlag-penom pripremljenom prema uputstvu sa kesice.

Permalink | Komentari (14) | Trekbekovi (0)

Januar
07

I BI REČ

Generalna | domacica | Januar 07, 2009,00:00

Bistra i duboka -
planinski kladenac.
Meka i topla -
majčino krilo.
Crvena i plava -
buket poljskog cveća.
Zelena i široka -
livada na proplanku.
Čežnjiva i srebrna -
Mesečev srp.
Blistava i treperava -
daleka zvezda.
Uspravna i vitka -
bela breza.
Stamena i čvornovata -
stari hrast.
Lelujava i mirisna -
šuštavi maestral.
Poletela svetom
Na krilima andjela.
LJUBAV
Mir Božji, Hristos se rodi!


Permalink | Komentari (7) | Trekbekovi (0)

Januar
04

VREME LJUBAVI I RADOSTI

Generalna | domacica | Januar 04, 2009,09:17

Dok lepe želje lebde poput pahulja il’ prolećnog behara,
Prisetite se da je ovo vreme za ljubav i radost.
- Samo je onaj neko koji nešto voli. Ne biti ništa i ništa ne voleti jedno je isto. L. Fojerbah
- I pahuljica je kadra izbrusiti oblutak ako je vodi ruka ljubavi. H. Hofmanstal
- Prijateljstvo i ljubav su dve biljke na jednom korenu. Tek, ljubav ima nekoliko cvetova više. F. Klopstok
- Najlepše je zadovoljstvo i najveća radost života - osećati da si ljudima potreban i drag. Gorki
- Bol se može pobrinuti sam za sebe, ali da bi se dobila prava vrednost radosti, moraš imati nekoga s kim ćeš je podeliti. Tven

A deliti uz trpezu koju ste sami spremili samo je poželjan dodatak slavlju.
Stoga, zasučite rukave, pratiće vas svako dobro koje poželite.

MAŠNICA SALATA

Potreban materijal
v Durum testenine 250gr
v Šampinjoni 400 gr
v Praziluk 1 struk (oko 150gr)
v Susam 50gr
v Posni majonez 150 gr
v Majčina dušica ¼ kašičice
v So po ukusu
v Biber po ukusu
v Ulje 2 kašike
Način pripreme

Obariti testenine, isprati pod mlazom hladne vode i ostaviti da se ocede i prohlade.
Iseckati praziluk i šampinjone, izmešati i dinstati na ulju dok tečnost ne ispari.Ohladiti.
Susam propržiti na suvom tiganju, i izmešati sa testeninama. Dodati začine i ohladjene šampinjone, preliti majonezom i rashladiti. Ukrasiti po želji i poslužiti uz belo vino.
Napomena, ukoliko niste ljubitelj gotovih proizvoda, posni majonez se pravi ovako:
1 čaša vode i 1 čaša sojinog brašna zagrevaju se na tihoj vatri uz stalno mešanje. Kada provri kuva se 2-3 minuta i ohladi uz stalno mešanje. Potom se dodaje 1 čaša ulja i 1 kašika soka od limuna. Muti se dok se masa ne ujednači. Posoli se po ukusu i doda 1 kašičica senfa.



BOŽIĆNA ZVEZDA
Potreban materijal
v Jaja 9 komada
v Orasi 100 gr
v Šećer-kristal 5 kašika + 8 kašika + 4 kašike
v Šećer-prah 4 kašike
v Čokolada 100 gr
v Puter 250 gr
v Mleko 100 gr
v Brašno 3 kašike
v Vanilin-šećer 1 kesica
v Vanila šipka 1 komad
v Limun-sok 1 kašika

Način pripreme

Umutiti čvrst šne od 5 belanaca, dodati 5 kašika kristal-šećera i sok od limuna. Ujednačiti masu pa lagano umešati iseckane orahe i 2 kašike brašna. U podmazan i peki-papirom obložen kalup prečnika 28 cm sipati testi i peći 20 minuta u rerni zagrejanoj na 175 stepeni.
4 cela jaja umutiti sa 8 kašika kristal-šećera i kuvati na pari dok se ne zgusne. Dodati čokoladu i ohladiti mešajući, pa izmešati sa 125 gr putera umućenog sa 2 kašike prah-šećera.
4 žumanca umutiti sa 4 kašike kristal-šećera i vanilin šećerom. Mleko i šipku vanile polako zagrevati, pa kad provri sipati žumanca. Uz stalno mešanje dodati kašiku brašna i kuvati oko 5 minuta. Ohladiti, izvaditi šipku vanile i dodati 125 gr putera umućenog sa 2 kašike prah-šećera.
Na podlogu od belanaca staviti čokoladni fil, pa žuti. Ukrasiti po želji i rashladiti pre služenja.

Permalink | Komentari (22) | Trekbekovi (0)

Januar
03

BEZ REČI...

grickalice za dokolicu | domacica | Januar 03, 2009,00:50

Samo pesma

Permalink | Komentari (16) | Trekbekovi (0)

Decembar
24

SVIMA

Generalna | domacica | Decembar 24, 2008,12:00

Koji putuju ili ostaju
Koji se smeše i raduju,
Tuguju ili se nadaju,
Trče, skaču ili igraju,
Koji poleću, doleću ili
Ploveći stižu.
Onima koji vole,
Koji će biti voljeni,
Pronadjeni, milošću ispunjeni,
Svetlošću obasjani,
Toplinom obavijeni...
Zbunjenima, dvosmislenima,
Jasnim i bistrim
Kao brdski potoci,
Mekim i nežnim
Kao paperjasti oblaci,
Zanesenim sanjarima
I čvrstim realistima
Jedna kap radosti
Da začini svaki dan
Topli stisak ruke
Uvek kad požele
Siguran korak
Na svakoj stazi

Da Vam nastupajući praznici budu uvod u veoma posebnu godinu

Permalink | Komentari (9) | Trekbekovi (0)

«Prethodni   1 2 3 ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 ... 32 33 34  Sledeći»
Pretraži
Najnovije...
  • OBOJENO TRAŽENJEM
  • SLIKE...
  • ZAPIS DUŠE
  • SVE PRODJE...
  • KIKI, MIKI, RIKI
  • ZDRAVO
  • ĆUTANJE
  • IMA ŽIVOTA...
  • ZASEDANJE KRIZNOG ŠTABA
  • NA PLUS ČETRDESET
Kategorije
  • Generalna [341]
  • grickalice za dokolicu [141]
  • kulinarstvo [11]
  • domaći zadatak [12]
  • internet [2]
  • brojke i slova [0]
Arhiva
  • April 2013 [1]
  • Mart 2013 [1]
  • Februar 2013 [3]
  • Januar 2013 [3]
  • Avgust 2012 [1]
  • Jul 2012 [1]
  • April 2012 [1]
  • Februar 2012 [2]
  • Januar 2012 [5]
  • Decembar 2011 [4]
  • Novembar 2011 [6]
  • Oktobar 2011 [5]
  • Avgust 2011 [4]
  • Jul 2011 [3]
  • Jun 2011 [3]
  • Maj 2011 [1]
  • April 2011 [2]
  • Mart 2011 [1]
  • Februar 2011 [3]
  • Januar 2011 [4]
  • Decembar 2010 [3]
  • Novembar 2010 [2]
  • Oktobar 2010 [2]
  • Septembar 2010 [2]
  • Avgust 2010 [4]
  • Jun 2010 [3]
  • Maj 2010 [6]
  • April 2010 [6]
  • Mart 2010 [1]
  • Februar 2010 [8]
  • Januar 2010 [7]
  • Decembar 2009 [9]
  • Novembar 2009 [9]
  • Oktobar 2009 [7]
  • Septembar 2009 [5]
  • Avgust 2009 [10]
  • Jul 2009 [15]
  • Jun 2009 [13]
  • Maj 2009 [17]
  • April 2009 [17]
  • Mart 2009 [18]
  • Februar 2009 [17]
  • Januar 2009 [19]
  • Decembar 2008 [9]
  • Novembar 2008 [11]
  • Oktobar 2008 [7]
  • Septembar 2008 [8]
  • Avgust 2008 [13]
  • Jul 2008 [18]
  • Jun 2008 [15]
  • Maj 2008 [18]
  • April 2008 [18]
  • Mart 2008 [16]
  • Februar 2008 [14]
  • Januar 2008 [15]
  • Decembar 2007 [13]
  • Novembar 2007 [19]
  • Oktobar 2007 [19]
  • Septembar 2007 [21]
  • Avgust 2007 [8]
  • Jul 2007 [10]
Moji linkovi
Generalna
ne propuštam da posetim
Meni
  • Početna strana
  • Arhiva
  • Fascikle
  • Administracija
Sindikat
  • RSS 0.90
  • RSS 1.0
  • RSS 2.0
  • Atom
 
Copyright@2007. Reic's Place. All rights reserved. Powered by Lifetype.
Designed by Dieter Schneider, CssTemplateHeaven. Ported to Lifetype by Reic Wang.