Lepe reči i lepi zalogaji
Generalna | domacica | April 03, 2011,11:11
Na novobeogradski način.
Ili, zašto smo stavili u zapećak čika Jovine reči
- Gde god nadješ zgodno mesto
- Tu drvo posadi...
Kako obezbediti mesto da se četvorotočkaši udobno osećaju?
Stavi decu u kavez
Poseci drveće koje desetinama godina stremi ka Suncu
i pride hlad i čistiji vazduh obezbedjuje
Džaba si propupelo...
Ovog proleća nećeš dugu nad rekom obradovati.
A malo drugačije budjenje proleća osetilo se i ovde na blogu.
Nekome su procvetali osmesi, nekome novi nickovi, a neko je odlučio da posadi zdravu hranu.
Pa reših i ja da se pridružim.
Ovoj poslednjoj grupi.
Posadih bećar-paprikaš.
A dok on ne nikne, moraću ostatke prošle jeseni upakovati u
ROLNICE OD KELJAPotreban materijal
Kelj 1 manja glavica (oko 600 gr)
Pšenica-belija 100 gr
Šargarepa 2 komada
Beli luk 2-3 čena
Aleva paprika 1 kašičica
Začin od povrća 1 kašičica
Biber po ukusuParadajz sok 300 ml
Ulje 2 kašike+ 2 kašike
Način pripremeSkuvati pšenicu i prohladiti. Šargarepu narendati i kratko propržiti na ulju. Od glavice kelja odvojiti 12 listova i popariti ključalom vodom. Odstraniti zadebljali deo.Ostatak kelja iseckati.
Beli luk ispasirati i izmešati sa ostalim začinima, šargarepom i pšenicom. Filovati listove kelja i slagati u zemljani sud premazan uljem i posut seckanim keljom.Zaliti paradajz sokom i staviti u hladnu rernu. Podesiti
temperaturu na 200 stepeni i krčkati oko 30 minuta od momenta kad rerna dostigne željenu temperaturu.Poslužiti toplo.
Sledeći | Prethodni | Komentari (22) | Trekbekovi (0)
unajedina | 03/04/2011
E moja Domacice,sve manje pravih vrednosti,a sve sto vredi poput tog drveca sto pruza hlad,daje lepe zelene krosnje koje pruzaju grane ka nebu,i obezbedjuje nam malo svezeg kiseonika...treba saseci u korenu.
Odavno vec ucim da koracam ovom planetom,i u ovom zivotu tako sto preskacem,okrecem glavu a sve cesce i zapusim nos.
Cudna neka vremena dosla.
Predivne su ti ove rolnice od kelja,sto se kaze bolan bi ih jeo.
Pozdravljam te!
AnaGram | 03/04/2011
Ove rolnice fantasticno izgledaju - ja cu pokusati danas ;) Hvala.
tanjana | 03/04/2011
Dobro jutro domacice .želim ti lep dan!što se slika tiče u pravu si...na žalost.na receptu se zahvaljujem.ljubim te
sanjarenja56 | 03/04/2011
Eh, ti mi se švrćkaš, pa nema ko da me podseti na neka lepa dešavanja :(
A za sve što se naokolo dešava uvek si imala oštro oko i pravu reč. I nikoga gladnim nisi ostavila :)
ameliepoulain | 03/04/2011
Zaboli me svaki put kad vidim šta sve savremeni svet radi. Gde će im duša ako je uopšte imaju.
Juče sam spremala blitvu, a danas mi je divan dan za spremanje kelja, hvala na divnom receptu! :) I baš mi se sviđa ovaj blog, moraću češće da ga posećujem!
hyperblogger | 03/04/2011
o, kako volim kada si tu.
:( tuzno je sto je zalud napupelo .... i sto vise nikada nece dici ruke ka nebu :(
domacica | 03/04/2011
@casper, gde je duga tu si ti. i kad te ne vidim, ostim lagani dodir tvojih krila
Prijatno!
P.S. kad sam juče slikala dugu, setila sam se tebe i pomislila - šteta što nisam u ZOO vrtu, možda bih i lava mogla da uslikam*
domacica | 03/04/2011
@unajedina, nažalost sasvim si u pravu... danas prvi put prodjoh Bulevarom kralja Aleksandra posle one užasne seče platana... nema više dušu ni ta stara ulica... ogoljena, nosa podignutog do neba, tužna...
Prijatno!
domacica | 03/04/2011
@AnaGram, drago mi je što ti se dopada izgled, nadm se da će ga ukus slediti
Prijatno!
domacica | 03/04/2011
@tanjana, dobro veče, dane beše lep i prijatan, nadam se da će ga veče pratiti u stopu
Prijatno!
domacica | 03/04/2011
@sanjarenja56, pa šetam osmeh:))
a lepa dešavanja su uvek dobrodošla.
hvala za lepo mišljenje i
Prijatno!
domacica | 03/04/2011
@ameliepoulain, drago mi je da ti se recept dopao, dobrodošla si u svako doba
Prijatno!
domacica | 03/04/2011
@hyperblogger, lepo je videti te... a ljudi, nažalost, sve manje poštuju remek-dela prirode
Prijatno!
AnaM | 03/04/2011
Može li u saksiju i tvoje rolnice... tek da mi se nadje, zlu ne trebalo:))
domacica | 04/04/2011
@AnaM, pa ako napraviš može. ove smo slatko pokusali...:))
Prijatno!
roksana | 04/04/2011
Uh, podsetila si me na neko "moje" drveće koje odavno ne pupi i ne raduje se proleću. Živi samo u mom sećanju. Gordo, prelepo, surovo sasečeno....
Hvala za recept, draga...
Veliki pozdrav.
tuzna | 05/04/2011
Ja samo da se javim i zamolim svoju najbolju baba-tetka-strinu da se pridruži i drugoj grupi, ovoj kod koje su procvetali osmesi :) Ne nerviraj se zbog onog što ne možeš promeniti... :*
pricalica | 05/04/2011
Заиста, кад видим да се неко дрво сече, осетим бол. И хајде ако сече старо и труло, али што и не саде ново. А избор хране би могао да поправи и наша (не)дела. Хвала ти, драга!***
domacica | 05/04/2011
@roksana, eh, kao da tugu umesto drveća sade...
Prijatno!
domacica | 05/04/2011
@mezimče, noram priznati da još uvek nisam naučila taj način razmišljanja. ali, osmehe jesam dobro uvežbala. naročito kad ih šaljem posebnim osobama:)*
Prijatno!:)*
domacica | 05/04/2011
@pričalica, baš tako. zaboli, onako potmulo. pa se širi...
Prijatno!
P.S. drago mi je ako ti se recepAt svideo*
Re: BUDJENJE PROLEĆA
casper | 03/04/2011
Mene je duga obradovala koliko i tvoj post.
Dobro nam doslo prolece :)
Pod svojim imenom, i dalje nevidljiva.
Pozdrav!