Lepe reči i lepi zalogaji
Generalna | domacica | Avgust 01, 2007,22:17
KROMPIRUŠE
Potreban materijal
Krompir 400 g
Brašno-višenamensko 400 g
So 2 kašičice
Šećer-kristal 2 kašike
Kvasac 50 g
Ulje 50 g
Margarin 50 g
Jaja 2 komada
Mleko 50 g
Susam 25g
Način pripreme
Krompir oljuštite, isecite na kockice, nalijte hladnom vodom samo da ogrezne i kuvajte 20 minuta od momenta kad provri.Dodajte margarin i ulje,propasirajte i prohladite.
Kvasac pomešajte sa šećerom i mlakim mlekom i ostavite da uskisne.
U posudi za mešenje pomešajte brašno i so, dodajte uskisli kvasac i ispasiran krompir. Mutite mikserom ( brzina 2). Kada testo počne da se oblikuje u loptu dodajte žumanca, dobro izmešajte i stavite u frižider da odstoji 30 minuta.
Podelite testo na 24 dela i oblikujte loptice.
Belanca umutite, dodajte susam i premažite ih.
Pecite u rerni zagrejanoj na 225 stepeni oko 15 minuta.
Permalink | Komentari (5) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jul 31, 2007,10:14
KOLAČ OD JABUKA
Potreban materijal
Jabuke 1 kg
Ulje 2 dl
Šećer 4 dl
Brašno 2 dl
Soda-bikarbona 1 kašičica
Cimet 1 kašičica
Karanfilić 1 kašičica
Limun 1 komad
Način pripreme
Jabuke oljuštiti, narendati, preliti sokom od limuna i pomešati sa šećerom. Dodati ulje, cimet i samleveni karanfilić, dobro izmešati i ostaviti da odstoji oko 30 minuta.
Uz stalno mešanje dodati brašno pomešano sa sodom bikarbonom.
Ujednačenu masu sipati u pleh i ostaviti da odstoji još 30 minuta.
Staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni i peći oko 30 minuta.
Gotov kolač posuti prah-šećerom ili ohladiti i premazati šlagom.
MICINA SALAMICA
Potreban materijal
1 keks-mleveni 250 gr
2 prah-šećer 200 gr
3 jaja 2 komada
4 čokolada 50-100 gr
5 suvo groždje 100 gr
6 orasi 100 gr
7 margarin ili puter 50-100 gr
8 oblande 2 veće
9 rum 2 kašike
Način pripreme
Oblande staviti na vlažne salvete da se opuste.
Umutiti puter, dodati sve ostale sastojke /suvo groždje potopiti u malo ruma, a orahe iseckati/.Podeliti na dva dela i nafilovati vlažne oblande.Saviti rolate i po želji preliti čokoladnom ili nekom drugom glazurom.
Permalink | Komentari (3) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jul 30, 2007,10:10
Permalink | Komentari (2) | Trekbekovi (0)
internet | domacica | Jul 27, 2007,12:23
Nadam se da vam je engleski dovoljno dobar, ovo je samo jedna od skalamerija koje putuju internetom. Ko prodaje adrese kad se svi zaklinju da je njihova "Privacy Policy" izuzetna?
ECO BANK OF GHANA
Permalink | Komentari (5) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jul 27, 2007,09:49
ČOKO – MOKO TORTA
Potreban materijal
v Jaja 10 komada
v Šećer – kristal 18 kašika
v Čokolada za kuvanje 100 gr
v Kafa – instant 3 kesice
v Puter 200 gr
v Plazma keks 4 kašike mlevenog
v Kakao – prah 4 kašike
v Brašno – oštro 3 kašike
v Slatka pavlaka 250gr
v Šećer – prah 75 gr
Način pripreme
Testo za kore pripremite od 6 jaja, 2 kašika brašna, kakao praha, mlevenog plazma – keksa i 6 kašika šećera.Ispecite dve kore u pećnici zagrejanoj na 2200C.Svaka kora se peče 12 minuta.
Za fil umutite 4 jaja sa 12 kašika kristal – šećera i kuvajte na pari dok ne počne da se zgušnjava.Dodajte čokoladu i instant kafu rastvorenu u 100 gr vruće vode.Po potrebi dodajte 1 kašiku brašna i kuvajte dok se ne zgusne.Ohladite mešajući , pa dodajte omekšali puter.Dobro izmutite i nafilujte ohladjene kore,
Slatku pavlaku umutite sa prah – šećerom i premažite tortu po obodu.Ukrasite po želji.
Permalink | Dodaj komentar | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jul 26, 2007,13:28
Permalink | Komentari (1) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jul 25, 2007,07:54
Mnogo se izvinjavamo,danas moram da promenim izgled bloga (mojoj ćerki se ne svidja), pa samo jedna lagana salata za one koji se još nisu dovoljno rashladili
SRPSKA SALATA SA DAŠKOM MEDITERANA
Potreban materijal
· Paradajz 2 komada
· Paprike babure 2 komada
· Ljuta papričica 1 komad (nije obavezno)
· Crni luk 1 srednja glavica
· Krastavac 1 komad
· Maslinovo ulje 3 kašike
· So ½ kašičice
· Bosiljak 1 kašičica sušenog, izmrvljenog
· Feta sir 100 gr
· Kisela pavlaka 2 kašike
· Beli luk 1 čen
Način pripreme
Iseckajte crni luk, posolite i ostavite da odstoji.
Paradajz, paprike i krastavce iseckajte na kocke.
U blender stavite ulje, bosiljak, sir, pavlaku i beli luk. Blendirajte dok ne dobijete homogenu masu (oko1 minut).
U činiju stavite povrće, izmešajte i prelijte dresingom. Ukrasite listićima svežeg bosiljka i poslužite uz slane bademe i rashladjeno belo vino.
Permalink | Komentari (1) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jul 24, 2007,10:56
Da li ste već završili sa kupovinom za danas?
Ako niste, predlažem da posetite tržni centar Novi Mercator, ukoliko je iznos vašeg računa 1500 ili više dinara idućeg utorka imate popust 10%.
Po povratku obradujte sebe pripremom Brokoli salate, osvežavajuće i zdrave.
BROKOLI SALATA
Potreban materijal
v Brokoli 1 glavica (oko 400gr)
v Crveni radič 1 manja glavica
v Šargarepa 2 veće (oko 150 gr)
v Bela rotkva 1 komad
Krem-sir ili feta 100 gr
v Maslinovo ulje 2 kašike
v Suncokretovo ulje 2 kašike
v So 1 kašičica
v Vinsko sirće 2 kašike
v Susam 2 kašike
v Beli luk 2 čena
v Seckani vlasac 1 kašičica
v Bademi ili pistaći 2 kašike seckanih (nije obavezno)
Način pripreme
Izdelite brokoli na cvetiće, operite i barite 5-7 minuta u vodi kojoj ste dodali 1 kašiku sirćeta.
Očistite belu rotkvu i šargarepu i iseckajte, ostavljajući jednu polovinu bele rotkve za ukrasni cvet.
U blender stavite krem-sir, ulje, so sirće i beli luk, dobro izmešajte da dobijete glatku smesu (oko 1 minut).
Ocedite brokoli, stavite u činiju i prelijte polovinom dresinga dok su cvetići još topli.
Ostavite da se ohladi.
Očistite i operite radič, pa veće listove isecite po sredini, posušite i stavite u činiju za služenje u obliku cveta.
Susam propržite na suvom tiganju, prohladite i pomešajte sa bademima (pistaćima) i vlascem.
Listove radiča poprskajte ostatkom dresinga ,preko stavite brokoli, šargarepu i belu rotkvu, pospite mešavinom susama, blago izmešajte i ukrasite cvetom od rotkve.
Dobro rashladite i poslužite uz integralno pecivo.
Permalink | Komentari (5) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jul 23, 2007,19:33
Za dobar početak nedeljnog ručka, institucije poznate i kao"Supa, pile i kolači" druženje sa proširenom familijom probajte supu po kojoj je bila poznata moja nana.
Potrebne namirnice v Pileće belo meso 1 komad (oko 400 g)v Juneće grudi (rebra) 400 gv Šargarepa 4 komadav Peršun koren 2 komadav Paškanat koren 2 komadav Paradajz 1 komad (2 kašike soka od paradajza)v Paprika-babura 1 komadv Crni luk 1 glavicav Beli luk 2 čenav Tost-hleb 4 parčetav Beli sir (sremski) 200 gv Ren – strugani 4 kašičicev začin od povrća po izboru 2 kašike
Način pripreme
Meso i povrće očistite, operite i stavite u lonac, nalijte 2,5 l vode i kuvajte 1,5 sati od momenta kad provri
Tost-hleb isecite na četiri dela i ispecite.Ohladite i premažite sirom pomešanim sa seckanim peršunom i renom.
Meso i šargarepu iz supe iseckajte na kockice, promešajte i stavite u činiju, prelijte procedjenom supom
U svaki tanjir stavite nekoliko parčića tosta i supu sipajte preko.
Prijatno!Permalink | Komentari (3) | Trekbekovi (0)
Generalna, kulinarstvo | domacica | Jul 23, 2007,18:57
Supa je tečni obrok dobijen kuvanjem mesa i povrća u velikoj kojičini vode.
Supa sa «zakuvcima» (patentirani izraz ) nezaobilazni je deo dobrog ručka i uglavnom se služi posle predjela.
Buljon – bistra supa uglavnom se koristi za dalju pripremu
«Zakuvci» :
v Rezanci
v Knedle
v Tarana
v Pirinač
v Dronjci (ne koristiti krznene)
v Tost
v Jaja (bez ljuske)
Supina sestra od tetke je čorba koja sadrži sastojke od kojih je pripremljena, a zarad veće elegancije može se začiniti ili zapržiti (nezavisno od toga da li želite da napakostite nekome ili ne).
Nezaobilazni sastojak svake supe i čorbe je začin od sušenog povrća.Na našem tržištu prva je bila "Vegeta", pa je to ime bezmalo preraslo u opštu imenicu.
.
Nažalost origanalna "Vegeta je izgubila od svog kvaliteta, postala je suviše slana
Po mom iskustvu sada je najbolji "BIO-NAČIN"-dodatak jelima sa povrćem koji proizvodi MOĆ PRIRODE.
Pored dobrog izbalansiranog odnosa soli i sušenog povrća ima i prednost u načinu pakovanja-kese u rasponu od 100gr do 1kilograma.
Permalink | Komentari (2) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jul 23, 2007,10:43
Permalink | Komentari (7) | Trekbekovi (0)