Kuhinja i oko nje

Lepe reči i lepi zalogaji

« Januar 2009 »
Ne Po Ut Sr Če Pe Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Januar
26

BILA JEDNOM...

kulinarstvo | domacica | Januar 26, 2009,11:29

Jedna domaćica.
Živela u velikom gradu, u blizini velike reke.
Išla na pijacu, prala, peglala, kuvala...
I pisala blog na Blog.co.yu.
I onda, jednoga dana, zaboravila šta je osnovna namena njenih pisanija.
Odletela u svet uspomena.
Ali, na radost 
Smile ili žalost Cry ( kako kome), evo vratila se.
Sa par saveta za bolje i lakše snalaženje u kuhinji.
- Ako barite karfiol za salatu, pored soli u vodu dodajte jednu kašiku limunovog soka ili vinskog sirćeta.
- Da lakše oljuštite krompir kuvan u ljusci, prelijte ga hladnom vodom i sačekajte 1-2 minuta pa ga onda oljuštite.
- Ako ste skloni plakanju pri seckanju crnog luka, oljuštite ga i na par minuta stavite u zamrzivač.
- Za bolje rezultate u pripremanju kolača potrudite se da sve namirnice budu iste temperature.
Ako recept zahteva da nešto bude hladno sve potrebne sastojke stavite u frižider, a ako je u pitanju dizano testo brašno zagrejte u rerni.
- Da se testo lakše izvadi iz pleha u kome je pečeno premažite pleh puterom/margarinom i stavite u zamrzivač na 5 minuta, pa onda sipajte pripremljeno testo.
- Pire.krompir je ukusniji ako umesto mleka koristite zagrejanu kiselu pavlaku.
- Belanca će se lakše ulupati u čvrst sneg ako im dodate par kapi limuna ili mrvicu soli.
- Mašinu za mlevenje mesa koju ste koristili za mlevenje suvog voća ili žita lakše ćete očistiti ako po završenom poslu sameljete malo suvog hleba.
E, sad je vreme da proverite da li ste nešto zapamtili, pa napred!

ROLAT OD SMOKAVA

Potreban materijal

v suve smokve 300 gr
v suvo groždje 150 gr
v šećer –kristal 100 gr
v orasi 125 gr
v šećer- prah 125 gr
v vanilin -šećer 1 kesica
v rum 2 kašike

Način pripreme
Suvo groždje potopiti u rum i ostaviti da nabubri ( oko 1 sat).
Smokve samleti na mašini za meso, pa pomešati sa mlevenim orasima i prah-šećerom.
Izmešati sa suvim groždjem i formirati rolat. Posuti kristal-šećerom pomešanim sa vanilinom. Ostaviti da se prosuši jedan dan i seći na kolutove debljine oko 0.5 cm.
Poslužiti u papirnim kapsulicama.


Sledeći | Prethodni | Komentari (27) | Trekbekovi (0)

Komentari

Re: BILA JEDNOM...

grlica | 26/01/2009

Koliko korisnih savjeta...dobro je i kada ta domacica povremeno odleti u svijet uspomena,pa nam se opet vrati sa nekim ovakvim receptom...suve smokve njam,njam...

Re: BILA JEDNOM...

domacica | 26/01/2009

@grlica, nadam se da će biti još izleta, ponekad se čovek umori i od svog najmilijeg hobija.
Prijatno!

Re: BILA JEDNOM...

suky | 26/01/2009

suky

znaci nema vise tvojih dobrih blogova...
:(((

Re: BILA JEDNOM...

domacica | 26/01/2009

@suky, ma biće,ne kukaj. ali moram malo i nick da opravdam.
Prijatno!

Re: BILA JEDNOM...

suky | 26/01/2009

suky

da
ali meni ovi kuhinjski saveti nista ne pomazu
kad bi mogla da pocnes od pocetka kako se koristi kuhinja, za sta sluzi ona plekana povrsina sa dva velika udubljenja i rupama na dnu, pa za sta sluzi ona ogromna povrsina na kojoj nema nista a od drveta je, pa ona povrsina sa onim krugovima raznih dimenzija...
;)))))

Re: BILA JEDNOM...

domacica | 26/01/2009

@suky, pročitaj neke od mojih prvih postova iz 2007 godine, možda nešto naučiš. nikad se ne zna kad če ti zatrebati!
Prijatno!

Re: BILA JEDNOM...

suky | 26/01/2009

suky

pa treba mi, zato i pitam...
zaista bih voleo da znam da kuvam, cak sam i pokusavao, ali sam antitalenat totalni...
ne bi verovala...

Re: BILA JEDNOM...

domacica | 26/01/2009

@suky, a što da ti ne verujem, imam ja takvih i kod kuće.
Prijatno!
P.S. obećavam da ću u skorije vreme napisati još nešto za početnike-antitakente, ali nemoj posle da mi se žališ kako je teško!

Re: BILA JEDNOM...

suky | 26/01/2009

suky

naravno da je tesko
dodaj ovo, oduzmi ono, upali na 300 stepeni, dodaj jos ovo, pusti tako 30 minuta...
mislim, kad gledam onog Dzejmija kako forinta sa travom iz dvorista, stvarno se zapitam...
Prijatno!

Re: BILA JEDNOM...

pricalica | 26/01/2009

pricalica

Ма ту си ти и када кружиш около и преврћеш каменчиће за собом, а нама је увек пријатно!

Re: BILA JEDNOM...

jelenak85 | 26/01/2009

Domaćice hvala na savetima!
Pozdrav

Re: BILA JEDNOM...

domacica | 26/01/2009

@suky, ne gledaj Džejmija, on je profesionalac. od njih se teže uči.
Prijatno!

Re: BILA JEDNOM...

domacica | 26/01/2009

@pričalica, hvala draga na lepom mišljenju. evo mi osmeak oko glave cveta, a srce pevuši.
Prijatno!*

Re: BILA JEDNOM...

domacica | 26/01/2009

@jelenak, nema na čemu, drago mi je ako sam bila od pomoći.
Prijatno!

Re: BILA JEDNOM...

casper | 26/01/2009

Draga Domacice...

Ja ne volim kuhinju, pa te molim da u jednom od sledecih postova napises savet Kako naci dobru domacicu...
Razmisljam da ozenim muza, ali se plasim da mi ne dodje neka kojoj cu ja morati da kuvam kafu.:)))))

Re: BILA JEDNOM...

domacica | 26/01/2009

@casper, mislim da si pogrešnoj osobi postavila pitanje. nemam pojma.
da znam ne bih skoro 35 godina istom mužu kuvala kafu ( a i ostalo).
Prijatno!*

Re: BILA JEDNOM...

mandrak72 | 26/01/2009

Domaćice, samo ti piši. Po volji i raspoloženju. Onako kako ti duša ište, a srce zahtijeva. Ja se u kućne čarolije ne razumijem. Ne zaboravi i one svakodnevne probleme, lakše je kad se podijele. pozdrav

Re: BILA JEDNOM...

sanjarenja56 | 26/01/2009

Draga seko, videh sjajan post, korisne savete i novi recept, a mandrak72 je najbolje sažeo ono što bih i ja rekla. U svakom izdanju si neponovljiva, pa i nadalje piši prema raspoloženju, a za moju dušu molim da ne zaboraviš da otreseš prašinu s neke svoje stare pesme i uglancaš neku noviju.

Re: BILA JEDNOM...

domacica | 27/01/2009

@mandrak72, naravn da ću pisati, dok ne dosadi.meni ili čitaocima.
Prijatno!
P.S. i da sasvim si u pravu, šta god da podeliš dobije na vrednost.

Re: BILA JEDNOM...

domacica | 27/01/2009

@sanjarenja56, he, he, evo ja pocrveneh, ali prija kad nekome "leži" ono što radim.
Prijatno!**

Re: BILA JEDNOM...

patos | 29/01/2009

Da. Bila i jeste jednom jedna Domaćica. Piše na jednom blogu o kuhinji ali i oko nje sa istim poetskim žarom i strašću.
Ako je dosad niste sreli, evo usudiću se da je nacrtam: uvek učtiva, odmerena, pristojna i brižna reč što odiše prefinjenim damskim manirima; spretne, marljive ruke poslušne ogromnom srcu punom nesebične ljubavi; bogatstvo iskustva začinjeno iskrenošću pogleda devojčice; i sve to obojeno jednom jedinom duginom bojom - bojom prijateljstva!
Ave!

Re: BILA JEDNOM...

domacica | 29/01/2009

@patos, ostavi me bez reči. crenu, nasmejanu...
i pomalo suznu.
hvala.
Prijatno!

Re: BILA JEDNOM...

sanjarenja56 | 29/01/2009

Lep i tačan opis patosov, svaka čast.Zbog toga ću zažmuriti na sve one pluseve što si mu unapred dala za kolokvijum.

Re: BILA JEDNOM...

domacica | 29/01/2009

@sanjarenja56, ubedi i mene. evo imaš i ti +
Prijatno!**

Re: BILA JEDNOM...

sanjarenja56 | 29/01/2009

Dodaj uz taj plus i malo rolata od smokava, pa prihvatam odmah!

куц, куц...

betyn | 29/01/2009

Не волим да се понављам, али пошто је приличан ред изнад мене, тешко је написати нешто ново. Слажем се да си непоновљива и другачија од домаћица које срећем. Имам молбу уз овај коментар - Може ли нешто с кокосом, напросто га обожавам(играм на твоју пажљивост и спремност да будеш другима на услузи, не замери).

Re: BILA JEDNOM...

domacica | 29/01/2009

@betyn, igraj, igraj, lepo ti pristaje!
Prijatno!*

Dodaj komentar





Zapamti me

Pretraži
Najnovije...
  • OBOJENO TRAŽENJEM
  • SLIKE...
  • ZAPIS DUŠE
  • SVE PRODJE...
  • KIKI, MIKI, RIKI
  • ZDRAVO
  • ĆUTANJE
  • IMA ŽIVOTA...
  • ZASEDANJE KRIZNOG ŠTABA
  • NA PLUS ČETRDESET
Kategorije
  • Generalna [341]
  • grickalice za dokolicu [141]
  • kulinarstvo [11]
  • domaći zadatak [12]
  • internet [2]
  • brojke i slova [0]
Arhiva
  • April 2013 [1]
  • Mart 2013 [1]
  • Februar 2013 [3]
  • Januar 2013 [3]
  • Avgust 2012 [1]
  • Jul 2012 [1]
  • April 2012 [1]
  • Februar 2012 [2]
  • Januar 2012 [5]
  • Decembar 2011 [4]
  • Novembar 2011 [6]
  • Oktobar 2011 [5]
  • Avgust 2011 [4]
  • Jul 2011 [3]
  • Jun 2011 [3]
  • Maj 2011 [1]
  • April 2011 [2]
  • Mart 2011 [1]
  • Februar 2011 [3]
  • Januar 2011 [4]
  • Decembar 2010 [3]
  • Novembar 2010 [2]
  • Oktobar 2010 [2]
  • Septembar 2010 [2]
  • Avgust 2010 [4]
  • Jun 2010 [3]
  • Maj 2010 [6]
  • April 2010 [6]
  • Mart 2010 [1]
  • Februar 2010 [8]
  • Januar 2010 [7]
  • Decembar 2009 [9]
  • Novembar 2009 [9]
  • Oktobar 2009 [7]
  • Septembar 2009 [5]
  • Avgust 2009 [10]
  • Jul 2009 [15]
  • Jun 2009 [13]
  • Maj 2009 [17]
  • April 2009 [17]
  • Mart 2009 [18]
  • Februar 2009 [17]
  • Januar 2009 [19]
  • Decembar 2008 [9]
  • Novembar 2008 [11]
  • Oktobar 2008 [7]
  • Septembar 2008 [8]
  • Avgust 2008 [13]
  • Jul 2008 [18]
  • Jun 2008 [15]
  • Maj 2008 [18]
  • April 2008 [18]
  • Mart 2008 [16]
  • Februar 2008 [14]
  • Januar 2008 [15]
  • Decembar 2007 [13]
  • Novembar 2007 [19]
  • Oktobar 2007 [19]
  • Septembar 2007 [21]
  • Avgust 2007 [8]
  • Jul 2007 [10]
Moji linkovi
Generalna
ne propuštam da posetim
Meni
  • Početna strana
  • Arhiva
  • Fascikle
  • Administracija
Sindikat
  • RSS 0.90
  • RSS 1.0
  • RSS 2.0
  • Atom
 
Copyright@2007. Reic's Place. All rights reserved. Powered by Lifetype.
Designed by Dieter Schneider, CssTemplateHeaven. Ported to Lifetype by Reic Wang.