HOĆU I JA DA BUDEM COOOOOOOOOOL!
Generalna | domacica | Decembar 18, 2007,15:20
Sve više naslova o poklonima za predstojeće praznike pune stupce štampe, neta...
Svi bi želeli da baš njihov poklon bude naj,naj,naj...
Pročitah na par mesta da je BS, svojim sinovima poručila minijaturne klavire, da se deca upoznaju s muzikom na vreme. Verovatno ćemo već za iduću Novu Godinu imati spot na tu temu. Ne znam samo da li će biti sa Dedicom...
S obzirom da su moja deca odavno prerasla i Deda-Mraza ( ja nisam, ali to nema veze) i minijaturne muzičke instrumente, odlučila sam da ove godine obradujem najmaldje kućno ljubimče.

Morate priznati da sam vrlo fancy, cool i takoto.
A sem toga, moj mališan će biti u prednosti.
Pored sintisajzera – svira džingl bel – dobiće i
POSNA ROZEN TORTA
Potreban materijal
v margarin 150 gr+200 gr
v ulje 3 šoljice
v voda 2 šoljice
v belo vino 1.5 šoljica
v soda bikarbona 1 kašičica
v šećer - prah 4 kašike
v limun 1 komad
v brašno po potrebi za srednje tvrdo testo
v šećer-kristal 300 gr
v orasi 250 gr
Način pripreme
Umesiti testo od 150 gr margarina, ulja, vode, belog vina, sode-bikarbone, prah-šećera, soka i strugane kore limuna, brašna, pa ispeći 6-7 kora. Kore se peku 8 minuta na 180 stepeni.
Kristal šećer ušpinovati sa 6 kašika vode, dodati mlevene orahe i margarin, pa mutiti dok ne pobeli (oko 5 minuta mikserom srednja brzina).
Filovati kore, sem poslednje, a nju preliti glazurom.
Glazuru napraviti od 300 gr prah-šećera, kockice margarina, 2 kašike ključale vode i 2-3 kapi ekstrakta od maline.
Žao mi je BS, ovo je 1 : 0 za mene.
Permalink |
Komentari (20) | Trekbekovi (0)
SPISAK ZA KUPOVINU
grickalice za dokolicu | domacica | Decembar 16, 2007,09:12
Ili – Sido, teši se, nisi prva a ni jedina (koja je rodila kretena).
Pre nego što opšta euforija novogodišnje kupovine preraste u masovnu histeriju, znači, već početkom decembra, ja počnem da švrljam po kući oblepljena trakama za spiskove koji su uredno označeni imenima – kuhinja, kupatilo, pokloni...
Kao što je i red, prvo otvorim sve fioke i fiočice, tajna mesta za skrivanje slatkiša i poklona i zapišem sve što nedostaje uključujući i ponešto što tu nikad nije ni bilo, ali je vredno da se ima ( zlu ne trebalo, za daj bože i slično).
Kada završim sa kuhinjama, plakarčićima, kupatilima ( od svega imam uglavnom po jedno, al ovako bolje zvuči ), pretvorim se u islednika i na klupu postavljam redom sve članove porodice.
Ima li posebnih želja u pogledu lične higijene ( ko zna šta se sve novo pojavilo ), ličnih grickalica, zanimacija...
I dok prvi spisak uglavnom liči na nešto manji „Rat i mir“, drugi uglavnom podseća na aforizam.
Nikome skoro ništa u tom trenutku nije neophodno, a o sutra, prekosutra...ne vredi sada razmišljati.
Treći spisak je namenjen isključivo meni i on je potpuno „blank page“. Popuniću ga na licu mesta.
Odlazak u super, hiper, mega, giga itd market ( u prodavnice se ne ide, nije u trendu ), počne ubedjivanjem bolje polovine da ja ne mogu sve sama – ne vozim, ne nosim ...
Po uspešnom ubedjivanju, nalaženju mesta za parking i slobodnih kolica, počinje slalom duž gondola, molba da se nešto dohvati sa najviše police, precrtavanje stavki na spisku koje su uspešno odradjene...
Zatim sledi nekoliko SMS poruka tipa –
Zaboravila (o) sam...
U opštoj zbrci i panici, kada se nekako dokopam reda za kasu, ustanovim da sam zaboravila biber.
Uz umiljat osmeh i par fora tipa - ti si jači, brži... pošaljem bolju polovinu da donese.
- Koliko?
- Uzmi dve – tri kesice
Vraća se trijumfalno kao pobednik njujorškog maratona noseći – tri kesice bibera...Svaka od po 100 grama. Zahvaljujem se proizvodjačima što biber ne pakuju u kese od kilograma.
O mom spisku za kupovinu, onoj praznoj listi, moraću neki drugi put.
Čisto da znate, džaba sam išla u kupovinu.
Moraću opet.
Da kupim stolnjak koji mi se slaže sa salvetama, kašičice za sladoled koje idu uz čaše za isti, kuglice za jelku u tonu sa lampionima...
Auuuuuuuuuuuuuuuuuu!
Odoh u kuhinju.
Da zavijam...
MANASTIRSKA SARMA
Potreban materijal
v kiseli kupus 1 glavica
v pirinač 125 gr
v crni luk 1 manja glavica
v beli luk 2 čena
v šargarepa 2 veće
v peršun - list 1 veza
v suve šljive 8 komada
v orasi 125 gr
v belo vino 2 dl
v biber mleveni ½ kašičice
v ulje 6 kašika
v aleva paprika 1 kašičica
Način pripreme
Odvojite 12 listova kupusa približno iste veličine i odstranite im zadebljeli deo.Ostavite da se ocede.
Crni i beli luk propržite na 2 kašike ulja, dodajte pirinač i šargarepu isečenu na kockice, prodinstajte 5 minuta, prohladite i dodajte iseckane orahe, biber, iseckan peršun i alevu papriku, pa dobro izmešajte.
Zemljani đuveč premažite uljem i obložite iseckanim kupusom u tankom sloju.Zavijte sarme i poredjajte preko kupusa. Izmedju sarmi poredjajte suve šljive i sve poklopite ostatkom seckanog kupusa. Zalijte belim vinom i jednom čašom vode, poprskajte uljem, poklopite i stavite u rernu zagrejanu na 200 0C. Pecite oko1,5 sat.
Permalink |
Komentari (16) | Trekbekovi (0)
PISMO
grickalice za dokolicu | domacica | Decembar 14, 2007,11:19
Dragi tata,
Dugo sam se nadala da ovo pismo neću napisati. Suviše dugo...
Sećaš li se dana, onog majskog, na Kalemegdanu, u ZOO-vrtu, kada si mi pokazivao porodicu majmuna koja je veselo skakala po prečagama i mučila se ljušteći kiki-riki, sećaš li se šta si mi rekao:
- vidiš, ovo je jedna srećna porodica, baš kao mama, ti i ja!
Sećaš li se dana kada si me prvi put odveo kod zubara, i brisao suze koje su nekontrolisano tekle, govoreći:
- ne plači dušo, tata je tu sa tobom!
Sećaš li se dana kada si mi kupio veliku crvenu „topu“ i rekao:
- sa ovom loptom ćeš biti tatin najbolji golman!
Mnogo je vremena prošlo. Verovatno se ne sećaš...
A, znaš li, dragi tata, šta se sve od tada dogodilo?
Išla je ćera u školu, učila vredno, uvek bila medju najboljima, uvek tužna što za kraj školske godine samo nju na dodelu knjižica prati mama-sama.
Nisi bio daleko. Samo par ulica dalje, sa novom porodicom... Zaboravljajući staru.
Išla je ćera u još neke škole, na neke fakultete, zaljubljivala se, volela, patila...
Kada je rekla da se udaje, pitao si:
- šta da ti kupim kao venčani dar?
Nije imala posebnih želja, sem jedne:
-da na svadbi pored nje budu njeni mama i tata.
Nisu bili. Tata je ćerkino venčanje proslavio sa svojom drugom porodicom. Bez mlade i mladoženje.
Stigao je poklon – televizor. Srećom, nije dugo bio ispravan.
Rodila ti se unuka. Napio si se, kao što je to red u ovom kutku zemaljske kugle.
Rodio ti se unuk. Bio si srećan, bar su mi tako kazali...Ali nisi bio tu.
Pošli su u školu. Završili je. Pošli su u srednju, pa na fakultet. Pa završili...
Nisi bio tu...
A nisi ni sada tako daleko. Preko jednog mosta. Gradskog, na kome je uvek gužva.
Upitaš li se nekad, dragi tata, da li si nekada prošao pored svojih unuka, a nisi znao da su to oni?
Zaboli li te nekad, dragi tata, što ne znaš ni kako ti ćerka izgleda?
Da li je već osedela, ili se farba, da li je dama ili ...
Sada je vreme velikog posta, vreme opraštanja.
Prosto ti bilo, dragi tata.
Još uvek nisi daleko. Samo je prošlo suviše vremena da se sve kaže u jednom pismu, i suviše malo da se zaboravi...
Tvoja ćera
Permalink |
Komentari (15) | Trekbekovi (0)
VARJAČA
Generalna | domacica | Decembar 12, 2007,13:34
Zašto ste se zbunili, očekivanja su vam bila drugačija?
Pa o čemu bi jedna domaćica mogla da piše?
Interface-u, RSS feed-u, nadrealizmu...
Dovoljno dugo ste bili zbunjeni, sad čitajte dalje, sa pažnjom i razumevanjem, kako to već dolikuje ozbiljnim, odraslim osobama.
U svim pastoralnim, ruralnim, brdsko-planinskim, široko-ravničarskim i (malo)gradjanskim sredinama osnov svake kuhinje je varjača.
Napravljena poglavito od drveta sa osnovnom namenom za mešanje(skinite sa lica taj vragolasti osmeh, u pitanju je mešanje hrane).
Svaka kuhinja opremljena je ovom alatkom u nekoliko varijanti – od male za sosove i zaprške do ogromne za džemove, ajvare i slične kupuse.
Toliko je nezaobilazna da u mnogim receptima možete naći rečenicu:
- ako varjača ostavi trag na dnu šerpe, jelo je gotovo-
Pored ove osnovne namene, pre nego što nas je Amerika upozorila, varjača je služila i kao vrlo efikasno vaspitno-obrazovno sredstvo.
Ženska populacija je učena da bez upotrebe iste neće moći dobro da se uda
- ko će te oženiti kad ni varjaču ne znaš da držiš
dok je muška poglavito bila upozoravana
- kad te dohvatim ovom varjačom!
Budući da potičem iz kuće u kojoj je varjača zauzimala značajno mesto, pokušala sam da to prenesem i svojoj deci.
Omiljena rečenica mi je bila.
-čekaj samo, uzeću varjaču!
Kada su deca poodrasla, došao je i odgovor:
-pa uzmi je već jednom!
I uzela sam je.
Nastavak znate:
- otišla sam u kuhinju da promešam paprikaš.
I ostala sam tamo.
Samo ponekad provirim da vidim da li se svet još uvek okreće oko ( nije sex-a, šta vam je danas?) Sunca.
Nadam se da ste već u kuhinji, spremate
KROMPIR-PAPRIKAŠ
Potreban materijal
v Krompir 1 kg
v Crni luk 1 glavica
v Praziluk 1 struk (oko 100 gr)
v Soja-komadići 100 gr
v Paradajz-sok 100 gr
v Aleva paprika 1 kašičica
v Bosiljak ½ kašičice
v So ½ kašičice
v Ljuta papričica 1 komad (nije obavezno)
v Ulje 2 kašike
Način pripreme
Prelijte komadiće soje sa 300 gr hladne vode i polako zagrevajte do ključanja. Izmaknite sa ringle i ostavite na toplom.
Krompir oljuštite i isecite na četvrtine.
Iseckajte obe vrste luka i prodinstajte na ulju zajedno sa ljutom paprikom.
Paradajz-sok izmešajte sa začinima i dodajte luku. Uz stalno mešanje dodajte sojine komadiće. Dinstajte desetak minuta pa dodajte krompir. Nalivajte vodom u kojoj se nalazila soja i kuvajte 20 minuta. Poslužite uz sve vrste salata – moj izbor je cvekla.
Permalink |
Komentari (9) | Trekbekovi (0)
MOŽEMO MI TO
Generalna | domacica | Decembar 10, 2007,15:22
Uobičajeno je, u ovoj našoj zemlji Srbiji, da potrošači budu skoro uvek u istoj kategoriji sa ovcama za šišanje.
Ako zanemarimo strane kompanije koje nas toliko vole da nemaju pojma kako bi postojale bez nas, pa nas bombarduju poklonima više nego bombama 1999-te, naši proizvodjači se trude da nas obraduju na razne načine.
Pred svaki Uskrs poskupe jaja, pred Veliki post riba, pečurke, voće i povrće, a pred mrsne slave praseće pečenje.
Skoro svaku Novu godinu, Elektrodistribucija i Info-stan nam čestitaju poskupljenjem, valjda da nam pokažu koliko misle na nas, pa će poboljšati usluge-donosiće nam struju direktno na noge da se ne maltretiramo po redovima, a gradsko zemljište će obogatiti koznačime, pa ćemo svi postati kopači.
Ostala poskupljenja takoreći nisu ni vredna pomena jer se dešavaju samo da bi planirana inflacija ostala u okvirima predvidjene.
Juče su poskupeli mleko i mlečni proizvodi. Za sve hrišćane je vreme Velikog posta, ali za one koji ne znaju, katolici dopuštaju upotrebu ovih proizvoda i za vreme posta, tako da se ne može reći da je potrošnja smanjena.
Za one koji uglavnom kupuju hleb i mleko ovo je ogromna stavka u kućnom budžetu, pa iz solidarnosti sa njima, a protiv monopola i kolone ošišanih ovaca, pokrenuta je inicijativa za Bojkot.
http://www.bojkotujmonopol.com
Možemo mi to, samo ako hoćemo!
P.S. Ne znam da li je neka od namirnica u receptu koji sledi u medjuvremenu poskupela, ali verovatno većina ima sve potrebne sastojke kod kuće.
SVEČANA POSNA TORTA
Potreban materijal
v Brašno 3 (2) šolje
v Voda 1 šolja
v Šećer-kristal 1 šolja
v Ulje 1 šolja
v Orasi ½ šolje seckanih
v Orancini (ušećerena kora od pomorandže) ½ šolje
v Prašak za pecivo 1 kašičica
v Soda bikarbona ½ kašičice
v Rum 2 kašike
v Džem od kajsije 8 kašika
v Sok od 1 pomorandže
v Šećer- prah 100 grNačin pripreme
Izmešati brašno sa praškom za pecivo i sodom-bikarbonom. Dodati šećer i polako, uz stalno mućenje dodavati mešavinu ulja i vode. Kada se masa ujednači dodati orancine i orahe,izmešati, pa podeliti testo na dva dela.
Ispeći dve kore, svaka se peče 15 minuta na 180 stepeni, i prohladiti.
Džem izmešati sa rumom i premazati donju koru. Postaviti gornju koru i preliti glazurom koja se pravi od soka pomorandže, prah-šećera i 2-3 kapi ulja.
Permalink |
Komentari (15) | Trekbekovi (0)
TRULA VIŠNJA...
Generalna | domacica | Decembar 08, 2007,17:56
Ili malo zelenije, a možda i bisernije, djavobigaznao.
Već duže vreme,ne znam tačno od kada jer taj značajni datum nisam unela u svoj mobilni podsetnik, na mnogim sajtovima koje posećujem vrti se reklama za nagradnu igru kompanije Dove.
Nagrada – biser na zlatnom privesku.
Dodeljuje se svakih 15 minuta.
Prostim matematičkim operacijama 96 komada bisera dnevno.
Podeliće ukupno 3000 komada. Vreme za koje će to učiniti nije naznačeno.
Odem na oficijelni (joj što je ovo fancy reč) sajt pomenute kompanije da se podrobnije obavestim.
Kao prvo naučim jednu veoma važnu činjenicu:
- najbolje mesto za moju kosu je na mojoj glavi (a ja je tako volim rasutu na jastuku gde nežno golica njegove brkove!)
Posle ovako značajnog otkrića ustanovim da je za to zaslužna gorepomenuta kompanija sa svojim proizvodima.
Eh, a meni mama pričala da sam se rodila sa kosom...
Elem, pošto su se upisali u pronalazače tople vode, obaveste me da uz pomoć mobilnog i SMs-a (ne dovodi se u pitanje da isti posedujem i koristim) mogu postati dobitnik vrlo vrednog poklona ako „kod sa stikera“ bilo kog njihovog proizvoda ( j**o kod i stikere, imamo mi nalepnice!) pošaljem na broj...
Ako sam dobro skontala operateri mobilne telefonije, kume, svastike, jetrve, zaove itd. itd. itd... blještaće u novogodišnjoj noći.
Vikend je, umesto bisera zasladite dan vašim ukućanima.
ROLAT OD KOKOSA
Potreban materijal
v šećer u prahu 100 gr
v margarin 100 gr
v keks-mleveni 100 gr
v kokosovo brašno 100 gr
v suvo groždje ili žele-bombone 100 gr
Način pripreme
Umutiti margarin sa prah - šećerom pa dodati ostale sastojke ( suvo groždje i žele-bombone iseckati). Formirati rolat i po želji preliti čokoladom i/ ili posuti kokosovim brašnom.
Permalink |
Komentari (18) | Trekbekovi (0)
TRI ŽELJE...
Generalna | domacica | Decembar 07, 2007,10:59
U pratnji četvrte.
Pretprazničko raspoloženje je već toliko prisutno da mi se ponekad učini da je Nova Godina odmah tu iza prvog ugla.
Sve prodavnice, počevši od samoposluga, šljašte i blješte kao avgustovsko Sunce u podne.
Veštačke jelke, ukrasi, lanci i lampioni uzurpirali su svaki slobodni, a ponegde i zauzeti, prostor.
Uskoro će početi i one čuvene tirade o seči šuma i prednostima jelke sa busenom koju ćete moći posle da zasadite ( ako nemate gde probajte na Terazijama ili već tako nekom gradskom trgu).
U igri će biti i gorepomenute veštačke, uz obavezno izbijanje glavnog argumenta – ne mirišu – pomoći će vam čarobni sprej sa mirisom šumskog bora u proleće (a kad bor ne miriše?).
Razni odevni predmeti će obavezno biti zakićeni porukom – idealno za doček – ne pokušavajte da od starog napravite novo, novo i efektno je samo ono što mi nudimo...
Hoteli, kafane, restorani i svi ostali bircuzi, bez obzira na lokaciju, omogućiće vam da Novu Godinu dočekate uz nezaboravne zvuke pitajbogakakve muzike i trpezu iz snova, a sve to samo za vas i minijaturni iznos od 100 pa nadalje eura...
Gradovi će se takmičiti na čijem trgu će svirati najprestižniji bend, jer gradska uprava uvek (sem kad je potrebno) vodi računa o mladjoj populaciji...
Svi će vam želeti sve najlepše, ispunjenje svih želja, itd, itd, itd, čak iako se iza njihovih reči krije nešto sasvim drugo...
Jedino što je u potpunosti sigurno je da će Nova Godina doći, leteći, puzeći, trčeći, ili kakogodjojdragim načinom...
Pa da se uklopim u ovu atmosferu, ja vam želim
- da svaki vaš osmeh dobije osmeh kao uzdarje
- da svaka vaša suza, ako nije radosnica, postane ružičasti biser
- da oko srca ispletete venčić od crvenih ruža
- i da nadjete svoju ličnu zlatnu ribicu koja će vam ispuniti ove želje

Ako u svoj ovoj gužvi imate vremena za kuhinju, setite se da je vreme posta, pa spremite
DIMLJENA SKUŠA U SOSU OD KIKIRIKIJA
Potreban materijal
v dimljene skuše 6 komada
v blanširani kikiriki 100 gr
v limun 1 komad
v ulje 6 kašika
v pirinač 250 gr
v beli luk 2 čena
Način pripreme
Skušama odvojite glave i ledjna peraja, i presecite duž srednje kosti.Poprskajte ih limunovim sokom i prelijte čašom mlake vode. Dodajte beli luk isečen na štapiće, poklopite i ostavite da odstoje na hladnom najmanje 24 časa.
Vatrostalnu činiju premažite uljem, poredjajte skuše i prelijte marinadom i ostakom ulja. Pospite mlevenim kikirikijem i stavite u hladnu rernu.Uključite na 200 stepeni i pecite 30 minuta.
Pirinač obarite u slanoj vodi i prohladite.
Na tanjir poredjajte skuše, loptice od pirinča i prelijte sosom od pečenja.
Permalink |
Komentari (11) | Trekbekovi (0)
PET MINUTA
Generalna | domacica | Decembar 05, 2007,11:01
Ili – lastiš.
Svi znaju šta je lastiš – gumeni konac obložen nekim drugim materijalom, rastegljiv skoro do beskonačnosti. Izmišljen poglavito zbog onih koji imaju problema sa nedostatkom rupica na kaišu i onih koji vole da drugima daju iluziju slobode.
Vremenski interval – pet minuta – odgovor na mnogobrojna pitanja koja postavljamo ili su nama postavljena, ima istu osobinu – rastegljiv do beskonačnosti.
Kad podjete na zimovanje, letovanje ili izlet sa decom i u glavi počnete da premotavate film tipa zaboravili, niste zaboravili, isključili, niste isključili, ostavili ključ, niste ostavili ključ...sa zadnjeg sedišta usledi pitanje:
- A za koliko stižemo?
Zna se...
Kada počnete da punite kadu i birate aroma therapy penu za kupanje, glas sa druge strane vrata će vas obavezno upitati
- oćeš li skoro?
Kada u nedeljno popodne pratite važnu (a koja nije važna?) fudbalsku utakmicu, naći će se bar dvoje-troje koji će u glas pitati:
- a kada se to završava?
Kada u kuhinji, sa varjačom u jednoj i oklagijom u drugoj ruci, spremate ručak i razmišljate o uvodjenju treće i četvrte brzine,a bogami i ruke
- a za koliko ćemo ručati?
Kada birate haljinu za izlazak
- za koliko si spremna?
Kada popravljate vodokotlić
- oće li to skoro ili da idem u komšiluk?
Uglavnom, odgovor je isti
- za pet minuta!
Dužina intervala od pet minuta najbolje se može opisati onim
- zavisi sa koje strane vrata od toaleta se nalazite-
Elem, današnji recept ima tu osobinu da se može pripremiti za malo više od pet minuta, ali, pojesti se može i za manje.
Prijatno!
PITA OD KROMPIRA
Potreban materijal
v Kore za pitu 500 gr
v Krompir 1 kg
v Beli luk 2 čena
v Crni luk 1 manja glavica
v Kisela voda 200 gr
v Ulje 2+2 kašike
v So 1 kašičica
v Biber-beli ½ kašičice
Način pripreme
Crni luk sitno iseckajte i prodinstajte na 2 kašike ulja. Dodajte ispasiran beli luk, izmešajte i prohladite.
Krompir oljuštite i narendajte na kripno rende. Posolite, pobiberite pa dodajte luk.
Dobro promešajte i podelite na tri dela.
Pomešajte kiselu vodu sa ostatkom ulja.
U četvrtasti pleh (veličine 28x40 cm) redjajte kore navlažene mešavinom kisele vode i ulja i posle svake tri kore rasporedite fil.
Poslednji red kora premažite sa malo ulja i stavite pleh u rernu zagrejanu na 220 stepeni.
Pecite20 – 25 minuta.
Isecite dok je vruće ( kore neće pucati), prohladite i poslužite uz sve vrste napitaka.
Permalink |
Komentari (21) | Trekbekovi (0)
TREBALO JE...
Generalna | domacica | Decembar 04, 2007,10:49
Da shvatim ranije. Da sam osoba koja voli da smara ljude. Dosadnjakovićka. Džangrizava baba-saveta. Gnjavator.
Ali, nisam shvatila, ni kada su mi rekli da se vratim u kuhinju, ni kada su prestali da čitaju i komentarišu moje postove.
Shvatila sam tek kada je drugi bloger upozoren na ovu moju osobinu.
Žao mi je samo što je uz potpis - domaćin ostavio link koji vodi u grešku, pa sada ne znam čije postove ne treba da komentarišem i čitam.
Zato molim onoga ko se ovako potpisao ili osobu na čijem blogu je ovaj komentar-upozorenje ostavljen da kažu meni lično.
Pogledala sam se u ogledalo i videla da baš i ne ličim na baba-rogu, a po prirodi sam pacifista, tako da mu neću ništa sem ne čitati i ne komentarisati.
Ostalim blogerima se izvinjavam ako im moji komentari nedostaju, ali stvarno ne želim da napravim još neku grešku.
Prijatno svima!
Permalink |
Komentari (36) | Trekbekovi (0)
HLADNI NARESCI
Generalna | domacica | Novembar 30, 2007,18:26
Iliti - menjam nick u – seckalica –
Iliti – zašto uvek završim u kuhinji –
Hladni naresci, pretpostavljam da znate šta su – raznorazne šunke, salame, pršute i kobasice – služe se kao hladno predjelo i reklama za asortiman obližnje prodavnice.
Imaju dobru osobinu da se ne morate nervirati ako gosti kasne, jednostavno stoje u frižideru, ako nešto niste završili, gosti će se zabaviti, a možete izvući i neki kompliment o izboru – naročito od populacije skolone „zalivanju“ zalogaja.
Vezu izmedju ovih djakonija i promene mog nicka saznaćete iz sledeće priče:
U toku prošle sedmice bila sam na rodjendanu kod dugogodišnje prijateljice.
Par dana ranije nagovestila sam joj da ako joj treba pomoć oko pripreme, slobodno zvrcne.
Ona se zahvalila :
-Ne uzbudjuj se, mogu sve sama, imam savršen plan. Ti se samo skockaj i dodji!
Uspeh da ubedim muža da dodje s posla u pristojno vreme( pre 20 časova), nalickah se, upakovah poklon, svratih u cvećaru po naručenu ikebanu od roze ruža i sa širokim osmehom i umornim mužem stigoh prva.
Čestitke, poljupci, primopredaja cveća i poklona, oduševljenje izborom knjige i ...
-Možeš li doći malo u kuhinju?
-Nisam sve stigla da pripremim, možeš li mi malo pomoći dok ostali ne dodju?
-Ne treba ni da pitaš!...
- Evo ti čajna. Seckaj na deblje kolutove. Evo ti pančeta, seci na tanke listiće, malo je žilava. Ova pečenica je malo slanija, i nju seci tanko. Krastavčiće možeš ostaviti cele, ali ove veće ipak iseci na pola. Masline su bez koščica, pa možeš i njih. Redjaj na ovale, a sir iseci na poseban tanjir, neki ljudi ne vole da mešaju ukuse...
Ja odoh da poslužim piće pa ću se vratiti po klopu. Samo molim te požuri, nema smisla da ljudi čekaju!
Možda mogu nick da promenim i u tračerka!?
Izvinite, zapričala sam se a moram da idem da seckam pečurke za
RIŽOTO SA ŠAMPINJONIMA
Potreban materijal
v Šampinjoni 500 gr
v Pirinač 200 gr
v Crni luk 1 glavica
v Beli luk 2 čena
v Peršun – list 1 veza
v Paradajz – sok 4 kašike
v So 1 kašičica
v Biber ½ kašičice
v Majčina dušica ½ kašičice
v Ulje 4 kašike
Način pripreme
Očistite šampinjone i isecite na četvrtine. Iseckajte crni i beli luk. Pirinač očistite, operite i kuvajte 10 munuta u 600 gr vode.
U dubljem tiganju propržite luk na polovini pripremljenog ulja, dodajte pečurke i dinstajte 10 minuta uz povremeno mešanje. Prohladite.
Izmešajte začine sa paradajz –sokom.
Zemljanu tepsiju premažite ostatkom ulja i sipajte pirinač i pečurke. Izmešajte i prelijte paradajz sokom. Stavite u hladnu rernu, podesite temperaturu na 220 stepeni i pecite 15 minuta od momenta kada rerna dostigne željenu temperaturu.
Permalink |
Komentari (19) | Trekbekovi (0)
NOVEMBARSKI PRAZNICI
Generalna | domacica | Novembar 29, 2007,13:05
Novembar, jesenji mesec koji ume da pokaže i zimske zube, bio je donedavno zakićen praznikom koji smo mnogo voleli.
Bio je to Dan Republike – 29. novembar.
Praznovalo se dva dana – zvanično, a nezvanično - kako se ko snadje.
Betonski kolosi zvani soliteri izbacivali su mnoštvo naroda natovarenog prtljagom koji je žurio u pohode roditeljima, rodbini i prijateljima koji su imali tu (ne)sreću da su ostali na ognjištima pradedova.
Zakrčeni putni pravci završavali su se na livadama pod injem, u dvorištima sa raspaljenom vatrom iznad koje je krčkao kotlić, u kuhinjama sa mirisom sarme i štrudli, u zagrljaju onih koje smo skoro zaboravili u trci za boljim životom.
Neka deca su prvi put videla petla i čudila se njegovoj kresti, neka su vijala šarova vezanog na dugom lancu, a neka su samo nemo posmatrala ražanj na kome se vrtelo prase zalivano pivom ili domaćom rakijom.
Sada više nemamo taj praznik, ali to nas ne sprečava da spremamo starinske zimske poslastice.
Za našu miljenicu koja će se narednih dvadesetak dana odmarati od virtuelnog sveta i, nadam se, vratiti nasmejana i malo više zaljubljena u onog ko zaslužuje tako veliko srce kao što je njeno
SALČIĆI
Potreban materijal
v brašno 600 gr
v salo 400 gr
v belo vino 200 gr
v ulje 2 kašike
v šećer 1 kašičica
v žumance 1 komad
v so pola kašičice
v džem po izboru
v šećer-prah za posipanje
Način pripreme
Zamesiti testo od 400 gr brašna, žumanca, belog vina, ulja, šećera i soli i ostaviti da se odmori 15 minuta.
Salo samleti i zamesiti sa preostalim brašnom.
Razviti testo sa belim vinom u ploču debljine 0.5 cm, pa preko njega rastanjiti salo. Preklopiti testo tri puta po dužini i tri puta po širini, pa ga ostaviti na hladnom 20 minuta. Posle ovog vremena ponoviti postupak razvlačenja i presavijanja još dva puta sa pauzama od po 20 minuta. Svaki put testo staviti na hladno.
Posle trećeg puta testo razviti u ploču debljine 1 cm i seći na kocke stranice 5 cm . U sredinu svake staviti malo džema i preklopiti na pola.Poredjati u pleh i peći oko 15-20 minuta na temperaturi 220 stepeni.
Vruće salčiće posuti prah-šećerom i ostaviti da se ohlade.
Permalink |
Komentari (18) | Trekbekovi (0)
VREME PRAŠTANJA
Generalna | domacica | Novembar 28, 2007,10:30
Danas počinje veliki Božićni post kod pravoslavaca.
Čak i ako se nećete strogo pridržavati posne trpeze, prisetite se da je vreme posta
Vreme praštanja –
Čovek se ne vara jedino onda kad prašta. – Rozamund Žerar
Praštajući, čovek se uzdiže iznad onih koji ga vredjaju. – Napoleon
Dok se ljubi dotle se prašta. – La Rošfuko
Vreme bez zlobe –
Zloba sama ispije najveći deo svog otrova .– Seneka
Lako je, strahovito lako potresti u čoveku veru u samog sebe.A, iskoristiti to, da mu slomite dušu, djavolsko je delo. – Seneka
Zlom nagonu je sladak početak, ali mu je gorak svršetak. – Jevrejska narodna poslovica
Zavisti –
Zavist je plesan duše. – Konkeniemi
Naša zavist uvek traje duže od sreće onih kojima smo zavidni. – La Rošfuko
Pred velikima zavist često gmiže.– Sofokle
Vreme da se nasmešite, mislite pozitivno, radosno pozdravite sunce, pošaljete poljubac onima koje volite...
Pre nego što odete u kuhinju – Nasmešite se molim!
Arhitekti svoje greske pokrivaju mermerom, lekari zemljom, a zene
dekolteom. Mineli
Neki muskarci imaju ono sto su zasluzili, ostali su neozenjeni.
Valeri
Ja ovako zamisljam idealan svet u kome bi svi bili srecni: sve
zene bi bile udate a svi muskarci neozenjeni.
Gabor
Fudbal okuplja dve vrste muškaraca: one koji nemaju devojke i one koji imaju žene.
Dušan Radović
Postoje dve vrste muskaraca koji ne znaju nista o zenama: ozenjeni i
neozenjeni muskarci.
Sagan
Nekoliko dobrih ljudi čini uvek topli sobičak, i bez peći, krova i prozora.
Gotfrid Keler
Kada je sve tako toplo, poslužite svoje mile i drage, napravite
VINSKI STAPIĆI
POTREBAN MATERIJAL
v BRAŠNO OŠTRO 0.5 KG
v ULJE 1 ČAŠA
v BELO VINO 1 čAŠA
v SO 2 KAŠIČICE
v SUSAM 50 GR
v MAK 50 GR
NAČIN PRIPREME
Zamesiti testo od ulja, brašna, vina i soli pa formirati dva do tri pravougaonika debljine oko 0.5 cm.
Jednu stranu svakog komada posuiti susamom, a drugu makom. Seći štapiće širine 1cm i svaki uvrnuti nekoliko puta. Redjati na suv pleh i peći na 220 stepeni oko 15 minuta.
Pored vina služiti uz sve vrste toplih napitaka i salata od povrća.
Permalink |
Komentari (10) | Trekbekovi (0)
EVOLUCIJA JEDNOG IMENA
Generalna | domacica | Novembar 23, 2007,10:47
Pre neki dan sam slala čestitku povodom sklapanja braka prijateljima koji su daleko.
Po iskazivanju lepih želja, usledio je uobičajeni potpis
... sa porodicom.
I ne bi tu bilo ništa neobično, da se nisam zamislila baš nad tim poslednjim rečima.
Zaboravila sam kada sam koristila svoje ime, kada me poslednji put neko njime pozvao...
Pre nego što se beba rodi, čitava uža i šira porodica, kumovi, prijatelji, komšije, pokušavaju da nadju najlepše, najmilozvučnije, najprihvatljivije ime za budućeg člana.
U pomoć se pozivaju razni almanasi, crkveni kalendari, porodična stabla, pa čak i telefonski imenici..
Kada se beba rodi i upiše u matične, crkvene i sve ostale knjige, njeno ime kao da svi zaborave.
Postane majkino čedo, tajkino zlato, dedino pile, bakina srećica, ujnino srculence, tetkin slatkiš...
Posle nekog vremena, kada dovoljno poraste da počne da se igra sa drugom decom dobija nadimke tipa Micko, Cile, Bubica, Mikica...
Neka imena su već u startu opremljena nadimkom, tako da je Aleksandar Aca ili Saša (sa nekim varijacijama), Svetlana je Ceca, Predrag – Pedja, Tatjana – Tanja...
Kada podje u školu, dete učitelji prozivaju prezimenom, a drugari zovu nadimkom tipa:
-Mrša, Deba, Trapa, Klempa, Uške, Štreba...
Kada se zaljubi postaje maca, kuca, meda, tratinčica, zvezda na nebu, najlepša pesma...
Kada se uda - oženi postaje kum(a), snajka, zet, žena, muž, ona(j) moj(a)...
Na nekim forumima ne možete se prijaviti za učešće svojim imenom, tako da vaše pravo ime uglavnom služi da imate ličnu kartu, pasoš i kreditne kartice(mada vam tu dodele broj radi lakše evidencije i podsećanja na zatvor).
Da ne bih zaboravila 1993 i slične godine rata, inflacije, nemaštine, sačuvala sam recept sa milozvučnim imenom
RUČAK ZA TRI GROŠA I ČETVORO GLADNIH USTA
Potreban materijal
Za supu
- 1 belo pileće meso oko 400 gr (nije obavezno)
- 1 veza zeleni
- 1 paradajz
- 1 kašičica soli
Sve sastojke staviti u lonac, naliti dve litre hladne vode i kuvati 1 sat od momenta kada provri. Procediti i zakuvati.
Knedle od griza
-1 jaje
- prstohvat soli
- 5 kašika pšeničnog griza
- 1 kašika kukuruznog griza
- 1 kašika seckanog peršunovog lista
Umutiti belence u čvrst sneg, dodati so i žumance, dobro izmešati i polako dodati obe vrste griza. Umešati peršun, ujednačiti masu i malom kašikom vaditi knedle. Spuštati u supu koja kjuča i kuvati 5 minuta. Količina je, aproksimativno, za 16 knedlica.
Povrće sa prelivom
- 4 krompira srednje veličine
- Šargarepa i ostalo povrće iz supe
- Nekoliko listova zelene salate
Obariti krompir, prohladiti i iseći na kolutove. Dodati iseckano povrće iz supe i izmešati. Činiju obložiti listovima zelene salate, staviti povrće i preliti jednim od dresinga.
PRELIVI ZA SALATE OD POVRĆA
Kavijar – 1 bareno jaje, 1 kašika senfa, ½ kašičice soli, ¼ kašičice bibera, 1 kašika seckanog peršunovog lista
Mlečni – 4 kašike jogurta, 1 čen belog luka, 1 kašika mlevenih oraha, ½ kašičice soli
Mediteranski – 2 kašike kečapa, nekoliko crnih maslina, ½ kašičice bosiljka, ½ kašičice origana, ½ kašičice soli
Permalink |
Komentari (26) | Trekbekovi (0)
PONOVO U ŠKOLI...
domaći zadatak | domacica | Novembar 21, 2007,15:35
Na vrhu brega, na kraju sveta , gde mesec i zvezde spavaju , u šumi ružičastih oblaka, stajao je zamak
Uspravan, beo, gord i pomalo usamljen.
Čeznuo za danom kada će se ponovo u njegovim perivojima igrati vilini konjici i leptiri duginih boja, pevati slavuji, cvetati umilni krasuljci.
Kristalno čisti, kao gorske oči, njegovi prozori behu zastrti izmaglicom nekih davnih ljubavi, nekih zaboravljenih princeza i hrabrih prinčeva.
Na snenim trepavicama još uvek behu tragovi ispunjenih i neispunjenih snova, obeležja jednog drugačijeg vremena.
Bio je to zamak u kome je stanovala sreća.
Hladna i prazna, gorda i usamljena.
Jer ...
Srećni su ljudi u čijem dvorištu raste trešnja
Zrno peska od koga postane biser
Srećan je list papira na kome je ispisana lepa reč
Hrast u čijoj šupljini veverica nadje skrovište
Srećan je most koji spaja dve obale
Cipela koja ne zgazi vrednog mrava
Razbijeno koleno koje poljube meke usne
Kosa koju pomiluje uzdrhtala ruka
Priča kojoj se nazire happyend
Oblak koji nosi kišne kapi
Pahulja koja sleti na zarumenjeni dečji obraz
Vetar koji se zamrsi u šumi borova
Sreća je videti suzu na tudjem licu i obrisati je
Sreća je pružiti ruku kada je potrebna
Jer...
„Sreća se mora zaslužiti.Ona ne dolazi u pilulama“ – Artur Gordon
„Drži sreću kao pticu, što nežnije i lakše!
Bude li se osećala slobodnom, ostaće ti rado u ruci“. – Fridrih Hebel
Permalink |
Komentari (19) | Trekbekovi (0)
SVETU SE...
Generalna | domacica | Novembar 20, 2007,13:56
Ne može ugoditi.
Danima smo čekali sneg, zavideli onima kod kojih je stigao, iskamčili po neku fotografiju i... Dočekali ga.
Blaženo stanje iščekivanja zamenili smo euforijom i zimskim aktivnostima.
Niko nije bio isključen.
Zabeležen je slučaj da je deda oteo unuku sanke uz povik:
- Ti si se već triput spustio!
Jedan ujak je pojeo nešto oko pola kilograma jer ga je sestričina ubedila da je to sladoled od jagode...
Jedna mama nije skuvala supu jer su joj deca odnela svu šargarepu, a primećen je i Deda-Mraz u pratnji patuljaka kako špijunira ponašanje onih koji su već poslali želje.
Sve u svemu, baš je bilo lepo...
Ali, kao što to obično biva, sneg je počeo da se topi, da stvara bljuzgavicu, mljuzgavicu i još neke avice, i odmah je počela kuknjava.
Kako se, po defaultu (izvinite, isprljala mi se činjenica u blatu), sneg uvek otopi, preostaje nam samo da, dok čekamo novi, iskoristimo ovo sunce (U Beogradu blješti kao da je august), i setimo se leta.
Već dugi niz godina letujem u okolini Kotora

Uvek me prvo pozdravi

Zanjišu se palme

Dočekaju me smokve i pitosfore

A odmah mi poljubac uputi i oleander

Spas od vreline potražim na pjaci od kina

Posetim Peraške otoke

Pogled mi leti ka izlasku iz zaliva

Laku noć mi poželi Sunce na zalasku

Na kraju leta zavijem uspomene

Vratim se u Beograd ...
I pravim kolače.
DARINE PIRAMIDE
Potreban materijal
v Šećer-kristal 100gr
v Med 100 gr
v Margarin (puter) 100 gr
v Čokolada 150gr
v Korn-fleks 100 gr
v Orasi 50 gr
v Susam 50 gr
Način pripreme
Susam propržiti na suvom tiganju, orahe iseckati i pomešati sa kornfleksom.
U dubljoj šerpi izmešati med i šećer i polako mešajući topiti na umereno toploj ringli (1.5 za el. šporet). Kada se masa otopi dodati margarin i čokoladu izlomljenu na parčad i mešati dok se sve ne sjedini. Dodati mešavinu sa kornfleksom i dobro izmešati.
Sipati u suv hladan metalni trouglasti kalup i ostaviti da se stegne najmanje 6 sati.
Seći na parčad debljine 0.5 cm i poslužiti u papirnim kapislama.
Permalink |
Komentari (13) | Trekbekovi (0)