Kuhinja i oko nje

Lepe reči i lepi zalogaji

« Maj 2008 »
Ne Po Ut Sr Če Pe Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Maj
06

DOK NISAM...

Generalna | domacica | Maj 06, 2008,10:39

Zaboravila.

Dan u pelenama od oblaka, sanjiv baš koliko i ja.
On napolju nespretno puže uz lipu.
Ja u kuhinji molim vodu u džezvi da provri.
Da skuvam kafu.
Onu prvu jutarnju.
Uz koju ne razgovaram ni sa sobom.
U levoj ruci dozna sa kafom, u desnoj kašičica.
Omiljena plava trbušasta šolja odmah pored šporeta.
Svi nestrpljivo čekamo znak za start koji će nam kapi koje prskaju po vreloj ringli dati za početak omiljene jutarnje rekreacije.
Ali, alrmno-mobilna sprava zvana još i „naći ću te ma gde bio“ zajauka pre.
Zbunjena porukom u nevreme, brže-bolje ostavih alat za kuvanje kafe i zavirih u ekran.
Telenor misli na mene ( jao, baš sam polaskana! ).
Ako ovog meseca pošaljem 80 poruka častiće me sa 35 besplatnih.
Nisu objasnili kako da šaljem poruke ako još ni kafu nisam popila.
Vratih se u kuhinju gde je džezva već počinjala da trčkara po ringli.
Dohvatih doznu sa kafom i posegnuh rukom za kašičicom.
Ali...
Nje nigde.
Levo, desno, na podu, iza, ispred, gore...
Nema je.
Zaškrgućem zubima, zaboravim da u to doba dana ne govorim sa sobom, počnem da se ogledam tražeći adekvatnu reč za ovakav bezobrazluk od strane gospodjice kašičice.
I rešim da joj se osvetim.
Na najgori mogući način.
Da uzmem drugu.
E, ali, izgleda da svaka osveta nije slatka.
Dotična gospodjica se pojavila.

Budući da, bar u Beogradu dan još uvek ne obećava da će biti vedar, razdragan i nasmešen, evo kako izgleda kad Sunce radosno izlazi.

Danas je i divna prolećna slava Djurdjevdan.
Onima koji slave, a posebno našoj drugarici Lilanini
Srećana slava!
Da slavite dugo u zdravlju i veselju i predate potomcima!

Ako ne idete na slavu i ne slavite, potrudite se da vežbate mešenje.
Primećeno je da vam ta veština najslabije ide.

PROJA NA DRUGI NAČIN

Potreban materijal

v jaja 4 komada
v jogurt 200 gr
v pavlaka 100 gr
v ulje 1 šoljica
v oštro brašno 10 kašika
v kukuruzno brašno 6 kašika
v griz-kukuruzni 6 kašika
v prašak za pecivo 1 kesica
v so 1 kašičica
v susam 25 gr
v semenke suncokreta 25 gr
v margarin 1 kašika

Način pripreme

Umutiti belaca pa dodati žumanca, so, ulje, jogurt i pavlaku. Sve tri vrste brašna prosejati sa praškom za pecivo i lagano umešati u smesu.
Četvrtasti pleh premazati margarinom i posuti susamom.
Sipati testo i peći 10 minuta na 225 stepeni. Zaseći testo na nekoliko mesta i posuti semenkama suncokreta. Vratiti u rerun i peći još 20 minuta.
Malo prohladiti i seći na kocke željene veličine.



Permalink | Komentari (32) | Trekbekovi (0)

Maj
05

POTROŠISMO PRAZNIKE

Generalna | domacica | Maj 05, 2008,10:51

Provedosmo ih na razne načine, na raznim mestima, ali većina je postala bogatija za znanje zašto Englezi neizostavno konverziraju o vremenskim (ne)prilikama.
Nekada se lepo znalo:
- Ako se spremate da Prvi maj provedete na otvorenom, kiša je neizbežna.
- Ako rešite da ostanete u okrilju svoje kućice-slobodice, Sunce će grejati a vrapci vam se smejati što sa prozora gledate plavo nebo i zeleno lišće.

Poslednjih par godina, oba ova pravila su izbačena iz upotrebe.
Verovatno zbog globalnog zagrevanja.
Ili zbog približavanja zapadu.
Pa makar i kroz teme za konverzaciju.

I ovogodišnji Prvi maj je bio šućmurast.
Kišilo je, duvalo je, bilo prohladno, pa toplo i sunčano...
Ali, neizbežni beg u prirodu sa prijateljima, roštiljanjem, istraživanjem nije izostao.

Trebalo bi, u duhu tradicije, da ova priča počne urankom.
A, zna se, uranak znači izlazak Sunca, najlepši deo dana.
Sliku ćete morati da zamislite do sledećeg puta.
Ostala u drugom aparatu.

Zatečene prirodne lepote

Divlje ruže mahnito cvetaju


Da ugrabe pažnju i divljenje dok ih ne zasene

Majske ruže koje graciozno streme visinama

A odmah uz njih i trešnje

I stidljivi krasuljci

Glavni deo dana, opet po tradiciji pripada pripremama za ručak u prirodi

Valjda će i za mene nešto ostati kad već mirisom pozivaju

Nadam se da ovo nije jedino što nude

Ne izgleda loše u svežem stanju

Ali kao gotovo...

Mljac, mljac...

Zvrk-pizza na način moje jače polovine sa jasnim uputstvom – potrebno kobasice po izboru i žena koja će ih spremiti. Konzumenti zagarantovani

Dubokoumni razgovori za posle ručka

A što se zove beli jasen kad je lišće sivkasto

Jesu li ovo nastavci grana ili će biti šišarki

Da li Sunce stvarno zalazi ili je u pitanju samo višak piva





SUVLAKI A LA KUM

Potreban materijal

v Svinjska plećka ili mesnata sirova slanina 1 kg
v Ulje 4 kašike
v Bosiljak ½ kašičice
v Vlasac ½ kašičice
v Origano ½ kašičice
v Začin za gril 1 kašika


Način pripreme

Meso iseći na kockice 2x2 cm.
Ulje izmešati sa začinima. U šerpu redjati meso i prelivati začinjenim uljem.
Dobro izmešati i poklopiti. Ostaviti u frižideru najmanje 12 sati.
Nanizati meso na štapiće za ražnjiće i peći na roštilju.


Permalink | Komentari (24) | Trekbekovi (0)

Maj
01

PRVOMAJSKI PRAZNICI

Generalna | domacica | Maj 01, 2008,21:49

Prva asocijacija – Parada.
Dostignuća u svemu.
Radu, vojsci, mladosti, kulturi...
Ispred Narodne Skupštine tribina sa zastavom na kojoj dominira crvena petokraka.
Ustajanje pre zore. Punjenje termosa vodom. Pakovanje tronožaca i kišobrana.
Pa pravac Bulevar Revolucije.
Da se zauzme što bolje mesto.
Očevi u kišnim mantilima sa decom na ramenima.
Mame sa bebama u kolicima i sveže isfriziranim „trajnama“.
Školarci u redovima sa transparentima na kojima su dan-dva ranije u salama za fizičko ispisivali imena škola i odeljenja.
Srećnici čiji su rodjaci ili prijatelji stanovali u Bulevaru pakovali su kolače, slane djakonije i poneku bocu domaće rakije koja se čuva za specijalne prilike.
Rodjaci i prijatelji iz Bulevara skupljali su jastučiće i oblagali simsove, razmšetali stolice na balkonima i unosili saksije sa cvećem da ne kvare vidik.
A vidik je pucao.
I odjekivao gromoglasnim aplauzom.
Spontanim ili naučenim parolama.
Ali uvek izvikivanim sa ponosom.
Jer, išli smo napred!
Strojevi korak, Brankovo kolo, prve mašine izradjene u našim fabrikama, rudari-udarnici sa novim šlemovima i širokim osmesima, djaci – pobednici na mnogobrojnim takmičenjima...
Eh, lepa sećanja...
Uvek se jave da razbiju monotoniju trčanja za boljim sutra.
A kolači su se pravili starinski. Umešnim, pomalo umornim i izboranim rukama naših baka.
I jedini preživeli euforiju oko prvomajske parade koje odavno nema.



ŠTRUDLA SA MAKOM

Potreban materijal

v Brašno-pšenično 400 gr
v Jaja 2 komada
v Kvasac 20 gr
v Mleko 250 gr + 250 gr
v Šećer-kristal 2 kašike + 100 gr
v So ¼ kašičice
v Limun-sok 1 kašičica
v Puter 75 gr
v Mak- mleveni 400 gr
v Šećer-prah po potrebi


Način pripreme

Kvasac izmrviti, izmešati sa 2 kašike šećera i naliti sa 250 gr mlakog mleka.
Ostaviti na toplom desetak minuta, pa dodati brašno, jedno celo jaje i jedno žumance. Uz stalno mešanje dodati omekšali puter, sok od limuna i so. Kada na testu počnu da se pojavljuju mehurići izručiti ga na dasku poprašenu brašnom, podeliti na dva dela i ostaviti da odstoji oko 45 minuta.

Za fil izmešati mak sa 100 gr kristal-šećera, naliti mlekom i kuvati na tihoj vatri dok se ne zgusne.
Razviti testo u pravougaone ploče, nafilovati i urolati.
Staviti u podmazan i brašnom posut pleh, pokriti salvetom i ostaviti da nadodje oko 30 minuta. Premazati blago umućenim belancetom.
Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 30-35 minuta.
Vruću štrudlu posuti prah-šećerom.



Permalink | Komentari (27) | Trekbekovi (0)

«Prethodni   1 2
Pretraži
Najnovije...
  • OBOJENO TRAŽENJEM
  • SLIKE...
  • ZAPIS DUŠE
  • SVE PRODJE...
  • KIKI, MIKI, RIKI
  • ZDRAVO
  • ĆUTANJE
  • IMA ŽIVOTA...
  • ZASEDANJE KRIZNOG ŠTABA
  • NA PLUS ČETRDESET
Kategorije
  • Generalna [341]
  • grickalice za dokolicu [141]
  • kulinarstvo [11]
  • domaći zadatak [12]
  • internet [2]
  • brojke i slova [0]
Arhiva
  • April 2013 [1]
  • Mart 2013 [1]
  • Februar 2013 [3]
  • Januar 2013 [3]
  • Avgust 2012 [1]
  • Jul 2012 [1]
  • April 2012 [1]
  • Februar 2012 [2]
  • Januar 2012 [5]
  • Decembar 2011 [4]
  • Novembar 2011 [6]
  • Oktobar 2011 [5]
  • Avgust 2011 [4]
  • Jul 2011 [3]
  • Jun 2011 [3]
  • Maj 2011 [1]
  • April 2011 [2]
  • Mart 2011 [1]
  • Februar 2011 [3]
  • Januar 2011 [4]
  • Decembar 2010 [3]
  • Novembar 2010 [2]
  • Oktobar 2010 [2]
  • Septembar 2010 [2]
  • Avgust 2010 [4]
  • Jun 2010 [3]
  • Maj 2010 [6]
  • April 2010 [6]
  • Mart 2010 [1]
  • Februar 2010 [8]
  • Januar 2010 [7]
  • Decembar 2009 [9]
  • Novembar 2009 [9]
  • Oktobar 2009 [7]
  • Septembar 2009 [5]
  • Avgust 2009 [10]
  • Jul 2009 [15]
  • Jun 2009 [13]
  • Maj 2009 [17]
  • April 2009 [17]
  • Mart 2009 [18]
  • Februar 2009 [17]
  • Januar 2009 [19]
  • Decembar 2008 [9]
  • Novembar 2008 [11]
  • Oktobar 2008 [7]
  • Septembar 2008 [8]
  • Avgust 2008 [13]
  • Jul 2008 [18]
  • Jun 2008 [15]
  • Maj 2008 [18]
  • April 2008 [18]
  • Mart 2008 [16]
  • Februar 2008 [14]
  • Januar 2008 [15]
  • Decembar 2007 [13]
  • Novembar 2007 [19]
  • Oktobar 2007 [19]
  • Septembar 2007 [21]
  • Avgust 2007 [8]
  • Jul 2007 [10]
Moji linkovi
Generalna
ne propuštam da posetim
Meni
  • Početna strana
  • Arhiva
  • Fascikle
  • Administracija
Sindikat
  • RSS 0.90
  • RSS 1.0
  • RSS 2.0
  • Atom
 
Copyright@2007. Reic's Place. All rights reserved. Powered by Lifetype.
Designed by Dieter Schneider, CssTemplateHeaven. Ported to Lifetype by Reic Wang.