Lepe reči i lepi zalogaji
Generalna | domacica | Maj 12, 2010,11:11
Obradovaše me nedavno prijatelji razglednicom.
Iz Francuske.
Zemlje tirkiznog mora, impresionista, šansonjera...
Zamkova na Loari, Ajfelovog tornja, vinograda iz čijeg groždja poteku iskričavi mehurići šampanjca...
Kutije u kojoj se čuvaju dragulji poput Mona-Lize i pamte okršaji poput Revolucije... Zemlje iz koje su potekli naučnici Marija i Pjer Kiri, tanani akordi Debisija i Ravelov plamteći Bolero...I naravno vrhunski kulinarski specijaliteti.
Što znači da namah reših da moje ukućane obradujem nekom od njihovih majstorija.
Zasukah rukave, rasprostreh ispred sebe originalni recept, a moji ukućani...
Počeše da se previjaju od smeha postavljajući mi pitanje:
- ’oćeš li odistinski nešto napraviti prema receptu?
Tek da im dokažem da umem, napravih
KIŠ LOREN
Potreban materijal
brašno 200 gr
puter 100gr
jaja 1 komad
belo vino 2 kašike
so 1/2 kašičice
ulje 1 kašika
brašno za razvijanje
slanina 300 gr
jaja 4 komada
mladi sir 2 čašeso po ukusu
biber po ukusu
muskat orah 1/8 kašičice
Umesiti testo i razvući ga prema veličini pleha, tako da pokriva ivice za 2cm. Slaninu naseći na tanke šnite, poredjati preko testa i preliti jajima umućenim sa mladim sirom i začinima.
Peći oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 225 stepeni.A da i meni sve bude potaman, odvojih malo testa i napravih ovako
Sledeći | Prethodni | Komentari (32) | Trekbekovi (0)
nastasja | 12/05/2010
ajooj... NJAM
aaa vidis, ni ti ne izostavljas slaninu :DDD
Jovan s.s. | 12/05/2010
Da te pozdravim na tvoj način uz malo ja..ptijatno nam..
lady88 | 12/05/2010
uhhh prelepo svidja mi se a sto se Francuske tice samo na filmovima videh mada bih da se denem tamo:)ovaj recept ima belog vina u sebi hmmmmmm moje omiljeno pice:)Pozdrav
behappy | 12/05/2010
Sta reci? Privlacno, veoma :)
sanjarenja56 | 12/05/2010
Šteta što to nije bila razglednica od mene...jer bi značila da sam i ja bila tamo :(
domacica | 12/05/2010
@malaino, vidim, dopalo ti se
Prijatno!
domacica | 12/05/2010
@šuky, znači ti si se priključio mojim ukućanima
Prijatno!
domacica | 12/05/2010
@nastasja, ma ne bih ja, ali pisalo u receptu!
Prijatno!
domacica | 12/05/2010
@jovan s. s, pa drugar, jeste bilo je
Prijatno!
domacica | 12/05/2010
@lady88, ma i ja bih da malo prolrstarim dolinom Loare...
Prijatno!
domacica | 12/05/2010
@behappy, nadam se da ćemo letos čitati o tvojim ličnim impresijama iz ove lepe zemlje
Prijatno!
domacica | 12/05/2010
@sanjarenja56, eh seko, bilo bi divno... i da ja sebi pošaljem razglednicu
Prijatno!
uKI | 12/05/2010
http://www.b92.net/sport/coca-cola/video.php?id=100004 molim vas glasajte za taj video...
pricalica | 12/05/2010
Ммм, а тек ово што мириши!!! Ма кога брига где је Француска, пиши рецепт причалице, хе, хе. Грлим!***
behappy | 12/05/2010
Eh draga domacice, da ti imas pojma kako se ovde planovi menjaju :))
Po poslednjim najavama, citacete postove o Turskoj. :)
Ne zalimo se... :D
Mira kuglof | 12/05/2010
Joj!!! Kako bih ja to ruckala, mljac, mljac. A sigurno bi mi najvise prijalo u nekom od zamkova na Loari. Uh, uh!!!
anam | 13/05/2010
Jedino jelo koje umem da spremim:)
Samo još da nadjem žrtvu koja će to da jede:))
poluuspavanka | 15/05/2010
Svaka cast Domacice, postidela si Francuze!
domacica | 17/05/2010
@uKI, simpatičan način za reklamiranje
Prijatno!
domacica | 17/05/2010
@pričalica, mislim da delim tvoje mišljenje, nije važno odakle je, važno je da ukus odgovara
Prijatno!
domacica | 17/05/2010
@behappy, važno je da se tebi dopadne nagrada, a i Pariz će sačekati da ga pohodiš
Prijatno!
domacica | 17/05/2010
@mira kuglof, što jes' jes', na izvorištu voda je najbistrija
Prijatno!
domacica | 17/05/2010
@nesanica, eh... baš tako
Prijatno!
domacica | 17/05/2010
@anaM, c,c,c, a meni stalno kukaš da ne umeš da kuvaš!
Prijatno!
AnaM | 17/05/2010
Moram da kukam, inače bi me terali stalno da kuvam:))
domacica | 17/05/2010
@anaM, pa onda će te terati da učiš!:))
Prijatno!
domacica | 18/05/2010
@poluuspavanka, ne verujem da sam ih postidela, ali možda sam im dala ideju da može i bez slaninice da se napravi ukusan obrok
Prijatno!
mahamaja | 27/05/2010
...kao i obicno, predivan i moj omiljen recept od Domacice, i ismejah se kad sam videla odvojeni deo, i ja sebi stavljam luk i kukuruz...i malo ljute papricice : )
domacica | 27/05/2010
@mahamaja, uvek se široko osmehnem kad vidim da se ukus mojih gostiju poklopi sa mojim
Prijatno!:))
Re: FRANCUSKA
malaino | 12/05/2010
...njam, njam, njam...
Pozzzzzzz