Lepe reči i lepi zalogaji
Generalna | domacica | Avgust 07, 2009,11:11
Odmiče polako ovaj letnji mesec u čijem se imenu kriju jedan imperator i poslovični zabavljač.
A kad je leto u pitanju mnogima je prva asocijacija more.
Svežina plavo-zelenih talasa uokvirena borovima i pesmom zrikavaca...
Poneka barka koja se lenjo ljuljuška dok njeni vlasnici istražuju dubine...
Ostrvo sa palmama, pošljunčanim stazama, oleanderima prekrasnog mirisa...
Zaliv u kome je skriveno hiljade priča, pesama, ljubavi...
Odavno je pesnik, veliki Aleksa Šantić napisao:Naša mila Boko nevjesto Jadrana
Pokrivena nebom k’o od plave svile
Ljepša si od tvoje primorkinje vile
I svjetlija si od njenog djerdana.
A na djerdanu dva blistava ukrasa.
Peraški otoci.
Sveti Djordje – prirodno ostrvo

I Gospa od Škrpjela – veštačko.

Priča koja ima verodostojnu podlogu kaže:
Jedne tihe noći, daleke 1452. godine, u blizini hridi koja je jedva izvirivala iz vode, ribarila su braća Mordešići iz Perasta.
Ulov baš i nije bio veliki, ali na vrhu hridi se pojavila Bogorodica, pa su braća, zasenjena njenom pojavom odlučila da na tom mestu sagrade crkvu.Čitavih dve stotine godine Peraštani su donosili kamenje, dovlačili olupine brodova, nasipali sve što im se učinilo pogodnim i „zidali“ ostrvo.
Napokon je sagradjena i crkva koja, nažalost nije bila dugog veka.
Porušena je prilikom velikog zemljotresa 1667. godine. Ali, amanet braće Mordešić nije zaboravljen pa je ubrzo sagradjena nova crkva čiji plavičasti zvonik i danas krasi ovo ostrvce.
Oltar joj se nalazi na mestu gde prirodna podloga – hrid na kojoj se Gospa pojavila izlazi iz mora, a njeni zidovi su ukrašeni sa sedamdesetak slika iz života Isusa i Bogorodice koje je veliki umetnik baroka Tripo Kokolja naslikao.
Svakog 22. jula, u predvečerje, Peraštani svoje barke kite jablanovim granama i pune kamenjem pa uz pesmu i smeh odlaze do Gospe, oplove ostrvo i spuste u vodu kamenje produžavajući mu život.Ova se manifestacija – fašinada protegne do duboko u noć i često, na punoj trpezi svoje mesto nadje i
TUNJEVINA SA POVRĆEM
Potreban materijal
Tunj 600 gr
Krompir 600 gr
Paradajz 3 komada
Crni luk 3 glavice
Paprika-babura 3 komada
Beli luk 2 čena
Aleva paprika ½ kašičice
Peršun-list 3 kašike seckanog
So po ukusu
Ulje 4 kašike
Masline punjene paprikom 10 komada
Belo vino 250 gr
Jaja 2 komada
Soja-sos 1 kašika
Brašno 1 kašika
Prezle 1 kašika
Način pripremeIseći ribu na šnicle debljine 2-3 cm, posuti brašnom pomešanim sa solju i ispržiti na zagrejanom ulju. Ostaviti na toplom.Kromir
obariti u ljusci, očistiti i iseći na deblje kolutove.Crni i beli luk iseckati i propržiti pa dodati papriku isečenu na rezance. Izmešati pa dodati paradajz isečen na kriške. Skloniti sa vatre i malo prohladiti.Jaja umutiti sa belim vinom, soja-sosom, peršunom i alevom paprikom.
Vatrostalnu činiju premazati uljem, posuti prezlama i obložiti kolutovima krompira. Preko krompira poredjati komade ribe i prodinstano povrće. Preliti smesom od jaja, ukrasiti polutkama maslina i zapeći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 30 minuta.
Napomena: umesto sveže ribe može se koristiti tunjevina iz konzerve koju ne treba pržiti.


Sledeći | Prethodni | Komentari (35) | Trekbekovi (0)
AnaM | 07/08/2009
Boka je prekrasna.
Prošle godine sam nekoliko puta išla kolima okolo celog zaliva, svaki put je bilo nešto što još nisam videla.
Njam njam je primamljiv... probala sam da gricnem sliku, ne može:)))... nešto ne umem da otvorim:))
rene | 07/08/2009
Prosao sam nekada citav Jadran, ali u Boki nikada nisam bio...
Da li ce biti vremena da taj propust nadoknadim?
Lepa prica draga DOMACICE.
AnaM | 07/08/2009
Ne znam šta se dešava, ali posle tvog bloga nijedan mi se ne otvara, sve je samo belo???
Upomoć domaćice, treba mi danas tvoje znanje:)))
jelence | 07/08/2009
Pozdravljam Domacicu :))
Anam , imamo isti problem , tako da pretpostavljam da nije do nas ?
domacica | 07/08/2009
@casper, drago mi je da ti se priča-legenda, jedna od mnogih iz Bokokotorskog zaliva dopala. biće ih još uskoro
Prijatno!*
domacica | 07/08/2009
@anaM, drago mi je da si uživala u obilasku Boke koja mi je srcu prirasla. a sliku nemoj grickati, napravićemo i ovo uživo!
Prijatno!**
domacica | 07/08/2009
@rene, nadam se da znaš onu izreku - nikad nije kasno, znači kad te put nanese u naše krajeve, nemoj propustiti da Boku obidješ
Prijatno!
domacica | 07/08/2009
@anaM, nažalost, ne mogu ti pomoći, nisi ti kriva. ako me pamćenje služi u pitanju je problem sa serverom, stranica se generiše, a negde je zapelo. treba verovatno malo više vremena zbog tranzicije, da se stvari vrate u normalu
Prijatno!**
domacica | 07/08/2009
@jelenče, uz otpozdravljanje, pročitaj odgovor za anaM
Prijatno!**
AnaM | 07/08/2009
Hvala, popravilo se:)))
baš kako si kazala, samo:)))
domacica | 07/08/2009
@anaM, pa kad podvikneš ili otkukaš, i server proradi!
Prijatno!**
AnaM | 07/08/2009
Moraću više da te slušam...ja se obično uvredim i odem bez reči:)))
Tvoja taktika bolje pali:)))
Sve mi sada radi:)))
AnaM | 07/08/2009
13-ti komentar???
nisam omašila:)))
domacica | 07/08/2009
@anaM, bravo, nisi omašila. imaš trinaesti i četrnaesti gratis!
Prijatno!**
AnaM | 07/08/2009
Vidiš kako mi dobro ide kad te slušam:))))
sanjarenja56 | 07/08/2009
Pitala sam se da li ćeš dati ovu lepu prtiču o gospi od Škrpjela, pa, dade. Hvala ti! Cmok
poluuspavanka | 07/08/2009
Domaćice, vratila si me u vreme studentskih ekskurzija, rado se setim Gospe od Škrpjela
domacica | 07/08/2009
@šuky, drago mi je da si našao vremena da pronjuškaš ovuda
Prijatno!
domacica | 07/08/2009
@sanjarenja56, ima i lepših priča o nastanku ovog ostrva, ali ova je najverodostojnija
Prijatno!**
domacica | 07/08/2009
@poluuspavanka, ja skoro svake godine posetim ovo ostrvce, znači, stalno sam na nekoj ekskurziji. sjajno!
Prijatno!*
Jovan s.s. | 07/08/2009
Tunjevina il somovina ma to je riba...poz...
mandrak72 | 07/08/2009
Jelo bez priloga je kao slika bez priče o njoj. Uvijek zanimljive legende i priče.
pozdrav
pricalica | 07/08/2009
Мора да се ближи нова екскурзија, чим си нам ово постовала. А август је најлепши месец за одлазак на море. Видим и морски специјалитети су ту. Није ко мој брат кад се спрема на море, како би јео пљескавицу и ћевапе, хе, хе. (Али само док није пробао шкољке)... Поздрав!**
di | 07/08/2009
Ah Boka.. Kotor nekad moj grad... dobro i sad jos uvek pomalo :)
Bas lepo sto si podelila pricu sa nama.
:)
nesanica | 07/08/2009
Obecali smo sebi da cemo ove godine posetiti Perast, medjutim...Boze zdravlja sledece. Poz.
Daca | 08/08/2009
Posetiti ova mesta uz meni naše domaćice je ono pravo.Otvaraš nam apetite svih vrsta.
grlica | 08/08/2009
Zaista prekrasna prica...Pozdrav
domacica | 10/08/2009
@jovan s. s, hvala za ideju, pokušaću nešto slično sa somovinom da napravim
Prijatno!
domacica | 10/08/2009
@mandrak72, koliko li samo ima priča koje čekaju da budu ispričane
Prijatno!
domacica | 10/08/2009
@pričalica, nažalost, izgleda da ću ove godine uobičajenu avgustovsku ekskurziju preskočiti, ali zato imam materijala za podsećanje
Prijatno!**
domacica | 10/08/2009
@di, drago mi je da je Kotor još uvek pomalo tvoj grad. meni je, posle Beograda najmiliji
Prijatno!*
domacica | 10/08/2009
@Daca, he, he, drago mi je da ima "gladnica" raznih vrste kojima ovo prija
Prijatno!
domacica | 10/08/2009
@grlica, drago mi je da ti se priča dopala. još je lepša kad je čuješ iz "prveruke" - meštanina koji ti ostrvo pritom pokazuje
Prijatno!*
Re: LETNJE TEME
casper | 07/08/2009
Zadivila me je tvoja prica!
Hvala!