Lepe reči i lepi zalogaji
Generalna | domacica | Januar 02, 2010,11:11
Ili možda ne?
Reših da ovu godinu, koja je tek u povoju, dočekam malo neuobičajeno.
Uz televizijski program.
U nadi da ću najbolje informacije naći baš na samom TV-kanalu, redovnim rekvizitima za jutro poslednjeg dana u godini ( krpe, četke, metle), dodadoh i daljinski.
I počeh od mile nam i drage nacionalne televizije.
One koja sebe naziva javnim informativnim servisom.
I traži od vas da joj privilegiju da budete informisani (na pravi način?) plaćate.
Uz jutarnje vesti iz dekorisanog studija, na kajronu plove sažete najvažnije informacije.
Citiram:
Tačno u ponoć stara godina će biti ispraćena a nova dočekana, kako u kafanama, hotelima i restoranima tako i na glavnim gradskim trgovima.
Zastadoh malo sa glancanjem.
Da li će Nova godina stići i do onih koji, poput mene, neće biti ni na jednom od pomenutih mesta?
Hoće li nas, poput izgubljenog prtljaga, tražiti ispunjavajući formulare, ili jednostavno odmahnuti rukom i pomisliti:
- Ma, nema veze, nije vredno truda.
Sudeći po kalendaru koji moj PC pokazuje danas je 02.01.2010.
Zaključak je jasan, obučena u kišnu kabanicu i gumene čizmice (sneg je valjda potrošila na drugom mestu), sasvim mlada Godina rasprostire ćilim novih dana.
Da po njemu koračamo brzo, polako, poskakujući, letuckajući... prema svojim (ili možda tudjim) željama.
A novi praznici su već vrlo blizu, pa oni koji bi da Badnje veče zaslade a da se mnogo u kuhinji ne umore, mogu spremiti
VIŠNJO MOJA, VIŠNJICE
Potreban materijal
Keks-mleveni (plazma, Avala, Zlatni Pek) 200 gr
Margarin 125 gr
Kakao-prah 2 kašike
Čokolada-crna 50 gr
Šećer-prah 125 gr
Višnje-očišćene 600 gr
Puding od vanile 2 kesice
Šećer-kristal 4 kašike
Sok od višanja 2 kašike
Maraskino liker 2 kašike
Način pripreme
Umutiti margarin sa prah-šećerom, dodati keks, kakao-prah, omekšalu čokoladu, sok i liker. Ujednačiti masu i njome obložiti okrugli kalup prečnika 24 cm. Ostaviti na hladnom da se stegne.
Puding od vanile sa kristal-šećerom skuvati u 400 gr vode, pa uz stalno mešanje dodati višnje. Kuvati pet minuta i ohladiti mešajući. Sipati na pripremljenu podlogu, poravnati vlažnim nožem i ostaviti na hladnom do služenja.
Sledeći | Prethodni | Komentari (38) | Trekbekovi (0)
behappy | 02/01/2010
Srecna Nova Godina!
:))
Vidim da ti se bas i ne svidja sta nam se nudi na televiziji. Pa, dobrodosla u klub. :)
Nisam odavno pipnula daljinski :))
nesanica | 02/01/2010
DOmacice zelim ti srecnu Novu godinu i sve najlepse. Nove godine dolaze i stare prolaze, to je neminovno, pa sve i da si primopredaju prespavala :) POz
tuzna | 02/01/2010
Novu godinu sam docekala sa drugaricama,ali svake sekunde sam zelela da budem negde drugde,i danas sam uverena da bi mi pored TV-a ipak bilo najbolje.Post je savrsen,a visnje obozavam :*
Srecna ti Nova,najdraza baba-tetka-strino,zelim ti da bude jedinstvena,i da svojim darom ucinis da lepe stvari,ponovo,nadvladaju ono ruzno.:*
pricalica | 02/01/2010
Свако добро најдражој Домаћици и свима које воли. А рецепат је очаравајући! И безецован! Грлииим!!!*****
domacica | 02/01/2010
@casper, dobri duše, hvala za čestitku i lepo mišljenje. i posebno za ovaj osmeh koji mi posle posete tvom blogu još uvek na usnama postaje sve širi i širi
Prijatno!
domacica | 02/01/2010
@behappy, hvala devojče-lepojče, biće ova godina sjajna. bez televizije ( koju i inače ne gledam) ali u dobrom društvu u ovoj lepoj virtuelnoj kući
Prijatno!
mira kuglof | 02/01/2010
Draga domacice, hvala tebi uz srdacne zelje za dobro zdravlje, puno srece, radosti i ljubavi i kao sto sam ti vec pozelela puno vere u sebe. Bice jos recepata, samo strpljenja, ja sam bloger-pocetnik. Mira kuglof. Svako dobro!
domacica | 02/01/2010
@nesanica, hvala, i tebi želim da ova koja je tek počela bar za jedan broj bude lepša od prethodne i da vreme ispunjeno radošću meriš danima i mesecima
Prijatno!
P.S. tek da znaš, umalo taj čarobni trenutak smene nisam prespavala
domacica | 02/01/2010
@mezimče, uz hvala za čestitku šaljem puno iskrica sa vatre osmeha i odoh da tražim čarobni štapić da ponešto pokušam da promenim
Prijatno!
domacica | 02/01/2010
@pričalica, eto mene nasmejane na tvoj komantar. ja ću morati na popravni, pojedosmo ovu dok si rek'o keks
Prijatno!
domacica | 02/01/2010
@mira kuglof, lepo je videti te u ovom virtuelnom domu mom. nadam se lepom druženju. a tvoji počeci na blogu su odlični, nadam se da ćeš uskoro steći dosta vernih čitalaca
Prijatno!
AnaM | 02/01/2010
Jedva ugrabih moj komentar, 13-ti:)
Sneg si dobro najavila,pada, a slikama ne verujem, mnogo lepo izgledaju (obe, i kolač i....) nego, da ti doneseš kolače da ih ja isprobam, onako stručno?:)))
AnaM | 02/01/2010
Hm...
Ko čeka taj dočeka...
ranije sam mislila da
ko ne dočeka
baš se načeka:))
Izgleda da to za Novu ne važi, uvek se nekako ugura i dodje, i kad je sneg, ledena kiša, i kad je rat i kad je dobro, briga nju, izbaci staru i dodje:))
gkojadinovic | 02/01/2010
Stigla nam je svima, nema sumnje i domaćica je već zasukala rukave i zagrejala rernu... :) Sve najbolje u 2010. godini!
nastasja | 03/01/2010
Draga Domacice, srecna ti nova godina , sve najbolje :)
A kolac definitivno ulazi u moju kuhinju i arhivu :)
poluuspavanka | 03/01/2010
Domacice, ti domacinski i novu godinu cekas! Blago tvom muzu i ukucanima sa tobom! Hocu i ja tortu!!! Visnje obozavam. A nacionalnu televiziju voli samo Tijanic, jer je za sebe i napravio.
beliocnjak | 03/01/2010
ko čeka taj izvisi...
anam | 03/01/2010
Dobro jutro:))
domacica | 03/01/2010
@anaM, znaš li ti onu izreku - pazi šta želiš, može ti se i ostvariti?
Prijatno!
domacica | 03/01/2010
@gkojadinović, čestitke uzvraćam uz napomenu da ti verovatno znaš da kolača i lepih slika najviše ima baš za praznike
Prijatno!
anam | 03/01/2010
Samo da ne promaši adresu pa da ode kod tebe:))
domacica | 03/01/2010
@nastasja, svako dobro draga moja. uz kolače i ostale djakonije koje ćemo spremati, nadam se, još dugo
Prijatno!
Jovan s.s. | 03/01/2010
Tu sam,dočekao..pozdrav...
domacica | 03/01/2010
@poluuspavanka, lično ne volim nikakvu televiziju, sem ponekog filma ne gledam ništa. a i u takvim prilikama na mene deluje kao drugi deo tvog nicka
Prijatno!
domacica | 03/01/2010
@belioćnjak, nadam se da nisi ostao u 2009? u svakom slučaju neka ti ova 2010 donese ispunjenje želja koje, nadam se, hitaju lepim putevima
Prijatno!
domacica | 03/01/2010
@anaM, dobar dan, pa kad smo blizu ima uvek načina da se greška ispravi
Prijatno!
domacica | 03/01/2010
@jovan s. s, Sretna ti Nova, nadam se bolja. puno lepih trenutaka, zdravlja, ispunjenih želja... i da još mnogo lepih dočekaš
Prijatno!
anam | 03/01/2010
... ne bilo dugog čekanja:)))
Jovan s.s. | 03/01/2010
Sa tvojim recaaapaatima,nadam se dobrom..hvala..
sanjarenja56 | 03/01/2010
A gde je moje parče?? Ogladnih na dežurstvu. Srećna ti Nova, seko, i vidi sutra šta ima kod mene :))
mandrak72 | 03/01/2010
Ko čeka dočeka, ko ne čeka čekaće.
Sretna ti Nova godina.
Nadam se da je kolač popravio slabo TV izdanje.
pozdrav
domacica | 04/01/2010
@sanjarenja56, sklonjeno na stranu da te sačeka i zasladi
Prijatno!
domacica | 04/01/2010
@mandrak72, jedina mana kolača je što traje mnogo kraće od TV programa. i nema daljinski, pa moram opet da uposlim ruke
Prijatno!
mira kuglof | 05/01/2010
Dobar dan draga domacice. Znala sam (bez lazne skromnosti) da ce se ovaj recept dopasti vecini. Isproban je i zaista je odlican. Ipak te molim da jednom probas i onaj sa bermetom (moze i kuvano vino). Obavezno mi javi kako je uspelo, molim te. Svako dobro
mira kuglof | 05/01/2010
draga domacice, sad sam se nesto setila. Mozda mozes da mi pomognes. Vec dugo trazim recept za dobar posni kuglof sa suvim vocem ili visnjama ili nesto tako lepo. Ako imas nesto slicno, pomagaj, molim te.
Svako dobro
domacica | 05/01/2010
@mira kuglof, mislim da bi mogao da se modifikuje recept za komisbrot, ali nisam probala.
KOMISBROT
Potreban materijal
šećer 250 gr
orasi 250 gr
suve višnje 250 gr
badem 250 gr
suvo groždje 250 gr
urme 250 gr
brašno 70 gr
belo vino 70 gr
vanilin šećer 1 kesica
strugana kora limuna i pomorandže
Način pripreme
Sve suvo voće sitno iseckati, zamesiti sa belim vinom i dodati začine. Podeliti na dva dela pa peći u limovima za komis-brot ili napraviti dva valjka i peći na 200 stepeni C. Pečeno posuti prah šećerom.
Prijatno!
kuglof | 05/01/2010
Vau! Ovo je super! Puno ti hvala, draga domacice, ovo je super, nisam jos naisla na ovakav recept. Cim isprobam odmah javljam. Svako dobro
Re: KO ČEKA TAJ DOČEKA
casper | 02/01/2010
Srecna Nova Godina.
Vidim kuhinja pocela sa radom, za vredne ljude praznici ne traju dugo.
Pozdrav!