Kuhinja i oko nje

Lepe reči i lepi zalogaji

« Decembar 2025 »
Ne Po Ut Sr Če Pe Su
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
April
16

ZELENA POLJA

grickalice za dokolicu | domacica | April 16, 2008,11:01

Bilo je to moje polje.
Zeleno i sveže.
Sa ponekim žutim maslačkom i belim krasuljkom.
Sa par šarenih leptirova i pčela –vrednica.
Sa ponekom kapi rose na pospanim vlatima trave.
I pokrivačem od plavog neba i paperjastih oblaka.
Iza polja je bio perivoj.
Sa divljim kestenovima i vitkim brezama.
Sa slavujima i golubovima i ponekom svrakom koja voli sjajne sitnice.
Sunce je bilo veliko i žuto, toplo i nasmejano.
Veče su krasili mesec i treperave zvezde dok je lahor mrsio lišće.

A onda je došla jesen.
Sa sivim nebom i olujnim oblacima.
Lahor se pretvorio u ledeni severac koji briše osmehe.
Rosa je postala suza, a Sunce sakrilo osmeh i toplotu.
April je obukao oktobarsku haljinu...

...

Rodjena si jednog oktobra
Dok su se kiše
Tukle s vetrovima
Oko tvog imena.
Rodjena si jednog svitanja
Zavijenog u bezbojnu maglu.
Rodili su te krici
Razbijenih ćupova
Od meda slatke varke.
Rodjena si jednog oktobra
I kiše su ti dale ime

T U G A


Permalink | Komentari (33) | Trekbekovi (0)

April
15

ZAVIST

Generalna | domacica | April 15, 2008,11:27


Opšte je poznato da je jedino pamet pravedno raspodeljena.
Sve ostalo je skoro uvek na pogrešnom mestu.

Neko ima lokne. Neko strica u Americi.
Neko roni u plavetnom okeanu, neko se davi u čaši.

Neko je zadovoljan onim što ima i što jeste.
Neko misli da su svi drugi nepravedno nagradjeni.

Juče sam bila zatečena nekim dogadjanjima ( ne skačite odmah, nemaju veze sa blogom),
Pa sam se dala u duboko razmišljanje šta stvarno treba uraditi kad vam neko kaže
- Ma, lako je tebi. Ti ne radiš!
I pri tome iz tona iskače tolika količina zavisti da preplavi poveliku sobu i sve prisutne u njoj.
Odćutala sam, naravno.
Dobro sam uvežbala kisele osmehe i zapamtila da je ćutanje najbolja odbrana.
Kako je primedba prošla bez replike, razgovor je krenuo u nekom drugom pravcu i društvo se, posle izvesnog vremena razišlo.
Postoji i varijanta sa dizanjem nosa, odmahivanjem rukom i smeškom koji kaže
- Sasvim si u pravu! I šta mi možeš!
To nisam vežbala, pa nemam pojma kakav bi nastavak sledio.
Postoji i ona narodna poslovica
- Zavist nagriza ljudsko srce.
Pa, dragi moji, ako vam se učini ponekad da neko ima više od vas, da je u bilo čemu bolji, zavirite u njegovo srce, možda je prazno ili nagriženo.

I ne dozvolite sebi da i vaše postane takvo.

Tetka-Saveta se odjavljuje i prijavljuje domaćicu,
Uz izvinjenje onima koji su želeli nešto dijetalno


TRIPICE NA GUSTO
- gurmanski škembići-

Potreban materijal


v juneći škembići 1.5 kg
v mesnata barena slanina 100 gr
v crni luk 1 veća glavica
v beli luk 6 čenova
v peršun-list 1 veza
v paradajz-sok 300 gr ( svež paradajz 500 gr)
v belo vino 100 gr
v lovor-list 1 komad
v sirće 2 kašike
v bier u zrnu ½ kašičice
v so po ukusu
v aleva paprika 1 kašičica



Način pripreme

Obariti škembiće u vodi kojoj ste dodali sirće, lovorov, list i biber u zrnu.
( U ekspres-loncu 30 minuta od momenta kad propišti.)
Prohladite i isecite na deblje rezance.
Slaninu, beli luk i peršunov list sitno iseckati i sjediniti.
Staviti u dublju šerpu i kratko propržiti pa dodati iseckan crni luk.
Uz stalno mešanje dolivati belo vino.
Dodati isečene škembiće i sok od paradajza ( oljušten i na kockice iseckan svež paradajz), izmešati, poklopiti i na sasvim tihoj vatri dinstati oko 20 minuta.
Posoliti, dodati alevu papriku i kuvati poklopljeno još 20 minuta.
Poslužiti toplo uz strugani parmezan, ljutenicu i njoke od krompira.



Permalink | Komentari (53) | Trekbekovi (0)

April
14

OPRAVDANJE

Generalna | domacica | April 14, 2008,10:23

Radni deo sedmice moja jača polovina je zaposlen i radi.
Ja se smucam po bakalnicama, pijacama, kuhinjama ...
Kada počne lepo i dovoljno toplo vreme, moja jača polovina i ja vikende provodimo izvan urbane sredine zvane Beograd.
U neposrednoj blizini, ali vez vreve, betona, komšijskih zavidljivih ili namrgodjenih pogleda.
Bez digitalnih naprava, sem mobilnih.
U društvu sa jednom magnolijom.

Ponekad imamo i stidljive goste

Koji su ipak dovoljno strpljivi da sačekaju da fotograf shvati šta je zoom i kako se koristi (bar delimično)


Kada krenemo kući, malo opuštajućeg mirisa ponesemo i prijateljima


P.S. kad proučim dogadjanja iz ovog blogo-sveta i oporavim se  od jednog dogadjaja u mom neposrednom komšiluku, javiću se. Do tada, samo lepo spremite ručak i hvatajte Sunce, opet najavljuju naoblačenje.





SVINJEĆI RAGU S PEČURKAMA

Potreban materijal

v Svinjske šnicle 800 gr
v Dimljena slanina 100 gr
v Pečurke-šampinjoni ili bukovače 200 gr
v Kisela pavlaka 100 gr
v Začin od povrća 1 kašika
v Biber-beli ¼ kašičice ( nije obavezno )


Način pripreme

Iseći slaninu i šnicle na manje komade i propržiti na suvom tiganju.
Smanjiti temperaturu ringle na minimum,sipati malo vode i poklopiti.
Dinstati petnaestak minuta pa dodati pečurke isečene na četvrtine.
Dodati začin od povrća i mleveni biber, izmešati i dinstati još 20 minuta.
Neposredno pred služenje umešati pavlaku.
Služiti toplo uz priloge od testa ili krompira.



Permalink | Komentari (53) | Trekbekovi (0)

April
10

POZDRAVI. ŽELJE I ČESTITKE

Generalna | domacica | April 10, 2008,10:35

Poštovani čitaoci,

Vaš omiljeni Kuvano – pečeno – dinstana domacica blog nastavlja sa programom koji ste tražili već više miliona puta.

Našoj umetnici Pinokiju
Sretan rodjendan uz pesmu
Smej se, smej,uvek se smej


Sretan povratak u okrilje šumskog blog –gazdinstva, ponešenoj-ispuštenoj-Sidi-Lesi – Shadow
Sa željom da češće svraća uz pesmu
Ti si mene caknula


Završetak prvog tromesečja uz želju da ispuni data obećanja
Maslinasto-zelenom-okruglo-bundevastom Lali
Pesmom Al’ se nekad dobro jelo


Principessi78 zaljubljen četvrtak i početak drugog tromesečja
pesmom Let it be


Želi društvo iz Kafanice, blogo-ludnice
( molimo goste koji su već ispod stola da ustanu i zapljeskaju)



Zbog nedostatka prostora, vremena i ideja, svim ostalim blogerima ugodan i prijatan dan uz nastavak saplitanja i istraživanja u cirkusu blogovanja

CMOK, CMOK – PUS(L)ICA TORTA

Potreban materijal

v Jaja 8 komada
v Šećer-kristal 8 kašika+8 kašika
v Limun-sok 1 kašika
v Brašno-oštro 1 kašika
v Pomorandže 4 komada
v Želatin 2 kesice
v Slatka pavlaka 250 gr
v Puter 250 gr
v Vanilin šećer 2 kesice

Način pripreme

Umutiti čvrst sneg od belanaca pa dodati 8 kašika šećera i sok od limuna.
Lagano umešati kašiku brašnu.
Pravougaoni pleh obložiti peki-papirom koji je premazan puterom i sipati smesu od belanaca. Poravnati širokim nožem.
Rernu zagrejati na150 stepeni i peći podlogu 20-25 minuta.Prohladiti.
Žumaca umutiti sa 8 kašika šećera i vanilinom i kuvati na pari. Kada počne da se zgušnjava skinuti sa ringle i ohladiti uz stalno mešanje. Dodati penasto umućen puter i sjediniti masu.
Jednom polovinom fila premazati podlogu i preko njega poredjati kolutove od dve pomorandže.
Iz dve pomorandže iscediti sok i pomešati sa 1 kesicom želatina koji je pripremljen prema uputstvu proizvodjača.
Ovm mešavinom preliti kolutove pomorandže, poravnati i naneti drugi sloj fila.
Slatku pavlaku umutiti sa prah-šećerom po ukusu i premazati tortu sa strane.
Dobro rashladiti i poslužiti uz belo vino.



Permalink | Komentari (39) | Trekbekovi (0)

April
08

TO NAROD IŠTE

Generalna | domacica | April 08, 2008,11:34

Poodavno sam sebi zabranila da kupujem časopise koji kao atribut nose „ženski“.
Em štedim na parama, em na živcima.

Ali, pre neki dan , u želji da se poigram rečima u nekom drugom obliku sem kuckanja, setih se da postoje enigmatski časopisi.
U obližnjoj trafici sačekalo me sijaset.
Ali maskiranih.
Sa dve trećine (moja slobodna procena) smešile su se silikonske dame u pozama preuzetim iz Playboy-a, a ostatak je bio toliko malih dimenzija da se jedva mogao uočiti.
Pretpostavljam da su ta džepna izdanja namenjena onima koji u kancelarijama još uvek nemaju kompjutere. Da ne budu uskraćeni za zabavu.
To narod ište.
Valjda su u pravu izdavači.
Pogled na zabranjene-„ženske“ časopise napuni mi glavu marketinškim naslovima tipa
- Ta i ta pevačica otkriva samo za vas tajnu svog uspeha
- Za vas kuva lepotica mis univerzum....
- Proleće u vašem ormanu ( kod mene izazva dodatnu glavobolju)
- Hit-destinacija ove godine put na Čunga-Lunga-Budibogsnama safari – prenićište u lavljoj jazbini sa 5 zvezdica kao bonus ako odmah uplatite svih 375 rata...
To narod ište.
Neobavljena posla vratih se kući, skuvah kafu i ukuljučih radio.
Da me malo muzike vrati u normalu.
- gorim ja od želje žarke
- da ti komšo mešam čvarke ( dodao moj prijatelj J:J )
- kad legnem ti na interfoooooooooon...
- poliću te mastilooooooooooom (dodala ja)...
To narod ište.

Napokon ukopčah.
Ja nisam narod.

Ja sam domaćica.
I pravim kolače.


MOKA KOCKE

Potreban materijal

v Jaja 4 komada
v Brašno 2 kašike
v Kakao 1 kašika
v Šećer-kristal 2 kašike
v Puter 250gr
v Slatka pavlaka za šlag 250 gr
v Želatin 1 kesica
v Instant kafa 4 kašike
v Čokolada 50 gr
v Šećer-prah 200gr + 50 gr
v Mleko 4 kašike
v Keks tipa pti ber 100 gr

Način pripreme

Umutiti čvrs sneg od 2 belanca, dodati kristal šećer i 4 žumanca, pa kada se masa sjedini sipati brašno i kakao. Lagano izmešati.
Izručiti testo u podmazan i brašnom posut četvrtast pleh pa peći 12 minuta na temperaturi 220 stepeni. Ohladiti.
Instant kafu pomešati sa mlekom i parčićima čokolade i zagrevati na tihoj vatri dok se masa ne ujednači pa dodati 125 gr slatke pavlake. Prohladiti uz stalno mešanje.
Puter penasto umutiti, dodati 2 belanca i 200 gr prah šećera. Dodati prohladjenu mešavinu kafe i želatin pripremljen prema uputstvu proizvodjača.
Dobro izmešati pa jednu polovinu naneti na ohladjenu podlogu. Staviti keks izlomljen na manju parčad i prekriti drugim delom fila.
Od ostatka slatke pavlake umutiti šlag i premazati kolač. Ukrasiti po želji i seći na kocke kada se dobro rashladi ( najmanje 3 sata u frižideru ).


Permalink | Komentari (36) | Trekbekovi (0)

April
07

MAMA MIA, ITALIA!

Generalna | domacica | April 07, 2008,11:21

Pominjanje Italije, zemlje sa kojom smo se nekad graničili i kopnom i morem, izaziva razne asocijacije.
Neko će se setiti romantičnog puta u Veneciju i vožnje gondolom, neko će pomisliti na Rim i fontanu Di Trevi koja ispunjava želje, a neko će jednostavno zapevati O, Sole mio i ulepšati dan sebi i onima koji ga ne slušaju.
Naravno, biće tu i sećanja na omiljenu destinaciju Trst koji je decenijama bio prestonica naše mode sa sve šuškavcima, najlon košuljama, lutkama koje kažu mama i prevrću očima i uglavnom sede izmedju jastučića na bračnom krevetu.
Da ih slučajno neka mala devojčica ne iskoristi za igru.
Kod onih kojima je hrana na nekom od prvih mesta mašta će poleteti ka špagetima, pizzama i sličnim mediteransko-kopnenim specijalitetima, uvek zalivenim dobrim vinima.
Italijanska kuhinja svakako spada u najomiljenije na svetu, pa onda nije čudno što se sa njom srećemo skoro svakodnevno.
Tu, naravno prvenstveno mislim na pizzu, koja, gle čuda, po nekim izvorima, potiče iz Kine.
S obzirom da ovaj podatak datira iz vremena kada sve što se može kupiti nije poticalo iz ove daleke zemlje naseljene ljudima kojima je rad na prvom mestu, verovatno je verodostojan.
Druga zanimljivost vezana za ovo popularno jelo je ta da su slavu pizze svetom proneli Amerikanci.
Čemu se isto tako može verovati, jer sve što se može kupiti gotovo i pojesti a pri tome se ne mora isprljati čak ni tanjir, njima liči na hranu za bogove.
Meni lično, najlepša priča vezana za pizzu je ona koja kaže da je prva napravljena u čast napuljske princeze.
Sastojala se od testane podloge i tri preliva – paradajza, mocarela sira i bosiljka, što je simbolizovalo boje italijanske zastave.
Današnje pizze se dosta razlikuju od ove, ali ostaje činjenica da mašta ima veliku ulogu u pripremanju ovog jela, tako da uvek može biti drugačija.
Ako za obrok spremite pizzu i dodate čorbu ( za koju su opet zaslužni Ameri), oteraćete viruse, bakterije i ostale zle spodobe i vratićete osmeh na lce.


KUKU – ČORBA OD RUZA

Potreban materijal

v Kukuruz šećerac 200 gr
v Kukuruzno brašno 2 kašike
v Ulje 4 kašike
v Šargarepa 2 komada
v Beli luk 1 čen
v Začin od povrća 1 kašičica
v Peršun-list 1 kašika seckanog
v Dimljena slanina 100 gr

Način pripreme

Šargarepu očistiti i iseći na kolutove, beli luk ispasirati.
U šerpi zagrejati ulje i propržiti šargarepu.
Dodati brašno, promešati pa dodati kukuruz, beli luk i začin od povrća.
Naliti 1.2 l hladne vode i kuvati poklopljeno na tihoj vatri 20 minuta od momenta kad provri.
Slaninu iseći na štapiće i propržiti na suvom tiganju da postane hrskava.
Odstraniti višak masnoće.
U svaki tanjir staviti po kašiku slanine, sipati toplu čorbu i posuti peršunom.


MOJA GRANDE – VEGE PIZZA

Potreban materijal

v Brašno višenamensko-pšenično 300 gr
v Brašno- integralno 100 gr
v Ulje-maslinovo 4 kašike
v Ulje- suncokretova 2 kašike
v Kvasac 20 gr
v So 1 kašičica
v Šećer 1 kašika
v Mlaka voda 300 gr
v Paradajz-sok 100 gr
v Paradajz – svež 1 komad
v Šampinjoni 100 gr
v Kukuruz-šećerac 100 gr
v Mocarela-sir 100 gr
v Paprika-babura 1 komad
v Masline nekoliko komada
v Bosiljak ¼ kašičice
v Origano ¼ kašičice

Način pripreme

Izmrvljeni kvasac izmešati sa šećerom i solju, preliti mlakom vodom pa dodati obe vrste brašna.
Mutiti mikserom i polako dadavati ulje. Kada od testa počne da se formira lopta staviti je na radnu ploču i rukama rastanjiti na debljinu od oko 5 cm.
Pokriti vlažnom salvetom i ostaviti da se odmori 30 minuta, pa je rastanjiti u ploču debljine oko 2 cm.
Staviti testo u pleh i podići ivice.
Paradajz-sok izmešati sa bosiljkom i origanom, šampinjone iseći na listiće i izmešati sa kukuruzom. Papriku i paradajz iseći na kolutove. Sir narendati na krupno rende ili iseći na listiće.
Preliti testo paradajz-sokom, staviti šampinjone i prekriti kolutovima paradajza.
Posuti sirom pa staviti kolutove paprike i u sredinu svkog po 2-3 masline.
Rernu zagrejati na 230 stepeni i peći pizzu 15 minuta.
Seći na parčad i služiti toplo.


Permalink | Komentari (31) | Trekbekovi (0)

April
06

UPUTSTVO ZA BLOGOVANJE

grickalice za dokolicu | domacica | April 06, 2008,11:27

Na domaći(cin) način.

Juče se ovom blog-servisu, jedna osoba priključila na malo neobičan način.
Prvo je ostavila nekoliko komentara i potpisala ih mojim nickom.
Upozorena da mi se to ne dopada, izvinila se i dodala da već duže prati blogove na ovom mestu i da smatra da sam ja najgotivnija osoba ovde.
Naravno, prihvatim izvnjenje i uz njega dodam jedan poen ( možda čak i trojku) svome egu i skontam da sam prava osoba da napiše ovo uputstvo.

Sutra počinje nova radna sedmica, pa ako hoćete da svima bude lepo prvo razveselite vladicu. On nikako ne voli ponedeljak, pa ćete ostati uskraćeni za lepu poeziju, prozu ili pps.
Druga osoba koju ovog dana treba lepo tretirati je moje mezimče koje je sebi nadenulo nick Tužna. Učinite nešto i bićete nagradjeni najširim i najsladjim osmehom na svetu. I povrh svega od Male devojčice naučiti mnogo.
Ako i vi spadate u osobe kojima je svaki ponedeljak prava mora, poletite na Krilimaandjela. Biće vam udobno, toplo i raspevano.

Kad ponedeljak završi u korpi za otpatke potrčite kod Baladaševića.
Njega ne treba predstavljati.
Čim se pojavi zauzme celokupan prostor vaše pažnje.
Njemu je uftorak nemio pa će verovatno jednog budućeg dočekati da vidi špicaste perle zategnute oko svog struka.
Zato će tog istog uftorka pinokio biti razdragana pa će podeliti manje kečeva i ukora.
Kad ova halabuka bude privedena kraju svratite kod principesse78 na kafu i lepu pričicu, a usput se izmerite i ogledajte kod donne, da biste bili sigurni da imate na sebi neki od top altamoda modela.

U sredini sedmice rezirvišite mesto za sanjarenja56, par dobrih priča diplomirane
Hyperblogger-Andjele i obavezno uz ručak konzumirajte mladi luk.
Posle ručka, naravno sledi odmor, a lepši od provedenog u hladu bonsai drveća, dok vam oko prati let leptira a uši se pune zvukom plesa staklića, nećete naći.

Četvrtak, k’o četvrtak nije baš na ceni pa malo čarobnog praha našeg čarobnjaka mandraka72 može sigurno i ovaj dan učiniti lepšim.
Ako to ne pomogne, potražite vešticu-alapaču i pokušajte da joj date do znanja da već predugo ćuti.
Naravno u tome će vam pomoći šiljka, tek da vas bocne i podseti na neke stvari koje nas sve okružuju.

Ko preživi do petka, imaće uživanciju po izboru.
Obilazak vastagove galerije slika
Uz pomoć glumca biće glavni na daskama koje život znače,
Stepski vuk će mu pokazati lepote zaljubljenog neba, lilanina ga naučiti izvlačenju iz zamršenih situacija a bealiever uvesti u tajne slikanja.

Subotu, kao omiljeni dan vikenda, provedite u lepom aprilskom raspoloženju kod xenije, ili ako ste setni pustite suzu zbog prekinute ljubavi sa zvončicom.
Za one koji bi i subotom da nešto rade tu je danijela da vam pomogne u traženju novog hobija, tekstopisac da vam pokaže rime, a neodlučnima će društvo praviti gorannovi.

Ukoliko vas ne poklopi cunami, dočekaćete i nedelju.
Dan kada se i Gospodin odmarao, pa mu se pridružite.

I na kraju jedno upozorenje
Ni pod kojim uslovima ne idite u blizinu kuhinje, jer ćete završiti u crvenoj haljini sa viškom kilograma i manjkom vremena da pozavršavate obaveze za narednu sedmicu.

Permalink | Komentari (54) | Trekbekovi (0)

April
05

UTUK NA UTUK

Generalna | domacica | April 05, 2008,13:07

Ili Vredi - Nevredi liste sa moje tačke gledišta.
( Nije ti ništa
To kaza , to kaza,
Pa ga smaza )...

Smatram sebe osobom koju nije lako isprovocirati.
I osobom koja voli detaljno da razmisli o nekim, za nju važnim, stvarima.
U jednu od tih stvari spada i ovo druženje na blog.rs – servisu.

Jučerašnji dan zapamtih po već ko zna koliko puta postavljenom pitanju o Vredi listi i Kandidatima za nju.
Pretpostavljam da većina zna da su ukusi različiti, i da opšta pravila koja postoje za svrstavanje blogova u ove dve kategorije predvidjaju i učestalost postova i njihov kvalitet, broj čitalaca i komentara koji su ostavljeni.
Sem administratora i blogeri mogu predlagati kandidate, pa bi trebalo da su svi uslovi za objektivnost ispunjeni.
E, sad, neko ne može da podnese da bude degradiran, nekome smeta što se na Vredi listi nalaze blogovi koje ne čita ili mu se ne svidja redosled.
Neko želi da ima najviše komentara, neko da ga kuju u zvezde, ali, mislim da smo svi ovde prvenstveno da se družimo.
Dopisujemo, smejemo, pustimo po neku suzu, saznamo i naučimo nešto novo.
Ovo nije olimpijada.
Ne dele se zlatne i ostale medalje.
Ali se deli nešto mnogo veće.
Znam da administratorima nije lako da ispune sve želje ( sigurno nisu zlatne ribice ), ali bih ovom prilikom želela da preispitaju svoje jučerašnje poteze.

Sa malim zakašnjenjem, opravdanim naravno, da ulepšate dan sebi i onima koje volite,jedna ljubavna priča ispričana kroz



RIGO JANČO TORTA

Potreban materijal


jaja 4 komada
prah-šećer 10 kašika
brašno 3 kašike
kakao 1 kašika
šlag-pena /priprema sa vodom/ 4 kesice
krem-fix 4 kesice
čokolada 250 gr
mleko 2 kašike
buter 50 gr + 1 kašičica

Način pripreme
Umutiti belanca sa 4 kašike šećera, dodati žumanca, brašno i kakao. Ispeći dve kore u četvrtastom plehu. Svaka se peče 12 minuta na temperaturi 220 stepeni.
Šlag-penu umutiti sa krem-fixom i dve kašike šećera i staviti u frižider da se dobro ohladi.
Sedam rebara čokolade, buter, mleko i 2 kašike šećera otopiti na pari, prohladiti i pomešati sa šlagom.Vratiti u frižider da se dobro ohladi.
Nafilovati tortu i preliti glazurom od 3 rebra čokolade, malo mleka, butera i 2 kašike šećera.



P.S. Za one koji možda ne znaju, Rigo Jančo je bio madjarski muzičar iz 19. veka čija je ljubavna priča sa francuskom groficom inspirisala budimpeštanskog poslastičara da kreira ovu poslasticu.
U originalnom receptu se koristi slatka pavlaka za šlag u kombinaciji sa želatinom, ali predložena kombinacije je dostupnija današnjim džepovima .




Permalink | Komentari (35) | Trekbekovi (0)

April
04

STRES

grickalice za dokolicu | domacica | April 04, 2008,12:51

I kako ga steći.

Podjoh jutros do obližnje prodavnice.
Usput ponesoh i smeće sortirano u tri kese.
Jedna za kontejner, druga za reciklažu plastičnih flaša i treća-papirna sa ostacima osušenog hleba.
Za nahraniti neku mačku ili psa koji se šetaju po bloku.
Uredno odložih prve dve na propisna mesta i osvrnuh se da vidim ima li aboniraca.
Kako se nijedan ne pojavi, kesu sa hlebom odložih pored žičane korpe koja prihvata boce za recikliranje.
Završih snabdevanje i kretoh put zgrade.
Opet pored one korpe za reciklažu.
Pored korpe žena neodredjenih godina, jednostavno i uredno odevena, u levoj ruci drži kesu sa osušenim hlebom, pogleda uprtog u nebo i desnom se krsti.
Na bradi joj ugledah nekoliko zaostalih mrvica.
Spustih pogled i produžih.
Zanemela.

Iz poštanskog sandučeta izvadih par računa i gomilu nebuloznih štampanih reklama.
Skuvah si kafu, pobacah pozive za solarijum, fitnes, aerobik, kinesku i ostalu hranu za dostavu i počeh da proučavam račune.
Iz koverte za infostan, uz dve uplatnice ispade i mali štampani letak.
Prvu reakciju da ga bacim zaustavi mi pogled na sliku dve stope.
Malu i veliku.
Pročitah i web adresu, ostatak, uzeh uplatnicu i odoh put pošte.
Svi ostali mogu da čekaju.
I da mi naplate kamatu za prekoračenje roka.
Ovo ne može i ne sme da čeka.

http://www.malivelikiljudi.org/

P. S. Nadam se da ste razumeli da mi danas nije do spremanja hrane.

Permalink | Komentari (37) | Trekbekovi (0)

April
03

JEDNO VUČE DRUGO

Generalna | domacica | April 03, 2008,15:11

Ako ste pažljivo čitali postove na ovom blogu onda znate da je nedavno u kuću stigao novi orman.
Ko nije čitao neka obnovi lekciju, da može da se uključi u nastavak.

Ponosni novi orman je, na opšte iznenadjenje, još uvek poluprazan, polupun, ili dva puta veći nego što je potrebno.
I povrh svega, nekako s visine gleda na stari nameštaj u sobi.
Ćerki se učinilo da mu nije baš prijatno u društvu starijih (omladina, ko omladina, uvek ima neke zamerke ) pa je skontala da novom ormanu društvo treba da prave novi sto za PC i novi krevet.
Sa stolom prodjosmo relativno dobro, mada neke diskove i slične zezalice još uvek tražimo po raznim budžacima.
Ali, stiže i krevet.
Proširenje prostora kao nemoguću varijantu odbacili smo odmah.
I tako novi lepotan završi na sredini dnevne sobe.
Tik ispred televizora.
Sad odoh da potražim periskop za jaču polovinu i upišem sebe na neki kurs akrobatske gimnastike.
Vi se za to vreme nasmejte.


LaughingŠta je zajedničko podmornici i Windows-u?
Čim otvoriš prozor - počinju problemi!


LaughingKo još zviždi za ženama iznad 40 godina?
Samo ekspres-lonac!

LaughingIdu dve krofne ulicom i sretnu picu. Jedna od njih kaže:
Jao, vidi seljanku koliko se našminkala!

A uz ručak pokušajte da napraviteTongue out

HELJDINI HLEPČIĆI

Potreban materijal


Heljdino brašno 300 gr
Belo pšenično brašno-tip 400 200 gr
So 1 kašičica
Kvasac 20 gr
Šećer 1 kašika
Ulje 2 kašike
Puter 2 kašike
Mleko 200 gr
Voda 200 gr
Prašak za pecivo 1 kesica
Orasi 50 gr
Susam 4 kašike

Način pripreme

U dublju činiju izdrobite kvasac, dodajte šećer i mlako mleko.Pšenično brašno prosejte sa praškom za pecivo i izmešajte sa heljdinim brašnom. Orahe iseckajte i pomešajte sa 2 kašike susama.
U ćiniju sa nadošlim kvascem sipajte mlaku vodu, ulje i omekšali puter.Dodajte so i mešavinu brašna i mutite mikserom (brzina 2) oko 5 minuta. Kada se od testa formira lopta dodajte orahe i rukom izmešajte. Podelite testo na 2 dela premažite sa malo ulja i ostavite da odstoji 45 minuta. Napravite 24 loptice, stavite u podmazane plehove i ostavite da odstoje još 20 minuta. Makazama za pečenje zasecite loptice na 4 mesta, pospite susamom i pecite 12 minuta u rerni zagrejanoj na 225 C.
Gotove hlepčiće poprskajte hladnom vodom.


Permalink | Komentari (21) | Trekbekovi (0)

April
01

OSVRT

Generalna | domacica | April 01, 2008,10:34

Iza mene je jedan lep i radan vikend.

Ispred mene je jedna prolećna i puna rodjendana sedmica.

Vikend je ostavio tragove u vidu bolova u mišićima i osmeha zbog sećanja na ...

Pre par godina, prijateljica se odselila dalekoooooooo.
Iz hiljadu razloga.
I lepo se snašla.
Kako to već zapadni svet ume da iskombinuje, našla je posao, skućila se, stekla par poznanika od kojih su neki bili na najboljem putu da postanu prijatelji...
A onda se zaljubila.
Prvo malo, pa kasnije sve više uplitala se u zamku zvanu „ozbiljna veza“.
Dodje i trenutak da ona njega pozove na večeru.
I, naravno, zamoli me za par ideja kako da osmisli romantičnu večeru tipa
„tango Argentino na naš način“
Ja poslah par recepata koji su mi zvučali „naški“.

Nije prošlo mnogo vremena a stiže odgovor:
- Nisam skoro ništa od tvojih ideja upotrebila.
U konzervama se ne može naći ni pšenica, ni beli sir, ni dimljena šunka...


Odgovorih i ja brže-bolje:
- Izvinjavam se što sam te pogrešno shvatila. Mislila sam da ti treba ideja za večeru a ne nož za otvaranje konzervi!

Ako nemate nož za otvaranje konzervi, današnji ručak ćete jednostavno pripremiti

MUSAKA SA PEČURKAMA
Potreban materijal
v pečurke - šampinjoni 500 gr
v jaja 6 komada
v kačkavalj – 200 gr
v crni luk 1 glavica
v beli luk 2 čena
v majčina dušica 1 kašičica
v so 1 kašičica
v kisela pavlaka 200 gr
v beli biber ½ kašičice
v praziluk 1 struk (oko 200 gr)
v krompir 500 gr
v puter 1 kašika
v ulje 4 kašike

Način pripreme
Iseckajte crni i beli luk, propržite na ulju i dodajte pečurke isečene na listiće.Dinstajte 15 minuta na tihoj vatri.Prohladite.
Krompir obarite u ljusci, očistite i nasecite na deblje kolutove.
Praziluk isecite na nekoliko delova po dužini i kratko obarite.
4 jaja obarite, oljuštite i presecite na pola po dužini.
Kačkavalj narendajte.
Vatrostalnu činiju premažite puterom, pa redjajte polutke jaja, krompir, pečurke i praziluk.
Pospite kačkavaljem.
Umutite 2 jaja sa kiselom pavlakom i začinima, prelijte jelo i zapecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 15 minuta.


Permalink | Komentari (42) | Trekbekovi (0)

Mart
27

TRI FRTALJA I KVARAT

Generalna | domacica | Mart 27, 2008,09:22

Ponekad me zaokupe neke gluposti pa ne mogu da ih se otresem.
Prate me vernije od senke po sunčanom danu.
Poslednjih par dana, valjda zbog one vežbe za susret sa blog-sestrom, stalno mi u glavi rečenica koja počinje sa
- Odrasla sam...
Da li sebi pokušavam da dokažem da stvarno jesam odrasla ili da druge ubedim, nisam sigurna.
Verovatno i jedno i drugo.
Na drugom mestu ove top-liste je korišćenje tudjica u našem jeziku, uglavnom izobličenih reči koje znače sve i ništa.
Vrlo fancy!
Eto, potpala i ja pod taj uticaj.

E sad sledi priča da upotpuni sve ovo.

Odrasla sam u porodici koja je koristila različite dijalekte „one Juge“.
Pa mi tako nije bilo neobično da kažem:
- Daj mi škare da ovo presečem, makaze su tupe
- Ako mi još jedna kvačica ispadne, istrešću punu korpicu štipaljki preko terase
- Trešenje merdevina izazvaće padanje onog ko se popeo na lotre...

Kada sam se udala, dodala sam svojim dijalektima još jedan.
Nisam u potpunosti sigurna kako se on zove, ali kod mene je memorisan kao
Boko-kotorski.
Kao i svaka novopečena nevjesta trudila sam se da što pre naučim reči koje sam prvi put u životu čula.
I priličan uspeh sam postigla dok nisam došla u priliku da zajedno sa malom rodjakom čitam bukvar.
Na slici koja predstavlja slovo V nacrtana viljuška.
- Šta je ovo S...? - upitah
- Pirun
- Pa koje je onda ovo slovo?
- Ti tako velika pa ne znaš da je to slovo V!

Sledećeg dana pokušah da je učim da gleda na sat.
- Vidiš, kad je velika kazaljka na 12 a mala na tri to ti je 12 sati i 15 minuta
- Dobro, to već znam!
- A koliko je sati kada su obe kazaljke na 12?
- Tri frtalja i kvarat!

Naravno, 12 sati je vreme, ako ne za ručak, onda bar za njegovu pripremu.


PAŠTICADA

Potreban materijal

v Juneće meso 1.5 kg
v Dimljena slanina 200 gr
v Beli luk 1 glavica
v Crni luk 1 kg
v Sirće -vinsko 300 gr
v Biber u zrnu 1 kašika
v So po ukusu
v Ulje 6 kašika
v Lovor-list 1 komad
v Karanfilić u zrnu 1 kašičica

Način pripreme

Pripremiti marinadu od sirćeta, 2-3 čena beog luka, bibera i lista lovora.
Meso posoliti i izbušiti debljom pletaćom iglom pa staviti u marinadu.
Ukoliko ceo komad nije potopljen u tečnost doliti vode.
Ostaviti na hladnom najmanje 1 dan.
Slaninu i beli luk iseći na štapiće.
Izvaditi meso iz marinade i špikovati slaninom, karanfilićem i belim lukom.
Zagrejati ulje i propržiti meso sa svih strana, pa dodati sitno iseckan crni luk.
Poklopiti i dinstati na tihoj vatri 2 sata.
Povremeno promešati i dolivati po malo vode.
Poslužiti toplo uz sve vrste testenina ( pašte) i rashladjeno belo vino.




Permalink | Komentari (49) | Trekbekovi (0)

Mart
25

BEOGRAD, 25.03.2008

Generalna | domacica | Mart 25, 2008,20:42


Ako ste počeli sa pakovanjem zimske garderobe, odmah odustanite.
Zablenuta u ekran na kome su se redjale slike predivnog PPS-a koji nam je podario naš drugar vladica, nisam ni primetila da je napolju sve sem prolećnog vremena.
Srećom, zatražiše ukućani večeru, pa usput bacih i pogled kroz prozor.
Pa onda uz pogled i foto-aparat.
Dobro, nisam ga bacila, ali napravila par slika, ako ima nevernih Toma..
I spremila večeru, da bude u trendu sa vremenom.

 

 

 

 



SUSRET ZIME I PROLEĆA

- SALATA –



Potreban materijal



v Zelena salata 1 glavica

v Kiseli krastavci 3-4 komada

v Rotkvice 1 veza

v Mladi luk 1 veza

v Kisela paprika 1 komad

v Trapist 100 gr

v Ulje-suncokretovo 1 kašika

v Ulje-maslinovo 1 kašika

v So po ukusu





Način pripreme



Iseći svo povrće začiniti uljem i solju i posuti struganim trapistom.

Poslužiti uz kifle sa sumamom.





KIFLE SA SUSAMOM



Potreban materijal



v Brašno pšenično – višenamensko 800 gr

v Šećer 1 kašika

v So 2 kašičice

v Kvasac 20 gr

v Prašak za pecivo 1 kesica

v Ulje 50 gr

v Margarin 50 gr

v Žumance 1 komad

v Mlaka voda ½ l





Način pripreme



U dubljoj činiji izmešajte kvasac, šećer i malo mlake vode, pa ostavite na toplom da nadodje.

Brašno prosejte sa praškom za pecivo i solju, dodajte nadošli kvasac, ulje i omekšali margarin i zamesite testo postepeno dodajući mlaku vodu.Ostavite na toplom oko pola časa.

Nadošlo testo podelite na šest delova, ravucite na debljinu oko 0.5cm i isecite na šest trouglova, pa zavijte kiflice.

U podmazan pleh poredjajte kiflice na rastojanju od 2cm, premažite žumancetom i pospite susamom. Pecite u rerni zagrejanoj na 2250C 12 minuta





 

Permalink | Komentari (27) | Trekbekovi (0)

Mart
25

ŠPANSKA SAPUNICA

Generalna | domacica | Mart 25, 2008,10:42

Ne gledate?
Pa, moram priznati da ne gledam ni ja.
Scenario čiji sam početak ne ostavlja dilemu kako će se radnja odvijati, sa malim varijacijama prepoznatljiv kraj, gluma ispod svakog prihvatljivog dobrog ukusa, previše šminke i treptanja okicama...
Ma, šta da vam pričam kad znate sve.

Ali, ipak imam nešto za priču.

Scenario započet u februaru sa lajt-motivom:
- Mi smo se izgleda već negde sreli pa se zagubili –
Dobio je nastavak u vidu SMS ( to je fncy) poruke:
- Sutra u 10.
Sastanak sa mojom blog-sestrom.
Pripreme započete odmah po primitku poruke.
Budući da sam odrasla kao jedinče, nemam pojma šta jedna sestra može da pita, kada posle dugo vremena sretne drugu.
Prvo mi pade napamet da je lekar.
Znači, garant će me pitati nešto o zdravlju.
Brže-bolje zaronih u detinjstvo da se preslišam:
- Vari(P)čele, preležala i iščešala
- Scarlat(ina) O’Hara me preskočila
- Vakcinisana protiv mnogo čega sa izuzetkom gluposti...

Znak raspoznavanja poslah nebulozan - teget-jakna.
Skinuću je i ostaviti u garderobi, valjda da, ako se uplašim, pobegnem bez straha da sam prepoznata.
I, pitate se vi, šta iskoristih od tih silnih priprema.
Pravo da vam kažem, jedno veliko ništa.
Kad udjoh u prilično punu salu, odšetah pravo do jednog stola.
Do jednog osmeha koji je izbijao iz svakog delića šarmantne osobe, a bogami i iz tanjira sa kolačima.
Osetih napad radosti što je sve tako jednostavno kad su sestre u pitanju.
Nisam baš skakala do plafona, ipak je to neprilično mojim godinama, ali je srce treperilo i oči u neverici posmatrale drago biće
- T o je moja sestra!
Puna ljubavi, dobrote, blagog glasa koji miluje...
I priča je potekla kao razigrana planinska reka.
Kao da se nikad nismo rastajale od momenta kada smo žutu koficu punile peskom i pravile kolače.

Pretpostavljam da sada očekujete da vas poslužim kolačima.
Pošteno rečeno, i zaslužili ste.
Toliko vremena ste trpeli jednu domaćicu koja čak ni sestru nije imala.

BOMBICE OD ORAHA I POMORANDŽE

Potreban materijal

v Orasi 150gr
v Orancini 100gr
v Šećer – prah 150gr
v Plazma keks 100gr
v Jaja 1 komad
v Puter 50gr


Način pripreme

Orahe i keks sameljite i izmešajte sa prah – šećerom. Puter umutite i dodajte u pripremljenu smesu. Dobro izmešajte dodajte orancine i sveže belance.Formirajte bombice prečnika oko 2cm i uvaljajte ih u mešavinu oraha i šećernih granulica.
Prosušite najmanje 24 časa pre služenja

KUGLICE OD ŠARGAREPE I JABUKA

Potreban material

v jabuke-kisele 0.5 kg
v šargarepa 250 gr
v belo vino 100 gr
v šećer 250 gr
v orasi 150 gr
v plazma keks 150 gr
v čokolada 150 gr

Način pripreme

Ušpinovati šećer sa 5 kašika vode pa dodati jabuke i šargarepu nastrugane na sitno rende. Naliti vinom i dinstati oko pola sata /da bude gusto kao med/. Dodati samleven keks i seckane orahe. Dobro izmešati i praviti kuglice. Uz pomoć čačkalice obložiti rastopljenom čokoladom i prosušiti 1 dan pre služenja.


ČOKO-ČOKO ROLAT

Potreban materijal

v Šečer-kristal 250 gr
v Čokolada u prahu 100 gr
v Mleveni keks 250 gr
v Lešnici 250gr
v Šećer prah 150gr
v Mlečna čokolada 100 gr
v Puter 100 gr
v Jaja 1 komad

Način pripreme

Lešnike propeći u rerni, oljuštiti i samleti.
Kristal-šećer ušpinovati sa 5 kašika vode, dodati 50 gr putera, čokoladu u prahu i mleveni keks. Prohladiti mešajući i dodati sirovo belance. Rastanjiti u ploču debljine oko 0.5 cm.
Na sasvim laganoj vatri otopiti 50 gr putera i mlečnu čokoladu, dodati prah-šećer i samlevene lešnike. Prohladiti, dodati žumance i nafilovati ploču od keksa.
Urolati i ostaviti na hladnom da se u potpunosti stegne ( oko 2-3 sata).
Seći na kolutove željene debljine.



Permalink | Komentari (40) | Trekbekovi (0)

Mart
21

VAŽNI DATUMI

grickalice za dokolicu | domacica | Mart 21, 2008,10:10

Pre nego što su se mobilni telefoni uselili u svaki segment naših života, ljudi su se na razne načine dovijali da zapamte pojedine podatke.
Visoko mesto na top listi „Ne sme se zaboraviti“ svakako su bili datumi.
Rodjendani, godišnjice, važni i manje važni sastanci....

Nekome je priroda podarila mogućnost da jednostavno zapamti ono što želi.
Smesti odredjeni datum u fiočicu pamćenja i otvori je u pravo vreme da pošalje čestitke, ode na ugovoreno mesto...

Oni prema kojima je priroda bila štedljivija, dovijaju se na razne načine.
Neki zapisuju u posebne blokčiće, rokovnike, sveščice...
Jedina mana ovakvog načina „pamćenja“ je što se u sveščicu može pogledati kad značajni datum prodje.
Napredak u „nezaboravi“ sistemu načinjen je pronalaskom samolepljivih, pretežno žutih, ceduljica – popularnih „lepljivaca“.
Kada sve raspoložive površine oblepite ovim simpatičnim mališanima, može vam se desiti da ne pronadjete željeni u pravo vreme.
A možete i izgubiti vreme tražeći ručku za otvaranje frižidera.

Svi navedeni problemi uspešno su rešeni podsetnikom u mobilnom telefonu.
U odredjeno vreme njegov umilni ili preteći zvuk će vas podsetiti da je važan dogadjaj na pomolu.
Koliko dugo ćete pamtiti podatak koji vam je ispisan na displeju zavisi samo od vas.

Nekima će možda zvučati čudno, ali postoje ljudi koji čak i svoj rodjendan upisuju u podsetnik.
Medju njima, poziciju u vrhu zauzima moja jača polovina.

U vreme kada PC nije bio član našeg domaćinstva, vraća se moj muž s posla.
Zatiče me u kuhinji ( a gde bih inače i bila ) sa špricem za ukrašavanje torti u rukama. Budući da mu slatkiši nisu srcu mili i dragi, gundja:
- Čim ja izadjem iz kuće ti uzmeš da praviš kolače!
Potrebno li je da vam kažem da je bio njegov rodjendan?

Ako ste se ponadali da ćete jesti tortu, žao mi je.
Obećala sam vegeterijanski obrok.



PROLEĆNI INDIJANAC

Potreban materijal
- za majonez -
v sojino brašno 1 čaša
v voda 1 čaša
v ulje 150 gr
v limun-sok 1 kašičica
v senf 1 kašičica
v so po ukusu

- za salatu-
v mladi luk 2 veze
v rotkvice 1 veza
v kukuruz-šećerac 250 g
v grašak 250 gr
v so po ukusu
v biber po ukusu
v bosiljak ½ kašičice
v jabukovo sirće 1 kašika

Način pripreme

Sojino brašno izmešati sa vodom i na sasvim tihoj vatri uz stalno mešanje kuvati 5 minuta od momenta kad počne da vri. Dodati so i uz stalno mešanje ohladiti.
Izmešati senf sa sokom od limuna pa naizmenično sa uljem dodavati u ohladjenu smesu od soje.
Mutiti dok masa ne postane ujednačena i gustine kao klasični majonez.

Rotkvice i mladi luk iseckati na kolutove, pomešati sa kukuruzom i graškom, dodati začine i majonez i promešati. Ukrasiti po želji. Služiti dobro rashladjeno.



Permalink | Komentari (29) | Trekbekovi (0)

«Prethodni   1 2 3 ... 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 ... 32 33 34  Sledeći»
Pretraži
Najnovije...
  • OBOJENO TRAŽENJEM
  • SLIKE...
  • ZAPIS DUŠE
  • SVE PRODJE...
  • KIKI, MIKI, RIKI
  • ZDRAVO
  • ĆUTANJE
  • IMA ŽIVOTA...
  • ZASEDANJE KRIZNOG ŠTABA
  • NA PLUS ČETRDESET
Kategorije
  • Generalna [341]
  • grickalice za dokolicu [141]
  • kulinarstvo [11]
  • domaći zadatak [12]
  • internet [2]
  • brojke i slova [0]
Arhiva
  • April 2013 [1]
  • Mart 2013 [1]
  • Februar 2013 [3]
  • Januar 2013 [3]
  • Avgust 2012 [1]
  • Jul 2012 [1]
  • April 2012 [1]
  • Februar 2012 [2]
  • Januar 2012 [5]
  • Decembar 2011 [4]
  • Novembar 2011 [6]
  • Oktobar 2011 [5]
  • Avgust 2011 [4]
  • Jul 2011 [3]
  • Jun 2011 [3]
  • Maj 2011 [1]
  • April 2011 [2]
  • Mart 2011 [1]
  • Februar 2011 [3]
  • Januar 2011 [4]
  • Decembar 2010 [3]
  • Novembar 2010 [2]
  • Oktobar 2010 [2]
  • Septembar 2010 [2]
  • Avgust 2010 [4]
  • Jun 2010 [3]
  • Maj 2010 [6]
  • April 2010 [6]
  • Mart 2010 [1]
  • Februar 2010 [8]
  • Januar 2010 [7]
  • Decembar 2009 [9]
  • Novembar 2009 [9]
  • Oktobar 2009 [7]
  • Septembar 2009 [5]
  • Avgust 2009 [10]
  • Jul 2009 [15]
  • Jun 2009 [13]
  • Maj 2009 [17]
  • April 2009 [17]
  • Mart 2009 [18]
  • Februar 2009 [17]
  • Januar 2009 [19]
  • Decembar 2008 [9]
  • Novembar 2008 [11]
  • Oktobar 2008 [7]
  • Septembar 2008 [8]
  • Avgust 2008 [13]
  • Jul 2008 [18]
  • Jun 2008 [15]
  • Maj 2008 [18]
  • April 2008 [18]
  • Mart 2008 [16]
  • Februar 2008 [14]
  • Januar 2008 [15]
  • Decembar 2007 [13]
  • Novembar 2007 [19]
  • Oktobar 2007 [19]
  • Septembar 2007 [21]
  • Avgust 2007 [8]
  • Jul 2007 [10]
Moji linkovi
Generalna
ne propuštam da posetim
Meni
  • Početna strana
  • Arhiva
  • Fascikle
  • Administracija
Sindikat
  • RSS 0.90
  • RSS 1.0
  • RSS 2.0
  • Atom
 
Copyright@2007. Reic's Place. All rights reserved. Powered by Lifetype.
Designed by Dieter Schneider, CssTemplateHeaven. Ported to Lifetype by Reic Wang.