Lepe reči i lepi zalogaji
Generalna | domacica | Avgust 05, 2009,11:11
Za one koji možda nisu primetili
Ovo leto je pokazalo tačnost opisa
Pasja vrućina
Sunce je i oblake pržilo
Boju jeseni u krošnje smeštalo
Hladovinu i osveženje
Na razne načine potražismo
Dok uz pomoć najviših
oblake ne probušismo
i malo svežine ne nadjosmo.
A kad je već tako, nije problem ni rernu uključiti i napravitiGRATINIRANA BORANIJA
Potreban materijal
Boranija puterica ( žuta i zelena) 800 gr
Jaja 4 komada
Ljuta papričica 1 komad ( nije obavezno)
Kiselo mleko 200 gr
Peršun-list 1 kašika seckanog
Mirodjija 1 kašika seckane
Aleva paprika 1 kašičica
Začin od povrća 1 kašičica
Beli luk 1 čen
Puter (margarin)1 kašika
Parmezan 2 kašike
Način pripremeObariti boraniju u blago zakiseljenoj vodi i ocediti.
Jaja umutiti sa kiselim mlekom, alevom paprikom i začinom od povrća.Vatrostalnu ili zemljanu posudu premazati puterom (margarinom), staviti boraniju, posuti seckanom ljutom paprikom i belim lukom pa preliti umućenim dresingom. Posuti parmezanom i staviti u hladnu rernu. Podesiti temperaturu na 200 stepeni i peći 10 minuta od momenta kad rerna dostigne željenu temperaturu.
Neposredno pred služenje posuti mešavinom peršuna i mirodjije.
Permalink | Komentari (31) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Avgust 03, 2009,11:11
Mali sivi crvić koji šeta izmedju razuma i srca.
Ponekad spava zimskim snom, nekad tromo, potput medveda, tapka u polumraku.
Obično ga na dvoboj izazove neka nesmotrena, traljavo upakovana laž koja doleti sa neočekivane strane.
Kada se sasvim odomaći, skući, zaposedne svaki delić vaših misli. Zato i postoji ona izreka:- Jednom oparen i u hladnu kašu duva.
Tad i kad Vam neko kaže dobro jutro, pogledate da li iza ledja drži tojagu kojom će Vam zabiberiti dan, a osmeh vam se učini kao keženje zuba divlje životinje koja je sigurna da će plen lako uloviti.Kako je se osloboditi?
Oprezno ponovo zakoračiti istom stazom, prihvatiti ruku prijatelja kome verujete, nadom obojiti sve buduće poteze...
Ako ste nekad posumnjali u svoje kulinarske veštine, najbolje je početi sa laganim jelom, ali pošto je danas poseban dan moramo se potruditi malo više.Znači, zasladiti se
BELA TORTA
Potreban materijal
jaja 12 komada
šećer - kristal 600 grlimun - sok 3 kašike
šećer-prah 10 kašikabadem 200 gr
puter 375 g
mleko 1 mala šolja
brašno-oštro 4 kašike + 2 kašike
vanilin - šećer 1 kesica
Način pripreme
Za kore umutiti 3 belanca sa 200 gr kristal-šećera, kašikom soka od limuna i na vrh noža soli.Dodati kašiku oštrog brašna i ispeći u podmazanom i brašnom posutom plehu. Svaka kora se peče 15 minuta na 175 stepeni.
Za fil umutiti žumanca sa prah-šećerom i vanilinom, dodati mleko i 2 kašike brašna pa kuvati na pari.Badem popariti,oljuštiti i samleti. Jednu polovinu ispeći u rerni da dobije braon boju, a drugu ostaviti belu. Puter dobro umutiti pa dodati prohladjena žumanca. Kore filovati ovim kremom i naizmenično posipati belim i braon bademima.Ukrasiti po želji i dobro rashladiti pre služenja.
Permalink | Komentari (22) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Avgust 01, 2009,13:13
Ili kad reč poseče.
Prošetaše ovim blog-servisom razni ljudi.
Neki nasmejani, neki tužni.
Neki dobri, neki zli.
Kao i na putu kojim život vodi u neistražene šume ili okeane, ostaviše tragove.
Ili ih izbrisaše.
Kao one što na pesku ostaviše ljubavnici koji su se razišli.
Ali, retki su oni koji se s tobom mogu meriti.
Uvek džentlmen.
Uvek raspoložen da pomogne.
Uputi lepu reč.
Nasmeje.
Poduči.
Razneži.
Lepotu približi.
Izvini drugar, ali takvi nikako ne mogu dosaditi.
Mogu nedostajati.
Mnogo.
Toliko da moram uzviknuti:
- MOLIM TE, MOLIM TE, VRATI SE!
Permalink | Komentari (56) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jul 30, 2009,11:11
Šilno grešiš!
U pokušaju da osmislim par dana odmora daleko od gradske vreve, užarenog asfalta i ljudi kojima iz pogleda viri trka za parama, posegoh prvo za oglasima turističkih agencija. Vodjena prelepim slikama sa bloga Ribolovci, odabrah par mogućih destinacija i počeh raspitivanje. Potpuno razočarenje me poklopilo. Nijedna destinacija koju sam poželela nije bila u ponudi.Ali, u Grčkoj, Turskoj, Tunisu... i najmanje seoce sam mogla istražiti sa vodičem domaćinom, ličnom hostesom...
Razvijajmo Srbiju! Letujmo u inostranstvu! ( Valjda da joj manje smetamo u razvoju?)
Sledeći korak, oglasi u dnevnoj štampi.
Apartmani, zasebne sobe sa kupatilom, bazeni, mnoštvo kafića, mogućnost uplate punog ili polupansiona...Sve je to lepo, ali ja i kod kuće imam sve to. Za mnogo manje para.Ja bih da znam ima li tu mesta za šetnje u prirodi, spomenika kulture, muzeja, interesantnih biljnih i životinjskih vrsta, arheoloških nalazišta...
Iskoristih i moć globalnog sela Interneta.
Par sajtova, video-klipova...
Opet isto.
Veliki prostor kraj vode opervažen stolovima i stolicama raznih boja, oblika i veličina, poneka nasmešena konobarica ili gospodin natovaren potrepštinama za plažu koji, u znoju lica svoga, žuri da zauzme dobro mesto na plaži ( koja se jedva nazire)...
I kao vrhunac veliki izbor svih vrsta alkoholnih pića ( možda je bilo i „ptičjeg mleka", ali se nije videlo od bar desetak vrsta viskija), italijanskih, kineskih i ko zna čijih specijaliteta...
Odavno znam da ja baš i nisam sa ove planete, ali u stvarnost me vrati osmogodišnji komšija koji jednostavno reče:- Pa što to gledaš kad ti ne piješ ni pivo!
I u pravu je dete. Što se pijenja piva tiče.
SVINJSKI VRAT SA PRILOGOM
Potreban materijal
Svinjski vrat 4 parčeta (oko 1 kg)Paprike-babure 4 komada
Praziluk 1 struk (oko 400 gr)
Krompir 4 komada (oko 600 gr)
Topljeni sir 4 parčeta
Senf 1 kašika
Soja-sos 1 kašika
So ½ kašičice
Brašno 1 kašika
Ulje 2 kašike ( mast 1 kašika)
Pivo 200 gr
Način pripremeIzmešati soja-sos, senf i so pa ovom mešavinom premazati komade mesa. Složiti ih jedan na drugi i ostaviti poklopljene na hladnom mestu oko 2 sata.
Krompir iseći na kockice, obariti i ostaviti na toplom, paprike i praziluk iseći na deblje rezance. Meso poprašiti brašnom i pržiti na zagrejanom ulju po 2-3 minuta sa svake strane. Dodati isečeno povrće, naliti polovinom pripremljenog piva, poklopiti i dinstati na laganoj vatri dvadesetak minuta. Dodati ostatak piva, protresti šerpu, poklopiti i dinstati još 20 minuta.Na zagrejan tanjir sipati obareni krompir, povrće i meso preko koga je stavljen topljeni sir. Preliti sokom od dinstanja i poslužiti.
Permalink | Komentari (24) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Jul 28, 2009,11:11
slika-pozadina preuzeta sa neta
Permalink | Komentari (22) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jul 27, 2009,13:13
Kad mi se Sunce
Kroz granje osmehuje
Vetar na ramenu ćućori
Bajku o cvrčku
Par plavih kapi tuge
Sa livade
Trenutak kad sve zastane
Jer Sunčeva zlatna kočija
Mesečevoj srebrnoj barci
Plavetnilo ustupa
Pa sidjem sa oblaka i
Nadjem put do kuhinje
PAŠTETA OD POVRĆA
Potreban materijal
Krompir 300 gr
Crni luk 1 srednja glavica
Beli luk 2 čena
Paprika-babura 2 komada
Paradajz 2 komada
Šargarepa 2 komada
Ulje 2 kašike
Margarin 1 kašika
Bosiljak ½ kašičice
Aleva paprika ½ kašičiceZačin od povrća ½ kašičice
Način pripreme
Papriku, crni i beli luk sitno iseckati, šargarepu izrendati, pa sve zajedno dinstati na ulju dok luk ne postane staklast. Dodati paradajz iseckan na kockice i začine, pa uz povremeo mešanje dinstati na laganoj vatri oko 30 minuta.
Dodati obaren ispasiran krompir i kašiku magrarina, ujednačiti masu i dobro ohladiti.
Poslužiti kao namaz za sendviče ili prilog uz jela sa roštilja i kajganu sa susamom.
Permalink | Komentari (50) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Jul 24, 2009,19:01
Permalink | Komentari (19) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jul 23, 2009,00:00
blog-sestri
zapevajmo
zaplešimo
čestitajmo
Permalink | Komentari (12) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Jul 22, 2009,11:11
Pozdrav Savi sa ostružničkog mosta
Uz pratnju oblaka i visokih brkatih kukuruza
Do bašte pune veselih kana
Nasmešenih suncokreta
Raskošno nežnih lokvanja
I hlada kontinentalne palme – ricinusa
S pogledom na Dunav
Njegove talase
Goste koji ga s visina posećuju
Ili graciozno s porodicom plove
U susret sumraku
Permalink | Komentari (26) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jul 20, 2009,11:11
Lepljivo letnje popodne nevoljno se otkidalo sa ramena i grana
Ali je veče halapljivo progutalo dan
Nezaustavljiva snaga prirode kroz ječanje breze i osmeh ruža
Donela je krupne kapi-tople poljupce
Baršun neba spustila na cvet
I svetlo na kraju tunela upalila
A osveženje na tanjiru donela u obliku
SALATA OD BORANIJE
Potreban materijal
Boranija 600 gr
Šargarepa 200 gr
Crni luk 1 srednja glavica
Beli luk 3 čena
Peršun-list 1 kašika seckanog
Ulje-suncokreta 2 kašike
Ulje-maslinovo 2 kaškike
Sirće-vinsko 3 kašikeSo po ukusu
Biber po ukusu
Način pripreme
Boraniju očistiti, iseći na manje komade i obariti u vodi kojoj je dodata kašika sirćeta i malo soli.
Crni i beli luk sitno iseckati i kratko prodinstati na malo ulja od suncokreta. Kad postane staklast dodati šargarepu isečenu na kolutove i dinstati 5 minuta. Prohladiti, dodati boraniju i ostale začine, izmešati i potpuno ohladiti pre služenja.
Permalink | Komentari (45) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jul 17, 2009,11:11
Popravku raspoloženja
Ovo se leto ne može baš ponositi darovima koje donosi.
Silne je suze lilo
Ili pevalo „U mom selu...
Trenutak vremena kao iskra u oku sačuvan
Donosi osveženje za ove vrele dane
I podseća da se blagodeti civilizacije
Mogu u prirodu smestiti
Pa i pripremi hrane dati novu dimenziju
ČOBANAC – NA MOJ NAČIN
Potreban materijal
Meso- svinjsko 500 gr
Meso juneće 500 gr
Meso ovčije 500 gr
Crni luk 500 gr
Beli luk 3-4 čena
Šargarepa 500 gr
Celer-koren 100 gr
Paradajz sok 500 gr
Crno vino 500 gr
Aleva paprika 2 kašičice
Ljuta paprika 1 komad (nije obavezno)
Bosijak ½ kašičice
So po ukusu
Način pripreme
Iseći meso i luk na kockice, narendati šargarepu i celer i sve izmešati u dubljem sudu. Posoliti po ukusu, preliti vinom, poklopiti i ostaviti na hladnom najmanje 12 sati.Preručiti u kotlić, naliti vodom da ogrezne i kuvati na laganoj vatri 2-2.5 sata. Dodati paradajz sok pomešan sa bosiljkom i alevom paprikom i ljutu papriku. Izmešati i ostaviti da se krčka još 1.5 sat.
Kao dodatak mogu se napraviti noklice, makarone, krompir, mešano bareno povrće...
Permalink | Komentari (29) | Trekbekovi (0)
Generalna | domacica | Jul 15, 2009,11:11
Množina imenice koja nas prati poput senke.
Nekad ih je lako zaobići, pobiti, ili jednostavno ne primetiti.
Pred nekima zastanemo, razmislimo, razložimo ih...
Prihvatimo ih kao neminovne, poput aksioma, ili ih svesno zanemarimo i teramo po svom.
Neke su visoke i nezaobilazne kao Himalaji, nepreplovljive kao koralni sprudovi, nepredvidive kao cunami...
Kada nam odgovaraju mašemo njima kao zastavom, kad nam onemogućavaju namere ili želje, pokušavamo da ih šutnemo kao probušenu loptu...
Elem, ako vam nije jasno „šta je pisac hteo da kaže", činjenica je da je ovaj blog prevashodno napravljen zbog toga da vas ubedi koliko lepote ima u jelima koja sami pripremite, tako da znate šta vam je sad činiti.
Zasukati rukave i put pod noge do kuhinje.
PILEĆA KREM-ČORBA
Potreban materijal
Pileći bupci 300 grZelen za supu 1 veza
Brašno 1 kašika
Mleko 100 gr
Peršun-list 1 kašika seckanog
Biber-beli ¼ kašičice
So po ukusu
Način pripremeOčišćenu zelen i bupce preliti sa 1.5 litar hladne vode, posoliti po ukusu i kuvati dok ne omekšaju ( oko 1 sat). Iseckati šargarepu i bupce, a belu zelen ispasirati i pomešati sa brašnom, biberom i hladnim mlekom pa uz stalno mešanje sipati u čorbu. Kuvati 2-3 minuta na sasvim laganoj vatri i poslužiti toplo posuto seckanim peršunom.
Permalink | Komentari (21) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Jul 13, 2009,17:17
Permalink | Komentari (24) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Jul 09, 2009,11:11
Permalink | Komentari (55) | Trekbekovi (0)
grickalice za dokolicu | domacica | Jul 08, 2009,11:11
Permalink | Komentari (33) | Trekbekovi (0)