Lepe reči i lepi zalogaji
Generalna | domacica | Januar 14, 2010,11:11
Dan je imao polupane prozore.
Vetar je vitlao ulicom nemilosrdno šamarajući ostatke lišća na visokim hrastovima.Poledica se caklila kao kristalna čaša iz koje smo šampanjcem nazdravljali.Magla je uz reku podvriskivala i obrise obala bajkovito bojila...
***
Prodjoše praznici...
Razvejali smo lepe želje kao šarene konfete, podelili osmehe -prskalice, lampionima lepih reči ukrasili svaki kutak u sobi nade...
***
Raskitili smo jelku.
Plastičnu vratili u orman.
Posečenu, prilično ćelavu, izneli do kontejnera.
Njenu srećniju sestru, sa busenom, izvadili iz saksije i posadili ispred kuće (svoje ili tudje, nebitno).
Blještave ukrase i zlatne lance spakovali u kutiju. Da prespavaju 350 dana.
Šuštavi celofan sa poklona koje smo nestrpljivo otpakivali postao je loptica za mače.
***
Želje su ostale.
Prikrivene , mirisom čežnje obojene...U poseban kofer spakovane.
Uvek iste.
Neostvarive.
Ne zato što nismo dovoljno jako želeli.
Jednostavno, lepše je kad ostanu samo želje...
***
Pred nam su opet otvoreni putevi.
Umesto šljokicama, uglavnom kamenjem popločani.
Ako im se osmehnemo...?
Možda će svaki kamen, umesto da nas spotakne, dragulj pobede postati.
A ako smo jutro osmehom zasladili, dan će sigurno sa odobravanjem pozdraviti iMARONI
Potreban materijal
Kesten pire 250 gr
Šećer-prah 100 grLešnici 100 gr
Keks-mleveni 100 gr
Puter 100 gr + 1 kašika
Šećer-kristal 1 kašika
Čokolada 50 grOrasi 2 kašike mlevenih
Način pripremeUmutiti puter sa prah-šećerom, dodati kesten-pire, keks i propečene i samlevene lešnike. Ujednačiti masu i praviti polulopte prečnika oko 3 cm.Č
okoladu otopiti na tihoj vatri, dodati kašiku putera, kristal-šečer i 2 kašike vode. Kuvati pet minuta uz stalno mešanje.Prohladiti i preliti kolače. Svaki delom posuti mlevenim orasima i ostaviti na hladnom najmanje 12 sati pre služenja.
Sledeći | Prethodni | Komentari (25) | Trekbekovi (0)
Jovan s.s. | 14/01/2010
Volim samoposluživanje,nadam se da može...Pozdrav
mandrak72 | 14/01/2010
Možemo svaki dan poželiti što god želimo, ali ne možemo dan provesti da ne jedemo. Evo ja stajem u red.
pozdrav
mira kuglof | 14/01/2010
Posmatrah je kroz polupane prozore svojih praznih ociju. Nije tu, ali ja je vidim i slutim... Ona zna. Oci vise nisu prazne.
Kesten. Volim ga u svim oblicima. Ovo je odlican recept. Imam u svom dvoristu pitomi kesten, mlad je. Moja, jos neostvarena zelja: da on pocne da daje plodove. Ja cekam... Svako dobro.
sanjarenja56 | 14/01/2010
...nisam dobro shvatila recept, da mi doneseš jedno desetak marona da pogrickam i stručno proučim sastojke?
casper | 14/01/2010
Ocima jedem i srcem citam.
Pozdrav!
domacica | 14/01/2010
@anaM, dva puta u životu sam jela najlepšu krem-čorbu od kestena - u Opatiji i u Beču, tako da ako kreneš na taj maroni fest obavezno je da me povedeš
Prijatno!
domacica | 14/01/2010
@jovan s, s, za drage goste uvek
Prijatno!
domacica | 14/01/2010
@mandrak72, pa druže stari ugrabio si dobro treće mesto
Prijatno!
domacica | 14/01/2010
@mira kuglof, evo ja se pridružujem tvojoj želji da kesten počne da radja. obilato.
Prijatno!
domacica | 14/01/2010
@sanjarenja56, ne glumi plavušu, znam te!
Prijatno!
domacica | 14/01/2010
@casper, dobra kombinacija
Prijatno!
Jovan s.s. | 14/01/2010
Bio sam skroman,ostavio sam i ostalim..
domacica | 14/01/2010
@sanjarenja56, ma nisam škrtica nego mangupi-ukućani smazali
Prijatno!
domacica | 14/01/2010
@jovan s. s, ti si oduvek bio fini gospodin i pažljiv drugar
Prijatno!
domacica | 14/01/2010
@malaino, drago mi je da je da ti se dopalo
Prijatno!
domacica | 14/01/2010
@nesanica, pa dobro za tebe ću spremaiti nešto sa vanilom
Prijatno!
Jovan s.s. | 14/01/2010
Hvala dobroj domaćici za izgovoreno.Veliki pozdrav.
pricalica | 15/01/2010
Срећно Ново 2010. лето Господње, најдража Домаћице и да и теби и свима које волиш пожелим Ангела чувара, да вас чува и прати. А чим сам видела кестен пире - заокупила си моју пажњу, хе, хе! Свако добро жели ти причалица једна!***
hyperblogger | 17/01/2010
kako samo kolacici izgledaju neodoljivo... a prica uz njih ide... mmmm :)
domacica | 24/01/2010
@pričalica, nadam se da nisi predugo čekala na odgovor. nadam se da je recept isproban na zadovoljstvo svih
Prijatno!
domacica | 24/01/2010
@hyperblogger, kako je lepo videti dobro poznati osmeh drage gošće koja se već dugo ne javlja
Prijatno!
Re: POSTPRAZNIČNA
AnaM | 14/01/2010
Jadni prozori što ih je polupala magla:)Negde krajem januara je u Opatiji fest marona. Sva, baš sva jela se prave od kesten pirea... uf... da mi je otići samo na sat tamo:)))