Kuhinja i oko nje

Lepe reči i lepi zalogaji

« Jun 2009 »
Ne Po Ut Sr Če Pe Su
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Jun
24

BON – TON

Generalna | domacica | Jun 24, 2009,11:11

Imenica, poreklom iz francuskog jezika, koja označava lepo ponašanje.

Primenljivo u svakoj prilici, na svakom mestu. Odražava kulturni nivo pojedinca, društva, zajednice.

Izmedju ostalog ogleda se i u načinu izražavanja, komuniciranja sa članovima društva, komšijama, kolegama, slučajnim prolaznicima...

Osnovi se stiču u porodici.

Bez obzira na kulturni milje kome pripada, svaka porodica uči decu da kažu dobar dan starijima, hvala kad nešto dobiju, izvinite ako pogreše...

Budući da je blogosfera mesto na kome je komunikacija uglavnom verbalna, kultura se ogleda kako u postovima tako i u komentarima.Cilj komentarisanja može biti svakojak, ali neke norme se ipak moraju poštovati.

Čak i kad imate sasvim suprotno mišljenje od autora teksta, nema ni jednog razloga da uvredama, bljuvotinama i „šugavim" pitanjima odgovorite na post. Možete ga jednostavno zaobići. Ili naučiti da kulturnim rečima izrazite svoje neslaganje.

Mislim da je sasvim dovoljno rekla „tetka-Saveta".

Jedino mi preostade da se zapitam: Zašto sve ovo napisah?

Kad sam sigurna da će pročitati oni koji sve ovo dobro znaju. I primenjuju.

A "krive Drine" ostati krive. I vetrenjače pobednici u boju sa Don Kihotom.

Valjda zbog one: Nada umire poslednja.

Sada bi „tetka-kuvarica" želela da predloži ručak, ili bar deo ručka

PEČURKASTA MUSAKA

Potreban materijal

pečurke - šampinjoni 500 gr

jaja 6 komada

kačkavalj – 200 gr

crni luk 1 glavica

beli luk 2 čena

majčina dušica 1 kašičica

so 1 kašičica

kisela pavlaka 200 gr

beli biber ½ kašičice

praziluk 1 struk (oko 200 gr)

krompir 500 gr

puter 1 kašika

ulje 4 kašike

Način pripreme

Iseckajte crni i beli luk, propržite na ulju i dodajte pečurke isečene na listiće. Dinstajte 15 minuta na tihoj vatri. Prohladite.

Krompir obarite u ljusci, očistite i nasecite na deblje kolutove.

Praziluk isecite na nekoliko delova po dužini i kratko obarite.

4 jaja obarite, oljuštite i presecite na pola po dužini.

Kačkavalj narendajte.

Vatrostalnu činiju premažite puterom, pa redjajte
krompir, polutke jaja, pečurke i praziluk.

Pospite kačkavaljem.

Umutite 2 jaja sa kiselom pavlakom i začinima, prelijte jelo i stavite u hladnu rernu. Podesite temperaturu na 200 stepeni i pecite oko 10 minuta od momenta kad rerna dostigne željenu temperaturu.

Poslužite toplo uz salatu po izboru.

Sledeći | Prethodni | Komentari (21) | Trekbekovi (0)

Komentari

Re: BON – TON

Baladašević | 24/06/2009

Kao što i mene furtom nudidu s kojekakve mesopotamanije, i to najviše u vreme posta! Ta stra'ota Božija!

Pozdrav od srceta!

Re: BON – TON

jelence | 24/06/2009

Ovo moram da isprobam!
A sto se modernih roditelja tice , barem ovih po mojoj zgradi , vaspitanje zvuci nekako ovako : P.... ti ma....na
dzuke.. nijedna!!! Ubicu te bre g.... jedno malo!!! I sl.
Iste komsije se vrlo ljubazno i kulturno javljaju kada ih sretnem i vrlo kulturno komuniciraju - van zidova svoje kuce...jedini je znaci problem debljina zidova...:-/

Re: BON – TON

domacica | 24/06/2009

@baladašević, glavom se kroz zid ne može, ko nije naučio šta i kako kad je trebalo teško će kasnije pravi način naći
Prijatno!

Re: BON – TON

domacica | 24/06/2009

@jelenče, nažalost, mnogi roditelji se trude da od dece naprave "kreature" čijim se psovkama smeju dok su mali, a posle se čude kad im dete na ulici/netu, sipa bljuvotine
Prijatno!*

Re: BON – TON

Baladašević | 24/06/2009

Jelenče, ovo sam hteo i ja napisati i to je najtužnije od svega. U skoro 95% porodica je danas takvo vaspitanje. Što bahatije i vulgarnije. Još se time ponose!???!

Neka je nama ove oaze, da možemo barem ovako da se družimo.

Re: BON – TON

grlica | 24/06/2009

grlica

Danas su se,nazalost granice lijepog ponasanja pomjerile,pa mnoge stvari koje su bile neprihvatljive sada su normalne-sto u vecini slucajeva ne opravdavam...
A sto se tice ove musake...uh...bas bi mi prijala,od jutros sam se nalila kave da mi je vec zlo...

Re: BON – TON

talas | 24/06/2009

Bon ton sta to bese?
Suvisno je trositi reci , a sagovornici vec rekose dosta toga, pa da ne ponavljam.
A jelo izgleda prelepo na slici, za ukus cu da javim,
kada probam, naravno.
Pozdrav.

Re: BON – TON

casper | 24/06/2009

Ma kakav bon ton....
Par puta sam se uverila da ni funkcija ni fakultet ni izgled ne garantuju pristojnost i osnove ponasanja kod odredjene "gospode"
Ja, na moju zalost nemam fakultet i nisam na funkciji, ali se stidim njihovih reci, a oni i dalje hodaju uzdignute glave.

Imam osecaj da cak i nisu svesni koliko su mali i nevaspitani.

Isto je i na netu.
Koliko god pokusavala da objasnis nekome da nesto nije u redu, toliko ce on i dalje i vise...

Bon - ton

Daca | 24/06/2009

Draga domaćice
Tvoj meni je bogat pa se još nisam odlučila šta da poručim.
Dok to ne uradim poklanjam ti jedan svoj aforizam."BOSANSKI LONAC" JE BIO SAMO PREDJELO.
TEK DANAS NAM SERVIRAJU GLAVNO JELO.
Prijatno bi nam rekli samo oni, koji nam to i serviraše.
P.S.
Rado čitam sve tvoje odlične komentare aforizama, lepih misli......

Re: BON – TON

pricalica | 25/06/2009

pricalica

Најгоре од свега је кад за понашање које су деца стекли од њих самих, родитељи почну да туку децу. Е то ми је најгоре од свега! Прво себе удри, па ће и дете да буде боље, гарантовано! А сад да узмем рецепт и да бегам, јер ће морати да се причека на њега. Поздрав!**

Re: BON – TON

domacica | 25/06/2009

@grlica, pomeranje granica na pogrešnu stranu vodi... hm, nisam baš sigurna gde, ali u neko zlo svakako.
a musaka je ukusna, veruj mi na reč. ili probaj.
Prijatno!*

Re: BON – TON

domacica | 25/06/2009

@talas, siurna sam da ti znaš pravo značenje reči iz naslova, a izveštaj o ukusu ručka čekam.
Prijatno!

Re: BON – TON

domacica | 25/06/2009

@casper, stidim se i ja zbog onih koji ne poznaju lepo vaspitanje, ali nažalost to slabo pomaže. jedina mi uteha ona - ko zna zbog čega je to dobro
Prijatno!*

Re: BON – TON

domacica | 25/06/2009

@daca, zahvaljujem na poklonu. savršen izbor.
Prijatno!

Re: BON – TON

domacica | 25/06/2009

@pričalica, posle boja koplje u trnje, žao mi je što nema škole za najvažnije životno zanimanje - roditeljstvo.
Prijatno!**

Re: BON – TON

glumac | 25/06/2009

Verovatno ovo što je napisano, neće dopreti do onih kojima je namenjeno. :(
Ali nema veze, bar da se mi koji koliko-toliko poštujemo neka pravila lepog ponašanja malo podsetimo na njih.
Lepo ponašanje zaista zavisi od porodice, i načina na koji roditelji postupaju sa decom. To je ono osnovno, bez čega je teško izgraditi nešto dalje. Jer ko nije naučio neke stvari dok je bio mali, teško će i kasnije to ispraviti, pogotovu ako se kreće u društvu u kome se te vrednosti ne neguju!
Pozdrav, i naravno Prijatno!

Re: BON – TON

Stepskivuk | 25/06/2009

Pozdrav za najbolju i najdrazu Domacicu na svetu!

Re: BON – TON

nastasja | 25/06/2009

bon-ton? jel se to jede, mozda? :)))
cenim da su mnogi zaboravili na to ....
znas kako kazu - 'nije tesko biti fin'... pa, vecini JESTE TESKO ... ali, takve zaobilazim....
(cesto sam bila svedok prozivanja dece zivotinjskim imenima....i sta reci na to... uce decu da psuju kao kocijasi, sto je meni odvratno, a ne razumem zasto je vecini to smesno i simpaticno????)
pozdravljam te mnogo :)

Re: BON – TON

domacica | 25/06/2009

domacica

@glumac, lepo kazano, samo da stigne i do onih koji su zabasali na putu
Prijatno!

Re: BON – TON

domacica | 25/06/2009

domacica

@stepski vuk, najbolji način da pokažeš kako se ponaša pravi džentlmen.
Prijatno!

Re: BON – TON

domacica | 25/06/2009

domacica

@nastasja, zaobilazim ih i ja, samo ne znam kako oni mene pronadju.
Prijatno!*

Pretraži
Najnovije...
  • OBOJENO TRAŽENJEM
  • SLIKE...
  • ZAPIS DUŠE
  • SVE PRODJE...
  • KIKI, MIKI, RIKI
  • ZDRAVO
  • ĆUTANJE
  • IMA ŽIVOTA...
  • ZASEDANJE KRIZNOG ŠTABA
  • NA PLUS ČETRDESET
Kategorije
  • Generalna [341]
  • grickalice za dokolicu [141]
  • kulinarstvo [11]
  • domaći zadatak [12]
  • internet [2]
  • brojke i slova [0]
Arhiva
  • April 2013 [1]
  • Mart 2013 [1]
  • Februar 2013 [3]
  • Januar 2013 [3]
  • Avgust 2012 [1]
  • Jul 2012 [1]
  • April 2012 [1]
  • Februar 2012 [2]
  • Januar 2012 [5]
  • Decembar 2011 [4]
  • Novembar 2011 [6]
  • Oktobar 2011 [5]
  • Avgust 2011 [4]
  • Jul 2011 [3]
  • Jun 2011 [3]
  • Maj 2011 [1]
  • April 2011 [2]
  • Mart 2011 [1]
  • Februar 2011 [3]
  • Januar 2011 [4]
  • Decembar 2010 [3]
  • Novembar 2010 [2]
  • Oktobar 2010 [2]
  • Septembar 2010 [2]
  • Avgust 2010 [4]
  • Jun 2010 [3]
  • Maj 2010 [6]
  • April 2010 [6]
  • Mart 2010 [1]
  • Februar 2010 [8]
  • Januar 2010 [7]
  • Decembar 2009 [9]
  • Novembar 2009 [9]
  • Oktobar 2009 [7]
  • Septembar 2009 [5]
  • Avgust 2009 [10]
  • Jul 2009 [15]
  • Jun 2009 [13]
  • Maj 2009 [17]
  • April 2009 [17]
  • Mart 2009 [18]
  • Februar 2009 [17]
  • Januar 2009 [19]
  • Decembar 2008 [9]
  • Novembar 2008 [11]
  • Oktobar 2008 [7]
  • Septembar 2008 [8]
  • Avgust 2008 [13]
  • Jul 2008 [18]
  • Jun 2008 [15]
  • Maj 2008 [18]
  • April 2008 [18]
  • Mart 2008 [16]
  • Februar 2008 [14]
  • Januar 2008 [15]
  • Decembar 2007 [13]
  • Novembar 2007 [19]
  • Oktobar 2007 [19]
  • Septembar 2007 [21]
  • Avgust 2007 [8]
  • Jul 2007 [10]
Moji linkovi
Generalna
ne propuštam da posetim
Meni
  • Početna strana
  • Arhiva
  • Fascikle
  • Administracija
Sindikat
  • RSS 0.90
  • RSS 1.0
  • RSS 2.0
  • Atom
 
Copyright@2007. Reic's Place. All rights reserved. Powered by Lifetype.
Designed by Dieter Schneider, CssTemplateHeaven. Ported to Lifetype by Reic Wang.