Kuhinja i oko nje

Lepe reči i lepi zalogaji

« Jun 2025 »
Ne Po Ut Sr Če Pe Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Februar
02

STVAR SHVATANJA

Generalna | domacica | Februar 02, 2010,11:11

Ili trenutka.

Kad imate 17 godina pa Vam se neko obrati rečima:

- Znaš, dete moje...

Pogledate ga kao da te reči sadrže najgoru uvredu.

Jer, naravno, „popili ste svu pamet sveta"

Sa 27, malo zaškiljite na jedno oko, i na iste reči uzvratite osmehom i pomislite:

- Pa dobro, i jesam nečije dete.

U tridesetsedmoj glasno se nasmejete, pogledate svoj odraz u ogledalu i sami sebi udelite kompliment.

Kad kao prvu brojku dostignete četvorku, šeretski odvratite:

- Pa naravno da znam...

Sa 77 osetite se kao kralj i odgovorite:

- Na znam dete moje, još učim

A da se, bez obzira na uzrast osetite kao kralj, zasigurno će pomoći

 

KRALJEVSKE ŠTANGLICE

 

Potreban materijal

v margarin 200 gr

v šećer 200gr

v jaja 5 komada

v brašno 80 gr

v prah - šećer 200 gr + 100 gr

v orasi mleveni 200 gr+ 100 gr

v buter 100 gr

v mleko 50 gr

 

Način pripreme

Umutiti sneg od belanaca i u njega dodati 100 gr mlevenih oraha, margarin umućen sa kristal-šećerom i brašno. Staviti u četvrtast pleh i peći oko 10 minuta. Kada je polupečeno premazati žumancima umućenim sa 200 gr prah-šećera i vratiti u rernu da se dopeče na tihoj vatri.

Pečeno testo ohladiti pa premazati filom.

Za fil popariti 200 gr oraha sa mlekom pa dodati 100 gr butera umućenog sa 100 gr prah-šećera.Ostaviti da odstoji jedan dan, pa seći na štanglice.

Permalink | Komentari (36) | Trekbekovi (0)

Januar
27

JANUARSKA IDILA

grickalice za dokolicu | domacica | Januar 27, 2010,11:11

 

Permalink | Komentari (26) | Trekbekovi (0)

Januar
25

TRADICIJA I NAPREDAK

Generalna | domacica | Januar 25, 2010,11:11

Ili,malo priče na temu kako pripremiti slavu i preživeti.

*

Zaboravite da kupite alevu papriku, neophodan sastojak za glavno toplo predjelo.

Pošaljite ćerku da kupi.

Uz alevu papriku, koju ćete platiti, gratis dobijete malog psa koga je neko ostav
io na sred raskrsnice.

*

Donesite od rodjaka, prijatelja, poznanika... stolice jer broj gostiju daleko nadmašuje one koje imate.

Rasporedite ih po stanu da se možete saplesti na svakom drugom koraku.

*

Prelivajući pečenje obavezno se opecite, jer ste zaturili rukavicu za držanje vrućeg.

Ako vam je malo, posecite se prilikom seckanja.

Modricu na kolenu (od saplitanja na stolice) obložite sa malo crnog luka.

*

Mašini za sudove očitajte vakelu, jer je otpadanje prskalice vrlo ... u kritičnom momentu kad je puna osetljivog porcelana i stakliša.

Šporetu maznim glasom objasnite da se njegova bela boja jako lepo slaže sa crvenkasto-žuto-čokoladnim tufnama.

*

Zbog gostiju koji redovno kasne, sve što treba poslužiti toplo držite na toplom. Znači rerna i sve ringle na minimumu.

U isto vreme da bi ono što treba da bude hladno takvo i ostalo otvorite vrata od terase po kojoj šetaju mali pingvini.

U znak zahvalnosti dobićete ukočena ledja koja su u jako lepom odnosu sa nogama koje vam „otpadaju“, jer već tri dana sedenje samo sanjate.

*

U sudoperu nad kojom ste cedili žito obavezno ubacite malo providne samolepljive folije. To je najsigurniji način da se zabavite traženjem uzroka neoticanja vode.

*

J
aču polovinu, uparadjenu u belu košolju i sa svilenom kravatom, uposlite kao pomagača prilikom iznošenja posluženja.Posle slave moći ćete da uložite protest proizvodjačima sredstava za skidanje fleka.

*

Prvog dana ugostite najbližu rodbinu i kumove, kako nalaže tradicija.

Drugog dana prijatelje.

T
rećeg dana... Razvezite one pozajmljene stolice, operite sudove, podesite osmeh na „razvučeno oko glave" i zaboravite sve ovo gore.Jer će vam u mislima ostati samo rečenica jednog od gostiju: - Volim što poštuješ tradiciju pa sve što spremiš služiš samo tri puta, inače ne bih stigao ni do toplog predjela

KOLENICA U PŠENICI

Potreban materijal

v Dimljena kolenica 1 komad (oko 1.5 kg)

v Pšenica-belija 300 gr

v Crni luk 1 srednja glavica

v Praziluk 1 struk

v Šargarepa 300 gr

v Ulje 2 kašike

v Kajmak ( mileram ) 200 gr

Način pripreme

Obariti kolenicu i iseći na manju parčad
. Ostaviti oko 0.5 l vode u kojoj je barena.

Pšenicu obariti i ocediti.

Crni luk iseckati i propržiti na ulju. Kad postane staklast dodati iseckane praziluk i šargarepu.

Uz stalno mešanje dinstati desetak minuta pa dodati meso i pšenicu. Smanjiti temperaturu ringle na minimum i uz povremeno mešanje i dolivanje vode u kojoj se kuvala kolenica dinstati oko 2 sata.

Pre služenja umešati kajmak (mileram) i poslužiti toplo uz salatu po izboru.

Permalink | Komentari (36) | Trekbekovi (0)

Januar
14

POSTPRAZNIČNA

Generalna | domacica | Januar 14, 2010,11:11

Dan je imao polupane prozore.

Vetar je vitlao ulicom nemilosrdno šamarajući ostatke lišća na visokim hrastovima.Poledica se caklila kao kristalna čaša iz koje smo šampanjcem nazdravljali.

Magla je uz reku podvriskivala i obrise obala bajkovito bojila...

***

Prodjoše praznici...

Razvejali smo lepe želje kao šarene konfete, podelili osmehe -prskalice, lampionima lepih reči ukrasili svaki kutak u sobi nade...

***

Raskitili smo jelku.

Plastičnu vratili u orman.

Posečenu, prilično ćelavu, izneli do kontejnera.

Njenu srećniju sestru, sa busenom, izvadili iz saksije i posadili ispred kuće (svoje ili tudje, nebitno).

Blještave ukrase i zlatne lance spakovali u kutiju. Da prespavaju 350 dana.

Šuštavi celofan sa poklona koje smo nestrpljivo otpakivali postao je loptica za mače.

***

Želje su ostale.

Prikrivene , mirisom čežnje obojene...

U poseban kofer spakovane.

Uvek iste.

Neostvarive.

Ne zato što nismo dovoljno jako želeli.

Jednostavno, lepše je kad ostanu samo želje...

***

Pred nam su opet otvoreni putevi.

Umesto šljokicama, uglavnom kamenjem popločani.

Ako im se osmehnemo...?

Možda će svaki kamen, umesto da nas spotakne, dragulj pobede postati.

A ako smo jutro osmehom zasladili, dan će sigurno sa odobravanjem pozdraviti i

MARONI

Potreban materijal

Kesten pire 250 gr

Š
ećer-prah 100 gr

Lešnici 100 gr

Keks-mleveni 100 gr

Puter 100 gr + 1 kašika

Šećer-kristal 1 kašika

Čokolada 50 gr

Orasi 2 kašike mlevenih

N
ačin pripreme

Umutiti puter sa prah-šećerom, dodati kesten-pire, keks i propečene i samlevene lešnike. Ujednačiti masu i praviti polulopte prečnika oko 3 cm.Č

okoladu otopiti na tihoj vatri, dodati kašiku putera, kristal-šečer i 2 kašike vode. Kuvati pet minuta uz stalno mešanje.

Prohladiti i preliti kolače. Svaki delom posuti mlevenim orasima i ostaviti na hladnom najmanje 12 sati pre služenja.

Permalink | Komentari (25) | Trekbekovi (0)

Januar
11

NISAM HTELA...

Generalna | domacica | Januar 11, 2010,11:11

Ali, obećala sam pa obećanje ispunjavam.

Pita me nedavno prijateljica:

- Kako ti nikad ne pričaš o kuvanju, a stalno se vrzmaš po kuhinji i smišljaš kojekakve ludorije?Ubedjena da je pitanje retoričko, slegla sam ramenima i nastavila započetu priču o „španskim selima“, uz obećanje da ću jednom i na tu temu nešto prozboriti
.

Onaj samoispitivački crvić mi je svrdlao po glavi još jedno tri-četiri dana. I tu dočekao dane u kojima se za praznik po kuhinji šetkaju i oni koji inače u nju ulaze samo ako su žedni a nema u blizini nikog da im donese čašu vode.

Nedugo pre praznika drugarica me podsetila da za Novu godinu i Božić ne treba jesti ništa što leti, pa sam već pripremljeno pileće meso ostavila za drugu priliku.

Od večere koju sam spremala za Badnje veče ostalo pečurki.

Nekoliko belanaca, barenih naravno, podsećaše me da sam pravila majonez.

Teglice sa začinima uvek su pune i na dohvat ruke.

Našoj novoj koleginici Miri Kuglof obećah da ću smisliti nekio jelo koje će sjajno izgledati oblikovano uz pomoć modle za kuglof.

I sve ove namirnice mi skočiše u naručje, a onaj crvić reče:

- O kako će divno na stolu izgledati

PILETINA U ASPIKU

Potreban materijal

Pileće belo meso 400 gr

Šampinjoni 200 gr

Crni luk 1 manja glavica

Beli luk 1 čen

Peršun-list 2 kašike seckanog

So po ukusu

Biber po ukusu

Šargarepa 2 komada

Paškanat 1 komad

Belanca-barena 3-4 komada

Želatin 1 kesica ( 10gr )

Način pripreme

Meso, šargarepu i paškanat preliti sa 1.2 litra hladne vode, posoliti po ukusu i kuvati oko 1 sat od momenta kad provri. Izvaditi meso, odvojiti kosti i kožicu i iseći na kockice.

Kosti i kožicu vratiti u tečnost i kuvati još jedan sat. Procediti.

Pečurke iseckati i izdinstati sa seckanim lukom. Kad sva tečnost uvri pobiberiti i posoliti po ukusu pa izmešati sa mesom, seckanim belancima i peršunom.

Kalup staviti u zamrzivač na nekoliko minuta i napuniti pripremljenom smesom. Preliti prohladjenom tečnošću u koju je dodat želatin.

Ostaviti na hladnom dok se ne stegne. Poslužiti uz tost i kisele zimske salate.

P.S. ako se ne stegne, na dve kašike ulja propržiti 2 kašike pšeničnog griza, izručiti smesu i prokuvati. Začiniti kiselom pavlakom i poslužiti kao čorbu.

Permalink | Komentari (18) | Trekbekovi (0)

Januar
08

KROMPIR-FEST

Generalna | domacica | Januar 08, 2010,11:11

Snegovite zime uvek doživljavam kao poseban poklon.

Belina snega pročišćava misli, hladnoća štipka za obraze, zimzeleno rastinje odeva se u bajkovite belo-zelene haljine sa ponekim crvenim detaljčićem...

Nasmejana deca vuku sanke i prave Sneška, malo stariji ostavljaju slike u snegu i kradu prve poljupce, domaćini čiste sneg i dogovaraju se kod koga će popiti šumadijski čaj...

U velikom gradu kulturne manifestacije u velikim, dobro zagrejanim salama, greju srca zaljubljenika u umetnost, romantičari osluškuju priče pahuljica-balerina, klizači od pirueta prave novogodišnje čestitke...

A kad izadjete iz ove bajke...

Zakoračite u priču o krompiru.

Namirnica koju nije potrebno posebno predstavljati. Nezaobilazna kako na svakodnevnim tako i na prazničnim trpezama.

Lepo se slaže sa svim rodjacima povrćkama, tazbinom iz reda voćki, a i sa neprijateljima mesnog porekla nalazi zajednički jezik.

Od predjela do dezerta uvek nadje gde da se utakne. Kao nakit koristi sve moguće začine a u rukama veštih može postati i skulptura.

Ono što možda niste znali je da se, kad je umetnost u pitanju, presečeni krompir koristi za čišćenje uljanih slika. Vraća im sjaj a ne oštećuje.

U kuhinji, oni koji broje kalorije, znaju da ova namirnica puna skroba, loše utiče na liniju, pa ako ne možete da je se odreknete ostavite isečen krompir par sati u hladnoj vodi. Količina skroba će se znatno smanjiti.

A kad je u pitanju trpeza, možda Vam nedostaje baš recept da napravite

 

 

PAŠTETA OD KROMPIRA

Potreban materijal

Brašno meko 130 gr

Jaja 3 komada

Puter 80 gr (margarin 100gr)

So 1 kašičica

Krompir 500 gr

Pečurke 300 gr

Pšenični griz 3 kašike

Peršun list 1 vezica

Biber – beli 1 kašičica

Majčina dušica 0.5 kašičice

Kisela pavlaka 3 kašike

Crni luk 1 manja glavica

Beli luk 1 čen

 

Način pripreme

Umesite glatko testo od brašna, jednog žumanca 60 gr putera (80 gr margarina), malo soli i 2 – 3 kašike hladne vode.Ostavite testo u frižideru najmanje 2 časa pokriveno vlažnom salvetom.

Krompir očistite i obarite u posoljenoj vodi, ocedite i ispasirajte.

Pečurke očistite, iseckajte i prodinstajte na ostatku masnoće sa seckanim crnim i belim lukom. Začinite i prohladite.

Umutite čvrst sneg od belanaca, dodajte žumanca, ispasirani krompir, pečurke i pavlaku. Umešajte griz.

Testo razvijte u pravougaonu ploču i obložite pomašćen kalup.Stavite fil, poravnajte i previjte krajeve testa tako da fil sa svih strana bude zatvoren.Izbodite gornju koru na nekoliko mesta i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 1 čas.Poslužite uz sve vrste salata od zelenog povrća i mlečne proizvode.

Napomena: jedan deo pečurki možete zameniti seckanom šunkom( ako baš morate).

Permalink | Komentari (34) | Trekbekovi (0)

Januar
07

***

grickalice za dokolicu | domacica | Januar 07, 2010,00:00

 

 

 

Permalink | Komentari (16) | Trekbekovi (0)

Januar
02

KO ČEKA TAJ DOČEKA

Generalna | domacica | Januar 02, 2010,11:11

Ili možda ne?

Reših da ovu godinu, koja je tek u povoju, dočekam malo neuobičajeno.

Uz televizijski program.

U nadi da ću najbolje informacije naći baš na samom TV-kanalu, redovnim rekvizitima za jutro poslednjeg dana u godini ( krpe, četke, metle), dodadoh i daljinski.

I počeh od mile nam i drage nacionalne televizije.

One koja sebe naziva javnim informativnim servisom.

I traži od vas da joj privilegiju da budete informisani (na pravi način?) plaćate.

Uz jutarnje vesti iz dekorisanog studija, na kajronu plove sažete najvažnije informacije.

Citiram:

Tačno u ponoć stara godina će biti ispraćena a nova dočekana, kako u kafanama, hotelima i restoranima tako i na glavnim gradskim trgovima.

Zastadoh malo sa glancanjem.

Da li će Nova godina stići i do onih koji, poput mene, neće biti ni na jednom od pomenutih mesta?

Hoće li nas, poput izgubljenog prtljaga, tražiti ispunjavajući formulare, ili jednostavno odmahnuti rukom i pomisliti:

- Ma, nema veze, nije vredno truda.

Sudeći po kalendaru koji moj PC pokazuje danas je 02.01.2010.

Zaključak je jasan, obučena u kišnu kabanicu i gumene čizmice (sneg je valjda potrošila na drugom mestu), sasvim mlada Godina rasprostire ćilim novih dana.

Da po njemu koračamo brzo, polako, poskakujući, letuckajući... prema svojim (ili možda tudjim) željama.

A novi praznici su već vrlo blizu, pa oni koji bi da Badnje veče zaslade a da se mnogo u kuhinji ne umore, mogu spremiti

VIŠNJO MOJA, VIŠNJICE

Potreban materijal

Keks-mleveni (plazma, Avala, Zlatni Pek) 200 gr

Margarin 125 gr

Kakao-prah 2 kašike

Čokolada-crna 50 gr

Šećer-prah 125 gr

Višnje-očišćene 600 gr

Puding od vanile 2 kesice

Šećer-kristal 4 kašike

Sok od višanja 2 kašike

Maraskino liker 2 kašike

Način pripreme

Umutiti margarin sa prah-šećerom, dodati keks, kakao-prah, omekšalu čokoladu, sok i liker. Ujednačiti masu i njome obložiti okrugli kalup prečnika 24 cm. Ostaviti na hladnom da se stegne.

Puding od vanile sa kristal-šećerom skuvati u 400 gr vode, pa uz stalno mešanje dodati višnje. Kuvati pet minuta i ohladiti mešajući. Sipati na pripremljenu podlogu, poravnati vlažnim nožem i ostaviti na hladnom do služenja.

Permalink | Komentari (38) | Trekbekovi (0)

Decembar
30

NOVOGODIŠNJA

grickalice za dokolicu | domacica | Decembar 30, 2009,23:11

...stigosmo do samog kraja

sve bežeći od početka

k’o što beži jun od maja

kao subota od petka...

Permalink | Komentari (15) | Trekbekovi (0)

Decembar
25

PREDNOVOGODIŠNJI SLALOM

Generalna | domacica | Decembar 25, 2009,19:19

Gospodja Kasna Jesen, počastila nas je prošle nedelje belim ogrtačem, poznatim pod imenom sneg.

Beograd se radovao.

Naročito onaj njegov deo koji još uvek za kretanje koristi noge.

U noći izmedju sedamnaestog i osamnaestog decembra,
trotoari su bili puni nasmejanih prolaznika.

Neko se klizao, neko lovio pahuljice, neko pokušavao da pravi Snešku/a...

U isto vreme ulice su bile pune automobila, autobusa, kamiona.

U njima namrgodjena lica vozača, gundjanje na oveštalu temu – otkud sneg u decembru, poneka psovka, krivudanje i klizanje...

Nadležni za održavanje ulica ove godine nisu bili nepripremljeni. Prolazeći kroz 6 (slovima šest) gradskih opština, i to tri centralne, videsmo čak 2 (slovima dva) vozila sa raonicima za čišćenje snega i mlinom za posipanje solju.

Kalendarski početak zime dočekasmo u beloj bundici na temperaturi od -16 stepeni. Na prometnim ulicama bez leda i snega. U sporednim... bolje da ne kažem. Trotoari i parkinzi koji spadaju u nadležnost stanara ličili su na maketu Himalaja, pa samo oprobani skijaši/klizači i dobro uvežbani gradjani behu na ulicama.

Nadam se da ćemo na sledećoj zimskoj olimpijadi osvojiti pregršt zlatnih medalja.

Ali, lepo naše za kratko bejaše, pa nepunih nedelju dana kasnije, sneg bi zamenjen bljuzgavicom, hrpama vlažnog suvog lišća, potocima koji su tekli uz ivičnjake. S jednim jedinim razlogom – da oni vozači koji su bili besni na sneg mogu da isprskaju pešake koji su mu se radovali.

Ili je u pitanju neka globalna zavera.

Otopljenju se se obra
dovali i nadležni za brigu o zelenilu. Neočišćeno opalo lišće dobilo je društvo. Na scenu su stupile motorne testere nemilosrdno potkresujući drveće koje se usudilo da ima višak grana. Sad je taj višak uredno složen na travnjacima. Da li će biti uklonjen pre sledećeg snega, ne zna se. Ali, s obzirom da ima dosta hrastovih grana, možda neko iskoristi priliku i napravi badnjake.

Onima koji su slalom na ulicama zaobišli, pružila se prilika da vežbaju izmedju gondola po velikim samoposlugama.

Sudeći po broju kutija, dodatnih rafova, viljuškara koji ne stižu da dovuku palete sa proizvodima do odredišta... izgleda da jedino za praznike beogradjani jedu. Ili kupuju sve što im dodje pod ruku i okrzne vidno polje.

Dok nas decembar zasipa sitnom kišom, a temperatura skače do +18, možda ste pomislili da treba raspakovati majice sa kratkim rukavima i kupaće kostime.

U tom slučaju, doživljaj mediteranske klime možete dopuniti spremanjem

ŠTAPIĆI SA MASLINAMA

Potreban materijal

Brašno
-pšenično-višenamensko 4 ½ šolje Šećer-kristal 3 kašike

So 1 ½ kašičica

Margarin 50 gr

Kvasac 20 gr

Mlaka voda 1 ½ šolja

Masline (bez koščica) oko 100 gr

Ulje-maslinovo 2 kašike

Beli luk 2-3 čena

Način pripreme Izmrviti kvasac, pomešati sa šećerom i naliti mlakom vodom. Ostaviti da uskisne.

Brašno prosejati sa solju i dodati u uskisli kvasac. Mutiti mikserom (brzina 1) dok od testa ne počne da se formira lopta. Dodati omekšali margarin i ujednačiti masu.

Ostaviti na toplom oko 30-40 minuta da se testo udvostruči. Podeliti na 12 delova, razvući ih u pravougaonike veličine oko 12x5 cm i u sredinu staviti po nekoliko maslina.

Uviti kao rolat savijajući krajeve prema unutra i redjati u pleh obložen peki-papirom. Ostaviti na toplom još 30 minuta pa peći 12 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.V

ruće štapiće premazati mešavinom maslinovog  ulja i ispasiranog belog luka i vratiti u rernu na još 2-3 minuta.

Poslužiti toplo. (može i hladno, ako preostane)

Permalink | Komentari (20) | Trekbekovi (0)

Decembar
24

PRVI POLJUBAC

grickalice za dokolicu | domacica | Decembar 24, 2009,11:11

Permalink | Komentari (19) | Trekbekovi (0)

Decembar
21

KOLEKCIONARI

Generalna | domacica | Decembar 21, 2009,11:11

Ljudi kojima su pojedini predmeti toliko mili i dragi da su spremni da potragu za njima povedu i na kraj sveta.

Skupljati se može sve i svašta. Od bezvrednih sitnica kao što su zapušači sa tuba, čačkalice, salvete... do slika i skulptura velikih majstora.

Ponekad naletimo i na kolekcionare ljudi.

Talenti skupljaju obožavaoce, ispitivači javnog mnjenja uzorke iz ciljnih grupa, psiholozi neobične slučajeve...

Većina nas skuplja i pažljivo čuva lepe reči, osmehe i prijatelje. I sve je u najboljem redu dok neko od čoveka ne pomisli da je leptir pa ga prikači čiodom i počne lupom da ga proučava. Ne da proširi svoje znanje nego da utvrdi kako bi ga mogao promeniti.

Naravno, postoji i varijanta sa biljkama i herbarijumom.

Ni u njoj se nije prijatno naći.

Ispresovani izmedju dva lista papira uvenućete i postati samo još jedna stranica. Pročitana i zaboravljena.

Posebna podvrsta ovih kolekcionara su oni koji ljude koriste kao medalje ili ordenje. Okićeni zlatnim, srebrnim... kolajnama, najčešće govore:

- Poznajem ... prijatelj sam sa... jao, kako smo se X i ja smejali... da vidiš samo kako X ume...

Kolekcionarima recepata za jela od ribe danas je dan kad svoju kolekciju mogu proširiti spremajući

PASTRMKA SA BADEMOM I ŠKAMPIMA

Potreban materijal

Pastrmke 4 komada ( svaka po 200-250 gr)

Škampi
(oćišćeni) 200 gr

Badem 100 gr

Ulje 2 kašike

Limun 1 komad

Belo vino 100 gr

Peršun-list 1 veza

So po ukusu

Biber po ukusu

N
ačin pripreme

Badem popariti, oljuštiti i iseći na listiće. Škampe obariti u blago posoljenoj vodi i ocediti, peršun iseckati, limun iseći na kolutove.

Očišćene pastrmke posoliti i pobiberiti po ukusu i ostaviti oko 30 minuta na hladnom.Pliću šerpu premazati uljem i posuti polovinom pripremljenog badema.

Drugu polovinu badema izmešati sa peršunom i škampima pa ovom masom napuniti pastrmke. Staviti ribu u šerpu, prekriti ostatkom fila i kolutovima limuna i dinstati na tihoj vatri oko 30 minuta uz dolivanje belog vina.

Poslužiti toplo uz prilog od pirinča.

Permalink | Komentari (34) | Trekbekovi (0)

Decembar
18

STRPLJENJE

Generalna | domacica | Decembar 18, 2009,11:11

Osobina/veština koju je sve teže sresti.

Kad malo bolje razmisliim to i nije čudno.

Razapeti izmedju tranzicije, ekonomske krize, neuzvraćene ljubavi, nedostatka komunijacije, viška briga, trke u bolje sutra... zaboravili smo šta znači ona lepa izreka – Strpljen = Spašen.

Počeli smo sa supom koja se par sati kuva u loncu. Nastavili sa tom istom prebačenom u ekspres-lonac. Smanjili vreme pripreme na nekih 30-45 minuta. Onda je došla na red supa iz kesice. Gotova za desetak minuta. Ili još manje.

Naravno, sledeći korak je instant-supa. Promućkaš u toploj vodi i ispiješ na eks.

Slično je i sa mlekom.

Od onog tek pomuženog koje se puši iz vedrice i traje par sati (ako se krava/ovca/koza ne ritne i ne prospe ga) do tetra-paka u kome traje i do 60 dana...

Odmah do mleka je i hleb. I sve njegove varijacije zvane peciva.

O komunikaciji se može napisati poduži traktat. Ali
dovoljno je reći da smo od dozivanja sa brda na brdo preko glasnika, pisama, telegrafa, telefona stigli do interneta.

I onog što ovu priču čini vedrijom.

Supu ćemo preskočiti i zadržati se na doručku zvanom

KIKICE SA TROVREMENSKIM SAFTOM

PLETENICE

Potreban materijal

Brašno 7 šolja

Mleko 1 šolja

Voda ¾ šolje

Kvasac 20 gr

Š
ećer-kristal 6 kašika

So 1.5 kašičica

Puter 100 gr

susam ili mak u zrnu 2 kašike

Nač
in pripreme

Kvasac preliti mešavinom mleka i vode i ostaviti da uskisne. Dodati brašno izmešano sa solju i šećerom i mutiti dok se masa ne ujednači. Dodati omekšali puter, pa kad se od testa formira lopta ostaviti na toplom 45 minuta. Podeliti na 24 jednaka dela i praviti pletenice, redjati u pleh obložen peki-papirom i ostaviti još 30 minuta na toplom. Posuti susamom (makom) i peći u rerni zagrejanoj na 225 stepeni 15 minuta. Poslužiti uz

DOMAĆI MILK-ŠEJK

Potreban materijal ( za jednu osobu )

Jabuke 2 komada

Sladoled od vanile 1 šolja

Mleko 4-6 kašika

Med 1 kašika

Cimet po ukusu

Nekoliko višanja, kašičica mlevenog lešnika, 1/2 kašičice kokosovog brašna

Način pripreme

Jabuke oljuštiti, iseckati i zajedno sa mlekom, medom i cimetom staviti u blender. Kad se masa ujednači dodati sladoled, dobro izmešati i sipati u rashladjene čaše. Ukrasiti višnjama, lešnikom i kokosom i odmah poslužiti.

Permalink | Komentari (32) | Trekbekovi (0)

Decembar
17

TRAŽEĆI CRNI KONAC

Generalna | domacica | Decembar 17, 2009,11:11

Prednovogodišnja euforija posuta snegom na granama i bljuzgavicom-klizavicom na trotoarima povela me duž niza lokala u obližnjoj ulici.

Sem razgledanja onog što sigurno neću kupiti, jedina namera mi je bila da pronadjem crni konac i upotpunim usahle zalihe u priboru za šivenje.

Putešestvije započinjem od kafe-poslastičarnice. Lepo uredjene i pune primamljivih poslastica.

Preskačem.

Zlatara sa blindiranim vratima i izlogom koji svetluca srećom nema istaknute cene u izlogu tako da je padanje (u nesvest) moguće samo zbog klizavog trotoara.

Prodavnica za fancy bebe izmamila mi je osmeh kad mi je Deda-Mraz namignuo i mahnuo.

Zaobišla. Još mi ništa iz nje nije potrebno.

Jedan uz drugi dva lokala brze hrane. Pravi marketinški potez – ako Vam je preostalo para dok ste do njih stigli sigurno ste ogladneli.

Istanjen, da ne kažem sasvim prazan novčanik napuniće se u banci koja je sledeća u nizu.

Taman dovoljno da u apoteci koja sledi kupite nešto protiv glavobolje ili kremu za sunčanje (podrazumeva se da idete na skijanje, zar ne?).

Ako u prethodnoj banci niste imali dovoljno para na računu, odmah je tu, pored apoteke, i sledeća.

Reklamira se sloganom – Na pravom ste putu.

Pored nje je jedna od 358742 kockarnica-kladionica.

E, baš smo svetski nastrojeni.

Zaostatak iz prohujalih vremena je preko puta.

Dom zdravlja.

I da ne zaboravim, nadjoh i crni konac. U kineskoj prodavnici u blizini pijace. U kompletu sa još trideset jednim, raznih boja. Da mi se slaže sa kvalitetom boja na monitoru.

Ako je neko poželeo da se zasladi posle ovakve šetnje, a
ne posti, verovatno će se pridružiti mojoj dragoj Dženiti koja će svoje momke obradovati

TORTA DINASTIJA

Potreban materijal

jaja 10 komada

orasi 300 gr seckanih

brašno 3 kašike

prašak za pecivo pola kesice

puding od vanile 2 kesice

šećer-kristal 300 gr +4 kašike

mleko 0.5 l

šećer-prah 250 gr

puter 500 gr

čokolada 150 gr

 

Način pripreme

Za kore umutiti belanca sa 300 gr kristal-šećera, dodati brašno, seckane orahe i prašak za pecivo.Ispeći dve kore u četvrtastom plehu. Temperatura pečenja 180 stepeni, vreme oko 15 minuta.Za fil skuvati puding sa 4 kašike šećera i ohladiti mešajuć

i. Puter dobro umutiti pa dodati žumanca umućena sa prah-šećerom. Sve sjediniti pa podeliti na dva dela. Jedan deo ostaviti žut, a u drugi dodati omekšalu čokoladu.

Kore preseći na pola i filovati naizmenično žutim i braon filom. Ukrasiti po želji: šlagom, mlevenim orasima,itd… Poslužiti rashladjeno

Permalink | Komentari (30) | Trekbekovi (0)

Decembar
15

SINOĆ...

Generalna | domacica | Decembar 15, 2009,13:13

Od juče Snežna Kraljica Beograd poljupcima obasipa

Kroz razigrane pahulje-balerine jutro se nazire

Povedoh u šetnju moja sećanja...

Sjajna zvezda iskrice radosti po sobi prosipa

Maleni vozić prugom snova se zahuktava...

Ali i u stvarnost vraća.

Vreme je da se misli na današnji ručak.

Ili vežba pravljenje brzih poslastica.

PUNJENI KELJ

Potreban materijal

Kelj 1 glavica

Pirinač 125 gr

Paradajz-sok 200 gr

Začin od povrća 1 kašičica

Aleva paprika 1 kašičica

Beli luk 2 čena

Ulje 2 kašike

Prezle 2 kašike

Način pripreme

Obariti pirinač i kelj pa pažljivo izdubiti sredinu. Iseckati je i pomešati sa pirinčem.

Beli luk ispasirati i izmešati sa paradajz-sokom, začinom od povrća i alevom paprikom. Vatrostalni sud premazati uljem i posuti prezlom pa staviti kelj, napuniti mešavinom pirinča i preliti začinjenim paradajzom.

Staviti u hladnu rernu, podesiti temperaturu na 200 stepeni i peći oko 15 minuta od momenta kad rerna dostigne željenu temperaturu.

Poslužiti toplo uz ražani hleb.

P.S. u ne-posnoj varijanti pirinču se može dodati iseckana propžena slanina ili kuvano meso.

SNEŠKO BELIĆ NA TANJIRU

Potreban materijal

Jabuke

Kokosovo brašno

Vanilin-šećer

Limun – sok

Orasi

Med

Cimet

Način pripreme

Jabuke oljuštiti, izdubiti im sredinu i premazati sokom od limuna. Uvaljati ih u mešavinu kokosovog brašna i vanilin šećera.

Staviti na tanjir pa sredinu ispuniti mešavinom oraha, meda i cimeta.

Zagrejati 1 minut u mikrotalasnoj rerni i odmah poslužiti.

Permalink | Komentari (18) | Trekbekovi (0)

«Prethodni   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... 32 33 34  Sledeći»
Pretraži
Najnovije...
  • OBOJENO TRAŽENJEM
  • SLIKE...
  • ZAPIS DUŠE
  • SVE PRODJE...
  • KIKI, MIKI, RIKI
  • ZDRAVO
  • ĆUTANJE
  • IMA ŽIVOTA...
  • ZASEDANJE KRIZNOG ŠTABA
  • NA PLUS ČETRDESET
Kategorije
  • Generalna [341]
  • grickalice za dokolicu [141]
  • kulinarstvo [11]
  • domaći zadatak [12]
  • internet [2]
  • brojke i slova [0]
Arhiva
  • April 2013 [1]
  • Mart 2013 [1]
  • Februar 2013 [3]
  • Januar 2013 [3]
  • Avgust 2012 [1]
  • Jul 2012 [1]
  • April 2012 [1]
  • Februar 2012 [2]
  • Januar 2012 [5]
  • Decembar 2011 [4]
  • Novembar 2011 [6]
  • Oktobar 2011 [5]
  • Avgust 2011 [4]
  • Jul 2011 [3]
  • Jun 2011 [3]
  • Maj 2011 [1]
  • April 2011 [2]
  • Mart 2011 [1]
  • Februar 2011 [3]
  • Januar 2011 [4]
  • Decembar 2010 [3]
  • Novembar 2010 [2]
  • Oktobar 2010 [2]
  • Septembar 2010 [2]
  • Avgust 2010 [4]
  • Jun 2010 [3]
  • Maj 2010 [6]
  • April 2010 [6]
  • Mart 2010 [1]
  • Februar 2010 [8]
  • Januar 2010 [7]
  • Decembar 2009 [9]
  • Novembar 2009 [9]
  • Oktobar 2009 [7]
  • Septembar 2009 [5]
  • Avgust 2009 [10]
  • Jul 2009 [15]
  • Jun 2009 [13]
  • Maj 2009 [17]
  • April 2009 [17]
  • Mart 2009 [18]
  • Februar 2009 [17]
  • Januar 2009 [19]
  • Decembar 2008 [9]
  • Novembar 2008 [11]
  • Oktobar 2008 [7]
  • Septembar 2008 [8]
  • Avgust 2008 [13]
  • Jul 2008 [18]
  • Jun 2008 [15]
  • Maj 2008 [18]
  • April 2008 [18]
  • Mart 2008 [16]
  • Februar 2008 [14]
  • Januar 2008 [15]
  • Decembar 2007 [13]
  • Novembar 2007 [19]
  • Oktobar 2007 [19]
  • Septembar 2007 [21]
  • Avgust 2007 [8]
  • Jul 2007 [10]
Moji linkovi
Generalna
ne propuštam da posetim
Meni
  • Početna strana
  • Arhiva
  • Fascikle
  • Administracija
Sindikat
  • RSS 0.90
  • RSS 1.0
  • RSS 2.0
  • Atom
 
Copyright@2007. Reic's Place. All rights reserved. Powered by Lifetype.
Designed by Dieter Schneider, CssTemplateHeaven. Ported to Lifetype by Reic Wang.