Lepe reči i lepi zalogaji
Generalna | domacica | Avgust 09, 2007,13:07
-Njeguši-
Sparan letnji dan.Vazduh gust- može se kusati kašikom, vetrić zarobljen u obližnjoj šumi, idealno mesto-restoran pod odrinom.
-Dobar dan, izvolite
-Jelovnik, molim i dve hladne medovine
Medovina stiže , jelovnika nema-uzmite specijalitet kuće to vam je uvek najbolje!
-Imate li pomfrit?
-Ima kao prilog
-Dobro, jedan specijalitet kuće, jedan pomfrit i dve mešane salate.
-A gospodja neće da ruča?
Mom mužu poraste rejting-Crnogorci su to, ja ostadoh gladna.
-Beograd-
Hladno veče posle koncerta Vaya con Dios, vetar cupka u ritmu Puerto Rico, mraz štipka, idealno mesto- restoran u centru.
-Dobro veče, izvolite
-Dva kuvana vina i jelovnik
Stižu i vino i jelovnik.
-Jedno mešano meso, pečurke na žaru i dve mešane salate
-Izvinite, nestalo nam je pečurki (mesa za roštilj nikad ne nestaje!)
-Pohovani kačkavalj?
-Izvinite, nestalo
-Palačinke sa orasima?
-Dezert poručite posle večere!
-Beč-
Decembar u prestonici kulture.Božićni duh na svakom koraku. Idealno mesto-restoran nacionalne kuhinje podno Pratera.Poučena ranijim iskustvima stavim u tašnu 2-3 Bonžite i krenem.
-Dobro veče, izvolite
-Dve tople čokolade i jelovnik
Stižu tople čokolade, jelovnik, dva lepo upakovana biskvita, čista piksla i osmeh
-Jednu pečenu kolenicu, a imate li možda nešto bez mesa?
-Pasta sa pečurkama, mešano povrće na mediteranski način, pasta pomidore, mešane salate...
Hvala, thank you, danke, merci
Ako ste kod kuće spremite
ČORBA OD PRAZILUKA
Potreban materijal
v praziluk 2 struka ( oko 400 gr)
v šargarepa 2 korena
v crni luk 1 manja glavica
v beli luk 2 čena
v krompir 2 komada
v pirinač 50 gr
v bio začin 1 kašika
v aleva paprika 1 kašičica
v biber pola kašičice
v ulje 3 kašike
Način pripreme
Crni i beli luk izdinstajte na ulju,dodajte šargerepu isečenu na kolutove, pirinač, biber i bio začin, pa dinstajte još 2-3 minuta.
Dodajte praziluk isečen na kolutove i krompir isečen na kockice,poprašite alevom paprikom i nalijte sa oko 1,2 l hladne vode.Kuvajte na laganoj vatri 20 minuta od momenta kad provri.
RAŽANI ČVORIĆI
Potreban materijal
v Brašno ražano-integralno 300 g
v Brašno višenamensko 300 g
v Ulje 50 g
v Margarin 50 g
v Kvasac svež 20 g
v Šećer-kristal 2 kašike
v So 2 kašičice
v Soda-bikarbona 1 kašičica
v Prašak za pecivo 1 kašičica
v Voda 300 g
v Ražane pahuljice 50 g
Način pripreme
Ulje, margarin i vodu zagrejte na oko 400C, dodajte kvasac i šećer i ostavite da odstoji oko 5 minuta.
Brašno izmešajte sa praškom za pecivo, solju i sodom bikarbonom i zamesite sa nadošlim kvascem.
Mutite mikserom oko 5 minuta (dok se od testa ne formira lopta) i ostavite pokriveno 30 minuta.
Podelite testo na 24 dela, napravite valjčiće dužine oko 8 cm, uvaljajte u ražane pahuljice i vežite u čvorove.
Ostavite da nadodju 30 minuta i pecite u pećnici zagrejanoj na 220stepeni C 12 minuta.

PALAČINKE OD TIKVICA
Potreban materijal
v Jaja 2 komada
v Tikvice 800 g
v Brašno 125 g
v So 2kašičice
v Peršun-list 1 veza
v Mleko 125g
v Origano 1 kašičica
v Ulje 250g
v Sir – sremski 250g
v Kačkavalj 150g
v Prašak za pecivo 1 kašičica
Način pripreme
Tikvice oljuštiti, izrendati i posuti solju.Ostaviti da odstoje 30 minuta, pa ih dobro ocediti.
Jaja umutiti sa 100g ulja, mlekom, brašnom seckanim peršunom i praškom za pecivo.Dodati ocedjene tikvice i dobro izmešati.Ispeći deblje palačinke, svaku premazati sremskim sirom posuti narendanim kačkavaljem i preklopiti.
Paradajz iseći na kolutove, posuti origanom i staviti na palačinke.

SALATA OD POVRĆA
Potreban materijal
v crveni kupus manja glavica
v šargarepa 3 veće
v praziluk 1 struk
v celer 1 veći koren
v majonez 200 gr
v pavlaka 200 gr
v So 1 kašičica
v Biber – beli 1 kašičica
Način pripreme
Kupus iseći na manje kockice, praziluk na kolutove, šargarepu i celer narendati na krupno rende. Sjediniti masu, po ukusu posoliti i pobiberiti, dodati majonez i pavlaku i izmešati.Rashladiti u frižideru najmanje 2 sata pre služenja.

Sledeći | Prethodni | Komentari (4) | Trekbekovi (0)
hyperblogger | 09/08/2007
xexe... pazi, ja sam tezak mesozder, pokusala sam, ali mi nije islo...ipak, nikada nisam bila od onih koji pilje u vegetarijance kao da su neko od 7 svetskih cuda... mislim, sta reci, toliko istrazivanja je pokazalo da su vegetarijanci kod kojih je zastupljena raznovrsna ishrana zdraviji od onih koji nisu vegetarinaci... ipak, ja sam pecinski covek... bas me nekako blam posle ovog uvoda - "Zašto ubiti nešto što je trčalo, letelo, mukalo, meketalo, nešto što je IMALO MAMU ?" mislim da cu preskociti veceru...
domacica | 10/08/2007
čokoladice, ne daj se
hyperblogger, nadam se da nisi mnogo gladna, današnji ručak će biti po tvom ukusu.
Prijatno!
Re: BITI ILI NE BITI
Cokoladica | 09/08/2007
Eheh, bas tako... Pre par dana sam bila na nekom poslovnom rucku u gradu u unutrasnjosti... Odabrasmo restoran, uzesmo jelovnike, kad ono... Od vegeterijanskih stvarcica samo sopska i kupus salata, sve ostalo meso na ovaj, meso na onaj nacin... I onda ja narucih sopsku i malo se kasnije cesah za kupus od kolega... A, usput, milion pitanja, "pa, zasto to? Da li si ikada probala meso?!..." Prisede mi i ona sopska... ;)
Pozdrav, izvrsni recepti... :) OdoK da kuvam...