Kuhinja i oko nje

Lepe reči i lepi zalogaji

« Decembar 2025 »
Ne Po Ut Sr Če Pe Su
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Januar
24

SLAVA...

Generalna | domacica | Januar 24, 2008,11:37

prvi dan, nastavak...

- Hoćeš li ti skoro izaći iz te kuhinje?
- Evo, još malo, a što pitaš?
- Pa da počneš da spremaš ručak!

Naravoučenije 1 - čak i kad očekuješ goste ne zaboravljaj ukućane.
Naravoučenije 2 – ne valja jesti kolače pre ručka
Naravoučenije 3 – ako voliš svoj blog-servis, potrudi se da mu podigneš rejting na guglu i ostalim pretraživačima, a zna se kako se to postiže...

PILEĆA SEKSI SALATA

Potreban materijal

v Pileće belo meso 400 gr
v Celer -koren 400 gr
v Pileća šunka 200 gr
v Kisela pavlaka 400 gr
v Majonez 100 gr
v Orasi 100 gr
v Peršun-list 1 kašika seckanog
v Limun-sok 1 kašičica
v So po ukusu
v Beli biber ¼ kašičice

Način pripreme

Belo meso obariti, ohladiti i iseckati na kockice.
Celer narendati na krupno rende i poprskati sokom od limuna.
Orahe i pileću šunku iseckati.
Izmešati majonez i pavlaku, dodati so, biber i seckani peršun.
U dubljoj činiji izmešati sve sastojke, dobro rashladiti i ukrasiti po želji.



BAJADERE

Potreban materijal

v šećer-kristal 500 gr
v orasi 250 gr
v keks-mleveni 100 gr
v puter 250 gr
v čokolada 200 gr
v ulje 1 kafena šoljica

Način pripreme
Čokoladu i ulje zagrejati na tihoj vatri, dobro izmešati i podeliti na dva dela.
Ostaviti na toplom.
Ušpinovati šećer sa 10 kašika vode, pa dodati puter. Kada se puter u potpunosti otopi dodati mlevene orahe i keks pa dobro izmešati.
Četvrtast kalup obložiti aluminijumskom folijom i sipati polovinu glazure.Staviti da se stegne, pa sipati prohladjenu masu od oraha.Preliti drugom polovinom glazure i ponovo staviti da se stegne.Seći na štanglice i stavljati u papirne kapsulice.


Permalink | Komentari (29) | Trekbekovi (0)

Januar
23

SLAVA, DAN PRVI

Generalna | domacica | Januar 23, 2008,12:41

Pripreme su skoro završene.
Predstoji ono najlepše, ali i najpipavije:
Aranžiranje stola, ukrašavanje činija i tanjira sa posluženjem, izbor muzike...
Ukras za sto, jednostavan, nenametljiv, gotov za tili čas.


Stavljanje kolača na poslužavnik donosi mali problem.
Čini mi se da rum.minjoni nisu baš najlepše glazirani.
Problem rešen odlukom da časkom napravim novu glazuru.
Bočica sa rumom nije delila moje mišljenje, pa je sa indignacijom odbila da se rastane od zatvarača.
Povuci, potegni, zatvarač popusti i povede sa sobom skoro polovinu sadržaja bočice.
Odoh po krpu da ovu neželjenu lokvu uklonim sa poda.
Vratih se.
Lokve nema...
Ali, u neposrednoj blizini sedi mačka.
Sjajnih očiju mjauče u ritmu
-„Alaj mi je večeras po volji...“
Srećom, u blizini nije bilo nijednog mačora, tako da mačija populacija u mojoj kući ostaje na istom broju.


Sada kad znate posledice, izvolite kolače.
Preko reda.
Sutra se vraćamo ustaljenom režimu.
Prvo slano, pa posle sve ostalo.



RUM MINJONI

Potreban materijal

v Jaja 4 komada
v Brašno 3 kašike
v Mleveni keks 1 kašika
v Šećer-kristal 4 kašike
v Suvo groždje 100 gr
v Rum 4 kašike
v Džem od kajsija 4 kašike
v Puter 50 gr
v Šećer-prah 200 gr

Način pripreme

Umutiti čvrst sneg od belanaca, dodati kašiku po kašiku kristal-šećera, jedno po jedno žumance i na kraju umešati lagano brašno i mleveni keks.
Ispeći u četvrtastom plehu veličine 24x40 cm.
Peče se 12 minuta na 220 stepeni.
Ohladiti, pa okruglom modlom prečnika 2,5 cm vaditi pogačice.
Ostatak testa izmrviti viljuškom i staviti u dublju činiju.
Suvo groždje potopiti u 4 kašike ruma, puter umutiti sa džemom od kajsija, pa sve izmešati sa izmrvljenim testom.
Spajati po dve pogačice ovom masom i svaki minjon preliti glazurom.
Glazura se pravi od 2 kašike ruma, prah-šećera i 2-3 kapi ulja.
Napomena – može se koristiti i gotova glazura sa ukusom punča.



Permalink | Komentari (24) | Trekbekovi (0)

Januar
22

DAN PRED DOLAZAK GOSTIJU

domaći zadatak | domacica | Januar 22, 2008,14:25

Iliti globalno-telecomovska zavera.

- Ćao, šta radiš?
- Ljuštim šargarepu...
- A što?
- Pa za rusku salatu
- Joj, ti nisi Zorica!

- Alo, gde si bre ti?
- Upravo sidjoh sa stolice
- A što si se pela?
- Da dohvatim stolnjak...
- Vido, jes ti to?

- Dobar dan, jel to SZTR „Idimidodjimi“
- Nije
- Ja ovde imam vašu porudžbinu br. 1234...
- Nisam ništa naručila...
- Ali ovde piše...
Isključih telefon i vratih se pripremama.
Uzeh teglu sa mariniranim pečurkama.
Pročitah nalepnicu.


Šteta, mogla sam ih upotrebiti za salatu i poslati Telecomu.
Pošto je sve jestivo, čalabrcnite malo dok čekate kolače.


OSVEŽAVAJUĆA SALATA

Potreban materijal

v Marinirane pečurke 200 gr
v Pečene paprike 6 komada
v Beli luk 2 čena
v Peršun-list 1 kašika seckanog
v Majonez 100 gr
v Jabukovo sirće 1 kašičica
v So po ukusu

Način pripreme

Paprike oljuštite i isecite na rezance. Posolite po ukusu. Beli luk ispasirajte i pomešajte sa peršunom,sirćetom i majonezom. Pečurke ocedite od marinade.
Izmešajte paprike i pečurke, prelijte mešavinom majoneza i dobro rashaladite.
Napomena: leti se može dodati i svež paradajz isečen na kriške.


Permalink | Komentari (17) | Trekbekovi (0)

Januar
12

NOVI DOMAĆI ZADATAK

domaći zadatak | domacica | Januar 12, 2008,12:12

Neka sećanja, duboko potisnuta, isplivaju na površinu potaknuta samo jednim sitnim detaljem.
Jutros, samo po časovniku, jer zora još nije bila otvorila ni jedno oko, grad je bio obavijen maglom.
Kroz prozor se nazirala zaledjena ulica.
Došla sam u iskušenje da vozačima autobusa koji će moje ukućane povesti do njihovih ciljeva napišem pismo sa upozorenjem:
- Pazite kako vozite! Ulice se još cakle od noćašnje pijanke. A vi ćete voziti moje najdraže...
Pošto sam bila sigurna da moji mili i dragi takvo pismo ne bi prosledili, ispratila sam ih sa osmehom i udubila se u čitanje recepata za kolače. Bliži se slava.
I namah sam se vratila u detinjstvo...

Moja nana-Mica je imala petoro unučadi.
Decu svoje kćeri i dva sina.
Rasute po onoj nekadašnjoj Jugi.
Okupljene za letnje i zimske raspuste.
Volela je da kaže:
- Vas petoro ste kao da imam po jedan prsten ljubavi za svaki prst leve ruke.
I, volela je da nas vaspitava svuda i na svakom mestu. I stvarno ponekad pomislim da nas je smatrala zlatnim medaljama koje treba pokazivati.
U vreme zimskih slava, bili smo deo njene svite za obilazak, rodjaka, kumova, prijatelja...
Nikada nije propuštala da nas, ispred kuće onog kod koga smo se uputili, izvežbanim okom odmeri od glave do pete i doda par saveta-upozorenja, koja su se uglavnom svodila na:
- ne zaboravite da kažete Sretna slava, ako vas tri puta posluže kolačima uzmite i kažite hvala, a ako vas ponude i četvrti put zahvalite i kažite
- Hvala, kolači su izvrsni, ali više ne mogu –
Posle ove kratke tirade obavezno bi pogledala najstarijeg brata, a taj pogled je značio
- U tebe se uzdam da primerom pokažeš ovoj derladi kako se ponaša!
A onda dodju na red kolači...
Sitni, domaći, s ljubavlju i strpljenjem pravljeni...
Slatki, raznovrsni, mirisni...
Štanglice, bombice, polumeseci, rolati, minjoni...
Nutkanje i osmeh domaćice...
I četiri male ruke koje pažljivo biraju, redom probaju sve i skupljaju mrvice koje se lepe na bradu...
I usamljeni glas:
- Hvala, kolači su izvrsni, ali više ne mogu...
Odlazak.
Navlačenje kapa i rukavica,umotavanje u šalove...
I jedan usamljeni, pomalo plačljiv glas:
- Mene sada da vodiš u poslastičarnicu, oni su se lepo najeli, a ja sam te slušao...
Za sve koji žele da pišu o nekom dogadjaju iz detinjstva koji ponekad ispliva na površinu iz neznanog razloga evo prilike da ostave trag i na svom blogu.
Neće biti ocenjivanja, samo osmeha, možda poneka suza i puno ljubavi da se sačuva taj čarobni, bezazleni, topli dečji svet.




Permalink | Komentari (38) | Trekbekovi (0)

Januar
11

JANUARSKI DANI

Generalna | domacica | Januar 11, 2008,09:50

Prvi mesec u godini je odavno proglašen najdužim.
Traje četrdeset i kusur dana.
U našim krajevima počinje oko Svetog Nikole, najrasprostranjenije slave – ako ne slavite idete na bar dve-tri.
Zatim sledi prvi od dva Božića, pa Nova godina, pa drugi Božić, pa druga Nova godina.
Da nit ne bude prekinuta slede još dve velike slave – Sveti Jovan i Sveti Sava.
Novčane prinadležnosti stižu par dana pred kraj godine, tek toliko da vam posluže za kupovinu poklona i pripremu slavlja.
Vreme izmedju slavlja popunjavamo rastezanjem zaliha i smišljanjem načina za preživljavanje, uz obavezno zaklinjanje da ćemo se iduće godine ponašati pametnije...
Ako poznajete nekog kome je ovo uspelo, javite...
A ako ne, iskoristite ono što je preostalo.

P.S. S obzirom da smo poslednjih par dana bili istraumirani odlascima,vredjanjima i sličnim nepodobštinama, moram da najavim da u toku naredne sedmice, verovatno neću biti mnogo prisutna, jer spremam slavu, a kako mi je kućni nadimak „ima’ sam ja i ljepšeg, al’ mi je uteka’ „ zna se koliko mi je vremena za to potrebno.


KOH OD STAROG HLEBA

Potreban materijal

v Hleb-stari 400 gr
v Mleko 800 gr
v Jaja 4 komada
v Suvo groždje 100 gr
v Rum 2 kašike
v Puter 1 kašika
v Šećer-kristal 4 kašike
v Vanilin šećer 2 kesice

Način pripreme

Iseći hleb na parčad debljine oko 2 cm.
Suvo groždje potopiti u malo mleka pomešanog sa rumom.
Jaja umutiti sa šećerom dodati vanilin i, uz stalno mešanje, dodati polovinu pripremljenog mleka.
Vatrostalnu činiju premazati puterom i obložiti polovinom kriški hleba.
Posuti suvim groždjem, pa staviti drugi red hleba.
Preliti mešavinom mleka i jaja. Ostaviti na hladnom oko jedan čas pa staviti u hladnu rernu.
Peći na 220 stepeni 15 minuta od momenta kad rerna dostigne željenu temperaturu. Malo prohladiti, iseći na parčad i preliti ostatkom mleka.
Može se jesti i toplo i hladno.
Napomena: umesto suvog groždja može se koristiti seckano suvo voće ili orasi.

 

Permalink | Komentari (17) | Trekbekovi (0)

Januar
09

LJUDI MOJI JE LI TO MOGUČE!?

grickalice za dokolicu | domacica | Januar 09, 2008,21:32


Šetam juče i prekjuče po ovom našem blog.rs.
Da se informišem, uzdahnem, nasmejem...
I naidjem na...
Budibogsnama...
Svi se nešto žale.
Te nemaju ovo ili ono, te politika ih smara, fali im koznašta...
Malo se razočaram, pa rešim da odem u stvarni svet, da proverim da li je sve baš tako crno.
I vratim se ozarena.
Svi su izmislili nevolje, nemaštinu i takoto.
Ili možda nisu svesni da su Amerikanci od nas kopirali onu čuvenu krilaticu – „Američki san“.
Pa mi ga živimo.
Odavno!
Na parkiralištu ispred moje zgrade, stotinak automobila – sve oldtajmeri – vrednost neprocenjiva
Okruženi prirodnim jezerom od poluotopljenog snega i površinama za klizanje, za svakog stanara po jedna i par rezrvnih, ako neko dodje u posetu.
Kontejneri prepuni, što bi rekli – od igle do lokomotive.
Za recikliranje nema ništa, ko bi se još time zamarao...
U obližnjem kiosku, preko puta škole, gomile sendviča, flaša sa pivom, sokovima, a izgleda da je bilo i jogurta za odabrane, videh dve-tri zgužvane čaše stidljivo stavljene na kraj pulta.
Znači, ne morate deci davati doručak pre polaska u školu, lepo će drmnuti pivce-dva, a ako su baš besni mogu pojesti i neki sendvič ( valjda će napraviti nove kad se završi raspust).
Trafika do nje preplavljena cool štampom:
- Cosmopoliten, Teen, Lisa, Joy...
- Na prozorčetu uredno zalepljena nalepnica
- Ne prodajemo cigarete maloletnicima
Ispred trafike desetogodišnjak sa kutijom Davidoffa u ruci, broji metalce da kupu žvaku, a sedokosa baka iz komšiluka kupuje „Politiku“( ne znam samo odakle je iskopa), uredno držeći ličnu kartu zajedno sa novčanicom...
Čim sam kročila nazad u zgradu zalepršaše mi oko glave flyeri za picu, kinesku hranu, palačinke, roštilj...
Ulazna vrata od stana ne stigoh ni da otključam, a telefon otpeva „za Elizu“...
Zovu me iz štaba kandidata za predsednika da pitaju hoću li izaći na izbore i glasati za njega.
- Ne dajem odgovore na takva pitanja
- A možemo li vas nazvati kasnije?
Bum! Tras!
Ne plašite se, nisam zalupila slušalicu, to me lupio po glavi naslov ovog posta.

P.S. Onaj ko živi „američki san“, ne kuva pa mu nisu potrebni ni recepti!

Permalink | Komentari (34) | Trekbekovi (0)

Januar
08

KOŠULJA ILI MAČKA

grickalice za dokolicu | domacica | Januar 08, 2008,13:03

Jutros me, sa jedne od mojih omiljenih play-lista pozdravila Mary
Hopkin uzvikujući Those were the days.
I silno mi ulepšala jutro, jer sam, posle uobičajene svadje sa frižiderom
- zašto je ili premali ili nepotreban – morala da se izborim sa gomilom veša koji je urlao: Ajde uzmi peglu!
Prva na redu je bila košulja.
Dugih rukava, sa diskretnim prugama, blago strukirana...
Ako do sada niste primetili, svaka muška košulja na manžetnama ima po dva dugmeta, da se prilagodi širini ručnog zgloba gospodina koji je nosi.
Zatim slede, sa unutrašnje strane, rezervna dugmad, ako neko, nedajbože, zaluta u nedodjiju.
Ako je kragna sa fišbajnima, tu su, u posebnoj kesici rezervni, a neretko tu je i kragna za zamenu, jer, naravno, od jake brade, može se desiti da se prvobitna ošteti.
Materijali, ako izuzmemo ove novije tipa poly... su uglavnom prirodni, pamuk, svila, lan...
Kad gospodin iznosi košulju koja je pretrpela sve izmene i zamene predvidjene proizvodjačkom preporukom, započinje svoj novi ( deveti?) život, bez kragne, manžetni i prvih nekoliko dugmića...Kao vaša omiljena spavaćica.
Fini materijal, nosi obrise prvobitnog vlasnika, diskretno pokriva samo ono što je neophodno...kud ćeš lepše...
A što se tiče mačke, sem što kažu da ima devet života, nju možete pomaziti, ublažava stres, ali je nikako nemojte peglati-ne voli.
I da ne zaboravim, drage moje, imajte na umu:
- Ako neka zena kupuje kosulju, onda je zaljubljena. Kad je pegla
onda je udata. Ako pri tome peva, onda je i prvo i drugo. - Dali
P.S. Ja jutros zapevah sa Mary, ali molim vas, ne širite priču dalje, ko zna šta će ljudi pomisliti!Embarassed
P.P.S. Verujem da se još uvek hranite ostacima od slavlja, pa današnji recept glasi
- Podgrejte nešto iz frižidera-



Permalink | Komentari (26) | Trekbekovi (0)

Januar
05

ČARAPE

grickalice za dokolicu | domacica | Januar 05, 2008,15:55

Kao dete, naučila sam pesmicu:

Ide Božić-Bata
Nosi kitu zlata
Da pozlati vrata...



Uvek se trudim da na ulazna vrata stavim neko zlatno obeležje u nadi da će baš kod mene ostaviti najveći grumen – zdravlja, sreće, bliskosti...
Bliži se Božić.
U nekim krajevima običaj je da se najbližima daruju čarape.
Nekada su to bile rukom pletene od nepreradjene vune, ukrašene upletenim ili izvezenim šarama.
Ovo je prvi Božić koji ću, pored porodice, provesti i sa ovom družinom, koju već pomalo smatram nekom vrstom proširene porodice, na Blog.co.yu.
Pa želim da im poklonim po jedan par čarapa.
Da im zimus bude toplo, bar onoliko koliko je meni dok čitam njihove postove i komentare.

Tužnoj Veselici jedne bele – kao simbol sveobuhvatnosti ka kojoj smelo korača
Zaboravi – od najfinije svilene paučine, ona toliko toplote zrači da ponekad mora da se rashladi
Shadow – crvene, na radost a i da joj se slažu sa brusom kad mi iduće Nove godine bude igrala na stolu
Kaleidoskop – raznobojne, da i dalje bude uvek različita
Flordeluni – sa šarom meseca, zvezda i mirisnog cveća
Biljani – sa motivom rascvetane livade da njen leptirić uživa
Di – ružičaste, da više gleda napred, a manje pretura po kutiji sa uspomenama
Hyperblogger – sa krilima, da stigne i postigne sve što je naumila
Mahamaji – klasične, sa šavom, da nas podseća na lepe, stare stvari
Siljki – roze-plave sa motivom roda
Bubi – muzikalne, Hor Jevreja iz Nabuka
Jeri – po dužnosti obučenom u crno, crne ali sa šarom
Stepskom vuku – plave, motiv će on oslikati bolje od mene
Mladjanu – neodredjene boje, da može da ih uskladi i kad se sam sa sobom posvadja
Šljivi – sa ADSL-om. Da čovek konačno ima puta i načina da stigne do nas
MladomLuku – zelene, da više ne crveni zbog mojih komentara
Bgdflyeru – crveno-bele, delija je to pravi
Vastagu – slikovite, da se lepo uklope sa njegovim fotografijama
Mandraku72 – posute čarobnim prahom
Shadowdanceru – moraće sam da izabere, nemam pojma šta je kul u NL
ZlomDuhu – višenamenske, za uskladjivanje sa zdravim i manje zdravim

Svima ostalima, možete izabrati sami.
A dok još birate, svratite do kuhinje.


MLEČNE PIHTIJE

Potreban materijal

v Jogurt 500 gr
v Kiseli krastavci 100 gr
v Šunka 100 gr
v Šargarepa-barena 100 gr
v Želatin 1 kesica
v So ¼ kašičice
v Biber-beli po ukusu

Način pripreme

Iseckati šunku, krastavce i šargarepu.
Želatin izmešati sa četiri kašike hladne vode, polako zagrevati ( ne sme da proključa) i dodati jogurt, so i biber. Izmaknuti sa šporeta i, uz stalno mešanje dodati iseckane sastojke. Izliti u kalup i ostaviti da se stegne na hladnom (oko dva časa).
Poslužiti uz sve vrste peciva i salata.



Permalink | Komentari (26) | Trekbekovi (0)

Januar
04

LOOOOOOODO, BOORAZERE, LOOOOOOODO!!!!!!!!!

Generalna | domacica | Januar 04, 2008,11:44

Pred svaki doček Nove Godine, u mojoj kući, izvlačimo slamku sa ciljem da ustanovimo ko će biti zadužen za ostajanje kod kuće.
Obzirom na broj četvoronožnih kućnih ljubimaca i broj komšija-zaljubljenika u petarde, signalne rakete, ručne minobacače i slične pucajuće sprave, neko mora da bude kod kuće kad gorepomenuta stigne.
Da diriguje av-mjau horom i deli keksiće u najkritičnijim situacijama.
Ove godine ta počast je pripala mom mužu i meni.
On baš i nije bio oduševljen, ali ja jesem.
Dobila sam mogućnost da preskočim neke dijaloge.
Varijanta I
- Jel’ postiš?
- Postim
- A, jel’ na vodi?
Dijalog se tu završi, jer uvek zaustim da kažem
- Ama ne, na ovoj planeti zemlji!
Ali se ugrizem za jezik i odćutim.
Varijanta II
- A od kada si vegeterijanac? ( pitanje upućeno od strane osobe sa kojom nekoliko puta godišnje sedim i jedem za istim stolom)
- Pa, jedno desetak godina...
- A kako ja to ne znam!?
I ovaj se dijalog završi jer prećutim odgovor tipa
- Nije bilo objavljeno u seriji „veliki Brat“
Varijanta III
- Ajde, prebacite na prvi sad će Bingo!
- A šta je to? – upitam najbližeg
- Kako ne znaš, lutrija sa velikim dobicima! Zar ti nije žao ...
Kako i priliči, završen dijalog, jer bi odgovor bio
- Naravno da mi je žao ( budala koje u to veruju)
I tako ovu Novu godinu dočekah lepo i mirno.
U patofnicama obloženim krznom ( veštačkim , Bubi, veštačkim ).
Dva-tri puta okitih jelku, mačkama se nijedan dizajn nije svideo, pa su je rušile.
Popih svoja dva-tri gutljaja šampanjca ( bio je dobar, ali me razočarao plastični čep).
Odslušah malo Bajagu i uvih se u svoje ćebence i pidžamicu ( jeste XL veličina, ali praznik je, pa moram malo da joj tepam).
I odspavah sasvim dovoljno da sveža i odmorna izljubim decu kad se vrate i spremim im doručak koji vole ( oni ne poste, ni na vodi, ni na zemlji, a bogami ni na vazduhu).

PAŠTETA OD PILEĆE DŽIGERICE


POTREBAN MATERIJAL
· Pileća džigerica 2 kg
· Barena mesnata slanina 0,8 kg
· Senf 2 supene kašike
· Majonez 200 gr
· So,biber po ukusu

NAČIN PRIPREME

Slaninu iseći na kocke i pomešati sa džigericom.Staviti u vatrostalni sud, poklopiti i peći na 1800 oko dva časa. Ohladiti dobro i samleti na mašini za meso. Dodati senf, majonez, so i biber.Dobro izmešati i ostaviti da odstoji najmanje 2 časa pre služenja.



Permalink | Komentari (27) | Trekbekovi (0)

Januar
03

EMANCIPACIJA

kulinarstvo | domacica | Januar 03, 2008,10:57


Ili „Sudija nema pišu!“

Emancipacija, reč latinskog porekla, najčešće se tumači kao osvajanje nekog prava. Kada je u pitanju ženska populacija, prvo je bila sinonim za osvajanje prava glasa, da bi se, vremenom, proširila na sve segmente života.
Dobile smo pravo na školovanje, radjanje i vaspitanje dece, rad u firmi za platu i rad kod kuće za ljubav porodice, pomeranje ormana i nošenje prenatrpanih kofera...
I naravno pravo da pojedini primerci putem reklame objasne „jačem polu“ sve što je potrebno.
Alternativni naslov ovog posta je verovatno poznat većini poklonika fudbala, jer se u horu skandira kad sudija, opravdano ili neopravdano, dosudi bilo šta u korist protivničkog tima.
Veza izmedju ova dva naslova oličena je u dva vrlo poznata imena
Dejvid Bekam i Djordjo Armani.
Nedavno se pojavila spektakularna reklama na kojoj Bekam reklamira muške gaće ( one donje, koje mnogi smatraju privatnim ) sa potpisom poznatog kreatora.
Gaće, ko gaće, nekome će se svideti, nekome ne, ali ono što ovu marketinšku kampanju prati je i izjava Bekamove voljene ( začinjene ) Viktorije o njegovim ljubavničkim kvalitetima. I naravno alatu koji koristi u te svrhe, a koji se, gle čuda
Vrlo jasno ocrtava na pomenutoj reklami.
Ima li to veze sa rubljem koje nosi, nije kazala.
Drago mi je da se gospodin Bekam emancipovao dovoljno da pokaže da i muški svet može izmamiti uzdahe i čežnjive poglede, ali nisam sigurna da je ovaj moj sud prihvatljiv, jer, naravno, nemam pišu.
Žensko sam.
Bila sam i emancipovana, dok mi to pravo nisu uskratili, pa sam ponovo ono za šta sam rodjenjem predodredjena – domaćica.

Ukoliko još niste odlučili kako da zasladite Božić, postarajte se da to ne bude „težak“ kolač, pokušajte sa

ROLAT OD KESTENA
Potreban materijal
v kesten-pire 300 gr
v orasi 150 gr
v prah-šećer 150 gr
v puter 150 gr
v čokolada 150 gr
v banana 2 komada
v želatin 1 kesica

Način pripreme
Umutiti puter sa šećerom pa dodati samlevene orahe i kesten-pire. Želatin rastvoriti sa 4 kašike vode i dodati smesi. Dobro izmešati i formirati rolat sa bananama u sredini. Preliti glazurom od čokolade i posuti seckanim orasima.
Poslužiti sa šlagom i kriškama pomorandže.




Permalink | Komentari (13) | Trekbekovi (0)

Januar
01

NOVOGODIŠNJA PARADA

kulinarstvo | domacica | Januar 01, 2008,13:12

Ova Nova godina će sigurno biti izuzetna.
Znaci su se pojavili na samom početku.
Nisam oprala sve prozore i zavese
Nisam spremila 316 vrsta kolača i kolačića
Nisam izbacila sav pepeo iz tastature
Nisam komponovala novu simfoniju ( mislim na sto postavljen neobičnim djakonijama)
Nisam...
A ona je ipak došla!
Svaka joj čast kad prašta tolike propuste!
Ono što jesam, to je
Da sam skoro svaki dan od sredine prošle godine bila u ovoj zajednici...
Samo da se zna, ovo je lično i subjektivno mišljenje, niste u obavezi da se složite, ali možete dodati svoje.
Tačka prva – ambijent –
Virtuelni bircuz, okićen veštačkim ukrasima sa veštačkom jelkom i veštačkim snegom,
Stolovi razbacani, stolice, svaka različita po ugledu na čuvenu kafanu iz belog sveta.
Muzika RnR, sevdalinke, gitaristi, Djole... Sve izmešano, ali čuje se...
Tačka druga – atmosfera –
Prilično zadimljena, miriše na kafu i razne vrste alkohola i poneku sveže ispečenu palačinku...
Tačka treća – prisutni –
Na ulazu Vratar, okićen zlatnim gajtanima, po službenoj dužnosti, želi dobrodošlicu svima.
Veca maše metlom dajući poslednji glanc i u potrazi za savremenijim prevoznim sredstvom.
Za stolom u blizini centra Senka se muči da pronadje čip i razmišlja da li je ćerka-ljubimica adekvatno obučena za proslavu...
Goca zagleda pozivnicu proveravajući da li je zaboravila broj stola za kojim sedi.
Blogersko Mezimče, na levoj strani (onoj od srca) široko se smeje, dok desno oko pušta poneku suzu.
Kristalni Ukrasi nežno obasjavaju čitavu salu, dok Vetar isprobava različite pravce iz kojih će dunuti.

Gospodin u crnom bira najlepše stihove.
Vastag i Nemanjaz neumorno škljocaju aparatima da ovekoveče trenutke i usput razmenjuju novosti iz sveta fotografije.
Mladi luk i Alkoholirani, s glavama ispod stola, traže zagubljenu Planetu ili proveravaju da li su poneli TV.
Stepskivuk razmišlja da li da se služi Orasima ili da samo gleda Mesečevcvet šaljući, povremeno komplimente Pesniku.
Zaoduh i Dugački poljubac pokušavaju da skupe sve svoje ja kako bi nesmetano mogli da se oslobode misli, pa da počnu diskusiju na temu „Besmrtnost maj - kefera“
Kinez maše Igraču i poziva ga na doček uz prefinjene specijalitete.
Zvezdaš muku muči sa Fudbalerima i podozrivo gleda svakog u Crno-belom izdanju.
U zajedničkom akvarijumu Ribica i Ajkulica gledaju Kornjače, nesvesne da je ispred njih Mačka.
U hladu Minijaturnog drvca Hyper i Ambiciozna izmamljuju osmeh Leptira i Cveta i divljenje svih prisutnih.
Domacica usplahireno broji prisutne da ustanovi da li će biti dovoljno Nanine torte, dok Glumac, Tale i Maslačak primaju porudžbine.
Mrvica i Tata uspavljuju najmladje dok ih Čarobnjak posipa čarobnim prahom, a Spajalica pokušava da ih drži na okupu.
Bez Šljive i Trube, na ovom tlu, nema ni Tragača ni PromeneSvesti.
Mladjarija, različitih imena i sličnih opogleda na svet , sa Cekcom, Doktoratom ili Jelkicom igra u različitim ritmovima
Na dva suprotna kraja sale, dva Fan-kluba frenetično aplaudiraju svojim ljubimcima, mašući njihovim slikama i tračevima koji ih prate.
I, naravno, Fedra je to uredno složila u priču zapisanu na Parčetu Hartije.

A ako je neradni dan, to ne znači da ćete biti poštedjeni odlaska u kuhinju.
Posle mrsnog, posnog, napijenog ili zalivenog dočeka
Obradujte svoj želudac


PIVČIĆI

Potreban materijal

v Brašno 600-700gr
v Ulje 4 šoljice
v Biber 1 kašičica
v Aleva paprika 1 kašičica
v Prašak za pecivo 1 kesica
v Pivo 250 gr
v So ½ kašičice

Način pripreme

Pomešati brašno sa svim suvim sastojcima. Naizmenično dodavati ulje i pivo i mutiti mikserom ( brzina 2 ) dok se od testa ne formira lopta. Pokriti testo vlažnom salvetom i ostaviti na hladnom najmanje 1 sat.
Razvući testo u pravougaonik debljine prsta i vaditi pogačice.
Redjati u pleh i staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni.
Peći 20 minuta.
Prohladiti i poslužiti uz tople i hladne napitke ili salate od povrća.
Napomena, ukusnije su ako odstoje bar 1 dan.



Permalink | Komentari (20) | Trekbekovi (0)

Decembar
28

ZA NEMANJU

kulinarstvo | domacica | Decembar 28, 2007,19:48

i sve one koji žele da probaju neko tradicionalno jelo koje se sprema za Badnje veče.

ŽITNA SALATA

Potreban materijal

v Pšenica-belija 200 gr
v Pirinač 125 gr
v Kukuruz-šećerac 200 gr
v Marinirane pečurke 200 gr
v Šargarepa 2 komada
v So 1 kašičica
v Kisela jabuka 1 komad
v Sirće-jabukovo 2 kašike
v Peršun-list ½ veze
v Beli luk 2 čena

Način pripreme

Pšenicu oprati, potopiti u hladnu vodu i ostaviti da odstoji preko noći.
Sutradan je skuvati, isprati hladnom vodom i pomešati sa kukuruzom.
Pirinač i šargarepu obariti.
Jabuku ispeći, oljuštiti i ispasirati i pomešati sa solju, iseckanim peršunom i isitnjenim belim lukom.
Iseći pečurke na listiće a šargarepu na kolutove.
Izmešati sve žitarice i povrće, dodati pire od jabuke i sirće i još jednom dobro izmešati.
Rashladiti najmanje dva sata pre služenja.

ONAJ KUPUS

Potreban materijal

v Kiseli kupus 1 glavica – oko 1.5 kg
v Krompir 4 komada – oko 300 gr
v Praziluk 1 struk – oko 200 gr
v Suve paprike 4 komada
v Lovor-list 2 komada
v Paradajz-sok 1 čaša
v Aleva paprika 1 kašičica
v Biber ½ kašičice
v Kukuruzni griz 2 kašike

Način pripreme

Suve paprike potopiti u malo mlake vode. Krompir oljuštiti i iseći na deblje kolutove. Kupus iseći na kocke, a praziluk na kolutove.
Paradajz-sok pomešati sa alevom paprikom, kukuruznim grizom i biberom.
U zemljani ili vatrostalni sud staviti polovinu pripremljenog kupusa, prekriti kolutovima krompira i praziluka, suvim paprikama isečenim na polovine i izlomljenim listovima lovora.Prekriti drugom polovinom kupusa i preliti paradajz-sokom. Ako površina ostane suva doliti malo vode. Poklopiti, staviti u hladnu rernu, zagrejati na 200 stepeni i krčkati 2 sata od momenta kada rerna dostigne željenu temperaturu.

Permalink | Komentari (9) | Trekbekovi (0)

Decembar
28

POZDRAV

Generalna | domacica | Decembar 28, 2007,09:51

Pozdrav i otpozdravljanje su odvajkada bili izraz poštovanja.
U zavisnosti od prilike pozdrav može biti:
- srdačan
- veseo
- uštogljen
- oduševljen
- krozzubepromrmljan
- zvaničan...
Svako vreme ima i neke svoje specifičnosti, pa se mnoge generacije
I prepoznaju po načinu na koji upućuju pozdrave.
Pre II svetskog rata, fini momci su obavezno majkama devojaka
Koje su vidjali upućivali:
- Rukoljub gospodji mami
I neretko za to bili nagradjeni:
- samo dodji bliže derane, iščupaću ti uši!
U vremenu koje je poznato kao pokušaj diktature proletarijata
Momci i devojke su jedni drugima upućivali:
- Smrt fašizmu, sloboda narodu drugarice/druže
Iz tog vremena i potiče ono drug,drug pa drugo stanje...
Kada je Zapad počeo da se prikrada na ovo naše podneblje,
Prvo smo uveli pozdrave
- Ciao!
- Hello!
Šezdesete i rane sedamdesete obeležene hipicima:
- Make love not war!
U to vreme je zabeležen veliki broj nedonoščadi, tradicija je nalagala brak, a vrela krv nešto drugo.
Da komunizam nije baš tako loš podseća nas generacija koja je za pozdrav usvojila:
_- E, de s’ brate?
Ono što se nije promenilo, su pozdravi vezani za Crkvene praznike.
Bliži se Božić.
Za one koji možda ne znaju, uobičajeni pozdrav u sva tri praznična dana je
- Mir Božji! Hristos se rodi!
- Vaistinu se rodi!
Pre Božića, je vreme Velikog Posta, pa Vas Vaša domaćica pozdravlja sa

SKUŠA U FOLIJI

Potreban materijal

v Skuše 4 komada
v Peršun –list ½ veze
v Beli luk 4 čena
v Limun 2 komada
v So ½ kašičice

Način pripreme

Iseckati peršun, ispasirati beli luk i pomešati sa sokom od jednog limuna i solju.
Skuše očistiti i prosušiti papirnim ubrusom, pa svaku spolja i iznutra premazati ovom mešavinom.
Drugi limun iseći na kolutove i staviti na skuše.
Svaku skušu uviti u alu-foliju i složiti u pleh.
Rernu zagrejati na 220 stepeni i peći ribu 30 minuta.
Poslužiti uz prilog od barenog povrća po izboru – krompir, pirinač, blitva...
Napomena – umesto skuše može se koristiti somovina.

BOŽIĆNA SALATA

Potreban materijal

v Karfiol 1 manja glavica
v Paprike 3-4 marinirane
v Zelena salata 8 listova
v Limun 1 komad
v Maslinovo ulje 2 kašike
v So ½ kašičice
v Peršun list 1 kašičica seckanog

Način pripreme

Karfiol izdelite na krupnije cvetove i obarite u blago zakiseljenoj vodi. Prohladite.
Paprike isecite na rezance.
Izmešajte ulje, sok od limuna, so i peršun.
Činiju obložite listovima zelene salate, u sredinu stavite paprike a oko njih poredjajte cvetove karfiola. Prelijte dresingom i rashladite. Poslužite uz sve vrste mesa i ribe.

Permalink | Komentari (13) | Trekbekovi (0)

Decembar
26

ZA WECU, HYPER...

Generalna | domacica | Decembar 26, 2007,16:55

i sve ostale koji žele da slave.
Wecinom blogu srećan prvi rodjendan!
Hyper, diploma za najboljeg studenta!
Ostalima, Nova godina,
Sneg u Beogradu,
Suton u mirnoj ulici,
Hrabrost za gledanje u budućnost...




TORTA ANDJELA
Potreban materijal

v puter 100 gr
v šećer 150 gr
v vanilin šećer 100 gr
v jaja 3 komada
v jogurt 125 gr
v brašno 100 gr
v so 1prstohvat
v džem ili marmelada
v puding od banane 2 kesice
v belanca 3 komada
v šlag krem od vanile 1 kesica
v 2 banane i malo crvenog sezonskog voća
v limun 1 komad
v prah-šećer 150 gr

Način pripreme
Umutiti penasto puter sa šećerom i vanilom , dodati jedno po jedno jaje, prstohvat soli, jogurt i brašno. Peći u okruglom, podmazanom i mrvicama posutom plehu oko 30 minuta na 2000C.
U 500 gr vode skuvati puding od banane i vruću masu postepeno sipati u sneg od belanaca.
Ohladjenu tortu preseći na dva dela, premazati tanko džemom i staviti fil. Preliti glazurom od limuna koja se pravi od 150 gr prah-šećera, soka od jednog limuna, 2-3 kašike vode i nekoliko kapi ulja. Ukrasiti bananama i sitnim crvenim voćem,a sa stranepremazati šlag- kremom od vanile.


Permalink | Komentari (10) | Trekbekovi (0)

Decembar
21

KOMUNIKACIJE

Generalna | domacica | Decembar 21, 2007,19:41

Ali bez
Tele – ta, vizora, fona, nora, coma...
Srbi, sem što su nebeski narod, mogu se pohvaliti i jezikom koji, jedini na svetu, prefiks koji označava komunikaciju – povezanost medju ljudima, kao imenicu koristi u poslovici
- blene ko tele u šarena vrata-
što će reći bez ikakve komunikacije.
Naravno, ovo se može tumačiti i kao vidovitost, jer, par decenija unazad, ljudi pokušavaju da komunikaciju svedu na najmanju moguću meru.
Trka za boljim životom, koja pogrešno protumačena znači trka za gomilom novca, uslovljava sve manju komunikaciju, a nove tehnologije pokušavaju da nas ubede da je komunikacija bolja ukoliko je razdaljina izmedju ljudi veća.
Čarolija počinje pozivom...
Prijatelji su tu...( u kuglicama za jelku)
Ovi su bilbordi preplavili beogradske ulice zajedno sa novogodišnjim svetlima.
Pogledajte svoj kažiprst...
Jagodica mu je poprimila pločast izgled.
Zbog komunikacija.
A nekada...najbolja komunikacija je bila Poljubac
- „Čovek koji drži do sebe, pristupiće ljubljenju ozbiljno...Konačno, treba znati da ljubljenje nije slično ronjenju, pa zato nije neophodno da uzimate vazduh kako se ne biste ugušili. Dišite na nos i vežbajte, vežbajte, vežbajte!
Z. Tomić- Poljubac u doba kuliranja-

Osvrnite se, bacite mobilne, msn, itakote moderne načine komunikacije, dozvolite sebi da budete staromodni – ljubite se i budite srećni.
P.S. Mislim da se dobar vid komunikacije može ostvariti i virtuelnim poljupcem. Sami izaberite kome ćete ga poslati...

Da bude sladji potpomognite ga

ALEKSANDER ŠNIT
Potreban materijal
oblande manje 4 komada
orasi 250 gr
šećer-kristal 250 gr
čokolada 100 gr
belo vino 50 gr
instant crna kafa 2 kašičice
kakao 2 kašičice
rum 0.5 dl
šećer- prah 2 kašike

Način pripreme
Ušpinovati šećer sa pet kašika vode, dodati samlevene orahe nastruganu čokoladu i 0.5 dcl ruma, pa sve još malo prokuvati. Oblande navlažiti belim vinom i filovati vrućim filom. Pritisnuti i ostaviti da se ohladi. Ohladjeno preliti glazurom od crne kafe pomešane sa kakaoom, prah-šećerom 4 kašike vrele vode i 2 kapi ulja. Seći na štanglice.


Permalink | Komentari (27) | Trekbekovi (0)

«Prethodni   1 2 3 ... 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 32 33 34  Sledeći»
Pretraži
Najnovije...
  • OBOJENO TRAŽENJEM
  • SLIKE...
  • ZAPIS DUŠE
  • SVE PRODJE...
  • KIKI, MIKI, RIKI
  • ZDRAVO
  • ĆUTANJE
  • IMA ŽIVOTA...
  • ZASEDANJE KRIZNOG ŠTABA
  • NA PLUS ČETRDESET
Kategorije
  • Generalna [341]
  • grickalice za dokolicu [141]
  • kulinarstvo [11]
  • domaći zadatak [12]
  • internet [2]
  • brojke i slova [0]
Arhiva
  • April 2013 [1]
  • Mart 2013 [1]
  • Februar 2013 [3]
  • Januar 2013 [3]
  • Avgust 2012 [1]
  • Jul 2012 [1]
  • April 2012 [1]
  • Februar 2012 [2]
  • Januar 2012 [5]
  • Decembar 2011 [4]
  • Novembar 2011 [6]
  • Oktobar 2011 [5]
  • Avgust 2011 [4]
  • Jul 2011 [3]
  • Jun 2011 [3]
  • Maj 2011 [1]
  • April 2011 [2]
  • Mart 2011 [1]
  • Februar 2011 [3]
  • Januar 2011 [4]
  • Decembar 2010 [3]
  • Novembar 2010 [2]
  • Oktobar 2010 [2]
  • Septembar 2010 [2]
  • Avgust 2010 [4]
  • Jun 2010 [3]
  • Maj 2010 [6]
  • April 2010 [6]
  • Mart 2010 [1]
  • Februar 2010 [8]
  • Januar 2010 [7]
  • Decembar 2009 [9]
  • Novembar 2009 [9]
  • Oktobar 2009 [7]
  • Septembar 2009 [5]
  • Avgust 2009 [10]
  • Jul 2009 [15]
  • Jun 2009 [13]
  • Maj 2009 [17]
  • April 2009 [17]
  • Mart 2009 [18]
  • Februar 2009 [17]
  • Januar 2009 [19]
  • Decembar 2008 [9]
  • Novembar 2008 [11]
  • Oktobar 2008 [7]
  • Septembar 2008 [8]
  • Avgust 2008 [13]
  • Jul 2008 [18]
  • Jun 2008 [15]
  • Maj 2008 [18]
  • April 2008 [18]
  • Mart 2008 [16]
  • Februar 2008 [14]
  • Januar 2008 [15]
  • Decembar 2007 [13]
  • Novembar 2007 [19]
  • Oktobar 2007 [19]
  • Septembar 2007 [21]
  • Avgust 2007 [8]
  • Jul 2007 [10]
Moji linkovi
Generalna
ne propuštam da posetim
Meni
  • Početna strana
  • Arhiva
  • Fascikle
  • Administracija
Sindikat
  • RSS 0.90
  • RSS 1.0
  • RSS 2.0
  • Atom
 
Copyright@2007. Reic's Place. All rights reserved. Powered by Lifetype.
Designed by Dieter Schneider, CssTemplateHeaven. Ported to Lifetype by Reic Wang.