Kuhinja i oko nje

Lepe reči i lepi zalogaji

« April 2011 »
Ne Po Ut Sr Če Pe Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
April
14

VREĆA BEZ DNA

Generalna | domacica | April 14, 2011,11:11

Zabacite je na rame i skitate.

Stazama pošljunčenim, peskovitim, razlokanim...

Ponekad kaldrmisanim, retko glatkim...

Skupljate trenutke koji se sa peščanih sprudova vremena dokotrljaju pred vaše noge.

Da ih ponovo proživite kad pokriveni plaštom sećanja dugine boje dobiju.

Sapletete se, s vremena na vreme, na neku granu.

Ili na čudovište koje iz šipraga izroni.

Pokupite i njih.

Ko zna, možda i to nekad upotrebite.

A vreća je ionako bez dna.

Upija, žvaće, premeće, sve što se u nju stavi.

Učini vam se ponekad da sadržaj pravi žurku.

Uskomeša se, zaciči, oštrom strelicom pukotinu napravi...

Poželite tad da ceo sadržaj istresete, napravite drugačiji raspored, odbacite ono što vam izgleda nepotrebno...

Ali, avaj...

Ne ide to baš lako.

Neko se uzjoguni, zadžilita, rasplače...

Sa večnim pitanjem – a što baš mene?

Odlučni i mudri imaju spreman odgovor.

Neodlučni se zamisle...

Pa veliko spremanje svoje vreće-duše ostave za drugi put.

I odluče da se zaslade...

GEMIŠT KUGLOF

Potreban materijal

v Brašno-pšenično 1 čaša

v Brašno kukuruzno 1 čaša

v Šećer-kristal 1 čaša

v Belo vino 100 ml

v Mineralna voda –gazirana 100 ml

v Seme lana 4 kašičice mlevenog

v Suvo groždje 100 gr

v Jabuke 2 komada (oko 300 gr)

v Cimet 1 kašičica

v Prašak za pecivo 1 kašičica

v Margarin 1 kašika

v
Prah-šećer za posipanje

Način pripreme

Mleveno seme lana izmešati sa 6 kašičica mlake vode i ostaviti da odstoji oko 15 minuta. Jabuke oljuštiti i narendati, suvo groždje poprskati vinom i poprašiti sa malo brašna.

Obe vrste brašna izmešati sa praškom za pecivo i cimetom, pa zamesiti mešavinom vina, kisele vode i ulja. Dodati laneno seme i jabuke i ujednačiti masu. Na kraju lagano umešati suvo groždje i sipati u margarinom premazan i brašnom poprašen kalup prečnika 24 cm. Poravnati i staviti u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Peći 30 minuta.

Vruć kolač staviti na tanjir, posuti prah-šećerom i seći kad se ohladi.

Sledeći | Prethodni | Komentari (37) | Trekbekovi (0)

Komentari

Re: VREĆA BEZ DNA

roksana | 14/04/2011

Eh, ta vreća bez dna. Uvek se samo puni, a teško ju je isprazniti, sve dok nas sećanje služi. Gledano sa vedrije strane, što veća vreća i duša je šira!!!
Recept, taman da se zasladimo koliko treba!
Pozdrav, draga moja.

Re: VREĆA BEZ DNA

sanjarenja56 | 14/04/2011

Ta vreća je čudo. A čekaj samo dok Mira kuglof vidi ovaj recept! Ode ti u kuglof dame!

Re: VREĆA BEZ DNA

Meseceva | 14/04/2011

Vruć kolač staviti na tanjir...Najviše mi se svidja ovaj deo!

Re: VREĆA BEZ DNA

unajedina | 14/04/2011

Zamislila sam se nad ovom vrecom bez dna.Mnogo toga se nakupilo u njoj.
Znaci imamo jos jednu kuglof damu,a ja bas volim kuglof.
Prijatno i tebi draga Domacice.

Re: VREĆA BEZ DNA

Mira kuglof | 14/04/2011

Iako sam u najvećim pripremama ostavila sam sve moje modle i modlice i dotrčala da vidim ovu lepotu. I ništa, baš ništa ne vidim sem kuglofa i Tebe. Jedan veliki poljubac ti šalje jedna, čokoladom umazana, Karlovčanka!

Re: VREĆA BEZ DNA

suky | 14/04/2011

suky

pozdrav domaćice...
:)))))

Re: VREĆA BEZ DNA

biljana | 14/04/2011

Ja moju vreću počnem prazniti kad postane preteška. Ranije mi je bilo teško da se otarasim nečega, a sad to, naravno za ono što zaslužuje, odbacim s lakoćom. Kad završim posao zatvorim je crvenom mašnom i sa zadovoljstvom ponesem ono što je u njoj.
Hvala na receptu, baš ovako nešto mi treba zbog predstojećeg praznika.

Re: VREĆA BEZ DNA

mesecina | 14/04/2011

Mmmm, kuglof! Svako svoju vrecu vuce, bar neka se svako potrudi da je napuni slatkim stvarima, sto vise moze. :)
Pozdrav!

Re: VREĆA BEZ DNA

domacica | 14/04/2011

@roksana, s koje god strane pogledaš, zasladjivanje je neophodno
Prijatno!

Re: VREĆA BEZ DNA

domacica | 14/04/2011

@sanjarenja56, hvala za lepo mišljenje, ali ipak je Mirinin karlovački kuglof - Kuglof. ovo je samo igrarija
Prijatno!

Re: VREĆA BEZ DNA

domacica | 14/04/2011

@Meseceva, iskreno rečeno, bila sam jako zadovoljna što je stigao do tanjira... mirisao je takoreći savršeno:)
Prijatno!

Re: VREĆA BEZ DNA

domacica | 14/04/2011

@unajedina, svi se mi pomnekad zamislimo nad tom vrećom... srečnici retko, ostali- kako se kome zalomi...
Prijatno!

Re: VREĆA BEZ DNA

domacica | 14/04/2011

@Mira kuglof, draga moja čokoladom premazana Karlovčanko, od tebe i nagoveštaj pohvale dušu milinom ispuni
Prijatno!

Re: VREĆA BEZ DNA

domacica | 14/04/2011

@šuky, hej, nasmejani derane, lepo je videti te ovde
Prijatno!

Re: VREĆA BEZ DNA

domacica | 14/04/2011

@biljče, dobro je da si taj teški zadatak uvežbala. korak će ti svakako biti lakši
nadam se da če se i tebi i tvojima kolač dopasti
Prijatno!

Re: VREĆA BEZ DNA

domacica | 14/04/2011

@mesečina, divno rezonovanje. sve što možeš zasladi
Prijatno!

Re: VREĆA BEZ DNA

Jovan s.s. | 14/04/2011

Evo me..Samo da te pozdravim velikim pozdravom bezkrajanim...

Re: VREĆA BEZ DNA

domacica | 14/04/2011

@Jovan s. s, otpozdravljam drugar, dva putabeskrajno, ako je moguće
Prijatno!

Re: VREĆA BEZ DNA

sanjarenja56 | 14/04/2011

sanjarenja56

..vidim da je miris kuglofa namamio Miru...još da vidimo da li te promoviše u kuglof dame.

Re: VREĆA BEZ DNA

Mira kuglof | 14/04/2011

Domaćica je već naša kuglof dama, nema šta. Samo malo strpljenja i biće na kuglof blogu i na fb i svugde negde, da ceo svet vidi ovo remek delo, ovo savršenstvo... Uh, ovu divotu!!! :***

Re: VREĆA BEZ DNA

tanjana | 14/04/2011

Eh da.Vreća puna a ja umesto a pčnem da je pranim samo dopunjujem.Dok ne pukne!Veliki pozdrav za domaćicu

Re: VREĆA BEZ DNA

anam | 14/04/2011

anam

Kad reče vreća bez dna, samo mi moj novčanik pada na pamet... nikad da se napuni:))
Što je dobar recept, kad će ta Mira Kuglof već da dodje??:))

Slatko sladje

Dijeta | 15/04/2011

... i seći kad se ohladi... a onda :)

Re: VREĆA BEZ DNA

domacica | 15/04/2011

@sanjarenja56, još jednom hvala nalepom mišljenju, ali možda bi mi više odgovarao naziv dama k'o kuglof:)
Prijatno!

Re: VREĆA BEZ DNA

domacica | 15/04/2011

@Mira kuglof, o draga moja kad zasenim sve poslastičare:)))))))))))
Prijatno!

Re: VREĆA BEZ DNA

domacica | 15/04/2011

@tanjana, teška veština, priznajem... i ja još uvek tek početničke korake pravim
Prijatno!

Re: VREĆA BEZ DNA

sanjarenja56 | 15/04/2011

sanjarenja56

...ah, ne ne...slatka kao kuglof, ali oblik ne odgovara :)

Re: VREĆA BEZ DNA

domacica | 15/04/2011

@anaM, pa zar još nisi naučila da uredno čuvaš fiskalne račune i njima popunjavaš praznine!?:))
Prijatno!
P.S. i ja se pitam zašto Mire već dugo nema u Zemunu*

Re: VREĆA BEZ DNA

domacica | 15/04/2011

@Dijeta, taj deo je uvek najsladji:)
Prijatno!

Re: VREĆA BEZ DNA

domacica | 15/04/2011

@sanjarenja56, prećutaću....:))))))))
Prijatno!

Maja

kuhinje | 21/04/2011

Ja sam ovaj kolac napravila, bez vina jel vino ne podnosim. I mogu vam reci da je dobar, nisam ocekivala toliko od njega.

Re: VREĆA BEZ DNA

domacica | 26/04/2011

@kuhinje, drago mi je da ti se dopao. inače vino semože zameniti i nekim razblaženim likerom ili rumom. to daje poseban šmek
Prijatno!

Re: VREĆA BEZ DNA

pricalica | 28/04/2011

Боље колач, него поспремање и дизање прашине. Љубим и срећне Васкршње Празнике желим, мила. Христос воскресе!

Re: VREĆA BEZ DNA

bokikojic | 28/04/2011

bokikojic

kao uvek ukusno!!!

Re: VREĆA BEZ DNA

domacica | 02/05/2011

@pričalica, uvek glasam za kolaće, i za dane prazničniim duhom obojene. da radost cveta i osmehe širi
Prijatno!

Re: VREĆA BEZ DNA

domacica | 02/05/2011

@bokikojić, drago mi je da ti se dopalo
Prijatno!

blog

keramicar | 23/10/2011

An excellent website has lots of useful information that I could not find it elsewhere.

Dodaj komentar





Zapamti me

Pretraži
Najnovije...
  • OBOJENO TRAŽENJEM
  • SLIKE...
  • ZAPIS DUŠE
  • SVE PRODJE...
  • KIKI, MIKI, RIKI
  • ZDRAVO
  • ĆUTANJE
  • IMA ŽIVOTA...
  • ZASEDANJE KRIZNOG ŠTABA
  • NA PLUS ČETRDESET
Kategorije
  • Generalna [341]
  • grickalice za dokolicu [141]
  • kulinarstvo [11]
  • domaći zadatak [12]
  • internet [2]
  • brojke i slova [0]
Arhiva
  • April 2013 [1]
  • Mart 2013 [1]
  • Februar 2013 [3]
  • Januar 2013 [3]
  • Avgust 2012 [1]
  • Jul 2012 [1]
  • April 2012 [1]
  • Februar 2012 [2]
  • Januar 2012 [5]
  • Decembar 2011 [4]
  • Novembar 2011 [6]
  • Oktobar 2011 [5]
  • Avgust 2011 [4]
  • Jul 2011 [3]
  • Jun 2011 [3]
  • Maj 2011 [1]
  • April 2011 [2]
  • Mart 2011 [1]
  • Februar 2011 [3]
  • Januar 2011 [4]
  • Decembar 2010 [3]
  • Novembar 2010 [2]
  • Oktobar 2010 [2]
  • Septembar 2010 [2]
  • Avgust 2010 [4]
  • Jun 2010 [3]
  • Maj 2010 [6]
  • April 2010 [6]
  • Mart 2010 [1]
  • Februar 2010 [8]
  • Januar 2010 [7]
  • Decembar 2009 [9]
  • Novembar 2009 [9]
  • Oktobar 2009 [7]
  • Septembar 2009 [5]
  • Avgust 2009 [10]
  • Jul 2009 [15]
  • Jun 2009 [13]
  • Maj 2009 [17]
  • April 2009 [17]
  • Mart 2009 [18]
  • Februar 2009 [17]
  • Januar 2009 [19]
  • Decembar 2008 [9]
  • Novembar 2008 [11]
  • Oktobar 2008 [7]
  • Septembar 2008 [8]
  • Avgust 2008 [13]
  • Jul 2008 [18]
  • Jun 2008 [15]
  • Maj 2008 [18]
  • April 2008 [18]
  • Mart 2008 [16]
  • Februar 2008 [14]
  • Januar 2008 [15]
  • Decembar 2007 [13]
  • Novembar 2007 [19]
  • Oktobar 2007 [19]
  • Septembar 2007 [21]
  • Avgust 2007 [8]
  • Jul 2007 [10]
Moji linkovi
Generalna
ne propuštam da posetim
Meni
  • Početna strana
  • Arhiva
  • Fascikle
  • Administracija
Sindikat
  • RSS 0.90
  • RSS 1.0
  • RSS 2.0
  • Atom
 
Copyright@2007. Reic's Place. All rights reserved. Powered by Lifetype.
Designed by Dieter Schneider, CssTemplateHeaven. Ported to Lifetype by Reic Wang.