Lepe reči i lepi zalogaji
Generalna | domacica | April 23, 2009,13:13
Dan je ličio na raspukli nar.
Zora, crvenkasta od izlazećeg sunca, još uvek obavijena opnom sivih, sanjivih oblaka.
Slatkasto-kiseli fragmenti još neotpakovanih mogućnosti.
U očekivanju plavo belog zagrljaja, vekovima vajani obluci škriputavo pevaju pesmu dobrodošlice.
Maestral se nežno udvara palmama, kradući poljupce šarenim lantanama.
Bonaca.
*
Dan je ličio na svračije gnezdo.
Čupave reči skrivene duboko u dnu svitanja, mekog od belog zimskog sna.
Oprezno spuštajući grane, žalosna vrba pozdravlja tihu reku.
Parajući niske oblake, grane ogolelih kestenova grle izmaglicu.Iz ševara okićenog injem, samo lepet usamljenih krila ka nestajućem mesecu.
Tišina.
*
Dan je ličio na plavo-belu pesmu.Purpur neba i modrina mora spojeni zalazećim Suncem.
Prva večernja zvezda dugim prstima površinu srebrnim iskrama šara.
Šuštava pena, lagano i nežno tka ćilim od talasa.
Jato galebova hrli ka obzorju noseći zvuke:- „Na pučini plavog mora
Njihao se val.
Kao kakav tromi medo
Što ide na bal"...
*
A na balu, sem muzike i plesa
GRGEČ NA TALASAST NAČIN
Potreban materijal
Grgeč ( smudj ) 1 komad od oko 1 kgCrni luk 1 glavica
Beli luk 2-3 čena
List lovora 1 komad
Biber-crni 5-6 zrna
So po ukusu
Limun- sok od jednog
Pirinač 125 grKukuruz-šećerac 250 gr
Blitva 600 gr ( oko 4 veze )
Ulje 2 kašike + 2 kašike
Peršun-list 1 kašika seckanog
Način pripremeU dublju šerpu sipati oko 1.5 litar vode, pa kad provri dodati biber, lovor, očišćen i na 4 dela isečen crni luk i očišćenu ribu. Posoliti po ukusu. Poklopiti i na srednjoj vatri kuvati oko 15 minuta.Izvaditi ribu, preliti sokom od limuna i ostaviti na toplom.
Pirinač obariti, posoliti i preliti sa 2 kašike ulja.Blitvu obariti, iseckati, izmešati sa pasiranim belim lukom, uljem i sirćetom.
Na ovalni tanjir složiti redom pirinač, blitvu i kukuruz tako da formiraju poprečne talasaste pruge, preko njih staviti ribu i posuti sitno seckanim peršunom.
Poslužiti uz vino po izboru.
Napomena: da se riba prilikom kuvanja ne bi raspala obmotati je gazom.
P. S. na slici je prilog. Grgeč je na blogu Ribolovci
Sledeći | Prethodni | Komentari (24) | Trekbekovi (0)
Talas | 23/04/2009
Maestral se nežno udvara palmama, kradući poljupce šarenim lantanama.
Bonaca.Lepo!
Recepis je prepisan,jos da zatalasam pivce ili vince(velika dilema),ha ha ha.
Veliki pionirski pozzzzzdrav!
:)))
domacica | 23/04/2009
@betyn, sve zavisi od toa koje oko prvo otvoriš, zar ne?
Prijatno!*
domacica | 23/04/2009
@talas, ma ne da je lepo, nego...
jedva čekam leto!
Prijatno!
P.S. zatalasaj vino, pivo ide sa škarpinom!
suky | 23/04/2009
lepo domacice, jako lepo...
:)))))
domacica | 23/04/2009
@šuky, jel' da. a ni oklagija mi nije bila potrebna! samo jedan vešt... ribolovac
Prijatno!
kammmelija57 | 23/04/2009
...Putujuci nesto mrmlja
udara o zal
to se s njime igra,sali
vetar maestral.
Divna pesmica.Hvala ti.
casper | 23/04/2009
Ma ti si genije....
grlica | 23/04/2009
mmmm...ribu obozavam...
rajchica | 23/04/2009
difffno !
anam | 23/04/2009
Kažem ja, svi zinu na one tvoje recepte, samo mljackaju i grickaju,
a onaj deo gde si prava ti, nežna pesenikinja projure...
Kazni ih, bez recepta... gurmani jedni,
ako ne budete dobri,
sve ću vas pozvati na ručak,
i ja ću da kuvam:)))
domacica | 23/04/2009
@kammmelija, divna da je pevušiš sa smeškom i naučniš one koji tek stasavaju.
Prijatno!*
domacica | 23/04/2009
@casper, ma čini ti se, to je delo onih malih pomagača!
Prijatno!*
domacica | 23/04/2009
@grlica, drago mi je kad pogodim ukus svojih čitalaca
Prijatno!
domacica | 23/04/2009
@rajchica, efffektan komentar. hvala
Prijatno!
domacica | 23/04/2009
@anaM, iskreno rečeno, prava ja sam negde izmedju! pa ko pronadje, pronadje... a ko ne... taj mljacka
Prijatno!*
mandrak72 | 23/04/2009
Nekad sam gledao emisiju more ljudi obale.
Tvoja emisija je mnogo mnogo bolja. Obilatija i ukusnija.
pozdrav uredniku na kvalitetnim prilozima.
domacica | 23/04/2009
@mandrak72, hvala na komplimentima, ali priznajem da je i vodič bio dobarm pa i njemu pripada deo zasluga
Prijatno!
sanjarenja56 | 23/04/2009
Lepo pročitala, posle plesa, pojela gregeča, sada mogu da spavam ...hvala.
domacica | 24/04/2009
@sanjarenja56, sigurna sam da si se lepo naspavala.
i lepo sanjala.
maestral i šum mora.
Prijatno!**
sanjarenja56 | 24/04/2009
..ma sanjala sam da plešem, onaj najlepši valcer...u polju makova...neću ti reći s kim...samo ću ti šapnuti...
pricalica | 30/04/2009
Ето шта је сарадња са једним аласом - ома резултати. Поздрав, драга.**
domacica | 30/04/2009
@pričalica, dogovor kuću gradi, a blogeri zajednicu u kojoj je svima lepo.
Prijatno!**
GSEB 10th Model Paper | 14/07/2022
Gujarat Secondary and Higher Secondary Education Board (GSEB) is Going to Conduct the Gujarat Board 6th, 7th, 8th, 9th, 10th Class (High School & Primary School Level) Annual Public Examination 2023GSEB 10th Model Paper from the Month of March to April to the GSEB Conduct Gujarati and English Medium Annual Session of 2023. Annually and Private and Regular Students Participate in Gujarat Board 6th, 7th, 8th, 9th, 10th Class Examination Every year more than laks of Students. Gujarat Board Standard 6th, 7th, 8th, 9th, 10th Class Exam are conducted by GSEB Only.
Re: MORE, REKA, TALASI
betyn | 23/04/2009
Ово је кратки курс о томе како се дан различито осликава у нашим очима. Рецепт је, по обичају праве домаћице, прстедаполижеш. Позззззззззззздрав!