Kuhinja i oko nje

Lepe reči i lepi zalogaji

« Januar 2010 »
Ne Po Ut Sr Če Pe Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Januar
14

POSTPRAZNIČNA

Generalna | domacica | Januar 14, 2010,11:11

Dan je imao polupane prozore.

Vetar je vitlao ulicom nemilosrdno šamarajući ostatke lišća na visokim hrastovima.Poledica se caklila kao kristalna čaša iz koje smo šampanjcem nazdravljali.

Magla je uz reku podvriskivala i obrise obala bajkovito bojila...

***

Prodjoše praznici...

Razvejali smo lepe želje kao šarene konfete, podelili osmehe -prskalice, lampionima lepih reči ukrasili svaki kutak u sobi nade...

***

Raskitili smo jelku.

Plastičnu vratili u orman.

Posečenu, prilično ćelavu, izneli do kontejnera.

Njenu srećniju sestru, sa busenom, izvadili iz saksije i posadili ispred kuće (svoje ili tudje, nebitno).

Blještave ukrase i zlatne lance spakovali u kutiju. Da prespavaju 350 dana.

Šuštavi celofan sa poklona koje smo nestrpljivo otpakivali postao je loptica za mače.

***

Želje su ostale.

Prikrivene , mirisom čežnje obojene...

U poseban kofer spakovane.

Uvek iste.

Neostvarive.

Ne zato što nismo dovoljno jako želeli.

Jednostavno, lepše je kad ostanu samo želje...

***

Pred nam su opet otvoreni putevi.

Umesto šljokicama, uglavnom kamenjem popločani.

Ako im se osmehnemo...?

Možda će svaki kamen, umesto da nas spotakne, dragulj pobede postati.

A ako smo jutro osmehom zasladili, dan će sigurno sa odobravanjem pozdraviti i

MARONI

Potreban materijal

Kesten pire 250 gr

Š
ećer-prah 100 gr

Lešnici 100 gr

Keks-mleveni 100 gr

Puter 100 gr + 1 kašika

Šećer-kristal 1 kašika

Čokolada 50 gr

Orasi 2 kašike mlevenih

N
ačin pripreme

Umutiti puter sa prah-šećerom, dodati kesten-pire, keks i propečene i samlevene lešnike. Ujednačiti masu i praviti polulopte prečnika oko 3 cm.Č

okoladu otopiti na tihoj vatri, dodati kašiku putera, kristal-šečer i 2 kašike vode. Kuvati pet minuta uz stalno mešanje.

Prohladiti i preliti kolače. Svaki delom posuti mlevenim orasima i ostaviti na hladnom najmanje 12 sati pre služenja.

Sledeći | Prethodni | Komentari (25) | Trekbekovi (0)

Komentari

Re: POSTPRAZNIČNA

AnaM | 14/01/2010

Jadni prozori što ih je polupala magla:)Negde krajem januara je u Opatiji fest marona. Sva, baš sva jela se prave od kesten pirea... uf... da mi je otići samo na sat tamo:)))

Re: POSTPRAZNIČNA

Jovan s.s. | 14/01/2010

Volim samoposluživanje,nadam se da može...Pozdrav

Re: POSTPRAZNIČNA

mandrak72 | 14/01/2010

Možemo svaki dan poželiti što god želimo, ali ne možemo dan provesti da ne jedemo. Evo ja stajem u red.
pozdrav

Re: POSTPRAZNIČNA

mira kuglof | 14/01/2010

Posmatrah je kroz polupane prozore svojih praznih ociju. Nije tu, ali ja je vidim i slutim... Ona zna. Oci vise nisu prazne.
Kesten. Volim ga u svim oblicima. Ovo je odlican recept. Imam u svom dvoristu pitomi kesten, mlad je. Moja, jos neostvarena zelja: da on pocne da daje plodove. Ja cekam... Svako dobro.

Re: POSTPRAZNIČNA

sanjarenja56 | 14/01/2010

sanjarenja56

...nisam dobro shvatila recept, da mi doneseš jedno desetak marona da pogrickam i stručno proučim sastojke?

Re: POSTPRAZNIČNA

casper | 14/01/2010

Ocima jedem i srcem citam.
Pozdrav!

Re: POSTPRAZNIČNA

domacica | 14/01/2010

@anaM, dva puta u životu sam jela najlepšu krem-čorbu od kestena - u Opatiji i u Beču, tako da ako kreneš na taj maroni fest obavezno je da me povedeš
Prijatno!

Re: POSTPRAZNIČNA

domacica | 14/01/2010

@jovan s, s, za drage goste uvek
Prijatno!

Re: POSTPRAZNIČNA

domacica | 14/01/2010

@mandrak72, pa druže stari ugrabio si dobro treće mesto
Prijatno!

Re: POSTPRAZNIČNA

domacica | 14/01/2010

@mira kuglof, evo ja se pridružujem tvojoj želji da kesten počne da radja. obilato.
Prijatno!

Re: POSTPRAZNIČNA

domacica | 14/01/2010

@sanjarenja56, ne glumi plavušu, znam te!
Prijatno!

Re: POSTPRAZNIČNA

domacica | 14/01/2010

@casper, dobra kombinacija
Prijatno!

Re: POSTPRAZNIČNA

sanjarenja56 | 14/01/2010

...baš si neka....škrtica...bar dva tri marona???

Re: POSTPRAZNIČNA

Jovan s.s. | 14/01/2010

Bio sam skroman,ostavio sam i ostalim..

Re: POSTPRAZNIČNA

malaino | 14/01/2010

..pogledom se sladim...

Pozz

Re: POSTPRAZNIČNA

nesanica | 14/01/2010

Jao ja ne volim kesten pire :(

Re: POSTPRAZNIČNA

domacica | 14/01/2010

@sanjarenja56, ma nisam škrtica nego mangupi-ukućani smazali
Prijatno!

Re: POSTPRAZNIČNA

domacica | 14/01/2010

@jovan s. s, ti si oduvek bio fini gospodin i pažljiv drugar
Prijatno!

Re: POSTPRAZNIČNA

domacica | 14/01/2010

@malaino, drago mi je da je da ti se dopalo
Prijatno!

Re: POSTPRAZNIČNA

domacica | 14/01/2010

@nesanica, pa dobro za tebe ću spremaiti nešto sa vanilom
Prijatno!

Re: POSTPRAZNIČNA

Jovan s.s. | 14/01/2010

Hvala dobroj domaćici za izgovoreno.Veliki pozdrav.

Re: POSTPRAZNIČNA

pricalica | 15/01/2010

Срећно Ново 2010. лето Господње, најдража Домаћице и да и теби и свима које волиш пожелим Ангела чувара, да вас чува и прати. А чим сам видела кестен пире - заокупила си моју пажњу, хе, хе! Свако добро жели ти причалица једна!***

Re: POSTPRAZNIČNA

hyperblogger | 17/01/2010

kako samo kolacici izgledaju neodoljivo... a prica uz njih ide... mmmm :)

Re: POSTPRAZNIČNA

domacica | 24/01/2010

@pričalica, nadam se da nisi predugo čekala na odgovor. nadam se da je recept isproban na zadovoljstvo svih
Prijatno!

Re: POSTPRAZNIČNA

domacica | 24/01/2010

@hyperblogger, kako je lepo videti dobro poznati osmeh drage gošće koja se već dugo ne javlja
Prijatno!

Dodaj komentar





Zapamti me

Pretraži
Najnovije...
  • OBOJENO TRAŽENJEM
  • SLIKE...
  • ZAPIS DUŠE
  • SVE PRODJE...
  • KIKI, MIKI, RIKI
  • ZDRAVO
  • ĆUTANJE
  • IMA ŽIVOTA...
  • ZASEDANJE KRIZNOG ŠTABA
  • NA PLUS ČETRDESET
Kategorije
  • Generalna [341]
  • grickalice za dokolicu [141]
  • kulinarstvo [11]
  • domaći zadatak [12]
  • internet [2]
  • brojke i slova [0]
Arhiva
  • April 2013 [1]
  • Mart 2013 [1]
  • Februar 2013 [3]
  • Januar 2013 [3]
  • Avgust 2012 [1]
  • Jul 2012 [1]
  • April 2012 [1]
  • Februar 2012 [2]
  • Januar 2012 [5]
  • Decembar 2011 [4]
  • Novembar 2011 [6]
  • Oktobar 2011 [5]
  • Avgust 2011 [4]
  • Jul 2011 [3]
  • Jun 2011 [3]
  • Maj 2011 [1]
  • April 2011 [2]
  • Mart 2011 [1]
  • Februar 2011 [3]
  • Januar 2011 [4]
  • Decembar 2010 [3]
  • Novembar 2010 [2]
  • Oktobar 2010 [2]
  • Septembar 2010 [2]
  • Avgust 2010 [4]
  • Jun 2010 [3]
  • Maj 2010 [6]
  • April 2010 [6]
  • Mart 2010 [1]
  • Februar 2010 [8]
  • Januar 2010 [7]
  • Decembar 2009 [9]
  • Novembar 2009 [9]
  • Oktobar 2009 [7]
  • Septembar 2009 [5]
  • Avgust 2009 [10]
  • Jul 2009 [15]
  • Jun 2009 [13]
  • Maj 2009 [17]
  • April 2009 [17]
  • Mart 2009 [18]
  • Februar 2009 [17]
  • Januar 2009 [19]
  • Decembar 2008 [9]
  • Novembar 2008 [11]
  • Oktobar 2008 [7]
  • Septembar 2008 [8]
  • Avgust 2008 [13]
  • Jul 2008 [18]
  • Jun 2008 [15]
  • Maj 2008 [18]
  • April 2008 [18]
  • Mart 2008 [16]
  • Februar 2008 [14]
  • Januar 2008 [15]
  • Decembar 2007 [13]
  • Novembar 2007 [19]
  • Oktobar 2007 [19]
  • Septembar 2007 [21]
  • Avgust 2007 [8]
  • Jul 2007 [10]
Moji linkovi
Generalna
ne propuštam da posetim
Meni
  • Početna strana
  • Arhiva
  • Fascikle
  • Administracija
Sindikat
  • RSS 0.90
  • RSS 1.0
  • RSS 2.0
  • Atom
 
Copyright@2007. Reic's Place. All rights reserved. Powered by Lifetype.
Designed by Dieter Schneider, CssTemplateHeaven. Ported to Lifetype by Reic Wang.