Lepe reči i lepi zalogaji
Generalna | domacica | Mart 23, 2009,11:11
Pre neki dan, po ko zna koji put, dobih PPS sa porukom o generacijama iz 1950...60...70...
Poznate činjenice, malo drugačije upakovane.Setih se vremena „hleba, masti i aleve paprike pa trk na ulicu", ali i vremena kada su moja deca sticala drugare iz komšiluka...
*
Kišni jesenji dan nije dozvoljavao omiljene aktivnosti tipa ko će se prvi popeti na drvo, napraviti najveći zamak ili voziti bicikl unatraške.
Stoga dečja soba beše puna mališana koji su se brzo zasitili i lego-kockama i autićima.
Uobičajena graja odjednom se pretvorila u nepodnošljivu tišinu.
Zbunjena kretoh ka sobi, kad iz nje izroni par zajapurenih glavica na čelu sa mojim sinom.
- Mama, mama, oni meni ne veruju da ti praviš najbolje špajzerice sa kajganom!
Pokušah da se prisetim šta bi to trebalo da bude i već zaustih da počnem lekciju tipa: - to se dušo kaže kajzerice, kad mi sinovljev pogled kaza da on očekuje upravo to što je rekao.
Majka, k’o i svaka druga, meka srca, prionu na posao i počasti goste.
I naravno, sad od vas isto očekuje.
Ne treba da kažete da pravim najbolje špajzerice na svetu ( ali svakako u mojoj kući), već da zasučete rukave i malo obrašnjavite ruke.
ŠPAJZERICE SA KAJGANOM
Potreban materijal
v Brašno-pšenično 500 gr
v Puter 100 gr
v Mleko 200 gr
v Kvasac 20 gr
v Prašak za pecivo 1 kesica
v So 1 kašičica
v Šećer 1 kašika
Način pripreme
Izmrviti kvasac, izmešati sa šećerom i preliti mlakim mlekom. Brašno prosejati sa praškom za pecivo i solju, puter razmekšati i izdrobiti viljuškom.U sud sa uskislim kvascem sipati polovinu pripremljenog brašna i mutiti mikserom (brzina 1). Kad se masa ujednači dodati puter i ostatak brašna. Mutiti još oko 2 minuta, pa kad se od testa formira lopta, prekriti salvetom i ostaviti na toplom oko pola sata.
Podeliti testo na 8-12 delova, od svakog napraviti loptu i redjati u pleh obložen peki-papirom.
OstavitiGotove špajzerice premazati sa nekoliko kapi hladne vode, prohladiti i preseći na pola. Napuniti sirom i kajganom, posuti tucanom alevom paprikom i staviti na par minuta u vruću rernu.
Poslužiti toplo uz sve vrste mlečnih napitaka.



Sledeći | Prethodni | Komentari (27) | Trekbekovi (0)
suky | 23/03/2009
mmmmmmm.....
interesantno...
:)))
domacica | 23/03/2009
@casper, ostavi malo da probamo!
Prijatno!*
domacica | 23/03/2009
@suky, mmmmmm... oćeš reći ukusno, majstorski, inventivno?
Prijatno!
suky | 23/03/2009
da, da, samo nastavi da donosiš...
:)))
grlica | 23/03/2009
Ovo izgleda jako primamljivo...a mamina kuhinja je uvijek bila i ostala jedinstvena i najbolja na svijetu,za svako dijete...pozdrav
nesanica | 23/03/2009
Secam se da sam kao dete svojoj nani cesto trazila da mi sprema "patuljice", zasto sam ja to tako zvala niko ne zna,u narodu je to poznatije kao mekike :) ALi ja i danas od moje nane trazim da ponekad spremi "patuljice".
cicilly | 23/03/2009
Joj jede mi se svez, domaci, vruc hleb u starom bakinom smederevcu, mast i aleva... joooj, joooj, joooj...
Al' i spajzerice ce da posluze... :)
I verujem da teta sprema naaajbolje spajzerice sa kajganom na svetu :)
sanjarenja56 | 23/03/2009
Mogu li dobiti špajzericu - dve, gladna sam, a večeras ne mogu da spremam?
domacica | 23/03/2009
@mezimče, ne kukaj, jeste primamljivo, ali može se i preskočiti!
Prijatno!**
domacica | 23/03/2009
@grlica, sva deca koju ponajem kažu moja mama kuva najbolje. čak i kad obrok stigne sa kioska!
Prijatno!
domacica | 23/03/2009
@nesanica, he, he, svako dete je majstor da smisli samo njemu jasno ime za nešto što posebno voli. pa to onda postane neka vrsta porodične tradicije.
Prijatno!*
domacica | 23/03/2009
@cicilly, nema hleba dok iz furune na drva ne izadje. ne treba mu nikakav dodatak
Prijatno!**
domacica | 23/03/2009
@sanjarenja56, naravno da možeš, i pun pleh ako treba. i za put i da ostaviš za sutra i...
Prijatno!**
pricalica | 23/03/2009
Ово ће ми свакако требати, драга. У нашој кући се јааако воле просте ствари и оне које су за у руку па на пут. Одувек! Поздрав!***
sanjarenja56 | 24/03/2009
O, hvala, trebaće mi za put, u avionu daju samo "snack", meni to liči na "ništa".
sanjarenja56 | 24/03/2009
Rekoh li ti da ti je božanstvena nova haljina bloga, seko? Ih, što ja ne umem da kreiram takve. Mogu li da dobijem neki čas? Uz popust?
nesanica | 24/03/2009
Cestitam na prelepom novom izgledu. Izgleda sjajno. Pozz i lep dan zelim.
casper | 24/03/2009
Blog je prelep domacice. Nauci i mene molim te samo dugu i lavica da udenem negde.
sanjarenja56 | 24/03/2009
Vidim da se formira odeljenje "Kako napraviti lepšu temu", a učiteljica će biti domacica, ako pristane. Učiteljice, upiši Casper i mene!
nastasja | 24/03/2009
mnjammmmmm... o tvojim receptima vise necu (skupljam ih pazljivo, pravim zbirku iz koje cu da kuvam kad se preselim...:))))).... dobijem 200g samo dok gledam tvoje slicice.... :))))
domacica | 24/03/2009
@pričalica, idu lepi dani, najbolje je zalogaj za poneti spakovati i u pirodi uživati!
Prijatno!**
domacica | 24/03/2009
@sanjarenja56, za sretan put i još sretniji povratak spremna sam da mesim i pakujem šta god želiš
Prijatno!**
domacica | 24/03/2009
@sanjarenja56 i casper, cela moja zasluga za nov izgled bloga je u tome što sam odguglala free blog templates!
u samom dnu stranice imate ime dizajnera i ajt sa koga je ovo skinuto. potražite, možda nadjete nešto što vam odgovara, pa prenesite na vaš računar, a potom u administrativni deo pod nova blog tema.
Prijatno!**
domacica | 24/03/2009
@nesanica, hvala, drago mi je da ti se dopada
Prijatno!*
domacica | 24/03/2009
@nastasja, blago tebi, samo 200 gr. ja odmah nabacim pola kile!
Prijatno!*
Re: ŠPAJZERICE SA KAJGANOM
casper | 23/03/2009
Odlicna ideja, za veceru spremam spajzerice.:)))