Lepe reči i lepi zalogaji
Generalna | domacica | Januar 11, 2008,09:50
Prvi mesec u godini je odavno proglašen najdužim.
Traje četrdeset i kusur dana.
U našim krajevima počinje oko Svetog Nikole, najrasprostranjenije slave – ako ne slavite idete na bar dve-tri.
Zatim sledi prvi od dva Božića, pa Nova godina, pa drugi Božić, pa druga Nova godina.
Da nit ne bude prekinuta slede još dve velike slave – Sveti Jovan i Sveti Sava.
Novčane prinadležnosti stižu par dana pred kraj godine, tek toliko da vam posluže za kupovinu poklona i pripremu slavlja.
Vreme izmedju slavlja popunjavamo rastezanjem zaliha i smišljanjem načina za preživljavanje, uz obavezno zaklinjanje da ćemo se iduće godine ponašati pametnije...
Ako poznajete nekog kome je ovo uspelo, javite...
A ako ne, iskoristite ono što je preostalo.
P.S. S obzirom da smo poslednjih par dana bili istraumirani odlascima,vredjanjima i sličnim nepodobštinama, moram da najavim da u toku naredne sedmice, verovatno neću biti mnogo prisutna, jer spremam slavu, a kako mi je kućni nadimak „ima’ sam ja i ljepšeg, al’ mi je uteka’ „ zna se koliko mi je vremena za to potrebno.
KOH OD STAROG HLEBA
Potreban materijal
v Hleb-stari 400 gr
v Mleko 800 gr
v Jaja 4 komada
v Suvo groždje 100 gr
v Rum 2 kašike
v Puter 1 kašika
v Šećer-kristal 4 kašike
v Vanilin šećer 2 kesice
Način pripreme
Iseći hleb na parčad debljine oko 2 cm.
Suvo groždje potopiti u malo mleka pomešanog sa rumom.
Jaja umutiti sa šećerom dodati vanilin i, uz stalno mešanje, dodati polovinu pripremljenog mleka.
Vatrostalnu činiju premazati puterom i obložiti polovinom kriški hleba.
Posuti suvim groždjem, pa staviti drugi red hleba.
Preliti mešavinom mleka i jaja. Ostaviti na hladnom oko jedan čas pa staviti u hladnu rernu.
Peći na 220 stepeni 15 minuta od momenta kad rerna dostigne željenu temperaturu. Malo prohladiti, iseći na parčad i preliti ostatkom mleka.
Može se jesti i toplo i hladno.
Napomena: umesto suvog groždja može se koristiti seckano suvo voće ili orasi.
Sledeći | Prethodni | Komentari (17) | Trekbekovi (0)
domacica | 11/01/2008
@siljka, godine vežbanja učine svoje, a za slatkiše ne brini, biće ih!
Prijatno!
shadow | 11/01/2008
A kineska Nova godina, sa'ce i ona u februaru, moracemo i nju da pocnemo da slavimo. Nadam se da ces imati fine, kulturne i odmerene goste koji znaju kad je dosta.
dmc | 11/01/2008
Fizicki dokaz o tome o cemu pricas nalazi se na mom stomaku ;)))
domacica | 11/01/2008
@shadow, čekaj da prodje januar, pa ćemo i kinesku i dan zaljubljenih, a možda smislimo i blogersku, kad imaju muzičari svoju, što ne bismo i mi
Prijatno!*
domacica | 11/01/2008
@dmc, ako je za utehu, nisi jedini, al šta da se radi, nije lepo zaobilaziti slavlja, može neko da se uvredi.
Prijatno!
tuzna | 11/01/2008
Kao sto rece siljka,ovako je opravdano,ja i ne sumnjam da ces se ti vratiti...Srecna slava,pa se javljaj kad nadjes vremena....ljubim :**
domacica | 11/01/2008
@tužna, taman u pravo vreme, da ti podržim dijetu.
Prijatno!**
zaboravi | 11/01/2008
E,pa neka si najavila izostanak. Samo ti spremaj, radi i nemojmnogo čaja. Ovo ti pišem samo zbog onog ruma, što krišom sipamo:)
Nabaci osmjeh, zasuči rukave. I daj, ako treba pomoć, samo reci. Evo doskakutaću, taj kurs trčkaranaj sam odavno završila:)))
ej, peglaću, obećavam...
domacica | 11/01/2008
@zaboravi, hvala, hvala, nisam nisumnjala da se na tebe mogu osloniti!
Prijatno!*
domacica | 11/01/2008
@di, dobrodošli, dragi gosti!
Prijatno!
flordeluna | 11/01/2008
hehe domacice u istom smo sosu!
Muka mi je i od same pomisao na sledecu nedelju, ali da bih se smirila otisla sam danas i sebe castila nekom krpicom. Nisam kupoholicarka, ali nekada to zaista pomaze!
pozz*
kaleidoskop | 12/01/2008
srećna ti slava, da ti gosti budu kao mi na blogu i da se ne umoriš previše. :*
domacica | 12/01/2008
@flordeluna, ovo ću pokušati kasnije, jedva ći stići da obidjem pijace, markete itakoto
@kaleidoskop, hvala, i ja priželjkujem isto
Prijatno obema!**
biljana | 13/01/2008
Probala sam recept i odličan je. Tražila danas od mame da mi pravi koh, kaže ona ne zna kako beše ide, a ja copy/paste sa tvog bloga na izvol'te, pa nije imala drugi izgovor.
Evo ja se prijavljujem da aranžiram i postavljam sto i da perem sudove, to obožavam da radim.
domacica | 13/01/2008
@biljana, hvala,svaka pomoć je dobrodošla
Prijatno!
Re: JANUARSKI DANI
siljka | 11/01/2008
Ako je tako onda je opravdano. Opravdanje podnesi posle slave,a obavezno ostavi malo slatkiša za mene. Ono drugo ne mora!
P.S. Svaka čast kad uspevaš da se izboriš sa januarksom slavom.Ja ne bih imala čime da je spremim!