Kuhinja i oko nje

Lepe reči i lepi zalogaji

« Jun 2025 »
Ne Po Ut Sr Če Pe Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Jun
01

31.05.2009

Generalna | domacica | Jun 01, 2009,13:13

Poslednjeg dana maja ove godine

Putovasmo oblaci i ja

Kroz sveže zelene predele

Naše lepe Šumadije

Sretosmo prirodne kosilice

Koje mekani tepih ostaviše

I u tanjiru završiše kao uspomena na onih 500 godina

ELBASAN TAVA

Potreban materijal

Ovčije meso ( but ili plećka) 1.5 kg

Kiselo mleko ( optimalno ovčije) 400 gr

Jaja 3 komada

 Peršun-list 1 veza

Beli luk 4 čena

Ulje 2 kašike

So po ukusu

Način pripreme

Isecite meso na manje komade, posolite i stavite u vatrostalnu ( keramičku) činiju sa uljem. Poklopite, stavite u hladnu rernu, podesite temperaturu na 175 stepeni i pecite oko dva sata od momenta kad rerna dostigne željenu temperaturu.

Izvadite meso i odvojite 2 kašike soka od pečenja.

Umutite sneg od belanaca, dodajte jedno po jedno žumance, kiselo mleko, ispasiran beli luk i iseckan peršun. Na kraju dodajte dve kašike soka od pečenja i prelijte preko mesa.

Vratite u rernu, pojačajte temperaturu na 220 stepeni i pecite desetak minuta.

Poslužite toplo uz prilog od krompira i sezonsku salatu.

 

Permalink | Komentari (22) | Trekbekovi (0)

Maj
30

PORUKA

grickalice za dokolicu | domacica | Maj 30, 2009,20:40

Zahvaljujem za inspirativnu fotografiju velemajstoru fotografije Vastagu.

Permalink | Komentari (19) | Trekbekovi (0)

Maj
28

PITANJA...

Generalna | domacica | Maj 28, 2009,11:11

...koja bi mogla biti retorička, kad im ja ne bih našla odgovor.

- Izvinite komšinice, a je l’ vi tim rukama perete sudove?

- Ma ne, to mi je par za svečane izlaske!

*

- A što mlatiš rukama, ovde nema komaraca?!

- Znam, znam, ponela ja svoje!

*

- Kakva si ti to majka?

- Ona koja je preostala kad su bolje podelili onima koji nisu trčali za loptom!

*

- Z
naš li na šta ličiš?

- Naravno da znam. Zato i gledam tebe. Da se tešim!

*

Ovo što sledi nije pitanje već konstatacija

Tmurnom danu treba malo potpore.

U vidu mediteranskog ugodjaja koji se danas zove

GRČKA SALATA

Potreban materijal

v Zelena salata 1 glavica

v Paradajz 2 komada ( oko 250 gr)

v Krastavac 1 komad (oko 250 gr)

v Crne masline 250 gr

v Sir-feta 250 gr

v Beli luk 2 čena

v Bosiljak ½ kašičice

v Origano ½ kašičice

v Peršun-list 1 kašika seckanog

v
Beli luk 2 čena

v Ulje-maslinovo 2 kašike

v Ulje-suncokreta 1 kašika

v So po ukusu

Način pripreme

Ispasirati beli luk, dodati ostale začine i obe vrste ulja pa ovom mešavinom preliti sir isečen na kockice. Poklopiti i ostaviti na hladnom oko 2 sata.

Zelenu salatu iseći na šire rezance, paradajz na kriške a krastavac na kockice. Izmešati sa maslinama i sirom sa začinima. Dobro rashladiti i poslužiti kao laku večeru ili kao prilog uz sve vrste ribe i mesa.

Permalink | Komentari (36) | Trekbekovi (0)

Maj
26

TEMA JE...

domaći zadatak | domacica | Maj 26, 2009,11:11

Obećah da ću zadati novi domaći zadatak.

Sve u nadi da će biti ideja, razmišljah pomno.

Kako je kraj školske godine već sasvim blizu, a ideje se razbežale, pročeprkah po starim zadacima.

I nadjoh koješta.

Ili kako se cool kaže svašta nešto.

V
ećina zadataka je bila usmerena ka boljem upoznavanju blogera kroz pitanja koja su prepisana iz osnovnoškolskih leksikona.

Ali, jedan je bio izuzetno zanimljiv.

Pa reših da ga postavim ponovo.

Zbog mnogih ljudi koji je uvek traže.

Nalaze ili ne nalaze.

Obilaze ili nesvesno zaobilaze.

U prvom krugu, pamtim, pisali su o njoj:

Mezimče

Leptirić

Večiti sanjar

I naravno

Mirodjija.

Prozivka za novopridošle:

Jelenče

Nesanica

Grlica.

Od onih koji su ovde duže pozvala bih:

Phedredelaunay

Sanjarenja56

Mandrak72

Casper

AnaM

Poseban poziv bih uputila dvema osobama koje ovde nemaju svoje blogove, ali ostavljaju vrlo upečatljive komentare: Danici Mašić i Jovanu S.S. da svojim komentarima ulepšaju ove srećne majske dane.

Za one koji nemaju vremena da pregledaju linkove, tema je

SREĆA.

Kad završite domaći i objavite ga na svom blogu, pozovite još nekog.

Sreća sigurno spada u kategoriju „ kad je deliš uvećava se".

"Sreća je put, nikako krajnje odredište"

Permalink | Komentari (27) | Trekbekovi (0)

Maj
25

ZAMALO...

Generalna | domacica | Maj 25, 2009,11:11

Da ovaj vikend obeležim mojim trećim sedanjem za volan.

Ali, to je za neku drugu priču.

Jer, ovaj protekli je bio

Vikend za sva čula.

Pozdravih se s Beogradom i njegovim rekama

Spokoj uselih u dušu kraj jezera Duboki potok

Ogledalu šumovite obale i odblesaka Sunca na blago namreškanoj površini.

Čulo mirisa obradovah druženjem sa lažnim jasminom

Oči zaustavih na nestvarnoj lepoti vilinog konjica

Uši ispuni

Srce obradova kratka ali snažna osvežavajuća kiša.

E, sad dragi moji red je da i vi obradujete svoja čula

Dodira ( bez smejuljenja i podvriskivanja molim )

i ukusa ( ista upadica).

Stigli ste do početka drugog dela posta koji ovaj put ima naziv

SALATA KINESKI CVET

Potreban materijal

v Smrznuto povrće Kineski mix 1 kesa

v Pirinač 125 gr

v Kikiriki-blanširani 125 gr

v Limun-sok 2 kašičice

v Kisela pavlaka 100 gr

v Majonez 100 gr

v Paradajz 2 komada

v So po ukusu

v Začin kineski mix ½ kašičice

Način pripreme Obariti
pirinač u 375gr vode kojoj je dodata 1 kašičica soka od limuna. Ocediti i ohladiti.

Smrznuto povrće obariti prema uputstvu proizvodjača, ocediti i ohladiti.

Kikiriki iseckati i pomešati sa pavlakom, majonezom i kineskim začinom.

Izmešati povrće i pirinač, posoliti po ukusu i preliti pripremljenom mešavinom. Činiju obložiti kolutovima paradajza, sipati povrće i rashladiti najmanje 2 časa pre služenja.

Napomena: umesto visoko-kaloričnog preliva sa majonezom, salata se može začiniti sa dve kašike jabukovog sirćeta, 2 kašike suncokretovog ulja i kašikom seckanog peršuna.

Permalink | Komentari (38) | Trekbekovi (0)

Maj
22

HTELA SAM...

grickalice za dokolicu | domacica | Maj 22, 2009,13:13

da Vas danas oslobodim mog prisustva.

Ali nekoliko dragih blogera čije postove pročitah

ne dozvoliše da istrajem u nameri.

P. S. Ne kukajte  da ste gladni.

       Prepoznajte se u tudjim rečima.

       Usvojite koju god sliku hoćete...

       Ali, poslednja je prvenstveno za Casper!

Permalink | Komentari (20) | Trekbekovi (0)

Maj
21

KUPUSARA

Generalna | domacica | Maj 21, 2009,13:13

Svadjale su se jutros.

Prvo tiho, nerasanjeno, razbarušeno.

Vijale se kao deca na igralištu.

Poskakivale u igri školica.

Sedele u ćošku kao po kazni.

Romorile su i žuborile.

Letele i ponirale.

Svežina jutra ih je razdvojila.

U pravom smeru otpravila.

Da ne stignu tamo gde ne treba.

Da ne pozlede...

Misli moje.

Iz srca iščupane.

Izvinjavalo se srce, opraštala pamet.

U haljinu gluposti i nerazumevanja se obukli.

Odmahivala glava, razmahale se ruke.

Srce zaćutalo.

Na skrovitom mestu još jedan ožiljak vidalo.

B
iće lakše.

Tešim se.

Kada?

Ne zna se...

Bori se!

Bar onim oružjem koje ti je uvek pri ruci.

Punim tanjirom.

KUPUSARA BEZ KUPUSA

Potreban materijal

Brašno-pšenično 600 gr

Margarin 250 gr

Surutka 300 gr

Jaja 3 komada

Kvasac 20 gr

Š
ećer-kristal 1 kašika

So 1 kašičica

Ulje 3 kašike

Sir 250 gr

Susam 4 kašike

Način pripreme

Izmrviti kvasac, izmešati sa šećerom i naliti mlakom surutkom. Ostaviti na toplom oko 5 minuta, pa dodati brašno pomešano sa solju. Mutiti mikserom (brzina 2) i kad se masa ujednači dodati ulje. Izmesiti na radnoj ploči i podeliti na dva dela. Ostaviti da nadolazi 45 minuta.

Margarin penasto umutiti sa žumancima, sir izdrobiti viljuškom.

Svaku
jufku razvući u pravougaonu ploču veličine pleha ( optimalna veličina 30x38 cm), premazati polovinom pripremljenog margarina i posuti izdrobljenim sirom. Urolati i staviti u pleh da odstoji 30 minuta. Premazati umućenim belancem i posuti susamom.

Rernu zagrejati na 220 stepeni, staviti pitu i peći 25 minuta.

Poslužiti toplo uz sve vrste mlečnih napitaka.

Permalink | Komentari (39) | Trekbekovi (0)

Maj
20

INSPIRISANO...

grickalice za dokolicu | domacica | Maj 20, 2009,17:17

Slikom sa Photobloga

 

Permalink | Komentari (20) | Trekbekovi (0)

Maj
19

MOJE PUTOVANJE

grickalice za dokolicu | domacica | Maj 19, 2009,11:11

Kao lepa reč

Koja duši toplotu podari

Svežim snom oko oplemeni.

Radoznali i razigrani

Kao široki osmesi

Vedrinom srce ispune

Na zraku Sunca

I krilu plavog leptira

Zrnce uspomene doleti

I tiho, polako

Na trepavicama se ugnjezdi

Laku noć moja ljubavi...

Permalink | Komentari (35) | Trekbekovi (0)

Maj
18

VAGA

Generalna | domacica | Maj 18, 2009,11:11

Imenica ženskog roda.

Namenski se koristi kao sprava za nerviranje/mučenje onih koji žele da promene težinu.

U kuhinji se koristi da izmerite namirnice koje su neophodne za pripremu jela.

U astrologiji,
da opiše osobe sklone preteranom razmišljanju i razvlačenju vremena do donošenja odluke. Opisana kao muški vazdušni znak.

Naravno, postoji i kao pojam u lingvistici.

Da odmerite reči.

I po broju i po zvuku i po tajnom značenju.

Da onaj ko ih sluša/čita ne bude doveden u zabludu.

Zato i postoji ona izreka:

- Ispeci pa reci!

Ako vam je povremeno jezik brži od pameti (
meni jeste što i nije tako čudno – em prirodna plavuša em domaćica), zastanite na tren, udahnite duboko i pravilno izvagajte reči.

Kad završite sa rečima, odmerite i još ponešto da napravite

Ispeci pa pojedi.

 

LANGOŠ

Potreban materijal

Brašno-belo pšenično 300 gr

Kvasac 20 gr

So ¼ kašičice

Šećer 1 kašičica

Mlaka voda 250 gr

Ulje 1 kašika

Vinsko sirće 3 kašike

Beli luk 3-4 čena

Ulje za prženje 6 kašičica

Način pripreme

Izmrvite kvasac, dodajte šećer i prelijte mlakom vodom. Ostavite na toplom 5 minuta pa polako sipajte brašno pomešano sa solju i mešajte dok se masa ne ujednači ( oko 2 minuta mikserom brzina 2 ili 5 minuta varjačom ). Ostavite testo na toplom 30 minuta.

Iseckajte beli luk i prelijte vinskim sirćetom.

Podelite testo na 6 – 8 delova i svaki deo rastanjite u ploču veličine tiganja (preporučljivo 22-24 cm).

Zagrejte tiganj, sipajte kašičicu ulja i pržite testo po 2 minuta sa svake strane. Tople langoše premazujte mešavinom sirćeta i slažite jedan na drugi.

Služite toplo uz paradajz sok ili sezonsku salatu.

 

Permalink | Komentari (41) | Trekbekovi (0)

Maj
15

DANAS NAM JE

Generalna | domacica | Maj 15, 2009,00:00

Divan dan, divan dan

Našoj

rodjendan.

Zdravlje, osmeh, puteve široke i cvećem posute

šaljem putem jedne blistave komete.

Da bude sladje

VOĆNA TORTA SA KARAMEL KREMOM

Potreban materijal

Brašno 250 gr

Puter 125 gr+125 gr

Voda 1 dl

So 1 prstohvat

Jaja 1 komad

Voće po izboru 1 kg

Mleko ½ l

Šećer kristal 250 gr

Slatka pavlaka 250gr

Šećer prah 2-4 kašike

Med 4 kašike

Način pripreme

U dublji sud sipati prosejano brašno, dodati so, žumance, vodu i 125 gr hladnog putera isečenog na listiće. Mutiti mikserom (brzina 2) dok se ne dobije homogena masa- oko 5 minuta. Staviti testo u frižider da odstoji najmanje pola sata.

Pravougaoni pleh premazati sa malo putera i obložiti papirom za pečenje. Razviti testo u pravougaonu ploču debljine 0.5 cm i staviti u pleh. Sredinu testa prekriti papirom za pečenje. Da bi testo zadržalo formu pleha srednji deo posuti krupnim pasuljem.

Rernu zagrejati na 180 stepeni i peći testo 15 minuta. Odstraniti pasulj i gornji papir i prekriti testo pripremljenim voćem. Vratiti u rernu i peći još 5 minuta. Prohladiti.

Napomena: ukoliko se koristi voće tipa višanja, ocediti sok pre stavljanja.

Mleko sa šećerom kuvati na laganoj vatri dok ne počne da se zgušnjava, pa dodati med.

Prohladiti, dodati umućen puter i preliti preko torte.

Napraviti šlag i ukrasiti tortu.

Služiti tek posle najmanje 24 sata.

Permalink | Komentari (10) | Trekbekovi (0)

Maj
14

TROPSKA NOĆ

Generalna | domacica | Maj 14, 2009,11:11

Tamno nebo, tamno more.

Zvezde iskričavo cupkaju po površini.

Šum talasa i vetra u palminom lišću peva uspavanku.

Miris vanile i kokosa ispunjava dlanove.

Srebrni osmesi, kao velike ladje, po prostranstvu plove.

Toplota se širi.

Izmaglica miluje trepavice.

Daleki zvuk aviona najavljuje nečiji dolazak.

Budim se.

Mirisi i izmaglica ostaju.

Ništa mi nije jasno.

Ja večerah sladoled i kolače, a moja sušilica odtutnjala bajku.

Zalaufala tajmer pa okrenula šest krugova umesto jednog.

Izgleda da ipak ima neka tajna veza izmedju ljudi i njihovih aparata.

Kao što postoji i veza izmedju nedelje i ponedeljka.

Nedeljom se roštilja, a ponedeljkom se pravi

PREVRNUTI PAPRIKAŠ

Potreban materijal

Ostaci mesa sa roštilja

Mladi luk 1 veza

Beli luk 2 čena

Barena slanina 100 gr

Paradajz-sok 200 gr (kečap 100 gr)

Crno vino 100 gr

Ljuta paprika 1 komad (nije obavezno)

Aleva paprika 1 kašičica

Način pripreme

Iseckati slaninu, mladi luk i beli luk i staviti na ugrejan tiganj. Uz stalno mešanje pržiti nekoliko minuta pa dodati paradajz-sok (kečap razrediti sa 100 gr vode), poklopiti, smanjiti temperaturu ringle i kuvati desetak minuta. Dodati crno vino,ljutu papriku i alevu papriku, ponovo poklopiti i kuvati još desetak minuta.Meso

ispečeno na roštilju iseći na manje komade, po potrebi odstraniti kosti i staviti u pripremljeni sos. Poklopiti, i ostaviti da se krčka još desetak minuta.

P. S. nemojte me pitati zašto se zove prevrnuti. Toga sam se prvo setila.

Permalink | Komentari (52) | Trekbekovi (0)

Maj
12

NADJOH TE

grickalice za dokolicu | domacica | Maj 12, 2009,11:11

 

Zahvaljujem GKojadinoviću za inspirativnu sliku.

Permalink | Komentari (32) | Trekbekovi (0)

Maj
11

MAJSKI DAN

Generalna | domacica | Maj 11, 2009,11:11

Putem, osunčanim

Počeo.

Praćen ustalasanim žitom

Mirisom bagrema

Raskošću zove

Na Kraljevski breg doveo

Kroz cvetnu aleju ispratio

Pozdravom duge

I slatkišem se završio.

KOLAČ PET DUŠA

Potreban materijal

Piškote 105 gr

Badem 105 gr

Suve kajsije 105 gr

Banane 105 gr

Š
ećer-prah 105 gr

Belance 1 komad

Vanilin šećer 1 kesica

Limun-sok 3 kašike

Čokoladne mrvice 5 kašika

Način pripreme

Badem popariti, oljuštiti, prosušiti i samleti. Piškote samleti, suve kajsije iseckati.

Bananu izgnječiti, preliti sokom od limuna i umutiti sa prah šećerom pomešanim sa vanilinom.

Dodati piškote, badem, kajsije i lagano umućeno belance. Ujednačiti masu pa formirati valjak prečnika oko 3 cm, posuti čokoladnim mrvicama i prosušiti jedan dan.

Permalink | Komentari (26) | Trekbekovi (0)

Maj
08

BELA KRPA I CRVENA PAPRIKA

Generalna | domacica | Maj 08, 2009,11:11

Po bon-tonu, trebalo bi obrnuto, ali...

Sve je počelo od bele...

Mačke, ne krpe.

I crnih pantalona.

Koje obe volimo.

Ja
da obučem a mačka da se pomazi sa nogavicama. Četkanje i 15 minuta zakašnjenja.

Nisam ja kriva, mačka je.

U slast popijena kafica uz prijatno ćaskanje i kretosmo po treću drugaricu.

Isparkiravanje perfektno obavljeno ( Novi Beograd ima jako široke parkinge).

- Ti znaš gde je Žikina ulica?

- Znam, ali nije Žikina nego Lazina

- Da se ja vratim po cedulju na kojoj sam zapisala?

- Ma, ne, pitaćemo telefonom!

- Ma da se ja vratim...

I ode.

Ja ostafljena u kolima na sred parkinga.

Vraća se.

Sa ceduljicom na kojoj su precizna uputstva.

Ulica se zove Mikina!

Još 15 minuta prikačismo zakašnjenju.

Kretosmo.

Ne po uputstvima sa cedulje
, već po našoj pameti.

- Da li da ovde skrenem desno?

- Ne, još!

- A sada?

- Ne!

- Misliš li da treba sada?

- Ne!

Vidi drugarica da sam nešto anti-protivno raspoložena, pa skrete po svojoj volji.

Da upita nekog pozitivnijeg.

Još malo zakašnjenja.

U medjuvremenu, treća drugarica šalje poruke, čeka, odlazi na pumpu...

Sve u nadi da će čekanju doći kraj, postaje crvenija.

Ali nas dočeka sa osmehom, preuze ulogu GPSa...

Uz pravilno vodjstvo, ostatak puta je protekao glatko.

Ako
zanemarimo sve rupe, rupčage, kamenčiće i ostale budalaštine koje je neko, iz čiste pakosti, postavio na putu.

Na cilju je bilo divno.

Ljubazni domaćini, puna trpeza, lagana konverzacija...

Jedino nikako da shvatim zašto nemaju kapiju nego neki jako širok otvor za ulazak u dvorište.

P.S. A sad, dijetalci napred, ostali kako hoćete.

CRVENO – BELA SALATA

Potreban materijal

Paradajz 3 komada

Pirinač 125 gr

Krastavac 1 komad

Jogurt 125 gr

Mladi beli luk 2 struka

Origano ½ kašičice

Peršun-list 1 kašika seckanog

Maslinovo ulje 1 kašika

So po ukusu

N
ačin pripreme
Obariti pirinač u 375 gr blago posoljene vode, ocediti i prohladiti.

Mladi luk iseckati i izmešati sa jogurtom, peršunom, origanom i maslinovim uljem.

Paradajz i krastavac iseći na kolutove.

U činiju staviti polovinu pirinča, prekriti kolutovima krastavaca, preliti polovinom dresinga, staviti ostatak pirinča i prekriti kolutovima paradajza. Preliti ostatkom dresinga i ostaviti poklopljeno oko 1 čas pre služenja.

Permalink | Komentari (32) | Trekbekovi (0)

«Prethodni   1 2 3 ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... 32 33 34  Sledeći»
Pretraži
Najnovije...
  • OBOJENO TRAŽENJEM
  • SLIKE...
  • ZAPIS DUŠE
  • SVE PRODJE...
  • KIKI, MIKI, RIKI
  • ZDRAVO
  • ĆUTANJE
  • IMA ŽIVOTA...
  • ZASEDANJE KRIZNOG ŠTABA
  • NA PLUS ČETRDESET
Kategorije
  • Generalna [341]
  • grickalice za dokolicu [141]
  • kulinarstvo [11]
  • domaći zadatak [12]
  • internet [2]
  • brojke i slova [0]
Arhiva
  • April 2013 [1]
  • Mart 2013 [1]
  • Februar 2013 [3]
  • Januar 2013 [3]
  • Avgust 2012 [1]
  • Jul 2012 [1]
  • April 2012 [1]
  • Februar 2012 [2]
  • Januar 2012 [5]
  • Decembar 2011 [4]
  • Novembar 2011 [6]
  • Oktobar 2011 [5]
  • Avgust 2011 [4]
  • Jul 2011 [3]
  • Jun 2011 [3]
  • Maj 2011 [1]
  • April 2011 [2]
  • Mart 2011 [1]
  • Februar 2011 [3]
  • Januar 2011 [4]
  • Decembar 2010 [3]
  • Novembar 2010 [2]
  • Oktobar 2010 [2]
  • Septembar 2010 [2]
  • Avgust 2010 [4]
  • Jun 2010 [3]
  • Maj 2010 [6]
  • April 2010 [6]
  • Mart 2010 [1]
  • Februar 2010 [8]
  • Januar 2010 [7]
  • Decembar 2009 [9]
  • Novembar 2009 [9]
  • Oktobar 2009 [7]
  • Septembar 2009 [5]
  • Avgust 2009 [10]
  • Jul 2009 [15]
  • Jun 2009 [13]
  • Maj 2009 [17]
  • April 2009 [17]
  • Mart 2009 [18]
  • Februar 2009 [17]
  • Januar 2009 [19]
  • Decembar 2008 [9]
  • Novembar 2008 [11]
  • Oktobar 2008 [7]
  • Septembar 2008 [8]
  • Avgust 2008 [13]
  • Jul 2008 [18]
  • Jun 2008 [15]
  • Maj 2008 [18]
  • April 2008 [18]
  • Mart 2008 [16]
  • Februar 2008 [14]
  • Januar 2008 [15]
  • Decembar 2007 [13]
  • Novembar 2007 [19]
  • Oktobar 2007 [19]
  • Septembar 2007 [21]
  • Avgust 2007 [8]
  • Jul 2007 [10]
Moji linkovi
Generalna
ne propuštam da posetim
Meni
  • Početna strana
  • Arhiva
  • Fascikle
  • Administracija
Sindikat
  • RSS 0.90
  • RSS 1.0
  • RSS 2.0
  • Atom
 
Copyright@2007. Reic's Place. All rights reserved. Powered by Lifetype.
Designed by Dieter Schneider, CssTemplateHeaven. Ported to Lifetype by Reic Wang.