TRI MRGUDA I...
Generalna | domacica | Novembar 19, 2007,09:52
Gospodja sa osmehom.
Jutro se nazire kroz nekoliko zaostalih listova obližnjeg hrasta.
Sviće novi dan.
Radni.
Za trpezarijskim stolom sedi gospodja uvijena u dim cigarete i džemper neodredjene boje. Polako srkuće kafu. Veliku, crnu, praznu. Sa osmehom.
Sa raznih strana pojavljuju se čupave glave sanjivih očiju.
- koji idiot je stavio pastu za brijanje pored kalodonta!?
- Pas mi je pojeo papuču!!!!!!!
- Ova mačka je dlakava skroz – naskroz...
- Daj mi mobilni da se zovem...
- Ne mogu uzmi mamin pa zovi i mene...
- Ove pantalone su se skupile od prošle zime...
- Znam, ovaj plakar je poznat po tome...
- Zašto ova kafa miriše na med?
- Ostavi moj čaaaaaaaaj!
- Mogu li uzeti jednu tvoju pertlu pa da obujem obe cipele?
- Jel nam mačka pojela kanarinca il je meni opet pukao šav na perjanoj jakni?
- A da ti meni spakuješ doručak, zakasniću...
- Može. Spakovaću ti i muzičku želju
- Ovo je toplo i miriše...
- Opet ti je uspelo...
Odoše iz kuće. Tri Smeška. Ostade umorna gospodja sa smeškom na usnama.
Pa ode i ona. U virtuelni svet, da im zasladi jutro.
SLATKIŠ ZA NESTRPLJIVE
Potreban materijal
v Mleko 0.6 l
v Pirinač 0.2 l
v Med 2 kašike
v Banana 1 komad
v Jabuka 1 komad
v Sitno crveno voće 0.2 l
v Cimet 1 kašičica
v Sok od limuna 1 kašičica
v Šećer-prah 1 kašika
v Seckani orasi 1 kašika
Način pripreme
U dubljem sudu izmešati sok od limuna, prah šećer i iseckano voće.
Pirinač očistiti i oprati mlakom vodom.
Staviti mleko da provri, sipati pirinač i uz povremeno mešanje kuvati 15 minuta. Izmaknuti sa šporeta, dodati med i cimet, promešati i prohladiti desetak minuta.
Sipati skuvani pirinač u činiju sa voćem, izmešati, posuti seckanim orasima i poslužiti.
Permalink |
Komentari (18) | Trekbekovi (0)
POGLED KROZ PROZOR
grickalice za dokolicu | domacica | Novembar 18, 2007,18:06
Bilo je veče...


pa je došla noć...



a onda je i svanulo...



Dok sneg osvaja , uz čaj, kakao ili kafu prija


ROLAT OD SMOKAVA
Potreban materijal
suve smokve 500 gr
badem 250 gr
šećer 200 gr u kristalu
orasi 125 gr
šećer 125 gr u prahu
limun 1 komad
vanilin šećer 1 kesica
Način pripreme
Smokve samleti na mašini za meso, pa pomešati sa mlevenim orasima i prah šećerom. Rastanjiti na alu-foliji posutoj kristal šećerom u ploču debljine 1 cm. Kristal šećer ušpinovati sa nepunom čašom vode, dodati obarene, oljuštene i samlevene bademe i sok od limuna. Nafilovati testo od smokava, posuti vanilin šećerom i formirati rolat.Prosušiti najmanje 24 časa i seći.
Permalink |
Komentari (9) | Trekbekovi (0)
HOĆU – NEĆU
Generalna | domacica | Novembar 17, 2007,10:36
Ili nešto izmedju, ili zakasneli domaći zadatak na temu Volim-Ne volim.
Za početak opravdanje za zakašnjenje, bez potpisa i pečata, protekli mesec je bio pun dogadjaja kao šipak koščica, a medju njima je i činjenica da izvesno vreme nisam mogla da koristim svoj PC, na kome je bio i ovaj text.
Pošto ste lepo uvažili ovo pravdanje, možete nastaviti sa čitanjem.
Poglavlje prvo – Volim
- proleće – ljubičice koje izviruju ispod gomile nepočišćenog lišća i mlade trave
- leto – topli dah sunca i osveženje u hladu oleandera
- jesen – šuštavo lišće vatrenih boja, mirisne plodove sa ukusom sunca
- zimu – ples pahulja, Deda-Mraza i irvase, šarene poklone ispod jelke
- svitanje – početak dana uz cvrkut ptica i snovima ispunjene oči
- suton – zalazak sunca iza planine ili njegovo utapanje u moru
- šumu – neiscrpni izvor prirodnih lepota
- knjige – nose me u neki drugi svet, ostavljaju trag u srcu
- uspomene – u tmurne večeri otvorim kutiju sa sunčanim danima
- kafu – veliku, crnu, praznu, uz cigaretu
- kuce i mace – male, velike, umiljate, razigrane
- rukavice – štite ono što najbolje umem da koristim-moje ruke

poglavlje drugo – Ne volim
- proleće – dosadne kiše i iščekivanje cveća
- leto – vrelinu i jaru koja topi kamen
- jesen – tmurne dane koji kao da nemaju kraj
- zimu – bljuzgavicu, ledeni vetar i led koji okiva reke
- svitanje – kad nagoveštava dan za koji bih želela da nikada ne svane
- suton – zapitam se hoće li se sunce opet vratiti
- šumu – krije lepo, ali i ružno, pa se uvek iznenadim otkrićem
- knjige – otkrivaju svet za koji bih želela da ne postoji
- uspomene – kutija zbaci katanac sa tužnim dogadjajima koje bih želela da zaboravim
- kafu – veliku, crnu, praznu, kada sednem da je popijem sa merakom a paklica prazna
- kuce i mace – dlake ostavljaju svuda pa čišćenju nikad kraja
- rukavice – uvek idu u paru pa kad jednu izgubim ili zaturim, u nedoumici sam koju ruku zaštiti
Ako ste sve pročitali, sigurno ste već došli do zaključka da sam u horoskopu Vaga, ali ipak postoji i nešto što pripada samo po jednom poglavlju
Bezuslovno, potpuno, bez zadrške volim svog muža i svoju decu.
Bezuslovno, potpuno, bez zadrške ne volim zmije, ni u kom obliku, užasavam ih se.
Kraj. Nema više.
A možda i ima, ali neću da vam kažem.
Permalink |
Komentari (15) | Trekbekovi (0)
...
Generalna | domacica | Novembar 16, 2007,19:48
Već danima čekam obećani sneg. Belinu ispred prozora, ples pahuljica i mesec koji izviruje iza paperjastih oblaka.
Čekam neko lepše doba, zasejano dobrotom i velikodušnošću, prostrano dovoljno da u njega stanu ruže velikih ljubavi, suze radosnice i osmesi sve dece sveta.
Tmurni novembar mi otima želje.
Ali, ja sam stara čekalica...
Dočekaću.
A da prekratim vreme i zasladim vašu i moju dušu napraviću tortu sa posebnim značenjem:
-da hyperblogger proslavi svoje uspehe
-da tale oseti da ima i drugačijih ljudi
-da svi blogeri shvate da uvek postoji bolje sutra, ruka podrške, i osmeh dobrodošlice.

TORTA OD KESTENA
Potreban materijal
v kesten-pire 550 gr
v jaja 7 komada
v šećer-kristal 180 gr
v šećer-prah 150 gr
v čokolada 50 gr
v buter 200 gr
v brašno 2 kašike oštrog
v rum 2 kašike
v slatka pavlaka za šlag 400 gr
Način pripreme
Umutiti 6 žumanaca i jedno celo jaje sa kristal-šećerom i vanilinom, pa dadati 280 gr kesten-pirea, rastopljenu čokoladu, sneg od belanaca i brašno. Peći u četvrtastom podmazanom i prezlama posutom plehu oko 15 minuta na temperaturi 225 stepeni.
Za fil umutiti buter sa prah- šećerom i preostalim kesten-pireom, pa dodati rum.
Pečeno i prohladjeno testo preseći na pola i nafilovati. Celu tortu premazati šlagom i ukrasiti po želji: čokoladnim mrvicama, bademom …
Permalink |
Komentari (16) | Trekbekovi (0)
RUKE
Generalna | domacica | Novembar 15, 2007,13:28
Dva dlana i deset prstiju.
Bezbroj linija – života, zdravlja, potomstva, bogatstva...
Brežuljaka poglavito nazvanih po planetama
Ožiljaka koje smo sami zaradili...
Čitava nauka – hiromantija.
Ruke nas prihvate kada se rodimo, vode kroz život i otprate u večnost.
Nežne kao paperjasti oblaci, čvrste kao čelični lanci, ogrubele kao hrastova kora.
Uvek i samo dva dlana i deset prstiju:
-palac da nam pomogne u hvatanju

-kažiprst da nam pokaže pravac, ukaže na lepu ili lošu stvar

-srednji prst da nam pomogne da izrazimo nezadovoljstvo bez reči

-domali prst da na njemu nosimo simbolični okov ljubavi

-mali prst da pokaže svetu šta može zajedno sa jačima i većima.

Ruke.
Da pomiluju, potapšu po ramenu, stiskom daju do znanja koliko nam neko znači...
Da izvedu na pravi put, naslikaju, komponuju, izvajaju...
Da drže cvet, voze avion, veslaju ...
Ruka ruku mije, a lice obadvije – narodna poslovica
Dok je meni mojih deset prstiju...- narodna uzrečica
Ljubim ruke – pozdrav kojim se izražava posebno poštovanje
Ne, nisam zaboravila, vešte ruke u kuhinji prave specijalitete od sasvim običnih stvari.
SLANA TOST TORTA
Potreban materijal
v Integralni tost-hleb 16 parčića
v Tunjevina u vodenom rastvoru 2 konzerve
v Beli luk 2 čena
v Peršun list ½ veze
v Orasi 50gr
v Majonez-posni 120 gr
v Masline 200 gr
Način pripreme
Odstraniti koricu sa tost hleba. Iseckati peršun i beli luk. Tunjevinu ocediti od tečnosti, beli luk ispasirati a masline delom iseckati, delom ostaviti cele.
Za fil izmešati sve sastojke sem celih maslina i ostaviti da odstoji oko 15 minuta .
Na četvrtasti tanjir slagati po četiri parčeta tosta i premazivati filom. Poslednji sloj premazati samo majonezom i ukrasiti po želji.
Pripremiti najmanje 2 dana ranije i poslužiti rashladjeno uz masline i belo vino po izboru.
Permalink |
Komentari (16) | Trekbekovi (0)
RAZBIJANJE MALERA
Generalna | domacica | Novembar 13, 2007,10:12
Jutros je u mojoj kući bilo kao u bajci.
Sunce se tek naziralo, grejanje još nije počelo, a vetar ćarlija kao tajfun.
Ćerka se igra Ivice i Marice, samo umesto mrvica koristi kafu iz prepunjene šolje,
Sin, navukao neku prehladu pa unjka kao sva tri praseta zajedno
Muž glumi Uspavanu lepoticu, jedva ga psi isteraše iz kreveta, jer je njegova lična princeza imala ulogu Pepeljuge pokušavajući da od 37 komada muških čarapa nadje dve koje bi se mogle nazvati parom.
Naravno, odmah se setim najrasprostranjenije praznoverice:
-Danas je trinaesti.
Pa, pošto ne možemo promeniti datum, ajde da promenimo sujeverje.
Kao prvo, moj sin je rodjen u 13 časova, neke meni veoma drage osobe su rodjene 13-og u mesecu, pa mi je uvek lepo da im budem na rodjendanu.
Kao drugo, verujem da većina vas zna za čuvenu lozovaču „Trinaestojulku“, svetski poznatu, pa iako je promenila ime kvalitet je ostao.
Kao treće u 13. broju mog omiljenog časopisa „Debeli ali srećni“, objavljeni su i moji recepti (vi ste ih dobili ranije, imali ste protekciju), a stigao je i poklon od redakcije:
-kapa i kecelja sa natpisom časopisa i emisije.
Nije to ni prvi ni najvredniji poklon za objavljivanje recepata koji sam dobila, ali je najdraži.
Zato ovog trinestog novembra želim da se zahvalim gospodinu Živojinoviću, ne samo na poklonu, nego i zato što je uspeo u nameri da nam omogući da svaki recept koji objavi možemo pripremiti od namirnica koje se kupuju na našoj pijaci, i da ih možemo zaliti kvalitetnim vinima.
Živeli!
Šareni ručak u čast trinestog u mesecu izgleda ovako
ROLAT OD SPANAĆA
Potreban materijal
v Jaja 5 komada
v Brašno 5 kašika
v Mleko 250 g
v Prezle 4 kašike
v So 1 kašičica
v Sir sremski 500 g
v Spanać 500 g
v Kačkavalj 250 g
v Pistaći 100 g
v Majonez 100 g
v Mileram 100 g
Način pripreme
Spanać očistiti i obariti u slanoj vodi.Brašno i so razmutiti u hladnom mleku i uz stalno mešanje staviti da proključa.Kada se zgusne, (posle oko 3 minuta) ohladiti i dodati žumanca,iseckan spanać i sneg od belanaca.
Veliki četvrtasti pleh namazati margarinom i posuti prezlom, pa izručiti pripremljeno testo.
Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 220oC 12 minuta.
Pečeno testo izručiti na vlažan salvet i urolati. Kada se sasvim ohladi premazati sremskim sirom i posuti seckanim pistaćima.Urolati, staviti na tanjir i premazati mešavinom majoneza i milerama.
Polovinu kačkavalja narendati na krupno rende, a ostatak iseći na tanke listiće.Posuti rolat i ukrasiti ružicama od kačkavalja.
BOMBICE OD SIRA
Potreban materijal
v Sir sremski 200 gr
v Sir feta200 gr
v Susam 50gr
v Kikiriki 50 gr
v Aleva paprika 1 kašičica
v Orasi 50 gr
v Peršun-list 2 kašike seckanog
v Beli luk 1 čen
v Paprika-babura 1 crvena
v Kečap 2 kašike
v Kačkavalj 4 kašike rendanog
Način pripreme
Izmešati sremski i feta sir, pa dobijenu masu podeliti na tri dela.
Susam propržiti na suvom tiganju, kikiriki samleti a orahe i papriku iseckati. Beli luk ispasirati.
Izmešati alevu papriku, kečap i seckanu papriku i dodati u jedan deo smese od sira.
Izmešati kikiriki i susam i dodati u drugi deo, a u treći deo dodati orahe, peršun i beli luk.
Formirati bombice, uvaljati u mešavinu susama i rendanog kačkavalja, pa dobro rashladiti.
Poslužiti u papirnim kapsulama.

UŠTIPCI OD PILETINE SA SPANAĆEM
Potreban materijal
v Fileti pilećeg belog mesa 800 gr
v Jaja 2 komada
v Mleko 125gr+100 gr
v Spanać ½ kg
v Brašno 4 kašike
v So 1 kašičica
v Beli luk 2 čena
v Aleva paprika ½ kašičice
v Susam 2 kašike
v Ulje za prženje
Način pripreme
Spanać očistiti, obariti, prohladiti i iseckati.
Zagrejati 2 kašike ulja, dodati 2 kašike brašna, ispasiran beli luk i iseckan spanać.Uz stalno mešanje dodavati 125 gr hladnog mleka. Posoliti po ukusu. Kada počne da vri izmaknuti sa ringle, poklopiti i ostaviti na toplom.
Filete belog mesa iseći na 3-4 dela i posuti jednom kašikom brašna pomešanom sa malo soli. Ostaviti da odstoji petnaestak minuta.
Jaja umutiti sa ostatkom brašna, soli i susamom, dodati alevu papriku i hladno mleko.
U dubljem tiganju zagrejati ulje, pa spuštati piletinu umočenu u ovu mešavinu.
Pržiti, uz okretanje 5-7 minuta.
Spanać i uštipke servirati uz marinirane šampinjone i kriške limuna.

Permalink |
Komentari (958) | Trekbekovi (0)
OBJAŠNJENJE BOJA
Generalna | domacica | Novembar 13, 2007,08:11
Za nestrpljive da vide kako im boje ulepšavaju život
Preuzeto sa foruma zenski svet.com.
Bijela obuhvaca sve druge boje iz spektra, te odraza uravnotezen i optimisticki karakter. Iako ste veliki individualist, koji cesto sanjari i otvorenim ocima tezi jednostavnom zivotu bez vanjskih pritisaka, slobodnog ste duha, otvoreni, komunikativni i uvijek puni novih ideja. Kroz zivot se probijate polako, precizno i oprezno, cesto pretjerano kriticno, ali kad se radi o moralu i korektnim odnosima, prilagodite se zivotnim situacijama. Do ljudi ste iskreni, puni razumjevanja i posteni. Znate slusati i biti prijatan sagovornik. U ljubavi ste spontani i puni fantazije. Ako treba, zrtvovat cete se za partnera. volite tisinu svog doma, koji je uvijek uredan i vrlo cist. Bijela boja simbol je potpunosti, dobrote, pozitivnosti i idealnog znacaja, ali vam ipak fali kapljica boje.
Ljubičasta: Ljubicasta je vrlo intenzivna boja, negdje izmedju crvene i plave boje. Odraza unutrasnji konflikt i napetost, koja se odraza sve od sakrivene unutrasnje mistike do duhovne snage, ujedno izrazava zelju po umirenju. Vrlo ste imaginarni i spretni, samouvjereni sa visokim idealima. Na sebe gledate kao na nesto jedinstveno, pri cemu vrlo intenzivno dozivljavate svoju razlicitost od drugih. Tezite k mistici, naobicnosti i nedostiznim stvarima. Volite novitete i ljude koji teze k realnosti, ali ste za te ljude previse ekstravagantni i neprilagodljivi, jer vam raspolozenje cesto varira. Ako zelite biti sretni, posvetite se ljudima za koje osjecate da vas trebaju i pazljivo birajte prijatelje. Ti neka po osjecajima budu slicni vama
Crvena: Crvena je najagresivnija od svih boja. Odrazava osobu s vrlo velikom voljom do zivota, hrabroscu i odlucnoscu doslovce nagovara na akciju. Odvaznost, tvrdoglavost, borbenost i zelja po uspjehu vase su opojno sredstvo. Kod realiziranja novih ideja ste odlucni, jaci od ostalih ucesnika, kreativniji. U trazenju ispunjenog i dinamicnog zivota ste energicni i uvijek spremni na boj za svoja nacela, impulzivni i nagle ljutnje. Kad vama zapase, mora se sve odvijati brzo. Kod svega sto radite zelite biti najbolji. Volite biti u sredistu paznje. Do drugih osoba ste cesto pretjerano darezljivi i svima vjerujete, ali kada vas neko prevari, ne prastate. Zbog agresivnosti koja se odraza na intelektualnom nivou, vas mnogi cijene ali usput i boje. Seksualna zelja i erotika su za vas vrlo vazni. Rodjen ste osvajac, u ljubavi uznemirljiv i osjecajan partner, koji se voli predavati uzicima.
Narandžasta: Narandzasta boja je najbliza boji vatre, simbolu kreativnosti, vitalnosti i energije. Vas zivot je pun veselja. Odlikuje vas jaka volja, svestranost, aktivnost, zivahnost i prilagodljivost. Posto ste puni ideala i takmicarskog duha, nikada ne mirujete i volite se ispostaviti na svim zivotnim podrucjima. U drustvu svojom prakticnoscu i toplinom cesto privucete paznju. Kao sto znate uzivati u zabavi i stosevima, cesto na svoja ramena natovarite previse posla, ali uz odredjenu motivaciju uspjesno prevazidjete sve barijere i obicno dostignete ono sto zelite. Do ljudi ste vrlo iskreni i darezljivi, u ljubavi neobican ljubavnik i drag prijatelj. Prije svega zelite da bi ljudi koji su uz vas bili sretni. Ne volite lazi, prevare i preljube. Ako se nadjete u takvoj situaciji, postanete veliki neprijatelj.
Žuta: je boja blagostanja, veselja i otvorenosti do drugih. Kao simbol odgovara toplini suncane svjetlosti i prikazuje srecu u svim njenim oblicima. Temperamentni ste, dobrovoljni i vitalni, puni ocekivanja i usmjereni k buducnosti. Odlika vam je bistar um, kreativnost i umjetnicki dar. Naginjete k filozofskom razmisljanju i pretjeranoj potrebi po paznji, ali ste za okolinu uvijek zanimljivi i pozeljni. U drustvu zasijete svojom suncanom prirodom, iskrenim osmjehom i snagom uvjeravanja. Uvijek ste aktivni, drustveni i simpaticni, spremni na suradnju u svemu sto se dogadja. Znatizeljni ste i prakticni, svaku situaciju realno sagledate, zato ste uspjesni u svim zivotnim situacijama. Posto vas zuta boja bodri, cesto se dogadja da ste povrsni i konfuzni
Smedja: je jaka majcinska i zastitnicka boja, koja smiruje i gusi zivotnu snagu. Odlikuje vas ekonomicnost, vjernost i jakost, smisao za jasno razmisljanje i pametne poteze ali i neelasticnost, upornost i tvrdoglavost. U drustvu ste postena i stvarnoa osoba, koja je uvijek s nogama na realnom tlu i cvrst oslonac. Iako volite sve sto vam nudi zivot, nisu vam potrebne vece promjene, vec ste rob navika, predani tradiciji, korijenima proslosti i porodici. Posto ste vrlo osjetljivi i puni predrasuda, trebate mnogo tjelesnih uzitaka. U teznji k sigurnosti i stabilnosti volite ziviti uredan zivot, malo udaljen od vanjskog svijeta.
Zelena: je boja prirode, koja oznacuje prilagodljivost vanjskim okolnostima, otpornost na promjene, suosjecanje i osjecajnost.
Potpunost vase licnosti, profinjenost i ravnoteza u svakodnevnim situacijama za vas su veoma vazni. Iako ste vrlo uporni, kreativni i ambiciozni, zivot radije gledate, nego da bi se upustali vise nego je potrebno. Do drugih ljudi ste vrlo ljubazni. Volite pomoci, opazite cak najmanju sitnicu, a u situacijama kad dodje do nesporazuma ili konflikta znate biti veliki diplomat. Po zasluzi vase inteligencije, velikog sarma i snalazljivosti, nemate vecjih poteskoca kod realiziranja postavljenih ciljeva. Teznja k sreci i savrsenstvu zna vas totalno okupirati. Vasa mana je ponos, koji vas ponekad izolira od ostalih.
Plava je vrlo jaka boja koja mijesa osjetljivost i temperament. Oznaka je za ljude sa bujnom mastom, koji su u trazenju viseg i dubljeg vjerni idealima, tradiciji i vlastitim korjenima. U odnosu do zivota su vrlo prakticni i nesebicni, skloni estetici i duhovnim vrijednostima. Vjeruju u istinu, vjernost, ljubav i povjerenje. Posto ste vrlo osjetljivi, vasi osjecaji su dobiji i njezni, potrebna vam je mirna i skladna okolica, gdje se posvecujete plemenitim stvarima. Vas moral je savrsen. Eticke zakone postujete, a time zasluzujete postovanje okoline. Okruzeni ste brojnim vjernim prijateljima koje volite i za koje ste spremni mnogo napraviti. I do drugih ljudi ste vrlo ljubazni, pogotovo do slabih i nemocnih.
Crna je boja noci i snova, znak fizicke tame koja upija svjetlost, ali je ne vraca. Znak je za misterioznog covijeka koji njeguje duboke osjecaje i skrivene misli, prikrivanja, odricanja, krajnjeg predavanja ili napustanja. Pronicljivi ste, jake volje i tvrdih stajalista, ali i vrlo nemirni, buntovnik i uvijek u borbi sa samim sobom. Volite samocu i rjesavanje svojih mislenih blokada, privlaci vas sve sta je okultno ali ste cesto u borbi izmedju napada i povlacenja. Vrlo ste autoritativni i volite dominirati, prije svega u spolnosti. Imate izrazitu snagu uvjeravanja i tvrdu disciplinu. Kad si postavite cilj, morate ga dostici za svaku cijenu. Mnogi vasih aktivnosti uopce ne vide, jer se drzite na distanciji, nosite masku, znate se kontrolirati

Permalink |
Komentari (9) | Trekbekovi (0)
B(R)OJ(K)E I SLOVA
Generalna | domacica | Novembar 12, 2007,10:07
Da li ste se ikada zapitali zašto su vam roditelji ili kumovi dali baš to ime?
Da li vaše ime odredjuje vaš karekter, postupke, životni put?
U želji da ljudima da prihvatljivo objašnjenje na ovo pitanje „nauka“ je prvo svakom slovu dodelila brojnu vrednost, pa kada saberete sve cifre dobijete svoj lik u nekom drugom svetlu. Na ovu temu ne bih više, o tome postoji čitava knjiga iz koje možete svašta naučiti, čak i da li registracija vašeg automobila ima vrednost koja dozvoljava duge puteve ili samo lokalni transport.
Za drugi način tumačenja ličnog imena saznala sam nedavno na jednom forumu i ukrartko bi se mogao nazvati „Oboji se“.
Kako novembar već ulazi u drugu polovinu i sve više postaje siv, tmuran i kišovit, možete se zabaviti ovom igrom.
Bela: A J S
Ljubičasta: B K T
Crvena: CČ L ŠU
Narandzasta: D M V
Žuta: E N
Smedja: F O
Zelena: G P Ž
Plava: H Z
Crna: I R
Svakom slovu svog imena pripišite boju i proverite koje ste boje.
A ako želite da obojite I svoju trpezu, predlažem
MAZA - SALATA VEGETARIJANA
Potreban materijal
v celer 400 gr
v šargarepa 400 gr
v praziluk 400 gr
v rotkva (crna ili bela) 400 gr
v jaja 4 komada
v majonez 400 gr
v so 1 kašičica
Način pripreme
Izrendati svako povrće posebno, posoliti i ostaviti da odstoji najmanje 30 minuta. Jaja obariti, ohladiti i iseckati na kockice.U činiju staviti majonez, ocedjeno povrće i naseckana jaja, pa dobro izmešati.
Gotovu salatu rashladiti i ukrasiti po želji.
Ukoliko niste ljubitelj majoneza dresing možete napraviti od
-2 kašike maslinovog ulja
-2 kašike soka od limuna
-2 kašike ulja od suncokreta
2 kašike mlevenog blanširanog kikirikija
Sve sastojke za dresing staviti u blender, mešati oko 1 minut, preliti salatu i izmešati.
Permalink |
Komentari (17) | Trekbekovi (0)
ČESTITKE NA NAŠ NAČIN
Generalna | domacica | Novembar 08, 2007,19:29
Ili možda evropski.
Prekjuče, u vreme kada oni koji nisu noćobdije uveliko spavaju – blizu ponoći moj mobilni je počeo da urla kao da ga boli zub.
Uspaničeno ustanem, jedva napipam prekidač na lampi, ispustim naočare i kroz glavu mi proleti hiljadu crnih misli - deca van kuće, muž na službenom putu- ko zna šta se desilo.
Na jedvite jade pročitah poruku:
-Telenor me obaveštava da slavi rodjendan i da mogu da im pošaljem čestitku u zamenu za neke beneficije.Njima radjendan, pa dele poklone.Moš misliti.
Popijem bensedin, popušim cigaretu, i vratim se u krevet
Taman počeh da dozivam san, kad dotična naprava ponovo vrisnu ko Damjanov Zelenko.
Ustadoh, sada već malo ležernije, i pročitah nastavak poruke:
-Idite na Internet, adresa www....., i pošaljite čestitku.
Hoću, naravno, promeniću mobilnog operatera.

Danas je veliki praznik i rodjendan Blog.co.yu, pa nama sve najlepše uz slavljeničku tortu!
PANJ TORTA
Potreban material
v jaja 12 komada
v orasi 300 gr
v šećer kristal 150 gr +12 kašika
v šećer prah 250 gr
v brašno oštro 2 kašike
v puter 250 gr
v čokolada 200 gr
v rum 2 kašike
Način pripreme
150 gr kristal šećera propržiti u suvoj šerpi da dobije svetlo braon boju, dodati 150 gr oraha, dobro izmešati i istresti na uljem namazanu foliju. Kada se dobro oohladi samleti na mašini za orahe.
Umutiti sneg od 7 belanaca, dodati jedno po jedno žumance i samleveni grilijaš. Na kraju dodati 2 kašike oštrog brašna i lagano izmešati.Sipati u dobro podmazan i brašnom posut pleh,i peći oko 15 minuta na 200 stepeni C. Kada je pečeno istresti na vlažan salvet, urolati i ostaviti da se ohladi.
Za fil umutiti penasto 5 celih jaja sa 10 kašika kristal šećera i kuvati na pari dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati 50 gr omekšale čokolade.Ohladiti mešajući.
Puter penasto umutiti sa prah šećerom, dodati postepeno ohldjenu smesu od jaja i na kraju umešati 150 gr seckanih oraha.
Nafilovati rolat, podeliti na 3 ili 4 nejednaka dela i formirati panj.Premazati ostatkom fila i glazurom od čokolade.
Glazura od čokolade se pravi od 150 gr čokolade, 2 kašike kristal šećera, 2 kašike ruma i kašičice putera.
Kada se glazura malo prohladi viljuškom napraviti vijugave linije i ukrasiti po želji.
Permalink |
Komentari (24) | Trekbekovi (0)
S KONCA I KONOPCA
Generalna | domacica | Novembar 07, 2007,15:10
Svi koji su se ikada zapitali zašto pada kiša, verovatno znaju da je jedan od glavnih razloga taj što je neko oprao prozore.
Imam prijateljicu koja čim opere prozore trči napolje da se divi svom delu, jer, kako kaže, saće kiša, pa bar malo da uživam.
Jutros je Beograd osvanuo prilično siv, tako da sam došla do zaključka da mogu da se bavim ovom visokoumnom delatnošću.
I, moram vam priznati da sam izuzetno zadovoljna rezultatom.
Kao prvo, telefon nije zvonio kada sam bila na poslednjoj prečki merdevina, kao drugo nisam morala da izlazim napolje da se divim svom delu-videla sam šta se dešava
Sinulo je sunce!
Lepo kaže ona korejska narodna uzrečica:
-u srećnom domu i na patlidžanima rastu tikve-
Pošto nemam ni patlidžane ni tikve zadovoljiću se tortom, slatko, crveno a nije ni teško za pravljenje.
A, jesam li Vam rekla da sam oprala prozore?
Evo, navlače se neki oblaci.
Brzo u kuhinju!
Neko se izgleda igra žmurke, evo Sunce mi namiguje.
TORTA ŠERI
POTREBAN MATERIJAL
v Jaja 5 komada
v Šećer kristal 6 kašika
v Orasi 200 gr
v Višnje 400 gr
v Puter 125 gr
v Šećer prah 125 gr
v Čokolada 100 gr
v Mleveni keks 100 gr
v Želatin 10 gr
v Brašno 2 kašike
v Sok od višnje 250 gr
NAČIN PRIPREME
Napraviti patišpanj od 4 jaja, dodati orahe (pola mlevene, pola seckane), 200 gr višanja pomešanih sa mlevenim keksom i peći u kalupu oblika srca 15 minuta na temperaturi 220 stepeni.
Sok od višnje pomešati sa želatinom,prokuvati 2-3 minuta i pomešati sa ostatkom višanja.Sipati u kalup i ostaviti da se stegne.
Puter penasto umutiti sa prah šećerom,dodati jedno celo jaje i 50 gr omekšale čokolade.
Tortu preseći na pola, premazati tankim slojem čokoladnog fila, staviti drugu koru, pa opet čokoladni fil.Staviti žele i ukrasiti po želji.

Permalink |
Komentari (22) | Trekbekovi (0)
LEPE REČI
Generalna | domacica | Novembar 05, 2007,13:19
Svitanje.
Izmaglica nad livadom prerasta u suze nad pospanim liskama.
Iz šume dopire huk sove i prerasta u cvrkutavo dobro jutro novom danu i suncu koje izviruje.
Mesec sa obzorja čeznutljivo maše na odlasku.
Vetar se zapleo u granama borova, kao da će tu saviti gnezdo.
Veverica vredno umiva stari hrast dok stari jelen pokušava da razmrsi otežale rogove.
Jedna je slika probudila jutros u meni neke davne uspomene.

Vreme, večiti prolaznik, zapisalo ih je u mom srcu.
Uspomene na jedno detinjstvo koje nije bilo samo moje, koje su ulepšali mnogi kojih više nema.
Na moju baku koja je svakom detetu, kada prvi put dodje u kuću stavljala na čelo malo šećera – da joj ubuduće slatko dolazi.
Jedna od praznoverica u koju želim da verujem.
U nekim krajevima Crne Gore i danas je običaj da onome ko vam je drag to pokažete spremajući
PRIGANICE
Potreban materijal
v Brašno-višenamensko 400 gr
v Jaja 2 komada
v Kvasac 20 gr
v Šećer-kristal 1 kašika
v So ½ kašičice
v Mlaka voda 200 gr
v Ulje za prženje
Način pripreme
U dubljem sudu umutite jaja, dodajte izdrobljen kvasac, šećer i so. Dodajte naizmenično vodu i brašno. Mutite mikserom (brzina 2) oko 5 minuta. Kada od testa počne da se formira lopta prebacite ga na dasku posutu brašnom, formirajte valjak i podelite na 30 delova. Svaki deo oblikujte u lopticu i ostavite na toplom oko pola sata.
Zagrejte ulje, spuštajte priganice i pržite sa svih strana dok ne dobiju zlatno-braon boju (oko 3-4 minuta).
Gotove priganice slažite na papirne ubruse da se ocedi višak masnoće.
Poslužite tople uz med.
Permalink |
Komentari (13) | Trekbekovi (0)
DAKLEM I DAKLEMČIĆI
Generalna | domacica | Novembar 03, 2007,18:07
Pre nego što je naučila srpski, većina nas blogera govorila je srpsko-hrvatski jezik.
Bio je to mnogima i maternji jezik, vrlo milozvučan, sa sedam padeža ( nadmašili smo i Latine), sem ako niste iz Niš i okolina, jezik koji je gostoljubivo prihvatao tudjice i uredno ih svrstavao u turcizme, germanizme i ostale izme. Naravno, u mnogim krajevima bilo je specifičnosti, pa su tako nastali dijalekti i žargoni. Dijalekti su bili vlasništvo svih ljudi koji se njima služe, a žargoni su se koristili medju članovima manjih ili većih grupa sa ciljem da ih ne razumeju oni koji im ne pripadaju.
Pretpostavljam da znate, da ukoliko ne možete da nadjete odgovarajuću reč koristite poštapalice, odnosno reči koje nemaju nikakvo značenje, pa zato mogu zameniti svaku koju ste zagubili.
Sem poštapalica reči mogu biti zamenjene i uzrečicama-rečima koje imaju pravo značenje, ali su toliko mile onome ko ih izgovara da ih koristi kao dragstor.
Beogradjani su poznati po onom čuvenom dodatku:
-U, j****e, tako da ako pitate za neku ulicu, spremite se da budete j****i na svakom ćošku koji morate zaobići.
Stanovnici ostalih većih i manjih gradova, molim vas priložite svoje.
Po Matiji Bećkoviću, danas je nemoguće shvatiti o čemu neko priča ako slušate samo odgovore, spala knjiga na dva slova, odnosno reči:
-U-je i super (cool).
Stvarno, postoji li pitanje na koje se ne može odgovoriti nekom od ovih reči?
Prevrtljive devedesete donele su nam podelu otadžbine u kompletu sa ravnopravnom podelom jezika. Nama, ovde u Srbiji ostao je srpski, a hrvatski smo zajedno sa okolokućnim vodopišuljcima, okolotrbušnim pantalodržačima i sličnim ostavili u Hrvatskoj.
Budući da smo se osetili osiromašeni, počeli smo u jezik uvoditi, pored već prisutnih tudjica, i njihove klonove. Uobičajeni pozdrav:
-Gde si bre?
Postao je bwe, mislim da to treba svrstati u englezizme, sa važnom napomenom da, bar koliko ja znam, bre na turskom znači magare, a ovo bwe je ili omaška u kucanju ili englesko magare.
Zahvaljujući emancipovanim jedinkama ženskog roda dobili smo i nove termine za zanimanja koja su bila isključivo muškog roda, mislim na zanimanja, a ne na one koji se njima bave, o čemu je
Shadow napisala izvanredan članak.
Sada se očekuje reakcija muške populacije, tražiće, verovatno, da se nadje ima za muškarca koji obavlja posao babice.
Posle ovog kratkog uvoda, želim samo da napomenem da ime današnjeg recepta glasi
Poultry sa vegetablama, ali je zbog lakšeg snalaženja u kuhinj promenjeno u
PILE – MIX
Potreban materijal
v Pileći bataci 4 komada
v Grašak 0.5 kg
v Šargarepa 0.5 kg
v Beli luk 4 čena
v Ulje 2 kašike
v Dimljena slanina 100 gr
v So ½ kašičice
v Peršun-list pola veze
Način pripreme
Posolite batake i propržite ih kratko - 2-3 minuta sa svih strana. Ostavite na toplom.
Grašak i šargarepu očistite, slaninu isecite na režnjeve.
Vatrostalnu činiju obložite komadima slanine, stavite batake, grašak i šargarepu isečenu na komade dužine oko 5 cm. Pospite isitnjenim belim lukom prelijte sa 1 dl vode i poklopite.
Stavite u hladnu rernu, ukuljučite na 200 stepeni i dinstajte 30 minuta od momenta kada rerna dostigne željenu temperaturu. Otklopite, prelijte sokom i vratite u rernu još desetak minuta. Neposredno pred služenje pospite sitno seckanim peršunom.
Permalink |
Komentari (21) | Trekbekovi (0)
JOŠ JE BUNOVAN
Generalna | domacica | Novembar 02, 2007,15:16
Moj Pc se još nije oporavio u potpunosti od žurke povodom punog meseca.
Dok ne dobijem pristup svemu što mi je neophodno, nemojte mi gladovati, vežbajte kulinarske pokrete, biće vam potrebni.
Prijatno!
Permalink |
Komentari (6) | Trekbekovi (0)
NAGRADNE IGRE II DEO
Generalna | domacica | Oktobar 26, 2007,17:02
Iliti, ne morate ići u Evropu, stigla ona kod nas.
Elem, priča počinje ovako.
Jednog prepodneva protekle sedmice trčkam po mom savremenom domaćinstvu nadgledajući mašinu za veš i mašinu za sudove.
Prva neće da izbacuje vodu, a druga je izbacuje na sve strane sem kroz odvodno crevo. Mlatim žogerom preteći prvoj i skupljajući nusproizvode druge, kad me prenu zvono na vratima.
Psi malo zalajaše, pa ućutaše, i ja odoh sa sve onim džogerom da otvorim.
Devojka mi nazva dobar dan ( koji crni dobar, zar ne vidi na šta ličim?

), upita za nekoliko ličnih podataka uključujući i broj telefona, uredno zapisa sve na nekom formularčiću koji potom podeli na dva dela. Meni dade jedan, a drugi zadrža. Reče dovidjenja i ode.
Ja zblanuto pogledah onaj papirić a tamo piše:
-Nagrada-
-čista kuća, puno srce
A sa druge strane obaveštenje da je onaj drugi deo formularčića sa mojim podacima jedna šansa u velikom izvlačenju....Datum – početak iduće godine.
Pred kraj mukotrpnog džogiranja otkrih da je mašina za veš pojela jednu čarapu i zagrcnula se sa istom, a da dotična gospodjica za sudove mrzi drške na šoljama pa ih lomi i štekuje u filteru, i primih telefonski poziv od gorepomenutih da sam sretni dobitnik čišćenja kompletnih podnih obloga Kirby usisivačem. Stigla Nova godina!
E, i meni se osmehnu sreća, sada kuvam, metem i džempere pletem, jer nema smisla da ljudi dodju sa jednom tako finom napravom a meni kuća prljava, meni hladno, a nema ni ručka.
A kada smo već kod ručka onaj prošli je bio namenjen današnjem danu, a ovaj današnji prethodnom, ali pobrkali se lončići, mislim da je glavni krivac mašina za sudove.
SLADAK KUPUS SA SVINJARIJAMA
Potreban materijal
v Kupus 1 glavica-oko 1.5kg
v Crni luk 1 glavica
v Beli luk 2 čena
v Paradajz sok ½ l
v Belo vino 100gr
v Šargarepa 2 komada
v Svinjski vrat 800gr
v Ljuta papričica 1 komad (nije obavezno)
v Ulje 2 kašike
v Biber po ukusu
v List lovora 1 komad
v Začin od povrća 1 kašičica
v Aleva paprika 1 kašičica
Način pripreme
Isecite kupus na krupnije komade, stavite u lonac, nalijte hladnom vodom i zagrevajte do kjučanja i kuvajte 2 minuta. Ocedite.
Iseckajte luk, šargarepu i ljutu papričicu. Meso isecite na šnicle debljine oko 1.5cm.
Pomešajte paradajz-sok i belo vino sa ostalim začinima i uljem.
Ocedjeni kupus izmešajte sa ostlim povrćem i podelite na dva dela. Stavite jednu polovinu u dublju šerpu, poredjajte meso i prekrijte drugom polovinom.
Prelijte mešavinom paradajz-soka, poklopite i kuvajte na tihoj vatri oko 2 sata.
PROJA SA KUKURUZOM
Potreban materijal
jaja 4 komada
kukuruz- šećerac200 gr
jogurt 200 gr
pavlaka 100 gr
ulje 1 šoljica
oštro brašno 2 šoljice
kukuruzno brašno 2 šoljice
prašak za pecivo 1 kesica
so ½ kašičice
susam 2 kašike
seme suncokreta 2 kašike
Način pripreme
Umutiti šne od belanaca pa dodati žumanca, jogurt i pavlaku. Obe vrste brašna prosejati sa praškom za pecivo i lagano umešati u smesu. Sipati kukuruz i promešati. Četvrtasti pleh posuti susamom i semenkama suncokreta. Sipati testo, poravnati tupom stranom noža i peći oko 30 minuta na 220 stepeni. Malo prohladiti i seći na kocke željene veličine.
Permalink |
Komentari (19) | Trekbekovi (0)
NAGRADNE IGRE...
Generalna | domacica | Oktobar 25, 2007,15:16
iliti, Evropa zove, zašto se ne odazivate?
Ovih dana, bar u Beogradu, namnožiše se silne nagradne igre. Pritom ne mislim na one tipa - skupite hiljadu zatvarača vašeg omiljenog pića pa ćete dobiti čak 250ml istog besplatno, već na one gde vas nepoznati marketari(?) zovu telefonom da vam objave radosnu vest da ste baš vi izabrani da prisustvujete prezentaciji proizvoda na kojoj ćete biti ugošćeni i dobiti nagradu bez obzira da li nešto kupite ili ne.
Prvi takav poziv dobila sam da prisustvujem predstavljanju noviteta u oblasti posteljine – jastuci, pokrivači i čaršavi izradjeni od visokokvalitetnih sirovina – kašmira u kombinaciji sa aloe verom (aloe je inače vrsta kaktusa vrlo lekovitog dejstva).
Uz prezentaciju proizvoda dobićete večeru i na poklon jastuk od gorepomenutih sirovina, a uz bračnog druga možete povesti još 4 osobe. Naravno mogućnost kupovine po promotivnoj ceni zagarantovana.
Kao i svaka domaćica, uvek volim da znam šta je u ovoj oblasti novo, a još kada mi pred zimu pomenu kašmir...Otrčah vukući sa sobom svih pomenutih petoro gostiju.
Na ulazu predah pozivnicu koju su uredno poslali i smestih se za sto.
Poslužiše večeru ( koju preskočih obilato jer se sastojala iz kobasica na žaru i nešto malo turšije) i počeše prezentaciju. Vrlo elokventan, mlad govornik, vidi se da veruje u svaku reč koju izgovara, odgovara na pitanja iz publike i na kraju pozva prisutne da se na licu mesta uvere u kvalitet.
Ljudi ko ljudi, zagledaju, pipkaju, premeravaju i naravno pitaju za cenu.
Kada se većina prisutnih uverila da je roba "nema laži nema prevare, samo extra kvalitet", momak reče cenu od koje se zavrte u glavi i onima koji znaju koliko je kašmir sirovina na ceni, i naravno, ono čuveno .
-Ali, samo za Vas ako kupite večeras...(jao što nas vole!)
Prodaja nije nikako išla pa momak podeli nagrade- jastučiće od gorešpomenutih visokokvalitetnih sirovina i ljudi se razidjoše.
Ja ga zamolih za broj telefona, da nazovem ako prikupim pare za neku od prikazanih extravagancija.
-Ja ću vam dati broj telefona, samo moram da vam kažem da po mom iskustvu niko ne nazove...
Kod kuće raspakovah nagradni jastuk i po cenu da uništim jednu od najskupljih stvari koju imam isekoh jedan komadić famoznog kašmira i prineh plamenu upaljača.
Umesto mirisa na loj zapahnu me smrad progorele najlon-kese a u pepeljari ostade tvrda grudvica nerastvorljive plastike... Toliko o kašmiru. Bodlje od aloe su verovatno korišćene za ispunu, da vas svaki put podsete...
Pitam se, pitam, zašto ga niko ponovo ne nazove?
O drugim nagradnim igrama obavestiću vas neki drugi put, jer ne bi bilo lepo da ostanete bez ručka.
KNEDLE OD SPANAĆA
Potreban materijal
v Spanać 500 gr
v Jaja 2 komada
v Sojine ljuspice 100 gr
v Sojino brašno 4 kašike
v Belo brašno 8 kašika
v Susam 50 gr
v Kikiriki (blanširani) 50 gr
v So 1 kašičica
v Ulje 4 kašike
Način pripreme
Spanać kratko obarite(2 minuta), ocedite, ohladite i iseckajte.Sojine ljuspice prelijte sa 200 gr mlake vode i ostavite da omekšaju.Izmešajte sojino i belo brašno, so, susam i samleveni kikiriki.
U dubljoj posudi umutite čvrst sneg od belanaca, dodajte žumanca i mešavinu brašna.Polako, kašiku po kašiku, dodajte spanać i sojine ljuspice. Dobro izmešajte i ostavite da odstoji oko 15 minuta.
Formirajte knedle i barite u ključaloj, posoljenoj vodi oko 8 minuta.
Poslužite uz
PRELIV OD SIRA
Potreban materijal
v kisela pavlaka 200 gr
v topljeni sir 100 gr
v kačkavalj 100 gr
v mleko 100 gr
v brašno 1 kašika
v muskat- orah pola kašičice
v ulje 2 kašike
Način pripreme
Umutite pavlaku i topljeni sir, narendajte kačkavalj. Na tihoj vatri zagrejte ulje, dodjte brašno i, uz stalno mešanje polako dodajte mleko.Kuvajte 2 minuta, sklonite sa vatre i dodajte muskat-orah i kačkavalj.Prohladite pa uz stalno mešanje dodajte umućenu pavlaku. Prohladite i poslužite uz barena jaja, povrće, njoke...
Permalink |
Komentari (14) | Trekbekovi (0)