Kuhinja i oko nje

Lepe reči i lepi zalogaji

« Decembar 2025 »
Ne Po Ut Sr Če Pe Su
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Maj
12

NAVIKE

Generalna | domacica | Maj 12, 2008,11:07

Juče sam Shadow obećala da ću promeniti satnicu dnevnih zanimacija, pa sam počela odmah od jutros.
S obzirom da se prva jutarnja kafa podrazumeva, kao i praćenje najmilijih na poslove van kuće sledio je odlazak na blog.
Pokupila sam par informacija, nasmešila se nekoliko puta i vratila.
Detaljnije analize pročitanog ostavila sam za kasnije.
Dok popijem još jednu kafu.
U medjuvremenu ustanovila sam da mi nedostaje jedna mačka.
Kako se nije pojavila ni na zvuk šuškanja kese sa njenom omiljenom hranom, počela sam ozbiljno da zavirujem po svim mogućim i nemogućim mestima.
Čak sam gledala i preko prozora.
Da proverim da nije, slučajno rešila da lovi svrake sa obližnje lipe.
Ali, moja draga Tačkica, nije bila ni tamo.
Srećom, neizvesnost ipak nije predugo trajala.

Popih kafu, već pomalo ohladjenu i počeh da smišljam ručak.
Pa mi onda zafali jedan od pasa.
I opet potraga po celom stanu.
Ovaj put bez gledanja kroz prozor.
Zato je urodilo plodom šuškanje kese sa hranom.


Sada je već vreme za odlazak na pijacu prošlo, što i nije tako loše po kućni budžet, ali ručak se ne može preskočiti.
Zato ako još ne znate šta ćete probajte



PILETINA NA VENECIJANSKI NAČIN

Potreban materijal

v Pileće belo meso 600 gr
v Sirće-vinsko 100 gr
v Biber u zrnu 1 kašičica
v Senf 2 kašike
v Brašno 2 kašike
v Paradajz sok 300gr (kečap 200 gr)
v Ulje 4 kašike
v Puter 1 kašika
v Bosiljak ¼ kašičice
v So po ukusu
v Trapist 100 gr

Način pripreme

Očistiti belo meso od kožice i kostiju ( skuvati od njih supu ) i iseći na manje komade.
Staviti u činiju i preliti sirćetom. Dodati biber, poklopiti i ostaviti u frižideru oko jedan sat.
Ocediti meso od viška tečnosti, posuti brašnom koje je pomešano sa solju i na zagrejanom ulju pržiti oko 2 minuta sa svake strane.
Vatrostalnu činiju premazati puterom i u nju poredjati propržene komade mesa.
Premazati senfom i posuti bosiljkom.
Preliti pšaradajz-sokom ( kečap razrediti sa vodom ), poklopiti i staviti u hladnu rernu. Podesiti temperaturu na 220 stepeni i peći 20 minuta od momenta kad temperatura dostigne željenu temperaturu.
Posuti struganim trapistom i vratiti u rernu na još 2-3 minuta.
Služiti tiplo uz sve vrste testenina i sezonskoh salata.


Permalink | Komentari (22) | Trekbekovi (0)

Maj
11

ZELENO, ZELENIJE, ZELJE

Generalna | domacica | Maj 11, 2008,15:23

Ako sudite po naslovu verovatno ste, ako ste realista po prirodi, pomislili da sledi raport sa neke od beogradskih pijaca koje su pune zeleniša i prolećnih novotarija.
Delom ste u pravu.
Ako ste po prirodi romantična duša, pogadjam da ste pomislili na Lorku i nezaboravno
- Zeleno, volim te zeleno,
- Zelenilo vetra, grana...
E, vi niste ni malo u pravu.

U pravu je onaj ko je pomislio na malog zelenog smajlija.Yell

Što bi rek’o kolega baladašević
- Zdravo sam se najedila!

Razlog broj brojkama 1, slovima jedan –
Vikend smanjen na ništavnih 23 sata zbog izbora i želje da mi neko ne otme glas.
Relativno brzo zaboravljen.

Drugi u nizu –
Sinoć na deonici dužine 17 km, sve kroz Beograd, zastoj prouzrokovan sudarom, srećom ne teškim, dva automobila. Dok je stigla saobraćajna milicija i aktere preselila sa sredine puta na travnjak!?, skoro sat vremena kolona je stajala.
Za to vreme sa bilborda su se smešili naši uvaženi političari u neograničenom broju i sa nesuvislim patriotskim patrolama koje samo što nisu lupale po šofer-šajbnama.
Eh, da je samo umesto svakog drugog bilborda novac uložen u miliciju koja bi stvarno, ali, baš, baš stvarno, vodila računa o saobraćaju...

Broj tri je vezan za pijacu.
Meni najbližu, novobeogradsku.
Namenski gradjenu.
Valjda po svetskim standardima.
Udjem jutros da kupim zelje i još ponešto.
Zapahne me miris užeglog ulja pomešan sa mirisom surutke koja je preostala posle prodaje sira.
Počnem da razgledam zelje uredno uvezano u veze, a prodavačica mi, doduše vrlo ljubazno, reče
- Ma, nema šta da gledaš, jutros stiglo sa kvantaša, ne misliš valjda da sam išla da ga berem!
I onda već podobrano iznervirana odem na blog. co.yu.
Da se malo razvedrim i popričam sa dragim ljudima.
I dočeka me vladica.
Revoltiran.
Priznajem da sam dovoljno glupa da ne znam zašto, ali i dovoljno tolerantna da prihvatim činjenicu da ima razloge.
Možda i podeblje.
Ali, isto tako čini mi se da administratori njegovoj želji neće udovoljiti, pa sad imam i dodatni razlog za nerviranje
- Zašto mi uvek otmu ono što me čini radosnom i ispunjenom?

Posle svega imam samo dve opcije
1. Molim te Vladice, preiispitaj svoje razloge, pa čak ako te i ne skinu sa vredi-liste ostani ovde i nastavi da pišeš!
2. Za spremanje ručka je već kasno, pa se potrudite za sutrašnji doručak.


Ovo je nepečeno, ne pipkaj, testo nadolazi!

TETKA-MIRINE POGAČICE

Potreban materijal

v Brašno-višenamensko 1 kg
v Mast 300 gr ( margarin 350 gr)
v Mleko 500 gr
v Kvasac-suvi 1 kesica
v Prašak za pecivo 1 kesica
v So 1 kašičica
v Šećer-kristal 1 kašika
v Jaja 1 komad
v Jogurt 1 kašika
v Susam 2 kašike
v Semenke suncikreta 2 kašike

Način pripreme

Izmešati brašno sa praškom za pecivo, kvascem, solju i šećerom.
Penasto umutiti mast (margarin) pa uz stalno mešenje sipati mleko.
Dodati brašno i mutiti dok se od testa ne formira lopta.
Pokriti testo folijom i ostaviti u frižideru najmanje 12 sati.
Dobro rashladjeno testo razviti u ploču debljine oko 1 cm i vaditi pogačice prečnika 6 cm.
Redjati u pleh, premazati jajetom umućenim sa jogurtom i posuti susamom i semenom suncokreta.
Ostaviti na toplom oko 30 minuta i peći u rerni zagrejanoj na 225 stepeni 12 minuta.




Permalink | Komentari (30) | Trekbekovi (0)

Maj
10

JA, U STVARI...

grickalice za dokolicu | domacica | Maj 10, 2008,11:21

 

Ne postojim.



Bliži se vreme da menjam ličnu kartu.

Dokumenat koji dokazuje da sam ja stvarno ja.

Slovima i brojevima.



Pa iako ne volim da se prisećam devedesetih, samo pomisao na put koji ću morati da predjem da bih ovu gradjansku dužnost obavila neminovno mi vraća slike iz tog perioda.



Prvi korak u promeni lične karte – odlazak u nadležnu ustanovu da se pribeleže sva potrebna dokumenta koja su potrebna.

Bez problema završen ako izuzmem malo guranja i gaženja po nogama od strane onih koji su tu istim poslom.



Drugi korak – odlazak kod fotografa.

Malo natezanja oko toga da li treba da skinem naočare.

Uz malo ubedjivanja da ja ponekad i zaspim sa njima, fotograf me uslika.

Srećom nije pravio probleme oko nefotogeničnosti.



Treći korak – popunjavanje obrasca, gotov za tili čas.

Bez pomoći i ljubaznosti gospodjice sa šaltera koji pruža usluge popunjavanja istog.



Četvrti korak – pribavljanje neophodnih dokumenata.

Zastoj zbog izvoda iz matične knjige rodjenih pretio je da preraste u svojevrsnu tragi-komendiju zbog ratom zahvaćene bivše otadžbine.

Ali, ipak uspeh u nameri da dokažem da jesam ličnost i da mi je lična karta neophodna.

Izvod iz matične knjige venčanih izvadih bez problema jer je opština još uvek na istom mestu – u blizini zgrade u kojoj stanujem.



Opremljena svim potrebnim rekvizitima ponosno stadoh u red ispred šaltera na kome piše – Zamena ličnih karata.



Nije prošlo mnogo vremena – samo sam dva puta molila stranku iza mene da mi sačuva mesto dok ja izadjem da popušim cigaretu – i stigoh na red.

Pružih sve uredno složene neophodne kerefeke i usput se nasmeših službenici koja je delovala prilično umorno.

Tek da joj dam do znanja da cenim njene napore da usluži sve.

Ona odmah rasprostre one dokumente po pultu ispred sebe i poče da ih proučava.

Zavrte glavom, izdvoji izvod iz matične knjige rodjenih i onaj koji zovu venčanica i strogim glasom mi reče:

- Vidite, ova dva dokumenta se ne slažu. U matične knjige rodjenih nije upisano da ste promenili prezime.

Na moj zbunjeni pogled, ona pokupi sva dokumenta i pružio mi ih uz opasku

- Odeljenje za izbeglice je na trećem spratu!

Pokušaj da joj objasnim da nisam izbeglica, što se iz svih priloženih dokumenata moglo lako ustanoviti, bio je propraćen odmahivanjem ruke i čuvenim usklikom:

- Sledećiii!



Uz pomoć ljubaznog službenika iz odeljenja za izbeglice, kome u opisu radnog mesta nije bilo da pomaže onima koji imaju ovakve probleme, ličnu kartu sam ipak promenila.



Dokazala da postojim?

Nisam sigurna.

U matične knjige rodjenih još uvek nije upisano da sam promenila prezime, iako ovo sadašnje koristim duže nego ono sa kojim sam rodjena.

A šta se promenilo za ovih petnaest godina videću uskoro.

Ako me duže ne bude u ovoj družini samo da znate da stojim u nekom redu pokušavajući da promenim mesto rodjenja i opštinu u kojoj sam se venčala.



 

Permalink | Komentari (31) | Trekbekovi (0)

Maj
09

DAN POBEDE KOD NAS I U SVETU

grickalice za dokolicu | domacica | Maj 09, 2008,10:16


Kada se, kao plamen sveće, ugasio život onoga koji je ceo svet želeo za sebe, i kada je zajedno sa njim otišao u smrt i krvavi kredo po kome je živeo, došao je veliki dan.
Dan Pobede.
Kako je bilo divno gledati ona radosna, nasmejana lica, ispijena umorom zbog tereta koji su nosili tokom više od pet godina, ali srećna.
Toga dana se trebalo radovati..
Krenuti ka novom životu, novoj fabrici, školi bolnici...
Lepo je gledati kako, kao pečurke posle kiše, niču nove zgrade i naselja, ulice i parkovi, gradjeni tvojom rukom.
Pobeda! Sloboda!
Za nju je trebalo proći kroz mnoge nevolje, preživeti mučenja u koncentracionim logorima, spasavati ranjenike, provlačiti se kroz šume noseći važne poruke, osvajati utvrdjene bunkere, prelaziti nabujale reke bez mostova, minirati pruge, ulivati hrabrost majkama koje su sa nejakom decom ostale u selu ili zbegu...
Trebalo je proći preko mnogo planina i gora, kroz smetove i šikare, mutne talase...
Ali posustao nije niko. Svi su stigli do kraja. I oni kojima je kraj značio smrt.
Pobeda! Sloboda!
Danas joj je rodjendan.
Poklonićemo joj jedan apel.
Da rata više nikad ne bude!
Da ne previjamo ranjenike i ne tešimo najbliže.
Da ne gledamo iza bodljilkave žice.
Da pružimo ruku svima koji misle kao mi!

Ovo je deo pismenog zadatka pisanog kada sam imala 13 godina.
Ooooooodavno...
Danas se samo pitam:
- Šta se promenilo?
- Gde smo stigli 63 godine posle Velikog dana?

Permalink | Komentari (32) | Trekbekovi (0)

Maj
07

AJD’ I JA

Generalna | domacica | Maj 07, 2008,12:53

Kako šta!?
Pa da pišem o kafi.
U stvari, nije samo o kafi, već više o kuhinjskim elementima koji se koriste u njenom pripremanju.
Ako sad odustanete od daljeg čitanja, pokajaćete se.
Jer:
Mladji posetioci ovog druželjubivog bloga uglavnom poznaju kafu koja se kupuje samlevena i upakovana u „easy open“ ( malo sutra ) ambalažu, ili instant iz teglice, konzervice, kesice...
Ne poznaju čar pripreme od početka – prženje, prohladjivanje, mlevenje...
Pa izbor odgovarajuće džezve i šolje.
Najvažniji izbor znaju svi – izbor društva za ispijanje, pa o tome neću ništa.

Dok drvo nije proglašeno za zagadjivača, za kuvanje i grejanje su se koristili šporeti njima loženi.
Za prženje kafe su se koristile posebne posude – pržuni.
Nažalost, nijednu sliku nemam, pa pokušajte da zamislite tučanu šerpu sa dugačkom drškom, poklopcem i mešačem sa drvenom ručicom.
Umetnost prženja kafe se učila godinama i svaka generacija je uvodila neke novotaruje.
Neke od njih su čuvane kao tajni porodični recept.
Dve od njih dobro pamtim:
- Malo prohladjenu tek isprženu kafu preliti umućenim žumancem. Izmešati i ostaviti da se sasvim ohladi.
- Sveže samlevenu kafu pomešati sa 1 kašičicom kakao-praha.

Drugi korak u pripremi kafe je mlevenje.
Obavezno ručnim mlinom.
Sa podešavanjem zavrtnja za finoću i ritmičnim, ujednačenim pokretima za okretanje meljača.
Električni nije nikad dobio počasno mesto medju pravim poznavaocima crnog napitka.

Džezva je, skoro obavezno, bila bakarna. Glancala se flanelskom krpom, kao i mesingani mlin(čić).

Slika je posvećena našoj donni.
A kafa u džezvi je namenjena svima koji su poneli šolju.

Ono što se nije promenilo kada je u pitanju kafa su nazivi
- prva je za dobrodošlicu
- druga je razgovoruša
- treća sikteruša.
Ja kuvam samo prve dve.
Juče ste slavili ili bili na slavi, pa danas preskočite kuvanje.
Ali kafa bez slatkog zalogaja i dobrog društva nije „ono pravo“.
Dobro društvo ste vi, a slatki zalogaj

KIFLICE SA KOKOSOM

Potreban materijal

v jaja 3 komada
v mleko 3 šoljice
v ulje 3 šoljice
v kvasac 40 gr
v brašno 800 gr
v orasi 200 gr
v džem od kajsija 150 gr
v šećer 500 gr
v kokosovo brašno 200 gr

Način pripreme

Zamesiti testo od jaja, brašna, ulja i uskislog kvasca pa ostaviti da se odmara najmanje 30 minuta. Premesiti ga i formirati valjak prečnika 5 cm. Podeliti testo na 10 jufkica, pa svaku razviti u krug prečnika 25 cm. Podeliti krug na 8 trouglova. Na svaki staviti malo džema od kajsija i polutku oraha, pa saviti kiflice. Poredjati kiflice u pleh podmazan margarinom i ostaviti na toplom 30 minuta. Peći oko 15 minuta na temperaturi 220 stepeni.
Skuvati sirup od 500 gr šećera i ½ litre vode.
Ispečene kiflice preliti sirupom, pa uvaljati u kokosovo brašno.



Permalink | Komentari (52) | Trekbekovi (0)

Maj
06

DOK NISAM...

Generalna | domacica | Maj 06, 2008,10:39

Zaboravila.

Dan u pelenama od oblaka, sanjiv baš koliko i ja.
On napolju nespretno puže uz lipu.
Ja u kuhinji molim vodu u džezvi da provri.
Da skuvam kafu.
Onu prvu jutarnju.
Uz koju ne razgovaram ni sa sobom.
U levoj ruci dozna sa kafom, u desnoj kašičica.
Omiljena plava trbušasta šolja odmah pored šporeta.
Svi nestrpljivo čekamo znak za start koji će nam kapi koje prskaju po vreloj ringli dati za početak omiljene jutarnje rekreacije.
Ali, alrmno-mobilna sprava zvana još i „naći ću te ma gde bio“ zajauka pre.
Zbunjena porukom u nevreme, brže-bolje ostavih alat za kuvanje kafe i zavirih u ekran.
Telenor misli na mene ( jao, baš sam polaskana! ).
Ako ovog meseca pošaljem 80 poruka častiće me sa 35 besplatnih.
Nisu objasnili kako da šaljem poruke ako još ni kafu nisam popila.
Vratih se u kuhinju gde je džezva već počinjala da trčkara po ringli.
Dohvatih doznu sa kafom i posegnuh rukom za kašičicom.
Ali...
Nje nigde.
Levo, desno, na podu, iza, ispred, gore...
Nema je.
Zaškrgućem zubima, zaboravim da u to doba dana ne govorim sa sobom, počnem da se ogledam tražeći adekvatnu reč za ovakav bezobrazluk od strane gospodjice kašičice.
I rešim da joj se osvetim.
Na najgori mogući način.
Da uzmem drugu.
E, ali, izgleda da svaka osveta nije slatka.
Dotična gospodjica se pojavila.

Budući da, bar u Beogradu dan još uvek ne obećava da će biti vedar, razdragan i nasmešen, evo kako izgleda kad Sunce radosno izlazi.

Danas je i divna prolećna slava Djurdjevdan.
Onima koji slave, a posebno našoj drugarici Lilanini
Srećana slava!
Da slavite dugo u zdravlju i veselju i predate potomcima!

Ako ne idete na slavu i ne slavite, potrudite se da vežbate mešenje.
Primećeno je da vam ta veština najslabije ide.

PROJA NA DRUGI NAČIN

Potreban materijal

v jaja 4 komada
v jogurt 200 gr
v pavlaka 100 gr
v ulje 1 šoljica
v oštro brašno 10 kašika
v kukuruzno brašno 6 kašika
v griz-kukuruzni 6 kašika
v prašak za pecivo 1 kesica
v so 1 kašičica
v susam 25 gr
v semenke suncokreta 25 gr
v margarin 1 kašika

Način pripreme

Umutiti belaca pa dodati žumanca, so, ulje, jogurt i pavlaku. Sve tri vrste brašna prosejati sa praškom za pecivo i lagano umešati u smesu.
Četvrtasti pleh premazati margarinom i posuti susamom.
Sipati testo i peći 10 minuta na 225 stepeni. Zaseći testo na nekoliko mesta i posuti semenkama suncokreta. Vratiti u rerun i peći još 20 minuta.
Malo prohladiti i seći na kocke željene veličine.



Permalink | Komentari (32) | Trekbekovi (0)

Maj
05

POTROŠISMO PRAZNIKE

Generalna | domacica | Maj 05, 2008,10:51

Provedosmo ih na razne načine, na raznim mestima, ali većina je postala bogatija za znanje zašto Englezi neizostavno konverziraju o vremenskim (ne)prilikama.
Nekada se lepo znalo:
- Ako se spremate da Prvi maj provedete na otvorenom, kiša je neizbežna.
- Ako rešite da ostanete u okrilju svoje kućice-slobodice, Sunce će grejati a vrapci vam se smejati što sa prozora gledate plavo nebo i zeleno lišće.

Poslednjih par godina, oba ova pravila su izbačena iz upotrebe.
Verovatno zbog globalnog zagrevanja.
Ili zbog približavanja zapadu.
Pa makar i kroz teme za konverzaciju.

I ovogodišnji Prvi maj je bio šućmurast.
Kišilo je, duvalo je, bilo prohladno, pa toplo i sunčano...
Ali, neizbežni beg u prirodu sa prijateljima, roštiljanjem, istraživanjem nije izostao.

Trebalo bi, u duhu tradicije, da ova priča počne urankom.
A, zna se, uranak znači izlazak Sunca, najlepši deo dana.
Sliku ćete morati da zamislite do sledećeg puta.
Ostala u drugom aparatu.

Zatečene prirodne lepote

Divlje ruže mahnito cvetaju


Da ugrabe pažnju i divljenje dok ih ne zasene

Majske ruže koje graciozno streme visinama

A odmah uz njih i trešnje

I stidljivi krasuljci

Glavni deo dana, opet po tradiciji pripada pripremama za ručak u prirodi

Valjda će i za mene nešto ostati kad već mirisom pozivaju

Nadam se da ovo nije jedino što nude

Ne izgleda loše u svežem stanju

Ali kao gotovo...

Mljac, mljac...

Zvrk-pizza na način moje jače polovine sa jasnim uputstvom – potrebno kobasice po izboru i žena koja će ih spremiti. Konzumenti zagarantovani

Dubokoumni razgovori za posle ručka

A što se zove beli jasen kad je lišće sivkasto

Jesu li ovo nastavci grana ili će biti šišarki

Da li Sunce stvarno zalazi ili je u pitanju samo višak piva





SUVLAKI A LA KUM

Potreban materijal

v Svinjska plećka ili mesnata sirova slanina 1 kg
v Ulje 4 kašike
v Bosiljak ½ kašičice
v Vlasac ½ kašičice
v Origano ½ kašičice
v Začin za gril 1 kašika


Način pripreme

Meso iseći na kockice 2x2 cm.
Ulje izmešati sa začinima. U šerpu redjati meso i prelivati začinjenim uljem.
Dobro izmešati i poklopiti. Ostaviti u frižideru najmanje 12 sati.
Nanizati meso na štapiće za ražnjiće i peći na roštilju.


Permalink | Komentari (24) | Trekbekovi (0)

Maj
01

PRVOMAJSKI PRAZNICI

Generalna | domacica | Maj 01, 2008,21:49

Prva asocijacija – Parada.
Dostignuća u svemu.
Radu, vojsci, mladosti, kulturi...
Ispred Narodne Skupštine tribina sa zastavom na kojoj dominira crvena petokraka.
Ustajanje pre zore. Punjenje termosa vodom. Pakovanje tronožaca i kišobrana.
Pa pravac Bulevar Revolucije.
Da se zauzme što bolje mesto.
Očevi u kišnim mantilima sa decom na ramenima.
Mame sa bebama u kolicima i sveže isfriziranim „trajnama“.
Školarci u redovima sa transparentima na kojima su dan-dva ranije u salama za fizičko ispisivali imena škola i odeljenja.
Srećnici čiji su rodjaci ili prijatelji stanovali u Bulevaru pakovali su kolače, slane djakonije i poneku bocu domaće rakije koja se čuva za specijalne prilike.
Rodjaci i prijatelji iz Bulevara skupljali su jastučiće i oblagali simsove, razmšetali stolice na balkonima i unosili saksije sa cvećem da ne kvare vidik.
A vidik je pucao.
I odjekivao gromoglasnim aplauzom.
Spontanim ili naučenim parolama.
Ali uvek izvikivanim sa ponosom.
Jer, išli smo napred!
Strojevi korak, Brankovo kolo, prve mašine izradjene u našim fabrikama, rudari-udarnici sa novim šlemovima i širokim osmesima, djaci – pobednici na mnogobrojnim takmičenjima...
Eh, lepa sećanja...
Uvek se jave da razbiju monotoniju trčanja za boljim sutra.
A kolači su se pravili starinski. Umešnim, pomalo umornim i izboranim rukama naših baka.
I jedini preživeli euforiju oko prvomajske parade koje odavno nema.



ŠTRUDLA SA MAKOM

Potreban materijal

v Brašno-pšenično 400 gr
v Jaja 2 komada
v Kvasac 20 gr
v Mleko 250 gr + 250 gr
v Šećer-kristal 2 kašike + 100 gr
v So ¼ kašičice
v Limun-sok 1 kašičica
v Puter 75 gr
v Mak- mleveni 400 gr
v Šećer-prah po potrebi


Način pripreme

Kvasac izmrviti, izmešati sa 2 kašike šećera i naliti sa 250 gr mlakog mleka.
Ostaviti na toplom desetak minuta, pa dodati brašno, jedno celo jaje i jedno žumance. Uz stalno mešanje dodati omekšali puter, sok od limuna i so. Kada na testu počnu da se pojavljuju mehurići izručiti ga na dasku poprašenu brašnom, podeliti na dva dela i ostaviti da odstoji oko 45 minuta.

Za fil izmešati mak sa 100 gr kristal-šećera, naliti mlekom i kuvati na tihoj vatri dok se ne zgusne.
Razviti testo u pravougaone ploče, nafilovati i urolati.
Staviti u podmazan i brašnom posut pleh, pokriti salvetom i ostaviti da nadodje oko 30 minuta. Premazati blago umućenim belancetom.
Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 30-35 minuta.
Vruću štrudlu posuti prah-šećerom.



Permalink | Komentari (27) | Trekbekovi (0)

April
29

KRATAK IZVEŠTAJ

Generalna | domacica | April 29, 2008,11:49

Za protekle praznike.

Doručkovali smo.

Pa smo pili kafu.

Nekoliko puta.

Obukli izandjale farmerke i gumene čizme i krenuli u lov na lepe slike.

Izgubili mobilni, pa se vraćali istim putem.

Ustanovili da će biti šumskih jagoda.

Kada je već suton počeo da preovladava

Jedna od gorepomenutih gumenih čizama počela je da se trese i kuka.
I ispljunula mobilni.

Za na brzinu pripremljen obrok predlažem ono što će vam sigurno uspeti

SLANE ROTKVICE

Potreban materijal

v Rotkvice 1 veza
v So po ukusu

Način pripreme

Očistiti rotkvice od lišća i repića. Oprati u nekoliko voda.
Posoliti po ukusu. Konzumirati u blizini izvora sveže vode.

Ako raspolažete sa malo više vremena i niste se prejeli djakonija za prethodni praznik, za sledeći spremite

PITA – ZVRK – PIZZA

Potreban materijal

v Kore za pitu-gibanicu 12 komada ( oko 500 gr )
v Šampinjoni 300 gr
v Pileća prsa u crevu 300 gr
v Mozzarela-sir 300 gr
v Paradajz-sok 300 gr
v Ajvar-ljuti 4 kašike ( nije obavezno )
v Bosiljak ½ kašičice
v Origano ½ kašičice
v Ulje 4 kašike + 2 kašike
v Kisela voda 4 kašike
v Kisela pavlaka 200 gr

Način pripreme

Šampinjone iseći na listiće i prodinstati na malo ulja.
Pileće prsa i sir narendati na krupno rende.
Paradajz-sok izmešati sa ajvarom, bosiljkom i origanom.
Prvu koru premazati kašikom ulja, staviti drugu i premazati mešavinom paradajz-soka pa staviti treću koru. Na nju staviti šampinjone, pileća prsa i kačkavalj.
Urolati i staviti u pleh. Ponoviti postupak još tri puta.
Složenu pitu premazati mešavinom ulja i kisele vode i ostaviti da odstoji oko 30 minuta.
Peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 20 minuta.
Vruću pitu premazati kiselom pavlakom i seći na komade željene veličine.


Permalink | Komentari (23) | Trekbekovi (0)

April
26

PRIPREME I FINIŠ

Generalna | domacica | April 26, 2008,08:57

U očekivanju najradosnijeg hrišćanskog praznika najlepši deo je onaj koji se odnosi na farbanje jaja.
U najvećem broju kuća ta aktivnost je propraćena izborom i kupovinom jaja i farbi, ukrasa i slatkiša u obliku zeka ili pilića, traženjem lepih travki koje će pomoći u farbanju...
U mojoj kući, aktivnosti imaju još jedan dodatak.
Mogla bih ga nazvati –Crtanje mapa – ili - Uputstvo za snalaženje.
Svakom od mojih dvonožnih kućnih ljubimaca nacrtam posebnu mapu i dodam detaljna uputstva.
- Sem česme u kuhinji u stanu postoje još tri. Ako ste žedni, podjednako će vam prijati i voda iz njih. Istog je kvaliteta i sastava kao i ova iz kuhinjske. Provereno više puta.Smile
- Frižider se nalazi sa leve strane i sve što je u njemu je, uglavnom jestivo. Ukoliko opet neko nije uredno raspremio sto i stavio tanjir sa dva zalogaja nečega, kompletnim escajgom i poluzgužvanom salvetom.Sealed
- Daska za peglanje i pegla su pored ormana. Ako želite da budete uredno odeveni, razvucite dasku, uključite peglu i ne pitajte me zašto ostavlja žute tragove na vašem omiljenom džemperu.Surprised
- Možemo piti kafu. Ali ne sa seckanim lukom i parčićima gaze. Ako je to tek sutra, strpljivo sačekajte. Rodjena sam kao „ima’ sam i ljepšeg, al’ mi je uteka’ .Yell
S obzirom da me već dugo poznaju, moji ukućani uglavnom nisu kod kuće, jer ne žele da me ometaju u naporima da postanem umetnik.
Nažalost, to do sada nisam uspela, ali jaja sam ipak ofarbala. Uz pomoć onog čime su me priproda i prodavci na pijaci velikodušno snabdeli.

S R E Ć A N U S K R S !
Ukoliko sutra ne budete u mogućnosti da bar deo dana provedete u prirodi, donesite malo na vaš sto.

PROLEĆNO POLJE

Potreban materijal

v Pirinač 125 gr
v Spanać 500 gr
v Pečurke-šampinjoni 300 gr
v Kikiriki 100 gr
v Jaja-barena 4 komada
v Puter 2 kašike
v So po ukusu
v Biber po ukusu

Način pripreme

Odvojiti šeširiće i drške pečurki. Na suvom tiganju propržiti pirinač, pa dodati iseckane drške pečurki. Promešati, pržiti 2-3 minuta, pa doliti 300 gr vode. Smanjiti temperaturu ringle na minimum, poklopiti i kuvati 10 minuta.
Spanaš iseći na rezance i dodati u tiganj sa pirinčem. Izmešati i kuvati još pet minuta. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
U dubljem sudu rastopiti 2 kašike putera na sasvim tihoj vatri, staviti šeširiće pečurki i u svaku po komadić preostalog putera. Posoliti, poklopiti i pržiti desetak minuta.
Iseckati kikiriki i belanca, umešati u pirinač i staviti šeširiće pečurki ispunjene žumancima.
Ukrasiti po želji i poslužiti uz parmezan.

Permalink | Komentari (76) | Trekbekovi (0)

April
24

ZVRK-PIZZA

Generalna | domacica | April 24, 2008,09:41

Iliti - do čega dovodi neobaveštenost.

Prvo da se zahvalim donni za ideju i podsećanje na jedan simpatičan dogadjaj.
Ako ste pomislili da ćete čim operete ruke dobiti i recept, grdno ste se prevarili.
Prvo pričica, pa klopica.

Četvrtak je u mojoj kući dan za spremanje italijanskih specijaliteta.
Špagete – milaneze, bolonjeze, zemuneze...
Pizze – grande, piccolo, zaprstepolizato...
Ovu činjenicu moja su deca razglasila i medju svojim prijateljima, tako da uvek imamo i goste.
Pre par godina, jednog uobičajenog četvrtka, imala sam obaveza van kuće.
Pizze, u količini dovoljnoj za omanji banket, spremila sam ranije.
Tako da podmladak, moj i komšijski, ne ostane uskraćen za omiljenu hranu i druženje.
Popodne, umorna ali zadovoljna vratih se kući.
Od ukućana ni traga ni glasa.
Na sredini trpezarije lavor.
Do pola pun vode po kojoj plivaju crvenkaste mrvice.
U sudoperi malo brdo tanjira i plehova.
Bez i najmanje mrvice.
Zbunjena i pomalo zabrinuta raspremih sve i sedoh da čekam ostatak porodice.
Srećom, neizvesnost nije dugo trajala.
Prvi se pojavio sin.
Vedar, sa neizbežnom loptom i blatnjavim patikama.

- Znaš li šta će lavor u trpezariji?
- Naravno, Marko je bio sa Djoletom.
- Kakve veze ima lavor?
- Djole je bio žedan.
- Pa, zar mi nemamo čaša, šolja....
- A gde si ti videla da psi vodu piju iz čaše?

Ako ste pomislili da sada sledi zvrk-pizza, opet ste pogrešili.
Sutra je Veliki petak, dana kada pravoslavni hrišćani farbaju jaja. I kada se mnoge domaćice nerviraju zbog pucanja istih.
Prema tome, treba prvo njih iskoristiti.

PUNJENA JAJA

Potreban materijal

v Jaja 6 komada
v Krem-sir 100 gr
v Parmezan 2 kašike
v Orasi 50 gr
v Beli luk 2 čena
v Peršun-list 1 kašika seckanog
v Šunka u crevu 12 šnitova
v Zelena salata nekoliko listova
v So po ukusu
v Biber po ukusu


Način pripreme

Obariti jaja, oljuštiti i preseći na pola po dužini.
Odvojiti belanca i žumanca, iseckati orahe, propasirati beli luk.
Izdrobiti žumaca i izmešati sa krem-sirom, orasima, peršunom, belim lukom i parmezanom. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Napuniti belanca i staviti na listove šunke.
Činiju za služenje obložiti listovima zelene salate, staviti jaja i ukrasiti po želji.



USKRŠNJE TORTICE

Potreban materijal

v Puter 140 g
v Badem 70 g
v Brašno 140 g
v Šećer-kristal 140 g
v Čokolada 2 štangle
v Žumanca-barena 8 komada
v Belanca 1 sirovo
v Kandirane trešnje ili višnje 100 g
v Šećer u boji 25g
v Vanilin-šećer 1 kesica


Način preipreme


Badem poparite, oljuštite, prosušite i sameljite. Puter umutite sa kristal šećerom, dodajte brašno, ispasirana žumanca i badem.Testo podelite na dva dela, pa u jedan deo dodajte omekšalu čokoladu a u drugi vanilin-šećer.Razvijte oba dela na debljinu oko 1cm i vadite pogačice prečnika 3cm. Iz svetlih pogačica izvadite sredinu i stavite trešnju ( višnju) posutu šarenim šećerom. Spajajte belancetom svetlu i tamnu pogačicu i pecite u podmazanom plehu na 220 stepeni oko 15 minuta.
Napomena – umesto kandiranih mogu se koristiti višnje ili trešnje iz slatka.


Permalink | Komentari (24) | Trekbekovi (0)

April
22

IZGLEDA...

Generalna | domacica | April 22, 2008,09:49

Da sam se preselila.

Ne znam po čijoj je zamisli gradjen Novi Beograd.
Ali sam skoro sigurna da su Ameri imali uticaja na koncepciju izgradnje.
Stariji blokovi sem što su dugo nosili naziv velike spavaonice, imali su i tu prednost da imaju tržne centre.
Njihovi obavezni delovi su samoposluga, pošta, par prodavnica mešovite robe, štagod to značilo i nekoliko lokala predvidjenih za uslužne delatnosti. Obično frizer, obućar, hemijsko čišćenje...
Pekare nisu bile „in“ u to vreme, pa su kasnije posejane po elitnijim delovima grada.
Zato su kiosci svih vrsta i namena posadjeni u neograničenom broju na ograničenom prostoru.
Za brži život – brza hrana, za bolje informisanje – novinarnice...
Uslužne delatnosti su u medjuvremenu prevazidjene, pa su i lokali promovisani u salone lepote, butike obuće, kafiće...
A onda su na red došle i kladionice.
Zabava i potraga za srećom i lakom zaradom za široke narodne mase.
Pa tako lokali opet promeniše namenu.
Sada u mom bloku nema
- frizera
- pekare
- pošte
- jaslica
- obdaništa
- hemijskog čišćenja...
Ali, zato imamo kladionice.
Sa blještavim neonskim reklamama, inspirativnim imenima kao što su
Mozart ,Calcio ...
I tako ja sam sad kao u Las Vegasu.
Ne mogu kupiti hleb, ali mogu da se kockam, kladim...
Do mile volje.
Čak ne moram ni cipele da obujem.
Par koraka mogu da predjem i u kućnim papučama.

Kako su neke stvari ipak ostale nepromenjene, mojim dragim prijateljicama
Shadow

Altamoda

Da uživaju, mada slike nisu moje

Svima ostalima koji su prisutni malo morskog ugodjaja sa

BLITVA SA MASLINAMA I KROMPIROM

Potreban materijal

v Krompir 600 gr
v Blitva 4 veze
v Beli luk 2 čena
v Masline 100 gr
v Ulje-maslinovo 2 kašike
v Ulje-suncokretovo 2 kašike
v Limun-sok od jednog
v So po ukusu

Način pripreme

Krompir oljuštiti, iseći na četvrtine i obariti.
Blitvi skratiti zadebljale drške i obariti.
Iseckati krompir, masline i blitvu. Prohladiti.
Pomešati obe vrste ulja, ispasiran beli luk, so i sok od limuna, pa preliti preko povrća.
Izmešati, ukrasiti po želji i poslužiti uz sve vrste ribe i morskih specijaliteta.



Permalink | Komentari (33) | Trekbekovi (0)

April
21

VELIKA NEDELJA

Generalna | domacica | April 21, 2008,12:23

Vikend koji se završio bio je obeležen Vrbicom, lepim prolećnim vremenom i, za nekog, malo preforsiranom rekreacijom.
Ako zanemarim bolove u ledjima , nogama i rukama, super sam se provela.
I donela vam malo lepog raspoloženja.
Mom mezimčetu i svima koji vole miris


Precvetava, ali mirisom ispunjava dane i večeri
Onima koji prate razvoj dogadjaja u prirodi

Rascvetava se i lista da praznici budu maksimalno lepo obojeni

Donni, čija su me hrabrost i osmeh jutros raznežili u svim pravcima, i onima koji mi ulepšavaju blogovske dane

Ima jedan cvetak plavi, al’ mu ne znam ime

Vastagu, čije su me fotografije ubedile da naučim ponešto o prenošenju prirode drugima i onima koji ovakve sitnice zapažaju

Možda je korov, ali ima boju Sunca

Vladici, Baladaševiću i onima koji vole da noge koriste za kretanje

Pitomi, sveži, lepo obojeni





Sedmica koja je upravo počela, u pravoslavnom hrišćanskom kalendaru, nazivima svakog dana dodaje epitet Veliki.
Protkana je raznim pričama i običajima.
I puna priprema za najradosniji hrišćanski praznik – Uskrs.
Ako niste umetnik kao naša Pinokio, pokušajte da uskršnja jaja ofarbate tehnikom iz prošlog veka.


MRAMORNA JAJA
Potreban materijal


v jaja 12 komada
v mladi luk 2 veze
v ljuske crnog luka 100 gr
v ljuske belog luka 50 gr
v biber - zrno 10 komada
v ulje 2 kašike
v so 1 kašičica
v peršun - list 1 veza

Način pripreme

Iseckajte mladi luk, ljuske crnog i belog luka i peršun i stavite po dve supene kašike na komade gaze veličine 15 x15 cm.Uvijte jaja, vežite i stavite u šerpu. Nalijte hladnom vodom, dodajte so, biber i ulje, pa kuvajte 5 minuta od momenta kad provri.
Skinite omotače i svako jaje premažite uljem. Poslužite sa prelivom od sira.



PRELIV OD SIRA


Potreban materijal

v kisela pavlaka 200 gr
v topljeni sir 100 gr
v kačkavalj 100 gr
v mleko 100 gr
v brašno 1 kašika
v muskat- orah pola kašičice
v ulje 2 kašike


Način pripreme

Umutite pavlaku i topljeni sir, narendajte kačkavalj. Na tihoj vatri zagrejte ulje, dodjte brašno i, uz stalno mešanje, polako dodajte mleko. Kuvajte 2 minuta, sklonite sa vatre i dodajte muskat-orah i kačkavalj. Prohladite pa uz stalno mešanje dodajte umućenu pavlaku.Ohladite i poslužite uz barena jaja, povrće, njoke...


Permalink | Komentari (39) | Trekbekovi (0)

April
19

KAD JE JEZIK...

domaći zadatak | domacica | April 19, 2008,11:01

Brži od pameti.
Ili novi domaći zadatak na temu
Kad sam bio mali

Kada je Biljana postavila post sa slikama razvijenim posle dvadesetak godina, nisam odolela a da joj ne predložim da sećanje na detinjstvo uz pomoć slika zada blogovskoj populaciji za domaći.
I, naravno, poslušala me.
Uvek sam smatrala da je lepo vaspitana i fina pa sluša starije.
I, naravno, da pokaže da ima svoju volju odmah je prozvala mene.
I, naravno, pošto sam i ja lepo vaspitana ne mogu se oglušiti.

Isto godište- dva brata i sestra potomci dva brata i jedne sestre

Sedišta na kolicima su bila različite boje, tek da se zna da je podela po polovima bila zastupljena od ranog detinjstva.

Iz vremena koga se malo sećam, ali u albumu ispod slike piše


Kažnjena jer sam bacila kolač kuci

Nana-Mica sa svitom u letnjem okruženju

More moje plavo, kako si utkano u ceo moj život


Nadam se da je s moje strane ovo dovoljno.
I zamolila bih
Shadow, Vladicu, Sanjarenja56, Principessu78, Donnu,Altamodu, Pinokija i Lilaninu da urade ovaj domaći i ulepšaju ovaj šušumigasti april.
I, naravno širi dalje!

Posle domaćeg možete i u kuhinju. Juče ste se odmarali.
Naziv jela ne potiče iz francuskog već je verzija one čuvene rečenice
- to je fino, aaaaaaa, zevaj i gutaj!


KROMPIR DO – FINO – AZ

Potreban materijal

v Krompir 1 kg
v Kiselo mleko –ovčije 400 gr
v Jaja 4 komada
v Beli luk 2-3 čena
v Muskat-orah ¼ kašičice
v So po ukusu
v Puter 1 kašika

Način pripreme

Krompir oljuštiti i iseći na kolutove.
Jaja umutiti sa kiselim mlekom, solju, ispasiranim belim lukom i muskatnim orahom.
Zemljanu ili vatrostalnu činiju premazati puterom.
Slagati kolutove krompira i svaki red preliti sa 1-2 kašike pripremljene mešavine.
Ostaviti da odstoji oko 15 minuta pa staviti u hladnu rernu.
Podesiti temperaturu na 220 stepeni i peći 30 minuta od momenta kad rerna dostigne željenu temperaturu.
Poslužiti toplo uz prženu slaninu i sve vrste sezonskih salata.



Permalink | Komentari (29) | Trekbekovi (0)

April
17

JUČE, DANAS, SUTRA

Generalna | domacica | April 17, 2008,09:40

Beše to film iz one čudne kategorije koju zovu omnibus.
Zasebne priče koje povezuje nit znana, verovatno, samo autoru ili boljim poznavaocima, spojene u film.
Da svaki filmofil pronadje nešto za sebe.
Sa maestralnom i neponovljivom Sofijom Loren.
I to je uglavnom sve čega se sećam u vezi ovog filma.

Juče

Bio je april maskiran u oktobar.
Setan, sa kišom, suzama i zrncima sećanja.
Dan kada sam naučila, po ko zna koji put da
- mobilni telefon ne nosi to ime zato što ima noge ili točkove kao pokretačku snagu, pa ga treba nositi
- koju god play-listu da stavim u Winamp, on će nepogrešivo birati pesme koje odslikavaju moje raspoloženje
- ako prelistavam elektronsku poštu, sve poruke koje nisam želela ni tražila iskakaće nevidjenom brzinom, a one koje željno očekujem biće x puta prekidane porukicama- da li ste sigurni, skenirano, teško se učitava...

Danas

Osvanuo je sunčan dan.
Pravi prilećni.
Vrapci se oglasili kao da su završili bar srednju muzičku.
I podsetili me da je ovo društvo sa bloga tražilo da im ručak miriše na detinjstvo, da je dostupan „širokim narodnim masama“, da medju sastojcima nema „bezobrazluka“ i da se, po mojoj slobodnoj proceni sastoji od kolača.

Sutra

Sutra je petak.
I to je sasvim dovoljno da vas razvedri. Ako dodate i činjenicu da vas neću smarati kuvanjem, već možete da se osmehnete.
Ako vam to nije dovoljno:


Razgovaraju dve krmače preko reke Drine.
Srpska krmača pita:
Kako to, iste smo sorte, a ja oprasila sedam, a ti 14 prasića.
Bosanska krmača odgovori:
Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac

Slomio Crnogorac nogu, pa otišao kod lekara. Lekar će:
Mislim da ćemo staviti gips.
A Crnogorac će:
A, ne, jadan, odma' stavi mermer!

Šetaju se dva studenta ulicom. Prvi pita:
Hoćemo li na kafu ili na predavanje?
A drugi će:
Bacaćemo novčić. Ako ostane u vazduhu, idemo na predavanje.








MAMA-OLGINE KAKAO KOCKE

Potreban materijal

v šećer-kristal 600 gr
v margarin ili puter 250 gr
v brašno 0.5 kg
v kakao 100 gr
v orasi 100 gr
v keks- tipa pti-ber 100 gr


Način pripreme

Ušpinovati šećer sa 300 gr vode i u vrijuće dodati margarin (puter). Kada se margarin sasvim otopi dodati, uz stalno mešanje, brašno prosejano sa kakao-prahom. Prokuvati dok se masa potpuno ne ujednači. U vruće dodati seckane orahe i izlomljen keks.
Dobro izmešati i sipati u četvrtast kalup podmazan uljem. Seći na kocke kada se sasvim stegne i prosuši (najmanje jedan dan).



Permalink | Komentari (31) | Trekbekovi (0)

«Prethodni   1 2 3 ... 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 ... 32 33 34  Sledeći»
Pretraži
Najnovije...
  • OBOJENO TRAŽENJEM
  • SLIKE...
  • ZAPIS DUŠE
  • SVE PRODJE...
  • KIKI, MIKI, RIKI
  • ZDRAVO
  • ĆUTANJE
  • IMA ŽIVOTA...
  • ZASEDANJE KRIZNOG ŠTABA
  • NA PLUS ČETRDESET
Kategorije
  • Generalna [341]
  • grickalice za dokolicu [141]
  • kulinarstvo [11]
  • domaći zadatak [12]
  • internet [2]
  • brojke i slova [0]
Arhiva
  • April 2013 [1]
  • Mart 2013 [1]
  • Februar 2013 [3]
  • Januar 2013 [3]
  • Avgust 2012 [1]
  • Jul 2012 [1]
  • April 2012 [1]
  • Februar 2012 [2]
  • Januar 2012 [5]
  • Decembar 2011 [4]
  • Novembar 2011 [6]
  • Oktobar 2011 [5]
  • Avgust 2011 [4]
  • Jul 2011 [3]
  • Jun 2011 [3]
  • Maj 2011 [1]
  • April 2011 [2]
  • Mart 2011 [1]
  • Februar 2011 [3]
  • Januar 2011 [4]
  • Decembar 2010 [3]
  • Novembar 2010 [2]
  • Oktobar 2010 [2]
  • Septembar 2010 [2]
  • Avgust 2010 [4]
  • Jun 2010 [3]
  • Maj 2010 [6]
  • April 2010 [6]
  • Mart 2010 [1]
  • Februar 2010 [8]
  • Januar 2010 [7]
  • Decembar 2009 [9]
  • Novembar 2009 [9]
  • Oktobar 2009 [7]
  • Septembar 2009 [5]
  • Avgust 2009 [10]
  • Jul 2009 [15]
  • Jun 2009 [13]
  • Maj 2009 [17]
  • April 2009 [17]
  • Mart 2009 [18]
  • Februar 2009 [17]
  • Januar 2009 [19]
  • Decembar 2008 [9]
  • Novembar 2008 [11]
  • Oktobar 2008 [7]
  • Septembar 2008 [8]
  • Avgust 2008 [13]
  • Jul 2008 [18]
  • Jun 2008 [15]
  • Maj 2008 [18]
  • April 2008 [18]
  • Mart 2008 [16]
  • Februar 2008 [14]
  • Januar 2008 [15]
  • Decembar 2007 [13]
  • Novembar 2007 [19]
  • Oktobar 2007 [19]
  • Septembar 2007 [21]
  • Avgust 2007 [8]
  • Jul 2007 [10]
Moji linkovi
Generalna
ne propuštam da posetim
Meni
  • Početna strana
  • Arhiva
  • Fascikle
  • Administracija
Sindikat
  • RSS 0.90
  • RSS 1.0
  • RSS 2.0
  • Atom
 
Copyright@2007. Reic's Place. All rights reserved. Powered by Lifetype.
Designed by Dieter Schneider, CssTemplateHeaven. Ported to Lifetype by Reic Wang.