Kuhinja i oko nje

Lepe reči i lepi zalogaji

« Decembar 2007 »
Ne Po Ut Sr Če Pe Su
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Decembar
28

ZA NEMANJU

kulinarstvo | domacica | Decembar 28, 2007,19:48

i sve one koji žele da probaju neko tradicionalno jelo koje se sprema za Badnje veče.

ŽITNA SALATA

Potreban materijal

v Pšenica-belija 200 gr
v Pirinač 125 gr
v Kukuruz-šećerac 200 gr
v Marinirane pečurke 200 gr
v Šargarepa 2 komada
v So 1 kašičica
v Kisela jabuka 1 komad
v Sirće-jabukovo 2 kašike
v Peršun-list ½ veze
v Beli luk 2 čena

Način pripreme

Pšenicu oprati, potopiti u hladnu vodu i ostaviti da odstoji preko noći.
Sutradan je skuvati, isprati hladnom vodom i pomešati sa kukuruzom.
Pirinač i šargarepu obariti.
Jabuku ispeći, oljuštiti i ispasirati i pomešati sa solju, iseckanim peršunom i isitnjenim belim lukom.
Iseći pečurke na listiće a šargarepu na kolutove.
Izmešati sve žitarice i povrće, dodati pire od jabuke i sirće i još jednom dobro izmešati.
Rashladiti najmanje dva sata pre služenja.

ONAJ KUPUS

Potreban materijal

v Kiseli kupus 1 glavica – oko 1.5 kg
v Krompir 4 komada – oko 300 gr
v Praziluk 1 struk – oko 200 gr
v Suve paprike 4 komada
v Lovor-list 2 komada
v Paradajz-sok 1 čaša
v Aleva paprika 1 kašičica
v Biber ½ kašičice
v Kukuruzni griz 2 kašike

Način pripreme

Suve paprike potopiti u malo mlake vode. Krompir oljuštiti i iseći na deblje kolutove. Kupus iseći na kocke, a praziluk na kolutove.
Paradajz-sok pomešati sa alevom paprikom, kukuruznim grizom i biberom.
U zemljani ili vatrostalni sud staviti polovinu pripremljenog kupusa, prekriti kolutovima krompira i praziluka, suvim paprikama isečenim na polovine i izlomljenim listovima lovora.Prekriti drugom polovinom kupusa i preliti paradajz-sokom. Ako površina ostane suva doliti malo vode. Poklopiti, staviti u hladnu rernu, zagrejati na 200 stepeni i krčkati 2 sata od momenta kada rerna dostigne željenu temperaturu.

Sledeći | Prethodni | Komentari (9) | Trekbekovi (0)

Komentari

Re: ZA NEMANJU

biljana | 28/12/2007

biljana

Ova žitna salata je otišla na copy/paste i print, pa ću list podmetnuti mami pod nos čim stignem kući. Zvuči neodoljivo ukusno, samo bez onog luka koji ću izbaciti iz prepisa (čisto da ne mirišem čudno kad dođu gosti).

Re: ZA NEMANJU

domacica | 28/12/2007

@biljana, svaka izmena je dozvoljena, a umesto luka možeš staviti malo nane( mrvljene iz kesice čaja) to je sigurno mirisnije.
Prijatno!

Re: ZA NEMANJU

vastag | 28/12/2007

Ovaj recepat za pripremu žitne salate moraću probati...ja više volim sa lukom...nego sa mentom...ali ukusi i šamari su različiti.
Kopirao sam recepat...i odmah dao ženi.
Prijatno !

Re: ZA NEMANJU

domacica | 29/12/2007

@vastag, i ja biram luk, a ti...pomozi ženi da spremi, biće ukusnija... i salata i sve ostalo.
Prijatno!

Re: ZA NEMANJU

hyperblogger | 29/12/2007

Prava praznicna trpeza. Svaka cast. Prijatno, domacice.

Re: ZA NEMANJU

tuzna | 29/12/2007

tuzna

ja mogu samo da narucim....ili,eventualno,da pojedem monitor :PP
ljubim :**

Re: ZA NEMANJU

domacica | 30/12/2007

@hyper, hvala
@veselica, nemoj jesti monitor, ima vremena, naučićeš i ti kuhinjske vragolije, sada se spremaj za doček
Srećno i prijatno obema!

Re: ZA NEMANJU

jera | 30/12/2007

domaćice, hvala ti puno, takođe, tebi i tvojoj porodici u N.Godini sve najbolje, da svaki praznik provodite u zdravlju i veselju.
pozdrav!

Re: ZA NEMANJU

domacica | 10/01/2008

@wow gold, a jel posno?
Prijatno!

Dodaj komentar





Zapamti me

Pretraži
Najnovije...
  • OBOJENO TRAŽENJEM
  • SLIKE...
  • ZAPIS DUŠE
  • SVE PRODJE...
  • KIKI, MIKI, RIKI
  • ZDRAVO
  • ĆUTANJE
  • IMA ŽIVOTA...
  • ZASEDANJE KRIZNOG ŠTABA
  • NA PLUS ČETRDESET
Kategorije
  • Generalna [341]
  • grickalice za dokolicu [141]
  • kulinarstvo [11]
  • domaći zadatak [12]
  • internet [2]
  • brojke i slova [0]
Arhiva
  • April 2013 [1]
  • Mart 2013 [1]
  • Februar 2013 [3]
  • Januar 2013 [3]
  • Avgust 2012 [1]
  • Jul 2012 [1]
  • April 2012 [1]
  • Februar 2012 [2]
  • Januar 2012 [5]
  • Decembar 2011 [4]
  • Novembar 2011 [6]
  • Oktobar 2011 [5]
  • Avgust 2011 [4]
  • Jul 2011 [3]
  • Jun 2011 [3]
  • Maj 2011 [1]
  • April 2011 [2]
  • Mart 2011 [1]
  • Februar 2011 [3]
  • Januar 2011 [4]
  • Decembar 2010 [3]
  • Novembar 2010 [2]
  • Oktobar 2010 [2]
  • Septembar 2010 [2]
  • Avgust 2010 [4]
  • Jun 2010 [3]
  • Maj 2010 [6]
  • April 2010 [6]
  • Mart 2010 [1]
  • Februar 2010 [8]
  • Januar 2010 [7]
  • Decembar 2009 [9]
  • Novembar 2009 [9]
  • Oktobar 2009 [7]
  • Septembar 2009 [5]
  • Avgust 2009 [10]
  • Jul 2009 [15]
  • Jun 2009 [13]
  • Maj 2009 [17]
  • April 2009 [17]
  • Mart 2009 [18]
  • Februar 2009 [17]
  • Januar 2009 [19]
  • Decembar 2008 [9]
  • Novembar 2008 [11]
  • Oktobar 2008 [7]
  • Septembar 2008 [8]
  • Avgust 2008 [13]
  • Jul 2008 [18]
  • Jun 2008 [15]
  • Maj 2008 [18]
  • April 2008 [18]
  • Mart 2008 [16]
  • Februar 2008 [14]
  • Januar 2008 [15]
  • Decembar 2007 [13]
  • Novembar 2007 [19]
  • Oktobar 2007 [19]
  • Septembar 2007 [21]
  • Avgust 2007 [8]
  • Jul 2007 [10]
Moji linkovi
Generalna
ne propuštam da posetim
Meni
  • Početna strana
  • Arhiva
  • Fascikle
  • Administracija
Sindikat
  • RSS 0.90
  • RSS 1.0
  • RSS 2.0
  • Atom
 
Copyright@2007. Reic's Place. All rights reserved. Powered by Lifetype.
Designed by Dieter Schneider, CssTemplateHeaven. Ported to Lifetype by Reic Wang.