Kuhinja i oko nje

Lepe reči i lepi zalogaji

« Jun 2025 »
Ne Po Ut Sr Če Pe Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Avgust
01

MIRIS SVEŽEG HLEBA

Generalna | domacica | Avgust 01, 2007,22:17

Jutro je počelo uobičajeno :
-Nebo plavo kao na razglednici
-Na komšijskom balkonu muškatle zevaju
-Mačka sedi na prozoru i merka vrapce na obližnjoj brezi
-Pas lupa činijom tražeći vodu
-Ja, naravno, kuvam kafu i smišljam meni za doručak.
-U prodavnicu stiže kamion sa hlebom.
Miris svežeg hleba je miris detinjstva, dobrodošlice...
U momentu odlučujem da umesim krompiruše i obradujem sve, ali, tada na scenu stupa Marfi.
Kesa sa brašnom je prazna. Dobro, trknuću preko u prodavnicu.
Nema kvasca. Odlazim ponovo.
Margarin neće da se odmrzne. Čekaću malo duže na doručak.
Krompira nema dovoljno. Pa ne moram baš danas da mesim.
Vi probajte, nemam ništa protiv.

KROMPIRUŠE

Potreban materijal

 Krompir 400 g
 Brašno-višenamensko 400 g
 So 2 kašičice
 Šećer-kristal 2 kašike
 Kvasac 50 g
 Ulje 50 g
 Margarin 50 g
 Jaja 2 komada
 Mleko 50 g
 Susam 25g

Način pripreme

Krompir oljuštite, isecite na kockice, nalijte hladnom vodom samo da ogrezne i kuvajte 20 minuta od momenta kad provri.Dodajte margarin i ulje,propasirajte i prohladite.
Kvasac pomešajte sa šećerom i mlakim mlekom i ostavite da uskisne.
U posudi za mešenje pomešajte brašno i so, dodajte uskisli kvasac i ispasiran krompir. Mutite mikserom ( brzina 2). Kada testo počne da se oblikuje u loptu dodajte žumanca, dobro izmešajte i stavite u frižider da odstoji 30 minuta.
Podelite testo na 24 dela i oblikujte loptice.
Belanca umutite, dodajte susam i premažite ih.
Pecite u rerni zagrejanoj na 225 stepeni oko 15 minuta.

 

Permalink | Komentari (5) | Trekbekovi (0)

Jul
31

KOLAČI, KOLAČI

Generalna | domacica | Jul 31, 2007,10:14

Mešenje je aktivnost koja se uči od najranijeg detinjstva. Počinje se sa peskom, završava sa brašnom, jajima, čokoladom...
Najbolji deo svakog ručka je DEZERT.
Naše mame i bake su imale divan običaj da najmanje dva puta u toku nedelje obraduju ukućane mirisnim slatkim zalogajima.
Probajte i vi.

KOLAČ OD JABUKA

Potreban materijal

 Jabuke 1 kg
 Ulje 2 dl
 Šećer 4 dl
 Brašno 2 dl
 Soda-bikarbona 1 kašičica
 Cimet 1 kašičica
 Karanfilić 1 kašičica
 Limun 1 komad

Način pripreme


Jabuke oljuštiti, narendati, preliti sokom od limuna i pomešati sa šećerom. Dodati ulje, cimet i samleveni karanfilić, dobro izmešati i ostaviti da odstoji oko 30 minuta.
Uz stalno mešanje dodati brašno pomešano sa sodom bikarbonom.
Ujednačenu masu sipati u pleh i ostaviti da odstoji još 30 minuta.
Staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni i peći oko 30 minuta.
Gotov kolač posuti prah-šećerom ili ohladiti i premazati šlagom.

 

 

 

 MICINA SALAMICA

Potreban materijal

1 keks-mleveni 250 gr
2 prah-šećer 200 gr
3 jaja 2 komada
4 čokolada 50-100 gr
5 suvo groždje 100 gr
6 orasi 100 gr
7 margarin ili puter 50-100 gr
8 oblande 2 veće
9 rum 2 kašike

Način pripreme

Oblande staviti na vlažne salvete da se opuste.
Umutiti puter, dodati sve ostale sastojke /suvo groždje potopiti u malo ruma, a orahe iseckati/.Podeliti na dva dela i nafilovati vlažne oblande.Saviti rolate i po želji preliti čokoladnom ili nekom drugom glazurom.

 

 

Permalink | Komentari (3) | Trekbekovi (0)

Jul
30

DANAS JE

Generalna | domacica | Jul 30, 2007,10:10

Danas je Ognjena Marija, pravoslavni praznik poznat najviše po tome što donosi letnje oluje sa grmljavinom.
Osveženje.
Ako ste zaturili kišobran naivno verujući da vam neće biti potreban, sedite kod kuće
(šljapkanje po baricama je odavno "out")
i naravno priredite sebi i svojima iznenadjenje zvano :

PARADAJZ PUNJEN PEČURKAMA


Potreban materijal

v Paradajz 12 komada
v Pečurke 500g
v Puter 1 kašika
v Ulje 2 kašike
v Pirinač 1 šoljica
v Peršun list 1 veza
v So 1 kašičica
v Limun 1 komad
v Krem sir 150g
v Ementaler 100g


Način pripreme

Pečurke isecite i izdinstajte na ulju, dodajte puter, pola veze iseckanog peršuna, so i potpuno ohladite.
Pirinač obarite u blago zakiseljenoj vodi, ocedite i ohladite.
Sa paradajza odsecite kapice, izdubite sredinu i ostavite da se ocedi.
Izmešajte ohladjene pečurke, pirinač i krem-sir, napunite paradajz,stavite kapice i ukrasite kriškama ementalera i grančicama peršuna.
Dobro rashladite i poslužite uz kifle od integralnog brašna i zemičke.

Permalink | Komentari (2) | Trekbekovi (0)

Jul
27

IDE MILE LAJKOVAČKOM PRUGOM

internet | domacica | Jul 27, 2007,12:23

Nadam se da vam je engleski dovoljno dobar, ovo je samo jedna od skalamerija koje putuju internetom. Ko prodaje adrese kad se svi zaklinju da je njihova "Privacy Policy" izuzetna?

 

 

ECO BANK OF GHANA
RING ROAD BRANCH,
19, SEVENTH AVE,RIDGE WEST
PMB GPO ACCRA.
ACCRA, GHANA.
E-mail: mr.adikadofo@yahoo.com

It is a great pleasure for me to contact you but first,let me start by
introducing myself. I am Mr.Adika Adofo, Credit Accounts officer of the
Eco Bank LTD. Ring RD Branch, Accra, Ghana. I got your contact from the
World Trade Center (WTC) Regional office Accra, Ghana. Although the
details of my intention was not made known to them. Actually I listed your
name amongst four other names and prayed over them and I decided to
contact you directly.

I have a concealed business suggestion for you. Before the bomb blast that
took place on 7th July 2005 in London,United Kingdom our client General
Akeem Abdul-Aziz who was with the Iraq forces and also business man made a
numbered fixed deposit for 18 calendar months, with a value of Twenty Five
millions United State Dollars only in my branch.
Upon maturity several notices was sent to him. Again after the bomb blast
another notification was sent and still no response came from him. We
later find out that the General and his family had been killed during the
bomb blast that hit their home.

After further investigation it was also discovered that General Akeem
Abdul-Aziz did not declare any next of kin in his official papers
including the paper work of his bank deposit. And he also confided in me
the last time he was at my office that no one except me knew of his
deposit in my bank. So, Twenty Five millions United State Dollars is still
lying in my bank and no one will ever come forward to claim it.

What bothers me most is that according to the laws of my country at the
expiration of 2 years the funds will revert to the ownership of the Ghana
Government if nobody applies to claim the funds. Against this backdrop, my
suggestion to you is that I will like you as a foreigner to stand as the
next of kin to General Akeem Abdul-Aziz so that you will be able to
receive his funds.

I want you to know that I have had everything planned out so that we shall
come out successful. I have contacted an attorney that will prepare the
necessary document that will back you up as the next of kin to General
Akeem Abdul-Aziz, all that is required from you at this stage is for you
to provide me with your Full Names and Address so that the attorney can
commence his job.

After you have been made the next of kin, the attorney will also file in
for claims on your behalf and secure the necessary approval and letter of
probate in your favor for the movement of the funds to an account that
will be provided by you. There is no risk involved at all in this matter
as we are going to adopt a legalized method and the attorney will prepare
all the necessary documents. Please endeavor to observe utmost discretion
in all matters concerning this issue.

Once the funds have been transferred to your nominated bank account we
shall share in the ratio of 70% for me, 25% for you and 5% for any
expenses incurred during the course of this operation. Should you be
interested please send me your private phone and fax numbers to my private
email address: mr.adikadofo@yahoo.com for easy communication and I will
provide you with more details of this operation. Your earliest response to
this letter will be appreciated.

Best Regards,
Mr.Adika Adofo



## Scanned for Viruses on Mars by Seamless.Net - OK ##





Permalink | Komentari (5) | Trekbekovi (0)

Jul
27

SMEŠKA SE VIKEND

Generalna | domacica | Jul 27, 2007,09:49

Petak, jedan od najlepših dana u sedmici, stigao je gotovo nenajavljeno sa ponovnim povećanjem temperature.
Spremate li se za neku proslavu, rodjendan, garden-party ili nešto slično?
Ako niste sigurni kako da doprinesete boljem raspoloženju ( flaša pića je - nije dovoljno cool ), pokušajte da napravite iznenadjenje ( sebi i priredjivaču ).
Napravite tortu, nije tako teško kao što vam se čini.


ČOKO – MOKO TORTA

Potreban materijal

v Jaja 10 komada
v Šećer – kristal 18 kašika
v Čokolada za kuvanje 100 gr
v Kafa – instant 3 kesice
v Puter 200 gr
v Plazma keks 4 kašike mlevenog
v Kakao – prah 4 kašike
v Brašno – oštro 3 kašike
v Slatka pavlaka 250gr
v Šećer – prah 75 gr


Način pripreme

Testo za kore pripremite od 6 jaja, 2 kašika brašna, kakao praha, mlevenog plazma – keksa i 6 kašika šećera.Ispecite dve kore u pećnici zagrejanoj na 2200C.Svaka kora se peče 12 minuta.

Za fil umutite 4 jaja sa 12 kašika kristal – šećera i kuvajte na pari dok ne počne da se zgušnjava.Dodajte čokoladu i instant kafu rastvorenu u 100 gr vruće vode.Po potrebi dodajte 1 kašiku brašna i kuvajte dok se ne zgusne.Ohladite mešajući , pa dodajte omekšali puter.Dobro izmutite i nafilujte ohladjene kore,
Slatku pavlaku umutite sa prah – šećerom i premažite tortu po obodu.Ukrasite po želji.

 

Permalink | Dodaj komentar | Trekbekovi (0)

Jul
26

BILO, DA LI JE PROŠLO

Generalna | domacica | Jul 26, 2007,13:28

Prebirajući po donjim (slabo korišćenim) fiokama kredenca naidjoh na cedulju - podsetnik :
-brašno
-kvasac
-sapun
-ukupno 4 milijarde
-prodaj blagajničke zapise
-uzmi novih 100 čekova

Podseća li vas ovo na 1993? Na beskonačne redove za sve i svašta, zrikavce u prolazu kod Zelenog venca, francusko-engleski doručak tipa kiflice+čaj (naravno ne engleski već od lipe iz obližnjeg parka)?
Bila je to godina kada smo bili dovedeni u red.
Sada smo opet u redu za pridruživanje, bolji život i naravno u redu za meso, televizore i još ponešto u hipermarketima koji nas svakog vikenda obraduju akcijom nekog neverovatnog sniženja.
Ko voli, slobodno može da se uredi, ja ću napraviti kiflice po spec.receptu.

PIZZINO KIFLICE

Potreban materijal

v Brašno pšenično – višenamensko 800gr
v Šećer 1 kašika
v So 2 kašičice
v Kvasac 20 gr
v Prašak za pecivo 1 kesica
v Ulje 100gr
v Margarin 50gr
v Jaja 1 komad
v Kečap 4 kašike
v Sir – trapist 50 gr
v Šunka 50 gr
v Origano 2 kašičice
v Susam 2 kašike
v Mlaka voda ½ l


Način pripreme

U dubljoj činiji izmešajte kvasac, šećer i malo mlake vode, pa ostavite na toplom da nadodje.
Brašno prosejte sa praškom za pecivo i solju, dodajte nadošli kvasac, ulje i omekšali margarin i zamesite testo postepeno dodajući mlaku vodu.Ostavite na toplom oko pola časa.
Blago ulupajte belance, dodajte kečap, origano, narendani sir i iseckanu šunku.
Nadošlo testo podelite na šest delova, ravucite na debljinu oko 0.5cm i isecite na šest trouglova. U sredinu svakog stavite kašičicu fila i zavijte kiflice.
U podmazan pleh poredjajte kiflice na rastojanju od 2cm, premažite žumancetom i pospite susamom. Pecite u rerni zagrejanoj na 225 C 12 minuta.
kiflice

Permalink | Komentari (1) | Trekbekovi (0)

Jul
25

Izvinjavamo se

Generalna | domacica | Jul 25, 2007,07:54

Mnogo se izvinjavamo,danas moram da promenim izgled bloga (mojoj ćerki se ne svidja), pa samo jedna lagana salata za one koji se još nisu dovoljno rashladili

 

SRPSKA SALATA SA DAŠKOM MEDITERANA

Potreban materijal
· Paradajz 2 komada
· Paprike babure 2 komada
· Ljuta papričica 1 komad (nije obavezno)
· Crni luk 1 srednja glavica
· Krastavac 1 komad
· Maslinovo ulje 3 kašike
· So ½ kašičice
· Bosiljak 1 kašičica sušenog, izmrvljenog
· Feta sir 100 gr
· Kisela pavlaka 2 kašike
· Beli luk 1 čen

Način pripreme
Iseckajte crni luk, posolite i ostavite da odstoji.
Paradajz, paprike i krastavce iseckajte na kocke.
U blender stavite ulje, bosiljak, sir, pavlaku i beli luk. Blendirajte dok ne dobijete homogenu masu (oko1 minut).
U činiju stavite povrće, izmešajte i prelijte dresingom. Ukrasite listićima svežeg bosiljka i poslužite uz slane bademe i rashladjeno belo vino.

salata 

Permalink | Komentari (1) | Trekbekovi (0)

Jul
24

Dobro jutro blogeri,

Generalna | domacica | Jul 24, 2007,10:56

Da li ste već završili sa kupovinom za danas?

Ako niste, predlažem da posetite tržni centar Novi Mercator, ukoliko je iznos vašeg računa 1500 ili više dinara idućeg utorka imate popust 10%.

Po povratku obradujte sebe pripremom Brokoli salate, osvežavajuće i zdrave.

BROKOLI SALATA

Potreban materijal

v Brokoli 1 glavica (oko 400gr)

v Crveni radič 1 manja glavica

v Šargarepa 2 veće (oko 150 gr)

v Bela rotkva 1 komad

Krem-sir ili feta 100 gr

v Maslinovo ulje 2 kašike

v Suncokretovo ulje 2 kašike

v So 1 kašičica

v Vinsko sirće 2 kašike

v Susam 2 kašike

v Beli luk 2 čena

v Seckani vlasac 1 kašičica

v Bademi ili pistaći 2 kašike seckanih (nije obavezno)

 

Način pripreme

Izdelite brokoli na cvetiće, operite i barite 5-7 minuta u vodi kojoj ste dodali 1 kašiku sirćeta.

Očistite belu rotkvu i šargarepu i iseckajte, ostavljajući jednu polovinu bele rotkve za ukrasni cvet.

U blender stavite krem-sir, ulje, so sirće i beli luk, dobro izmešajte da dobijete glatku smesu (oko 1 minut).

Ocedite brokoli, stavite u činiju i prelijte polovinom dresinga dok su cvetići još topli.

Ostavite da se ohladi.

Očistite i operite radič, pa veće listove isecite po sredini, posušite i stavite u činiju za služenje u obliku cveta.

Susam propržite na suvom tiganju, prohladite i pomešajte sa bademima (pistaćima) i vlascem.

Listove radiča poprskajte ostatkom dresinga ,preko stavite brokoli, šargarepu i belu rotkvu, pospite mešavinom susama, blago izmešajte i ukrasite cvetom od rotkve.

Dobro rashladite i poslužite uz integralno pecivo.

 

Permalink | Komentari (5) | Trekbekovi (0)

Jul
23

Nana-Micina supa

Generalna | domacica | Jul 23, 2007,19:33

Za dobar početak nedeljnog ručka, institucije poznate i kao"Supa, pile i kolači" druženje sa proširenom familijom probajte supu po kojoj je bila poznata moja nana.

Potrebne namirnice v     Pileće belo meso 1 komad (oko 400 g)v     Juneće grudi (rebra) 400 gv     Šargarepa 4 komadav     Peršun koren 2 komadav     Paškanat koren 2 komadav     Paradajz 1 komad (2 kašike soka od paradajza)v     Paprika-babura 1 komadv     Crni luk 1 glavicav     Beli luk 2 čenav     Tost-hleb 4 parčetav     Beli sir (sremski) 200 gv     Ren – strugani 4 kašičicev     začin od povrća po izboru 2 kašike

 

 

 

Način pripreme

Meso i povrće očistite, operite i stavite u lonac, nalijte 2,5 l vode i kuvajte 1,5 sati od momenta kad provri

Tost-hleb isecite na četiri dela i ispecite.Ohladite i premažite sirom pomešanim sa seckanim peršunom i renom.

Meso i šargarepu iz supe iseckajte na kockice, promešajte i stavite u činiju, prelijte procedjenom supom

U svaki tanjir stavite nekoliko parčića tosta i supu sipajte preko.                  

Prijatno!

Permalink | Komentari (3) | Trekbekovi (0)

Jul
23

KUVANJE

Generalna, kulinarstvo | domacica | Jul 23, 2007,18:57

korpa Sport koji je podjednako omiljen i omražen medju pripadnicima oba pola  način  je da pripremite namirnice za konzumiranje.Uglavnom se pod kuvanjem podrazumeva barenje – stavljanje namirnica u vodu i zagrevanje do ključanja. Najjednostavniji način za savladavanje ove veštine je priprema omiljenog jela supe.

Supa je tečni obrok dobijen kuvanjem mesa i povrća u velikoj kojičini vode.

Supa sa «zakuvcima» (patentirani izraz ) nezaobilazni je deo dobrog ručka i uglavnom se služi posle predjela.

Buljon – bistra supa uglavnom se koristi za dalju pripremu

«Zakuvci» :

v    Rezanci

v    Knedle

  

v    Tarana

v    Pirinač

v    Dronjci (ne koristiti krznene)

v    Tost

v    Jaja (bez ljuske)

Supina sestra od tetke je čorba koja sadrži sastojke od kojih je pripremljena, a zarad veće elegancije može se začiniti ili zapržiti (nezavisno od toga da li želite da napakostite nekome ili ne).

 
 Nezaobilazni sastojak svake supe i čorbe je začin od sušenog povrća.

Na našem tržištu prva je bila "Vegeta", pa je to ime bezmalo preraslo u opštu imenicu.

 

.

Nažalost origanalna "Vegeta je izgubila od svog kvaliteta, postala je suviše slana

 

Po mom iskustvu sada je najbolji "BIO-NAČIN"-dodatak jelima sa povrćem koji proizvodi MOĆ PRIRODE.

Pored dobrog izbalansiranog odnosa soli i sušenog povrća ima i prednost u načinu pakovanja-kese u rasponu od 100gr do 1kilograma.

 

lepo postav,jeno 

Permalink | Komentari (2) | Trekbekovi (0)

Jul
23

Čestitamo!

Generalna | domacica | Jul 23, 2007,10:43

Ukoliko možete da pročitate ovaj članak, uspešno ste se registrovali na www.blog.rs i možete početi sa blogovanjem

Permalink | Komentari (7) | Trekbekovi (0)

«Prethodni   1 2 3 ... 32 33 34
Pretraži
Najnovije...
  • OBOJENO TRAŽENJEM
  • SLIKE...
  • ZAPIS DUŠE
  • SVE PRODJE...
  • KIKI, MIKI, RIKI
  • ZDRAVO
  • ĆUTANJE
  • IMA ŽIVOTA...
  • ZASEDANJE KRIZNOG ŠTABA
  • NA PLUS ČETRDESET
Kategorije
  • Generalna [341]
  • grickalice za dokolicu [141]
  • kulinarstvo [11]
  • domaći zadatak [12]
  • internet [2]
  • brojke i slova [0]
Arhiva
  • April 2013 [1]
  • Mart 2013 [1]
  • Februar 2013 [3]
  • Januar 2013 [3]
  • Avgust 2012 [1]
  • Jul 2012 [1]
  • April 2012 [1]
  • Februar 2012 [2]
  • Januar 2012 [5]
  • Decembar 2011 [4]
  • Novembar 2011 [6]
  • Oktobar 2011 [5]
  • Avgust 2011 [4]
  • Jul 2011 [3]
  • Jun 2011 [3]
  • Maj 2011 [1]
  • April 2011 [2]
  • Mart 2011 [1]
  • Februar 2011 [3]
  • Januar 2011 [4]
  • Decembar 2010 [3]
  • Novembar 2010 [2]
  • Oktobar 2010 [2]
  • Septembar 2010 [2]
  • Avgust 2010 [4]
  • Jun 2010 [3]
  • Maj 2010 [6]
  • April 2010 [6]
  • Mart 2010 [1]
  • Februar 2010 [8]
  • Januar 2010 [7]
  • Decembar 2009 [9]
  • Novembar 2009 [9]
  • Oktobar 2009 [7]
  • Septembar 2009 [5]
  • Avgust 2009 [10]
  • Jul 2009 [15]
  • Jun 2009 [13]
  • Maj 2009 [17]
  • April 2009 [17]
  • Mart 2009 [18]
  • Februar 2009 [17]
  • Januar 2009 [19]
  • Decembar 2008 [9]
  • Novembar 2008 [11]
  • Oktobar 2008 [7]
  • Septembar 2008 [8]
  • Avgust 2008 [13]
  • Jul 2008 [18]
  • Jun 2008 [15]
  • Maj 2008 [18]
  • April 2008 [18]
  • Mart 2008 [16]
  • Februar 2008 [14]
  • Januar 2008 [15]
  • Decembar 2007 [13]
  • Novembar 2007 [19]
  • Oktobar 2007 [19]
  • Septembar 2007 [21]
  • Avgust 2007 [8]
  • Jul 2007 [10]
Moji linkovi
Generalna
ne propuštam da posetim
Meni
  • Početna strana
  • Arhiva
  • Fascikle
  • Administracija
Sindikat
  • RSS 0.90
  • RSS 1.0
  • RSS 2.0
  • Atom
 
Copyright@2007. Reic's Place. All rights reserved. Powered by Lifetype.
Designed by Dieter Schneider, CssTemplateHeaven. Ported to Lifetype by Reic Wang.