Lepe reči i lepi zalogaji
Generalna | domacica | Oktobar 15, 2009,11:11
Pokušava da se maskira tropskim temperaturama i kapima rose koje na travnjaku uredno sklapaju barice.
Sendvič od miholjskog leta i maglovitih jutara mriše na pečene paprike, džem od dunja, belu kafu...Vreme za spremanje zimnice.A zimnica bez ajvara, ljutenice, fileta paprike... pa, i nije baš neka.
Elem, pečenje paprika na otvorenom zahteva i pripreme u vidu cepanja drva.
Jedan vrlo muški posao, pa se moja jača polovina prihvati sekire.Jedna po jedna cepanica popunjavaju ložište dok na red ne stiže jedna jogunasata.
Uzvrati udarac sekiri i završi na glavi moje jače povlovine.
Priskočih da proverim posledice.
Za svaki slučaj, posedoh ga na stolicu i udjoh da proverim šta imam od pribora za prvu pomoć.
- Ti si savršenstvo bez mane...
Izadjoh i ugledah mog voljenog i objekat kome su stihovi upućeni
Pa mi, umesto brige za zdravlje, preostade da ugodjaj učinim lepšim uz
JESENJI SENDVIČ
Potreban materijal
Tikvice 1 kg
Jaja 3 komada
Brašno 300 gr
Kačkavalj 300 grBosiljak 1 kašičica
Origano 1 kašičica
So po ukusu
Ajvar 300 gr
Ulje 2 kašike
Način pripremeTikvice oljuštiti, narendati, posoliti i ostaviti poklopljene oko 30 minuta.
Kačkavalj narendati ili iseći na tanke listove
Jaja umutiti, dodati začine, brašno i ocedjene tikvice. Ujednačiti masu i podeliti na dva dela. Na laganoj vatri u tiganju ( prečnik 24 cm ) ispržiti oba dela, premazati ajvarom i prekriti kačkavaljem.
Malo prohladiti i poslužiti uz sve vrste suhomesnatih proizvoda( ili bez njih)
Permalink | Komentari (22) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Oktobar 12, 2009,11:11
Permalink | Komentari (30) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Oktobar 07, 2009,11:11
Voleli moj PC i ja.
Stigao je u kuću u ono ružno vreme kada su nam glave bile pune briga oko preživljavanja, srca teskobom zbog rata ispunjena, duše neshvatanjem rascepkane...
Dočekan je kako i priliči – radosnim poklicima, osmesima i ponekim zavidljivim pogledom starog Amstrada.
Brzo se uspeo na jedno od prvih mesta na lestvici kućnih ljubimaca.
Mažen, pažen, u svet i šetnju izvodjen...
Uredno vakcinisan protiv svih poznatih bolesti i ponekog nepoznatog virusa, rastao je preko devedesetpetice do XP-a, odbio Vistu...
I naravno počeo da izvoljeva kao i svako dete koje se razmazi.
Iskamčio je još jednu CD jedinicu, USB lampu, novo kućište, flat monitor...
Bežična tastatura i miš mu se nisu dopali, pa su uklonjeni...
Kad je stigao do tinejdžerskog uzrasta zahtevi su se, naravno, povećali.
I kulminirali ovog leta.
Bilo mu je vruće.
Lepezu, kao dodatni izvor hladjenja, samo je prezrivo pogledao, od klima-uredjaja se ukočio, veliki spoljni ventilator mu je suviše brundao...
U znak protesta izvor za napajanje je zaiskrio i... odbio dalju saradnju.
Zamenjen.
Koristeći onu narodnu – vrati istom merom – pripretih da ću početi da koristim ćerkin.
Zlurado mi se osmehnuo, garant je znao da je lakše postati član Masonske lože nego preskočiti sve mere odbrane postavljene da se pristup neovlašćenima zabrani.
Usput je šutnuo i svoj ventilator.
Ponovo prekoren, upozoren, zamoljen, zadao je poslednji udarac. Matrična ploča...
Sad već danima gostuje u radionici. Tražeći odgovarajuću.
Što meni ostavlja više vremena da u ove lepe jesenje dane spremim
DRUGARSKI PASULJ
Potreban materijal
Pasulj – gradištanac, sumporaš, trešnjevac – 500 gr
Crni luk 2 veće glavice
Praziluk 1 struk
Beli luk 2-3 čena
Suva paprika 3 komada
Zelen za supu 1 veza
Dimljena butkica 1 komad – oko 1 kg
Dimljena slanina 200 gr
Kobasica – sremska 1 komad – oko 200 gr
Biber u zrnu 5-6 zrna
Nana 1 kašičica
Začin od povrća 1 kašika
Celer-list 1 struk
Aleva paprika 1 kašika
Ljuta paprika 1 komad
Način pripreme Potopiti očišćen pasulj u hladnu vodu i ostaviti da prenoći. Ujutru staviti da prokuva pa ocediti.Sve vrste mesa staviti da se kuvaju oko 30 minuta. Dodati pasulj, iseckane sve vrste luka, zelen i začine.
Kuvati na laganoj vatri 4-5 sati.
Poslužiti toplo uz salatu po izboru.
Permalink | Komentari (18) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Septembar 30, 2009,21:21
„Tužna misao koja se pleše"
Ples ljubavi
Nastao početkom prošlog veka.
Na Latino-američkom kontinentu.
Pitanje zemlje porekla još uvek je nerazjašnjeno.
U trci su Argentina i Urugvaj.
Ono što se sa sigurnošću zna je:
Da morate voleti.
Čeznjivi zvuk violine, harmonike, gitare, klavira...
Odbljesak sna na dlanu
Na večernjem nebu zvezdu procvetalu
Miris jutra u kosi
Kap radosti
Otisak srca u pogledu
Nežni dodir
Da upotpunimo žurku za Cicillin rodjendan
SRCE MOJE
- TORTA ZA DVOJE -
POTREBAN MATERIJAL
Jaja 16 komada
šećer kristal 20 kašika + 300 grbrašno 12 ka{ika
orasi250 gr
suvo groždje 50 gr
čokolada 100 grmleko 800 gr
puter 350 gr
šećer prah 250 grpuding od vanile 1 kesica
vanilin šećer 2 kesicešlag-krem od vanile 2 kesice
NAČIN PRIPREME
Napraviti dva patišpanja od po 5 komada jaja i svaki preseći na pola.Skuvati sirup od 400 gr mleka i 100 gr čokolade, ohladiti i preliti sve četiri kore.Od 6 belanaca umutiti šne,
dodati 300 gr šećera, mlevene orahe i iseckano suvo groždje.Ispeći u rerni zagrejanoj na 1800C.Za fil umutiti žumanca sa 6 kašika šećera i skuvati na pari.Puding skuvati u 400 gr mleka , prohladiti i dodati žumanca.Puter umutiti sa prah šećerom i dodati kuvanom filu.Tortu filovati tako da kora od belanaca bude u sredini.Odozgo premazati šlagom i ukrasiti po želji.
Permalink | Komentari (62) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Septembar 28, 2009,11:11
Na temu logike.
Mesto – novobeogradska pijaca
Sredina septembra ove godine
Vreme paprika, šljiva, groždja...
Slatki, krupni hamburg iz Kavadaraca – cena 90 dinara za kilogram.
Sa sve PDV-om, carinom, transportom...
Par koraka dalje pekara.
Jedna od modernijih.
Nekoliko vrsta hleba, peciva, kolačića...
I projica.
Cena – 500 dinara za kilogram.
Pretpostavljam da je brašno od kog su umešene stiglo direktno iz Južne Amerike.
Praćeno karnevalskom povorkom iz Rija.
Sem pijace pune plodova u koje je smeštena toplina leta, jesen je poznata i po zanimaciji-rekreaciji zvanoj veliko spremanje.
Pa kad stignete do frižidera, verovatno ćete pronaći i par ostataka od kojih spremite
TRIO OSTATAK
Potreban materijal
Palačinke 3 komada
Paprike 2 komada
Spanać 5 kašika pripremljenog
Kukuruz 1 klip
Pistaći 50 gr
Sir – sremski 300 gr
Jaja 3 komada
Jogurt 200 gr
Parmezan 2 kašike
Beli luk 1 čen
Margarin 1 kašika
Način pripreme
Papriku i pistaće iseckati na kockice, beli luk propasirati, kukuruz obariti i iskominjati.Sir izmešati sa jednim umućenim jajetom i podeliti na tri dela. U jedan deo staviti spanać, u drugi pistaće i kukuruz, a u teći papriku i beli luk.
Nafilovati palačinke, staviti u tepsiju premazanu margarinom i preliti jogurtom umućenim sa 2 jaja. Posuti parmezanom i zapeći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 10 minuta.
Permalink | Komentari (23) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Septembar 22, 2009,19:19
Permalink | Komentari (14) | Trekbekovi (0)
kulinarstvo | domacica | Septembar 02, 2009,11:11
Ako se sa kuhinjom srećete povremeno, verovatno je da ćete se sresti sa nekim rečima koje vam zvuče nepoznato.
S obzirom da Francuzi važe za kulinare extra klase, mnoge reči u kulinarstvu potiču baš iz njihovog jezika.
Zato, nemojte se zbuniti ako u nekom receptu pročitate da meso treba bardirati, to nikako ne znači da od njega treba napraviti vodeću ličnost u umetnosti, već samo da ga treba uviti u tanke šnite slanine.
Kad vam kulinar kaže da treba blanširati, nemojte odmah potrčati kod frizera da postanete platinasta plavuša. Biće dovoljno da namirnice 2-3 minuta spustite u ključalu, blago posoljenu vodu i zatim ocedite.
Upitaju li vas da li ste sos ili čorbu legirali, nemojte prevoditi na engleski i šutnuti ih, samo dodajte malo brašna ili gustina da se zgusnu.
Oni koji imaju kućne ljubimce, veštinu zvanu dresiranje su verovatno savladali, ali kada je reč o kuhinji dresirati znači oblikovati namirnice za dalju upotrebu.
Budući da je leto još uvek aktuelno godišnje doba, a s njim i mora, reke i marine, ako nemate jahtu možete marinirati skoro sve namirnice potapajući ih u tečnost obogaćenu začinima.
Svoje ukućane možete frapirati vašim snalaženjem u kuhinji, naročito kad na brzinu ohladite ono čemu se raduju, jer u kulinarstvu frapirati znači brzo ohladiti ( najbolje u ledenom kupatilu).
Da i stari majstori u pravljenju nakita od filigrana ne budu zapostavljeni pobrinuo se izraz filirati. Što u kulinarstvu znači očistiti, prvenstveno ribu, od kože i kostiju.
A kako konac delo krasi, za kraj ostade činjenica da ste ovo gratis pročitali, čak iako niste ništa gratinirali jer Vam je vruće da uključite rernu i nešto zapečete.
A da ne ostanete gladni, pokušajte sa dobrim starim kuvanjem i prženjem, pa spremite
ĆUREĆA KRILA SA TESTENINOM
Potreban materijal
Ćureća krila ( bez vrškova ) 2 komada
Med 1 kašika
Soja-sos 1 kašika + 1 kašika
Ulje 1 kašika + ulje za prženje
Testenine 300 gr
Susam 200 gr
So ½ kašičice + ½ kašičice
Beli luk 2 čena
Kisela pavlaka 100 gr
Način pripreme
Pomešati med i jednu kašiku soja-sosa sa ½ kašičice soli, pa ovom mešavinom premazati krila. Ostaviti na hladnom oko 1 sat, pa zatim ispržiti na laganoj vatri. Ostaviti na toplom.
Susam propržiti na suvom tiganju, prohladiti i staviti u blender. Dodati ispasiran beli luk, kašiku soja-sosa i 1 kašiku ulja. Blendirati, pa izmešati sa kiselom pavlakom.
Testeninu obariti prema uputstvu proizvodjača.
U zagrejane tanjire sipati 2 kašike premaza od susama, testeninu i krila.
Poslužiti toplo uz sezonsku salatu.
Napomena: sos os susama je odličan i kao namaz za sendviče ili kao dodatak uz krompir pečen u ljusci.
Permalink | Komentari (19) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Septembar 01, 2009,11:11
Početak.
Za „Neke nove klince" koji danas postaju školarci-poletarci, medju kojima kći našeg čarobnjaka pisane reči Mandraka72 i sin našeg multitalentovanog kolege Patosa –Na stazi kojom su zakoračili
Neka bude veselo i raspevano
Rascvetano
I slašću ispunjeno
5+ TORTA
Potreban materijal
Jaja 5 komada
Šećer-kristal 5 kašikaBrašno 5 kašika + 5 kašika
Mleko 0.5 l
Puding od vanile 4 kesice
Vanilin-šećer 2 kesiceSok od jagode 0.5 l
Jagode 500 gr
Orasi 300 gr
Čokoladne bananice 300 grPuter 250 gr
Šećer-prah 125 grŠlag 300 gr
Način pripreme Za podlogu umutiti čvrst sneg od belanaca, dodati 5 kašika kristal šećera i jedno po jedno žumance. Kada se masa ujednači lagano umešati 5 kašika brašna i testo izručiti u podmazan i peki-papirom obložen kalup prečnika 28 cm. Peći 12 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Ohladiti.Za prvi fil izmešati 5 kašika brašna sa dva vanilin-šećera i malo hladnog mleka pa polako, uz stalno mešanje, sipati u vrijuće mleko. Kuvati na laganoj vatri 5 minuta pa dodati 150 gr mlevenih oraha. Ohladiti i dodati puter umućen sa prah-šećerom, pa podeliti na dva dela.
U jedan deo dodati seckane čokoladne bananice a u drugi 150 gr seckanih oraha.
Puding od vanile skuvati u soku od jagoda, prohladiti i dodati iseckano voće.
Na ohladjenu podlogu naneti fil sa čokoladnim bananicama, fil od jagoda i naposletku masu sa seckanim orasima. Poravnati vlažnim nožem i ostaviti da se sasvim stegne( oko 2 sata ).Ohladjenu tortu premazati šlagom i ukrasiti po želji.
P.S, slike su preuzete sa neta
Permalink | Komentari (18) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Avgust 28, 2009,12:12
Vrelina ovog leta koje korača poslednjim mesecom svog trajanja, kao i svaka žestica, nekome udara u glavu, nekome u noge, a nekome i u tastaturu.
Pored uobičajene doze pepela koji se redovno istresa, moja tastatura popi i par kapljica dobre stare turske kafe, pa pojedina slova, umesto da se razbude, zaspaše.
Ne primetih odmah, pa pretraživač ispunih rečju kojom nisam nameravala. Ali, po onoj staroj – ko zna zašto je to dobro – dobih na ekranu izuzetno lep tekst. I to sa blog-servisa koji inače ne pratim.
Usudih se da autora zamolim za gostovanje, pa kako je poziv bio lepo upakovan, ne čekah dugo na potvrdan odgovor.
Pred Vama je, dragi moji čitaoci, post koji mi se izuzetno dopao, pa se nadam da će naići i na Vaše simpatije.
15 December 2008, 11:14:09
Postoji corsokak, i postoji put. U zivotu to crtamo sami. Svaki nas pokret, odluka, reagovanje okoline, nase zelje i nade slikaju ono nase sada. Ali je najgore biti sam, u mislima i u stvarnosti. Ako imas da podelis misli sa nekim, to je trenutak olaksanja. Korak ka resenju. Jer kad cujes sebe, kad tvoje reci i misli odzvanjaju u tvojoj stvarnosti, u slusaocu, onda je odgovor tu negde iza coska.
Zivot je tako prosto i tu, mi komplikujemo, cineci zivot i bivstvovanje teskim. Ako imamo jednu zelju i ona nam se ostvari, odmah trazimo drugu. To je prokletstvo a u isto vreme tocak napredka, mi idemo dalje. Kuda? Ko zna. U vasioni smo nevidljivi, u okviru postojanja sveta, nepostojimo i ono bozansko postoji samo u nama. >br>
Zivot je kao talas, ide gore dole. Malo ovde, malo onde. Ali je pitanje, kuda ide taj talas i da li on trazi mirnu obalu? Ako ona postoji, onda ta mirna obala cini da talas nestaje, nepostoji. Iz haosa je stvoren ovaj svet. Tenzija cini da zelimo i da se borimo. Borba, ona unutrasnja, sa samim sobom. I najteze je upoznati sebe. Ustvari to je nemoguce. Istina o tebi, je trenutak sadasnjice i ona se menja svakog trenutka. Ona nikad nije ista. Ipak postoji nasa boju u postojanju sveta. Svi mi imamo nasu auru, nasu boju. To smo mi. To sam ja.
Treba nemati, da bi osetio srecu imanja. Treba mastati i sanjati, palate od peska i cardake ni na nebu ni na zemlji. Ali ja se ponekad pitam, zasto neke reci imaju vece znacenje, od nekih drugih . Te poruke se ne sapucu, oni se vicu uz protest i ne plase se neuspeha. Treba se baciti u bujici i ici ka cilj, Bogom danim ili sudbinom nacrtan.
Siromastvo je jedna stvar. KAd nemas novca za hranu, osnovne potrebe, to je tragedija. Ali jos veca tragedija je TABULA RASA, kad si prazan duhom. KAd je tvoja dusa pustinja, gde ne raste ama bas nista. I zato dodir voljene osobe, osvetljava mrak trenutka i cini da noc radja jedan novi suncan dan.
od BozKoj
http://www.nadlanu.com/Blogs/BlogViewEntry,blogcategoryID,13,blogID,526,blogentryID,16795.html
P.S. ako lepo zamolimo autora možda se pridruži našem blog-servisu?
Permalink | Komentari (15) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Avgust 26, 2009,11:11
Leto polako odmiče, protežući se lenjo i mazno.
Neke će želje ostati neispunjene. Nekad je neophodno pribeći trikovima, pa uz pomoć mašte, ispuniti ako ne sve, a onda bar neke.Ako Vam je za dlaku ili možda čuperak izmakla mogućnost da nahranite golubove u Veneciji,
Pokušajte sa komšijskim pilićima
Niste našli ono što tražite?
Potražite na višem mestu
Vašim umetničkim sklonostima nedostaje materijal?
Pokušajte sa šargarepom
Ili starim korenom vinove loze
Poželeli ste da slušate Hor Jevreja i Berlinsku filharmoniju?
Šta mislite o horu zrikavaca u toplo letnje predvečerje
U nedoumici ste da li izabrati djevrek ili lepinju?
Pokušajte sa
DJEVREK – LEPINJA
Potreban materijal
Brašno-pšenično 200 gr + 200 grBrašno-heljdino 200 gr
Brašno-kukuruzno 200 gr
Kvasac 20 gr + 20 gr
Šećer-kristal 1 kašika + 1 kašikaSo 1 kašičica +1 kašičica
Prašak za pecivo 1 kesica
Ulje-suncokretovo 2 kašike + 2 kašike
Margarin 50 gr
Susam 4 kašike
Mlaka voda 300 gr + 300 gr
Jaje 1 komad
Način pripremeIzmešati 200 gr pšeničnog sa heljdinim brašnom, polovinom kesice praška za pecivo i kašičicom soli, a drugih 200 gr sa kukuruznim i ostatkom soli i praška za pecivo.U
dve dublje posude rastopiti kvasac sa šećerom i mlakom vodom, pa kad uskisne dodati brašno. Zamesiti glatka testa, dodati u svako po 2 kašike ulja i ostaviti na toplom oko 30 minuta.Na dasci za mešenje razvući testa u ploče debljine oko 2 cm i modlom prečnika 5 cm vaditi pogačice.
Okrugli kalup prečnika 28 cm obložiti peki-papirom pa redjati pogačice od testa sa heljdom u smeru kazaljke na satu tako da se prethodna prekrije za oko 2/3. Posuti sa dve kašike susama i listićima margarina. Preko ovog reda, u suprotnom smeru, poredjati na isti način pogačice sa kukuruznim brašnom. Premazati žumancetom, posuti ostatkom susama i ostaviti na toplom 30 minuta.Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći djevrek-lepinju oko 25 minuta.
Permalink | Komentari (24) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Avgust 24, 2009,11:11
Osvanuo je i ovaj ponedeljak, 24. avgust 2009!
Dan koji će zlatnim slovima biti upisan u istorijsku čitanku Beograda.
Dan kad je koncertom na Ušću „čuvena pop-ikona", pevačica svetskog glasa i renomea počastvovala naš lepi beli grad.Dan kada je svetska civilizacija široko i duboko zakoračila na ovaj prostor koji je 500 godina bio pod Turcima.
To je dogadjaj koji zahteva brižljive pripreme, pa su neki već juče baš dobro požurili.
Mi koji imamo sreću da stanujemo u blizini (ko nam je kriv kad smo hteli da stanujemo na osam minuta od centra uz reku i malo zelenila), započeli smo pripreme druge vrste.
One koji su zaposleni ispratismo sa povećim zavežljajem hrane, jer, ko zna kada će moći da se vrate domu svome, sitniju decu, umesto u obdanište odvedosmo kod rodjaka na Julino brdo, a mi koji ostasmo kod kuće...
Zamislismo se da li da uobičajene kućne aktivnosti ostavimo za neko bolje vreme pa da zasednemo na parkingu ispred kuće, čuvajući mesto za one koji se možda probiju kroz haos koji će nastati ili da kamp opremu iskoristimo da žednim i gladnim obožavaocima ponudimo neko okrepljenje.Oni koji vole travnjake i cveće raširiće zaštitne mreže, jer, stampedo koji se očekuje neće imati milosti, u ulazima će dežurati nosači transparenata na kojima će pisati
OVO NIJE JAVNI TOALET
Ko preživi, pričaće, a umesto domaćih knedli sa šljivama domaćice će napraviti
KOLAČ O’ ŠLJIVAPotreban materijal
Jaja 2 komada
Brašno 300 gr
Pahuljice od krompira ½ kesice
Puter 2 kašike
So ½ kašičice
Mlaka voda 250 gr
Šljive 500 gr
Rum 1 kašika
Šećer-kristal 2 kašikePlazma-keks mleveni 4 kašike
Vanilin-šećer 1 kesica
Želatin 1 kesica
Sok od jabuke 250 gr
Način pripreme Umutiti jaja sa solju, sipati polako vodu u kojoj je rastopljen puter. Dodati pahuljice krompira i brašno, i na kraju dve kašike mlevenog plazma-keksa. Ujednačiti masu i ostaviti u frižideru oko 30 minuta.Okrugli pleh prečnika 24-28 cm premazati sa malo putera, posuti ostatkom mlevenog keksa i obložiti rashladjenim testom. Sredinu ispuniti polutkama šljiva, posuti šećerom pomešanim sa vanilinom i preliti rumom.
Rernu zagrejati na 150 stepeni i peći kolač 15 minuta. Pojačati temperaturu na 220 stepeni i peći još 15-20 minuta.
Topao kolač preliti sokom od jabuka u kome je rastvoren želatin i ohladiti.
Permalink | Komentari (39) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Avgust 15, 2009,11:11
Reči
Zalogaji
Permalink | Komentari (12) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Avgust 14, 2009,11:11
Permalink | Komentari (30) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Avgust 10, 2009,11:11
Iz okoline Beograda.
Livada se u jutarnjoj izmaglici probudila
Ograda je komšijska radošću procvetala
Jabuka se zarumenjenim plodovima okitila
Sa bele breze jedan je list u jesen požurio
Vilin je konjic Sunce na vežu spustio
Da romantično veče pozove(i komrce rastera)
Baklja je upaljena
A za večeru poslužena
PILEĆA DŽIGERICA U PIJANOM UMAKU
Potreban materijal
Pileća džigerica 600 grBrašno 2 kašike
So ½ kašičice
Belo vino 100 gr
Kisela pavlaka 100 gr
Jaja 2 komada
Ulje 2 kašike
Način pripremeIzmešati brašno sa malo soli i posuti džigericu. Pržiti na zagrejanom ulju 2 minuta sa svake strane. Ostaviti na toplom.
Umutiti jaja sa vinom i pavlakom, posoliti i uz stalno mešanje kuvati na sasvim laganoj vatri.
Kad počne da se zgušnjava, sipati preko džigerice i odmah poslužiti uz prilog od krompira, pirinča, tikvica...
Permalink | Komentari (16) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Avgust 07, 2009,11:11
Odmiče polako ovaj letnji mesec u čijem se imenu kriju jedan imperator i poslovični zabavljač.
A kad je leto u pitanju mnogima je prva asocijacija more.
Svežina plavo-zelenih talasa uokvirena borovima i pesmom zrikavaca...
Poneka barka koja se lenjo ljuljuška dok njeni vlasnici istražuju dubine...
Ostrvo sa palmama, pošljunčanim stazama, oleanderima prekrasnog mirisa...
Zaliv u kome je skriveno hiljade priča, pesama, ljubavi...
Odavno je pesnik, veliki Aleksa Šantić napisao:Naša mila Boko nevjesto Jadrana
Pokrivena nebom k’o od plave svile
Ljepša si od tvoje primorkinje vile
I svjetlija si od njenog djerdana.
A na djerdanu dva blistava ukrasa.
Peraški otoci.
Sveti Djordje – prirodno ostrvo
I Gospa od Škrpjela – veštačko.
Priča koja ima verodostojnu podlogu kaže:
Jedne tihe noći, daleke 1452. godine, u blizini hridi koja je jedva izvirivala iz vode, ribarila su braća Mordešići iz Perasta.
Ulov baš i nije bio veliki, ali na vrhu hridi se pojavila Bogorodica, pa su braća, zasenjena njenom pojavom odlučila da na tom mestu sagrade crkvu.Čitavih dve stotine godine Peraštani su donosili kamenje, dovlačili olupine brodova, nasipali sve što im se učinilo pogodnim i „zidali“ ostrvo.
Napokon je sagradjena i crkva koja, nažalost nije bila dugog veka.
Porušena je prilikom velikog zemljotresa 1667. godine. Ali, amanet braće Mordešić nije zaboravljen pa je ubrzo sagradjena nova crkva čiji plavičasti zvonik i danas krasi ovo ostrvce.
Oltar joj se nalazi na mestu gde prirodna podloga – hrid na kojoj se Gospa pojavila izlazi iz mora, a njeni zidovi su ukrašeni sa sedamdesetak slika iz života Isusa i Bogorodice koje je veliki umetnik baroka Tripo Kokolja naslikao.
Svakog 22. jula, u predvečerje, Peraštani svoje barke kite jablanovim granama i pune kamenjem pa uz pesmu i smeh odlaze do Gospe, oplove ostrvo i spuste u vodu kamenje produžavajući mu život.Ova se manifestacija – fašinada protegne do duboko u noć i često, na punoj trpezi svoje mesto nadje i
TUNJEVINA SA POVRĆEM
Potreban materijal
Tunj 600 gr
Krompir 600 gr
Paradajz 3 komada
Crni luk 3 glavice
Paprika-babura 3 komada
Beli luk 2 čena
Aleva paprika ½ kašičice
Peršun-list 3 kašike seckanog
So po ukusu
Ulje 4 kašike
Masline punjene paprikom 10 komada
Belo vino 250 gr
Jaja 2 komada
Soja-sos 1 kašika
Brašno 1 kašika
Prezle 1 kašika
Način pripremeIseći ribu na šnicle debljine 2-3 cm, posuti brašnom pomešanim sa solju i ispržiti na zagrejanom ulju. Ostaviti na toplom.Kromir
obariti u ljusci, očistiti i iseći na deblje kolutove.Crni i beli luk iseckati i propržiti pa dodati papriku isečenu na rezance. Izmešati pa dodati paradajz isečen na kriške. Skloniti sa vatre i malo prohladiti.Jaja umutiti sa belim vinom, soja-sosom, peršunom i alevom paprikom.
Vatrostalnu činiju premazati uljem, posuti prezlama i obložiti kolutovima krompira. Preko krompira poredjati komade ribe i prodinstano povrće. Preliti smesom od jaja, ukrasiti polutkama maslina i zapeći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 30 minuta.
Napomena: umesto sveže ribe može se koristiti tunjevina iz konzerve koju ne treba pržiti.
Permalink | Komentari (35) | Trekbekovi (0)