Kuhinja i oko nje

Lepe reči i lepi zalogaji

« Decembar 2025 »
Ne Po Ut Sr Če Pe Su
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Septembar
10

VAŽNA JE IDEJA

Generalna | domacica | Septembar 10, 2008,10:04

Prvi septembarski vikend nas je obradovao tropskim ugodjajem i naveo da posumnjamo u onu staru narodnu izreku:
- Posle Svetog Ilije, Sunce sve milije. –
Za one koji spas od ovakvih vremenskih uslova traže u prirodi, biće možda zanimljivo da znaju i podatak o lepom mestu u blizini Beograda.
Tačnije, u selu Baćevac, opština Barajevo.
Neko je lepo zamislio da staru, oronuolu seosku kuću

Pretvori u prijatan ambijent etno-dizajna

Ne preskačući umiljate domaće životinje

Drugare za igru

Pomoćnike za pripremu dobrog zalogaja




Simpatičnog mališu

Kada se osveženi sokom od divlje ruže ili zove, vratite kući i ustanovite da su komšije zaposele vašu omiljenu teritoriju za odmor

Jedino što preostaje je kuhinjski prostor ispunjen mirisom

PILETINA NA POVRTARSKI

Potreban materijal

v Pileće belo meso 600 gr

v Šargarepa 200 gr

v Grašak 200 gr

v Kukuruz-šećerac 200 gr

v Kupus 200 gr

v Crni luk 1 manja glavica

v Začin od povrća 1 kašičica

v Ulje 2 kašike



Način pripreme

Očistiti grašak i šargarepu pa zajedno sa mesom i začinom od povrća obariti u 1.5 litar vode.
Kupus preliti ključalom vodom, iseći na rezance i prodinstati desetak minuta na ulju zajedno sa iseckanim lukom. Dodati obareno povrće, kukuruz i meso isečeno na manje komade, izmešati i poklopljeno dinstati još desetak minuta.

Poslužiti toplo uz sezonsku salatu i mladi sir i kajmak.

P.S. S obzirom da je moj foto-aparat odbio poslušnost, sem dve poslednje, slike su sa reklamnog letka






 

Permalink | Komentari (43) | Trekbekovi (0)

Septembar
03

...

Generalna | domacica | Septembar 03, 2008,09:19

za lep i prijatan dan svima koji to žele

PRIJATNO!

Permalink | Komentari (18) | Trekbekovi (0)

Septembar
02

NAZIVI

Generalna | domacica | Septembar 02, 2008,12:04

Ili kakve asocijacije može izazvati pomen čokolade.
Pročitah nedavno kod naše koleginice Elle da su se pojavile čokoladice za mršavljenje, pa krenuh u potragu za mestima na kojima se ona može kupiti.
Kako mi je najbrži način za nalaženje adresa net, pročitah da se ova volšebna čokolada može nabaviti u apoteci na Novom Beogradu.
Ali, mada sam već dugi niz godina stanovnik ovog dela Beograda, ulica u kojoj se nalazi ova apoteka, sasvim mi je nepoznata.
Posle još malo saplitanja saznadoh da je to ulica u kojoj sam nekada stanovala!
Prvo se zvala I Bulevar, pa Bulevar AVNOJ-a, i sada Bulevar Dr Zorana Djindjića.
Novi Beograd je jako mlada opština, ove godine je tek napunio 60, ali izgleda da se svojski trudi da dostigne slavu nekih ulica iz starog dela koje su imena menjale više puta.
A medju njima je svakako najpoznatija Svetogorska, koja je ime menjala 5 puta.
Prijatelj koji u njoj živi, stari gospodin, rodjeni beogradjanin, prokomentarisao je to ovako:
- Rodio sam se u porodici koja je sazidala ovu kuću. U njoj sam živeo, rastao, preživljavao strahote rata i lepote mira. Nikad se nisam selio, a i malo sam putovao.
Jednom sam otišao na neku svadbu u Leskovac, i kad sam se vratio, moja ulica, srećom samo po imenu, više nije postojala. Tako sam ja adresu menjao 5 puta. Kada tome dodam nazive države, mogli bi mi pozavideti i neki svetski putnici!
Srećom, moj voljeni grad nije menjao ime, a ni ja moj omiljeni hobi, pa ćete sad završiti u kuhinji, ili ako vam je tako milije kujni. I spremiti

BAŠTENSKA SLANA TORTA
Potreban materijal

v Jaja 2 komada
v Brašno 130 gr + 2 kašike
v Margarin 80 gr
v Hladna voda 3 kašike
v Paprika-šilja 6 komada
v Paradajz 3 komada
v Kisela pavlaka 300 gr
v Topljeni sir 300 gr
v Susam 4 kašike
v Prezle 6 kašika
v So po ukusu
v Ulje za prženje
Način pripreme
Umesiti glatko testo od brašna, hladne vode, jednog žumanca, malo soli i margarina. Oblikovati loptu,uviti u vlažan salvet i ostaviti u frižideru najmanje 2 sata.
Na pobrašnjavljenoj površini razvući testo u ploču malo veću od kalupa prečnika 28 cm, izbosti viljuškom na nekoliko mesta pa staviti u pleh obložen peki-papirom i peći 15 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.Ohladiti.
Paprike ispeći na plotni ili suvom tiganju, očistiti i ispanirati koristeći mešavinu susama i prezle. Pržiti na zagrejanom ulju oko 2 minuta sa svake strane i slagati na papirne kuhinjske ubruse.
Izmešati kiselu pavlaku i topljeni sir, pa jednom polovinom fila premazati podlogu. Preko poslagati ohladjne paprike i premazati ostatkom fila.po gornjem obodu torte poslagati kolutove paradajza i rashladiti.



Permalink | Komentari (27) | Trekbekovi (0)

Septembar
01

DVA ARŠINA

grickalice za dokolicu | domacica | Septembar 01, 2008,13:03

Ili, Kada mi brknu u torte.
Ili, evo opet ima nešto da kaže ona dosadna domaćica.
Ili, kakogod Vi hoćete.
Pre par dana, moj drugar zvani Personalni Računar, doživeo je strujni udar.
Oporavljen, vratio se da me opet povede u bunarenje po net-u.
Kako sam bila upozorena na neke članke, prvo svratih da proverim šta se dogadja na Blog.co.yu.
I, da shodno pročitanom, postavim neka pitanja.
Da li se protiv lošeg bori objavljivanjem posta u kome se prenose „crnohumorne“ pričice i sličice?
Hoćete li svoje dete vaspitati da je pornografija nešto loše, tako što ćete mu umesto slikovnice pokazivati pornografske slike i klipove?
Ili, ne daj Bože, učiti ga o štetnosti droge, tako što ćete mu u mleko sipati LSD?
Hoćete li u komentarima pisati o lošem uticaju postova koji nude torte, šampanjac i tapšanje po ramenu, a i stovremeno pozitivne komentare na svoje postove smatrati normalnim, lepim, dobrodošlim?
Hoćete li sve koji čitaju samo ono što im se svidja nazivati „osobama bez stava“, ili se zapitati da li njihovo „nemanje stava“ samo znači da su Vam njihovi stavovi po nekom pitanju nepoznati?
Kad porasteš, kad razmisliš, kazaće ti se samo.

Permalink | Komentari (23) | Trekbekovi (0)

Avgust
29

SAMO JEDNA PRIČA

grickalice za dokolicu | domacica | Avgust 29, 2008,11:25

- Zvezdana, Zvezdo, Zvezdiceeeeeeee!
Kroz ledeno plavu martovsku noć glas je imao prizvuk straha.
I čežnje.
Nagoveštaj suza i neobuzdanog smeha.
Gorkog i zaboravljenog.
Potok je pokušavao da skine tanku ledenu haljinicu.
Crni bor se umiljavao prvoj četvrtini Meseca očekujući zagrljaj ili hladni poljubac.
Vodenični točak je, u mukloj tišini čekao jutro i žamor glasova.
*
Deda je bio vodeničar.
I njegov deda.
I njegovog dede deda...
Sa plevom u kosi i osmehom na usnama dočekivao je zoru i svoje seljane, da im uz priče ulepša čekanje.
Da nadjača huku vodeničnog kamena i skakutavi zvuk potoka.
Svaku je priču počinjao češkajući se po levom uhu i pogleda uprtog preko potoka. I uvek istim rečima:
- A znaš li ti dragoviću moj koliko je stara ova vodenica? Pričao mi je moj deda da je sagradio, još onomad, neki učeni gospodin koji je došao iz grada.
A znaš li zašto je došao?
Priča se da je u gradu neka boleština ušla u njegovu kuću. Došla, prošetala se i otišla. Ali ne sama. Povela je gospodinovu ženu i dvoje nejači.
Tražeći način da spere tugu gospodin je obilazio mnoge.
Pa je tako stigao i do neke babe koja mu reče da ode najdalje što može i sagradi vodenicu. Da samelje tugu umesto što ona melje njega. Da voda koja pokreće vitlo spere njegov bol.
I, gospodin je posluša.
Napusti grad i krete da traži neukaljanu vodu na kojoj će sagraditi vodenicu.
Koji ga je Andjeo doveo baš na ovu pustopoljinu ne zna se.
Ali se Gospodinu učinilo da potok peva njenim glasom, da krošnje miluju njihovim rukama, a trava sprema meku postelju nedosanjanim snovima.
Kada je prvi seljanin doneo kući brašno, primetio je da ga ima mnogo više nego obično. Kao da vodeničar nije uzeo ujam.
Za večerom čeljad nije mogla da prestane sa divljenjem hlebu.
Od iste pšenice brašno, iste ga ruke mesile, ista peć pekla.
A hleb ukusa kakav nikad nisu osetili.
Brzo se po okolini raširila priča o novoj vodenici.
I svi koji su dolazili da melju žito imali su isti utisak.
Ovde je neki Dobri Duh umešao svoje prste.
Kada je moj deda došao u ovaj kraj, vodenica je već bila duboko zarasla u korov.
Urušenog krova, sa vratima koja su imala samo jednu škriputavu šarku i vitlom na čijim je lopaticama snevala mahovina.
Kada je od seljana čuo priču o Gospodinu, obnovio je.
Da melje žito i tugu.
Da spira suze i donosi osmehe.
Jer, još uvek, u hladnim martovskim večerima
Potok pokušava da skine ledenu haljinicu.
Crni bor se umiljava prvoj četvrtini Meseca očekujući zagrljaj ili hladni poljubac.
Glas ima prizvuk straha.
I čežnje.
Nagoveštaj suza, i neobuzdanog smeha.
Gorkog i zaboravljenog.
- Zvezdana, Zvezdo, Zvezdiceeeeeeee!

Permalink | Komentari (20) | Trekbekovi (0)

Avgust
26

JESEN STIŽE...

Generalna | domacica | Avgust 26, 2008,14:40


...Ne miriše više cveće...
Kada sam prvi put ušla u njihovu kuću bila sam zbunjena.
Prvo veličinom teških dvokrilnih vrata sa tri brave.
I uplašena.
Prethodnim upozorenjima da se pristojno ponašam i ništa ne diram.
Što je u prevodu na moj detinji jezik značilo:
- Sedi gde ti pokažu, stavi ruke u krilo, ćuti i gledaj.
Iza ogromnih vrata pojavilo se još veće predsoblje ( kasnije su mi kazali da se zove degažman), a iz sredine me pozdravilo nežno i tiho:
- Dobar dan, dobro mi došli!
Jedva sam nazrela priliku obučenu u crno, jer mi je pogled ostao na papučama.
Crvene, izvezene srmom, sa malim kićankama na vrhovima.
Bila sam skoro sasvim sigurna da sam stigla u dvorac neke princeze. Ili bar njene bake.
Jer je gospodja koja nas je dočekala bila potpuno seda. Baš kao i moja baka.
U sobi gde smo se ubrzo smestili u udobne fotelje, najvažnije mesto na zidu zauzimala je ikona Svetog Jovana. Ispod nje, srebrno kandilo je titravom svetlošću slalo zrake ka krstu u desnom gornjem uglu ikone.
Svaki put kada bih pogledala u njegovom pravcu, učinilo bi mi se da krst pokušava nešto da mi kaže.
I jeste.
Samo sam priču čula mnogo kasnije.
Bogati trgovac je imao tri sina i kćer.
Zdravu, bistru decu kojoj ništa nije nedostajalo.
Oba starija sina završila su fakultete u Beču, i na radost porodice, skrasila se u Beogradu. Zasnovala porodice sa devojkama isto tako obrazovanima i imućnima.
Jedino što je kvarilo radost bila je činjenica da nemaju potomstva.
Pa su već ostareli roditelji, željni unučadi, polagali sve nade u najmladjeg sina koji je sa uspehom nasledio oca u trgovini.
Najmladji, što uglavnom znači i najrazmaženiji, davno je srce poklonio.
Prelepoj smedjoj kćeri-jedinici lokalne pralje.
Ali, stalež mu nije dozvoljavao da sa njom bude srećan.
I tako je jednog dana, najmladji sin osvanuo oženjen finom gospodjicom iz obližnjeg grada.
Bio je to dobar brak. Nisu mu nedostajali ni poštovanje ni vernost ni materijalna dobra.
Nije mu nedostajalo ništa, sem Potomstva.
Gospodja u čudesnim papučama bila je žena najmladjeg brata.
Poslednja u nizu onih koji su ovu priču odživeli.
Jedna od onih kod koje sam, kao dete, jela najlepše

SLATKO OD GROŽDJA
Potreban materijal
v Belo groždje 1 kg
v Šećer 1.25 kg
v Limun 1 komad
v Vanila šipka 1 komad
v Badem 200 gr
v Voda 400 gr

Način pripreme
Badem popariti ključalom vodom, oljuštiti, iseći na četvrtine po dužini i prosušiti.
Groždje očistiti od peteljki, oprati i ostaviti da se ocedi.
Sipati u šerpu šećer i vodu pa kuvati sirup oko 10 minuta od momenta kad provri. Ubaciti šipku vanile, ocedjeno groždje i sok od limuna. Kuvati na jakoj vatri desetak minuta od momenta kad ponovo provri. Ukoliko se na površini pojavljuje pena, skidati plitkom kašikom. Izmaći slatko sa šporeta, dodati badem, lagano izmešati i ostaviti prekriveno vlažnom salvetom najmanje 12 časova.
Sipati u tegle, povezati celofanom i čuvati na hladnom i tamnom mestu. (Temperatura ne bi trebalo da prelazi 10 stepeni)


Permalink | Komentari (34) | Trekbekovi (0)

Avgust
25

S PROZORA

grickalice za dokolicu | domacica | Avgust 25, 2008,11:02

Prolazi život mojom ulicom.
Skakuće, smeje se, klopara točkovima...
S rukom u ruci hrli napred.
Ne zaustavlja se.
Brani se od prejakog Sunca slamnatim šeširima, štiti oči tamnim naočarima...
Baca pogled preko ramena
Raduje se, plače, igra u pesku.
Vozi tricikl, zaljubljeno gleda plave oči, ljubi rumene usne sna...
Drhtavom rukom hrani golubove, žedno ispija rosu sa trave...
Miriše kroz rascvetale viseće muškatle,
Peva kroz krošnje još uvek zelenih listova, boji stepenice mekim, mačijim koracima.
Doziva jesen i monotone kiše,
Snežne oblake i razigrane pahuljice,
Ledeno-plavo nebo i modre dubine noći,
Prolećni vetar i martovske magle kraj reke
Lepet krila galeba i barke što se lenjo ljuškaju na talasima...
Osmehujem se.
S mog prozora vidi se samo komadić neba.
I beli oblačak koji mi osmeh uzvraća.

Permalink | Komentari (34) | Trekbekovi (0)

Avgust
22

POBRKANI LONČIĆI

Generalna | domacica | Avgust 22, 2008,14:03

Iliti uslužne delatnosti na naš način.
Krenusmo moja jača polovina i ja u uobičajenu nedeljnu nabavku.
U jedan od beogradskih tržnih centara koji slovi kao savremen, snabdeven, u trendu kako bi rekli mladji.
Uredno napunismo kolica stvarima sa spiska, dodasmo još po neku sitnicu iz asortimana „može da zatreba“ i krenusmo ka kasi.
Srećom ispred nas samo jedan kupac, pa razmenismo pogled „super, imamo vremena za ajskafe“.
Povadismo sve i predjosmo na deo gde će nam pokretna traka doneti kupljeno.
Samo da spakujemo, platimo i krenemo.
Kasirka, u prilično lepoj uniformi, deluje kulturno i kao da zna svoj posao, prinosi bar-kodove optičkom čitaču i završi sa usklikom:
- Devet hiljada sto dinara!
Moja jača polovina zbunjeno ponovi cifru, i umesto pripremljene gotovine, poče da izvlači karticu.
U neverici, gledam kupljeno i kažem kasirki da nešto nije u redu.
U medjuvremenu kasa štampa račun. Dužine oko metar.
Kasirka besno otrže račun, pruži mi ga i reče:
- Evo gledajte i sami. Račun ne laže!
Gledam.
Od početka.
Prvih devet artikala na računu ne samo da nisam kupila, nego mislim da pored njih nisam ni prošla.
Posle još malo natezanja, raspakujem, kasirka kuca ponovo.
Sladoled se topi, moje srce ubrzava i traži bensedin, jača polovina počinje da me smiruje...
Po završetku, račun iznosi nešto manje od šest hiljada.
Platismo i odosmo.
Bez izvinite, oprostite, greške se dogadjaju...
Postojimo li mi zbog trgovine!?
Da ne bude dosadno, posle popijene kafe, svratismo do bankomata da podignemo nešto gotovine.
Odradi moja jača polovina sve što je mašina od njega tražila, ukuca PIN, a mašina mu prikaza stanje na računu i odmah posle toga poruku :
- PIN koji ste uneli ne slaže se sa vašom karticom.
Ponovljena radnja daje isti rezultat – stanje na računu se može videti, ali se pare ne mogu dobiti.
Telefonski razgovor sa bankom koji je usledio bio je vrlo kratak:
- Znamo za to, imamo problema sa serverom.
- Kada će biti moguće podići novac?
- Ne znamo, ostavite broj telefona pa ćemo vam javiti! U medjuvremenu novac možete podići u matičnoj ekspozituri.
Nažalost, radno vreme ekspoziture se poklapa sa radnim vremenom jače polovine.
A iz banke se ne javljaju, čitavu sedmicu.
Izgleda da mi postojimo i zbog banaka!?
Kad svarite ove zavrzlame, setite se da ja ovde uglavnom kuvam, pa se nadam da prvenstveno zbog toga posećujete ovaj blog.
Zato, put pod noge i pravac kuhinja.
Uz napomenu da je drugi recept već objavljen, ali ga ponavljam zbog simpatične dame koju sam nedavno upoznala.


SALATNI VENAC

Potreban materijal

v Grašak 200 gr
v Pirinač 125 gr
v Kukuruz-šećerac 200 gr
v Krastavci (kiseli ili sveži) 200 gr
v Kikiriki-blanširani 100 gr
v So po ukusu
v Biber po ukusu
v Peršun-list 2 kašike seckanog
v Majonez 100 gr
v Pavlaka 100 gr
v Parmezan 50 gr

Način pripreme

Obariti pirinač i grašak. Ohladiti i izmešati sa kukuruzom.
Majonez izmešati sa pavlakom, parmezanom i začinima i preliti preko povrća.
Na tanjiru za služenje formirati venac, sredinu ispuniti iseckanim krastavcima i kikirikijem i dobro rashladiti.
Služiti kao prilog uz sve vrste mesa.




ROLAT SA PEČURKAMA


Potreban materijal


v margarin 125 gr
v brašno 125 gr
v mleko 0.5 l
v jaja 6 komada
v pavlaka 200 gr + 100 gr
v majonez 100 gr
v šampinjoni 600 gr
v ulje 2 kašike
v so po ukusu
v biber po ukusu
v majčina dušica ½ kašičice
v peršun-list 1 kašika

Način pripreme

Otopiti margarin na tihoj vatri pa dodati brašno i propržiti 2-3 minuta.Naliti mlekom i kuvati uz stalno mešanje dok se ne zgusne.Ohladiti mešajući pa dodati jaja, jedno po jedno. Sipati u veliki, magarinom podmazan i prezlama posut pleh i peći oko 15 minuta na temperaturi 220 stepeni. Pečeno testo izručiti na vlažan ubrus, urolati i ostaviti da se u potpunosti ohladi.
Šampinjone očistiti, iseći na listiće i dinstati na ulju dok sva tečnost ne ispari ( oko 15 minuta ). Dodati začine i 200 gr kisele pavlake, dobro izmešati i nafilovati ohladjeno testo. Ponovo urolati i premazati mešavinom pavlake i majoneza.
Ukrasiti po želji i ostaviti na hladnom najmanje dva sata pre služenja.

Permalink | Komentari (30) | Trekbekovi (0)

Avgust
19

TRIPLA KRUNA

Generalna | domacica | Avgust 19, 2008,00:02

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas, 19. avgusta, Preobraženje Gospodnje.
Praznik Preobraženje Gospodnje posvećen je trenutku kada se, kako kaže hrišćansko predanje, Hristos na gori Tavor pred apostolima preobrazio i zasijao kao sunčeva svetlost.
Na taj dan pre, ne znam koliko godina ( što i nije bitno), jedna porodica je obradovana novim članom.

      Našom dragom drugaricom, Biljanom.


Vedrim, nasmejanim leptirićem, koji pored svoje realne porodice i dragih prijatelja, nežnim dodirom svojih šarenih reči čini ovaj blog-servis lepšim.


Pre ravno 34 godine, na ovaj isti dan, dva studenta su prvi put poželela da ostatak života provedu zajedno. Prvi put su jedno drugom rekli one dve, najlepše na svetu, reči:
- Volim te!
Danas, moja jača polovina i ja slavimo trideset četiri godine kako zajedno prkosimo astrolozima koji su u uporednom horoskopu napisali da nismo za brak.
Videćemo ko će duže ostati pri svojoj tvrdnji.
Mada, kada malo bolje razmislim, možda su astrolozi u pravu. Možda ovo nije brak. Možda je samo lepa priča koja za moto ima rečenicu:
- Ja ne kažem ne.
Za ovako lep dan, morate se i malo potruditi. Da trpeza doprinese lepšem raspoloženju, napravite

LEPTIR – TORTA

Potreban materijal
v Plazma –keks 300 gr
v Puter 250 gr
v Kikiriki 300 gr
v Šećer-prah 200gr + 100 gr
v Čokolada za kuvanje 200 gr + 50 gr
v Jaja 3 komada
v Ratluk 200 gr
Način pripreme

Kikiriki propeći u rerni zagrejanoj na 150 stepeni oko 10 minuta. Prohladiti, oljuštiti i samleti.
Ratluk iseckati, izmešati sa 100 gr prah šećera i na sasvim tihoj vatri blago zagrejati. Dobro izmesiti i vlažnim rukama formirati ploču prema veličini tanjira. Iskrojiti u formi krila leptira.
Puter penasto umutiti, dodati 200 gr prah-šećera pa kad se masa ujednači dodati jedno po jedno jaje, omekšalu čokoladu, kikiriki i samleveni keks.
Dobro izmešati i formirati srednji deo torte – telo leptira.
Ostaviti u frižideru da se stegne pa preliti glazurom od čokolade koja se pravi od 50 gr čokolade, 1 kašičice kristal šećera, 1 kašičice mleka i 2-3 kapi ulja.


Permalink | Komentari (35) | Trekbekovi (0)

Avgust
18

KRATKO I JASNO

Generalna | domacica | Avgust 18, 2008,17:56


Ili bolje reči crveno, otečeno i prilično bolno.
*Innocent
Nedelja, 17. 08. 2008.
Na digitalnom satu tačno 5. 36. 00.
Budi me oštar bol u desnoj ruci.
Uobičajeno vreme budjenja omašila za oko 16 minuta.
Bol je posledica ujeda stršljena.
Šta je tražio u mom krevetu nemam pojma.
Našao je udarac muholovkom i izbacivanje kroz prozor.
Za uspomenu ostavio crveni bolni otok koji se širi.
Do uveče je zahvatio skoro celu podlakticu.
Naraodna terapija u vidu obloga od ljute rakije nije donela rezultate.
Sem ako zanemarimo lagano magljenje pred očima izazvano isparenjem.
*Cry
Nedelja, još uvek 17. 08. 2008.
Na digitalnom satu tačno 21. 36. 00 .
Stanica Hitne pomoći kraj auto-puta u Beogradu.
Još jedan ubod.
Ovaj put injekcije.
I konstatacija – Stavljajte obloge, ovo će potrajati.
*Undecided
Naravoučenije: Nemojte se uspavati da dan ne započnete i ne završite ubodom.
Čega god.

EmbarassedInnocentKiss
Ali, ručak ipak spremite. Ne valja trpeti i glad.
Napomena: ime nije parafraza alkoholnog pića ( mada ima malo i te asocijacije ), nego sam htela boraniju, ali mi bilo teško da je čistim.

O5 TIKVICE
Potreban materijal

v Tikvice 4 komada
v Pirinač 125 gr
v Kukuruz-šećerac 100 gr
v Crni luk 1 glavica
v Beli luk 2 čena
v Krompir 2 komada
v Začin od povrća 1 kašičica
v Biber ¼ kašičice
v Aleva paprika ½ kašičice
v Peršun-list 1 kašika
v Puter 1 kašika
v Jaja 2 komada
v Mileram 100 gr
v Mleko 100 gr
v Parmezan-strugani 2 kašike
v Ulje 2 kašike
Način pripreme

Očistiti tikvice i preseći na pola po dužini. Izdubiti sredinu i sitno je iseckati.
Crni i beli luk izdinstati, pa dodati pirinač. Kratko, oko 5 minuta, propržiti pa dodati začine i kukuruz. Dobro izmešati i prohladiti. Napuniti tikvice. Krompir oljuštiti i naseći na kolutove.
Zemljanu ili vatrostalnu činiju premazati puterom, i na dno staviti krompir. Preko krompira poredjati napunjene tikvice, a prostor izmedju popuniti iseckanom sredinom pomešanom sa ostatkom fila.
Naliti hladnom vodom da ogrezne i staviti u rernu. Podesiti temperaturu na 220 stepeni i peći 30 minuta od momenta kad rerna dostigne željenu temperaturu. Preliti jajima umućenim sa mileramom, mlekom i parmezanom i vratiti u rernu da se zapeče. ( oko 10 minuta ).
Poslužiti toplo ili hladno uz jogurt ili salatu od paradajza.

Permalink | Komentari (13) | Trekbekovi (0)

Avgust
13

ŠKOLSKI PODSETNIK

grickalice za dokolicu | domacica | Avgust 13, 2008,12:15

Druga beogradska gimnazija ima veoma dugu tradiciju.
Osnovana je 1870. Godine.
Pretrpela mnogobrojne izmene, selila se , bivala rušena, menjala imena, nastavne programe...
Po nekom „ženskom rodoslovu“, za nju sam posebno vezana.
Jedna od mojih baka je u njoj provela dobar deo radnog veka kao profesor istorije, a moja ćerka i ja kao učenice.
Kada sam je pohadjala zvanično se zvala II beogradska gimnazija „Ivo – Lola Ribar“, a nezvanično „piljarska“ jer je bila smeštena pored pijace Zeleni Venac.
Kada je moja ćerka dorasla do srednje škole, II beogradsaka je postala Filološka gimnazija, medju momcima poznatija kao „aquarijum“.
Jedan od profesora koji je predavao i meni i mojoj ćerki bio je profesor fizike.
Mog omiljenog i najvažnijeg, a ćerkinog sporednog i obožavanog predmeta.
Ove su dogodovštine sa njegovih časova.
*
- kako se obeležava masa?
- slovom m, ali ako je u pitanju masa naše Zemlje, onda iz poštovanja pišemo veliko.
*
- šta smo radili prošlog časa?
- utvrdjivali gradivo.
- čime?
- bedemima!
*
- ne znaš šta ima u usisivaču? Pa prašina, bre dete!
*
- Ko želi da popravi ocenu?
- ja bi’ se javio za reč...
- nemoj da se javljaš za reč, nije ti ovo mesna zajednica!
*
- saberemo njutne i metre i dobijemo džulove
*
- mogu li sada na mesto?
- a gde bi ti , inače?
*
- žuriš negde?
- ma, neeeeeee...
- Šteta, mogao sam te pustiti kući!
*
- jel’ ti voliš da radiš?
- onako.
- onako, ovako il’ nikako, je l’?
*
- taj problem naučnici još nisu uspeli da reše...
- čekaju tebe, je l’?
*
- dinamometar ima kuku...
- pa ’ ajde onda, kukaj!
*
- ovo je zid, a ovo je vaša glava. Posle sudara vi ćete se držati za glavu.Zašto?
- Pa, boleće me glava!

Permalink | Komentari (39) | Trekbekovi (0)

Avgust
11

SELEN, DAJTE MI SELEN

Generalna | domacica | Avgust 11, 2008,11:56

Mnogo ima istine u madagaskarskoj narodnoj poslovici:
- Zlo je zaboraviti odjednom, bolje je zaboravljati pomalo. –
Nedeljna ilustracija navedenog počinje ovako:
- Posle uobičajene, trostruke doze rasanjujućeg napitka, moja jača polovina i ja počinjemo pripreme za odlazak u prirodu. Na druženje sa prijateljima. Naravno, uz obavezno roštiljanje.
Pažljivo pakujemo tanjire i prateću opremu za jednokratnu upotrebu, proveravamo on/off dugmiće na uredjajima, dodajemo još jedan bidon sa vodom...
Stavljamo stvari u gepek, i pri samom ulasku u auto postavi moja jača polovina užasno pitanje:
- A gde si spakovala meso?
Belog pogleda, prodžarah po sećanju i odgovorih;
- Pa... nigde, ostalo u frižideru.
Povratak i ponovno pakovanje.
S tom razlikom što sad ja prva upitah:
-Gde je foto-aparat?
-Na svom mestu pored računara, sinoć si skidala slike!
Donesosmo i spravicu za čuvanje uspomena i krenusmo.
Na prvom semaforu dočeka nas crveno svetlo.
Sa radija nezaboravna pesma grupe ABBA – Knowing me, knowing you, ispunjava kabinu.
-Koji je danas datum?
-Pa deseti, nisi valjda toliko senilan!
-Pa, nisam, ali dogovor za roštiljanje sa S. i C. je za sedamnaesti!!!

Popih jutros šumeću tabletu selena i cinka ( de, de, rastvorenu u vodi, nisam ja zaboravna!) pa se prisetih da ste tražili kolače.
Znači, srećan put do kuhinje!

KOCKE OD ORAHA
Potreban materijal

v jaja 5 komada
v orasi 200 gr
v šećer-kristal 200 gr+300 gr
v ulje 50 gr
v brašno 200 gr
v mleko 100 gr
v puter 100 gr+100 gr
v prašak za pecivo 1 kesica
v rum 100 gr
v čokolada 150 gr
v kakao 1 kašika
v voda 150 gr

Način pripreme

Umutiti čvrst sneg od 4 belanca, dodati 200 gr šećera, 4 žumanca, mleko, ulje, 100 gr putera, kakao pomešan sa brašnom i praškom za pecivo. Ujednačiti masu pa dodati 100 gr mlevenih i 100 gr seckanih oraha. Ispeći u četvrtastom, podmazanom i brašnom posutom plehu. Peče se oko 15 minuta na temperaturi 225 stepeni.Prohladiti.
Skuvati preliv od 300 gr šećera,150 gr vode i 100 gr ruma.Preliti prohladjeno testo mlakim prelivom i ostaviti u frižideru da se dobro rashladi.
Za glazuru umutiti jaje sa 100 gr putera, dodati čokoladu i uz mešanje otopiti na tihoj vatri. Preliti testo glazurom, ukrasiti polutkama oraha ili posuti seckanim orasima. Seći na kocke kada se potpuno ohladi.

Permalink | Komentari (39) | Trekbekovi (0)

Avgust
10

DOBRO, DRUŠTVO...

Generalna | domacica | Avgust 10, 2008,10:32

Vreme je za vraćanje u normalu.
Subota, 09. avgust 2008.
Kako su Kinezi sa svojom hiljadugodišnjom kulturom uspeli da u sred leta oforme tipičan jesenji dan ostaće za mene velika nepoznanica.
Ali, činjenica je da su i poslednji adut za neizlazak iz kuće podelili ljubiteljima sporta;
- Ko da izlazi po ovoj kiši? ( značenje = ženska odbojka na pesku je upravo na programu)
- Jesi li normalna, bićemo k’o miševi! ( upravo sledi fudbal)
- Ne želim da ti nove cipele dobiju fleke ( ne znam šta sledi, al’ sigurno ima veze sa prenosom olimpijade)
Kako će Olimpijada joooš potrajati, ja ću se potruditi da se podsetim školskih dana.
Na najlepši mogući način.
Smehom.


Pita učiteljica ko zna da broji od sedam do deset. Javi se Perica:
Ja znam, ja znam.
'Ajde reci.
7, 8, 9, 10
A znaš li dalje?
Kako da ne, žandar, dama, kralj!


Pita učiteljica Pericu kojoj grupi životinja pripada zmija naočarka.
Perica se zamisli pa odgovori:
Grupi kratkovidih

Zašto Perica ide u školu?
Pokvario mu se kompjuter pa nema šta da radi kod kuće.

Znam da je vaš kompjuter zdrav i veseo, ali čas smejanja je završen.
Sledi uobičajeni čas domaćinstva.



PAPRIKAŠ BEZ PAPRIKE

Potreban materijal
v Dimljena svinjska kolenica 1 komad ( oko 1 kg )
v Krompir 500 gr
v Crni luk 1 veća glavica
v Crno vino 100 gr
v Ulje 2 kašike
v Lovor-list 1 komad
v Paradajz-sok 100 gr
v Aleva paprika 1 kašičica
v Začin od povrća ½ kašičice
Naćin pripreme
Skuvati kolenicu ( oko 40 minuta u ekspres-loncu ), očistiti od kostiju i iseći na manju parčad.
Crni luk iseckati i propržiti na ulju, paradajz-sok pomešati sa vinom, začinima i oko 100 gr vode u kojoj je skuvana kolenica.
Krompir oljuštiti,iseći na kriške i izmešati sa lukom. Polako dolivati pripremljenu tečnost i dinstati oko petnaest minuta. Dodati isečeno meso, poklopiti i dinstati još petnaestak minuta.
Poslužiti toplo uz sezonske salate.


Permalink | Komentari (36) | Trekbekovi (0)

Avgust
09

POSMATRAČ

grickalice za dokolicu | domacica | Avgust 09, 2008,11:43

Juče je bio 08.08.08.
Počele su Olimpijske igre, tačno u 8 sati i 8 minuta.
Prema kineskom verovanju, broj osam je najsrećniji broj.
Ovako velika koncentracija srećnog broja trebalo bi da, pored olimpijskog duha, bude podstrek svetu da zaboravi zlo.
Nisam gledala ovaj spektakl.
Bila sam prisutna mnogo lepšem i vrednijem dogadjaju.
Bila sam posmatrač i učesnik susreta blog-mame i blog-ćerke.
Dostojanstvene dame, najbolje plesačice ovog blog-servisa i razdraganog, nasmejanog cvetića koji je za kratko vreme obavio mirisom isti.
I šta drugo da vam kažem.
Mogu samo da se pozovem na stare Latine:
- Dodjoh, videh, uživah!
Uz dozvolu obe, donesoh i vama komadić ovog trenutka.

Sladoled smo pojeli, pa da vam još malo ulepšam dan

Permalink | Komentari (42) | Trekbekovi (0)

Avgust
08

REKA

grickalice za dokolicu | domacica | Avgust 08, 2008,11:28

Nisam dobro društvo ovih dana.
Posvadjane misli crtaju nove puteve
Na repu sećanja plovi barka neispunjenih želja
Slivajući se u samo jednu reč.
Ružno je ovo vreme.
Puno pukotina iz kojih sija sve sem svetlosti.
Poželeh da sam reka.
Nasmejana iskrama letnjeg Sunca.
Rasplakana oktobarskom kišom.
Oslikana prolećnim pupoljcima
Zaledjena svilenim vetrom zaborava.
Poželeh da sam reka.
Sa peskom i školjkama sećanja.
Sa talasima i dubinama.
Uvek ista.
I uvek drugačija.
Malo ptico tuge, zašto si zalutala u moj san?

Permalink | Komentari (30) | Trekbekovi (0)

«Prethodni   1 2 3 ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 ... 32 33 34  Sledeći»
Pretraži
Najnovije...
  • OBOJENO TRAŽENJEM
  • SLIKE...
  • ZAPIS DUŠE
  • SVE PRODJE...
  • KIKI, MIKI, RIKI
  • ZDRAVO
  • ĆUTANJE
  • IMA ŽIVOTA...
  • ZASEDANJE KRIZNOG ŠTABA
  • NA PLUS ČETRDESET
Kategorije
  • Generalna [341]
  • grickalice za dokolicu [141]
  • kulinarstvo [11]
  • domaći zadatak [12]
  • internet [2]
  • brojke i slova [0]
Arhiva
  • April 2013 [1]
  • Mart 2013 [1]
  • Februar 2013 [3]
  • Januar 2013 [3]
  • Avgust 2012 [1]
  • Jul 2012 [1]
  • April 2012 [1]
  • Februar 2012 [2]
  • Januar 2012 [5]
  • Decembar 2011 [4]
  • Novembar 2011 [6]
  • Oktobar 2011 [5]
  • Avgust 2011 [4]
  • Jul 2011 [3]
  • Jun 2011 [3]
  • Maj 2011 [1]
  • April 2011 [2]
  • Mart 2011 [1]
  • Februar 2011 [3]
  • Januar 2011 [4]
  • Decembar 2010 [3]
  • Novembar 2010 [2]
  • Oktobar 2010 [2]
  • Septembar 2010 [2]
  • Avgust 2010 [4]
  • Jun 2010 [3]
  • Maj 2010 [6]
  • April 2010 [6]
  • Mart 2010 [1]
  • Februar 2010 [8]
  • Januar 2010 [7]
  • Decembar 2009 [9]
  • Novembar 2009 [9]
  • Oktobar 2009 [7]
  • Septembar 2009 [5]
  • Avgust 2009 [10]
  • Jul 2009 [15]
  • Jun 2009 [13]
  • Maj 2009 [17]
  • April 2009 [17]
  • Mart 2009 [18]
  • Februar 2009 [17]
  • Januar 2009 [19]
  • Decembar 2008 [9]
  • Novembar 2008 [11]
  • Oktobar 2008 [7]
  • Septembar 2008 [8]
  • Avgust 2008 [13]
  • Jul 2008 [18]
  • Jun 2008 [15]
  • Maj 2008 [18]
  • April 2008 [18]
  • Mart 2008 [16]
  • Februar 2008 [14]
  • Januar 2008 [15]
  • Decembar 2007 [13]
  • Novembar 2007 [19]
  • Oktobar 2007 [19]
  • Septembar 2007 [21]
  • Avgust 2007 [8]
  • Jul 2007 [10]
Moji linkovi
Generalna
ne propuštam da posetim
Meni
  • Početna strana
  • Arhiva
  • Fascikle
  • Administracija
Sindikat
  • RSS 0.90
  • RSS 1.0
  • RSS 2.0
  • Atom
 
Copyright@2007. Reic's Place. All rights reserved. Powered by Lifetype.
Designed by Dieter Schneider, CssTemplateHeaven. Ported to Lifetype by Reic Wang.