DOK NISAM...
Generalna | domacica | Maj 06, 2008,10:39
Zaboravila.
Dan u pelenama od oblaka, sanjiv baš koliko i ja.
On napolju nespretno puže uz lipu.
Ja u kuhinji molim vodu u džezvi da provri.
Da skuvam kafu.
Onu prvu jutarnju.
Uz koju ne razgovaram ni sa sobom.
U levoj ruci dozna sa kafom, u desnoj kašičica.
Omiljena plava trbušasta šolja odmah pored šporeta.
Svi nestrpljivo čekamo znak za start koji će nam kapi koje prskaju po vreloj ringli dati za početak omiljene jutarnje rekreacije.
Ali, alrmno-mobilna sprava zvana još i „naći ću te ma gde bio“ zajauka pre.
Zbunjena porukom u nevreme, brže-bolje ostavih alat za kuvanje kafe i zavirih u ekran.
Telenor misli na mene ( jao, baš sam polaskana! ).
Ako ovog meseca pošaljem 80 poruka častiće me sa 35 besplatnih.
Nisu objasnili kako da šaljem poruke ako još ni kafu nisam popila.
Vratih se u kuhinju gde je džezva već počinjala da trčkara po ringli.
Dohvatih doznu sa kafom i posegnuh rukom za kašičicom.
Ali...
Nje nigde.
Levo, desno, na podu, iza, ispred, gore...
Nema je.
Zaškrgućem zubima, zaboravim da u to doba dana ne govorim sa sobom, počnem da se ogledam tražeći adekvatnu reč za ovakav bezobrazluk od strane gospodjice kašičice.
I rešim da joj se osvetim.
Na najgori mogući način.
Da uzmem drugu.
E, ali, izgleda da svaka osveta nije slatka.
Dotična gospodjica se pojavila.

Budući da, bar u Beogradu dan još uvek ne obećava da će biti vedar, razdragan i nasmešen, evo kako izgleda kad Sunce radosno izlazi.

Danas je i divna prolećna slava Djurdjevdan.
Onima koji slave, a posebno našoj drugarici Lilanini
Srećana slava!
Da slavite dugo u zdravlju i veselju i predate potomcima!

Ako ne idete na slavu i ne slavite, potrudite se da vežbate mešenje.
Primećeno je da vam ta veština najslabije ide.
PROJA NA DRUGI NAČIN
Potreban materijal
v jaja 4 komada
v jogurt 200 gr
v pavlaka 100 gr
v ulje 1 šoljica
v oštro brašno 10 kašika
v kukuruzno brašno 6 kašika
v griz-kukuruzni 6 kašika
v prašak za pecivo 1 kesica
v so 1 kašičica
v susam 25 gr
v semenke suncokreta 25 gr
v margarin 1 kašika
Način pripreme
Umutiti belaca pa dodati žumanca, so, ulje, jogurt i pavlaku. Sve tri vrste brašna prosejati sa praškom za pecivo i lagano umešati u smesu.
Četvrtasti pleh premazati margarinom i posuti susamom.
Sipati testo i peći 10 minuta na 225 stepeni. Zaseći testo na nekoliko mesta i posuti semenkama suncokreta. Vratiti u rerun i peći još 20 minuta.
Malo prohladiti i seći na kocke željene veličine.
Permalink |
Komentari (32) | Trekbekovi (0)
POTROŠISMO PRAZNIKE
Generalna | domacica | Maj 05, 2008,10:51
Provedosmo ih na razne načine, na raznim mestima, ali većina je postala bogatija za znanje zašto Englezi neizostavno konverziraju o vremenskim (ne)prilikama.
Nekada se lepo znalo:
- Ako se spremate da Prvi maj provedete na otvorenom, kiša je neizbežna.
- Ako rešite da ostanete u okrilju svoje kućice-slobodice, Sunce će grejati a vrapci vam se smejati što sa prozora gledate plavo nebo i zeleno lišće.
Poslednjih par godina, oba ova pravila su izbačena iz upotrebe.
Verovatno zbog globalnog zagrevanja.
Ili zbog približavanja zapadu.
Pa makar i kroz teme za konverzaciju.
I ovogodišnji Prvi maj je bio šućmurast.
Kišilo je, duvalo je, bilo prohladno, pa toplo i sunčano...
Ali, neizbežni beg u prirodu sa prijateljima, roštiljanjem, istraživanjem nije izostao.
Trebalo bi, u duhu tradicije, da ova priča počne urankom.
A, zna se, uranak znači izlazak Sunca, najlepši deo dana.
Sliku ćete morati da zamislite do sledećeg puta.
Ostala u drugom aparatu.
Zatečene prirodne lepote
Divlje ruže mahnito cvetaju

Da ugrabe pažnju i divljenje dok ih ne zasene

Majske ruže koje graciozno streme visinama

A odmah uz njih i trešnje

I stidljivi krasuljci
Glavni deo dana, opet po tradiciji pripada pripremama za ručak u prirodi

Valjda će i za mene nešto ostati kad već mirisom pozivaju

Nadam se da ovo nije jedino što nude

Ne izgleda loše u svežem stanju

Ali kao gotovo...
Mljac, mljac...

Zvrk-pizza na način moje jače polovine sa jasnim uputstvom – potrebno kobasice po izboru i žena koja će ih spremiti. Konzumenti zagarantovani
Dubokoumni razgovori za posle ručka

A što se zove beli jasen kad je lišće sivkasto

Jesu li ovo nastavci grana ili će biti šišarki

Da li Sunce stvarno zalazi ili je u pitanju samo višak piva
SUVLAKI A LA KUM
Potreban materijal
v Svinjska plećka ili mesnata sirova slanina 1 kg
v Ulje 4 kašike
v Bosiljak ½ kašičice
v Vlasac ½ kašičice
v Origano ½ kašičice
v Začin za gril 1 kašika
Način pripreme
Meso iseći na kockice 2x2 cm.
Ulje izmešati sa začinima. U šerpu redjati meso i prelivati začinjenim uljem.
Dobro izmešati i poklopiti. Ostaviti u frižideru najmanje 12 sati.
Nanizati meso na štapiće za ražnjiće i peći na roštilju.
Permalink |
Komentari (24) | Trekbekovi (0)
PRVOMAJSKI PRAZNICI
Generalna | domacica | Maj 01, 2008,21:49
Prva asocijacija – Parada.
Dostignuća u svemu.
Radu, vojsci, mladosti, kulturi...
Ispred Narodne Skupštine tribina sa zastavom na kojoj dominira crvena petokraka.
Ustajanje pre zore. Punjenje termosa vodom. Pakovanje tronožaca i kišobrana.
Pa pravac Bulevar Revolucije.
Da se zauzme što bolje mesto.
Očevi u kišnim mantilima sa decom na ramenima.
Mame sa bebama u kolicima i sveže isfriziranim „trajnama“.
Školarci u redovima sa transparentima na kojima su dan-dva ranije u salama za fizičko ispisivali imena škola i odeljenja.
Srećnici čiji su rodjaci ili prijatelji stanovali u Bulevaru pakovali su kolače, slane djakonije i poneku bocu domaće rakije koja se čuva za specijalne prilike.
Rodjaci i prijatelji iz Bulevara skupljali su jastučiće i oblagali simsove, razmšetali stolice na balkonima i unosili saksije sa cvećem da ne kvare vidik.
A vidik je pucao.
I odjekivao gromoglasnim aplauzom.
Spontanim ili naučenim parolama.
Ali uvek izvikivanim sa ponosom.
Jer, išli smo napred!
Strojevi korak, Brankovo kolo, prve mašine izradjene u našim fabrikama, rudari-udarnici sa novim šlemovima i širokim osmesima, djaci – pobednici na mnogobrojnim takmičenjima...
Eh, lepa sećanja...
Uvek se jave da razbiju monotoniju trčanja za boljim sutra.
A kolači su se pravili starinski. Umešnim, pomalo umornim i izboranim rukama naših baka.
I jedini preživeli euforiju oko prvomajske parade koje odavno nema.
ŠTRUDLA SA MAKOM
Potreban materijal
v Brašno-pšenično 400 gr
v Jaja 2 komada
v Kvasac 20 gr
v Mleko 250 gr + 250 gr
v Šećer-kristal 2 kašike + 100 gr
v So ¼ kašičice
v Limun-sok 1 kašičica
v Puter 75 gr
v Mak- mleveni 400 gr
v Šećer-prah po potrebi
Način pripreme
Kvasac izmrviti, izmešati sa 2 kašike šećera i naliti sa 250 gr mlakog mleka.
Ostaviti na toplom desetak minuta, pa dodati brašno, jedno celo jaje i jedno žumance. Uz stalno mešanje dodati omekšali puter, sok od limuna i so. Kada na testu počnu da se pojavljuju mehurići izručiti ga na dasku poprašenu brašnom, podeliti na dva dela i ostaviti da odstoji oko 45 minuta.
Za fil izmešati mak sa 100 gr kristal-šećera, naliti mlekom i kuvati na tihoj vatri dok se ne zgusne.
Razviti testo u pravougaone ploče, nafilovati i urolati.
Staviti u podmazan i brašnom posut pleh, pokriti salvetom i ostaviti da nadodje oko 30 minuta. Premazati blago umućenim belancetom.
Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 30-35 minuta.
Vruću štrudlu posuti prah-šećerom.
Permalink |
Komentari (27) | Trekbekovi (0)