Lepe reči i lepi zalogaji
Generalna | domacica | Jun 24, 2009,11:11
Imenica, poreklom iz francuskog jezika, koja označava lepo ponašanje.
Primenljivo u svakoj prilici, na svakom mestu. Odražava kulturni nivo pojedinca, društva, zajednice.
Izmedju ostalog ogleda se i u načinu izražavanja, komuniciranja sa članovima društva, komšijama, kolegama, slučajnim prolaznicima...
Osnovi se stiču u porodici.
Bez obzira na kulturni milje kome pripada, svaka porodica uči decu da kažu dobar dan starijima, hvala kad nešto dobiju, izvinite ako pogreše...Budući da je blogosfera mesto na kome je komunikacija uglavnom verbalna, kultura se ogleda kako u postovima tako i u komentarima.Cilj komentarisanja može biti svakojak, ali neke norme se ipak moraju poštovati.
Čak i kad imate sasvim suprotno mišljenje od autora teksta, nema ni jednog razloga da uvredama, bljuvotinama i „šugavim" pitanjima odgovorite na post. Možete ga jednostavno zaobići. Ili naučiti da kulturnim rečima izrazite svoje neslaganje.Mislim da je sasvim dovoljno rekla „tetka-Saveta".
Jedino mi preostade da se zapitam: Zašto sve ovo napisah?
Kad sam sigurna da će pročitati oni koji sve ovo dobro znaju. I primenjuju.
A "krive Drine" ostati krive. I vetrenjače pobednici u boju sa Don Kihotom.
Valjda zbog one: Nada umire poslednja.
Sada bi „tetka-kuvarica" želela da predloži ručak, ili bar deo ručka
PEČURKASTA MUSAKA
Potreban materijal
pečurke - šampinjoni 500 grjaja 6 komada
kačkavalj – 200 grcrni luk 1 glavica
beli luk 2 čena
majčina dušica 1 kašičica
so 1 kašičica
kisela pavlaka 200 gr
beli biber ½ kašičice
praziluk 1 struk (oko 200 gr)
krompir 500 gr
puter 1 kašika
ulje 4 kašike
Način pripreme
Iseckajte crni i beli luk, propržite na ulju i dodajte pečurke isečene na listiće. Dinstajte 15 minuta na tihoj vatri. Prohladite.
Krompir obarite u ljusci, očistite i nasecite na deblje kolutove.
Praziluk isecite na nekoliko delova po dužini i kratko obarite.
4 jaja obarite, oljuštite i presecite na pola po dužini.
Kačkavalj narendajte.
Vatrostalnu činiju premažite puterom, pa redjajte krompir, polutke jaja, pečurke i praziluk.Pospite kačkavaljem.
Umutite 2 jaja sa kiselom pavlakom i začinima, prelijte jelo i stavite u hladnu rernu. Podesite temperaturu na 200 stepeni i pecite oko 10 minuta od momenta kad rerna dostigne željenu temperaturu.
Poslužite toplo uz salatu po izboru.
Sledeći | Prethodni | Komentari (21) | Trekbekovi (0)
jelence | 24/06/2009
Ovo moram da isprobam!
A sto se modernih roditelja tice , barem ovih po mojoj zgradi , vaspitanje zvuci nekako ovako : P.... ti ma....na
dzuke.. nijedna!!! Ubicu te bre g.... jedno malo!!! I sl.
Iste komsije se vrlo ljubazno i kulturno javljaju kada ih sretnem i vrlo kulturno komuniciraju - van zidova svoje kuce...jedini je znaci problem debljina zidova...:-/
domacica | 24/06/2009
@baladašević, glavom se kroz zid ne može, ko nije naučio šta i kako kad je trebalo teško će kasnije pravi način naći
Prijatno!
domacica | 24/06/2009
@jelenče, nažalost, mnogi roditelji se trude da od dece naprave "kreature" čijim se psovkama smeju dok su mali, a posle se čude kad im dete na ulici/netu, sipa bljuvotine
Prijatno!*
Baladašević | 24/06/2009
Jelenče, ovo sam hteo i ja napisati i to je najtužnije od svega. U skoro 95% porodica je danas takvo vaspitanje. Što bahatije i vulgarnije. Još se time ponose!???!
Neka je nama ove oaze, da možemo barem ovako da se družimo.
grlica | 24/06/2009
Danas su se,nazalost granice lijepog ponasanja pomjerile,pa mnoge stvari koje su bile neprihvatljive sada su normalne-sto u vecini slucajeva ne opravdavam...
A sto se tice ove musake...uh...bas bi mi prijala,od jutros sam se nalila kave da mi je vec zlo...
talas | 24/06/2009
Bon ton sta to bese?
Suvisno je trositi reci , a sagovornici vec rekose dosta toga, pa da ne ponavljam.
A jelo izgleda prelepo na slici, za ukus cu da javim,
kada probam, naravno.
Pozdrav.
casper | 24/06/2009
Ma kakav bon ton....
Par puta sam se uverila da ni funkcija ni fakultet ni izgled ne garantuju pristojnost i osnove ponasanja kod odredjene "gospode"
Ja, na moju zalost nemam fakultet i nisam na funkciji, ali se stidim njihovih reci, a oni i dalje hodaju uzdignute glave.
Imam osecaj da cak i nisu svesni koliko su mali i nevaspitani.
Isto je i na netu.
Koliko god pokusavala da objasnis nekome da nesto nije u redu, toliko ce on i dalje i vise...
Daca | 24/06/2009
Draga domaćice
Tvoj meni je bogat pa se još nisam odlučila šta da poručim.
Dok to ne uradim poklanjam ti jedan svoj aforizam."BOSANSKI LONAC" JE BIO SAMO PREDJELO.
TEK DANAS NAM SERVIRAJU GLAVNO JELO.
Prijatno bi nam rekli samo oni, koji nam to i serviraše.
P.S.
Rado čitam sve tvoje odlične komentare aforizama, lepih misli......
pricalica | 25/06/2009
Најгоре од свега је кад за понашање које су деца стекли од њих самих, родитељи почну да туку децу. Е то ми је најгоре од свега! Прво себе удри, па ће и дете да буде боље, гарантовано! А сад да узмем рецепт и да бегам, јер ће морати да се причека на њега. Поздрав!**
domacica | 25/06/2009
@grlica, pomeranje granica na pogrešnu stranu vodi... hm, nisam baš sigurna gde, ali u neko zlo svakako.
a musaka je ukusna, veruj mi na reč. ili probaj.
Prijatno!*
domacica | 25/06/2009
@talas, siurna sam da ti znaš pravo značenje reči iz naslova, a izveštaj o ukusu ručka čekam.
Prijatno!
domacica | 25/06/2009
@casper, stidim se i ja zbog onih koji ne poznaju lepo vaspitanje, ali nažalost to slabo pomaže. jedina mi uteha ona - ko zna zbog čega je to dobro
Prijatno!*
domacica | 25/06/2009
@daca, zahvaljujem na poklonu. savršen izbor.
Prijatno!
domacica | 25/06/2009
@pričalica, posle boja koplje u trnje, žao mi je što nema škole za najvažnije životno zanimanje - roditeljstvo.
Prijatno!**
glumac | 25/06/2009
Verovatno ovo što je napisano, neće dopreti do onih kojima je namenjeno. :(
Ali nema veze, bar da se mi koji koliko-toliko poštujemo neka pravila lepog ponašanja malo podsetimo na njih.
Lepo ponašanje zaista zavisi od porodice, i načina na koji roditelji postupaju sa decom. To je ono osnovno, bez čega je teško izgraditi nešto dalje. Jer ko nije naučio neke stvari dok je bio mali, teško će i kasnije to ispraviti, pogotovu ako se kreće u društvu u kome se te vrednosti ne neguju!
Pozdrav, i naravno Prijatno!
Stepskivuk | 25/06/2009
Pozdrav za najbolju i najdrazu Domacicu na svetu!
nastasja | 25/06/2009
bon-ton? jel se to jede, mozda? :)))
cenim da su mnogi zaboravili na to ....
znas kako kazu - 'nije tesko biti fin'... pa, vecini JESTE TESKO ... ali, takve zaobilazim....
(cesto sam bila svedok prozivanja dece zivotinjskim imenima....i sta reci na to... uce decu da psuju kao kocijasi, sto je meni odvratno, a ne razumem zasto je vecini to smesno i simpaticno????)
pozdravljam te mnogo :)
domacica | 25/06/2009
@glumac, lepo kazano, samo da stigne i do onih koji su zabasali na putu
Prijatno!
domacica | 25/06/2009
@stepski vuk, najbolji način da pokažeš kako se ponaša pravi džentlmen.
Prijatno!
domacica | 25/06/2009
@nastasja, zaobilazim ih i ja, samo ne znam kako oni mene pronadju.
Prijatno!*
Re: BON – TON
Baladašević | 24/06/2009
Kao što i mene furtom nudidu s kojekakve mesopotamanije, i to najviše u vreme posta! Ta stra'ota Božija!
Pozdrav od srceta!