Lepe reči i lepi zalogaji
Generalna | domacica | Oktobar 20, 2011,20:20
Pre ravno 2 godine i jednog dana ovaj je post ugledao naslovnicu bloga.
Večeras za dobro veče, a zarad zadatka koji je sjajno obavilo stanovništvo Blogograda
Ponovljeno i dopunjeno izdanje.
Poboljšanje ukusa jela odavno se postiže dodavanjem začina.
A poboljšanje raspoloženja?
Kao što biljka traži zrak Sunca da pokaže najlepši cvet, tako svaki osmeh traži lepu reč da na usnama procveta.
Ne znam da li su psiholozi, inače skloni da svaki čovekov izbor ocene kao odsjaj njegove psihe, ikada pokušali da izbor začina dovedu u vezu sa nekom emocijom, ali sam sigurna da ona narodna izreka :“ U svakoj čorbi mirodjija“, može da se proširi.
Naravno, na blogerski način.
*
Aloe vera – Phedredelaunay – lekovito u svakoj prilici
Aleva paprika – Jovan. S. S. – slatka ili ljuta, ali uvek pitka i britka
Angelika – jelenče – specifični ukus koji poboljšava voćne slatkišeAnis - mesečina
Začin koji se koristi u izradi kolača i hleba a posebno su na ceni svetle semenke, verovatno zato što izgledaju Mesečevim sjajem obasjane.
Beli luk – mladiluk – antibiotski, antibakterijski, specifične arome
Biber – rene – preterana upotreba čini jelo nejestivim Bio-začin – Talas – od svega pomalo za savršen ukusBorovnica (kleka) - Merkur
Plod zimzelenog grma , dodaje se sosovima i marinadama, a kao dodatak žestokim pićima - opija. Baš kao i njeni postovi
Bosiljak – Stepskivuk – mirisom i nežnim cvetovima/rečima rasteruje gorke misli
Vanila – Nesanica – tamni štapić divne arome
Vlasac - Di - nežno, ukusno, ukrasnoDragoljub – Veštičica/Alapača – blago zaljućeni listovi upotpunjeni nasmejanim cvetovima
Djumbir – Voja – prijatno resko
Žalfija – Mandrak72 – prilog koji ulepšava, leči, nasmejavaKakao – poluuspavanka – „ujutru za dobar dan, uveče za dobar san“
Kamilica – Krilaandjela – umirujuće dejstvo belih cvetića pretočeno u reč Karanfilić – Mezimče-Tužna – medenjaci bez njega ne bi bili tako lepiKorijander – betyn – sitna zrnca prijatna u svako doba
Lovor – Danica Mašić – olakšava smetnje raznih vrsta
Ljubičica –cicilly– najlepši ukras svakog kolačaMajčina dušica – Pričalica – uvek prepuna mudrosti i lepih reči, i dašak je dovoljan za savršen ukus
Melisa-limun trava – grlica – malo egzotike na drugi način
Muskat-orah – Šuky – prava aroma otkrije se tek kad je narendan
Nana - sanjalice - da smiri i olakša neminovno
Neven – Patos – boji, osvežava, ulepšava
Origano – sanjarenja56 – neodoljivi miris i ukus toplog mediterana
Peršun – Casper – gde god se nadje poboljša ukus, miris i opšti utisak
Prašak za pecivo – Nastasja – dodaš malo i uživaš gledajući kako se sjedinjuju svi sastojci
Ružino ulje - Malaino - jedna kap i ceo prostor ispunjen snenim stihovima
Ruzmarin – MahaMaja – ulepšava i spaja
Slačica – bokikojić – u zrnu ili samlevena, upotpunjuje poznate ukuse na drugačiji način
So – aforizmi – retka su jela koja ne zahtevaju bar mrvicu
Sremuš – beliočnjak – divlji a blag u isto vremeSuncokret – Baladašević – osnov svega što počinje lepotom hleba/duše
Feferon – AnaM – slatkasto-kiselkasto-ljutkast ukus radosti
Celer – behappy – od korena do cveta proteže se neobična lepa aroma
Cimet – Vastag – obogaćuje prirodu na najlepši mogući način
Šafran – dmc – redak, ali nezamenljiv na mnogo načina
*Ne verujem da bi jelo spremljeno sa svim ovim začinima dobilo prelaznu ocenu, ali ako svaki dan pročitate bar nešto iz njihovih virtuelnih sveščica, sasvim je sigurno da Vam osmeha neće faliti.
A kad se od čitanja umorite možete i čulo ukusa počastiti spremivši
SRNEĆA LEDJA
Potreban materijal
Jaja 4 komada
Šećer-kristal 150 gr + 300 grPuter 100 gr + 300 gr
Čokolada za kuvanje 100 gr + 250 gr
Brašno 50 grama
Badem 100 gr
Mleko 2 kašike
Prašak za pecivo 1 kesica
Puding od čokolade 2 kesice
Slatka pavlaka 300 gr
Voda 250 gr
Način pripreme
Badem popariti, oljuštiti i samleti. 100 gr čokolade narendati.
Penasto umutiti 150 gr putera sa 150 gr šećera, dodati jedno po jedno jaje, struganu čokoladu i brašno pomešano sa praškom za pecivo i pudingom. Ujednačiti masu, dodati mleko i badem.
Sipati testo u puterom premazan rebrasti pleh i peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 45 minuta. Ohladiti i horizontalno preseći na tri dela.
Za fil izmešati slatku pavlaku i 300 grama putera sa 300 grama šećera, dodati 250 grama omekšale čokolade i vodu, pa kuvati na laganoj vatri oko 30 minuta uz povemeno mešanje. Prohladiti i nafilovati kolač.
Ukrasiti po želji i poslužiti dobro rashladjeno.
Sledeći | Prethodni | Komentari (88) | Trekbekovi (0)
sanjalice | 19/10/2009
Evo preporučujem se kao nana, kad pročitate nešto teško setite se mene da izbegnete nadimanje ;)
rene | 19/10/2009
Hahahahah...DOMACICE, slatko sam se nasmejao...Ima nesto u tvojim zacinima....A na koji zacin podseca Domacica? A? A? ...
Баладашевић | 19/10/2009
Таман сам мислио да сам изостављен као мирођија свугде, ал` преварих се. Међутим, када сам видео са каквим сам све цвећкама стављет, би ми драго... Јесте да сам данас много кисео, ал`...
pricalica | 19/10/2009
Девојка, а Мајка, ха? Не знам како, али кад је могуће да будем бака, дао Бог, многим децама, онда је ваљда и то могуће, хе, хе... Љубим те и чекам парченце тортице!***
casper | 19/10/2009
Persun....Hvala.
Ja inace persun obozavam i stavljam u sva jela.
Inace odlicna podela zacina.
domacica | 19/10/2009
@jelenče,znači pravi si utisak na mene ostavila
Prijatno!
domacica | 19/10/2009
@sanjalice, odavno te nema, pa izostavih utisak koji si na mene ostavila. ali po tvojoj želji post ću dopuniti
Prijatno!
domacica | 19/10/2009
@rene, drago mi je da sam te nasmejala. a domaćica davno sebe naziva mirodjijom
Prijatno!
domacica | 19/10/2009
@baladašević, znači spreman si za salatu em kiseo, em ulje i seme suncokreta, sjajno!
Prijatno!
domacica | 19/10/2009
@pričalica, jedan od mojih omiljenih začina je majčina dušica...
Prijatno!
domacica | 19/10/2009
@casper, znači pogodila sam i tvoj ukus
Prijatno!
di | 19/10/2009
Divan post!
A ja bas volim vlasac. Mozda ako ovako pocnem gledati na sebe, pocnem i sebe vise da volim :)
:***
suky | 19/10/2009
tvrd je orah voćka čudnovata,
ali i za njega naći će se... seka...
;)))))
domacica | 19/10/2009
@di, pa počni. upravo pročitah tvoj post. treba sebe voleti da bi te drugi voleli. i razumeli
Prijatno!
domacica | 19/10/2009
@šuky, iskreno se nadam da ćeš biti sretan i zadovoljan "narendan"
Prijatno!
Boki koJIC | 19/10/2009
Jelo bez zacina, to je kao crno/bela slika. Ali ne treba preterivati. Onako pikantno je najbolje, tek da osetis a ne prepoznas...
di | 19/10/2009
@ domacica
Ucim, no eto ponekad mi treba da ponovim lekciju :)
sanjarenja56 | 19/10/2009
...dobro je što i mene nisi narendala kao Šukija, ionako se osećam narendano, da ne kažem, nadrndano... ali dopada mi se da mislim o sebi kao o origanu.
Potpis:origano
AnaM | 19/10/2009
Feferon??
Joj, ista ja:)))
Obožavam ga:)i sebe, naravno...
Dosta sam te hvalila, daj parče torte, njam njam....
uf što je zavodljiva...torta, ne feferon:))
Kad reče feferon,
nisam loše prošla ko ga jede dva puta se zaljuti i oseti ga:)))
BeladonaM | 19/10/2009
A gde sam ja???
Hoću i ja da budem u ovom vašem društvu povrća i začina i ostalih drangulija...
Sad ću da te stavim u teglu od ljutenice... koja je isparila dok si kazao piksla:)
poluuspavanka | 19/10/2009
Ha, ha, pričalice, svaka čast na detaljnoj klasifikaciji :)
Meni odgovara začin :)
poluuspavanka | 19/10/2009
Jojjj, rekoh pričalice, na nju sam nešto mislila, domaćice izvini :))
malaino | 19/10/2009
Divan post...
sanjalice | 19/10/2009
Nije ni čudo kad me nije bilo sto godina,ali biće priče o tome, u zdravlje!
nastasja | 20/10/2009
HHAHHAHAHA ..... sad bih mogla svasta da dodam , ali me sramota :)))))) aaaaaaaaaa..... neka, Suky zna sta mislim... :))))
hvala , Domacice :)
Ljubim te najvise na svetu celom, bre !!!
mandrak72 | 20/10/2009
Hahaha svaka čast domaćice. Odlična podjela uloga. Dopada mi se žalfija. Upravo sam potražio nešto više o njoj i prijatno se iznenadio koliko je korisna. Tako je jednostavna i nalazi se pored nas, a gotovo ništa nisam znao o njoj.
pozdrav
talas | 20/10/2009
Ja cu sa divnih zacina pravo na ova srneca ledja, ha ha ha.
Uh kako lepo izgledaju.
:)))))))))
Bio-začin i ostao! Valjda?
:))))))))))))
domacica | 20/10/2009
@boki, eh da u svemu je prava mera dobar izbor. ali je u čovekovoj prirodi da ponekad pretera
Prijatno!
domacica | 20/10/2009
@sanjarenja56, pa seko, tebe sam sitno naseckala! he, he, he
Prijatno!
domacica | 20/10/2009
@anam, pa naravno, znaš da meni u horoskopu piše da čitam ljude kao knjige. a astrolozima se mora verovati!
Prijatno!
domacica | 20/10/2009
@beladonam, ja se izvinjavam, ali svemirske začine slabo poznajem. izgleda da si ti bolja kuvarica od mene, jer vidim znaš i za tegle i za ljutenicu, i za kaktuse...
Prijatno!
domacica | 20/10/2009
@poluuspavanka, pretpostavljam da je grešku napravio drugi deo tvog nicka.
Prijatno!
domacica | 20/10/2009
@malaino, biljka koja bi sanjara tvog kova opisala još je u semenu, ali sigurna sam da će porasti. hvala na lepim rečima.
Prijatno!
domacica | 20/10/2009
@nastasja, dobro sačekaću da mi šuky objasni u čemu je vic, a u medjuvremenu otpozdravljam osmesima i poljupcima
Prijatno!
domacica | 20/10/2009
@mandrak72, kad blogere budem provlačila kroz elektronske elemente garant ćeš biti proglašen za LED diodu
Prijatno!
domacica | 20/10/2009
@talas, kolač poslužen.
staro ime za bio-začin je teta-Vegeta. mislim da ti ovaj savremeniji naziv bolje pristaje. valjda!
Prijatno!:))
poluuspavanka | 20/10/2009
Domaćice, tačno tako,još više sam uspavana ovih tmurnih dana :)
sanjarenja56 | 21/10/2009
...mnogo si gledala onaj crtać "Hasan bi seckala", pa si me tako naseckala...ako, ako, dobićeš manje sladoleda sledeći put!
domacica | 21/10/2009
@poluuspavanka, pa kažu da je jesen ptičje vreme - za sovu i ševu - pa se i polovičnim uspavankama dremež oprašta
Prijatno!
domacica | 21/10/2009
@sanjarenja56, dobro, ali zato hoću duplu porciju kolača
Prijatno!
domacica | 21/10/2009
@sanjarenja56, pa dobro... može i trodupla!
Prijatno!
gkojadinovic | 22/10/2009
Začin? U vazduhu se ponovo pojavio miris hladnoće i miris loženja... Večeras sam osetio miris lipe, do sledećeg puta moraću da čekam proleće.
nastasja | 22/10/2009
gkojadinovicu, uzmi lubenicu - meni ona uvek mirise na lipu, tj lipa na lubenicu... :))))
miris lozenja mene asocira na peceno kestenje... :)
domacica | 22/10/2009
@gkojadinović, svako vreme nosi neke svoje začine-mirise, a lipa u jesen je nešto posebno, baš kao i miris dobre stare vatre iz ognjišta...
Prijatno!
domacica | 22/10/2009
@nastasja, kud spomenu pečeno kestenje, sad ću morati da se obuvam i odem da ga potražim!
Prijatno!
gkojadinovic | 22/10/2009
Zanimljivo, nastasja, nikada ne bi povezao miris lubenice sa mirisom lipe. I moram da naglasim - lipovog lišća, ne lipovog cveta. Prema mirisu cveta lipe sam ravnodušan, ali drvo lipe mogu da namirišem izdaleka. Neobično u svakom slučaju.
Jovan s.s. | 03/11/2009
.domaćice,evo da mirođija nebude bez aleve,pozdrav uz opravdano kašnjenje..
domacica | 03/11/2009
@jovan s, s, ti nikad ne možeš zakasniti. uvek se obradujem kad vidim tvoj komentar. nadam se da ti se svidja začin sa kojim sam te uporedila
Prijatno!
Jovan s.s. | 03/11/2009
Nesumnjam u tvoje recepte,ukus onda je i ova upordba po tvom,prijatno,ma ok.poz..
domacica | 20/10/2011
@roksana, nisam smela da te stavim ( a imaš svoj začin ), moglo se pogrešno protumačiti:)))))))
Prijatno!
domacica | 20/10/2011
@sanjarenja56, volim što si dosledna
Prijatno!
domacica | 20/10/2011
@šuky, koliko mogu da primetim, nepopravljiv si!:))))))
Prijatno!
domacica | 20/10/2011
@mimche, svako kroji haljinu prema svom ukusu, zar ne?
Prijatno!
merkur | 20/10/2011
Divno, kleka je i odlican antiseptik. tek da ne opijam , samo ;))) HVALA!!!!
domacica | 20/10/2011
@mimche, vidim ja da ćeš ubrzo i ti tako mlada i zelena:) zaraditi mesto na ovoj polici sa začinima
Prijatno!
vesela | 20/10/2011
Ovaj post me je naterao da se pozabavim datumima..pre samo 2 godine i 2 dana nastao je moj blog. Ne zameram što sam izostavljena u postu..bejah dugo odsutna (opravdano) pa su me blogeri zaboravili ;)
Mislim da ću se već sutra baciti na spremanje ovog kolača!
Pozdrav od mene!
domacica | 20/10/2011
@merkur, ja odavno naučih da su obloge od klekovače nezamenljiv lek, drago mi je ako ti se bočica u koju sam te upakovala dopala
Prijatno!
domacica | 20/10/2011
@vesela, nisi zaboravljena, osmeh i dobra duša se pamte. ali tebe i unu jedinu nisam dodala jer sam vas lično upoznala
Prijatno!
roksana | 20/10/2011
Uh, nemoj me držati u neizvesnosti! Šapni na uvce!!! Plizić.
anam | 20/10/2011
Nadala sam se da sam u medjuvremenu postala neki drugi začin, na primer lovor ili ruzmarin:))
Feferonka, a ja med i mleko:))
domacica | 20/10/2011
@roksana. pa kad si navalila - ti si kardamon - začin za koji kažu da najčešće liči na ušećerenu koru od pomorandže
Prijatno!
domacica | 20/10/2011
@anaM,a šta misliš o čiliju?:))))))))))))))
Prijatno!
mediterraneo | 20/10/2011
domaćice su tako sexi , sa svim tim brašnom oo rukama, kuvarskim keceljama,pa im još šiške padaju na oči ,nonšalantno,zajapurene,rumene i tople.sve se nešto saginju,okreću i kao traže šećer,ulje,pa ližu prstiće.
anam | 20/10/2011
Ako misliš na čili u mojim začinima, prešla si se, njie uopšte ljut, pre bi se reklo slatkast:))
beliocnjak | 20/10/2011
ima kod nas u mom kraju psovka:
"'Bem ti sremuš" :))
domacica | 21/10/2011
@mediterraneo, ako se tvoj opis domaćice odnosi na sve koje se tim poslom bave, ja nisam ni blizu... samo u jednu od navedenih slika se mogu uklopiti...
Prijatno!
domacica | 21/10/2011
@anaM, dobro de, doneću ti ljutenicu kad si zapela!:)))))))))
Prijatno!
domacica | 21/10/2011
@beliočnjak, ne znam zašto ta psovka postoji kad je sremuš i zdrav i ukusan, a može biti i jako dekorativan
Prijatno!
domacica | 21/10/2011
@mesečina, nadam se i ja
Prijatno!
casper | 21/10/2011
Persun, uvek i svuda...
Hvala jos jednom:)
mediterraneo | 21/10/2011
a u koju sliku se možeš uklopiti?
domacica | 22/10/2011
@casper, pa dobri duhovi se ne menjaju, uvek ostave aromatičan trag
Prijatno!
domacica | 22/10/2011
@mediterraneo, pa u onu sa brašnjavim rukama, zar ne vidiš da sam mesila kolače:)))
Prijatno!
pricalica | 24/10/2011
Како год, срнећа леђа могу и репризно, што да не? Грлим!:)
domacica | 24/10/2011
@pričalica, ako se ja pitam - svi kolači se mogu reprizirati -nebrojeno puta!:)
Prijatno!
domacica | 19/11/2011
@ betonski blokovi, znači kolači i beton razbijaju;)))
prijatno!
domacica | 19/11/2011
@začin, lepo te je videti, a još nolje tvoje stranice posetiti
Prijatno!
Re: PSIHOLOGIJA ZAČINA
jelence | 19/10/2009
Jaooo , kako si samo znala ?!
Bas volim Angeliku !
Od sada sam vernik - apsolutno verujem u psihologiju zacina :)))