Lepe reči i lepi zalogaji
Generalna | domacica | Jun 01, 2009,13:13
Poslednjeg dana maja ove godine
Putovasmo oblaci i ja
Kroz sveže zelene predele
Naše lepe Šumadije
Sretosmo prirodne kosilice
Koje mekani tepih ostaviše
I u tanjiru završiše kao uspomena na onih 500 godina
ELBASAN TAVA
Potreban materijal
Ovčije meso ( but ili plećka) 1.5 kg
Kiselo mleko ( optimalno ovčije) 400 gr
Jaja 3 komada
Peršun-list 1 veza
Beli luk 4 čena
Ulje 2 kašike
So po ukusu
Način pripreme
Isecite meso na manje komade, posolite i stavite u vatrostalnu ( keramičku) činiju sa uljem. Poklopite, stavite u hladnu rernu, podesite temperaturu na 175 stepeni i pecite oko dva sata od momenta kad rerna dostigne željenu temperaturu.Izvadite meso i odvojite 2 kašike soka od pečenja.
Umutite sneg od belanaca, dodajte jedno po jedno žumance, kiselo mleko, ispasiran beli luk i iseckan peršun. Na kraju dodajte dve kašike soka od pečenja i prelijte preko mesa.Vratite u rernu, pojačajte temperaturu na 220 stepeni i pecite desetak minuta.
Poslužite toplo uz prilog od krompira i sezonsku salatu.
Permalink | Komentari (22) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Maj 30, 2009,20:40
Zahvaljujem za inspirativnu fotografiju velemajstoru fotografije Vastagu.
Permalink | Komentari (19) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Maj 28, 2009,11:11
...koja bi mogla biti retorička, kad im ja ne bih našla odgovor.
- Izvinite komšinice, a je l’ vi tim rukama perete sudove?
- Ma ne, to mi je par za svečane izlaske!
*
- A što mlatiš rukama, ovde nema komaraca?!
- Znam, znam, ponela ja svoje!
*
- Kakva si ti to majka?
- Ona koja je preostala kad su bolje podelili onima koji nisu trčali za loptom!
*
- Znaš li na šta ličiš?- Naravno da znam. Zato i gledam tebe. Da se tešim!
*
Ovo što sledi nije pitanje već konstatacija
Tmurnom danu treba malo potpore.
U vidu mediteranskog ugodjaja koji se danas zove
GRČKA SALATA
Potreban materijal
v Zelena salata 1 glavica
v Paradajz 2 komada ( oko 250 gr)
v Krastavac 1 komad (oko 250 gr)
v Crne masline 250 gr
v Sir-feta 250 gr
v Beli luk 2 čena
v Bosiljak ½ kašičice
v Origano ½ kašičice
v Peršun-list 1 kašika seckanog
v Beli luk 2 čenav Ulje-maslinovo 2 kašike
v Ulje-suncokreta 1 kašika
v So po ukusu
Način pripreme
Ispasirati beli luk, dodati ostale začine i obe vrste ulja pa ovom mešavinom preliti sir isečen na kockice. Poklopiti i ostaviti na hladnom oko 2 sata.
Zelenu salatu iseći na šire rezance, paradajz na kriške a krastavac na kockice. Izmešati sa maslinama i sirom sa začinima. Dobro rashladiti i poslužiti kao laku večeru ili kao prilog uz sve vrste ribe i mesa.
Permalink | Komentari (36) | Trekbekovi (0)
domaći zadatak | domacica | Maj 26, 2009,11:11
Obećah da ću zadati novi domaći zadatak.
Sve u nadi da će biti ideja, razmišljah pomno.
Kako je kraj školske godine već sasvim blizu, a ideje se razbežale, pročeprkah po starim zadacima.
I nadjoh koješta.
Ili kako se cool kaže svašta nešto.
Većina zadataka je bila usmerena ka boljem upoznavanju blogera kroz pitanja koja su prepisana iz osnovnoškolskih leksikona.Ali, jedan je bio izuzetno zanimljiv.
Pa reših da ga postavim ponovo.
Zbog mnogih ljudi koji je uvek traže.
Nalaze ili ne nalaze.
Obilaze ili nesvesno zaobilaze.
U prvom krugu, pamtim, pisali su o njoj:
Večiti sanjarI naravno
Prozivka za novopridošle:
Jelenče
Nesanica
Grlica.
Od onih koji su ovde duže pozvala bih:
Phedredelaunay
Sanjarenja56
Mandrak72
Casper
AnaM
Poseban poziv bih uputila dvema osobama koje ovde nemaju svoje blogove, ali ostavljaju vrlo upečatljive komentare: Danici Mašić i Jovanu S.S. da svojim komentarima ulepšaju ove srećne majske dane.
Za one koji nemaju vremena da pregledaju linkove, tema je
SREĆA.
Kad završite domaći i objavite ga na svom blogu, pozovite još nekog.
Sreća sigurno spada u kategoriju „ kad je deliš uvećava se".
"Sreća je put, nikako krajnje odredište"
Permalink | Komentari (27) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Maj 25, 2009,11:11
Da ovaj vikend obeležim mojim trećim sedanjem za volan.
Ali, to je za neku drugu priču.
Jer, ovaj protekli je bio
Vikend za sva čula.
Pozdravih se s Beogradom i njegovim rekama
Spokoj uselih u dušu kraj jezera Duboki potok
Ogledalu šumovite obale i odblesaka Sunca na blago namreškanoj površini.
Čulo mirisa obradovah druženjem sa lažnim jasminom
Oči zaustavih na nestvarnoj lepoti vilinog konjica
Uši ispuni
Srce obradova kratka ali snažna osvežavajuća kiša.
E, sad dragi moji red je da i vi obradujete svoja čula
Dodira ( bez smejuljenja i podvriskivanja molim )
i ukusa ( ista upadica).
Stigli ste do početka drugog dela posta koji ovaj put ima naziv
SALATA KINESKI CVET
Potreban materijal
v Smrznuto povrće Kineski mix 1 kesa
v Pirinač 125 grv Kikiriki-blanširani 125 gr
v Limun-sok 2 kašičice
v Kisela pavlaka 100 gr
v Majonez 100 gr
v Paradajz 2 komada
v So po ukusu
v Začin kineski mix ½ kašičice
Način pripreme ObaritiSmrznuto povrće obariti prema uputstvu proizvodjača, ocediti i ohladiti.
Kikiriki iseckati i pomešati sa pavlakom, majonezom i kineskim začinom.
Izmešati povrće i pirinač, posoliti po ukusu i preliti pripremljenom mešavinom. Činiju obložiti kolutovima paradajza, sipati povrće i rashladiti najmanje 2 časa pre služenja.
Napomena: umesto visoko-kaloričnog preliva sa majonezom, salata se može začiniti sa dve kašike jabukovog sirćeta, 2 kašike suncokretovog ulja i kašikom seckanog peršuna.
Permalink | Komentari (38) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Maj 22, 2009,13:13
da Vas danas oslobodim mog prisustva.
Ali nekoliko dragih blogera čije postove pročitah
ne dozvoliše da istrajem u nameri.
P. S. Ne kukajte da ste gladni.
Prepoznajte se u tudjim rečima.
Usvojite koju god sliku hoćete...
Ali, poslednja je prvenstveno za Casper!
Permalink | Komentari (20) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Maj 21, 2009,13:13
Svadjale su se jutros.
Prvo tiho, nerasanjeno, razbarušeno.
Vijale se kao deca na igralištu.
Poskakivale u igri školica.
Sedele u ćošku kao po kazni.
Romorile su i žuborile.
Letele i ponirale.
Svežina jutra ih je razdvojila.
U pravom smeru otpravila.
Da ne stignu tamo gde ne treba.
Da ne pozlede...
Misli moje.
Iz srca iščupane.
Izvinjavalo se srce, opraštala pamet.
U haljinu gluposti i nerazumevanja se obukli.
Odmahivala glava, razmahale se ruke.
Srce zaćutalo.
Na skrovitom mestu još jedan ožiljak vidalo.
Biće lakše.Tešim se.
Kada?
Ne zna se...
Bori se!
Bar onim oružjem koje ti je uvek pri ruci.
Punim tanjirom.
KUPUSARA BEZ KUPUSA
Potreban materijal
Brašno-pšenično 600 gr
Margarin 250 gr
Surutka 300 gr
Jaja 3 komada
Kvasac 20 gr
Šećer-kristal 1 kašikaSo 1 kašičica
Ulje 3 kašike
Sir 250 gr
Susam 4 kašike
Način pripreme
Izmrviti kvasac, izmešati sa šećerom i naliti mlakom surutkom. Ostaviti na toplom oko 5 minuta, pa dodati brašno pomešano sa solju. Mutiti mikserom (brzina 2) i kad se masa ujednači dodati ulje. Izmesiti na radnoj ploči i podeliti na dva dela. Ostaviti da nadolazi 45 minuta.Margarin penasto umutiti sa žumancima, sir izdrobiti viljuškom.
Svaku jufku razvući u pravougaonu ploču veličine pleha ( optimalna veličina 30x38 cm), premazati polovinom pripremljenog margarina i posuti izdrobljenim sirom. Urolati i staviti u pleh da odstoji 30 minuta. Premazati umućenim belancem i posuti susamom.Rernu zagrejati na 220 stepeni, staviti pitu i peći 25 minuta.
Poslužiti toplo uz sve vrste mlečnih napitaka.
Permalink | Komentari (39) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Maj 20, 2009,17:17
Permalink | Komentari (20) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Maj 19, 2009,11:11
Kao lepa reč
Koja duši toplotu podari
Svežim snom oko oplemeni.
Radoznali i razigrani
Kao široki osmesi
Vedrinom srce ispune
Na zraku Sunca
I krilu plavog leptira
Zrnce uspomene doleti
I tiho, polako
Na trepavicama se ugnjezdi
Laku noć moja ljubavi...
Permalink | Komentari (35) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Maj 18, 2009,11:11
Imenica ženskog roda.
Namenski se koristi kao sprava za nerviranje/mučenje onih koji žele da promene težinu.U kuhinji se koristi da izmerite namirnice koje su neophodne za pripremu jela.
U astrologiji, da opiše osobe sklone preteranom razmišljanju i razvlačenju vremena do donošenja odluke. Opisana kao muški vazdušni znak.Naravno, postoji i kao pojam u lingvistici.
Da odmerite reči.
I po broju i po zvuku i po tajnom značenju.
Da onaj ko ih sluša/čita ne bude doveden u zabludu.
Zato i postoji ona izreka:
- Ispeci pa reci!
Kad završite sa rečima, odmerite i još ponešto da napravite
Ispeci pa pojedi.
LANGOŠ
Potreban materijal
Brašno-belo pšenično 300 gr
Kvasac 20 gr
So ¼ kašičice
Šećer 1 kašičica
Mlaka voda 250 gr
Ulje 1 kašika
Vinsko sirće 3 kašike
Beli luk 3-4 čena
Ulje za prženje 6 kašičica
Način pripreme
Izmrvite kvasac, dodajte šećer i prelijte mlakom vodom. Ostavite na toplom 5 minuta pa polako sipajte brašno pomešano sa solju i mešajte dok se masa ne ujednači ( oko 2 minuta mikserom brzina 2 ili 5 minuta varjačom ). Ostavite testo na toplom 30 minuta.
Iseckajte beli luk i prelijte vinskim sirćetom.
Podelite testo na 6 – 8 delova i svaki deo rastanjite u ploču veličine tiganja (preporučljivo 22-24 cm).Zagrejte tiganj, sipajte kašičicu ulja i pržite testo po 2 minuta sa svake strane. Tople langoše premazujte mešavinom sirćeta i slažite jedan na drugi.
Služite toplo uz paradajz sok ili sezonsku salatu.
Permalink | Komentari (41) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Maj 15, 2009,00:00
Divan dan, divan dan
Našoj
rodjendan.
Zdravlje, osmeh, puteve široke i cvećem posute
šaljem putem jedne blistave komete.
Da bude sladje
VOĆNA TORTA SA KARAMEL KREMOM
Potreban materijal
Puter 125 gr+125 gr
Voda 1 dl
So 1 prstohvat
Jaja 1 komad
Voće po izboru 1 kg
Mleko ½ l
Šećer kristal 250 gr
Slatka pavlaka 250gr
Šećer prah 2-4 kašike
Med 4 kašike
Način pripreme
U dublji sud sipati prosejano brašno, dodati so, žumance, vodu i 125 gr hladnog putera isečenog na listiće. Mutiti mikserom (brzina 2) dok se ne dobije homogena masa- oko 5 minuta. Staviti testo u frižider da odstoji najmanje pola sata.
Pravougaoni pleh premazati sa malo putera i obložiti papirom za pečenje. Razviti testo u pravougaonu ploču debljine 0.5 cm i staviti u pleh. Sredinu testa prekriti papirom za pečenje. Da bi testo zadržalo formu pleha srednji deo posuti krupnim pasuljem.Rernu zagrejati na 180 stepeni i peći testo 15 minuta. Odstraniti pasulj i gornji papir i prekriti testo pripremljenim voćem. Vratiti u rernu i peći još 5 minuta. Prohladiti.
Napomena: ukoliko se koristi voće tipa višanja, ocediti sok pre stavljanja.
Mleko sa šećerom kuvati na laganoj vatri dok ne počne da se zgušnjava, pa dodati med.Prohladiti, dodati umućen puter i preliti preko torte.
Napraviti šlag i ukrasiti tortu.
Služiti tek posle najmanje 24 sata.
Permalink | Komentari (10) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Maj 14, 2009,11:11
Tamno nebo, tamno more.
Zvezde iskričavo cupkaju po površini.
Šum talasa i vetra u palminom lišću peva uspavanku.
Miris vanile i kokosa ispunjava dlanove.
Srebrni osmesi, kao velike ladje, po prostranstvu plove.
Toplota se širi.
Izmaglica miluje trepavice.
Daleki zvuk aviona najavljuje nečiji dolazak.
Budim se.
Mirisi i izmaglica ostaju.
Ništa mi nije jasno.
Ja večerah sladoled i kolače, a moja sušilica odtutnjala bajku.
Zalaufala tajmer pa okrenula šest krugova umesto jednog.
Izgleda da ipak ima neka tajna veza izmedju ljudi i njihovih aparata.
Kao što postoji i veza izmedju nedelje i ponedeljka.
Nedeljom se roštilja, a ponedeljkom se pravi
PREVRNUTI PAPRIKAŠ
Potreban materijal
Ostaci mesa sa roštilja
Mladi luk 1 veza
Beli luk 2 čena
Barena slanina 100 gr
Paradajz-sok 200 gr (kečap 100 gr)
Crno vino 100 gr
Ljuta paprika 1 komad (nije obavezno)
Aleva paprika 1 kašičica
Način pripremeIseckati slaninu, mladi luk i beli luk i staviti na ugrejan tiganj. Uz stalno mešanje pržiti nekoliko minuta pa dodati paradajz-sok (kečap razrediti sa 100 gr vode), poklopiti, smanjiti temperaturu ringle i kuvati desetak minuta. Dodati crno vino,ljutu papriku i alevu papriku, ponovo poklopiti i kuvati još desetak minuta.Meso
ispečeno na roštilju iseći na manje komade, po potrebi odstraniti kosti i staviti u pripremljeni sos. Poklopiti, i ostaviti da se krčka još desetak minuta.P. S. nemojte me pitati zašto se zove prevrnuti. Toga sam se prvo setila.
Permalink | Komentari (52) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Maj 12, 2009,11:11
Permalink | Komentari (32) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Maj 11, 2009,11:11
Putem, osunčanim
Počeo.
Praćen ustalasanim žitom
Mirisom bagrema
Raskošću zove
Na Kraljevski breg doveo
Kroz cvetnu aleju ispratio
Pozdravom duge
I slatkišem se završio.
KOLAČ PET DUŠA
Potreban materijal
Piškote 105 gr
Badem 105 gr
Suve kajsije 105 gr
Banane 105 gr
Šećer-prah 105 grBelance 1 komad
Vanilin šećer 1 kesica
Limun-sok 3 kašike
Čokoladne mrvice 5 kašika
Način pripremeBadem popariti, oljuštiti, prosušiti i samleti. Piškote samleti, suve kajsije iseckati.
Bananu izgnječiti, preliti sokom od limuna i umutiti sa prah šećerom pomešanim sa vanilinom.
Dodati piškote, badem, kajsije i lagano umućeno belance. Ujednačiti masu pa formirati valjak prečnika oko 3 cm, posuti čokoladnim mrvicama i prosušiti jedan dan.
Permalink | Komentari (26) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Maj 08, 2009,11:11
Po bon-tonu, trebalo bi obrnuto, ali...
Sve je počelo od bele...
Mačke, ne krpe.I crnih pantalona.
Koje obe volimo.
Ja da obučem a mačka da se pomazi sa nogavicama. Četkanje i 15 minuta zakašnjenja.Nisam ja kriva, mačka je.
U slast popijena kafica uz prijatno ćaskanje i kretosmo po treću drugaricu.
Isparkiravanje perfektno obavljeno ( Novi Beograd ima jako široke parkinge).
- Ti znaš gde je Žikina ulica?
- Znam, ali nije Žikina nego Lazina
- Da se ja vratim po cedulju na kojoj sam zapisala?
- Ma, ne, pitaćemo telefonom!
- Ma da se ja vratim...
I ode.
Ja ostafljena u kolima na sred parkinga.
Vraća se.
Sa ceduljicom na kojoj su precizna uputstva.
Ulica se zove Mikina!
Još 15 minuta prikačismo zakašnjenju.
Kretosmo.
Ne po uputstvima sa cedulje, već po našoj pameti.- Da li da ovde skrenem desno?
- Ne, još!
- A sada?
- Ne!
- Misliš li da treba sada?
- Ne!
Vidi drugarica da sam nešto anti-protivno raspoložena, pa skrete po svojoj volji.
Da upita nekog pozitivnijeg.
Još malo zakašnjenja.
U medjuvremenu, treća drugarica šalje poruke, čeka, odlazi na pumpu...
Sve u nadi da će čekanju doći kraj, postaje crvenija.
Ali nas dočeka sa osmehom, preuze ulogu GPSa...
Uz pravilno vodjstvo, ostatak puta je protekao glatko.
Ako zanemarimo sve rupe, rupčage, kamenčiće i ostale budalaštine koje je neko, iz čiste pakosti, postavio na putu.Na cilju je bilo divno.
Ljubazni domaćini, puna trpeza, lagana konverzacija...
Jedino nikako da shvatim zašto nemaju kapiju nego neki jako širok otvor za ulazak u dvorište.
P.S. A sad, dijetalci napred, ostali kako hoćete.
CRVENO – BELA SALATA
Potreban materijal
Paradajz 3 komada
Pirinač 125 grKrastavac 1 komad
Jogurt 125 gr
Mladi beli luk 2 struka
Origano ½ kašičice
Peršun-list 1 kašika seckanog
Maslinovo ulje 1 kašika
So po ukusu
Način pripremeObariti pirinač u 375 gr blago posoljene vode, ocediti i prohladiti.Mladi luk iseckati i izmešati sa jogurtom, peršunom, origanom i maslinovim uljem.
Paradajz i krastavac iseći na kolutove.
U činiju staviti polovinu pirinča, prekriti kolutovima krastavaca, preliti polovinom dresinga, staviti ostatak pirinča i prekriti kolutovima paradajza. Preliti ostatkom dresinga i ostaviti poklopljeno oko 1 čas pre služenja.
Permalink | Komentari (32) | Trekbekovi (0)