Kuhinja i oko nje

Lepe reči i lepi zalogaji

« Septembar 2009 »
Ne Po Ut Sr Če Pe Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Septembar
02

KULINARSKI REČNIK

kulinarstvo | domacica | Septembar 02, 2009,11:11

Ako se sa kuhinjom srećete povremeno, verovatno je da ćete se sresti sa nekim rečima koje vam zvuče nepoznato.

S obzirom da Francuzi važe za kulinare extra klase, mnoge reči u kulinarstvu potiču baš iz njihovog jezika.

Zato, nemojte se zbuniti ako u nekom receptu pročitate da meso treba bardirati, to nikako ne znači da od njega treba napraviti vodeću ličnost u umetnosti, već samo da ga treba uviti u tanke šnite slanine.

Kad vam kulinar kaže da treba blanširati, nemojte odmah potrčati kod frizera da postanete platinasta plavuša. Biće dovoljno da namirnice 2-3 minuta spustite u ključalu, blago posoljenu vodu i zatim ocedite.

Upitaju li vas da li ste sos ili čorbu legirali, nemojte prevoditi na engleski i šutnuti ih, samo dodajte malo brašna ili gustina da se zgusnu.

Oni koji imaju kućne ljubimce, veštinu zvanu dresiranje su verovatno savladali, ali kada je reč o kuhinji dresirati znači oblikovati namirnice za dalju upotrebu.

Budući da je leto još uvek aktuelno godišnje doba, a s njim i mora, reke i marine, ako nemate jahtu možete marinirati skoro sve namirnice potapajući ih u tečnost obogaćenu začinima.

Svoje ukućane možete frapirati vašim snalaženjem u kuhinji, naročito kad na brzinu ohladite ono čemu se raduju, jer u kulinarstvu frapirati znači brzo ohladiti ( najbolje u ledenom kupatilu).

Da i stari majstori u pravljenju nakita od filigrana ne budu zapostavljeni pobrinuo se izraz filirati. Što u kulinarstvu znači očistiti, prvenstveno ribu, od kože i kostiju.

A kako konac delo krasi, za kraj ostade činjenica da ste ovo gratis pročitali, čak iako niste ništa gratinirali jer Vam je vruće da uključite rernu i nešto zapečete.

A da ne ostanete gladni, pokušajte sa dobrim starim kuvanjem i prženjem, pa spremite

ĆUREĆA KRILA SA TESTENINOM

Potreban materijal

Ćureća krila ( bez vrškova ) 2 komada

Med 1 kašika

Soja-sos 1 kašika + 1 kašika

Ulje 1 kašika + ulje za prženje

Testenine 300 gr

Susam 200 gr

So ½ kašičice + ½ kašičice

Beli luk 2 čena

Kisela pavlaka 100 gr

Način pripreme

Pomešati med i jednu kašiku soja-sosa sa ½ kašičice soli, pa ovom mešavinom premazati krila. Ostaviti na hladnom oko 1 sat, pa zatim ispržiti na laganoj vatri. Ostaviti na toplom.

Susam propržiti na suvom tiganju, prohladiti i staviti u blender. Dodati ispasiran beli luk, kašiku soja-sosa i 1 kašiku ulja. Blendirati, pa izmešati sa kiselom pavlakom.

Testeninu obariti prema uputstvu proizvodjača.

U zagrejane tanjire sipati 2 kašike premaza od susama, testeninu i krila.

Poslužiti toplo uz sezonsku salatu.

Napomena: sos os susama je odličan i kao namaz za sendviče ili kao dodatak uz krompir pečen u ljusci.

Sledeći | Prethodni | Komentari (19) | Trekbekovi (0)

Komentari

Re: KULINARSKI REČNIK

casper | 02/09/2009

casper

Sve si izraze objasnila osim jednog
Naruciti u restoranu ....
:)))))))))))))))))

Re: KULINARSKI REČNIK

Jovan s.s. | 02/09/2009

Ljubav ka jelu nesme biti veća od ljubavi ka onom ko ga sprema...poz..

Re: KULINARSKI REČNIK

suky | 02/09/2009

suky

:)))))

Re: KULINARSKI REČNIK

grlica | 02/09/2009

Nesto sam znala,nesto ne...Vrijedilo je navratiti danas ovdje,kao i uvijek...Pozdrav...

Re: KULINARSKI REČNIK

domacica | 02/09/2009

@casper, nisam sigurna kako bi se na francuskom poručilo u restoranu, ali na engleskom bi se verovatno reklo - Alo, alo!
Prijatno!*

Re: KULINARSKI REČNIK

domacica | 02/09/2009

@jovan s. s, dajem sebi u prioritetne zadatke da te nateram da otvoriš svoj blog. divno rečena misao koja bi trebala biti javno publikovana.
Prijatno!

Re: KULINARSKI REČNIK

domacica | 02/09/2009

@šuky, zdravo nasmejani, nauči li ponešto? ili si, kao i obično, u gužvi?
Prijatno!

Re: KULINARSKI REČNIK

domacica | 02/09/2009

@grlica, drago mi je ako sam ponešto objasnila
Prijatno!*

Re: KULINARSKI REČNIK

Jovan s.s. | 02/09/2009

..domaćice,tu sam neću vas napustiti...bez bloga...

Re: KULINARSKI REČNIK

inana | 02/09/2009

treba objasniti sta znaci: muz koji kuva... to sigurno se retko cuje... hihihihi :)

Re: KULINARSKI REČNIK

casper | 02/09/2009

Inana, muz koji kuva....
San
Iluzija
Moj brat!

Re: KULINARSKI REČNIK

poluuspavanka | 02/09/2009

Domaćice, hvala na objašnjenjima, mada ja praktikujem recepte gde je sve skoro nacrtano, kako se šta radi :)

Re: KULINARSKI REČNIK

sanjarenja56 | 02/09/2009

sanjarenja56

Baš mi je legao ovaj kulinarski rečnik. Može li nastavak?

Re: KULINARSKI REČNIK

mandrak72 | 02/09/2009

Lakše bih ja zapamtio neke stručne pojmove iz elektrotehnike, no ove, ali nakon čitanja barem ću znati da sam ih čuo i znati da od koga zatražim objašnjenje.
pozdrav

Re: KULINARSKI REČNIK

malaino | 02/09/2009

Odličan recept...:)

Re: KULINARSKI REČNIK

amater | 03/09/2009

Iskreno, jedva cekam da uzmem svoj stan i da u njemu imam kompletno opremljenu kuhinju. E tada! ... Tada dolazim na ovaj blog i trazim recepte! :-). Sjajno!

Re: KULINARSKI REČNIK

pricalica | 03/09/2009

Е то ми је баш требало, али верујем и још доста тога, хе, хе... Лепо сервирано и, као што, рече, сад је само потребно додати: Ало, Ало! Поздрав!**

Re: KULINARSKI REČNIK

Daca | 05/09/2009

Domaćice, post ti je odličan.
Objasnila si nam značenja mnogih reči, i ma koliko da sam i sama protiv tuđica ,ako hoću iste kulinarske postupke da koristim, moram im znati značenje.Da nije sve što je strano, pa čak i reči bolje od našeg,mogli bismo ih koristiti samo kao naše.

Re: KULINARSKI REČNIK

nesanica | 06/09/2009

Sada su mi malo bliza ta "spanska sela". Hvalaaa. Poz :)

Dodaj komentar





Zapamti me

Pretraži
Najnovije...
  • OBOJENO TRAŽENJEM
  • SLIKE...
  • ZAPIS DUŠE
  • SVE PRODJE...
  • KIKI, MIKI, RIKI
  • ZDRAVO
  • ĆUTANJE
  • IMA ŽIVOTA...
  • ZASEDANJE KRIZNOG ŠTABA
  • NA PLUS ČETRDESET
Kategorije
  • Generalna [341]
  • grickalice za dokolicu [141]
  • kulinarstvo [11]
  • domaći zadatak [12]
  • internet [2]
  • brojke i slova [0]
Arhiva
  • April 2013 [1]
  • Mart 2013 [1]
  • Februar 2013 [3]
  • Januar 2013 [3]
  • Avgust 2012 [1]
  • Jul 2012 [1]
  • April 2012 [1]
  • Februar 2012 [2]
  • Januar 2012 [5]
  • Decembar 2011 [4]
  • Novembar 2011 [6]
  • Oktobar 2011 [5]
  • Avgust 2011 [4]
  • Jul 2011 [3]
  • Jun 2011 [3]
  • Maj 2011 [1]
  • April 2011 [2]
  • Mart 2011 [1]
  • Februar 2011 [3]
  • Januar 2011 [4]
  • Decembar 2010 [3]
  • Novembar 2010 [2]
  • Oktobar 2010 [2]
  • Septembar 2010 [2]
  • Avgust 2010 [4]
  • Jun 2010 [3]
  • Maj 2010 [6]
  • April 2010 [6]
  • Mart 2010 [1]
  • Februar 2010 [8]
  • Januar 2010 [7]
  • Decembar 2009 [9]
  • Novembar 2009 [9]
  • Oktobar 2009 [7]
  • Septembar 2009 [5]
  • Avgust 2009 [10]
  • Jul 2009 [15]
  • Jun 2009 [13]
  • Maj 2009 [17]
  • April 2009 [17]
  • Mart 2009 [18]
  • Februar 2009 [17]
  • Januar 2009 [19]
  • Decembar 2008 [9]
  • Novembar 2008 [11]
  • Oktobar 2008 [7]
  • Septembar 2008 [8]
  • Avgust 2008 [13]
  • Jul 2008 [18]
  • Jun 2008 [15]
  • Maj 2008 [18]
  • April 2008 [18]
  • Mart 2008 [16]
  • Februar 2008 [14]
  • Januar 2008 [15]
  • Decembar 2007 [13]
  • Novembar 2007 [19]
  • Oktobar 2007 [19]
  • Septembar 2007 [21]
  • Avgust 2007 [8]
  • Jul 2007 [10]
Moji linkovi
Generalna
ne propuštam da posetim
Meni
  • Početna strana
  • Arhiva
  • Fascikle
  • Administracija
Sindikat
  • RSS 0.90
  • RSS 1.0
  • RSS 2.0
  • Atom
 
Copyright@2007. Reic's Place. All rights reserved. Powered by Lifetype.
Designed by Dieter Schneider, CssTemplateHeaven. Ported to Lifetype by Reic Wang.