Lepe reči i lepi zalogaji
Generalna | domacica | April 14, 2011,11:11
Zabacite je na rame i skitate.
Stazama pošljunčenim, peskovitim, razlokanim...
Ponekad kaldrmisanim, retko glatkim...
Skupljate trenutke koji se sa peščanih sprudova vremena dokotrljaju pred vaše noge.
Da ih ponovo proživite kad pokriveni plaštom sećanja dugine boje dobiju.Sapletete se, s vremena na vreme, na neku granu.
Ili na čudovište koje iz šipraga izroni.
Pokupite i njih.
Ko zna, možda i to nekad upotrebite.
A vreća je ionako bez dna.
Upija, žvaće, premeće, sve što se u nju stavi.
Učini vam se ponekad da sadržaj pravi žurku.Uskomeša se, zaciči, oštrom strelicom pukotinu napravi...
Poželite tad da ceo sadržaj istresete, napravite drugačiji raspored, odbacite ono što vam izgleda nepotrebno...
Ali, avaj...
Ne ide to baš lako.
Neko se uzjoguni, zadžilita, rasplače...
Sa večnim pitanjem – a što baš mene?Odlučni i mudri imaju spreman odgovor.
Neodlučni se zamisle...Pa veliko spremanje svoje vreće-duše ostave za drugi put.
I odluče da se zaslade...
GEMIŠT KUGLOF
Potreban materijal
v Brašno-pšenično 1 čaša
v Brašno kukuruzno 1 čaša
v Šećer-kristal 1 čaša
v Belo vino 100 ml
v Mineralna voda –gazirana 100 ml
v Seme lana 4 kašičice mlevenog
v Suvo groždje 100 gr
v Jabuke 2 komada (oko 300 gr)
v Cimet 1 kašičica
v Prašak za pecivo 1 kašičica
v Margarin 1 kašika
v Prah-šećer za posipanjeNačin pripreme
Mleveno seme lana izmešati sa 6 kašičica mlake vode i ostaviti da odstoji oko 15 minuta. Jabuke oljuštiti i narendati, suvo groždje poprskati vinom i poprašiti sa malo brašna.
Vruć kolač staviti na tanjir, posuti prah-šećerom i seći kad se ohladi.


Sledeći | Prethodni | Komentari (37) | Trekbekovi (0)
sanjarenja56 | 14/04/2011
Ta vreća je čudo. A čekaj samo dok Mira kuglof vidi ovaj recept! Ode ti u kuglof dame!
Meseceva | 14/04/2011
Vruć kolač staviti na tanjir...Najviše mi se svidja ovaj deo!
unajedina | 14/04/2011
Zamislila sam se nad ovom vrecom bez dna.Mnogo toga se nakupilo u njoj.
Znaci imamo jos jednu kuglof damu,a ja bas volim kuglof.
Prijatno i tebi draga Domacice.
Mira kuglof | 14/04/2011
Iako sam u najvećim pripremama ostavila sam sve moje modle i modlice i dotrčala da vidim ovu lepotu. I ništa, baš ništa ne vidim sem kuglofa i Tebe. Jedan veliki poljubac ti šalje jedna, čokoladom umazana, Karlovčanka!
biljana | 14/04/2011
Ja moju vreću počnem prazniti kad postane preteška. Ranije mi je bilo teško da se otarasim nečega, a sad to, naravno za ono što zaslužuje, odbacim s lakoćom. Kad završim posao zatvorim je crvenom mašnom i sa zadovoljstvom ponesem ono što je u njoj.
Hvala na receptu, baš ovako nešto mi treba zbog predstojećeg praznika.
mesecina | 14/04/2011
Mmmm, kuglof! Svako svoju vrecu vuce, bar neka se svako potrudi da je napuni slatkim stvarima, sto vise moze. :)
Pozdrav!
domacica | 14/04/2011
@roksana, s koje god strane pogledaš, zasladjivanje je neophodno
Prijatno!
domacica | 14/04/2011
@sanjarenja56, hvala za lepo mišljenje, ali ipak je Mirinin karlovački kuglof - Kuglof. ovo je samo igrarija
Prijatno!
domacica | 14/04/2011
@Meseceva, iskreno rečeno, bila sam jako zadovoljna što je stigao do tanjira... mirisao je takoreći savršeno:)
Prijatno!
domacica | 14/04/2011
@unajedina, svi se mi pomnekad zamislimo nad tom vrećom... srečnici retko, ostali- kako se kome zalomi...
Prijatno!
domacica | 14/04/2011
@Mira kuglof, draga moja čokoladom premazana Karlovčanko, od tebe i nagoveštaj pohvale dušu milinom ispuni
Prijatno!
domacica | 14/04/2011
@šuky, hej, nasmejani derane, lepo je videti te ovde
Prijatno!
domacica | 14/04/2011
@biljče, dobro je da si taj teški zadatak uvežbala. korak će ti svakako biti lakši
nadam se da če se i tebi i tvojima kolač dopasti
Prijatno!
domacica | 14/04/2011
@mesečina, divno rezonovanje. sve što možeš zasladi
Prijatno!
Jovan s.s. | 14/04/2011
Evo me..Samo da te pozdravim velikim pozdravom bezkrajanim...
domacica | 14/04/2011
@Jovan s. s, otpozdravljam drugar, dva putabeskrajno, ako je moguće
Prijatno!
sanjarenja56 | 14/04/2011
..vidim da je miris kuglofa namamio Miru...još da vidimo da li te promoviše u kuglof dame.
Mira kuglof | 14/04/2011
Domaćica je već naša kuglof dama, nema šta. Samo malo strpljenja i biće na kuglof blogu i na fb i svugde negde, da ceo svet vidi ovo remek delo, ovo savršenstvo... Uh, ovu divotu!!! :***
tanjana | 14/04/2011
Eh da.Vreća puna a ja umesto a pčnem da je pranim samo dopunjujem.Dok ne pukne!Veliki pozdrav za domaćicu
anam | 14/04/2011
Kad reče vreća bez dna, samo mi moj novčanik pada na pamet... nikad da se napuni:))
Što je dobar recept, kad će ta Mira Kuglof već da dodje??:))
domacica | 15/04/2011
@sanjarenja56, još jednom hvala nalepom mišljenju, ali možda bi mi više odgovarao naziv dama k'o kuglof:)
Prijatno!
domacica | 15/04/2011
@Mira kuglof, o draga moja kad zasenim sve poslastičare:)))))))))))
Prijatno!
domacica | 15/04/2011
@tanjana, teška veština, priznajem... i ja još uvek tek početničke korake pravim
Prijatno!
sanjarenja56 | 15/04/2011
...ah, ne ne...slatka kao kuglof, ali oblik ne odgovara :)
domacica | 15/04/2011
@anaM, pa zar još nisi naučila da uredno čuvaš fiskalne račune i njima popunjavaš praznine!?:))
Prijatno!
P.S. i ja se pitam zašto Mire već dugo nema u Zemunu*
domacica | 15/04/2011
@Dijeta, taj deo je uvek najsladji:)
Prijatno!
domacica | 15/04/2011
@sanjarenja56, prećutaću....:))))))))
Prijatno!
kuhinje | 21/04/2011
Ja sam ovaj kolac napravila, bez vina jel vino ne podnosim. I mogu vam reci da je dobar, nisam ocekivala toliko od njega.
domacica | 26/04/2011
@kuhinje, drago mi je da ti se dopao. inače vino semože zameniti i nekim razblaženim likerom ili rumom. to daje poseban šmek
Prijatno!
pricalica | 28/04/2011
Боље колач, него поспремање и дизање прашине. Љубим и срећне Васкршње Празнике желим, мила. Христос воскресе!
bokikojic | 28/04/2011
kao uvek ukusno!!!
domacica | 02/05/2011
@pričalica, uvek glasam za kolaće, i za dane prazničniim duhom obojene. da radost cveta i osmehe širi
Prijatno!
domacica | 02/05/2011
@bokikojić, drago mi je da ti se dopalo
Prijatno!
keramicar | 23/10/2011
An excellent website has lots of useful information that I could not find it elsewhere.
Re: VREĆA BEZ DNA
roksana | 14/04/2011
Eh, ta vreća bez dna. Uvek se samo puni, a teško ju je isprazniti, sve dok nas sećanje služi. Gledano sa vedrije strane, što veća vreća i duša je šira!!!
Recept, taman da se zasladimo koliko treba!
Pozdrav, draga moja.