Lepe reči i lepi zalogaji
Generalna | domacica | Jul 30, 2009,11:11
Šilno grešiš!
U pokušaju da osmislim par dana odmora daleko od gradske vreve, užarenog asfalta i ljudi kojima iz pogleda viri trka za parama, posegoh prvo za oglasima turističkih agencija. Vodjena prelepim slikama sa bloga Ribolovci, odabrah par mogućih destinacija i počeh raspitivanje. Potpuno razočarenje me poklopilo. Nijedna destinacija koju sam poželela nije bila u ponudi.Ali, u Grčkoj, Turskoj, Tunisu... i najmanje seoce sam mogla istražiti sa vodičem domaćinom, ličnom hostesom...
Razvijajmo Srbiju! Letujmo u inostranstvu! ( Valjda da joj manje smetamo u razvoju?)
Sledeći korak, oglasi u dnevnoj štampi.
Apartmani, zasebne sobe sa kupatilom, bazeni, mnoštvo kafića, mogućnost uplate punog ili polupansiona...Sve je to lepo, ali ja i kod kuće imam sve to. Za mnogo manje para.Ja bih da znam ima li tu mesta za šetnje u prirodi, spomenika kulture, muzeja, interesantnih biljnih i životinjskih vrsta, arheoloških nalazišta...
Iskoristih i moć globalnog sela Interneta.
Par sajtova, video-klipova...
Opet isto.
Veliki prostor kraj vode opervažen stolovima i stolicama raznih boja, oblika i veličina, poneka nasmešena konobarica ili gospodin natovaren potrepštinama za plažu koji, u znoju lica svoga, žuri da zauzme dobro mesto na plaži ( koja se jedva nazire)...
I kao vrhunac veliki izbor svih vrsta alkoholnih pića ( možda je bilo i „ptičjeg mleka", ali se nije videlo od bar desetak vrsta viskija), italijanskih, kineskih i ko zna čijih specijaliteta...
Odavno znam da ja baš i nisam sa ove planete, ali u stvarnost me vrati osmogodišnji komšija koji jednostavno reče:- Pa što to gledaš kad ti ne piješ ni pivo!
I u pravu je dete. Što se pijenja piva tiče.
SVINJSKI VRAT SA PRILOGOM
Potreban materijal
Svinjski vrat 4 parčeta (oko 1 kg)Paprike-babure 4 komada
Praziluk 1 struk (oko 400 gr)
Krompir 4 komada (oko 600 gr)
Topljeni sir 4 parčeta
Senf 1 kašika
Soja-sos 1 kašika
So ½ kašičice
Brašno 1 kašika
Ulje 2 kašike ( mast 1 kašika)
Pivo 200 gr
Način pripremeIzmešati soja-sos, senf i so pa ovom mešavinom premazati komade mesa. Složiti ih jedan na drugi i ostaviti poklopljene na hladnom mestu oko 2 sata.
Krompir iseći na kockice, obariti i ostaviti na toplom, paprike i praziluk iseći na deblje rezance. Meso poprašiti brašnom i pržiti na zagrejanom ulju po 2-3 minuta sa svake strane. Dodati isečeno povrće, naliti polovinom pripremljenog piva, poklopiti i dinstati na laganoj vatri dvadesetak minuta. Dodati ostatak piva, protresti šerpu, poklopiti i dinstati još 20 minuta.Na zagrejan tanjir sipati obareni krompir, povrće i meso preko koga je stavljen topljeni sir. Preliti sokom od dinstanja i poslužiti.
Sledeći | Prethodni | Komentari (24) | Trekbekovi (0)
Daca | 30/07/2009
Domaćice, oduševila si me ovim postom.Upoznala sam te iz onog ugla iz kog i ja posmatram ljude
i svoju zemlju.Teši se, jer smo u većini.Da baš tako.Jedna polovina jedva preživlava /za njih bi tvoja kuhinja bila najbolja / a u onoj drugoj ima bar neki proćenat koji misle kao nas dve.
Što se tiče tvoje kuhinje, u meni imaš sigurnog abonenta.
sanjarenja56 | 30/07/2009
Pa, kad nisi pogledala na blogu Valcer turističku ponudu Makarske, šta da ti radim, seko moja!
sanjarenja56 | 30/07/2009
Letovanje u prelepom apartmanu u Tučepima na 150 m od prelepe plaže u hladovini borova ili u apartmanu na 300mg od makarske plaže nije ni finansijski ni putno nedostupno...jedino svinski vrat s prilogom u tom slučaju sama spremaš...
stepskivuk | 30/07/2009
...ili ostrvo Krk,preko puta Rijeke.
Ovog puta idem prvi put ;-)
I mislim da ce biti bas kako treba:
SAVRSENO.
suky | 30/07/2009
:)))))
predlažem da odmoriš i od kuhinje, neka neka hostesa kuva za tebe...
:)))))
domacica | 30/07/2009
@yin, tako će i biti. sedi di si...
Prijatno!
domacica | 30/07/2009
@daca, ma ima u meni razno-raznih pogleda na svet. a imam i pozamašnu kolekciju naočara.
a što se pretplate na moju kuhinju tiče, prihvaćeno.
Prijatno!*
Jovan s.s. | 30/07/2009
...bas se vladas domacinski..poz..
domacica | 30/07/2009
@sanjarenja56, gledala ne gledala, spremala, ne spremala dodje mu na isto - ostajem ovde. do daljeg.
a u Makarskoj sam bila. i znam kako je lepa
Prijatno!**
domacica | 30/07/2009
@stepskivuk, sasvim sam sigurna da će tvoj odmor biti savršen. a znam i zašto. i mnogo mi je drago zbog toga
Prijatno!
P.S. Krk je odličan izbor za one koji od odmora ne traže samo jelo i piće. Provereno
domacica | 30/07/2009
@šuky, pristajem na tvoj predlog ako ti pristaneš da budeš hostesa!
Prijatno!
domacica | 30/07/2009
@jovan s. s, pa u opisu mi radnog mesta
Prijatno!
casper | 30/07/2009
Domacice, ja podrzavam ove godine tebe
sedi di si:(((((
nesanica | 30/07/2009
Ja se i dalje drzim devize "nije vazno gde, vec sa kim" :) Pozz :0)
domacica | 30/07/2009
@casper, zahedno smo jači!
Prijatno!*
domacica | 30/07/2009
@šuky, pa to i jeste ono pravo. dijete ne pomažu
Prijatno!
domacica | 30/07/2009
@nesanica, ja već jako dugo znam s kim, pa počinjem da izvoljevam i u pogledu mesta
Prijatno!*
rene | 30/07/2009
E moj SUKY, slabo bi se nasa draga DOMACICA najela od onoga sto HOSTESE znaju da kuvaju..
Znas li ti uopste STA JE hostesa?
pricalica | 01/08/2009
Хе, хе, како нас две слично гледамо и примећујемо. Љубим!**
poluuspavanka | 02/08/2009
Domacice, dobro izgleda taj vrat. A sto se letovanja tice, kad se najmanje nadas iskrsne prava prilika i najbolje se provedes
domacica | 03/08/2009
@pričalica, baš tako draga moja. srca nam valjda u istom ritmu kucaju, pa i oči ih slede
Prijatno!**
domacica | 03/08/2009
@poluuspavanka, i ja se nadam da će takva prilika iskrsnuti, ako ne ove, onda bar iduće godine
Prijatno!*
Re: GREŠIŠ ŠINAK...
yin | 30/07/2009
mmm, ovo na slici sasvim dobro izgleda.
ne mora se nikuda:)