Kuhinja i oko nje

Lepe reči i lepi zalogaji

« Jun 2025 »
Ne Po Ut Sr Če Pe Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Jul
06

KAKO SMO...

Generalna | domacica | Jul 06, 2009,13:13

iliti bolje rečeno

Umesto razglednice sa pustog ostrva

Smile

Neočekivano i nenadano, subotnje veče me zateklo u gradu. Košnici punoj zvuka, pokreta, užurbanosti...

Sa nebom koje je pretilo, vazduhom rastegnutim kroz ukočene krošnje, sumrakom bez meseca i zvezda.

Trenutak u kome priroda očekuje...

Žedna zemlja priželjkuje...

Prolaznici korake u metrima kroje...

Letnji pljusak...

Trenutak koji me vratio...

U jedno prošlo vreme...

Letnji pljusak...

Bose noge.

Široko raširene ruke.

Cvrkutavi osmesi.

Kap... kapkap... kapkapakapkap...

Šljap... šljapšljapšljapšljap... šljaaaaaaaaaap...

Šuštave ili praskave, kapi pričaju...

Svakome neku drugu priču.

Ili uspavanku pevaju.

Nebo munjom pozdravlja.

...10, 11, 12... daleko je...

Kroz poluodškrinut prozor, glasovi mama pletu pesmu dozivanja.

Sve Cece, Neše, Micane, Miše... mokre kose i srca punih lepote jure u zagrljaj.

Da sednu, pokusaju spremljeno, i ponovo se u svet neistraženih priča vrate.

Kap... kapkap...šljap...šljapšljap...kaaaaaaaaaap... kaaaaaaaaa...

Prestala je.

Ali na stolu ostao je

KOH OD PIRINČA

Potreban materijal

Pirinač 250 gr

Mleko 750 gr

Jaja 6 komada

Šećer-kristal 3 kašike

Kajsije 250 gr

Džem od kajsija 2 kašike

Vanilin-šećer 1 kesica

Kokosovo brašno 2 kašike

Puter 1 kašika

Način pripreme

Potopiti pirinač u mlaku vodu i ostaviti oko 15 minuta. Ocediti ga i lagano sipati u uzavrelo mleko. Uz povremeno mešanje kuvati 15 minuta. Prohladiti.

Kajsije očistiti i iseći na kockice, pa izmešati sa kokosovim brašnom.

Žumanca umutiti sa šećerom i vanilinom, pa umešati u prohladjeni pirinač. Dodati kajsije, izmešati i sipati u vatrostalni sud premazan puterom. Staviti u hladnu rernu, podesiti temperaturu na 200 stepeni i peći 10 minuta.

Od belanaca umutiti čvrst šne, dodati kašiku po kašiku džema i sipati preko pirinča. Smanjiti temperaturu na 75 stepeni i peći
još 10 minuta.

Može se služiti i toplo i hladno.

 

Permalink | Komentari (23) | Trekbekovi (0)

Jul
03

POVEDI ME

grickalice za dokolicu | domacica | Jul 03, 2009,11:11

 

Permalink | Komentari (18) | Trekbekovi (0)

Jul
02

U POTRAZI...

Generalna | domacica | Jul 02, 2009,11:11

Za zrakom Sunca koji će oblake rasterati

I plavi svod pokazati

Spustih pogled na radosni osmeh

Šareni pozdrav

I shvatih da posle kiše, ipak

Najbolje uspevaju mahovina

I pečurke.

A kad smo već kod njih, s obzirom da nisam poznavalac, najtoplije preporučujem držati se onih sa pijace pa spremiti

PUNJENI ŠAMPINJONI

Potreban materijal

Šampinjoni
12 komada većih ( oko 500 gr )

Šargarepa 1 veća

Krompir 1 komad

Grašak 2 kašike

Boranija-zelena olovka 2 kašike

Crni luk 1 manja glavica

Beli luk 2 čena

Ulje 2 kašike

Susam 2 kašike

Biber-beli ¼ kašičice

Začin od povrća 1 kašičica

Margarin 2 kašike

Način pripreme

Odvojiti drške i klobuke šampinjona. Klobuke posuti sa malo začina od povrća i ostaviti na hladnom oko 30 minuta.

Drške šampinjona i povrće iseckati i uzdinstati na ulju. Prohladiti, začiniti biberom, susamom i ostatkom začina od povrća. Dobro izmešati, prohladiti i napuniti klobuke.Vatrostalni ili zemljani sud premazati margarinom, poredjati pečurke tako da fil bude odozgo, naliti 1-2 kašike vode, poklopiti i staviti u hladnu rernu. Podesiti temperaturu na 200 stepeni i peći 15 minuta od momenta kad rerna dostigne željenu temperaturu.

Poslužiti toplo uz sezonsku salatu.

 

Permalink | Komentari (20) | Trekbekovi (0)

Jun
29

UTICAJ GAMA ZRAKA...

grickalice za dokolicu | domacica | Jun 29, 2009,17:17

Na sablasne nevene.

Proteklih par dana

Razmišljah...

Rastakah...

Razdvajah...

Reči i misli.

Trudih se da

Spoznam...

Objasnim...

Razumem...

Opravdam...

Ali, nedoumica ostade:

- Ako privlačiš munje i gromove, a nisi gromobran, treba li se skloniti na bezbedno mesto i tako sačuvati sebe, znajući da time ostavljaš mogućnost da okolina bude povredjena?

- Ili hrabro istrpeti udarce verujući u put kojim ideš?

Odgovor ne nanadjoh, sem dobrog starog grafita:

Luda sam sto sam glupa pa uvek ispadnem blesava!

No, ni takva ne zaboravljam da kažem hvala onima koji

Podržaše

Pružiše ruku

Pomogoše

Permalink | Komentari (30) | Trekbekovi (0)

Jun
26

NE ŽALIM...

grickalice za dokolicu | domacica | Jun 26, 2009,11:11

Permalink | Trekbekovi (0)

Jun
24

BON – TON

Generalna | domacica | Jun 24, 2009,11:11

Imenica, poreklom iz francuskog jezika, koja označava lepo ponašanje.

Primenljivo u svakoj prilici, na svakom mestu. Odražava kulturni nivo pojedinca, društva, zajednice.

Izmedju ostalog ogleda se i u načinu izražavanja, komuniciranja sa članovima društva, komšijama, kolegama, slučajnim prolaznicima...

Osnovi se stiču u porodici.

Bez obzira na kulturni milje kome pripada, svaka porodica uči decu da kažu dobar dan starijima, hvala kad nešto dobiju, izvinite ako pogreše...

Budući da je blogosfera mesto na kome je komunikacija uglavnom verbalna, kultura se ogleda kako u postovima tako i u komentarima.Cilj komentarisanja može biti svakojak, ali neke norme se ipak moraju poštovati.

Čak i kad imate sasvim suprotno mišljenje od autora teksta, nema ni jednog razloga da uvredama, bljuvotinama i „šugavim" pitanjima odgovorite na post. Možete ga jednostavno zaobići. Ili naučiti da kulturnim rečima izrazite svoje neslaganje.

Mislim da je sasvim dovoljno rekla „tetka-Saveta".

Jedino mi preostade da se zapitam: Zašto sve ovo napisah?

Kad sam sigurna da će pročitati oni koji sve ovo dobro znaju. I primenjuju.

A "krive Drine" ostati krive. I vetrenjače pobednici u boju sa Don Kihotom.

Valjda zbog one: Nada umire poslednja.

Sada bi „tetka-kuvarica" želela da predloži ručak, ili bar deo ručka

PEČURKASTA MUSAKA

Potreban materijal

pečurke - šampinjoni 500 gr

jaja 6 komada

kačkavalj – 200 gr

crni luk 1 glavica

beli luk 2 čena

majčina dušica 1 kašičica

so 1 kašičica

kisela pavlaka 200 gr

beli biber ½ kašičice

praziluk 1 struk (oko 200 gr)

krompir 500 gr

puter 1 kašika

ulje 4 kašike

Način pripreme

Iseckajte crni i beli luk, propržite na ulju i dodajte pečurke isečene na listiće. Dinstajte 15 minuta na tihoj vatri. Prohladite.

Krompir obarite u ljusci, očistite i nasecite na deblje kolutove.

Praziluk isecite na nekoliko delova po dužini i kratko obarite.

4 jaja obarite, oljuštite i presecite na pola po dužini.

Kačkavalj narendajte.

Vatrostalnu činiju premažite puterom, pa redjajte
krompir, polutke jaja, pečurke i praziluk.

Pospite kačkavaljem.

Umutite 2 jaja sa kiselom pavlakom i začinima, prelijte jelo i stavite u hladnu rernu. Podesite temperaturu na 200 stepeni i pecite oko 10 minuta od momenta kad rerna dostigne željenu temperaturu.

Poslužite toplo uz salatu po izboru.

Permalink | Komentari (21) | Trekbekovi (0)

Jun
22

SVET BROJKI

Generalna | domacica | Jun 22, 2009,11:11

Srećemo se s njim u ranom detinjstvu. Prvo učimo brojanje, pa tek onda slova.

U školi nam matematiku koja s njima žonglira poput vrhunskog artiste u cirkusu, prvo predstave kao aždaju sa sedam glava, pa posle objasne da ne mora baš svaka aždaha da bljuje vatru.

Uglavnom, brojevi nas prate kroz ceo život. Nekad olakšavaju, nekad sapliću, a ponekad nam se učini da imaju magično dejstvo.

Većina je, sigurna sam, bar nekad kazala:

- Treća sreća!

- Tri puta Bog pomaže!

- Dva puta meri, tek treći put seci!

Nisam sigurna da li magičnost broja 3 potiče iz religije ili nekog drugog izvora, ali činjenica je da u njemu ima nečeg jedinstvenog. Kao uostalom i u svakom drugom broju.

Činjenice su:

Na sportskim takmičenjima treće mesto donosi bronzanu medalju, ali prvi koji se penje na pobedničko postolje je upravo trećeplasirani.

Uobičajeni pozdrav našeg podneblja ne može se zamisliti bez tri poljupca.

Čika-Marfi kaže da ako polomiš dve stvari u kratkom vremenskom roku, obavezno ćeš polomiti i treću.

Dobra pouka, koju mi nažalost kasno poslaše, kaže: - Svaka porodica bi trebalo da ima najmanje troje dece. Ako jedno bude genijalac da drugo dvoje mogu da ga izdržavaju.

I naravno, očekujete da „Pravilo trojno“ primenim i u kuhinji.

Ovaj put to je kolač sa tri kore.

 

 

 

VEVERICIN KOLAČ

Potreban materijal

Jaja 18 komada

Orasi 150 gr

Lešnici 150 gr

Šećer-kristal 12 kašika+12 kašika

Brašno 3 kašike

Čokolada za kuvanje 150 gr

Puter 375 gr

Kapućino-ukus čokolada 1 kesica

Način pripreme

Lešnike propeći u rerni ( 5 minuta na 150 stepeni), oljuštiti i samleti pa pomešati sa samlevenim orasima.

Za kore, tri komada, umutiti čvrst sneg od 4 belanca, dodati jedno po jedno žumance i 4 kašike šećera. Kad se masa ujednači – šećer u potpunosti istopi, lagano umešati kašiku brašna i jednu trećinu mešavine oraha i lešnika.

Izručiti masu u četvrtast ( veličine 38x24 cm), peki papirom obložen i puterom podmazan pleh i peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni 12 minuta.

Kore prohladiti i poprskati kapućinom pripremljenim prema uputstvu proizvodjača.

Za fil umutiti 6 celih jaja sa 12 kašika šećera i kuvati na pari uz stalno mešanje. Kada masa počne da se zgušnjava dodati čokoladu, pa kad se masa ujednači skinuti sa vatre i ohladiti mešajući. U ohladjeno dodati penasto umućen puter i filovati kore.

Ukrasiti po želji i ostaviti na hladnom najmanje jedan dan.

Permalink | Komentari (28) | Trekbekovi (0)

Jun
19

LICITACIJA

grickalice za dokolicu | domacica | Jun 19, 2009,11:11

Permalink | Komentari (18) | Trekbekovi (0)

Jun
17

MOŽDA NISTE ZNALI

Generalna | domacica | Jun 17, 2009,11:11

Dobih nedavno vrlo poučan i koristan e-mail, pa pošto svi volimo da sedimo uz kompjuter, reših da ga podelim sa vama.

VEŽBE KOJE OLAKŠAVAJU DUGO SEDENJE ZA RADNIM STOLOM, PRI DUGOTRAJNOM GLEDANJU U MONITOR

 

Prva bitna stvar je podešavanje stolice.Najbolja varijanta je da podesitie sedalnu površinu tako da su potkolena u odnosu na natkolena pod pravim uglom, i isto tako g
ornji deo tela u odnosu na natkolena.Kičmeni stub držati uspravno, stomačne mišiče stezati kao da ih lepimo za ledja, a ramena opuštena,paziti da ne guramo donji deo kičme u napred ali i da se ne zgrbimo. Znam da sad zvuči naporno,ali samo je pitanje stvaranja navike , i ovakve uslovno rečeno sitnice, olakšavaju nam radni dan.

Naravno, mišići se vremenom zamaraju ša god da radimo i evo nekoliko primera kako im pomoći.

Dugo gledanje u monitor zamara mišiće oka, što može biti preduslov za glavobolje, zamućenje vida,opadanje koncentracije i sl.Pomoć stiže u obliku jednostavnih pokreta očima. Pogled usmerimo na vrh nosa pa u najudaljeniju tačku ispred vas,ponoviti nekoliko puta.Usmeravati pogled na gore, na dole i sa leva na desno, kružiti.

Udišući podići ruke iznad glave povući svim mišićima u vis,zadržati koliko prija zadržavajući vazduh, a onda dok izdišemo spuštamo ruke sa strane i opustimo se.Ponoviti nekoliko puta.Polako i kontrolisano razgibati vratni deo kičme,pokretima u napred,u nazad, uhom ka ramenu, i,ili bradu ka ramenu.Svi pokreti se izvode polako,opuštenih ramena i samo koliko dozvoljavaju mišići odnosno koliko prija.I dalje sedimo ravno,a sada ramena pomerati u na pred i u nazad.Opustiti mišiće.

Nekoliko puta stegnuti pa opustiti mišiće zadnjice,opružiti noge koliko dozvoljava sedenje pa se izdišući opustiti preko butina, nastaviti disati smireno i ujednačeno.Stopala povući ka sebi,a onda pružiti,ponoviti nekoliko puta. Opustiti sve mišiće. Ako radno mesto dozvoljava ponoviti sve u stajaćem stavu, ili barem napraviti par koraka da procirkulilišete.

Za sve ovo je potrebno dva do tri minuta, a videćete da pomaže.

A posle napornog radnog dana prijaće vam i lagana

ČORBA OD TIKVICA

Potreban materijal

Tikvice 300 gr

Šargarepa 1 veća

Ulje 2 kašike

Aleva paprika 1 kašičica

So po ukusu

Beli luk 2 čena

Voda 1 l

Peršun-list 1kašika seckanog

Kajmak (kiselo mleko) 4 kašičice

Način pripreme

Očistiti tikvice i šargarepu i iseći na kockice, pa staviti u šerpu sa zagrejanim uljem. Uz stalno mešanje pržiti dva minuta, posoliti i dodati vodu. Smanjiti temperaturu ringle, poklopiti i kuvati 20 minuta od momenta kad provri. Ispasirati beli luk, izmešati sa alevom paprikom i sipati u čorbu. Promešati i kuvati 5 minuta.

Kajmak izmešati sa peršunom, u svaki tanjir staviti po kašiku i preliti toplom čorbom.

Permalink | Komentari (16) | Trekbekovi (0)

Jun
15

VRTNA ZABAVA

Generalna | domacica | Jun 15, 2009,11:11

Za dekor se pobrinula priroda.

Junski dan u jednom od svojih najboljih izdanja – red Sunca, red laganog vetra u sveže zelenim krošnjama, poneki oblačak sa osmehom odobravanja, rascvetani krinovi...

*

- Ma, nemaju oni pojma, vidiš odma’ da bi i prazan gol promašili!

- Ne znam da li iz tebe govori ova domaća šljivka, ili si samo propustio da vidiš one dve finte...

- Ljudi, zar vi stvarno mislite da će oni uspeti...

- E, brajko moj, to je bio volej! A ne ovi današnji picopevci...

- Ej, jel´se to pivo o’ladilo više?

*

- Ne mogu da verujem šta je natakla na noge! Skandal! A ovamo zamišlja da svi padaju u nesvest kad je vide!

- Bilo ti je to kao u „Mostovima okruga Medison", samo što ona nema tu harizmu kao Meril.

- Ja se držim proverenih firmi. Kad imam, kupim ono što valja. Nije
moja koža zamorče za kojekakve nazovi pomadice...

- Kad me šlog nije strefio! Zamisli piše da je kulen 970 dinara kilo, a kad ga izmere cena skoči na 1370. Šatro drugi proizvodjač. ’tela sam da joj onaj paketić bacim na glavu...

*

- Zdravo. H
oćeš li da se igramo? Ja sam ponela mog Uška. Znaš, on je zeka za spavanje.

- Zdravo. Ja sam ponela slikovnicu koju mi mama čita pred spavanje. ’ajde da je damo Ušku da čita i spava, a mi da idemo da se igramo.

- Važi. Neka njih ovde a mi idemo da beremo ljutiće i da zalijemo cveće.

- A posle da vidimo Garova i male jage tamo kod drugog komšije.

Otrčaše dva osmeha. Dva reda mlečnih zubića.Plavi repić i kestenjasta ćubica.

Ljubičasti šorc i ružičasta suknjica.

Držeći se za ruke, dva puta po pet godina, jednostavno se prepustiše čarima lepog dana i izmaštaše svet bez briga, intriga, neslaganja...

Ako su vam more, planine, krstarenja i ostale letnje zanimacije samo mislena imenica, pokušajte da iz prikrajka dozovete malo mediteranskog šmeka uz pomoć

GRČKE POGAČICE

Potreban materijal

Brašno-belo pšenično 600 gr

Kvasac 20 gr

Margarin 125 gr

Ulje-maslinovo 6 kašika

Bosiljak 1 kašika

Origano 1 kašičica

Susam 4 kašike

So 1 kašičica

Šećer 1 kašika

Mlaka voda 0.5l

Jaja 1 komad

N
ačin pripremeIzmrviti kvasac, izmešati sa šećerom, preliti sa malo mlake vode i ostaviti da uskisne.

Brašno prosejati sa solju, dodati uskisli kvasac, ulje i vodu, pa mutiti mikserom (brzina 1) oko 3 minuta. Kada se od testa formira lopta prekriti salvetom i ostaviti u frižideru 30 minuta.

Margarin umutiti i izmešati sa bosiljkom i origanom. Ohladjeno
testo razvući u ploču debljine oko 1cm i premazati ovom mešavinom. Preklopiti testo tri puta po dužini i tri puta po širini, ponovo ga rastanjiti i modlom prečnika 5cm vaditi pogačice. Redjati u pleh obložen peki-papirom i ostaviti da nadodju ( oko 30 minuta). Premazati razmućenim jajetom i posuti susamom, pa peći 15 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.

Mogu se služiti i tople i hladne.

Permalink | Komentari (16) | Trekbekovi (0)

Jun
11

VODIČ ZA KUPOVINU POKLONA

Generalna | domacica | Jun 11, 2009,13:13

Juni, mesec u kome počinje leto, završava se školska godina, počinje planiranje godišnjih odmora... u mojoj memoriji je zabeležen i kao mesec u kome kupujem najviše poklona.

Osobama koje dugo i dobro poznajem, i poklone isto tako dugo kupujem, pa povremeno nestane ideja.

Mali savet nije na odmet, ma sa koje strane došao, pa tako pokušah da iskoristim i neke od časopisa koje odavno čuvam.

Prelistavajući ih naleteh i na članak koji me pouči.

Reči onih kojima morate verovati jer su eksperti u onome što rade

Neven Vrgoč, svetski poznat kreator omiljenog muškog dela garderobe – kravate:

- U službi zavodjenja one su najbolji poklon muškarcu. Daruju ih žene... kravata je poklon kao ruž – vraća se svom darodavcu skidanjem... Način i vreme darivanja takodje su važni. Poklanjanje u kasnim večernjim časovima tumači se kao najdirektniji poziv na flert, dok je prepodne rezervisano za one koji ovim darom saopštavaju svoje simpatije...

Sad vi naravno mislite da sam tražila poklon za nekog muškića.

Ma, jok, tražila sam ideju za poklon dugogodišnjoj drugarici. I kupila knjigu. To nikad ne može da omane. Uz buket ružičastih gerbera pun pogodak.

I naravno na proslavi je bilo savršeno.

Sve po redu, od aperitiva – prepečenice koju ne pijem i predjela koje ne jedem do torte koja je bila njam, njam, njam... odustala sam od degustacije posle trećeg parčeta, a vam sam ponela malo

ŠUNKVIČ ŠNIT

Potreban materijal

Praška šunka 6 šnita

Krem-sir 250 gr

Ren 200 gr

Kulen 100 gr

Želatin 1 kesica

Način pripreme

Narendati ren i izmešati sa krem-sirom. Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice i umešati u ovu masu.

Na
dno četvrtaste činije staviti tri lista šunke, premazati polovinom pripremljenog nadeva, poredjati kolutove kulena, prekriti ostatkom nadeva i listovima šunke. Blago pritisnuti, prekriti folijom i ostaviti na hladnom da se stegne ( najmanje 3 sata).

Seći na komade željene veličine i poslužiti uz aperitiv.

Permalink | Komentari (17) | Trekbekovi (0)

Jun
09

Ф FAZA

Generalna | domacica | Jun 09, 2009,11:11

Mislim da znate kako to izgleda.

Ruke oslonjene na bokove, iz očiju sevaju munje, a usta sipaju reči u neprekidnom nizu.

Na glavi rastu rogovi, noge bi da malo treniraju slobodan udarac, a mozak (ili bar ono što je od njega preostalo) bliži se tački belog usijanja.

Jedan od načina da uletim u ovu fazu je politika.

Ili, preciznije rečeno sve ono što se dogadja u „predizbornim kampanjama".

Uvezli smo sa zapada razne načine ispiranja pameti, ali nažalost, negde smo zaboravili da uz to ide i malo kulture.

Proteklih par nedelja u beogradskim opštinama Zemun i Voždovac pripremao se teren za izbore.

Pa su stanovnici pomenutih opština bili preplavljeni flajerima, plakatima, plastičnim kesama u kojima su, bez obzira amblem koje stranke su nosili, obitavali blokče, olovka i upaljač.

Da se opismenimo, ne zaboravimo i propušimo!?

Znate li, poštovani političari, koliko se hleba i uz hleba moglo kupiti za novac koji ste pretočili prijateljima/rodjacima koji imaju štamparije?

Elem, izgleda da ova taktika nije baš mnogo plodova donela, pa je osmišljena strategija: zovemo telefonom, kucamo/zvonimo na vrata, prepadamo dok izlazite iz prodavnice...

Postavljamo vam visokoumna pitanja tipa:

- A šta mislite o ... i njegovim naporima....

- Kao i o svim političarima – treba ih, baš kao pelene, menjati što češće. Iz istog razloga!

- Hoćete li i na sledećim izborima glasati za našu stranku?

- A odakle Vam podatak za koga sam glasala? To ne znaju ni moji ukućani!

- Šta mislite o organizaciji javnog preduzeća...

-Baš to š to njegovo ime kaže – da je JAVNO...!

Budući da stanujem u Zemunu, telefon mi se usijao, par puta sam, ruku punih zembilja i cegera ustuknula i saplela se, a psi koji laju na poziv zvona su promukli.

Možda to sve i nije tako dramatično da nema još jedne činjenice:

- Većina telefonskih poziva je bila u vreme izmedju dva i pet sati popodne, znači vreme kad se ruča, odmara,deca se vraćaju iz škole...Kad umorne mame razmišljaju kako sa kilo krompira i dva jaja nahraniti petoro gladnih usta, kad samohrane starice heklaju milje koji će pokloniti komšinici jer joj se „nadje kad zatreba", kad šesnaestogodišnjaci, ušuškani pričom da su im to najlepše godine, tužno posmatraju reklame za najnoviji model Nike patika...

Zbog svega navedenog, javno izjavljujem:

- Na sledećim izborima ću glasati za stranku čiji kandidat:

- Kazni sve motorizovane sa džipovima koji, da izbegnu plaćanje parkinga, svog ljubimca parkiraju na travnjak ispred moje kuće.

- Osmisli program koji će „izbiti iz glave" besposlenima ideju da je vrlo zabavno noću oko dva sata zapaliti plastični kontejner.

- Novokomponovanim parajlijama objasni da se i poštenim radom može nešto stvoriti.

Znate, ja sam, kao i većina punoletnih gradjana Srbije, prerasla bajke.

Izuzimajući Trnovu Ružicu, Pepeljugu i Devojčicu sa šibicama

Uh, ovo je bilo naporno i gorko.

Meni je neophodno nešto slatko.

DESIN ŠESNAESTERAC

Potreban materijal

Jaja 4 komada

Š
ećer-kristal 16 kašika

Vanilin-šećer 2 kesice

Brašno-belo-pšenično 16 kašika

Mleko 16 kašika

Ulje 8 kašika

Prašak za pecivo 1 kesica

Višnje 600 gr očišćenih

Šećer-prah po ukusu

Način pripreme

Umutiti
čvrst sneg od belanaca, dodati jedno po jedno žumance, mleko i ulje. Uz stalno mućenje sipati šećer pomešan sa vanilinom, pa kad masa postane glatka lagano umešati brašno prosejano sa praškom za pecivo. U podmazan i brašnom posut četvrtasi pleh sipati testo i staviti u rernu zagrejanu na 220 stepeni.

Posle pet minuta pečenja posuti testo ocedjenim višnjama i peći još 15 minuta.

Topao kolač posuti prah šećerom, prohladiti i seći na kocke.

Napomena: gornja površina ne treba da bude ovako tamna, to je posledica gorepomenutih telefonskih poziva.

Permalink | Komentari (25) | Trekbekovi (0)

Jun
08

NE MOŽE...

Generalna | domacica | Jun 08, 2009,11:11

... Bez cvetića

I leptirića.

Spremnih da poziraju za portfolio

Da samo iz prikrajka posmatraju

Bele ruže, nežne ruže

Ili se opiju oblakom mirisa ružičaste lepotice

A oni koji nisu imali pametnija posla, prihvatiše se spremanja ručka.

PIKANTNE SVINJSKE ŠNICLE

Potreban materijal

Svinjske šnicle 800 gr

Crni luk 4 veće glavice ( oko 800 gr)

Barena slanina 200 gr

Suvo crno vino 250 gr

Tucana paprika ½ kašičice

Biber-šareni ¼ kašičice

So po ukusu

Način pripreme:

Slaninu iseći na tanke režnjeve.

Luk iseći na rebarca, šnicle rastanjiti, tucanu papriku, so i biber izmešati.

U vatrostalnu činiju naizmenično redjati sloj slanine, luka i mesa i svaki red posuti mešavinom suvih začina. Naliti vinom, poklopiti i ostaviti na hladnom 6-8 sati.

Staviti u hladnu rernu, podesiti temperaturu na 180 stepeni i peći 60-70 minuta.

Poslužiti toplo uz sezonsku salatu i prilog od povrća po izboru.

Permalink | Komentari (22) | Trekbekovi (0)

Jun
04

SETI SE...

grickalice za dokolicu | domacica | Jun 04, 2009,11:11

 

 

 

Permalink | Komentari (20) | Trekbekovi (0)

Jun
03

STIGLA JE...

Generalna | domacica | Jun 03, 2009,11:11

...Na red i ona priča od pre neki dan.

Vezana za moje vozačke pokušaje.

Pokušaj prvi

Posle višegodišnjeg ubedjivanja, objašnjavanja, molbi, prekora... moja jača polovina dodje do zaključka da sam spremna da sednem za volan.

Beše leto, more, upekla zvezda...

Zrikavci se ućutali, palme ni listom da mahnu, pučina kao ulje...

Ubedjena da ja to mogu, sedoh na vozačko sedište, okrenuh ključ u bravi i ...

Primetih da šoferšajbna baš i nije vrhunac čistoće.

Ubacih u rikverc ( to je bio jedini položaj menjača koji je prihvatio moj pokret) i kretoh da operem auto u moru.

Ali, neki nadobudni izgradiše parapet ( zaštitni zid ) tik uz obalu.

Pa me sprečiše u tom pokušaju.

Ma, nema veze, slana voda i nije baš najbolji izbor za pranje, zar ne?

Pokušaj broj dva

Posle nekoliko godina upornog posmatranja vozača koji sa lakoćom, držeći noge na zemlji iz kaseta uzimaju zaboravljene cigarete, upaljače i slične kerefeke, odlučih da i ja pokušam da usavršim sličnu veštinu.

Prilika mi se ukazala uskoro.

Noseći par stotina kesa sa pijace, moja jača polovina napusti kola i krete ka kući dobacujući mi preko ramena:

- Zatvori prozor s moje strane, izgleda da će kiša!

Sva važna reših da isprobam onu veštinu „ noge na zemlji, glava u kolima, ruke..." ali, avaj ne znadoh da menjač ima čudnu naviku da kad je ostavljen „ u leru“ šapne kolima da treba da krenu. A još manje da će ga Auto poslušati ne dajući ni pet para što je par desetina metara ispred jedan kamion.

Ne stigoh pošteno da se uplašim kad ruka napipa polugu izmedju sedišta koja kad se povuče pripreti točkovima i oni stanu. Živela ručna kočnica!

Treća, ali nije sreća, prilika

Da se upišem medju vozače iznikla je pre nekoliko dana.

Na parkingu ispred prodavnice auto-opreme, ostadoh u kolima dok jača polovina obavi neophodne kupovine.

Ključevi u bravi, ja na suvozačkom sedištu, radio pevuši...

Prenu me kuckanje na prozor.

- Izvinite, možete li malo da pomerite auto, moram hitno da krenem, a zagradili me sa svih strana?

Taman da zaustim da ne vozim, kad primetih da čovek sav treperi od hitnosti.

Pokušah da predjem na vozačevo sedište, ali...

Vrata se otključavaju pritiskom na dugmence koje je na privesku.

Pritisak, i...

Zaurla auto kao da će smak sveta. Probudi, verovatno, pola Zemuna i bliže okoline i, srećom dozva moju jaču polovinu da reši problem pomeranja.

Kad saberem sva moja prosto-proširena znanja o vožnji, mislim da ću sačekati još nekoliko godina za upražnjavanje ove veštine.

U medjuvremenu baviću se onim što znam. Pa i vama najtoplije preporučujem.

JUNETINA U SOSU OD VINA

Potreban materijal

June
će meso 800 gr

Belo vino 250 gr

Kisela pavlaka 200 gr

Ulje 4 kašike

Beli luk 2 čena

Gustin 1 kašika

So po ukusu

Način pripreme

Posoliti meso i ostaviti 1 sat na hladnom. U dubljem sudu zagrejati ulje i zapeći meso sa svih strana. Smanjiti temperaturu, naliti polovinu pripremljenog vina, poklopiti i dinstati jedan sat.

Beli luk ispasirati, izmešati sa ostatkom vina, kiselom pavlakom i gustinom pa preliti preko mesa. Izmešati, poklopiti i na sasvim laganoj vatri dinstati još desetak minuta.

Poslužiti toplo uz prilog od tikvica, šargarepe i maslina.

Permalink | Komentari (27) | Trekbekovi (0)

«Prethodni   1 2 3 ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... 32 33 34  Sledeći»
Pretraži
Najnovije...
  • OBOJENO TRAŽENJEM
  • SLIKE...
  • ZAPIS DUŠE
  • SVE PRODJE...
  • KIKI, MIKI, RIKI
  • ZDRAVO
  • ĆUTANJE
  • IMA ŽIVOTA...
  • ZASEDANJE KRIZNOG ŠTABA
  • NA PLUS ČETRDESET
Kategorije
  • Generalna [341]
  • grickalice za dokolicu [141]
  • kulinarstvo [11]
  • domaći zadatak [12]
  • internet [2]
  • brojke i slova [0]
Arhiva
  • April 2013 [1]
  • Mart 2013 [1]
  • Februar 2013 [3]
  • Januar 2013 [3]
  • Avgust 2012 [1]
  • Jul 2012 [1]
  • April 2012 [1]
  • Februar 2012 [2]
  • Januar 2012 [5]
  • Decembar 2011 [4]
  • Novembar 2011 [6]
  • Oktobar 2011 [5]
  • Avgust 2011 [4]
  • Jul 2011 [3]
  • Jun 2011 [3]
  • Maj 2011 [1]
  • April 2011 [2]
  • Mart 2011 [1]
  • Februar 2011 [3]
  • Januar 2011 [4]
  • Decembar 2010 [3]
  • Novembar 2010 [2]
  • Oktobar 2010 [2]
  • Septembar 2010 [2]
  • Avgust 2010 [4]
  • Jun 2010 [3]
  • Maj 2010 [6]
  • April 2010 [6]
  • Mart 2010 [1]
  • Februar 2010 [8]
  • Januar 2010 [7]
  • Decembar 2009 [9]
  • Novembar 2009 [9]
  • Oktobar 2009 [7]
  • Septembar 2009 [5]
  • Avgust 2009 [10]
  • Jul 2009 [15]
  • Jun 2009 [13]
  • Maj 2009 [17]
  • April 2009 [17]
  • Mart 2009 [18]
  • Februar 2009 [17]
  • Januar 2009 [19]
  • Decembar 2008 [9]
  • Novembar 2008 [11]
  • Oktobar 2008 [7]
  • Septembar 2008 [8]
  • Avgust 2008 [13]
  • Jul 2008 [18]
  • Jun 2008 [15]
  • Maj 2008 [18]
  • April 2008 [18]
  • Mart 2008 [16]
  • Februar 2008 [14]
  • Januar 2008 [15]
  • Decembar 2007 [13]
  • Novembar 2007 [19]
  • Oktobar 2007 [19]
  • Septembar 2007 [21]
  • Avgust 2007 [8]
  • Jul 2007 [10]
Moji linkovi
Generalna
ne propuštam da posetim
Meni
  • Početna strana
  • Arhiva
  • Fascikle
  • Administracija
Sindikat
  • RSS 0.90
  • RSS 1.0
  • RSS 2.0
  • Atom
 
Copyright@2007. Reic's Place. All rights reserved. Powered by Lifetype.
Designed by Dieter Schneider, CssTemplateHeaven. Ported to Lifetype by Reic Wang.