Lepe reči i lepi zalogaji
grickalice za dokolicu | domacica | Oktobar 05, 2010,11:11
Permalink | Komentari (20) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Septembar 29, 2010,11:11
Zalutaju misli u neki drugi krajičak vremena.
Polete kao mladi ptići u proleće. Osvrćući se bojažljivo
Kao kad madjioničar iz prazne šake izvuče šarenu nisku svilenih marama, redjaju se slike...Mile je imao loptu. Crvenu sa velikim belim tačkama.
Ljilja ljuljašku u dvorištu. Na granu stare trešnje okačenu.
Slavicina baka je bila šnajderka. Naše su lutke imale haljine po „komšijskoj modi".
Lidija je išla na balet, a Stevica je svirao harmoniku.
I svi smo imali našu ulicu.
Da igramo izmedju dve vatre, badminton, šuge, žmurke...
Imali smo i omiljene razbrajalice čije su reči čudno zvučale:
En, den, dinu
Sava-raka-tinu
Sava-raka
Tika-taka
Elen, belen, buf
Trif, traf, truf!
Današnja deca imaju rolere, teniske rekete, Barbike i Spidermene...
Imaju svoja igrališta ogradjena žicom i oivičena gomilama kesa sa smećem ( Kontejner je čitavih dvadeset koraka dalje!).
I verovatno neke drugačije zanimacije, a razbrajalice im možda ovako zvuče:
Okia, Nokia,
Samsung, Evdokija
Nike patike
Stara – Zara
Max Mara
SMS, GPS,
Tres, tres, stres
Ali isto tako mogu nacrtati brkove kad im neko napravi
DŽEM OD ŠLJIVA
Potreban materijal
Šljive 1 kg očišćenih
Čokolada za kuvanje 100 grRum 100 ml
Način pripreme
Polutke šljiva staviti u pleh i peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 15 minuta. Kad počnu da puštaju sok dodati izlomljenu čokoladu i rum. Dobro izmešati i vratiti u rernu.Uz povremeno mešanje peći još oko 45 minuta.
Sipati u zagrejane tegle i zatvoriti celofanom namočenim u alkohol.
Permalink | Komentari (28) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Septembar 09, 2010,13:13
Gomila ludaka.
Ili možda
I PTICE PADAJU, ZAR NE?
Postoji u našem jeziku nekoliko izreka vezanih za ljude koje smatramo srećnima.
Najpoznatiji je onaj – Rodjen pod srećnom zvezdom.
U stopu ga prati – Rodi me majko pod srećnom zvezdom, pa me na djubrište baci.Što se zvezda tiče, tu je kraj spominjanja u ovom postu.
Kafa, ona popodnevna u društvu sa drugaricom, popijena.
Kući se vraćam pomalo umorna.Mojih sedam kućnih ljubimaca sačekuje me u različitom raspoloženju.
Jača polovina zamišljen.
Ćerka sa zagonetnim osmehom.Oni koji imaju po četiri noge i jedan rep...
Ovako
Razlog
Dok je čekala autobus, ptičica je pala ispred ćerke.
Doneta, nahranjena, napojena, prespavala.
Ustanovljeno da je reč o beloj pliski.
Monogamnoj ptici koja ne živi u kavezu.
Puštena sutradan ujutru.
Veselo odletela i pozdravila nas.
Sa
Zbogom, gomilo ludaka!:)))))))
Permalink | Komentari (37) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Avgust 30, 2010,11:11
Permalink | Komentari (22) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Avgust 24, 2010,11:11
PAZI, SNIMA SE!
Odavno osmišljen da zadovolji ljudsku radoznalost.
Ukrašavao je kuće duž šorova i sokaka.
Zastrt laganim zavesama nudio je mogućnost da se vidi uz i niz, a da posmatrač ostane u senci.
Selidba u velike gradove ovu je pogodnost učinila nemogućom.
Višespratnice su zato snabdevene tankim pregradnim zidovima – da po zvucima iz komšijskog stana razaznate šta radi.
I vratima koja ne zaptivaju – da bez podizanja poklopca saznate šta će ručati.Čulo vida je ostalo uskraćeno.
No, taj nedostatak je, napokon, ispravljen.
Video-kamere iznad ulaza u zgradu povezane sa TV prijemnicima.
I tu počinje sledeća pričica.
Dugi niz godina ubedjuje me prijateljica da počnem da se farbam.
Te izgledaću 10 godina mladja, te doći će do izražaja oči, te garderoba ću moći da osvežim jasnijim bojama...
Sva moja ubedjivanja da sam svaku sedu pošteno zaradila, da čuvaju uspomene na dečje bolesti, trnovite staze, tuge i nerviranja... nisu uspele da je odvrate od ponavljanja.Budući da se dugo družimo reših da joj učinim po volji.Ali, umesto farbanja, pozajmih periku.
Nabacih i nešto novih krpica i šminke i krenuh drugarici u pohode.
Zazvonih na interfon i sasvim malo okrenuh glavu od kamere...
Drugarica ne otvara...
Ponovni pokušaj, malo više čekanja...
Vrata i dalje zatvorena.
Uz pomisao treća-sreća, pritisnuh dugme ponovo.
Ništa...
Ubedjena da je drugarica kod kuće ( najavila sam da ću svratiti ) udaljih se par koraka od vrata i pozvah je telefonom.- Pa gde si ti?
- Kod kuće, evo gledam kako jedna ridja napirlitana uporno pritiska dugme na interfonu. Garant hoće nešto da mi proda! E neću joj otvoriti pa makar i noćivala ispred zgrade!Uz buru smeha skidoh periku, vratih se i izmamih obećanje da me više neće pritiskati a kao uzdarje dadoh joj ono što najviše voli da jede
SREMSKI ČAMČIĆI
Potreban materijal
Paprike 2 komada
Sremski sir 250 gr
Sremske kobasice 250gr
Tucana paprika ½ kašičice
Crni luk 1 manja glavica
Peršun-list 1 kašičica seckanogOrasi 50 gr
Način pripreme Paprike iseći na pola po dužini i očistiti od peteljki i semena.Kobasice, luk i orahe iseckati i pomešati sa začinima. Napuniti polutke paprika, ukrasiti po želji i rashladiti pre služenja.
Permalink | Komentari (33) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Avgust 17, 2010,11:11
Nekada davno, davno ( nije bajka, samo sećanje), imale su počasno mesto u jelovniku.
Pravljene od najfinijeg belog brašna ( još nije bilo široko prihvaćeno da je integralno zdravije), s mlekom... Mirisale su na djačke izlete, belu kafu, tetošenje posle bolesti – Vidi kako je meka, bolestan da je očima pojede!Deminutivom zvane kao kiflice sa džemom, orasima, kokosom... bile su ukras nedeljnih ručkova i komšijskih kafenisanja.
Napredak ih je dotakao i pretvorio u kroasane, kod nas poznate i pod imenom puter-kifle mada sa puterom nemaju nikakvih dodirnih tačaka. Romantičari su ih na nebeski svod smestili – Mesec, kao kifla trpezu, ukrašava...Onda je pristigla 1993...
Skinuta im je kruna kraljice peciva. Postale su Pepeljuge.
Mesili su ih i oni koji su za brašno samo čuli.
Punjene onimštoječudompreostalo ili prazne, bile su i doručak i dezert za svečane prilike.
Sada je opet drugačije vreme.
Možete kupiti bavarske, integralne, makrobiotičke... ali još uvek su najlepše one koje sami spremite.
Za one koji u vode mešenja tek uplovljavaju podsećanje:
Najlepši oblik se postiže kad testo razvijete u krug
Urolate i krajeve malo pritisnete i zakrivite
A jedne od neprevazidjenih su
KIFLE S MAKOM
Potreban materijal
Brašno – pšenično 250 grBrašno – kukuruzno 250 gr
Kvasac 20 gr
Šećer-kristal 1 kašika
So 1 kašičica
Margarin 50 gr
Jaja 1 komad
Kisela pavlaka 2 kašike
Mlaka voda 200 gr
Mak u zrnu 2 kašike
Krupna so ½ kašičiceristal 1 kašika
Način pripreme
Kvasac izdrobite, pospite šećerom i ostavite da uskisne.
Pomešajte obe vrste brašna i so.
Penasto umutite margarin, kiselu pavlaku i belance pa dodajte naizmenično mešavinu brašna i uskisli kvasac. Mutite mikserom dok se testo ne ujednači.
Podelite na 12 delova i ostavite na toplom 30 minuta.
Razvucite svaki deo u krug, formirajte kifle, premazite žumancetom i pospite makom i krupnom solju.
Poredjajte u pleh obložen peki papirom i pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 225 stepeni.
Permalink | Komentari (38) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Avgust 09, 2010,11:11
Tiho avgustovsko predvečerje na zemunskom keju.
Dečji smeh, zvonca sa bicikala, štropot rolera, poneki šmrcaj zbog odranog kolena.
Lagani koraci umornih starih nogu, kotrljanje točkova kolica...
Šareni baloni, sijaset vrsta sladoleda, piratski diskovi, djindjuve i poneka knjiga ili rukotvorina...
Sa klupa tračevi lete brzinom svetlosti, na nebu oblaci i mesečev srp, vetar u krošnjama...
Miriše na romantiku, prve poljupce, izbledele uspomene...
Osećaj pojačava zvuk gitare.
Dopire sa klupe koja se pod razgranatu krošnju hrasta smestila.
Usamljeni mladić šalje milozvučnu poruku put reke i šetača.
Na zemlji ispred njega otvorena kutija za gitaru...
Sa par dvadesetica, nekoliko metalaca i simboličnim brojem pedesetica...
Šalje neku drugu poruku.
Nekoliko koraka dalje par tinejdžera bučno rasparavlja o najnovijem „hitu“ koji Youtube
„rastura".
Kuća, pos’o...
Naslov je već i u reklami za najnoviji model laptopa...
Zapitah se kako bi bilo da se ova dvojica zamene?
Naravno, odgovor znaju samo oni.
Meni je odavno kuća=pos’o.Što će reći, kuhinjo moja mila, ubedi još nekog da će lepo jesti ako spremi
HLADNA MUSAKA
Potreban materijal
Tikvice (plavi patlidžan) 4 komada manjih
Jaja 2 komada
Pivo 1 šoljica
Brašno 5 kašika
Sir beli 400 gr
Paradajz 6 komada
Peršun-list 1 kašika seckanog
Origano 1 kašičica
Bosiljak 1 kašičica so po ukusu
Beli luk 2 čena
Ljuta papričica 1 komad
Ulje za prženje
Način pripreme
Tikvice očistiti i iseći na kolutove debljine oko 1 cm. Posoliti po ukusu i ostaviti oko 30 minuta. Uvaljati ih u brašno i jaja umućena sa pivom. Pržiti na zagrejanom ulju i stavljati na papirne ubruse.
Ohladjene poredjati u kalup, posuti mešavinom zelenih začina, prekriti sirom i kolutovima paradajza i na kraju staviti drugi red tikvica.
Malo pritisnuti, ukrasiti seckanom ljutom papričicom i ostaviti poklopljeno u frižideru najmanje 1 sat pre služenja.
Permalink | Komentari (40) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Jun 30, 2010,11:11
se tuga lakse i lepse opisuje od srece?
Upita me u komentaru blog-drugar.
Jednostavno i lako pitanje.
A odgovor dalek i skriven kao da je tonama kamenja zatrpan.
*
Tugaaaaaaaa...
Decentna dama obavijena plaštom suza.
Dostojanstveno nosi perje na šeširu čežnje.Raste zaključana u zamku neostvarenih želja.
Puni korpu nedosanjanih snova.
Ljube joj ruku u baršunastoj rukavici, tapšu po ramenu, klanjaju joj se kao da je kraljevskog roda...
Kad ugleda svetlost dana smanji se.
*
Sreća!!!!!!!!
Sreća mu dodje kao neka kaćiperka.
Karnerčići osmeha, opojna nestalnost mehurića šampanjca.
Zveckavi nakit, čipkani žipon koji vedre korake prati.
Kad je u komšiluku izaziva zavist i uzdahe...
Proglašavaju je kičem, slatkorečivom vrdalamom, karnevalskom maskotom...
Onu tihu, što lagano lebdi u naručju, samo retki rasprostru kao topli pokrivač na udobnom ležaju.A pesmica lepo kaže:
- Kad si sretan
Ti lupi dlanom o dlan...
Jer, kad se podeli višestruko se poveća."Sreća je putovanje a ne konačna odrednica"
*
Ima li uopšte pravog odgovora na ovo pitanje?
Permalink | Komentari (34) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Jun 21, 2010,11:11
Permalink | Komentari (25) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jun 16, 2010,11:11
Podsetila me naša draga Pričalica na jednu mudrost.
Život je pesma.
Nekad Oda radosti, nekad Jesenja elegija.
Romansa mesečarka ili Svet u kapi rose.
Dancing on the celing ili House of the rising Sun.
Učini ti se ponekad da ispred tebe samo Cveće zla ili Patuljaste breze niču.
Da Tvoja duša ostavlja Otisak srca u prašini.A ti žarko želiš da Baladu o morskoj vodi zapevaš.
Ili jednostavno poziv uputiš
*
Maramico, brza ptico,
Nauči me da poletim,
Ne visoko, ne daleko,
Da kod moga dragog sletim.
S. Jesenjin
*
A ako se ne plašiš da će ti neko odgovoriti bećarcem
*
Oj, moja, oj moja,
Od sto kila gospoja
*
Pristupiš drugom delu ovog posta i spremiš
LAGANA VEČERA ZA UŽARENI SUTON
Potreban materijal
Testenine-spirale 250 gr
Kukuruz-šećerac 250 gr
Pečurke-marinirane 250 gr
Susam 50 gr
Kikiriki 50 gr
Parmezan 4 kašike
Mileram (jogurt) 200 gr
Peršun-list 2 kašike seckanog
Biber ½ kašičice
So po ukusu
Način pripreme
Obariti testeninu, ocediti i ohladiti. Izmešati sa iseckanim pečurkama i kukuruzom.
U mileram (jogurt) umešati sve ostale sastojke i preliti testeninu. Izmešati, rashladiti i poslužiti.
Permalink | Komentari (18) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Maj 31, 2010,11:11
Permalink | Komentari (16) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Maj 27, 2010,11:11
Na usta ulazi.
Uče nas od malih nogu.Jureći za nama sa tanjirom spanaća, šargarepe, blitve...
Ubedjujući nas da ćemo porasti, postati jaki kao Popaj...
Pričajući bajke.Poglavito one u kojima se spominje hrana.
Kao što je Zlatokosa i tri medveda.
A nju svako priča na svoj način.
U skladu sa poslom koji obavlja.
*Pekar:
- i onda je Zlatokosa pojela malo kaše iz tata-Medine činije i jednu kašiku iz mama-Medine činije i jednu kašiku iz beba-Medine činije...
I potrčala u pekaru da im kupi po kiflu da nadomesti pojedeno.*Lekar:
- i onda je Zlatokosa pojela malo kaše iz tata-Medine činije i jednu kašiku iz mama-Medine činije i jednu kašiku iz beba-Medine činije...
I snizila nivo holesterola.
*Apotekar:
- i onda je Zlatokosa pojela malo kaše iz tata-Medine činije i jednu kašiku iz mama-Medine činije i jednu kašiku iz beba-Medine činije...
I zaključila da im lekovi nisu potrebni.
*Domaćica:
- i onda je Zlatokosa pojela malo kaše iz tata-Medine činije i jednu kašiku iz mama-Medine činije i jednu kašiku iz beba-Medine činije...
I požurila u kuhinju da im, jer se jednolično hrane, napraviMODELIRANA SALATA
Potreban materijal
Integralni pirinač 125 gr
Šargarepa 2 veće
Grašak (boranija) 125 gr
Mladi luk 1 veza
Susam 4 kašike
Parmezan 4 kašike
Jaja 4 komada
Kisela pavlaka 100 gr
Margarin( puter ) 1 kašika
Način pripremeObariti pirinač i povrće (šargarepu iseckati na kockice). Prohladiti i izmešati sa iseckanim mladim lukom.Kalup za kuglof premazati margarinom, posuti susamom i napuniti ovom masom.
Preliti jajima umućenim sa kiselom pavlakom i parmezanom i peći oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.
Može se služiti i toplo i hladno.
Permalink | Komentari (19) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Maj 25, 2010,11:11
Mala komšinica skuplja sličice za album Životinjsko carstvo.
Svakoj novoj se obraduje, nauči novi broj i pomno sasluša sve što joj pročitaju.
Setih je se kad uobičajeni subotnji provod poznat pod imenom obilazak samoposluga završih pred kasom na kojoj stajaše par tek otvorenih kutija sa ovim čokoladicama.Uzeh nekoliko i zamislih ozareno lice i nestrpljive prstiće koji listaju stranice albuma dok brkovi od čokolade niču nad rumenim usnama.
Nedugo po povratku pozvah komšinicu na kafu i naglasih da devojčica obavezno ponese i svoj omiljeni album.Uz šolje za kafu na stolu napravih poseban odeljak ukrašen čokoladicama i skroz razdragana posadih dete da uživa u novim saznanjima.
Ali ubrzo spazih da mala komšinica zbunjena sedi okružena razbacanim omotima i sličicama. Sa kojih umesto životinja gledaju fudbaleri!
Najvažnija sporedna stvar na svetu, sem što je promoterke Coca-Cole obukla u crveno-bele fudbalske dresove, muževe, sinove, braću pretvorila u čistunce koji specijalnim sredstvima za sjaj glancaju televizore a petama tepih, zaposela kutije sa topljenim sirom... oduzela nam je i upoznavanje sa prirodom. (Naravno ako izuzmemo ono ili jesi ili nisi...)Trend svetskog prvenstva u fudbalu, srećom, nije svake godine, ali zato kafa uz kolač uvek jeste.
Što znači – pravac kuhinja. Na redu je
ŠUMENKOVIĆ ŠNIT
Potreban materijal
v Brašno 3 kašike
v Kakao prah 3 kašike + 2 kašike
v Šećer-kristal 3kašike + 2 kašike + 3 kašikev Mleko 0.5 l
v Vanila-šipka 1 komad
v Rum 4 kašike + 2 kašike
v Gustin 3 kašike
v Puter 125 gr
v Crna čokolada 50 grv Med 1 kašika
v Ulje nekoliko kapi
Način pripreme
Umutiti čvrst sneg od 3 belanca, dodati jedno po jedno žumance i 3 kašike šećera. Lagano umešati brašno pomešano sa 3 kašike kakao-praha i sipati u podmazan i brašnom posut kalup (optimalna veličina kalupa 12x26 cm). Peći 12 minuta u rerni zagrejanoj na 225 stepeni.
Ostatak kakao praha izmešati sa 4 kašike ruma i 2 kašike šećera, naliti vodom da ukupna zapremina bude 2 dl i prokuvati. Toplim sirupom preliti kolač i ostaviti da se ohladi.
Za fil umutiti 3 jaja sa 3 kašike šećera i gustinom. Razrediti sa malo hladnog mleka i polako sipati u mleko prokuvano sa šipkom vanile. Uz stalno mešanje kuvati dok se ne zgusne ( oko 3 minuta). Prohladiti, dodati umućen puter i staviti na podlogu. Poravnati vlažnim nožem i preliti glazurom koja se pravi od crne čokolade, meda, 2 kašike ruma i ulja. Ohladiti i seći na parčad željene debljine.
Permalink | Komentari (16) | Trekbekovi (0)
domaći zadatak | domacica | Maj 17, 2010,11:11
Koje u srcu nosim
Sa dunavskog keja pogledom tražim detinjstvo i mladost na vračarskom platou
Ulicom stepenica ka tvrdjavi San Djovani korake pružam
Na lepom plavom Dunavu gde labudovi valcer plove uživam
Kad sivilo prevlada podsetim se belih noći i mostova na Nevi
I nestvarno lepih fontana Petrovog dvorca
A želje još uvek lete ka latino-ritmovima u toplim noćima
I visokim Andima u čijim nedrima neverovatna civilizacija obitava
Permalink | Komentari (21) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Maj 12, 2010,11:11
Obradovaše me nedavno prijatelji razglednicom.
Iz Francuske.
Zemlje tirkiznog mora, impresionista, šansonjera...
Zamkova na Loari, Ajfelovog tornja, vinograda iz čijeg groždja poteku iskričavi mehurići šampanjca...
Kutije u kojoj se čuvaju dragulji poput Mona-Lize i pamte okršaji poput Revolucije... Zemlje iz koje su potekli naučnici Marija i Pjer Kiri, tanani akordi Debisija i Ravelov plamteći Bolero...I naravno vrhunski kulinarski specijaliteti.
Što znači da namah reših da moje ukućane obradujem nekom od njihovih majstorija.
Zasukah rukave, rasprostreh ispred sebe originalni recept, a moji ukućani...
Počeše da se previjaju od smeha postavljajući mi pitanje:
- ’oćeš li odistinski nešto napraviti prema receptu?
Tek da im dokažem da umem, napravih
KIŠ LOREN
Potreban materijal
brašno 200 gr
puter 100gr
jaja 1 komad
belo vino 2 kašike
so 1/2 kašičice
ulje 1 kašika
brašno za razvijanje
slanina 300 gr
jaja 4 komada
mladi sir 2 čašeso po ukusu
biber po ukusu
muskat orah 1/8 kašičice
Umesiti testo i razvući ga prema veličini pleha, tako da pokriva ivice za 2cm. Slaninu naseći na tanke šnite, poredjati preko testa i preliti jajima umućenim sa mladim sirom i začinima.
Peći oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 225 stepeni.A da i meni sve bude potaman, odvojih malo testa i napravih ovako
Permalink | Komentari (32) | Trekbekovi (0)