Lepe reči i lepi zalogaji
Generalna | domacica | Jul 06, 2009,13:13
iliti bolje rečeno
Umesto razglednice sa pustog ostrva
Neočekivano i nenadano, subotnje veče me zateklo u gradu. Košnici punoj zvuka, pokreta, užurbanosti...
Sa nebom koje je pretilo, vazduhom rastegnutim kroz ukočene krošnje, sumrakom bez meseca i zvezda.
Trenutak u kome priroda očekuje...
Žedna zemlja priželjkuje...
Prolaznici korake u metrima kroje...
Letnji pljusak...
Trenutak koji me vratio...
U jedno prošlo vreme...
Letnji pljusak...
Bose noge.
Široko raširene ruke.
Cvrkutavi osmesi.
Kap... kapkap... kapkapakapkap...
Šljap... šljapšljapšljapšljap... šljaaaaaaaaaap...
Šuštave ili praskave, kapi pričaju...
Svakome neku drugu priču.
Ili uspavanku pevaju.
Nebo munjom pozdravlja.
...10, 11, 12... daleko je...
Kroz poluodškrinut prozor, glasovi mama pletu pesmu dozivanja.
Sve Cece, Neše, Micane, Miše... mokre kose i srca punih lepote jure u zagrljaj.
Da sednu, pokusaju spremljeno, i ponovo se u svet neistraženih priča vrate.
Kap... kapkap...šljap...šljapšljap...kaaaaaaaaaap... kaaaaaaaaa...
Prestala je.
Ali na stolu ostao je
KOH OD PIRINČA
Potreban materijal
Pirinač 250 gr
Mleko 750 gr
Jaja 6 komada
Šećer-kristal 3 kašike
Kajsije 250 gr
Džem od kajsija 2 kašike
Vanilin-šećer 1 kesica
Kokosovo brašno 2 kašike
Puter 1 kašika
Način pripreme
Potopiti pirinač u mlaku vodu i ostaviti oko 15 minuta. Ocediti ga i lagano sipati u uzavrelo mleko. Uz povremeno mešanje kuvati 15 minuta. Prohladiti.
Kajsije očistiti i iseći na kockice, pa izmešati sa kokosovim brašnom.
Žumanca umutiti sa šećerom i vanilinom, pa umešati u prohladjeni pirinač. Dodati kajsije, izmešati i sipati u vatrostalni sud premazan puterom. Staviti u hladnu rernu, podesiti temperaturu na 200 stepeni i peći 10 minuta.
Od belanaca umutiti čvrst šne, dodati kašiku po kašiku džema i sipati preko pirinča. Smanjiti temperaturu na 75 stepeni i peći još 10 minuta.Može se služiti i toplo i hladno.
Permalink | Komentari (23) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Jul 03, 2009,11:11
Permalink | Komentari (18) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jul 02, 2009,11:11
Za zrakom Sunca koji će oblake rasterati
I plavi svod pokazati
Spustih pogled na radosni osmeh
Šareni pozdrav
I shvatih da posle kiše, ipak
Najbolje uspevaju mahovina
I pečurke.
PUNJENI ŠAMPINJONI
Potreban materijal
Šampinjoni 12 komada većih ( oko 500 gr )Šargarepa 1 veća
Krompir 1 komad
Grašak 2 kašike
Boranija-zelena olovka 2 kašike
Crni luk 1 manja glavica
Beli luk 2 čena
Ulje 2 kašike
Susam 2 kašike
Biber-beli ¼ kašičice
Začin od povrća 1 kašičica
Margarin 2 kašike
Način pripremeOdvojiti drške i klobuke šampinjona. Klobuke posuti sa malo začina od povrća i ostaviti na hladnom oko 30 minuta.
Drške šampinjona i povrće iseckati i uzdinstati na ulju. Prohladiti, začiniti biberom, susamom i ostatkom začina od povrća. Dobro izmešati, prohladiti i napuniti klobuke.Vatrostalni ili zemljani sud premazati margarinom, poredjati pečurke tako da fil bude odozgo, naliti 1-2 kašike vode, poklopiti i staviti u hladnu rernu. Podesiti temperaturu na 200 stepeni i peći 15 minuta od momenta kad rerna dostigne željenu temperaturu.Poslužiti toplo uz sezonsku salatu.
Permalink | Komentari (20) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Jun 29, 2009,17:17
Na sablasne nevene.
Proteklih par dana
Razmišljah...
Rastakah...
Razdvajah...
Reči i misli.Trudih se da
Spoznam...
Objasnim...
Razumem...
Opravdam...
Ali, nedoumica ostade:
- Ako privlačiš munje i gromove, a nisi gromobran, treba li se skloniti na bezbedno mesto i tako sačuvati sebe, znajući da time ostavljaš mogućnost da okolina bude povredjena?
- Ili hrabro istrpeti udarce verujući u put kojim ideš?
Odgovor ne nanadjoh, sem dobrog starog grafita:
Luda sam sto sam glupa pa uvek ispadnem blesava!
No, ni takva ne zaboravljam da kažem hvala onima koji
Permalink | Komentari (30) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Jun 26, 2009,11:11
Permalink | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jun 24, 2009,11:11
Imenica, poreklom iz francuskog jezika, koja označava lepo ponašanje.
Primenljivo u svakoj prilici, na svakom mestu. Odražava kulturni nivo pojedinca, društva, zajednice.
Izmedju ostalog ogleda se i u načinu izražavanja, komuniciranja sa članovima društva, komšijama, kolegama, slučajnim prolaznicima...
Osnovi se stiču u porodici.
Bez obzira na kulturni milje kome pripada, svaka porodica uči decu da kažu dobar dan starijima, hvala kad nešto dobiju, izvinite ako pogreše...Budući da je blogosfera mesto na kome je komunikacija uglavnom verbalna, kultura se ogleda kako u postovima tako i u komentarima.Cilj komentarisanja može biti svakojak, ali neke norme se ipak moraju poštovati.
Čak i kad imate sasvim suprotno mišljenje od autora teksta, nema ni jednog razloga da uvredama, bljuvotinama i „šugavim" pitanjima odgovorite na post. Možete ga jednostavno zaobići. Ili naučiti da kulturnim rečima izrazite svoje neslaganje.Mislim da je sasvim dovoljno rekla „tetka-Saveta".
Jedino mi preostade da se zapitam: Zašto sve ovo napisah?
Kad sam sigurna da će pročitati oni koji sve ovo dobro znaju. I primenjuju.
A "krive Drine" ostati krive. I vetrenjače pobednici u boju sa Don Kihotom.
Valjda zbog one: Nada umire poslednja.
Sada bi „tetka-kuvarica" želela da predloži ručak, ili bar deo ručka
PEČURKASTA MUSAKA
Potreban materijal
pečurke - šampinjoni 500 grjaja 6 komada
kačkavalj – 200 grcrni luk 1 glavica
beli luk 2 čena
majčina dušica 1 kašičica
so 1 kašičica
kisela pavlaka 200 gr
beli biber ½ kašičice
praziluk 1 struk (oko 200 gr)
krompir 500 gr
puter 1 kašika
ulje 4 kašike
Način pripreme
Iseckajte crni i beli luk, propržite na ulju i dodajte pečurke isečene na listiće. Dinstajte 15 minuta na tihoj vatri. Prohladite.
Krompir obarite u ljusci, očistite i nasecite na deblje kolutove.
Praziluk isecite na nekoliko delova po dužini i kratko obarite.
4 jaja obarite, oljuštite i presecite na pola po dužini.
Kačkavalj narendajte.
Vatrostalnu činiju premažite puterom, pa redjajte krompir, polutke jaja, pečurke i praziluk.Pospite kačkavaljem.
Umutite 2 jaja sa kiselom pavlakom i začinima, prelijte jelo i stavite u hladnu rernu. Podesite temperaturu na 200 stepeni i pecite oko 10 minuta od momenta kad rerna dostigne željenu temperaturu.
Poslužite toplo uz salatu po izboru.
Permalink | Komentari (21) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jun 22, 2009,11:11
Srećemo se s njim u ranom detinjstvu. Prvo učimo brojanje, pa tek onda slova.
U školi nam matematiku koja s njima žonglira poput vrhunskog artiste u cirkusu, prvo predstave kao aždaju sa sedam glava, pa posle objasne da ne mora baš svaka aždaha da bljuje vatru.
Uglavnom, brojevi nas prate kroz ceo život. Nekad olakšavaju, nekad sapliću, a ponekad nam se učini da imaju magično dejstvo.
Većina je, sigurna sam, bar nekad kazala:
- Treća sreća!
- Tri puta Bog pomaže!
- Dva puta meri, tek treći put seci!
Nisam sigurna da li magičnost broja 3 potiče iz religije ili nekog drugog izvora, ali činjenica je da u njemu ima nečeg jedinstvenog. Kao uostalom i u svakom drugom broju.
Činjenice su:
Na sportskim takmičenjima treće mesto donosi bronzanu medalju, ali prvi koji se penje na pobedničko postolje je upravo trećeplasirani.
Uobičajeni pozdrav našeg podneblja ne može se zamisliti bez tri poljupca.
Čika-Marfi kaže da ako polomiš dve stvari u kratkom vremenskom roku, obavezno ćeš polomiti i treću.
Dobra pouka, koju mi nažalost kasno poslaše, kaže: - Svaka porodica bi trebalo da ima najmanje troje dece. Ako jedno bude genijalac da drugo dvoje mogu da ga izdržavaju.
I naravno, očekujete da „Pravilo trojno“ primenim i u kuhinji.
Ovaj put to je kolač sa tri kore.
VEVERICIN KOLAČ
Potreban materijal
Jaja 18 komada
Orasi 150 gr
Lešnici 150 gr
Šećer-kristal 12 kašika+12 kašika
Brašno 3 kašike
Čokolada za kuvanje 150 gr
Puter 375 gr
Kapućino-ukus čokolada 1 kesica
Način pripreme
Lešnike propeći u rerni ( 5 minuta na 150 stepeni), oljuštiti i samleti pa pomešati sa samlevenim orasima.
Za kore, tri komada, umutiti čvrst sneg od 4 belanca, dodati jedno po jedno žumance i 4 kašike šećera. Kad se masa ujednači – šećer u potpunosti istopi, lagano umešati kašiku brašna i jednu trećinu mešavine oraha i lešnika.
Izručiti masu u četvrtast ( veličine 38x24 cm), peki papirom obložen i puterom podmazan pleh i peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni 12 minuta.
Kore prohladiti i poprskati kapućinom pripremljenim prema uputstvu proizvodjača.
Za fil umutiti 6 celih jaja sa 12 kašika šećera i kuvati na pari uz stalno mešanje. Kada masa počne da se zgušnjava dodati čokoladu, pa kad se masa ujednači skinuti sa vatre i ohladiti mešajući. U ohladjeno dodati penasto umućen puter i filovati kore.
Ukrasiti po želji i ostaviti na hladnom najmanje jedan dan.
Permalink | Komentari (28) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Jun 19, 2009,11:11
Permalink | Komentari (18) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jun 17, 2009,11:11
Dobih nedavno vrlo poučan i koristan e-mail, pa pošto svi volimo da sedimo uz kompjuter, reših da ga podelim sa vama.
VEŽBE KOJE OLAKŠAVAJU DUGO SEDENJE ZA RADNIM STOLOM, PRI DUGOTRAJNOM GLEDANJU U MONITOR
Prva bitna stvar je podešavanje stolice.Najbolja varijanta je da podesitie sedalnu površinu tako da su potkolena u odnosu na natkolena pod pravim uglom, i isto tako gornji deo tela u odnosu na natkolena.Kičmeni stub držati uspravno, stomačne mišiče stezati kao da ih lepimo za ledja, a ramena opuštena,paziti da ne guramo donji deo kičme u napred ali i da se ne zgrbimo. Znam da sad zvuči naporno,ali samo je pitanje stvaranja navike , i ovakve uslovno rečeno sitnice, olakšavaju nam radni dan.
Naravno, mišići se vremenom zamaraju ša god da radimo i evo nekoliko primera kako im pomoći.
Dugo gledanje u monitor zamara mišiće oka, što može biti preduslov za glavobolje, zamućenje vida,opadanje koncentracije i sl.Pomoć stiže u obliku jednostavnih pokreta očima. Pogled usmerimo na vrh nosa pa u najudaljeniju tačku ispred vas,ponoviti nekoliko puta.Usmeravati pogled na gore, na dole i sa leva na desno, kružiti.
Udišući podići ruke iznad glave povući svim mišićima u vis,zadržati koliko prija zadržavajući vazduh, a onda dok izdišemo spuštamo ruke sa strane i opustimo se.Ponoviti nekoliko puta.Polako i kontrolisano razgibati vratni deo kičme,pokretima u napred,u nazad, uhom ka ramenu, i,ili bradu ka ramenu.Svi pokreti se izvode polako,opuštenih ramena i samo koliko dozvoljavaju mišići odnosno koliko prija.I dalje sedimo ravno,a sada ramena pomerati u na pred i u nazad.Opustiti mišiće.
Nekoliko puta stegnuti pa opustiti mišiće zadnjice,opružiti noge koliko dozvoljava sedenje pa se izdišući opustiti preko butina, nastaviti disati smireno i ujednačeno.Stopala povući ka sebi,a onda pružiti,ponoviti nekoliko puta. Opustiti sve mišiće. Ako radno mesto dozvoljava ponoviti sve u stajaćem stavu, ili barem napraviti par koraka da procirkulilišete.Za sve ovo je potrebno dva do tri minuta, a videćete da pomaže.
A posle napornog radnog dana prijaće vam i lagana
ČORBA OD TIKVICA
Potreban materijal
Tikvice 300 gr
Šargarepa 1 veća
Ulje 2 kašike
Aleva paprika 1 kašičica
So po ukusu
Beli luk 2 čena
Voda 1 l
Peršun-list 1kašika seckanog
Kajmak (kiselo mleko) 4 kašičice
Način pripreme
Očistiti tikvice i šargarepu i iseći na kockice, pa staviti u šerpu sa zagrejanim uljem. Uz stalno mešanje pržiti dva minuta, posoliti i dodati vodu. Smanjiti temperaturu ringle, poklopiti i kuvati 20 minuta od momenta kad provri. Ispasirati beli luk, izmešati sa alevom paprikom i sipati u čorbu. Promešati i kuvati 5 minuta.
Kajmak izmešati sa peršunom, u svaki tanjir staviti po kašiku i preliti toplom čorbom.
Permalink | Komentari (16) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jun 15, 2009,11:11
Za dekor se pobrinula priroda.
Junski dan u jednom od svojih najboljih izdanja – red Sunca, red laganog vetra u sveže zelenim krošnjama, poneki oblačak sa osmehom odobravanja, rascvetani krinovi...
*
- Ma, nemaju oni pojma, vidiš odma’ da bi i prazan gol promašili!
- Ne znam da li iz tebe govori ova domaća šljivka, ili si samo propustio da vidiš one dve finte...
- Ljudi, zar vi stvarno mislite da će oni uspeti...
- E, brajko moj, to je bio volej! A ne ovi današnji picopevci...
- Ej, jel´se to pivo o’ladilo više?
*
- Ne mogu da verujem šta je natakla na noge! Skandal! A ovamo zamišlja da svi padaju u nesvest kad je vide!
- Bilo ti je to kao u „Mostovima okruga Medison", samo što ona nema tu harizmu kao Meril.
- Ja se držim proverenih firmi. Kad imam, kupim ono što valja. Nije moja koža zamorče za kojekakve nazovi pomadice...- Kad me šlog nije strefio! Zamisli piše da je kulen 970 dinara kilo, a kad ga izmere cena skoči na 1370. Šatro drugi proizvodjač. ’tela sam da joj onaj paketić bacim na glavu...
*
- Zdravo. Hoćeš li da se igramo? Ja sam ponela mog Uška. Znaš, on je zeka za spavanje.- Zdravo. Ja sam ponela slikovnicu koju mi mama čita pred spavanje. ’ajde da je damo Ušku da čita i spava, a mi da idemo da se igramo.
- Važi. Neka njih ovde a mi idemo da beremo ljutiće i da zalijemo cveće.
- A posle da vidimo Garova i male jage tamo kod drugog komšije.
Otrčaše dva osmeha. Dva reda mlečnih zubića.Plavi repić i kestenjasta ćubica.
Ljubičasti šorc i ružičasta suknjica.
Držeći se za ruke, dva puta po pet godina, jednostavno se prepustiše čarima lepog dana i izmaštaše svet bez briga, intriga, neslaganja...Ako su vam more, planine, krstarenja i ostale letnje zanimacije samo mislena imenica, pokušajte da iz prikrajka dozovete malo mediteranskog šmeka uz pomoć
GRČKE POGAČICE
Potreban materijal
Brašno-belo pšenično 600 gr
Kvasac 20 gr
Margarin 125 gr
Ulje-maslinovo 6 kašika
Bosiljak 1 kašika
Origano 1 kašičica
Susam 4 kašike
So 1 kašičica
Šećer 1 kašikaMlaka voda 0.5l
Jaja 1 komad
Način pripremeIzmrviti kvasac, izmešati sa šećerom, preliti sa malo mlake vode i ostaviti da uskisne.Brašno prosejati sa solju, dodati uskisli kvasac, ulje i vodu, pa mutiti mikserom (brzina 1) oko 3 minuta. Kada se od testa formira lopta prekriti salvetom i ostaviti u frižideru 30 minuta.
Margarin umutiti i izmešati sa bosiljkom i origanom. Ohladjeno testo razvući u ploču debljine oko 1cm i premazati ovom mešavinom. Preklopiti testo tri puta po dužini i tri puta po širini, ponovo ga rastanjiti i modlom prečnika 5cm vaditi pogačice. Redjati u pleh obložen peki-papirom i ostaviti da nadodju ( oko 30 minuta). Premazati razmućenim jajetom i posuti susamom, pa peći 15 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.Mogu se služiti i tople i hladne.
Permalink | Komentari (16) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jun 11, 2009,13:13
Juni, mesec u kome počinje leto, završava se školska godina, počinje planiranje godišnjih odmora... u mojoj memoriji je zabeležen i kao mesec u kome kupujem najviše poklona.
Osobama koje dugo i dobro poznajem, i poklone isto tako dugo kupujem, pa povremeno nestane ideja.
Mali savet nije na odmet, ma sa koje strane došao, pa tako pokušah da iskoristim i neke od časopisa koje odavno čuvam.
Prelistavajući ih naleteh i na članak koji me pouči.
Reči onih kojima morate verovati jer su eksperti u onome što rade
Neven Vrgoč, svetski poznat kreator omiljenog muškog dela garderobe – kravate:- U službi zavodjenja one su najbolji poklon muškarcu. Daruju ih žene... kravata je poklon kao ruž – vraća se svom darodavcu skidanjem... Način i vreme darivanja takodje su važni. Poklanjanje u kasnim večernjim časovima tumači se kao najdirektniji poziv na flert, dok je prepodne rezervisano za one koji ovim darom saopštavaju svoje simpatije...
Ma, jok, tražila sam ideju za poklon dugogodišnjoj drugarici. I kupila knjigu. To nikad ne može da omane. Uz buket ružičastih gerbera pun pogodak.
I naravno na proslavi je bilo savršeno.
Sve po redu, od aperitiva – prepečenice koju ne pijem i predjela koje ne jedem do torte koja je bila njam, njam, njam... odustala sam od degustacije posle trećeg parčeta, a vam sam ponela malo
ŠUNKVIČ ŠNIT
Potreban materijal
Praška šunka 6 šnita
Krem-sir 250 gr
Ren 200 gr
Kulen 100 gr
Želatin 1 kesica
Način pripreme
Narendati ren i izmešati sa krem-sirom. Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice i umešati u ovu masu.
Na dno četvrtaste činije staviti tri lista šunke, premazati polovinom pripremljenog nadeva, poredjati kolutove kulena, prekriti ostatkom nadeva i listovima šunke. Blago pritisnuti, prekriti folijom i ostaviti na hladnom da se stegne ( najmanje 3 sata).Seći na komade željene veličine i poslužiti uz aperitiv.
Permalink | Komentari (17) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jun 09, 2009,11:11
Mislim da znate kako to izgleda.
Ruke oslonjene na bokove, iz očiju sevaju munje, a usta sipaju reči u neprekidnom nizu.
Na glavi rastu rogovi, noge bi da malo treniraju slobodan udarac, a mozak (ili bar ono što je od njega preostalo) bliži se tački belog usijanja.
Jedan od načina da uletim u ovu fazu je politika.
Ili, preciznije rečeno sve ono što se dogadja u „predizbornim kampanjama".
Uvezli smo sa zapada razne načine ispiranja pameti, ali nažalost, negde smo zaboravili da uz to ide i malo kulture.Proteklih par nedelja u beogradskim opštinama Zemun i Voždovac pripremao se teren za izbore.
Pa su stanovnici pomenutih opština bili preplavljeni flajerima, plakatima, plastičnim kesama u kojima su, bez obzira amblem koje stranke su nosili, obitavali blokče, olovka i upaljač.
Da se opismenimo, ne zaboravimo i propušimo!?
Znate li, poštovani političari, koliko se hleba i uz hleba moglo kupiti za novac koji ste pretočili prijateljima/rodjacima koji imaju štamparije?
Elem, izgleda da ova taktika nije baš mnogo plodova donela, pa je osmišljena strategija: zovemo telefonom, kucamo/zvonimo na vrata, prepadamo dok izlazite iz prodavnice...
Postavljamo vam visokoumna pitanja tipa:
- A šta mislite o ... i njegovim naporima....
- Kao i o svim političarima – treba ih, baš kao pelene, menjati što češće. Iz istog razloga!- Hoćete li i na sledećim izborima glasati za našu stranku?
- A odakle Vam podatak za koga sam glasala? To ne znaju ni moji ukućani!
- Šta mislite o organizaciji javnog preduzeća...
-Baš to š to njegovo ime kaže – da je JAVNO...!
Budući da stanujem u Zemunu, telefon mi se usijao, par puta sam, ruku punih zembilja i cegera ustuknula i saplela se, a psi koji laju na poziv zvona su promukli.
Možda to sve i nije tako dramatično da nema još jedne činjenice:
Zbog svega navedenog, javno izjavljujem:
- Kazni sve motorizovane sa džipovima koji, da izbegnu plaćanje parkinga, svog ljubimca parkiraju na travnjak ispred moje kuće.
- Osmisli program koji će „izbiti iz glave" besposlenima ideju da je vrlo zabavno noću oko dva sata zapaliti plastični kontejner.
- Novokomponovanim parajlijama objasni da se i poštenim radom može nešto stvoriti.
Znate, ja sam, kao i većina punoletnih gradjana Srbije, prerasla bajke.
Izuzimajući Trnovu Ružicu, Pepeljugu i Devojčicu sa šibicama
Uh, ovo je bilo naporno i gorko.
Meni je neophodno nešto slatko.
DESIN ŠESNAESTERAC
Potreban materijal
Jaja 4 komada
Šećer-kristal 16 kašikaVanilin-šećer 2 kesice
Brašno-belo-pšenično 16 kašika
Mleko 16 kašika
Ulje 8 kašika
Prašak za pecivo 1 kesica
Višnje 600 gr očišćenih
Šećer-prah po ukusuNačin pripreme
Umutiti čvrst sneg od belanaca, dodati jedno po jedno žumance, mleko i ulje. Uz stalno mućenje sipati šećer pomešan sa vanilinom, pa kad masa postane glatka lagano umešati brašno prosejano sa praškom za pecivo. U podmazan i brašnom posut četvrtasi pleh sipati testo i staviti u rernu zagrejanu na 220 stepeni.Posle pet minuta pečenja posuti testo ocedjenim višnjama i peći još 15 minuta.
Topao kolač posuti prah šećerom, prohladiti i seći na kocke.
Napomena: gornja površina ne treba da bude ovako tamna, to je posledica gorepomenutih telefonskih poziva.
Permalink | Komentari (25) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jun 08, 2009,11:11
... Bez cvetića
I leptirića.
Spremnih da poziraju za portfolio
Da samo iz prikrajka posmatraju
Ili se opiju oblakom mirisa ružičaste lepotice
A oni koji nisu imali pametnija posla, prihvatiše se spremanja ručka.
PIKANTNE SVINJSKE ŠNICLE
Potreban materijal
Svinjske šnicle 800 gr
Crni luk 4 veće glavice ( oko 800 gr)
Barena slanina 200 gr
Suvo crno vino 250 gr
Tucana paprika ½ kašičice
Biber-šareni ¼ kašičice
So po ukusu
Način pripreme:
Slaninu iseći na tanke režnjeve.
Luk iseći na rebarca, šnicle rastanjiti, tucanu papriku, so i biber izmešati.
U vatrostalnu činiju naizmenično redjati sloj slanine, luka i mesa i svaki red posuti mešavinom suvih začina. Naliti vinom, poklopiti i ostaviti na hladnom 6-8 sati.Staviti u hladnu rernu, podesiti temperaturu na 180 stepeni i peći 60-70 minuta.
Poslužiti toplo uz sezonsku salatu i prilog od povrća po izboru.
Permalink | Komentari (22) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Jun 04, 2009,11:11
Permalink | Komentari (20) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jun 03, 2009,11:11
...Na red i ona priča od pre neki dan.
Vezana za moje vozačke pokušaje.
Pokušaj prvi
Posle višegodišnjeg ubedjivanja, objašnjavanja, molbi, prekora... moja jača polovina dodje do zaključka da sam spremna da sednem za volan.
Beše leto, more, upekla zvezda...
Zrikavci se ućutali, palme ni listom da mahnu, pučina kao ulje...
Ubedjena da ja to mogu, sedoh na vozačko sedište, okrenuh ključ u bravi i ...
Primetih da šoferšajbna baš i nije vrhunac čistoće.
Ubacih u rikverc ( to je bio jedini položaj menjača koji je prihvatio moj pokret) i kretoh da operem auto u moru.Ali, neki nadobudni izgradiše parapet ( zaštitni zid ) tik uz obalu.
Pa me sprečiše u tom pokušaju.
Ma, nema veze, slana voda i nije baš najbolji izbor za pranje, zar ne?
Pokušaj broj dva
Posle nekoliko godina upornog posmatranja vozača koji sa lakoćom, držeći noge na zemlji iz kaseta uzimaju zaboravljene cigarete, upaljače i slične kerefeke, odlučih da i ja pokušam da usavršim sličnu veštinu.
Prilika mi se ukazala uskoro.
Noseći par stotina kesa sa pijace, moja jača polovina napusti kola i krete ka kući dobacujući mi preko ramena:
- Zatvori prozor s moje strane, izgleda da će kiša!
Sva važna reših da isprobam onu veštinu „ noge na zemlji, glava u kolima, ruke..." ali, avaj ne znadoh da menjač ima čudnu naviku da kad je ostavljen „ u leru“ šapne kolima da treba da krenu. A još manje da će ga Auto poslušati ne dajući ni pet para što je par desetina metara ispred jedan kamion.
Ne stigoh pošteno da se uplašim kad ruka napipa polugu izmedju sedišta koja kad se povuče pripreti točkovima i oni stanu. Živela ručna kočnica!
Treća, ali nije sreća, prilika
Da se upišem medju vozače iznikla je pre nekoliko dana.
Na parkingu ispred prodavnice auto-opreme, ostadoh u kolima dok jača polovina obavi neophodne kupovine.
Ključevi u bravi, ja na suvozačkom sedištu, radio pevuši...Prenu me kuckanje na prozor.
- Izvinite, možete li malo da pomerite auto, moram hitno da krenem, a zagradili me sa svih strana?
Taman da zaustim da ne vozim, kad primetih da čovek sav treperi od hitnosti.
Pokušah da predjem na vozačevo sedište, ali...Vrata se otključavaju pritiskom na dugmence koje je na privesku.
Pritisak, i...
Zaurla auto kao da će smak sveta. Probudi, verovatno, pola Zemuna i bliže okoline i, srećom dozva moju jaču polovinu da reši problem pomeranja.
Kad saberem sva moja prosto-proširena znanja o vožnji, mislim da ću sačekati još nekoliko godina za upražnjavanje ove veštine.
U medjuvremenu baviću se onim što znam. Pa i vama najtoplije preporučujem.
JUNETINA U SOSU OD VINA
Potreban materijal
Juneće meso 800 grBelo vino 250 gr
Kisela pavlaka 200 gr
Ulje 4 kašike
Beli luk 2 čena
Gustin 1 kašika
So po ukusu
Način pripreme
Posoliti meso i ostaviti 1 sat na hladnom. U dubljem sudu zagrejati ulje i zapeći meso sa svih strana. Smanjiti temperaturu, naliti polovinu pripremljenog vina, poklopiti i dinstati jedan sat.Beli luk ispasirati, izmešati sa ostatkom vina, kiselom pavlakom i gustinom pa preliti preko mesa. Izmešati, poklopiti i na sasvim laganoj vatri dinstati još desetak minuta.
Poslužiti toplo uz prilog od tikvica, šargarepe i maslina.
Permalink | Komentari (27) | Trekbekovi (0)