Kuhinja i oko nje

Lepe reči i lepi zalogaji

« Decembar 2008 »
Ne Po Ut Sr Če Pe Su
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Decembar
17

PORANITI ILI ZAKASNITI

Generalna | domacica | Decembar 17, 2008,14:53

Prednovogodišnja euforija polako prerasta u paniku.
Ono što je do juče bilo daleko opasno se približilo.
Trka, frka, zbrka.
Na sve strane.
Najnervozniji su, svakako, oni koji putuju.
Po hiljadu puta proveravaju sve detalje, proračunavaju koliko vremena će im trebati da stignu do železničke ili autobuske stanice, ispituju mogućnost da nalete na saobraćajnu gužvu, da voz/autobus kasni ili bude ukinut, da hotelska rezervacija bude duplirana ili da rodjaci kod kojih su nameravali da odu odluče i sami da negde otputuju.
Odmeravaju razloge za i protiv nošenja „hranljivog provijanta“, rezervnog kofera sa garderobom ako se osnovni zagubi...
Sav taj kalambur me obavezno podseti na anegdotu koja se prenosi s kolena na koleno.
*
Putovanje vozom je u prvoj polovini prošlog veka bilo prava mala avantura.
Vozovi nisu kasnili, ali ni imali današnju brzinu, vagon-restorane, kušet-kola...
Da se stigne na vreme za voz koji polazi u šest časova ujutru, trebalo je ustati najkasnije u dva po ponoći.
Ispeći pile, umesiti hleb, sve to lepo zapakovati, izbuditi decu i obući ih...
I stići na stanicu najkasnije oko pola pet.
Za svaki slučaj, ako voz porani.
Čekaonice pune, deca vitlaju izmedju stolica, još uvek topli pile i hleb šire miris zadovoljstva.
Umor polako savladava, deca se smeštaju na prtljag uredno složen kraj klupe, majka ih pokriva jaknama, pa i sama odlazi u carstvo snova.
Da bi se probudila negde oko osam.
U čekaonici železničke stanice.
*
Ako ste danas zakasnili sa pripremanjem ručka, ne brinite. Kuhinja će vas sačekati i sutra na istom mestu, a ukućani obradovani


PILETINA U SOSU OD ŠLJIVA
Potreban materijal
v Pile 1 komad od oko 1.5 kg
v Crni luk 1 manja glavica
v Šljive 5 komada
v Vinsko sirće 2 kašike
v Med 2 kašike
v Soja-sos 1 kašika
v Ulje-suncokretovo 1 kašika
v Beli luk 1 čen
v Začin od povrća 1 kašičica
v Biber ¼ kašičice ( nije obavezno)
v So ¼ kašičice
v Puter 1 kašika
Način pripreme

Pile iseći duž grudne kosti i odstraniti je. Unutrašnjost posoliti, a spolja premazati puterom.

Staviti na rešetku za pečenje i peći desetak minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.
U blenderu izmešati oljuštene šljive sa svim ostalim začinima, pa ovim sosom premazivati spoljnu stranu pileta, pet puta na svakih 10 minuta.
Poslužiti toplo uz prilog od krompira i sezonsku salatu.



Sledeći | Prethodni | Komentari (8) | Trekbekovi (0)

Komentari

Re: PORANITI ILI ZAKASNITI

tuzna | 17/12/2008

ne secam se:))

Re: PORANITI ILI ZAKASNITI

phedredelaunay | 17/12/2008

phedredelaunay

Pilence izgleda odlicno, narocito zbog sljiva, kombinaciju meso-voce probala sam samo jednom i bilo mi je jako fino.
O prednovogodisnjoj euforiji i vozovima... ma samo cu reci da do centra grada idem kad bas bas moram i tad skoro zmurecki a vozovima bih najradije odzvizdala posmrtni mars.

Re: PORANITI ILI ZAKASNITI

pricalica | 17/12/2008

pricalica

Возићи!!!! Моје најсредство за вожњу било где и било куда... Пиленце у своје време, кад крену моји возови, хе, хе...
Поздрав!

Re: PORANITI ILI ZAKASNITI

domacica | 18/12/2008

@mezimče, nema veze što se ne sećaš, neko će ti ispričati.
Prijatno!**

Re: PORANITI ILI ZAKASNITI

domacica | 18/12/2008

@phedredelaunay, ja volim vozove. i šljive. ali, bez piletine.
Prijatno!**

Re: PORANITI ILI ZAKASNITI

domacica | 18/12/2008

@pričalica, oh još jedan ljubitelj vozova. i meni su prirasli za srce. nema lepšeg osećaja nego kad kloparanje točkova peva uspavanku a drveće pored pruge maše i šalje zelene osmehe.
Prijatno!*

Re: PORANITI ILI ZAKASNITI

sanjarenja56 | 18/12/2008

Čini mi se da je vožnja vozom bila nezamisliva bez pohovane piletine. Provijant se morao nositi. Probaću pile na tvoj način, što pre.

Re: PORANITI ILI ZAKASNITI

domacica | 20/12/2008

@sanjarenja56, put bez hrane spremljene kod kuće nije se mogao zamisliti. i bilo je to mnogo lepo...
Prijatno!**

Dodaj komentar





Zapamti me

Pretraži
Najnovije...
  • OBOJENO TRAŽENJEM
  • SLIKE...
  • ZAPIS DUŠE
  • SVE PRODJE...
  • KIKI, MIKI, RIKI
  • ZDRAVO
  • ĆUTANJE
  • IMA ŽIVOTA...
  • ZASEDANJE KRIZNOG ŠTABA
  • NA PLUS ČETRDESET
Kategorije
  • Generalna [341]
  • grickalice za dokolicu [141]
  • kulinarstvo [11]
  • domaći zadatak [12]
  • internet [2]
  • brojke i slova [0]
Arhiva
  • April 2013 [1]
  • Mart 2013 [1]
  • Februar 2013 [3]
  • Januar 2013 [3]
  • Avgust 2012 [1]
  • Jul 2012 [1]
  • April 2012 [1]
  • Februar 2012 [2]
  • Januar 2012 [5]
  • Decembar 2011 [4]
  • Novembar 2011 [6]
  • Oktobar 2011 [5]
  • Avgust 2011 [4]
  • Jul 2011 [3]
  • Jun 2011 [3]
  • Maj 2011 [1]
  • April 2011 [2]
  • Mart 2011 [1]
  • Februar 2011 [3]
  • Januar 2011 [4]
  • Decembar 2010 [3]
  • Novembar 2010 [2]
  • Oktobar 2010 [2]
  • Septembar 2010 [2]
  • Avgust 2010 [4]
  • Jun 2010 [3]
  • Maj 2010 [6]
  • April 2010 [6]
  • Mart 2010 [1]
  • Februar 2010 [8]
  • Januar 2010 [7]
  • Decembar 2009 [9]
  • Novembar 2009 [9]
  • Oktobar 2009 [7]
  • Septembar 2009 [5]
  • Avgust 2009 [10]
  • Jul 2009 [15]
  • Jun 2009 [13]
  • Maj 2009 [17]
  • April 2009 [17]
  • Mart 2009 [18]
  • Februar 2009 [17]
  • Januar 2009 [19]
  • Decembar 2008 [9]
  • Novembar 2008 [11]
  • Oktobar 2008 [7]
  • Septembar 2008 [8]
  • Avgust 2008 [13]
  • Jul 2008 [18]
  • Jun 2008 [15]
  • Maj 2008 [18]
  • April 2008 [18]
  • Mart 2008 [16]
  • Februar 2008 [14]
  • Januar 2008 [15]
  • Decembar 2007 [13]
  • Novembar 2007 [19]
  • Oktobar 2007 [19]
  • Septembar 2007 [21]
  • Avgust 2007 [8]
  • Jul 2007 [10]
Moji linkovi
Generalna
ne propuštam da posetim
Meni
  • Početna strana
  • Arhiva
  • Fascikle
  • Administracija
Sindikat
  • RSS 0.90
  • RSS 1.0
  • RSS 2.0
  • Atom
 
Copyright@2007. Reic's Place. All rights reserved. Powered by Lifetype.
Designed by Dieter Schneider, CssTemplateHeaven. Ported to Lifetype by Reic Wang.