Lepe reči i lepi zalogaji
Generalna | domacica | Novembar 15, 2011,11:11
Retko kroji i šije po porudžbini.
Ali uredno uzima mere i zapisuje u notes sa bezbroj stranica.
Sasluša tražioca, ponekad se osmehne, ponekad rukom odmahne...
Od jednostavne haljine ume čudo da napravi dodajući karnerčiće, porupčiće, vezene detaljčiće ili strogo ispeglane faltice.
Ponekad doda i ukras koji se može uplesti u kosu.
Kao mašnica sećanja...
Prilikom šivenja ne koristi naprstak.
Pa se ubode...
I zaboravi da izvadi špenadle.
Haljina postane bockava.
Ali, ne možete je zameniti.
Sa setom otvorite orman i poželite da neku od starih - raskošnih, meko prijatnih ponovo obučete.
Džaba Vam trud.
Ova najnovija se pribila uz Vas.
Bocka li bocka...
Jer, gospodjica švalja Vreme ne prima prigovore.
Koliko je bockava ova sadašnjica ne mora niko da Vam kaže.
Znate i sami da svaku špenadlu-nevolju morate nekako sami izvaditi.
Jedan od načina je svakako i poseta kuhinji.
KIĆANKE – PIROŠKE PIROĆANSKE
I varijanta - slano II varijanta - slatkoPotreban materijal Potreban materijal
Hleb – 1 vekna (oko 600gr) Hleb – 1 vekna (oko 600 gr)
Jaja 2 komada Laneno seme – mleveno 4 kašičice
Prašak za pecivo 1 kašičica Prašak za pecivo 1 kašičicaŠargarepa 3-4 komada Jabuke 3-4 komada
Paprika 3-4 komada Suvo groždje 100 gr
Crni luk 1 manja glavica Rum 3 kašike
Beli luk 2 čena Šećer 2 kašike ( med 1 kašika)
So po ukusu Šećer-prah 4-5 kašika
Ruzmarin 1 kašičica Cimet 1 kašičica
Ulje za pržrnje Ulje za prženjeNačin pripremeSa hleba starog najmanje jedan dan oštrim nožem odstraniti koricu. I
seći na kocke i natopiti mlakom vodom. Ostaviti oko pola sata pa ocediti.Za slanu varijantu iseckati luk, paprike i šargarepu i izdinstati na malo ulja. Posoliti po ukusu i dodati izmrvljen ruzmarin.
U ocedjen hleb dodati umućena jaja, ohladjeno povrće i prašak za pecivo.Uz pomoć kašike umočene u toplo ulje vaditi kićanke i pržiti oko 2 minuta sa svake strane.Poslužiti toplo
uz sve vrste mlečnih napitaka.Za slatku varijantu seme lana pomešati sa 4 kašičice mlake vode i praškom za pecivo pa umešati u ocedjen hleb.
Jabuke narendati, izmešati sa suvim groždjem, rumom i šećerom (medom) i dodati u pripremljen hleb.Pržiti na isti način kao i slane.
Gotove kićanke posuti prah-šećerom pomešanim sa cimetom.
Poslužiti toplo uz voćne sokove.
Sledeći | Prethodni | Komentari (18) | Trekbekovi (0)
casper | 15/11/2011
Ah, to vreme... i njegove bodljice....
sanjarenja56 | 15/11/2011
Toj švalji prigovarati ne vredi ni kad nam loše skroji i sašije.
anam | 15/11/2011
Koliko god se trudili nezavršen porub, zaboravljena igla, neispeglan šav, jer ništa, baš ništa pod kapom nebeskom nije idealno...čak ni u snovima...
domacica | 15/11/2011
@razmišljanka, he, he, može zaraditi i poneku pribadaču, sasvim sigurno
Prijatno!
domacica | 15/11/2011
@casper, ma džaba ih bilo, kupiću klješta :)
Prijatno!
domacica | 15/11/2011
@spinner, obrni, okreni, uvek nešto bocka...
Prijatno!
domacica | 15/11/2011
@sanjarenja56, baš tako - prigovore ne trpi, ali ako pokažemo zube...
Prijatno!
domacica | 15/11/2011
@anaM, savršeno sam saglasna:)
Prijatno!
domacica | 15/11/2011
@biljanak, eh, pusto žensko - voli da je u trendu pa to tije:))))))
Prijatno!
merkur | 15/11/2011
Sve, sve al' samo da ne bocka. Nek strci, nek je neporubljeno, nek...dodacu neki detalj i glavu gore pa napred. Al' kad bocka, hm...izem ti svalju ;)
Lepo skrojen post, pa jos u dve varijante.
domacica | 17/11/2011
@merkur, mislim da smo davno naučili da i to bockanje sa osmehom otrpimo.
Prijatno!
domacica | 07/12/2011
@pričalica, i moj farot je slana varijanta
Prijatno!
Aellycon | 29/11/2021
Стоматология в Москве
https://americandental.ru/
Нам доверяют многие.Комплексный подход. Гарантия качества. Быстрое лечение. Услуги: Правильный прикус, Отбеливание, Восстановление зубов.
americandental.ru
Ajjllycon | 15/12/2021
Стоматология в Москвe
https://soyfer.ru/
Центр профессиональной стоматологии - услуги платной стоматологии и лицевой хирургии в Москве
https://soyfer.ru/
Re: ŠVALJA BEZ NAPRSTKA
razmisljanka | 15/11/2011
Ponekad zaboravi špenadle, ali ume i da tapacira... Njene kreacije nosimo ponekad zadovoljno, ponekad gunđajući, ali ne obazire se ona. Ko ima mnogo špenadli i posluša tvoj savet da posećuje kuhinju, hmmm...