ali ne na suncu, ionako smo ovo leto već potrošili, a vala i dobro se ispržili.
Način pripreme namirnica stavljanjem u sud, obično tiganj, sa zagrejanom masnoćom naziva se prženje. Kažu da je dobro prženje umetnost, ali, u svakom slučaju jedan od najnezdravijih načina za pripremu hrane.
Poboljšanje ukusa pripremanih namirnica postiže se paniranjem,odnosno uvaljivanjem u brašno, jaja, prezle i slično; blanširanjem ili stavljanjem u „pac“.
Najčešće se na ovaj način priprema meso, ali i povrće.
Podvrsta prženja je pohovanje, najbolji način da povećate nivo lošeg holesterola u krvi, ali i jedan od najsladjih za pripremu širokog asortimana namirnica raznog porekla.
Osnovne namirnice koje se koriste moraju se, u zavisnosti od vrste, pripremiti na različite načine :
Šnicle izlupati (da je meso dobro ova vaspitna mera mu ne bi bila potrebna),
Povrće tipa tikvice oljuštiti, naseći na kolutove i posoliti,
Povrće tipa karfiola blanširati u blago zakiseljenoj vodi,
Ribu i plodove mora očistiti i osušiti papirnim ubrusom.
Materijal za paniranje se, uobičajeno, sastoji od jaja, mekog brašna i prezle (hlebnih mrvica), ali se, u zavisnosti od recepta, mogu koristiti i drugi sastojci.
Panirane namirnice se spuštaju u zagrejanu masnoću (ringla električnog štednjaka uključena na 2, plinskog na polovinu jačine plamena), i okreću nekoliko puta dok boja spoljašnjeg omotača ne postane ujednačena (za većinu namirnica to je oko 5-7 minuta).
Malo zdravlja uz prženu hranu unesite sa salatom
Prijatno
TRI-K SALATA
Potreban materijal
v Karfiol 1 glavica ( oko 500 gr)
v Kupus 250 gr
v Krastavac-salatar 1 komad (oko 250gr)
v Limun 1 komad
v Maslinovo ulje 2 kašike
v Suncokretovo ulje 2 kašike
v Beli luk 2 čena
v Peršun.list ½ vezice
v So 1 kašičica
Način pripreme
Karfiol očistite i celu glavicu obarite u blago zakiseljenoj vodi. (Na 1 litar vode stavite 1 kašičicu limunovog soka).
Kupus izrendajte a krastavac isecite na kolutove.
U sredinu činije stavite karfiol i okružite ga kupusom i karfiolom.
Iseckajte beli luk i peršun, pospite po povrću.
Izmešajte obe vrste ulja, so i sok od limuna i prelijte salatu.
Rashladite i poslužite uz sve vrste mesa i ribe.

OSLIĆ CVETKO
Potreban materijal
v Fileti oslića 800 gr
v Brašno-pšenično 4 kašike
v Brašno-kukuruzno 2 kašike
v So 1 kašičica
v Aleva paprika ½ kašičice
v Ulje za prženje
Način pripreme
Izmešajte obe vrste brašna sa začinima i stavite u veću najlon-kesu.
Filete oslića prosušite papirnim ubrusom i stavljajte u kesu, jedan po jedan.Protresite kesu nekoliko puta da se fileti u potpunosti oblože mešavinom.
Spuštajte u zagrejano ulje i pržite 2-3 minuta sa svake strane.
Poslužite toplo uz sve vrste salata.