Lepe reči i lepi zalogaji
Generalna | domacica | Decembar 13, 2009,13:13
Vreme hladno i vlažno. Ponegde sa slabom kišom ili susnežicom. Na planinama sneg. Vetar severoistočni. U pojačanju...
Decembar.
Mesec uvijen u izmaglicu, začinjen košavom, kupovinom poklona, sećanjima... Otvaraju se kutije sa neispunjenim željama, briše prašina sa polica nedosanjanih letnjih šetnji, navlače zastori na prozore iza kojih smo ostavili poglede neverice...
U našem umu, kao u velikom dvorištu igraju se naše misli, emocije, maštarije...
Vrtoglavom brzinom preskaču vreme, igraju žmurke sa sivilom dana, za školice kao kartaš koriste uvojak kose iz školskog spomenara...
One leptiraste po oblacima lutaju praveći snežne pahulje od kišnih kapi, zvezde-padalice od iskrica dana koji na počinak žuri...
Poželi...
Nije važno da li ćeš još jednu želju staviti u onu prašnjavu kutiju. Uostalom, nekim je željama tamo mesto zagarantovano. Ali, one male, svakidašnje, uz malo truda postaju stvarnost.Ako je neko poželeo da malo neuobičajeno ukrasi sto ili tanjir, može se poigrati ostacima povrća
A onima koji bi da zaslade nedeljni ručak prijaće
SLATKA BUNDEVARA
Potreban materijal
Kore za pitu 12 komada ( oko 400 gr )
Bundeva 400 gr
Rum 2 kašike
Šećer-kristal 100 grCimet 1 kašičica
Ulje 2 kašike
Gazirana mineralna voda 3 kašike
Prah-šećer po ukusuNačin pripreme
Bundevu narendati na krupno rende, izmešati sa rumom i kristal-šećerom i na tihoj vatri dinstati desetak minuta. Ohladiti pa izmešati sa cimetom i podeliti na 4 dela. Po tri kore premazati mešavinom ulja i mineralne vode, nafilovati i urolati savijajući krajeve ka unutra. Staviti u podmazan i peki-papirom obložen pleh, iseći na parčad željene veličine, premazati mešavinom ulja i peći 25 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.Vruću pitu posuti prah-šećerom i poslužiti kad se ohladi.
Permalink | Komentari (30) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Decembar 07, 2009,17:17
da ti svi naredni dani budu rascvetani
ljubavlju razigrani, ispunjenim željama obasjani
Permalink | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Novembar 30, 2009,11:11
Zrak Sunca kroz sumorni oblak
Tople rukavice na smrznutim prstima
Miris jorgovana u majskom sumraku
Dašak vetra u vrelom julskom danu
Kap rose na sparušenom listu
Pesma slavuja u tišini usamljenosti
Iskra sa ognjišta duše
Kometa samo nama vidljiva
Kašmirski šal nežnosti
Poljubac koji u srcu stanuje
Vitraž duše u osmehu
Slatkiš kojim ćete sutra završiti ručak
BALKANSKA BAKLAVA
Potreban materijal
Kore za pitu 400 gr
Mak-plavi 300 gr
Griz-pšenični 50 gr
Šećer-kristal 300 grCimet 1 kašičica
Ulje 2 kašike
Ksela voda 3 kašike
Način pripremeIzmešati mak sa grizom i cimetom. Pravougaoni pleh premazati sa malo ulja.
Staviti u njega tri kore poprskane mešavinom ulja i kisele vode i trećinu pripremljenog maka. Ponoviti ovaj postupak još dva puta. Poslednji sloj kora premazati sa malo ulja i iseći pitu na komade željene veličine. Ostaviti na hladnom oko 1 sat.Rernu zagrejati na 200 stepeni i pitu peći oko 30 minuta. Vruću pitu preliti vrućim sirupom skuvanim od šećera i 0.5 litara vode. Poslužiti sutradan uz kafu i lepe reči.
Permalink | Komentari (32) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Novembar 27, 2009,11:11
Permalink | Komentari (20) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Novembar 25, 2009,11:11
Put je, lagano se penjući, pomalo krivudao. Otkrivao lepotu kasnog leta na padinama okićenim čokotima i ponekim hrastom.
Četiri drugara, veselo čavrljajući, hitala su odredištu – planinskoj kući na vidikovcu koji daruje jedan od najlepših pogleda na reku i njen kanjon.
Peti, onaj koji obično nazivamo rezervnim, zatrpan sa mali milion (ne)potrebnih sitnica, osluškivao je zvuke šume i vetra, i sanjao slatke snove...Prednji levi pratio je isprekidanu belu liniju. Siguran da je ona tu postavljena samo zbog njega. Vodećeg. Najvažnijeg.
Prednji desni pomno je pazio na izlokanu ivicu puta i smeškao se mačjim očima koje su žmirkale na blagom jesenjem Suncu.
Oba zadnja, bez mnogo razmišljanja, pratila su prednje. Tek da se zna da su u kolu, povremeno bi se javili zvukom razlabavljene ratkapne.
Iznenadno pucketanje i duboki uzdah najavili su nevolju.
Misleći samo na svoju putanju, prednji levi nije video prepreku sa desne strane.Zauzet flertovanjem sa bankinom, prednji desni je preskočio, ali zadnji...
Platio je danak.
Tužno je zacvileo i, ispustivši vazduh, primorao društvo da stane.
Dizalica, odvrtač, malo znoja i poneka promrmljana nepristojna reč na račun petog, onog rezervnog...
Manji od ostalih, takoreći neugledan, pa još skriven...
Ali...
Ipak je pomogao da se stigne.
I tu bi priči bio kraj.
Sem ako sebe ne želite da počastite na kraju puta.
CRNI KUGLOF
Potreban materijal
Puter 100 gr
Ulje 100 gr
Jaja 4 komada
Šećer-kristal 2 šoljeMleko 1 šolja
Brašno-oštro 2 šolje
Griz 1 šolja
Puding od čokolade 1 kesica
Instant kafa 2 kašike
Crna čokolada 100 gr
Prašak za pecivo 1 kašičicaŠećer- prah po ukusu
Način pripremeIzmešati brašno, griz, prašak za puding i prašak za pecivo.
Umutiti puter i ulje sa kristal-šećerom. Dodati omekšalu čokoladu i kafu razmućenu u mleku. Kada se masa ujednači dodavati, uz stalno mućenje, jedno po jedno jaje. Dodati mešavinu brašna i izmešati.Sipati testo u kalup premazan puterom i poprašen brašnom i peći 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Vruć kuglof posuti prah-šećerom, ohladiti i poslužiti uz kafu i/ili sezonsko voće.
Permalink | Komentari (18) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Novembar 23, 2009,11:11
Nije više kao što je nekad bio.
Meki pokrivač izmaglice šumu pokriva
Bakarno lišće šušketanjem bajku kazuje
O princu Belom Beharu
Zaljubljenom u princezu Zeleno Proleće
Opustele grane oraha
Vevericin topli kutak zamišljaju
Zlatna kruna bele breze
Plavom se nebu raduje
Bockavim osmehom hladnoći prkosi
A gosti, po dobrom starom običaju kasne...
Pa da ih, uz toplu dobrodošlicu i toplo jelo sačeka, treba spremiti
ZAPEČENE ROLNICE
Potreban materijal
Svinjske šnicle 800 gr
Senf 2 kašike
Bosiljak 1 kašičica mrvljenogPeršun-list 1 kašičica seckanog
Lovor-list 1 komad mrvljenog
Beli luk 4 čena
Krompir 800 gr
Dimljena slanina 200 gr
Kisela pavlaka 200 gr
Belo vino 200 grKrem-čorba od vrganja 1 kesica
Muskat orah četvrtina kašičice
Ulje 2 kašike
Način pripreme
Krompir obariti u ljusci, prohladiti i iseći na deblje kolutove.
Senf izmešati sa bosiljkom, lovorom i peršunom. Beli luk iseckati i izmešati sa muskat-orahom. Slaninu iseći na tanke šnite.
Meso rastanjiti i podeliti na manje komade, premazati začinjenim senfom i posuti belim lukom. Uviti u rolnice i ostaviti na hladnom oko 1 sat.Zagrejati ulje i ispržiti rolnice sa svih strana. Izvaditi ih, pa na istom ulju, uz stalno mešanje, propržiti mešavinu za krem-čorbu. Polako doliti vino i kad se mešavina zgusne umešati kiselu pavlaku.
Zemljanu ili vatrostalnu posudu obložiti šnitama slanine, staviti polovinu krompira, posuti belim lukom i poredjati rolnice. Prekriti ostatkom krompira i slanine pa preliti sosom. Staviti u hladnu rernu, podesiti temperaturu na 180 stepeni i peći 15 minuta od momenta kad rerna dostigne potrebnu temperaturu.
Permalink | Komentari (32) | Trekbekovi (0)
domaći zadatak | domacica | Novembar 09, 2009,11:11
Sanjiva zora, rumenim osmehom jutro doziva.
Prozračno jutro,Sunce nasmešeno, par belih oblaka...
Plavo nebo i nekoliko brbljivih vrabaca.
Mačka traži mleko i malo maženja, pas drema...Kafa iskipela.
Dobro je – biće para, kažu sujeverni.( Ja nisam, ali, ne bi škodila neka zakrpa.)U paklici samo dve cigarete.
Sjajno! Možda sam korak bliže odluci da prestanem da pušim.
SMS od drugarice. Zove na kafu.
Avaj, od pre dva dana.
Mobilni zaboravljen kod prijatelja.
Super.
Šest propuštenih poziva od onog dosadnjakovića s kojim nemam o čemu da razgovaram.
Oopssss. Roman je negde izgubio par poslednjih stranica.
Cool.
Vreme provedeno u poteri iskoristiću da obrišem prašinu na teško dostupnim mestima.
Net puca peti, ili možda sedmi put.
Fenomenalno.Opeglah tri košulje, dva stolnjaka, šest peškira...
Podnevna toplota kuca na prozor.
Rascvetala se hortenzija, odnekud se javlja plava senica...
Miris zagorelog ručka iz komšijskog stana meša se sa iznenadnim naletom vetra.Sivi oblaci započinju pesmu kišnih kapi, hor zelenog lišća ustreptalo odgovara.
Cap-carap zagreba struja i nestade u vidu lastinog repa.
Par sveća i muzika moje mladosti sa primesom šuštanja tranzistora iz istog perioda.Topli poljubac, zagrljaj dve male ruke, dodir vlažnog pramena na obrazu.
Blatnjavi otisak na tek izglancanom podu, sveska sa magarećim ušima i jedna petica, promumlano pitanje: Šta to miriše?Savršenstvo.
Svi smo na okupu.
*
Da svoje blogove ukrase svojim savršenim danom, doživljenim, izmaštanim, priželjkivanim... prozvani su
Anam, Behappy, komšinica, Malaino i Bokikojić.I naravno da pozovu blogere po svom izboru.
Permalink | Komentari (31) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Novembar 07, 2009,11:11
Raspakujem polako ovaj sedmi dan novembra.
Meseca u kome se radjaju deca u znaku Škorpije za koju astrolozi kažu da ih je, zajedno sa malim Lavovima, najteže vaspitavati.
Skidam mu kišnu kabanicu, izuvam blatnjave cipele, kišobran širim da se ocedi, i... lovim komarce!
Nikako se ne uklapaju, ali tu su.
I grickaju, zuje, nerviraju...
Efikasno sredstvo u vidu tableta ili tečnosti koja ih rasteruje potrošeno. Logičan nastavak – put pod noge do prodavnice. Da se zalihe popune.Potraga se protegla kroz nekoliko manjih, srednjih, većih, najvećih...
Osetih se kao da usred Sahare tražim klizaljke ili kupaći kostim kod Eskima.
I verovatno bi slalom izmedju polica još potrajao da ne naleteh na prodavačicu koja mi sažaljivo reče:Nemam ništa protiv.
Pod uslovom da neko i komarce obavesti.
S obzirom da se bliži sezona Velikog Božićnog posta, treba se pripremiti. U pauzama kad se komarci primire, vežbati pripremu posnih kolača.
ŠERBET ŠNIT
Potreban materijal
Voda 250 gr
Ulje 4 kašike
Rum 2 kašike + 1 kašika
Brašno 250 gr
Soda bikarbona ½ kašičice
Orasi-mleveni 5 kašika
Orasi-seckani 5 kašika
Jabuke 1 kg
Suvo groždje 100 gr
Med 2 kašike
Keks-mleveni 2 kašike
Šećer-prah po ukusuNačin pripreme
Suvo groždje preliti sa dve kašike ruma i ostaviti oko 30 minuta. Jabuke narendati, dodati med i suvo groždje pa dobro izmešati.
Pleh premazati sa malo ulja i posuti mlevenim keksom. Staviti testo, poravnati vlažnim nožem i odozgo rasporediti jabuke.
Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 35 minuta. Topao kolač posuti prah-šećerom i kad se sasvim ohladi seći na šnite željene veličine.
Permalink | Komentari (25) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Novembar 05, 2009,11:11
Poklopi vas, najčešće, iznenada.
Prišunja se, kucne po ramenu, ili ćušne laktom.
Ponekad se, zrno po zrno, gomila pa ga prepoznate tek kad kulu sagradi.
Nekad ima jačinu olujnog vetra pa se zbog udarca osetite kao ona vreća koju bokseri neštedimice mlate.
Visine svih vrsta su mu omiljeno mesto.
Sedi na vrhu, zapenušano se cereka, i raste, raste, raste...
Mesto rodjenja – duša, razum, srce...
Uzrok – prevelika očekivanja, nošenje ružičastih naočara, stavljanje u off položaj prekidača koje ste ugradili u cilju odbrane...
Kad Vas zaposedne ostavlja gorak ukus u ustima, kisele osmehe, ugriz na srcu...
Najteže je kad razočarate sami sebe.
Kada svesno previdite znake upozorenja, pa hod po litici završi u ambisu. Istumbate se kao vreća krompira. Ostanete na dnu očekujući spasioce, ili razderete dlanove i kolena u pokušaju da se sami iskobeljate.
Kad iz najboljih namera, onih kojima je put do pakla popločan, iznikne sasvim neočekivana biljka. Gorkih plodova i listova na kojima neisplakane suze, poput rose, Sunčeve zrake prelamaju.
Ako vam se nije dopao jutrošnji pozdrav iz ogledala, možda je vreme da poslušate nutricioniste koji kažu da se ravan stomak postiže konzumiranjem povrća.
CVETNA SALATA
Potreban materijal
Karfiol 300 gr
Brokoli 300 gr
Crveni kupus 300 gr
Ulje-suncokretovo 2 kašike
Sirće-jabukovo 3 kašike
Biber-beli ¼ kašičice
Kim ½ kašičice
So po ukusu
Način pripreme
Karfiol i brokoli uzdeliti na cvetiće, obariti u vodi kojoj je dodata 1 kašika sirćeta i ohladiti.
Kupus iseckati i staviti na dno činije. zatim staviti karfiol i brokoli pa preliti mešavinom začina. Poslužiti rashladjeno uz sve vrste mesa.
BROKOLI ČORBA
Potreban materijal
Brokoli 400 gr
Pirinač 50 gr
Ulje 1 kašika
Začin od povrća 1 kašičica
Aleva paprika ½ kašičice
Limun-sok 1 kašika
Beli luk 2 čena Peršun-list 1 kašika seckanogSir-beli 200 gr
Način pripreme
U šerpu sa 1.2 litra vode staviti pirinač i začin od povrća. Kad provri dodati iseckan brokoli, ulje i alevu papriku. Kuvati 20 minuta.
Beli luk ispasirati i izmešati sa sokom od limuna i peršunom pa začiniti gotovu čorbu i sipati u tanjire sa izdrobljenim sirom.
Permalink | Komentari (29) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Novembar 03, 2009,11:11
Oktobar je niz Dunav s lastama odleteo
Prolećne mirise Čortanovaca
Letnje sutone iz Belegiša
Ćudljive dane Grocke
Sa sobom poneo
Nekog je i zaboravio
A sem ljubavi
I pun sto ostavio
GRAHAM KIFLE
Potreban materijal
Graham-brašno 400 gr
Belo-pšenično brašno 200 gr
Sojine ljuspice 50 gr
Kvasac 20 gr
Prašak za pecivo 1 kesica
So-sitna 1 kašičica
Šećer-kristal 1 kašikaUlje 3 kašike
Mlaka voda 300 gr
So-krupna morska 1 kašika
Seme suncokreta 2 kašike
Način pripreme
Izmrvljeni kvasac pomešati sa šećerom i preliti mlakom vodom. Kad uskisne dodati sojine ljuspice, ulje i obe vrste brašna prosejane sa sitnom solju i praškom za pecivo.Mutiti mikserom dok se od testa ne formiira lopta, pa ostaviti na toplom oko 45 minuta. Podeliti testo na 12 delova i formirati kifle. Posuti ih krupnom solju i semenom suncokreta i slagati u pleh obložen peki papirom.
Rernu zagrejati na 225 stepeni i peći kifle 15 minuta.
BRZE KESTEN KUGLICE
Potreban materijal
Kesten pire 300 gr
Plazma keks-mleveni 100 gr
Puter 50 gr
Lešnik 100 gr
Jaja 1 komad
Šećer-prah 50 gr
Čokolada u prahu 50 grŠećer-kristal 50 grN
Način pripremeLešnik ispeći, oljuštiti i samleti, pa izmešati sa keksom, čokoladom i prah-šećerom. Umutiti puter i jaje, dodati kesten pire, pa kad masa postane glatka dodati mešavinu sa lešnikom. Ujednačiti, pa vlažnim rukama praviti kuglice. Uvaljati ih u krupni kristal-šećer i staviti u papirne kapsulice. Prosušiti bar jedan dan pre služenja.
Permalink | Komentari (30) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Novembar 01, 2009,11:11
Permalink | Komentari (38) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Oktobar 29, 2009,11:11
I naleteh na jednu iz edicije HOROSKOP ASTEKA.
Silno se obradovah, jer kolekciji znački koje već imam po: opštepoznatom, kineskom, neznamnijakomšumskom, dodadoh još jednu karakondžulu.Ovaj put iz reda divljih životinja.
Postadoh sama sebi mnogo bolje objašnjena, ali i naoružana pitanjem na koje ću odgovor morati da čekam više od dve godine.Jer, kao što je poznato, Asteci su predvideli smak sveta za 20.12.2012. godine, pa ne znam da li će horoskop važiti i posle tog datuma.
No, ono što zasigurno znam je da sam po „piljarskom" horoskorpu rodjena u znaku spanaća a u „mesarskom" pod – Zatvoreno zbog renoviranja.Pa ako medju čitaocima ima onih koji su u pekarsko-mesarskom horoskopu pod znakom „’leba i čvaraka", verovatno će se potruditi da spreme i
POGAČICE SA ČVARCIMA
Potreban materijal
Brašno (belo tip 400) 600 gr
Čvarci 200 grMargarin 200 gr (salo 100 gr)
Jaja 1 komad
Kvasac 20 gr
Šećer-kristal 1 kašikaSo 1 kašičica
Voda 200 gr
Ulje 1 kašika
Susam 2 kašike
Način pripreme
Samleti čvarke i izmešati sa umućenim margarinom i 200 gr brašna.Kvasac
izmrviti, pomešati sa šećerom i preliti mlakom vodom. Kad uskisne dodati so, ulje, žumance i ostatak brašna. Ujednačiti testo i ostaviti da se odmori dvadesetak minuta. Rastanjiti ga u ploču debljine oko 0.5 cm i premazati mešavinom čvaraka i margarina i preklopiti tri puta po dužini i tri puta po širini. Ostaviti na hladnom 20 minuta, pa ponovo rastanjiti i preklopiti. Ovaj postupak ponoviti još dva puta sa pauzama od po 20 minuta. Posle toga rastanjiti testo na debljinu oko 1.5 cm, vaditi pogačice i redjati u pleh premazan margarinom. Premazati ih umućenim belancem, posuti susamom i peći u rerni zagrejanoj na 230 stepeni oko 15 minuta.Poslužiti toplo uz sve vrste mlečnih napitaka ili pivo.
Permalink | Komentari (22) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Oktobar 26, 2009,11:11
Permalink | Komentari (23) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Oktobar 20, 2009,20:10
Permalink | Komentari (42) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Oktobar 17, 2009,18:18
Permalink | Komentari (24) | Trekbekovi (0)