Lepe reči i lepi zalogaji
Generalna | domacica | Januar 25, 2010,11:11
Ili,malo priče na temu kako pripremiti slavu i preživeti.
*
Zaboravite da kupite alevu papriku, neophodan sastojak za glavno toplo predjelo.
Pošaljite ćerku da kupi.
Uz alevu papriku, koju ćete platiti, gratis dobijete malog psa koga je neko ostavio na sred raskrsnice.*
Donesite od rodjaka, prijatelja, poznanika... stolice jer broj gostiju daleko nadmašuje one koje imate.
Rasporedite ih po stanu da se možete saplesti na svakom drugom koraku.
*
Prelivajući pečenje obavezno se opecite, jer ste zaturili rukavicu za držanje vrućeg.
Ako vam je malo, posecite se prilikom seckanja.
Modricu na kolenu (od saplitanja na stolice) obložite sa malo crnog luka.
*
Mašini za sudove očitajte vakelu, jer je otpadanje prskalice vrlo ... u kritičnom momentu kad je puna osetljivog porcelana i stakliša.Šporetu maznim glasom objasnite da se njegova bela boja jako lepo slaže sa crvenkasto-žuto-čokoladnim tufnama.
*
Zbog gostiju koji redovno kasne, sve što treba poslužiti toplo držite na toplom. Znači rerna i sve ringle na minimumu.
U isto vreme da bi ono što treba da bude hladno takvo i ostalo otvorite vrata od terase po kojoj šetaju mali pingvini.
U znak zahvalnosti dobićete ukočena ledja koja su u jako lepom odnosu sa nogama koje vam „otpadaju“, jer već tri dana sedenje samo sanjate.*
U sudoperu nad kojom ste cedili žito obavezno ubacite malo providne samolepljive folije. To je najsigurniji način da se zabavite traženjem uzroka neoticanja vode.
*
Jaču polovinu, uparadjenu u belu košolju i sa svilenom kravatom, uposlite kao pomagača prilikom iznošenja posluženja.Posle slave moći ćete da uložite protest proizvodjačima sredstava za skidanje fleka.*
Prvog dana ugostite najbližu rodbinu i kumove, kako nalaže tradicija.
Drugog dana prijatelje.
Trećeg dana... Razvezite one pozajmljene stolice, operite sudove, podesite osmeh na „razvučeno oko glave" i zaboravite sve ovo gore.Jer će vam u mislima ostati samo rečenica jednog od gostiju:KOLENICA U PŠENICI
Potreban materijal
v Dimljena kolenica 1 komad (oko 1.5 kg)
v Pšenica-belija 300 gr
v Crni luk 1 srednja glavica
v Praziluk 1 struk
v Šargarepa 300 gr
v Ulje 2 kašike
v Kajmak ( mileram ) 200 gr
Način pripreme
Obariti kolenicu i iseći na manju parčad. Ostaviti oko 0.5 l vode u kojoj je barena.Pšenicu obariti i ocediti.
Crni luk iseckati i propržiti na ulju. Kad postane staklast dodati iseckane praziluk i šargarepu.
Uz stalno mešanje dinstati desetak minuta pa dodati meso i pšenicu. Smanjiti temperaturu ringle na minimum i uz povremeno mešanje i dolivanje vode u kojoj se kuvala kolenica dinstati oko 2 sata.
Pre služenja umešati kajmak (mileram) i poslužiti toplo uz salatu po izboru.
Sledeći | Prethodni | Komentari (36) | Trekbekovi (0)
komsinica | 25/01/2010
Hehehhe.. Baska je tako!!
Komsije ostanu em bez stolica, em bez stola..:))
AnaM | 25/01/2010
Što ja volim da kuvam za goste...ali ne u svojoj kući:)))
behappy | 25/01/2010
hehe, blog teto, bas me nasmeja.
Sreca pa se to desava jednom u godini:D
Pozdravljam te :*
talas | 25/01/2010
E zato se i slavi jednom godisnje, treba se dobro odmoriti, he he.
Njam, ne mogu vise da pricam sa punim ustima, njam.
Pozdrav.
:))
Jovan s.s. | 25/01/2010
Tradicija i kolenica,lepo oboje..Pozdrav!!!
sanjarenja56 | 25/01/2010
Još su mi sveža slična sećanja, i po Marfijevom zakonu, ako nešto može da krene naopako, sigurno će krenuti naopako!
casper | 25/01/2010
Dani slavlja su jedini dani kada ja volim kuhinju.
Koliko ovako "na malo" ne volim da kuvam, toliko uzivam da spremam gomile raznih jela, kada sve serpe krckaju u isto vreme i kada pola super marketa pretvaram u hranu.
grlica | 25/01/2010
Volim pripreme vezane za slavu,pocev od kuhinje pa do komsijskih stolica...Ne pada mi to tesko,nekako mi i taj umor sladak...Najljepsi pozdrav...
domacica | 25/01/2010
@mia kuglof, ove godine umesto "suše" odvežbah poplavu. srećom znam da plivam pa isplivah
Prijatno!
domacica | 25/01/2010
@komšinica, pa nije džabe ona narodna - preči komšija nego košulja
Prijatno!
domacica | 25/01/2010
@anaM; a što mi to ne reče pre nego sam počela sa pripremama?
Prijatno!
domacica | 25/01/2010
@behappy, kad malo bolje razmislim moglo bi sva puta u toku godine, da ostanem u formi
Prijatno!
domacica | 25/01/2010
@talas, pa onda samo jedno lepo veliko
Prijatno!:))
domacica | 25/01/2010
@šuky, e i ja se sad smejem...
Prijatno!
domacica | 25/01/2010
@jovan s. s, drago mi je da ti se dopalo
Prijatno!
domacica | 25/01/2010
@sanjarenja56, ja zamolih čika-Marfija da me preskoči, ali izgleda da sam napisala pogrešnu adresu
Prijatno!
domacica | 25/01/2010
@malaino, i sebe, pravo da ti kažem. al' tek sad kad je sve iza mene
Prijatno!
domacica | 25/01/2010
@casper, ja u kuvanju uživam stalno, ali ove prateće manifestacije ne volim baš nikako
Prijatno!
domacica | 25/01/2010
@grlica, nije teško kad znaš da će gosti i ti s njima provesti lepo veče
Prijatno!
mira kuglof | 25/01/2010
I to sam imala par puta (uvek u nevreme) i prosto nemam pojma sta mi se vise svidja
mandrak72 | 25/01/2010
Pošto mene zapada mehanički dio pripreme proslave, Izbacivanje viška namještaja, priprema stolova i stolica, pečenje praseta i umakanje hljeba u kapljevinu i zalijevanje pivcetom mogu reći da sam zadovoljan. Međutim najveće bi mi zadovoljstvo bilo da napravim prostoriju sa stalnom postavkom za slavlja i proslave.
Vjerujem ipak da si uspjela i pored svega da uživaš u slavlju sa gostima.
pozdrav
AnaM | 25/01/2010
Ako je tebi bilo komplikovano, zamisli kako je tek meni:)
Moji gosti uživaju, nikad ne znaju šta će dobiti, jer meni uvek ispadne sasvim drugačije nego što sam zamislila:)
Dok je jestivo, dobro je:)))
pricalica | 25/01/2010
Значи, Ивкова слава, хе, хе. А ко Славу послужује, тај не седа. Зато сад лези и одмарај. Грлим!***
poluuspavanka | 25/01/2010
Dobri saveti :)
Domaćinski :)
Sigurna sam da je slavlje kod tebe PRAVO
domacica | 26/01/2010
@mira kuglof, he, he, ko se po kuhinji mnogo švrćka, svašta nauči
Prijatno!
domacica | 26/01/2010
@mandrak72, zašto li shvatih da je naglasak na onom "'leba, moče i ladno pivo"?
Prijatno!
domacica | 26/01/2010
@anaM, ne znam za druge, ali tvoja kafa mi uvek izgleda isto - crna, gorka, vruća vedrim ćaskanjem oplemenjena - znači primamljiva
Prijatno!
domacica | 26/01/2010
@pričalica, ma Ivko je za mene "malo dete". kad ja zakomplikujem...
Prijatno!
domacica | 26/01/2010
@poluuspavanka, nadam se da si sve uredno prepisala. i da nećeš primeniti.
a slavlje? bilo je pravo. zadovoljni i gosti i domaćini
Prijatno!
anam | 26/01/2010
Odmori se do sutra, pa da je popijemo?:)
domacica | 27/01/2010
@anam, kad ti kažeš...
Prijatno!
AnaM | 01/02/2010
Naredjenje , izvršenje... a može li opet???:)))
Re: TRADICIJA I NAPREDAK
mira kuglof | 25/01/2010
He, he, bas si me nasmejala, zaista je tako. Uvek neka svinjarija mora da se desi kad si u najvecem poslu, zaboravila si samo da navedes kako je divno kad ti usred takvog dana nestane vode ili struje. Ja takve dane prosto obozavam. Recept je savrsen. Svako dobro.