KAKO...
Generalna | domacica | Februar 23, 2008,09:51
Čestitati rodjendan nekome
- ko ima veliko srce
- od reči pravi zvezde
- u dušu sadi raznobojno cveće
- od osmeha pravi dugu
- od tamne pučine odbljesak sunca...
Juče sam ceo dan razmišljala.
I jedino što sam smislila je
-SREĆAN TI RODJENDAN STEPSKI VUČE!
BEZE TORTA
Potreban materijal
Jaja 8 komada
Puter 200 g
Lešnik 200 g
Šećer-kristal 12 kašika
Čokolada 3 štangle
Brašno oštro 1 kašika
Crna kafa 100 ml
Način pripreme
Umutiti belanca sa 2 kašike šećera i kuvati na pari dok se ne zgusne.Od ove mase ispeći 4 kore na temperaturi 180
0C. Žumanca umutiti sa šećerom, omekšalom čokoladom, procedjenom kafom i brašnom, i kuvati na pari uz stalno mešanje.
Lešnik propeći u rerni, oljuštiti i samleti.Puter penasto umutiti, dodati lešnike i prohladjen krem od žumanaca.
Nafilovati tortu i ukrasiti po želji.

Permalink |
Komentari (30) | Trekbekovi (0)
KOMBINACIJE, KOMPILACIJE...
Generalna | domacica | Februar 20, 2008,10:37
...i uglavnom asocijacije.
Svakim danom sve bliže proleću, novom lišću, sjajnijem Suncu.
Iza svakog ugla osmeh, vragolast pogled, prva visibaba ili kukurek...
Negativni joni za pozitivno raspoloženje.
Iz moje lične arhive, za bojenje današnjeg dana u boje koje volite,
Nekoliko izjava koje mi uvek izmame osmeh.
- Mama, mama, ovaj čika ne zna da si ti mama pa ti kaže gospodjo!
(moj sin o komšiji koji me pozdravio)
- Jel’ ti hoćeš da ja idem po tudjim kućama i tamo jedem, ko da ja nemam svoju?
(moja ćerka kao odgovor na pitanje zašto hoće da večera po povratku sa rodjendana kod drugarice)
- Ovaj jastuk moramo da vratimo, on nije iz naše porodice, zove se Lio Osijek
(ćerka, koja je svim stvarima u našoj kući dodeljivala ime i naše prezime)
- E, baš neću da ti dišem!
( sin, lekaru čiji mu se pristup nije svideo)
I na kraju, sinoćna epizoda
Slušajući prevodioca za engleski, muž (samouk za engleski) mi kaže:
- Ženo, ova nema pojma sa engleskim!
- !?
- Pomno je slušam, ali ništa ne razumem!
Inače, u očekivanju proleća i dalje se u mojoj kući drži dijeta.

Pa, malo vitamina za razbijanje „prolećnog umora“
SALATA OD KARFIOLA
Potreban materijal
· Karfiol 600 gr
· Radič-crveni 100 gr
· Limun 1 komad
· Jaja 1 komad
· Sirće-jabukovo 2 kašike
· Ulje-suncokretovo 1 kašika
· Ulje-maslinovo 1 kašika
· So 1 kašičica
· Beli luk 1-2 čena
· Začin bilje mediterana ¼ kašičice
Način pripreme
Karfiol izdeliti na cvetiće i obariti ( oko 15 minuta) u vodi kojoj je dodat sok od pola limuna i malo soli. Obariti i jaje. Ohladiti.
Radič izdeliti na listove i veće preseći na pola.
Za preliv izmešati ulja, sirće, so, začin i ispasiran beli luk.
U dublju činiju naizmenično poredjati karfiol i radič pa preliti dresingom.
Jaje narendati na krupno rende i posuti salatu.
Do služenja držati poklopljeno na hladnom.
Permalink |
Komentari (42) | Trekbekovi (0)
JOŠ JEDAN U NIZU
Generalna | domacica | Februar 18, 2008,20:16
dogadjaja koji su me pomeli, zbunili, zabrinuli...
Sinoć sam htela da odem do prijatelja.
Uobičajeno nedeljno razbibriga-veče, sa grickalicama, jambom, čavrljanjem, nije se ostvarilo.
Demonstranti blokirali Ulicu Kneza-Miloša.
Razbijanje američke ambasade i Mek-a sigurno će pomoći da se Kosovo ponovo nadje u sastavu Srbije.
Danas popodne htela sam da odem do mog omiljenog tržnog centra-Mercatora.
Privremeno zatvoren zbog dojave da je podmetnuta bomba.
I to valjda pomaže da ubedimo svet da smo mi u pravu.
Prošetah po blogovima.
Stresoh se kada pročitah gomilu uvreda zbog neslaganja da je varvarizam jedini način za opštenje sa svetom.
Srećom, pročitah i post i komentare na Glumčevom blogu.
Hvala bogu, ima još onih kojima glava služi da razmišljaju.
Pa, pošto nemaju mikser i rernu, a vole kolače, moj mali doprinos da im bude lepše
CIMET ZVEZDE
Potreban materijal
v Šećer-kristal 200 gr
v Orasi 200 gr
v Puter 125 gr
v Keks 200 gr
v Jabuke-nakisele 4 komada
v Cimet 1 kašičica+1 kašičica
v Muskat-orah ½ kašičice
v Šećer-prah 150 gr
v Voda 5 kašika
Način pripreme
Samleti orahe i keks i izmešati sa 1 kašičicom cimeta i muskatnim orahom.
Jabuke oljuštiti i narendati na krupno rende.
Kristal-šećer ušpinovati sa 4 kašike vode, dodati puter, pa kada se rastopi polako umešati narendane jabuke i mešavinu keksa i oraha.
Dobro izmešati, malo prohladiti pa na alu-foliji rastanjiti na debljinu od oko 2 cm. Poravnati širokim nožem.
Napraviti glazuru od prah šećera, kašičice cimeta, 1 kašike vrele vode i 2-3 kapi ulja, pa preliti preko podloge.
Modlicom oblika zvezde vaditi kolačiće i ostaviti da se prosuše najmanje jedan dan.
Permalink |
Komentari (26) | Trekbekovi (0)
GUŽVA PRED...
Generalna | domacica | Februar 16, 2008,13:28
...ormanom.
Kao dete, naučena sam da stvari ne treba olako bacati.
Doduše, onda su se stvari pravile da traju, a ne da se što pre zamene onima koje su „u trendu“. Uostalom, tada trendovi nisu postojali.
Za svaku iznošeni deo garderobe mogla se naći nova namena, dok posle više prekrajanja, ne bi završio kao krpa za prašinu ili ispuna za ukrasno jastuče.
Moja baka je imala običaj da kaže:
- Ako ništa drugo, možeš u tome da spavaš!
Elem ova moja duboko ukorenjena navika našla je odjeka i u mojoj ćerki.
Ili je, možda već i u genima...
I, u toku protekle nedelje, umalo me nije koštala infarkta, nervnog sloma, ili oba.
Kao replika na držanje dijete muškog dela ukućana, došla je kupovina novog ormana.
Sama kupovina prošla je prilično bezbolno ako zanemarimo činjenicu da je prodavac u radnji bio toliko zauzet ( bio je, pored nas, još jedan kupac) da smo mu jedva privukli pažnju.
Na red je došla dostava.
Obavestiće telefonom dan unapred.
Čekali smo...
I čekali...
I zvali mi...
Pa čekali da pozovu oni...
Posle desetak dana, ipak je stigao.
U delovima, propisno upakovan.
Tim za montažu će se javiti i dogovoriti termin za dolazak.
Srećom, prodavnica u kojoj smo pazarili je samo oko 800 metara udaljena, inače...
U medjuvremenu, iz starog ormana, isplivale su stvari...
I plivaju još uvek.
Skoro po celom stanu...
A plivamo i mi izmedju njih...
Ali, bar ćemo imati u čemu da spavamo!
Srećom, kuhinja je poštedjena, pa ponešto mogu i da skuvam.
JUNETINA U SUNČANOJ SUKNJICI
Potreban materijal
v Juneće šnicle 800 gr
v So 1 kašičica
v Šargarepa 800 gr
v Praziluk 1 veći struk (oko 300 gr)
v Beli luk1 čen
v Ulje 2 kašike
Način pripreme
Šargarepu i praziluk očistiti i iseći na kolutove ili štapiće.
Beli luk ispasirati i pomešati sa povrćem.
Meso izlupati i posoliti.
Zagrejati ulje, staviti šnicle i pržiti sa obe strane 2-3 minuta.
Smanjiti temperaturu ringle, doliti 50 gr bistre supe ili vode, poklopiti i dinstati oko 30 minuta.
Dodati povrće i ako je sva voda isparila još malo tečnosti, poklopiti i dinstati još oko 30 minuta.
Na tanjir za serviranje staviti šnicle i okružiti povrćem. Poslužiti toplo.
Ukoliko niste na dijeti možete dodati i pire-krompir ili testeninu po izboru.
Permalink |
Komentari (24) | Trekbekovi (0)
DIVAN DAN 12 FEBRUAR
Generalna | domacica | Februar 12, 2008,10:04
Danas je nekome rodjendan.
Neko obeležava dan kada se prvi put zaljubio.
Nekome je samo još jedan utorak u nizu sličnih.
Meni je danas dan kada se vraćam na lepo.
Kada je srce ispunjeno
Dan kada sam, na početku, na naslovnici blog.rs. ponovo videla osmeh koji mi mnogo znači.
Pročitala reči ispisane iz srca većeg od neba.
Dan kada se mezimče vratilo.
Kada dan ovako lepo počne, ja pravim tortu.
Za sve koji osećaju, vole, plaču, skaču, grickaju nokte...
Za mezimče koje je opet tu.
Za momka kome je srce poklonila naša bonsai-draganica.
Za sve u ovom lepom, šarenom društvu, šaljem
Jedan veliki
POLJUBAC OD ČOKOLADE
Potreban materijal
v Jaja 10 komada
v Čokolada 200 gr
v Puter 250 gr
v Brašno 4 kašike
v Kakao-prah 4 kašike
v Šećer-kristal 12 kašika+6 kašika+200 gr
v Šećer-prah 4 kašike
v Maraskino-liker 100 gr
v Voda 100 gr
v Šlag 200 gr
v Lešnik 100 gr
Način pripreme
Napraviti 2 kore od po 3 jaja, 2 kašike brašna, 2 kašike kakao-praha i 3 kašike kristal šećera.Kore peći u podmazanom plehu na temperaturi 220 stepeni 12 minuta.
Za fil umutiti 4 cela jaj sa 12 kašika kristal šećera i kuvati na pari. Kada počne da se zgušnjava dodati čokoladu i ujednačiti. Ohladiti mešajući, pa dodati puter umućen sa prah šećerom.
Pomešati vodu i maraskino, dodati 200 gr kristal šećera i zagrevati dok se šećer sasvim ne istopi. Toplim prelivom natopiti obe kore, nafilovati i ostaviti da se dobro rashladi.
Poslužiti sa šlagom i mlevenim lešnikom.
P. S. Ovaj je recept već objavljen u jednom ranijem postu, ali je pravi za ovu priliku.
Ovaj drugi, posebno posvećen mezimici, osunčaće i vaš dan.
SUNČANA TORTA
Potreban materijal
v Jaja 10 komada
v Šećer-kristal 180 gr+ 8 kašika
v Badem 180gr
v Rum 2 kašičice
v Mleko 50 gr
v Pomorandže 2 komada
v Želatin 1 kesica
v Orancini 100 gr
v Brašno 2 kašike
Način pripreme
Badem popariti ključalom vodom, oljuštiti, prosušiti i samleti.
Za testo umutiti sneg od 4 belanca, 90 gr kristal šećera, 4 žumanca, kašičice ruma, 90 gr badema, 50 gr orancina i kašike brašna. Ispeći 2 kore. Svaka se peče 15 minuta na 180 stepeni.
Za fil umutiti 4 cela jaja sa 8 kašika šećera i mlekom. Kuvati na pari dok ne počne da se zgušnjava, pa dodati sok od pomorandži i želatin pripremljen prema uputstvu sa kesice.
Prohladiti mešajući i nafilovati kore. Ukrasiti po želji.
Permalink |
Komentari (26) | Trekbekovi (0)
KAP JE...
grickalice za dokolicu | domacica | Februar 09, 2008,21:18
... prelila čašu.
U čaši je bilo belo vino. Fini, pitki, rizling.
Onaj koji dame piju uz najfinije kolače.
Ovaj je post posvećen Shadow.
Onoj čije ste postove sa nestrpljenjem očekivali.
Čije ste komentare shvatali kao medalju za trud.
Ja sam, srećom, imala priliku i lično da je upoznam.
Da shvatim kolika veličina leži iza tih reči kojima barata bolje nego prvak sveta u kozna čemu.
Da upoznam osobu, za koju, bez preterivanja, mogu kazati:
- Da sam mogla da biram sestru, ne bih umela bolje.
- Da sam htela da biram prijateljicu, ne bih umela bolje
- Da sam htela da biram mamu, izabrala bih nju.
Učili su me da ne plačem.
Da stisnem srce kada je najteže.
Trudila sam se.
Časna reč.
Ali i srce ima svoju čašu.
Kada se prepuni, jednostavno, pukne.
I plače.
Kao kiša.
Pljusak.
Oluja.
Uragan...
Na dnu je nada.
Da je sve samo trenutna nemoć da se izbori sa glupostima.
"Danas je 9.februar. U nečijem dvorištu je procvetala magnolija"
U mom srcu nikla je tuga
I nada ...
Okružena...
Permalink |
Komentari (17) | Trekbekovi (0)
NIKO ME NIJE PITAO...
grickalice za dokolicu | domacica | Februar 09, 2008,10:32
...ali to nije razlog da ne kažem.
Današnji dan sam rezervisala da vam predstavim svoj novi monitor.
Da vam kažem kako ste mi neobično lepi ( usput sam i naočare obrisala ).
I da vam skuvam ručak koji možete u slast pojesti, sa sve lizanjem prstiju.
Ali, moje namere promeniše pravac.
Neki će pogoditi šta me uzdrmalo, a za ostale kratko objašnjenje:
- postovi koji se odnose na komentare.
Stvarno se divim ljudima koji fanatično mogu nešto ili nekog da vole.
Mada mi je prva asocijacija na fanatično Al Kaida i slično.
Znači terorizam.
A to ne trpim.
Nigde i nikad.
Dozvoljavam da neki ljudi nisu upućeni u stil, namenu, gramatiku...
Dozvoljavam da ljude ne mora interesovati ono što mene interesuje.
Dozvoljavam da svako ima pravo na slobodu mišljenja, govora, objavljivanja...
Ali ne dozvoljavam da me tiranišu neuki.
Ne dozvoljavam da mi oduzimaju „moje mesto za uživanje“
Da me nekulturni uče kulturi.
Stidim se što su neki moji postovi na listi najviše komentarisanih, neudobno mi je tamo, ali, nažalost, ta lista se automatski pravi.
Protiv automata ne mogu da se borim.
Sem da te postove izbrišem.
A to je onda predaja.
Ne želim da se predam.
Samo želim da pobedi kultura.
Za one koji nisu članovi foruma evo predloga koji sam uputila administratorima
1. za listu poslednje komentarisani – modifikovati je tako da sadrži samo naslov članka i vreme kada je komentar upućen
2. umesto liste najviše komentarisani uvesti listu „Najlepši komentar“ ili nešto slično
3. uraditi ovo što pre.
Prijatno!
Permalink |
Komentari (58) | Trekbekovi (0)
SVILA I DŽENTLMEN
grickalice za dokolicu | domacica | Februar 07, 2008,12:24
Ili Beograd za one koji se ne sećaju.
Na početku Knez – Mihajlove ulice, popolarne štrafte, sada pešačke zone, pod kolonadama, nalazile su se dve prodavnice tekstila.
Sa vrlo upečatljivim imenima.
Koja su asocirala na lepo, prefinjeno, romantično...
Svila i Džentlmen.
U prvoj, mogle su se kupiti tkanine najfinije izrade, svila, organdin, saten-dišes...
Bilo je to mesto na koje ste dolazili pred svaku Novu godinu, slavu, svadbu...
I nikada sami.
Bar dve tri garde-dame ako ste mladji ili par prijateljica , rodjaka...
Prodavačice su bile naoružane krojačkim santimetrima i ponekim pariskim časopisom.
Da vam odmah pokažu na koji način možete upotrebiti željenu tkaninu, da vas odmere stručnim okom i ponekad premere, da budete sigurni da će biti dovoljno materijala za ono što želite.
U drugoj, izbor štofova na kome bi mu pozavidele i bečlije.
Paraćinski, škotski tvid, lister, engleska kaša...
Plus sve ostalo što je potrebno da se sašije odelo, kostim, kaput...
Po izboru štofa, prodavac bi vas obavezno pitao:
- Želite li i cuger?
I nije vas pitao šta i koliko, već bi odmah merio, sekao i ponekad rekao:
- Nadam se da će se svideti i dami/gospodinu sa kime ćete provesti vreme.
Danas, na mestu ove dve prodavnice, još uvek pod kolonadama, nalazi se banka.
Da podignete novac na automatu i odete do najbližeg butika.
Kupite šta želite, ili šta vam se nudi i potrčite dalje.
Drugo je vreme.
Živi se brže.
Vreme je isto.
Sat i dalje ima 60 minuta,ali u njih treba umetnuti mnogo više obaveza.
Samo, sve je manje džentlmena i svilenih gospodjica, romantičara i nostalgičara, onih koji napred idu srcem.
Njima je posvećen ovaj post.
Permalink |
Komentari (26) | Trekbekovi (0)
ŠTAMPARSKA GREŠKA
Generalna | domacica | Februar 05, 2008,09:54
Monitor sa blago strukiranom slikom počeo je da bledi.
Preterao sa dijetom.
Porodični savet, na prvom zasedanju, konstatovao činjenicu da mu pod hitno treba naći zamenu.
Svi članovi su se dali u prikupljanje podataka o najboljoj opciji.
Dovukosmo nešto manje od „sto kila“ štampanih publikacija, obavismo „mali milion“ telefonskih razgovora sa prijateljima, poznanicima, sa svima koji su ikada čuli reč monitor.
Udruženi napori urodili su plodom.
Opredelismo se da pogledamo, kao naprimamvljiviji, monitor marke „BENQ“, koji je, sa sjajnim karakteristikama, predstavljen u katalogu Metro-a, i to još na akcijskoj prodaji, takoreći, džaba.
Pre odlaska pozvasmo još jedanput prijatelja koji se bavi prodajom računarske opreme, obavestismo ga o svim karakteristikama i ceni, a on ushićeno uzviknu:
- Takvu cenu za takve karakteristike ni ja, kao prijatelj, ne bih ti mogao ponuditi!
Elem, u nedelju, posle glasanja, onako uparadjeni u trenerke i patike, odosmo do Metroa.
Na polici sa monitorima nekoliko vrsta.
Svi priključeni na isti računar, da odmah ocenite koji vam pogoduje.
Medju njima i onaj zbog koga smo došli.
Držeći u ruci katalog u kome je predstavljen, muž poče da čita šta piše na etiketi koja je istaknuta na polici ispod dotičnog.
Osvetljenost, prema katalogu i etiketi, razlika 100cd/kvm
Zvučnici – u katalogu ugradjeni, na etiketi piše nisu
Kontrast – razlika 300
Pozvasmo prodavca koji je zadužen za taj deo.
Možda gledamo pogrešan monitor?
- Da, to je taj koji tražite.
- Ali, sve karakteristike iz kataloga se razlikuju...
- Ah, znate, to je štamparska greška u katalogu.
Odosmo bez monitora, ali sa saznanjem zašto prodavnica koju smo napustili nosi isti naziv kao podzemna železnica.
Napomena – podzemlje je svuda isto, a ono železnica se verovatno odnosi na našu.
Ako vam se učini da današnji recept nije dijetalan, verovatno je u pitanju štamparska greška.
SALATA OD TUNJEVINE
Potreban materijal
v tunjevina - komadići 2 konzerve
v kukuruz šećerac 400 gr
v zelene masline 200 gr
v peršun - list 1 veza
v limun 1 komad
v badem 100 gr
v majonez 200 gr
v so 1 kašičica
v biber ½ kašičice
v zelena salata 1 manja glavica
v beli luk 2 čena
Način pripreme
Masline očistite od koščica i isecite na polutke.Tunjevinu ocedite od ulja, prelijte sokom od pola limuna i pobiretite.Badem prelijte ključalom vodom, oljuštite i prosušite, iseckajte i dodajte tunjevini.
Kukuruz okrunite, posolite i izmešajte sa seckanim peršunom i usitnjenim belim lukom.
U dubljoj činiji izmešajte tunjevinu i kukuruz, dodajte majonez i prohladite.
Činiju za služenje obložite listovima zelene salate, sipajte tunjevinu i ukrasite kolutovima limuna, bademom i peršunom.
Permalink |
Komentari (25) | Trekbekovi (0)
DOBRO JUTRO, EVROPO
Generalna | domacica | Februar 04, 2008,09:53
Kako si spavala?
Jesi li već popila prvu jutarnju kafu?
Umila se, obukla, obula nove cipele?
Mi imasmo noćnu moru.
Posvadjane prijatelje, rodjake, komšije...
Ostrašćene, dobronamernike, slatkorečive...
Uplašiše nas slike, dobro poznate...
Jada, bede, nemaštine...
Vratiše se zvuci onih tamo godina...
Neki rekoše
- Pobedio je strah
Možda...
Ali, pre mi se čini da je pobedila želja:
- Da nam devojke nose nevestinske velove
- Da na nam braća, sinovi, plešu valcere
- Da nam muževi dobiju sede jer ih unuci „namučiše“ pentranjem po drveću
- Da nam prva komšinica ne bude „Majka Jugovića“
- Da nam kolege blogeri pišu – Ljubih zvezde u njenim očima, a ne – Partizan sam, tim se dičim
- Da nam deca pate od razbijenih kolena a ne od razbijenih snova
Nadam se da si pravilno razumela.
Mi volimo našu prošlost.
I ponosni smo na njene junake.
I na priče i legende o njima.
Ali, ipak je ovo 21. vek...
Da li si spremna da nas ponovo proglasiš dostojnim življenja?
Da pružiš ruku, povedeš u „svetlu budućnost“?
Neke naše bebe nose Pampers pelene, neki naši ljudi bezuslovno veruju u kredite tvojih banaka i trude se da dostignu nivo zaduženosti dostojan tvojih stanovnika, neku našu braću si odavno usvojila kada su došli „trbuhom za kruhom“...
Nadam se da je došao red i na nas...
Čula si?
Razumela?
Nadam se i naša nova vlast.
Da svi zajedno zasučemo rukave.
Da bude svima bolje.
Mi ćemo danas ručati.
Jelo koje je nastalo iz potrebe da bude svega kada se ima malo.
Prijatno!
PEKARSKI KROMPIR
Potreban materijal
v Krompir 1 kg
v Crni luk 2 glavice
v Jaja 3 komada
v Kisela pavlaka 100 gr
v Mineralna voda 100 gr
v Kobasice-sveže 2 para
v So po ukusu
v Biber ½ kašičice mlevenog
v Ulje 2 kašike
Način pripreme
Krompir oljuštiti i iseći na kolutove. Crni luk iseckati.
Jaja umutiti sa pavlakom, mineralnom vodom, solju i biberom.
Vatrostalnu činiju premazati uljem pa redjati red krompira, red luka.
Preliti umućenim jajima i staviti u hladnu rernu. Peći na 220 stepeni pola sata od momenta kada rerna dostigne željenu temperaturu.
Kobasice zaseći na nekoliko mesta i staviti na krompir. Peći još desetak minuta.
Poslužiti toplo uz zelenu salatu.
Napomena – kobasice se mogu zameniti mesom iz supe ili izostaviti.

Permalink |
Komentari (17) | Trekbekovi (0)
PRVI, PRELIMINARNI...
Generalna | domacica | Februar 02, 2008,18:14
Izveštaj o rezultatima dijete koja je započeta pre dva dana.
Izbor odgovarajuće dijete nikako nije laka stvar. Ta činjenica mi je prilično otežala početak.
Muški deo porodice se odmah opredelio za popularnu Atkinsonovu. To im i nije predstavljalo veliki napor jer im je omiljeno jelo „Salata od krmenadli“.
Budući da mi je iskustvo u dijetama poveliko, rešila sam da ovaj put stvarno ozbiljno razmislim o izboru iste.
Nabavila sam knjigu „Jesti a mršaviti“.
Sigurna sam da ću bar prvi deo naslova poštovati.
Prošetala sam netom i našla interesantan sajt
http://dijeta.net i stavila ga u Favorites.
Skonila sam vagu, jer većina upozorava da nije dobro svaki čas se meriti.
Ćerka i dalje ne drži dijetu, ali je konstatovala da joj treba novi orman.
Jedini koji je pokazao zavidne rezultate je moj monitor.
Strukirao je sliku.

Ako je i vama Atkins omiljeni čika za dobru liniju pokušajte sa
ŠAMPINJONI U RUŽIČASTOM
Potreban materijal
v Šampinjoni 600 gr
v Šunka-praška 300 gr
v Belanca-barena 3 komada
v Ulje 2 kašike
v Puter 2 kašike
v Majonez 200 gr
v Kečap 1 kašičica
v So po ukusu
v Biber ½ kašičice
Način pripreme
Očistiti šampinjone i iseckati na kockice.
Zagrejati ulje i puter na laganoj vatri, dodati iseckane šampinjone i dinstati, uz povremeno mešanje, oko 20 minuta. Ohladiti.
Iseckati šunku i belanca i dodati u pečurke.
Izmešati majonez sa kečapom solju i biberom, preliti pečurke i dobro izmešati.
Činiju za služenje obložiti listovima zelene salate, sipati pečurke, rashladiti najmanje 2 časa i poslužiti uz integralno pecivo.
Napomena – ukoliko držite dijetu ne koristite kupovni majonez jer sadrži šećer.
Permalink |
Komentari (14) | Trekbekovi (0)
DIJETAAA!!!!!!!!
grickalice za dokolicu | domacica | Januar 31, 2008,20:28
Sreda je dan kada mi tišina najviše prija.
Čini mi se, pomaže mi da prežvaćem utiske prethodnih dana, da spremna dočekam pripreme za vikend...
Ali, jučerašnji dan je odbio da mi priušti to zadovoljstvo.
Prvo je, prilično tiho jutro, zaparao zvuk koji bih, da sam bila napolju, okarakterisala kao probijanje zvučnog zida.
Pokušaj mog sina da zakopča farmerke rezultirao je projektilom u vidu metalnog dugmeta, koje je završilo na staklu vitrine (srećom bez posledica po istu ).
- Ja od danas držim dijetu!
Dobro, prihvaćeno.
- Mogu li staviti kravatu, a da ne zakopčam prva dva dugmeta na košulji?
Dopre muževljev glas iz predsoblja..
- Mislim da ne...
- Dobro, onda od sutra držim dijetu
Pošto je konstatovala da je terorišem, jer svaki dan postoji nešto što bi se nazvalo „7 sati, ustajanje“, ćerka se obukla bez ikakvih problema.
Majka, kao majka, da joj dete, prvenče, ne ostane uskraćeno za nešto, upita
- ’oćeš li i ti možda od danas ili sutra, početi sa nekom dijetom?
- Naravno da neću...Ali zapamti da ti ništa nisam kazala za prekosutra!
I, tako, danas načinih prvi korak, da moji ukućani budu u fit formi za proleće.
Nisam kupila hleb.
Mogu valjda i ja da izdržim, a neće mi ni škoditi...
Njima sam kupila, šargarepu, nemasnu piletinu, dijetalni jogurt...
Sebi sam kupila burek sa zeljem!
A, Vi, dragi moji, još danas pojedite ostatak kolača, obećanje je obećanje, a sledeću porciju očekujte oko Dana zaljubljenih.
IŠLERI
Potreban materijal
brašno 180 gr
buter 120 gr+ 80 gr+50 gr
šećer 70 gr + 80 gr
jaja 1 komad
kakao 1 kašika
čokolada 150 gr
rum 1 kašika
Način pripreme
Zamesiti testo od 120 g butera, brašna, 70 gr šećera, jednog žumanca i kakaoa.Vaditi pogačice debljine 0.5 cm i prečnika 2.5 cm, izbosti ih viljuškom i peći 12 minuta na temperaturi 220 stepeni.
Za fil izmešati 80 gr butera i 80 gr šećera, pa dodati 50 gr omekšale čokolade i blago ulupano belance. Spajati filom po dve pogačice i preliti glazurom od čokolade istopljene sa malo putera (oko 50 gr ) u koju se po želji može dodati i jedna kašika ruma.
Permalink |
Komentari (12) | Trekbekovi (0)
GRLOM U JAGODE
grickalice za dokolicu | domacica | Januar 29, 2008,19:53
Primih juče poziv da se nadjem „na kafi“ sa dve osobe koje sam upoznala na netu, ili, bolje rečeno, ovde na blog.rs.
Sa radošću ga prihvatih.
I naravno, odmah počeh da smišljam...
Šta obući
Šta kazati
Kako se predstaviti u najboljem svetlu...
Moji ukućani počeše da se smeškaju, dobacuju primedbe tipa
- jesi li sigurna da ne ideš na prvi spoj?
- Hoćeš li moći da spavaš noćaš, il da pevamo uspavanku?
- Da ti rezervišemo taxi da ne zakasniš...
Elem, dočekah jutro i odlazak na zakazano mesto.
Delom autobusom, delom taxijem, upala u neku gužvu.
Sve vreme sa samo jednom mišlju
- kako će me prepoznati, nisam ponela varjaču kao znak da sam to baš ja.
Taksista me malo čudno gledao, valjda zbog glupavog osmeha koji mi je krasio levu stranu usana ( desna je žvakala žvaku da utiša nervozu), ali dovezao me ...
Par minuta pre zakazanog vremena.
Pripalih cigaretu i počeh da zagledam prolaznice u nadi da ću prepoznati neku od dama.
Sve koje su prolazile izgledale su vrlo lepo.
Doterane, našminkane, extra moderno obučene...
Ali, nijedna ne taknu moje srce.
Par metara dalje uočih gospodju sa mobilnim u ruci.
Ništa neobično, danas su svi toliko traženi da ni ulicu ne mogu preći a da bar dva tri puta ne odgovore na poziv.
Ali, ova dama je imala i nešto drugo.
Čak i sa razdaljine, videh djavolčiće koji izviruju iz njenih pogleda...
I srce mi reče, bez dvoumljenja, to je ona - Shadow.
Sačekah još malo, a niz ulicu zabrza još jedna dama.
Širokog, iskrenog osmeha...
I srce zabrza za njom uzvikujući to je sigurno Zaboravi.
Ostatak znate, ispričala vam Shadow.
Naravoučenije:
- ako ti se svidi kako neko piše, potrudi se da ga upoznaš. Sigurno će to biti prelepo iskustvo.
Permalink |
Komentari (21) | Trekbekovi (0)
DRAGE KOMŠIJE,
Generalna | domacica | Januar 28, 2008,10:04
DRAGE KOMŠIJE,
A posebno komšinice iz stana ispod...
Prijatno me je iznenadilo Vaše jutrošnje interosovanje za jutarnje aktivnosti moje porodice.
Budući da apsolutno shvatam Vašu potrebu da budete pravilno i na vreme obavešteni, evo kraćeg prikaza:
Tokom godina razvili smo neke navike koje je teško iskoreniti, mada ponekad nisu razumljive.
Ujutru, po ustajanju, volimo da se
Tuširamo,
Peremo zube,
Brijemo se,
Sušimo kosu ...
Pijemo kafu i čaj,
Jedemo slatko od višanja ili šljiva

Pa onda spremamo doručak, nekome za poneti, nekome da ga na brzinu proguta...
I onda većina odlazi iz kuće.
Neko u ovoj zemlji mora i da radi.
I da bude na poslu na vreme koje je poslodavac odredio.
Iskreno žalim što Vas nije konsultovao po tom pitanju.
Nadam se da ste zadovoljni odgovorom i da će Vas poštedeti muka da ustajete pre svitanja samo da bi me nazvali telefonom i pitali:
- Zašto ustajete tako rano?
P.S. Ukoliko Vam ove informacije nisu dovoljne, slobodno pitajte za dodatne.
Ali, moram Vas upozoriti na činjenicu da balkon i dalje neću koristiti za sušenje veša, tako da i dalje nećete znati ništa o boji, veličini i proizvidjaču veša koji nosimo.
A, Vi, dragi moji blogeri, potrudite se da iskoristite zimnicu, vidite kako je toplo, ako ovako nastavi u februaru ćemo nositi kupaće kostime.
Što znači, varjaču i spremajte ručak!
SVADBARSKI KUPUS
Potreban materijal
v Kiseli kupus 2 veće glavice (oko 3 kg)
v Dimljena slanina (rebra) 300 gr
v Juneća podplećka 500 gr
v Ovčija rebra 500 gr
v Dimljena ovčetina (stelja) 100 gr
v Svinjski vrat 500 gr
v Kobasice po izboru 1 par – oko 300 gr
v Lovor-list 2-3 komada
Način pripreme
Kupus i sve vrste mesa iseći na kocke.
Redjati u lonac red kupusa, red mesa i po malo lovorovog lista.
Svaki red pritisnuti.
Naliti vodom da ogrezne, poklopiti i staviti na tihu vatru. Kuvati najmanje 3 sata od momenta kada počne da vri.
Napomena – povremeno proveriti da li je tečnost suviše isparila, pa po potrebi dodati hladne vode.
Permalink |
Komentari (20) | Trekbekovi (0)
TRAŽILI STE...
Generalna | domacica | Januar 27, 2008,18:23
Pa sad čitajte.
Ješćemo posle.
Prvi dan slave je rezervisan za najbliže – rodjake i kumove.
Količinom rodjaka koji su mogli doći baš se i ne možemo mnogo hvaliti, ali zato su svi kumovi osvetlali obraz.
Gosti su počeli da stižu u uobičajeno vreme, tako da smo se do nekih 22 časa skoro svi iskupili.
Uz hladno predjelo i pićence, vreme je proletalo prilično brzo.
I zagrevalo prilično toplu atmosferu.
Baš negde pred iznošenje kolača, postalo je pretoplo.
Uobičajena preganjanja izmedju krštenih, nekrštenih, mešanih, nemešanih...
Umalo da uključimo televizor i vidimo preliminarne rezultate izbora, koji, uzgred budi rečeno, nikoga nisu zanimali.
Srećom, na scenu je stupila ćerka sa pričicom, koju će neki nazvati vicem ili anegdotom, koja nam je dala lep okvir za slatki deo slavlja.
- Sreli se kosmonaut i neuro-hirurg.
Kosmonaut započe priču –
- Ja sam obleteo Zemlju nekoliko puta, šetao po Vasioni, pružio korak po mesecu... I nigde nisam sreo Boga... Znači da ga nema...
Neuro-hirurg prihvata izazov –
- Ja sam operisao stotine mozgova, raznih... I nikad nisam video ni jednu misao... Znači...
Nedelja je popodne.
Nole je osvojio svoj prvi Veliki trofej.
Što znači
- sada možete da operete ruke i pojedete kolače.
MARONI ŠTANGLICE
Potreban materijal
v Kesten pire 500 gr
v Prah-šećer 250 gr
v Puter 100 gr
v Slatka pavlaka 200 gr
v Želatin 1 kesica
v Belanca 6 komada
v Šećer-kristal 6 kašika
v Orasi-mleveni 6 kašika
v Keks-mleveni 6 kašika
Način pripreme
Umutiti čvrst sneg od belanaca, dodati kristal šećer, pa polako umešati orahe i keks.
Četvrtast pleh veličine 24x40 cm obložiti peki-papirom premazanim puterom i izručiti masu od belanaca. Peći dvadesetak minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ohladiti.
Penasto umutiti puter i slatku pavlaku, pa dodati prah šećer i kesten-pire. Ujednačiti masu pa dodati želatin pripremljen prema uputstvu na kesici.
Dobro izmešati i staviti na ohladjenu koru od belanaca. Poravnati širokim nožem i ostaviti na hladnom najmanje 12 sati. Seći na štanglice i služiti u papirnim korpicama.
GRILIJAŠ ŠTANGLICE
Potreban materijal
v Lešnik 300 gr
v Šećer-kristal 300 gr
v Puter 250 gr
v Žumanca 6 komada
v Šećer-prah 6 kašika
v Oblande 2 lista
Način pripreme
Ispeći lešnik u rerni zagrejanoj na 150 stepeni. Peče se desetak minuta. Prohladiti i oljuštiti.
Šećer-kristal karamelizovati, pa dodati lešnike i dobro izmešati.
Vruću masu sipati na alu-foliju premazanu uljem, rastanjiti širokim nožem i ostaviti da se sasvim stegne i ohladi.
Izlomiti na manje parčiće i samleti na mašini za orahe.
Žumanca umutiti sa prah-šećerom i kuvati na pari dok se ne zgusne. Ohladiti mešajući.
Puter penasto umutiti, pa dodati ohladjena žumanca i samleveni grilijaš.
Ujednačiti masu i u ravnomernom sloju naneti na oblandu. Poklopiti drugim listom, prekriti folijom i pritisnuti ravnim težim predmetom (enciklopedija se pokazala kao savršena za to).
Seći na štanglice posle najmanje jednog dana.
Permalink |
Komentari (10) | Trekbekovi (0)