Lepe reči i lepi zalogaji
Generalna | domacica | April 03, 2011,11:11
Na novobeogradski način.
Ili, zašto smo stavili u zapećak čika Jovine reči
- Gde god nadješ zgodno mesto
- Tu drvo posadi...
Kako obezbediti mesto da se četvorotočkaši udobno osećaju?

Stavi decu u kavez

Poseci drveće koje desetinama godina stremi ka Suncu
i pride hlad i čistiji vazduh obezbedjuje
Džaba si propupelo...

Ovog proleća nećeš dugu nad rekom obradovati.
A malo drugačije budjenje proleća osetilo se i ovde na blogu.
Nekome su procvetali osmesi, nekome novi nickovi, a neko je odlučio da posadi zdravu hranu.
Pa reših i ja da se pridružim.
Ovoj poslednjoj grupi.
Posadih bećar-paprikaš.
A dok on ne nikne, moraću ostatke prošle jeseni upakovati u
ROLNICE OD KELJAPotreban materijal
Kelj 1 manja glavica (oko 600 gr)
Pšenica-belija 100 gr
Šargarepa 2 komada
Beli luk 2-3 čena
Aleva paprika 1 kašičica
Začin od povrća 1 kašičica
Biber po ukusuParadajz sok 300 ml
Ulje 2 kašike+ 2 kašike
Način pripremeSkuvati pšenicu i prohladiti. Šargarepu narendati i kratko propržiti na ulju. Od glavice kelja odvojiti 12 listova i popariti ključalom vodom. Odstraniti zadebljali deo.Ostatak kelja iseckati.
Beli luk ispasirati i izmešati sa ostalim začinima, šargarepom i pšenicom. Filovati listove kelja i slagati u zemljani sud premazan uljem i posut seckanim keljom.Zaliti paradajz sokom i staviti u hladnu rernu. Podesiti
temperaturu na 200 stepeni i krčkati oko 30 minuta od momenta kad rerna dostigne željenu temperaturu.Poslužiti toplo.


Permalink | Komentari (22) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Mart 26, 2011,22:02
Najmilijoj pričalici.
Za knjigu-slikovnicu koja vraća u detinjstvo.
Tragove vesele u duši ostavlja.
Pogled u srce oslikava.
Želela sam da kažem hvala.
Reč mi se ućinila mala.
Nekako prozirna.
Kao da je razodevena.
Pa sam poželela da je obučem.
U pridev koji bi njenu veličinu objasnio.
Da ne bude ni grandiozan, ni glamurozan.
Ne pronadjoh ga.
Ali zato je tu jedan osmeh u koji stane cela vasiona.

On nežno kaže

Permalink | Komentari (26) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Februar 20, 2011,19:19

umesto komentara na Bokijev post
Permalink | Komentari (46) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Februar 13, 2011,11:11
Opet, ili još uvek, u modi.
Čitam poslednjih nedelja o novom ( još zvanično neusvojenom ) znaku u opštepoznatom horoskopu – Zmijonoscu.
Em je trinaesti, em nosi živuljku koje se panično bojim, em hoće da mi promeni identitet!
Pa ceo dosadašnji život provedoh držeći dva tasa u rukama, a sad moram da postanem, ni manje ni više nego Devica!
Mada, kad malo bolje razmislim, možda bi drugačiji horoskopski znaci bolje objasnili ono što još uvek važeći nikako nisu mogli.
Jer, kad god mi pogled padne na horoskop, setim se...
Mirno popodne.
Po povratku s posla, jača polovina i ja srkućemo kafu, deca rade domaće zadatke(?), kućni ljubumci dremaju...
Na nagovor koleginice tražim na netu sajt koji radi uporedne horoskope...
Relativno brzo dobih vrlo opširan odgovor.
Ali pogled mi ostade prikovan za samo jednu rečenicu –
Vas dvoje niste za brak. Mada, sve što uradite zajedno bude dobro i uspešno...
Počinjem da se smejem i zovem jaču polovinu da i on pročita.
Pridružuje mi se u smehu, što pokreće bujicu dogadjaja...
Mačka (koju smo izbavili iz kanalizacione cevi,uz pomoć štapa i kanapa, odnosno, sira i slanine) napušta svoje omiljeno mesto noseći i saksiju sa muškatlama... i uplašena skače na sto.
Pravo u tiganj koji je svedočio da smo sve spremljeno za ručak pojeli...
Trgnut iz dremeža, pas(pokupljen sa ulice i zajedničkim naporima otrgnut iz kandži smrti) skače sa svog mesta. Misleći da ga maca poziva na igru vuče stolnjak i prosipa si na glavu ostatak salate...
Deca, oboje u godinama kad su samo oni u pravu, pojavljuju se svadjajući se oko slušalica za vokmen...
Jača polovina pokušava da skupi zemlju i ostatke saksije, ja tepam muškatli koja je izubijana... i pritom mu stajem na ruku...
I naravno zaključujem, da nešto u tom uporednom horoskopu ne štima.
No, u dve stvari sam sasvim sigurna – koji god znak u horoskopu mi namenili neću prestati da volim kuhinjske vragolije.
I da vas koji ovo čitate ubedjujem da treba i vi da probate
JABUČASTI UŠTIPCI
Potreban materijal
v Brašno-višenamensko 400 gr
v Jaja 2 komada
v Kvasac 20 gr
v Šećer-kristal 1 kašika + 1 kašika
v So ½ kašičice
v Mileram 2 kašike + 1 kašika
v Jabuke 2 komada
v Limun 1 komad
v Mlaka voda 100 ml
v Ulje 2 kašike + za prženje
v Čokolada 50 gr
Način pripreme
Umutiti jaja, dodati izmrvljen kvasac, 2 kašike milerama, vodu, do i šećer. Kad se masa zapeni dodati brašno i ujednačiti masu. Dodati narendane jabuke, sok i koru limuna i ulje. Dobro izmešati i ostaviti na hladnom oko jedan sat. Vaditi kašikom i pržiti u dubokom ulju.
Čokoladu razmekšati i izmešati sa kašikom milerama i kašikom šećera pa premazati tople uštipke.


Poslužiti toplo uz voćne sokove ili mlečne napitke.
Permalink | Komentari (22) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Februar 05, 2011,11:11
Iz nesvesti...
Nije vest da je pas ujeo čoveka, nego da je čovek ujeo psa – kaže parola novinarska.Ne, nije niko ujeo psa, ali možda bih mogla da počnem da ujedam.
Jedino što me sprečava je strah da ću se zagrcnuti.
Dragi moji, ako do sad niste primetili naša latinica sad ima ravno 34 slova!
Upotpunili je dizajneri novih tablica za automobile.
*
Parking kod zemunske pijace.
Jedan do drugog parkirana dva automobila.
Različite marke i vrlo sličnih tablica.Novih.
Ispred jednog stoji zbunjen vozač i pokušava da plati parking putem mobilnog.
Registracija mu se završava na ĆĆ!
Ispred drugog nema nikog.
Registracija mu se završava na XW.
On je, verovatno, parkiran u Evropi...
*
Vest broj dva – domaćica je u strajku.
Čvrsto je rešila da onima koji svrate umesto uobičajene kafe i kolača kaže –- Nisam danas ništa spremala, ali pogledajte kako sam lepo obrisala prašinu!
Uz ovo zubato Sunce šaljem vam samo jedno

Permalink | Komentari (37) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Januar 31, 2011,11:11
Ljubim te u levo oko!
Ali samo ako pre toga uspem da nadjem odgovarajući administrativni postupak da to opravdam.
Uobičajena igra sa psom – ja držim štap a on skače da ga dohvati i oduzme završila je po onoj narodnoj – igračka-plačka!
Pas je omašio štap, ja trgnula ruku i na nadlanici ostade jedva vidljiv trag zuba.
Malo alkohola za dezinfekciju i sve će biti u redu.
Mislim ja.
Pogrešno.
Bezazlena povreda rezultirala je infekcijom.
Do večeri ruka je bila otečena i crvena skoro do lakta.
Jača polovina me spakova i odveze u Urgentni centar.Hirurg pogleda, opipa, zavrte glavom.
- Morate ići na Infektivnu kliniku, ovo je slučaj za njih.
Njegov mladji kolega-specijalizant odigra ulogu GPS-a, jer:
- Znate, oni su dežurni 24 časa, ali kapija nije!
Na infektivnoj klinici uzeše sve podatke, izbockaše me, prepisaše lekove i uputiše da se obavezno ujutru javim svom lekaru u Domu zdravlja radi daljeg lečenja.
*
Predajem knjižicu na šalteru i strpljivo čekam da sestra pronadje moj karton.- Vašeg kartona nema... jeste li potpisali ugovor?
- !?
- Vidim, niste dugo dolazili ( učini mi se da me prekoreva).
- Treba li da se stidim što sam bila zdrava?
- Ovaj put ćemo Vas primiti kao hitan slučaj, ali obavezno morate doći da regulišete vaš status!
Posramljeno potvrdih da ću poslušati i nekako završih sve što je bilo neophodno.
*
Nedugo po povratku kući zazvoni telefon.
- Dobar dan da li je to stan...
- Da, izvolite
- Ovde veterinarski inspektor opštine Novi Beograd. Iz Infektivne klinike smo dobili prijavu da je nekog ujeo pas.
- Da, mene, a što je to vama bitno?
- Da li znate čiji je pas?
- Pripada mojoj porodici.
- A na koga je registrovan?
- Na mog supruga.
- A jeste li u srodstvu?
- Sa psom ili sa suprugom?
- Dobro, nema veze, da li je pas vakcinisan?
- Jeste, i čipovan i ima pasoš i ličnog veterinara. Još nešto?- A da li vaša ulica pripada opštini Zemun ili Novom Beogradu?
- Zavisi koga pitate Infostan ili Elektrodistribuciju. Mi smo na granici.
- Dobro, onda ću predmet predati u nadležnost kolegi iz Zemuna.*
Da ne dužim dalje, najbolje je poslušati savet prijatelja veterinara:
- Kad te ujede pas, pitaj za savet veterinara a ne lekara!
A da razne vrste boljki predupredite ili bar ublažite, pomoći će
ŽIV(K)O – ZDRAV(K)A SALATA
Potreban materijal
Cvekla 2 komada (oko 200 gr)
Šargarepa 2 komada ( oko 200 gr)
Jabuka-kisela (ajdared, melroze, šifra) 1 veća
Zelena salata 1 manja glavica
Sirće-mešano voćno 2 kašike
Ulje-maslinovo 2 kašike
Peršun-list 1 kašičica seckanog
Beli luk 2 čena
So po ukusu
Način pripremeZelenu salatu iseći na rezance, jabuku i povrćke narendati i izmešati. Beli luk ispasirati i pomešati sa solju, sirćetom i uljem. Preliti preko povrća, izmešati, posuti peršunom i rashladiti.Poslužiti uz sir i itegralno pecivo.


Permalink | Komentari (30) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Januar 15, 2011,11:11
Rukavac Dunava je pod ledom

U priobalju za to ne haju

A u toploj sobi cvetaju

Ili društvo za igru traže

Sunce još uvek na zapadu zalazi

A stanovnici mile nam zemlje Srbije na putu su za EU
Za poštanske sandučiće 10 mil. evra |
4. januar 2011. | 08:03 | Izvor: Press |
Beograd -- Do 2015. svi poštanski sandučići moraće da budu identični. Troškove zamene, od oko 10 miliona evra u ukupnom iznosu, snosiće građani. |
Da li je put ili neka sporedna staza znaćemo kad nam računi i flajeri iz novih sandučića pokažu da li ćemo hleb kupovati kao do sad svaki drugi dan. Ili ćemo, u cilju poboljšanja linije, tek svaki treći dan ovu osnovnu namirnicu imati na trpezi.
Dok se neka nova staza za put u EU ne otvori, možda je najbolje mesiti
PLETENICA SA KAJMAKOM
Potreban materijal
Brašno-pšenično 300 gr
Brašno-kukuruzno (belo) 300 gr
Kvasac 10 gr
Prašak za pecivo ½ kesice
So 1 kašičica
Šećer-kristal 1 kašikaKajmak 250 gr
Mleko 150 ml
Način pripreme Izmešati obe vrste brašna sa solju i praškom za pecivo. Izmrvljeni kvasac pomešati sa šećerom i preliti mlakima mlekom. Kad uskisne izmešati sa kajmakom i dodati u činiju sa brašnom. Mutiti mikserom (brzina 1) dok testo ne postane glatko ( oko 3 minuta).Ostaviti na toplom 30 minuta pa rastanjti u ovalnu ploču debljine oko 1.5 cm. Oštrim nožem zaseći duže krajeve sa obe strane i preklapati ih naizmenično.


Staviti u pleh i peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta.

Permalink | Komentari (41) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Januar 07, 2011,11:11


Permalink | Komentari (25) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Januar 03, 2011,11:11
Ustaljenu praksu „sebi ću na kraju, to je najlakše“ rešismo da ovaj put zaobidjemo. Svratismo prvo u prodavnicu trikotaže.
I obe odmah izabrasmo isti model džempera. Ona ljubičanstven, ja sivo-plav.Zamolismo prodavačicu da nam da odgovarajuće brojeve kako bi započele probu i uzajamno divljenje.
Prodavačica nas belo pogleda i reče:
Zgledasmo se prijateljica i ja.
Ona pritka i desetak santimetara viša.
Ja, onako više kao malo vitkije burence.
Ali poslušasmo.
I probasmo.
Obema nam stoji k’o saliven!
Njoj rukavi malo preko lakta, a na onom delu kojim se dame ponose, kao malo zarozan...
Meni se učini da (daleko bilo) ličim na prototip neke novokomponovane pevaljke...
*
Sa spiska poklona odabrah kao sledeću metu muške rukavice. Tu bar nema problema. Pune i prodavnice i tezge ispred njih.- Molim vas ove crne kožne broj osam i po.
- Gospodjo, nema Vam tu brojeva. To je univerzalna veličina. Slobodno probajte!
- Pa ne kupujem sebi nego jačoj polovini...
- Pa nema veze sigurno će i njemu odgovarati!
*
Obuća nije bila ni na prijateljicinom ni na mom spisku za kupovinu, ali jedan mnogo lep izlog privuče našu pažnju.I naravno udjosmo.
- Molim Vas, ove salonke broj 38.
- Znate gospodjo to Vam je najčešće tražena veličina. Takoreći univerzalna... ( ja čestitah sebi što sam bar u nečemu univerzalna) pa se uvek prva rasproda. Nego ako može 35 ili 42, to imamo...*
Kad smo već kod univerzalnog, ni kuhinja ga nije poštedjena.
HIMALAJI ROLAT
Potreban materijal
Kesten pire 600 gr
Keks preliven čokoladom ( Zlatni Pek) 200 grŽele bombone 200 gr
Kandirano voće po izboru 200 gr
Rum 2 kašike
Margarin 200 gr
Šećer-prah 4 kašike
Čokolada za kuvanje 100 grMed 1 kašika
Ulje 2 kašičice
Slatka pavlaka biljnog porekla 200 gr
Želatin 1 kesica
Naćin pripremeUmutiti penasto margarin sa prah-šećerom pa dodati kesten-pire. Keks izdrobiti, žele bombone i kandirano voće iseckati i poprskati rumom. Dodati u masu sa kestenom i dobro izmešati. Vlažnim rukama formirati rolat nepravilnog oblika i preliti glazurom od čokolade. Kada se glazura stegne premazati slatkom pavlakom umućenom sa želatinom.
Glazura od čokolade – izlomiti čokoladu, dodati med i ulje pa na laganoj vatri zagrevati uz stalno mešanje. Kad se masa ujednači prohladiti je i preliti kolač.


Permalink | Komentari (25) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Decembar 22, 2010,11:11
Nezaobilazni začin svakodnevnice.
Sve što se može kupiti/prodati je najbolje, najlepše, najvrednije...
Sa bilborda nas pozdravljaju lepotice, hamburgeri, krediti...
Sa stranica časopisa i dnevne štampe osmehuju se lekovita sredstva, magični dijetalni proizvodi, neponovljivi kućni aparati...
Sadržinu flajera kojih ima više nego konfeta u novogodišnjoj noći nemoguće je nabrojati.
O TV i radio reklamama gde sve cveta, miriše, pevuši, skoro da je sve rečeno.
Ako nekome sve ovo nije dovoljno može slobodno kupiti ulaznicu za Noć reklamoždera.
Ni najmladje sredstvo komunikacije – Internet nije poštedjen prisustva reklamnih poruka.
Skoro da nema sajta koji nešto ne reklamira.
Jedina nevolja je kad sadržaj reklame nema blage veze, po mom skromnom mišljenju, sa ciljnom grupom kojoj je namenjen.
Ili ja pogrešno smatram da na sajtu sa igricama za decu nema mesta reklami za MOBINI ŠPIJUN (nisam ja ispustila slovo, tačno tako piše) ili RADARSKI SKENER?
Nekad su deca stajala na Terazijama i radosno tapšući posmatrala malog zelenog čovečuljka koji je u tri poteza krečio zamišljeni zid.
Roditelji su, verovatno, masovno kupovali boje koje unose radost u dom.
Današnjoj deci će, bojim se, kupiti mobilni telefon i naučiti ih da špijuniraju...
Ali, čak iako niste skloni špijuniranju možete slobodno zaviriti u tanjir sa odličnim doručkom.
Na njemu je
MEŠANI BESKVASNI HLEB
Potreban materijal
Heljdino brašno 250 gr
Kukuruzno brašno 250 gr
Susam 4 kašike
Seme suncokreta 4 kašike
Seme lana 4 kašike
Seme bundeve 4 kašike
So 1 kašičica
Mineralna voda (gazirana) oko 300 mlNačin pripremeIzmeša
ti obe vrste brašna, so i semenke. Lagano dodavati vodu uz stalno mešanje. Kad se masa ujednači presuti je u podmazan četvrtast pleh (optimalna veličina 24x28 cm) i poravnati.Peći oko 35 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
NAMAZ OD LEBLEBIJAPotreban materijal
Leblebije 250gr
Susam 150 gr
Beli luk 2-3 čena
Limun-sok 2 kašike
Soda-bikarbona ½ kašičice
So po ukusu Način pripremeIspeći leblebije i susam, prohladiti i staviti u blender. Dobijenoj masi dodati ostale sastojke, izmešati i ostaviti na hladnom oko 2 sata pre služenja.


Permalink | Komentari (37) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Decembar 09, 2010,21:21


Permalink | Komentari (13) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Decembar 04, 2010,11:11
Poslednji dan novembra zasejava Beograd snežnim pahuljama .
Sumrak pod ogolelim krošnjama luta.
Medju peščanim sprudovima sećanja traži zrnce nezaborava.
Vijaju se pahulje oko uličnih svetiljki.Kao bezbroj malih iskričavih želja,u samo njima znanom ritmu beskrajnog plesa koji uvek ima isti završetak.Slikaju...
*
Poslednji dan novembra.
Drugi dan praznika jedne države koje više nema...
Raskrsnica kod Londona.
Lagana šetnja posle obilnog ručka kod rodjaka.
Nasuprot kafane, po kojoj je raskrsnica dobila ime, izlozi prodavnice obuće Borovo.
Uparadjeni, osvetljeni, sortirani prema nameni...
U sredini onog sa dečijom obućom – par crvenih čizmica.
Posuvraćene sare koja pokazuje unutrašnjost od meckave sivo-plave tkanine koja ostavljava čupkave kuglice na čarapama.
Mašta nacrta korak po snegu koji pršti pod njima.
Ruke ih pomaziše kao malog belog psića.
Usne im osmeh široki uputiše.
Nos i želja ostodoše prilepljeni za ledeno staklo...
*
Nekome prvi sneg miriše na sanke i Sneška, nekome na sarmu, meni na crvene čizmice... nikad obuvene...
A onima koji za proteklim letom uzdišu možda miriše na
SOMOVINA NA PRIMORSKI NAČIN
Potreban materijal
Fileti soma 600 gr
Crni luk 1 manja glavica
Beli luk 1-2 ćena
Peršun-list 1 kašika seckanog
Začin za ribu 1 kašikaParadajz-sok 300 ml
Ulje 3 kašike
Masline 100 gr
So po ukusu
Način pripremeNa zagrejanom ulju propržiti kratko filete ribe. Dodati iseckan crni i beli luk i pržiti još 5 minuta. Naliti paradajz-sokom izmešanim sa solju i začinom za ribu, dodati masline, poklopiti i na tihoj vatri kuvati oko 30 minuta.Neposredno pred služenje posuti seckanim peršunom.


Permalink | Komentari (38) | Trekbekovi (0)
kulinarstvo | domacica | Novembar 25, 2010,11:11
- Jao, daj mi reci šta sutra da kuvam?
- E pa znaš šta? Najbolje – Ništa!
- Uh, ne mogu. To sam kuvala juče!Ovom simpatičnom anegdotom draga prijateljica me podsetila da sam obećala pregled recepata objavljenih na ovom blogu. Bliži



Permalink | Komentari (20) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Novembar 15, 2010,11:11
Novembar nas je počastio Miholjskim letom.

A u oktobru smo slavili.
Vinopije, pivopije, komarci-krvopije obletali su mesta na kojima se slavila uspešna žetva hmelja, pšenice, bogat rod kupina, krušaka, groždja...
Oni koji su sadili, prskali, orezivali, mazili, pazili, zalivali... vinovu lozu, slatke plodove pretočili su u kazane, burad, flaše...
I s osmehom ih nudili.
U malim čašama za degustirati, u plastičnim flašama za poneti kući, u staklenim sa etiketom za pokloniti...
Prvi oktobarski vikend Sremski Krlovci su se, po osamdeseti put, zajedno sa gostima, radovali i ludovali na Groždjenbalu.
Naredne sedmice na redu je bila Topola.
Uz vašarske čarolije i prohladne jesenje kiše dočekali smo i kraj meseca.
Stavili pamet u glavu i posetili Sajam knjiga.
Proslavili medjunarodni dan štednje.
Stara slovenačka izreka kaže – Štedi se kad se ima.A istanjenom kućnom budžetu ćemo pomoći i kad, pored neta, prosurfujemo i po frižideru.Pronadjemo par ostataka, ponešto dodamo i spremimo
3K I BS MUSAKA
Potreban materijal
Krompir 4 komada
Karfiol 1 manja glavica
Kukuruz-šećerac 4-5 kašika ( 1 klip)
Brokoli 1 veća glavica
Susam 3 kašike
Meso iz supe (pileće, juneće) oko 300 grJaja 3 komada
Jogurt 300 ml
Začin od povrća 1 kašičica
Puter (margarin) 1 kašika
Način pripreme
Karfiol i brokoli izdeliti na cvetiće i bariti 10 minuta u posoljenoj vodi. Krompir očistiti i iseći na tanje kolutove, meso iseckati.
Vatrostalnu činiju premazati puterom, posuti susamom i poredjati kolutove krompira. Preko njega rasporediti meso pa prekriti cvetićima karfiola i brokolija. Posuti kukuruzom i preliti jajima umućenim sa jogurtom i začinom od povrća.
Staviti u hladnu rernu, podesiti temperaturu na 220 stepeni i peći oko 20 minuta od momenta kad rerna dostigne željenu temperaturu.


Permalink | Komentari (16) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Oktobar 12, 2010,20:20
Kad pomislim da je na temu prijateljstva sve rečeno, dobijem e-mail koji u celosti prenosim.
Utočište za napuštene životinje
Myrtle Beach , Južna Karolina
Orangutan je bio u Centru za spašavanje životinja, jer je bio obolio.
Ovaj stari pas lutalica, sav jadan, mršav i iscrpen stigao je jednog dana u Centar. Tog momenta ga je prihvatio orangutan i počeo o njemu da se brine.
Bdio je pored psa danonoćno, sve dok se ovaj nije oporavio. U toj brizi orangutan je odjednom našao i smisao svog života i ozdravio.Sada su nerazdvojni...

Permalink | Komentari (30) | Trekbekovi (0)