ČEKAONICA
Generalna | domacica | Oktobar 23, 2007,17:09
Prohladan i kišovit jesenji dan.
Dom zdravlja krcat ljudima kao lubenica koščicama.
Mala nastrešnica ispred ulaza pruža koliko toliko zaklon mnogobrojnim pušačima.
Čekam da mi prijateljica završi smenu pa da odemo na kafu sa ćaskanjem i kolačima.
I naravno, pušim.
Prilaze mi dve mladje dame i uljudno zamoliše za upaljač.
Imam, naravno, i dva tri rezervna.
Zapališe i one i zbog skučenog prostora ostadoše u neposrednoj blizini.
Tako bez krivice čuh i razgovor:
-A jesi ti sigurna da ne grešiš?
-Ma šta ti pada napamet, kakva greška, šta ću jadna ako i treće bude žensko?
Pogled mi odluta do staklenih vrata na kojima piše – Savetovalište za žene...
U čekaonici iza, dva reda klupa, oba puna.
Sa jedne strane niz žena koje čekaju da se oslobode neželjene(?) trudnoće, sa druge niz žena koje bi na svaki mogući i nemogući način da imaju dete.
Dva niza žena koje jedan drugi posmatraju sa zavišću...
Koga sprečavaju predrasude?
Koliko se Milica, Jelena, Vesni nije rodilo jer su budući očevi želeli Naslednika?
Koliko je Nikola, Pedja, Milana ostalo uskraćeno za sestrinsku ljubav, jer njihovi očevi, a možda i majke nisu želeli da kupuju haljinice i lakovane cipelice?
Predrasuda je zid od koga su se sve glave koje su na njega nasrnule vratile krvave.- Johan Nestroj
E pa, ovo je predrasuda zbog koje vredi okrvaviti glavu.
Bar ja tako mislim. Ali ne znam još uvek kako...
Permalink |
Komentari (22) | Trekbekovi (0)
NEKE SLIKE...
Generalna | domacica | Oktobar 22, 2007,13:50
a možda i prilike...
Beograd je obukao kišnu kabanicu, počeo da peva:
-"U mom selu nikad blata nema,
-Samo sada i kad kiša pada"...
i zavukao se u tople sobe ...
Nekoga greje peć, nekoga Beogradske elektrane, a nekome je samo toplo oko srca.
Neko se utopio u sivilo noseći sivi kišobran, neko je obuo čizme, a neko sa osmehom na licu gaca po blatu i prkosi kiši gologlav.
Neko pere sudove, nekome Luis Armstrong poručuje What a wonderful world, neko doji bebu, neko smišlja vragolije...
I naravno, neko vole popa, neko popadiju, a neko i popovu ćerku...
A ja najbolje volim da sam u kuhinji, i pošto mi je toplo oko srca ( a i od uključene rerne), mogu da skinem džemper i napravim
POGAČA SUNCOKRET
Potreban materijal
v Brašno-višenamensko 600 g
v Kvasac 50 g
v So 3 kašičice
v Šećer-kristal 3 kašike
v Ulje 100 g
v Prašak za pecivo 1 kesica
v Puter 50g
v Leblebije 150 g
v Susam 50 gr
v Semenke suncokreta 50 g
v Jaja 1 komad
Način pripreme
Kvasac pomešajte sa šećerom i pola šolje mlake vode i ostavite na toplom da uskisne.
Brašno pomešajte sa solju, praškom za pecivo i samlevenim leblebijama. Dodajte ulje, uskisli kvasac i omekšali puter i zamesite mlakom vodom (oko 250 g). Mutite mikserom dok testo ne formira loptu (oko 5 minuta). Ostavite testo na toplom 30 minuta, pa ga podelite na 5 delova. Od jednog dela napravite pogaču prečnika 15 cm i stavite je u centar podmazanog okruglog pleha.Od preostala 4 dela napravite pletenicu dužine oko 24 cm, pa je oštrim nožem podelite na 8 delova i rasporedite ih oko centralne pogače.Ostavite na toplom još 30 minuta.Srednji deo premažite žumancetom i pospite semenkama suncokreta. Krake premažite blago umućenim belancem i pospite susamom. Pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 20 minuta. Gotovu pogaču poprskajte hladnom vodom i premažite sa malo ulja.

KITNIKES
Potreban materijal
v Dunje 2 kg
v Limun-sok 2 kašike
v Šećer 0.5 kg
v Orasi 100 gr
Način pripreme
Dunje oprati, iseći na četvrtine i očistiti od koščica. Staviti u dublji sud i naliti vodom da ogrezne. Dodati limunov sok i kuvati 1 sat od momenta kada provri. Prohladiti i ispasirati, dodati šećer i kuvati još najmanje pola sata. Dodati iseckane orahe i dobro izmešati. Sipati u kalupe isprane hladnom vodom i ostaviti da se stegne na hladnom. Poslužiti kao samostalni slatkiš ili u kombinaciji sa keksom.
Permalink |
Komentari (25) | Trekbekovi (0)
DOK SE KUVA KITNIKES
Generalna | domacica | Oktobar 21, 2007,19:41
Pretpostavljam da znate šta je kitnikes, a ako ne evo objašnjenja:
Zimska poslastica koja se na srpskom zove sir od dunja, čija priprema ne iziskuje mnogo truda i veštine – ne zahteva da je tetošite, mešate dok vam ruke ne otpadnu i kuva se dovoljno dugo da vam ostavi slobodnog prostora i za druge aktivnosti. Inače obično se pravi u vreme spremanja zmnice, pa zato nosi epitet zimska, a zimu, bar u mojoj kući, ne može da dočeka.
Današnja narogušena nedelja bila je pravo vreme za njenu pripremu.
Dok na tihoj vatri palako vri i miriše, poželeh da dremnem. Bolje mesto od troseda koji ide u kompletu sa daljinskim od tv-a nisam mogla da zamislim, ali, saznadoh da sam proglašena za "Miss Univerzum", te da su mi, uz brojne nagrade dodeljene i četiri pratilje.
Nemam ništa protiv, ali što ih sve smestiše na sanjani trosed?

U nedostatku bolje zabave, prošetah do blog.rs, ispričah se sa silnim BS, HD i sličnima, otrpeh par uvreda i, srećom popih kaficu sa zaboravi, pa spremih i ručak.
Eto, ode još jedna nedelja, a ja ne naučih kako se odbraniti od gluposti!
P. S. Kitnikes ćete dobiti sutra, još se hladi!
KELJ U BELOM SOSU
Potreban materijal
v Kelj 1 srednja glavica (oko 1 kg)
v Šargarepa 3 komada
v Beli luk 4 čena
v Ulje 4 kašike
v Brašno-meko 2 kašike
v Kisela pavlaka 200g
v So 1 kašičica
v Biber ½ kašičice
v Začin od povrća ½ kašičice
v Peršun-list ½ kašičice
v Krompir 4 srednja
Način pripreme
Kelj očistite od spoljnih listova, pažljivo probušite debljom pletaćom iglom na nekoliko mesta i obarite u vodi kojoj ste dodali začin od povrća, 1 kašiku ulja i biber.
Krompir i šargarepu oljuštite i zasebno obarite u slanoj vodi.
Na ostatku ulja propržite brašno, dodajte isitnjen beli luk i nalijte malo vode u kojoj se bario kelj.
Šargarepu iseckajte na kockice i dodajte sosu zajedno sa pavlakom.
Kelj isecite na šest ili osam delova, složite u činiju za služenje zajedno da krompirom isečenim na četvrtine tako da formira cvet, prelijte sosom i pospite seckanim peršunom.

JUNEĆI PAUFLEK U DUNSTU
Potreban materijal
v Juneći pauflek 800 gr
v Belo vino 100 gr
v So ½ kašičice
v Biber ¼ kašičice
v Senf 1 kašičica
v Ulje 2 kašike
Način pripreme
Izmešati začine i utrljati u meso sa obe strane.U dubljem sudu zagrejati ulje, staviti meso i pržiti sa obe strane po 2-3 minuta. Smanjiti temperaturu, doliti 3-4 kašike vode, poklopiti i dinstati oko pola sata. Preliti belim vinom i nastaviti dinstanje još 30-45 minuta.
Poslužiti toplo uz sve vrste variva i salata.
Permalink |
Komentari (16) | Trekbekovi (0)
UPUTSTVO ZA UPOTREBU
Generalna | domacica | Oktobar 19, 2007,12:13
Izgleda da sam par poslednjih dana preterala sa upotrebom plazma-keksa.Načisto sam podetinjila.
Prvo sam radila domaći zadatak, pa sam se igrala učiteljice, a došla sam i na pomisao da potražim posao preko interneta.
Prethodno iskustvo, kako kažu sveznajući amerikanci, nije potrebno, pa ispunjavam sve uslove.
Pretplatila sam se i na nekoliko Newsletters-a, a novosti su stvarno cool:
-Dodjite i vidite koliko se ljudi prijavilo u moj !downline! - potpis - top internet marketar
-Kao što ste mogli da vidite u Oprah talk show mi nismo MLM firma, plaćamo samo do desetog nivoa-dišu li amerikanci ako im Oprah to ne pokaže?
-Sedite, ne radite ništa i gledajte kako raste vaš prihod-demantovaše ljudi onog što je rekao "rad je stvorio čoveka"
-Upotrebom ovog fenomenalnog programa za samo 297$ vinućete se u neslućene visine, samo pronadjite 297 idiota(dodala ja) koji će vas slediti
Lako je amerima da budu pametni, oni imaju uputstva za sve što u životu može da ih snadje, ali i mi polagacke ulazimo u taj svet.
Pored uputstava za upotrebu svih mogući električnih aparata u kojima piše: - Obavezno isključiti iz struje pre pranja - dobili smo i uputstvo za korišćenje celofana.

Za naciju blogersku željnu slatkiša,(

ostavi taj fil još nije gotovo!

) evo uputstva kako na najbolji mogući način provesti kišni oktobarski dan.
ESTERHAZI TORTA
Potreban materijal
v jaja 10 komada
v orasi 280 gr
v šećer 280 gr+160gr+160 gr
v brašno 1 kašika
v lešnik 160 gr
v puter 200 gr
Način pripreme
Lešnik propeći u rerni zagrejanoj na 150 stepeni, ohladiti i oljuštiti. Orahe samleti.
Umutiti belanca sa 280 gr šećera i samlevenim orasima, dodati brašno i ispeći tri što tanje kore. Svaka kora se peče 15 minuta na temperaturi od 180 stepeni.
160 šećera pržiti uz stalno mešanje dok ne dobije svetlo braon boju, dodati lešnike, izmešati i staviti na foliju premazanu uljem da se ohladi, pa samleti .
Za fil ušpinovati 160 gr šećera pa vreo špin sipati polako u umućena žumanca. Mutiti dok se ne ohladi (15 - 20 minuta). U ohladjena žumanca dodati puter umućen sa dve kašike šećera.Svaku koru nafilovati i posuti mlevenim grilijašem.Ukrasiti po želji.
LENJA PITA EVA
Potreban materijal
oštro brašno 1 kg
margarin 250 gr
mast 3 kašike
šećer 500 gr + 5 kašika
limun-strugana kora
pavlaka 1 čaša
jaja 3 komada
rum 2 kašike
jabuke 2 kg ili višnje 1 kg
orasi 100 gr
suvo groždje 100 gr
cimet 5 gr
prašak za pecivo 1 kesica
vanilin šećer 1 kesica
Način pripreme
Umutiti penasto margarin, mast i pavlaku, dodati 500 gr šećera, 3 žumanca i brašno pomešano sa praškom za pecivo.Testo podeliti na dva dela i ostaviti da malo odstoji.
Jabuke ili višnje očistiti, pomešati sa 5 kašika šećera, mlevenim orasima i suvim groždjem koje je odstajalo u rumu.Dodati cimet i vanilu.
Jednu polovinu testa rastanjiti na veličinu pleha (da prelazi ivice za 3 cm), staviti fil i drugu koru.Belanca malo umutiti i premazati gornju koru.Peći na2200C oko 40 minuta.
Seći na kocke željene veličine kada se potpuno ohladi, najbolje sutradan.Po želji posuti prah-šećerom ili šlagom.
Permalink |
Komentari (17) | Trekbekovi (0)
RODBINSKE VEZE
Generalna | domacica | Oktobar 17, 2007,14:00
Nijedan jezik koji poznajem nema toliko reči za opis rodbinskih odnosa kao ovaj naš - srpski.
Ponekad se vrlo teško snaći ko je kome rod, po kom osnovu i koliko je ta veza bliska ili daleka.
Kao dete bila sam uvek zbunjena kada mi baka kaže:
-Kako ne znaš dedinog šogora?!
Smatrala sam da je to nešto što ću naučiti kada porastem, ali, kao i obično život me demantovao.
Zazvonio je telefon. Javio se moj muž, doći će nam u posetu ...
Naravno, krenu uobičajene pripreme od brisanja prašine do mešenja kolača.
U jednom trenutku, upita me ćerka:
-A ko to dolazi?
Shvativši da ime ne može da poveže sa osobom, pokušah da objasnim:
-Najkraće rečeno, dolazi nam bakinog prvog muža druge žene ćerka iz prvog braka koja je istovremeno i jetrva kumove svastike.
Jel vama jasno?
Nije ni meni, ali svaka reč je na svom mestu i takva osoba stvarno postoji!
Zimus je u nekim časopisima objavljena dijeta pod nazivom dijeta UN, do mene je stigla preko zaove, koja je istovremeno sestra moga muža i tetka moje dece, pa predlažem da dok tragate za nazivima za rodbinu napravite
ČORBA OD KUPUSA
Potreban materijal
v Svež kupus 1 manja glavica – oko 1 kg
v Šargarepa 2 komada
v Praziluk 1 struk
v Peršun-list jedna veza
v Paradajz 2 komada
v So 1 kašičica
Način pripreme
Kupus iseći na kocke, staviti u lonac i naliti vodom. Kada provri, kuvati 2 minuta, pa ocediti.
Šargarepu i praziluk očistiti i iseći nakolutove, paradajz oljuštiti i propasirati, peršun iseckati.
Pomešati sve povrće, posoliti i naliti hladnom vodom samo da ogrezne. Kuvati oko jedan sat na tihoj vatri. Konzumirati kao samostalno jelo ili uz meso sa roštilja.
Permalink |
Komentari (18) | Trekbekovi (0)
AZBUKA
domaći zadatak | domacica | Oktobar 16, 2007,18:40
Zakašnjenje u izradi domaćeg zadatka je uzrokovano, nažalost, tužnim dogadjajima koji su obeležili ovaj dan, ali u životu se sve prepliće, pa dodje red da se prisetim školskih dana i domaćih zadataka.
Koristiću azbučni redosled, jer iako pišem latinicom, veliki sam poklonik Vuka i njegovog dela.
A - aforizam - malo reči za veliku istinu
B - beba - najsladje biće na svetu
V - vesti - reči kojima neko hoće da vas ubedi u laž
G - prvo slovo imena moje velike ljubavi i mog muža
D - dete - vrednost nemerljiva
Dj - djak - dete kome uništavaju detinjstvo pod maskom obrazovanja
E - elem - omiljeni početak početka
Ž - žele - bombone koje se žele
Z - zubobolja - najgora bolest na svetu
I - istok - mesto sa koga dolazi sunce
J - jabuka - omiljeno voće
K - kumova slama
L - lopta - svaka sem fudbalske da ulepša razbibrigu
Lj - ljubav - početak, sredina i kraj svega
M - prvo slovo imena moje dece i moje mame, omiljeno slovo
N - nered - sve što nas okružuje
Nj - njoke - omiljeno jelo
O - oprosti - reč koju je teško izgovoriti ali i prihvatiti
P - pučina plavi beskraj
R - ruke
S - svetlost u svitanje stvara sreću u srcu
T - toplota - i od sunca i od čizmica
Ć - ćebence
U - usne u osmehu
F - fotografija - uspomena na trenutak koji se nikada neće ponoviti
H - hleb
C - cvet
Č - Če
Dž - džemper i džezva - ne znam šta više volim
Š - šuma - priroda u svom najlepšem izdanju
Za drugi deo ovog zadatka - šalji dalje - volela bih da pozovem i prozovem
-di
- lazarica
- vastag
-zoljas
Pozdrav svima sa planete koja se još uvek okreće, mada možda ponekad malo unatraške.
Permalink |
Komentari (23) | Trekbekovi (0)
DRŽ TE LOPOVA
Generalna | domacica | Oktobar 16, 2007,11:03
Juče je bio ponedeljak, 15.10.2007. godine.
Beogradske elektrne su me prijatno iznenadile – shvatili su da temperatura u Sahari nema uticaja na naše prilike, ili su i oni videli kolonu pingvina koja šeta gradom, ne znam, ali počelo je grejanje.Hvala nadležnima!
Elektrodistribucija me neprijatno iznenadila nestankom struje u više navrata, tako da je i moj PC počeo da se diže kao testo sa nedovoljno kvasca. Problem je prevazidjen bez podrške nadležnih, pa nemam kome da se zahvalim.
Sa podignutim sistemom, zna se – pravac Internet.
Prva stanica blog.rs. i na njemu Važno obaveštenje.
Obradovah se, Shadow ima nešto da kaže, ali ne lezi vraže, gospodja naučila gde da kupi sir i jaja i kako joj to nije bilo dovoljno otela mi varjaču i otišla- bez da je ikoga obavestila- kod tate da pravi ajvar. Dobro, to i nije tako strašno, a ja nisam zlopamtilo, ali vratila se noseći, ne samo ajvar, nego i kijanje, kašljanje, bolne kosti...Skuvaću joj čaj od ljuski crnog luka s medom, pa će se valjda pridići i razmisliti o svom ponašanju!

Sledeća stanica još poneki blog-servis, da vidim šta još ko ima da izjavi.
Prvi na koji sam otišla ima listu zadnje komentarisanih blogova, pa bacih pogled na nju.
Medju prvih 5-6 lepo piše – domacica – pogledam ponovo, promenim naočare, i dalje isto.
Zbunim se i počnem da čeprkam po sećanju- možda sam i ovde otvorila nalog, ljudi postanu zaboravni posle odredjenog broja godina, i rešim da pogledam gorepomenuti blog.
Lep dizajn – vaza sa cvećem, a ispod onog domacica piše depresivna.
Pogledam post – ženska išla u pazar i nakupovala sve moguće kreme i kremice, te za dan te za noć, te za podočnjake, nije ni čudo što je depresivna, ko će od takvih sastojaka uspeti da spremi jestiv ručak?!
Pao mi kamen sa srca, ipak je to samo koincidencija u imenu, nisam to ja!
Na povratku svratih do inbox-a mog elektronskog sandučeta da proverim na koliko lutrija sam dobila milionske premije, a tamo samo jedana poruka- abuse-
Spisak od desetak adresa koje spamuju. Sa kursorom na delete dugmetu, pogledah malo bolje i vidim, pogadjate, svoju adresu ali sa nekim drugim IP brojem.
Pa pošto sam si poslala SPAM, sedoh da čekam virtuelnu policiju, a da mi vreme brže prodje skuvah za Shadow čorbicu i da obradujem sladokusce napravih tradicionalni jesenji dezert.
Prijatno!
KREM-ČORBA OD ŠARGAREPE
Potreban materijal
v Šargarepa 400 gr
v Crni luk 1 manja glavica
v Beli luk 2-3 čena
v Peršun list ½ veze
v Začin od povrća 1 kašika
v Ulje 3 kašike
v Brašno 1 kašika
v Limun 1 komad
v Jaje 1 komad
v Voda 1,2 l
Način pripreme
Šargarepu očistiti i nastrugati, beli luk ispasirati a peršun iseckati. Zagrejati ulje, staviti šargarepu i beli luk i dinstati uz stalno mešanje oko 5 minuta. Polako dodati 1 l vode, poklopiti i kuvati na umerenoj vatri 20-30 minuta.
Izmešati brašno i začin od povrća, dodati 2 dcl vode i polako, uz stalno mešanje, dodati u čorbu.Kuvati još 5 minuta.
Crni luk izrendati i pomešati sa peršunom, preliti limunovim sokom i dodati umućeno jaje.
Začiniti čorbu i poslužiti toplu uz prepečen integralni hleb.
JABUKE U ŠLAFROKU
Potreban materijal
v Jabuke-nakisele 1 kg
v Jaja 3 komada
v Brašno 300 gr
v Mleko 150 gr
v Prstohvat soli
v Šećer-prah 100 gr
v Cimet 1 kesica
v Višnje ili groždje
v Ulje za prženje
Način pripreme
Jabuke oljuštiti, iseći na kolutove debljine oko 0,5 cm i očistiti od koščica uz pomoć modlice za vanilice.
Za dresing umutiti jaja i mleko, dodati brašno i so i ujednačiti masu.
Zagrejati ulje i spuštati kolutove jabuka umočene u dresing. Pržiti oko 1 minut sa svake strane. Stavljti na papirni ubrus i posipati prah-šećerom pomešanim sa cimetom. Sredinu svakog koluta ukrasiti višnjom ili zrnom groždja. Može se poslužiti i hladno ako nešto ostane.
Permalink |
Komentari (12) | Trekbekovi (0)
VEČNE TEME
Generalna | domacica | Oktobar 14, 2007,11:32
Poštovani,
Sindikalna organizacija samostalnih sindikata u INN Vinca organizuje
besplatan i brojno neograničen KURS ZA MUŠKARCE...
Ovo je početak e-mail-a koji je završio u sandučetu moje ćerke, pa pošto ona smatra da ima bradu, ostavila ga je meni na dalje proučavanje i korišćenje.
Neke od tema su me veoma zaintrigirale, pa sam odlučila da se prijavim kao predavač i diskutant u sledećim kategorijama:
- Kako shvatiti da je fudbal samo sport (500 sati)
- Kako prevladati sindrom daljinskog upravljača (550 sati)
- Opasnost pri punjenju i pražnjenju posudice za led
(demonstacija i dijapozitivi)
- Papir za WC - da li papir sam izraste na držaču za papir?
-Kako spustiti poklopac WC šolje - korak po korak (video
konferencija s Harvarda)
- Da li šoljica za kafu može sama preleteti do sudopere?
(praktičan deo vodi David Copperfield)
S obzirom da smatram, za razliku od mog muža, da ja nisam enciklopedija, molila bih nadležne da organizuju jedan kurs za dame.
Za održavanje kursa predlažem prostorije kluba "Beauty Magic" (solarijum, pilates, aerobik, pedikir, manikir...) što će polaznicama omogućiti dodatni boost za napore koji ih očekuju.
Teme za predavanja i diskusiju:
-Razlika izmedju kvačila (kuplunga) i kvačice (štipaljke) - poželjno sa praktičnim vežbama
-Krečenje kao dobrodošlica njegovoj mami - video-snimak
-Obnavljanje gradiva iz španskih serija- kako naći kanal na kome se emituju više od x puta u toku dana
-Sastojci za rusku salatu - nokti, bez obzira da li su lakirani ili ne, ne mogu se svrstati u tu kategoriju
-Osnovne razlike izmedju NLO-a i letećih tanjira - laboratorijski i praktični rad uključeni
-Kako prevazići sindrom nošenja kese sa hlebom i supom iz kesice iz prodavnice preko puta (najmanje 550 sati praktičnih vežbi).
Mole se zainteresovani da svoje prijave za oba kursa ostave ovde.
Prijatno!
Permalink |
Komentari (18) | Trekbekovi (0)
TRI(P)
Generalna | domacica | Oktobar 12, 2007,18:32
petak( ne, nije dan za metak), plazma (nije Televizor) i prijatelji (da, baš to što ste pomislili).
Četvrtak je ove sedmice neobično dugo trajao, a petak, nestrpljiv po običaju, jedva je uspeo da, bez kucanja, dodje tačno u ponoć.
Razmišljanja o vikendu, prekinula su neka druga, potaknuta nizom dogadjaja, ničim izazvanih od strane potpisnika ovih redova.
Prvo sam na blog.rs ( posle kafe, naravno, ne upadajte u reč ), pročitala par članaka i komentara koji su me naterali da se zamislim nad rečju prijatelj.
Mnogi znani i neznani, mislioci i sasvim obični praktičari, ispisali su mnoge rolne papira, pokušavajući da definišu prijatelja.
-Ko prijatelja nadje našao je blago - Biblija
-Jedina nagrada vrline je vrlina, jedini način da imaš prijatelja je da budeš prijatelj - Ralf Emerson
-Gde se prijateljski putevi slivaju, tu ceo svet izgleda kao zavičaj - Hese
Moja lično shvatanje prijatelja moglo bi se opisati kao:
-Osoba koju možete pozvati u bilo koje doba dana, godine, stoleća i reći joj-Molim te idi skoči u Savu
i ona ode, skoči i ne pita zašto i ne objavljuje celom svetu i daljoj okolini da je to učinila zbog vas.
Jutros je moja ćerka dobila e-mail sa sličnom definicijom
-Dečak, školarac, utešio je starca koji je oplakivao gubitak voljene žene.
Upitan šta mu je rekao, odgovorio je:
-Ništa, samo sam mu pomogao plakati!
Drugo P iz naslova, naša omioljena poslastica - Plazma keks koji te ne pušta da odrasteš - ušao je u priču preko torte.
Da spoji prijatelje, da učini da se osećaju kao deca koja su dobila omiljenu igračku i da osete da je ovo mesto- zavičaj-
Nadam se da ste poneli kašičice i poveli najmilije, jer evo, na stolu je
PLAZMA TORTA SA UKUSOM PRIJATELJSTVA
Potreban materijal
v Plazma-keks mleveni 600 gr
v Jaja 4 komada
v Puter 300 gr
v Višnje 300 gr
v Šećer-prah 200gr
v Šećer-kristal 6 kašika
v Čokolada 100 gr
v Rum 6 kašika
v Šećer 1 kockica (kašičica)
v Ulje 1 kašičica
Način pripreme
Očistite višnje od koščica, pospite kristal-šećerom i rumom, pa ostavite da odstoje oko pola sata.
Penasto umutite puter sa prah-šećerom, pa dodajte jedno po jedno jaje.Umešajte plazma-keks i višnje zajedno sa sokom koji su pustile. Ujednačite masu i prespite u kalup obložen folijom.
Poravnajte i ostavite u frižideru da se stegne.
Na tanjir preručite tortu, premažite glazurom koja se pravi od 100 gr čokolade, kockice šećera i kašičice ulja i ukrasite po želji.
Permalink |
Komentari (12) | Trekbekovi (0)
BLAGO VAMA
Generalna | domacica | Oktobar 11, 2007,16:00
Većinu stvari u životu razvrastavamo na dve kategorije - dobru i lošu - i naravno svaka od njih ima sijaset podkategorija, koje možete formirati prema vlastitom iskustvu.
Ljudi su, prema psiholozima, psihoanalitičarima... podeljeni u dve osnovne kategorije- optimiste i pesimiste.
Stroge granice ne postoje, tako da u toku jednog dana možete biti u obe kategorije i po nekoliko puta.
Sub-kategorije su prilično individualne, pa ja tako smatram da pripadam u onu koja bi se mogla nazvati :
-Blago vama gospodjo, vama nikad nije dosadno.
Da bih opravdala pripadnost ovoj kategoriji, pre nekoliko dana sam pokušala da predjem preko prepreke poznate u narodu kao gajtan od usisivača, i taj pokušaj se završio razbijenim levim kolenom sa posebnim akcentom na modrice po većem delu potkolenice. Ništa tragično, malo leda i sličnih stvari dovodi koleno u formu.
Medjutim, moja desna noga je imala osećaj da je nepravedno zapostavljena, pa je, u dosluhu sa levom rukom iskamčila punu džezvu provrele vode.
Tako sada nju moram da tetošim jekodermom, ledom i sličnim stvarima.
S obzirom da mi je pokretljivost ograničena, a bliži se vreme jednog rodjendana na koji obavezno moram otići, odlučila sam da prošetam do E-bay-a i potražim poklon.
Prva poseta, zahteva se registracija, što ja naravno odbijam jer nisam auto, ali pregledati ponudu možete i bez toga.
Pored uobičajenih fećfica i blajbingera, naleteh i na par vrlo zanimljivih stvari:
-igračka-pas koji snima vaš glas-zamislite samo lepotu pas laje na srpskom
-ogrlica sa priveskom na kome će vaše ime biti napisano egipatskim hijeroglifima-instant Kleopatra
-antikna narukvica sa sertifikatom o poreklu ukrašena tirkizom-ako vam tirkiz ne odgovara možete istu poručiti sa nekim drugim kamenom
-original tibetanska posuda za verske obrede-kako ste do sad uopšte živeli bez toga

E, ipak ću ja napraviti tortu, nisam ja džabe pripadnik gorepomenute kategorije!
REFORM TORTA
Potreban materijal
v Jaja 12 komada
v Šećer-kristal 12 kašika
v Orasi (bademi) 320 g
v Brašno oštro 4 kašike
v Puter 250 g
v Šećer prah 12 kašika
v Čokolada 200 g
Način pripreme
Umutiti belanca sa kristal šećerom, dodati samlevene orahe i brašno pa ispeći 4 kore u podmazanom i brašnom posutom plehu.Optimalna temperatura za pečenje je 1800C, a vreme pečenja 15 minuta.
Žumanca umutite sa prah šećerom i kuvajte na pari dok se ne zgusne.
Čokoladu omekšajte u mlakoj rerni i viljuškom izmešajte sa puterom.Dodajte prohladjen krem od žumanaca i nafilujte kore.Poslednju koru prelijte glazurom od čokolade i ukrasite po želji.
Permalink |
Komentari (6) | Trekbekovi (0)
KUC, KUC II DEO
Generalna | domacica | Oktobar 10, 2007,10:40
Dobar dan, evo mene opet.
Da bi vam ovaj post bio jasniji, moram vas podsetiti na neke stvari:
-Sedmica (ne na loto-u) se sastoji od sedam dana koji su podeljeni u tri srodne grupe
-radni dani od ponedeljka do četvrtka
-petak dan pred vikend
-subota i nedelja=vikend-kraj obaveza.
Svaki dan je podeljen na 24 časa, što je vrlo praktična podela jer ako ste muškog pola
-možete dan podeliti na tri zasebne celine: osam sati rada, osam sati spavanja, osam sati zabave, i podrazumevaju se u prvom delu pauze od po pola sata za neophodne potrebe kao što su kafa, političko uzdizanje (ili blaćenje protivnika), sastavljanje fudbalske reprezentacije ...
Ako ste ženskog pola:
-možete dan podeliti na 6 zasebnih celina: 4 sata rada u firmi, 4 sata rada u firmi, 4 sata rada kod kuće, 4 sata rada kod kuće, 4 sata spavanja, 4 sata spavanja sa pauzama od po pola sata u prva dva odeljka za neophodne potrebe kao što su kafa, manikiranje noktiju, tračarenje o najnovijoj haljini?! tamonekefilmskezvezde..
U drugom i trećem odeljku možete praviti pauze od po pet minuta za neophodne potrebe kao što su donošenje čaše vode nekom od ukućana, hranjenje i šetanje kućnih ljubimaca, pripremanje veša za pranje i peglanje...
Ja moje pauze uredno skupljam i kada dostignu odredjenu dužinu častim sebe gledanjem TV-programa na Hallmarku.
Najviše volim da gledam britanske serije svih žanrova, jer Britanci stvarno imaju stila. Kod njih ako glavni lik ima 50 godina tako i izgleda, a ne kao kod amerikanaca koji me ubedjuju da je imati 50 godina isto što i imati 15+35, pri čemu je 15 vrlo upadljivo, a ostalih 35 ko vidi-vidi, a ko ne - ko mu je kriv.
Sinoć sam sa pažnjom pratila jednu od takvih, kada me ćerka prekinula jednim:
-Majkooooooooooooooooooo!
Zbog tona u glasu bila sam ubedjena da se desilo nešto strašno- slomila nokat, mačka joj pocepala čarapu ili nedajbože potrošila omiljeni parfem, pa skočih ko oparena.
Moja ćerka sedi za računarom, na ekranu špica za blog.rs:
-Nema te više na listi kandidata za vredi listu!
Pogledam, stvarno.
-Pa nije ni čudo, iskritikovala sam ih, neće valjda zbog mene da gube rejting!
Nastavih sa gledanjem serije, kad opet:
-Majkooooooooooooooooooo!
Ovaj put je sigurno lomljava noktiju ili nedostatak acetona, pa pridjoh malo ležernije.
-Evo te na vredi-listi!
Zapanjena, još uvek verujući da je u pitanju neki štos, pogledam i uverim se.
Lepo piše Kuhinja i oko nje.
Šta sada da radim?
Šta se očekuje od mene?
Dobar deo noći sam provela u traženju odgovora na ova pitanja i došla do jedinog mogućeg zaključka:
-Pisati o cekcu (ovo je napisano ćirilicom), da još malo poraste rejting na gooooooogleu, a možda i na pogotku.
Da ne razočaram kompaniju sa bloga, evo mog priloga na tu temu.
Kada je došlo vreme da imam decu, Beograd nisu posećivale rode jer nije bilo dimnjaka ( eh to centralno grejanje), a vladala je i neka nestašica kupusa -sušne godine, a kupus mnogo voli vodu, tako da sam morala da koristim cekc da bih dobila toliko željeni podmladak.Odvežbala sam to dva puta, imam dokaz-ćerku i sina.
Mislim da je ovo sa moje strane i više nego dosta o cooooooooool temi, a mislim i da sam vas dovoljno zadržavala, morate spremiti ručak!
Prijatno!
PAŠTETA OD KROMPIRA
Potreban materijal
v Brašno meko 130 gr
v Jaja 3 komada
v Puter 80 gr (margarin 100gr)
v So 1 kašičica
v Krompir 500 gr
v Pečurke 300 gr
v Pšenični griz 3 kašike
v Peršun list 1 vezica
v Biber – beli 1 kašičica
v Majčina dušica 0.5 kašičice
v Kisela pavlaka 3 kašike
v Crni luk 1 manja glavica
v Beli luk 1 čen
Način pripreme
Umesite glatko testo od brašna, jednog žumanca 60 gr putera (80 gr margarina), malo soli i 2 – 3 kašike hladne vode.Ostavite testo u frižideru najmanje 2 časa pokriveno vlažnom salvetom.
Krompir očistite i obarite u posoljenoj vodi, ocedite i ispasirajte.
Pečurke očistite, iseckajte i prodinstajte na ostatku masnoće sa seckanim crnim i belim lukom. Začinite i prohladite.
Umutite čvrst sneg od belanaca, dodajte žumanca, ispasirani krompir, pečurke i pavlaku. Umešajte griz.
Testo razvijte u pravougaonu ploču i obložite pomašćen kalup.Stavite fil, poravnajte i previjte krajeve testa tako da fil sa svih strana bude zatvoren.Izbodite gornju koru na nekoliko mesta i pecite u rerni zagrejanoj na 220 0C oko 1 čas.
Poslužite uz sve vrste salata od zelenog povrća.
KOMISBROT
Potreban materijal
v šećer -prah 250 gr
v orasi 250 gr
v suve šljive 250 gr
v badem 250 gr
v suvo groždje 250 gr
v urme 250 gr
v brašno 70 gr
v belo vino 70 gr
v vanilin šećer 1 kesica
v strugana kora limuna i pomorandže
Način pripreme
Sve suvo voće sitno iseckati, zamesiti sa belim vinom i dodati začine. Podeliti na dva dela pa peći u limovima za komis-brot ili napraviti dva valjka i peći na 200 stepeni oko 20 minuta. Pečeno posuti prah šećerom. Suvo voće se može zamenit sezonskim, svežim, ocedjenim i iseckanim.
Permalink |
Komentari (9) | Trekbekovi (0)
KUC, KUC
Generalna | domacica | Oktobar 09, 2007,15:20
Dobar dan.
Svratila sam na ovo mesto, mislim da je to site za blogovanje, ali pre nego što počnem, molim za trenutak Vašeg vremena.
Koliko sam iz pregleda generalne strane shvatila, uglavnom se priča o sexu i to explicitno, na sva tri jezika kojima se služim ( srpski, engleski i latinski), a u igri su i neke trke za mesta na listama, (čast pojedincima) samo ne znam da li su sprinterske ili maratonske.
Opširniju informaciju o sadržaju textova koji mogu biti poslani i objavljeni nisam bila u mogućnosti da nadjem, pa Vas najlepše molim da mi odgovorite:
-Da li je moguće pisati na primer o kuvanju, pletenju, romantičnim mestima ili svakodnevnim problemima koji nas muče?
Zahvaljujem se na vremenu koje ste potrošili čitajući ovo, a ukoliko imate odgovor na ovo pitanje, molim Vas da ga ostavite na svom blogu
-ja ću ga verovatno naći, a vi ćete dobiti poen u onoj gorepomenutoj trci-
Hvala na razumevanju!
Permalink |
Komentari (13) | Trekbekovi (0)
NEKA PITANJA...
Generalna | domacica | Oktobar 08, 2007,10:52
...na koja još uvek tražim odgovor.
Petkom popodne i nedeljom predveče prilazni putevi Beogradu zakrčeni su vozilima.
Vikendaške kolone jezde našim drumovima odavno.
Beogradjani, zatočenici betonskih monstruma zvanih višespratnice, neboderi ( ko li je smislio ovo ime kada sa nebom-beskrajnim plavetnilom nemaju nikakve veze) , beže u vikendice, kod radjaka na selo ili osamljenim roditeljima u goste. Oni koji žive van Beograda hitaju ka svelostima velikog grada u potrazi za zabavom, šopingom ili kulturnim dogadjajima.
Svi žure.Žele da svoje dragoceno vreme iskoriste na najbolji način.
A putevi, ko putevi, asfaltirani, džombasti, sa dve ili tri trake ( ima ih i širih, ali ne previše), ravnodušno idu ka svom kraju ( ili možda početku, zavisi sa koje ste strane ), i pritom horizontalnom i vertikalnom signalizacijom obaveštavaju šta je dozvoljeno, zabranjeno, preporučljivo...
Nisam vozač, ali mislim da sam još u nižim razredima osnovne škole naučila da dupla puna linija na kolovozu znači :
-Ne pretiči ni po koju cenu!
Ovo bi trebalo da je jedno od najjčih upozorenja, bar ja tako mislim, ali svedok sam da mnogi vozači to ne poštuju, pa zato pitam one koji su bolje upućeni:
-Gospodo koja žurite, da li ste u zamenu za dobijanje vozačke dozvole dali dobar deo pameti?
-Gospodo koja žurite, ako ste skloni samoubistvu, zašto želite da sa sobom povedete još nekog a da ga prethodno niste pitali da li to želi?
-Gospodo koja žurite, da li vam je namera da nekome dokažete da ste najjači, najhrabriji ili šta već najnajnaj?
-Gospodo koja žurite, da vam je neko rekao da ima ljudi koji su rodjeni sa nekim nedostatkom, odnosno, da umesto četiri točka imaju dve noge i zovu se pešaci?
Za one koji mogu da odgovore, a i za one koji traže odgovore, uštedeću put u Leskovac ( u kome nikad nisam bila) i poslužiti ih
LESKOVAČKE PUNJENE PAPRIKE
Potreban materijal
v Paprike babure 8 komada manjih
v Sir-beli 300 gr
v Jaja 1 komad
v Ulje 4 kašike
v Aleva paprika 1 kašičica
v Začin od povrća 1 kašičica
v Puter 1 kašičica
v Paradajz 2 komada
v Parmezan 50 gr
Način pripreme
Očistite paprike od peteljki i semena, pa unutrašnjost pospite začinom od povrća.Ostavite da odstoji oko pola sata.
Paradajz poparite ključalom vodom, oljuštite i isecite na kolutove.
Sir izdrobite viljuškom i pomešajte sa umućenim jajetom i alevom paprikom.
Zagrejte ulje i propržite paprike oko 3 minuta.Ostavite da se prohlade, pa napunite sirom.
Poredjajte ih u vatrostalnu ili zemljanu činiju premazanu puterom, prekrijte paradajzom i pospite parmezanom. Stavite u hladnu rernu i uključite na 230 stepeni.Pecite 20 minuta od momenta kada rerna dostigne željenu temperaturu.
Permalink |
Komentari (11) | Trekbekovi (0)
...
Generalna | domacica | Oktobar 07, 2007,14:31
Jesen je, setna i sveobuhvatna, žuta, mirisna i bajkovita, stanovala na kraju moje ulice.
Bilo je to vreme žipona, princeza, miki-majica i kuli-jakni, obojeno jarkom nadom i voljom da se nešto lepo, veliko i značajno stvori.
Snegovi su bili veliki, drveće granato i posejano na svim mogućim i nemogućim
mestima, bela kafa se pravila od Frankove cikorije, a nedeljom su se pravile vanilice.
Prve su ljubavi bile dobro čuvane tajne, poneki ukraden poljubac i stisak ruke duboko zaključani u srcu, a u spomenare se upisivali nevešto sklepani stihovi:
-Šta da ti šaram,
-šta da ti pišem,
-kada te volim
-koliko dišem!
Subotom se radilo skraćeno, a uveče se družilo sa prijateljima, rodjacima.
I sinoć je bila subota. Jesenja.
Mirisala je na prvu ljubav, romantiku, Tango ljubavi i ruže.
Šareno, šuštavo lišće pod nogama, mesec sakriven (ili mi se samo učinilo), žmirkavo svetlo uličnih lampi i sveće na stolu.
Samo je prva ljubav daleko, u nekom drugom snu, sa nekom drugom rukom...
Molim te, ostani tamo u sećanju,
Ostani jedina osoba kojoj sam rekla:
-Ruža da sam
U srcu bih ti procvetala
Da večno osećaš
Toplinu u grudima...
Molim te, ostani samo moj
POLJUBAC OD ČOKOLADE
Potreban materijal
v Jaja 10 komada
v Čokolada 200 gr
v Puter 250 gr
v Brašno 4 kašike
v Kakao-prah 4 kašike
v Šećer-kristal 12 kašika+6 kašika+200 gr
v Šećer-prah 4 kašike
v Maraskino-liker 100 gr
v Voda 100 gr
v Šlag 200 gr
v Lešnik 100 gr
Način pripreme
Napraviti 2 kore od po 3 jaja, 2 kašike brašna, 2 kašike kakao-praha i 3 kašike kristal šećera.Kore peći u podmazanom plehu na temperaturi 220 stepeni 12 minuta.
Za fil umutiti 4 cela jaj sa 12 kašika kristal šećera i kuvati na pari. Kada počne da se zgušnjava dodati čokoladu i ujednačiti. Ohladiti mešajući, pa dodati puter umućen sa prah šećerom.
Pomešati vodu i maraskino, dodati 200 gr kristal šećera i zagrevati dok se šećer sasvim ne istopi. Toplim prelivom natopiti obe kore, nafilovati i ostaviti da se dobro rashladi.
Poslužiti sa šlagom i mlevenim lešnikom.
Permalink |
Komentari (7) | Trekbekovi (0)
PRIČA I PITA
Generalna | domacica | Oktobar 05, 2007,12:41
Priča i pita nisu baš bliznakinje,ali su tu negde. Pitu možete napraviti od svega što poželite,dajući joj ukus koji je u skladu sa Vašim raspoloženjem. Slanu, slatku, pikantnu, prelivenu...Mašta je neograničena. Prostor veći od univerzuma.
Situacija je slična sa pričom. Priču možete napisati o svemu što poželite dajući joj prizvuk koji Vam se u datom trenutku učini najpogodnijim. Slanu, slatku, pikantnu...
Preduslov za konzumiranje je samo da ste gladni. Da je Vaše nepce spremno da prihvati novi doživljaj. Ili da ste, po službenoj dužnosti, degustator od čije ocene zavisi ...
Najbolja je prazna pita. Ona samo od kora i ponekog začina po izboru. Ostavlja Vam prostora da zamišljate čime bi sve mogli da je nafilujete, prizivajući u pomoć davno zaboravljene ukuse iz detinjstva, mladosti ili tuđeg života.
Možete je jesti pristojno, viljuškom i nožem, ili, ako Vam je tako milije, prstima, koji će dati novu dimenziju Vašem uživanju. Možete zamišljati činiju sa pavlakom, šolju sa mlekom ili jogurtom, konzervu piva, ili možda drugaricu koja se pre sto i kusur godina preselila u drugi grad. Okruženje je lično Vaš izbor. Od njega zavisi Vaš stav prema piti na tanjiru, ili možda prema majstoru kulinaru.
I prazna priča je najbolja.Ona koja Vam daje samo okvir za dogadjaje, udobno mesto na kome možete sedeti, stajati, trčati...Plesati prvi valcer,slušati Bitlse ili Monserat Kabaje, igrati fudbal.
I na kraju, ali ne najmanje važno:
-kakva god bila, i priča i pita su najbolje kada se podele sa prijateljima, a ako nešto preostane, može se sačuvati do sledećeg druženja.
Prijatno!
PITA OD BLITVE
Potreban materijal
v jaja 4 komada
v brašno 14 kašika
v mleko 250 gr
v ulje 250 gr
v sir trapist ili kačkavalj 200 gr
v blitva 1 veća veza
v prašak za pecivo
v so 1 kašičica
Način pripreme
Jaja umutiti sa mlekom i uljem. Blitvu iseckati, sir narendati, dodati u jaja pa izmešati sa brašnom, solju i praškom za pecivo. Sipati u pleh i peći oko 30 minuta na 220stepeni.
PITA S MESOM
Potreban materijal
mleveno meso 500 gr
crni luk 2 veće glavice
jogurt 200 gr
jaja 4 komada
pavlaka 200 gr
brašno 10 kašika
kačkavalj 100 gr
peršun-list pola vezice
so po ukusu
biber po ukusu
prašak za pecivo 1 kesica
Način pripreme
Sitno iseckati luk i propržiti. Dodati meso i začine. Prohladiti.
Umutiti sneg od belanaca, dodati žumanca, jogurt i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Lagano umešati meso i sipati u podmazan i brašnom posut pleh. Peći oko 30 minuta na temperaturi od 220 stepeni. Vruću pitu premazati razmućenom pavlakom i posuti struganim kačkavaljem. Seći na kocke kada se malo prohladi.
Permalink |
Komentari (4) | Trekbekovi (0)